abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_201754892
Dit is een centraal topic voor alle Nederlanders (of wie dan ook die NL kan en op dit forum zit) die in Ierland wonen !

Ierland is een land met een mooie natuur. De Ierse steden hebben een duidelijk 'ruig' karakter. Denk haven rotterdam of zo maar dan tien keer 'ruiger'. Dat is een gevoel dat ken je gewoon niet uitleggen, en in Nederland voelt dat toch anders. Het grijze, rauwe, ruige, met alcohol doordrenkte industriële sfeertje. Ierland is vanwege de door Engelsen aangerichte 'potato famine' genocide (immers haalden ze met geweld ander voedsel weg uit ierland en weerhielden ze uitgehongerde ieren ervan om aan eten te komen door middel van geweld wat valt onder genocide) een heel dunbevolkt land. Op een oppervlakte veel groter dan Nederland wonen amper 5 miljoen mensen.

Het stereotyp dat het elke dag regent in Ierland is een beetje overdreven. Onder de streep scheelt Dublin niet zo veel van Amsterdam. Maar in het westen van ierland is dit wel écht waar, het klimaat is daar meer oceanisch en dat betekent dat je maar hééél af en toe een stukje blauwe lucht zult zien. In de winter vriest het er niet of nauwelijks, en in de zomer wordt het er niet warmer dan 25 graden. Voor de gemiddelde Nederlander net warm genoeg voor een dagje strand. De ieren zelf gaan overigens ook rustig met 15 graden naar het strand en daar gewoon zwemmen.

Het inkomensniveau en ook de kosten liggen een stukje hoger dan in Nederland. Het is geen zwitserland maar je zou het kunnen vergelijken met Denemarken of Zweden of zo (maar dan zonder de hoge belastingen, die zijn hier juist een stuk lager).

Ierland is populair onder net-afgestudeerden omdat die daar gemakkelijk een vasat contract kunnen krijgen. Zo kreeg ik destijds voor een heel simpel callcenterbaantje al een vast contract. Let er wel op dat de arbeidsvoorwaarden in vergelijking met Nederland gewoon ronduit slecht zijn bij de minder geskillde banen.

Een andere groep NLers die Ierland weten te vinden zijn de rijke boomers met geld, die kopen dan een huisje in bijvoorbeeld Donegal of County Mayo en gaan daar lekker met pensioen.

Qua taal kun je gewoon met Engels terecht maar je zult wel moeten leren om de Ierse accenten te verstaan. De meeste laagopgeleide Nederlanders die niet zo vaak Engels praten in het dagelijks leven zullen écht moeite hebben om de ieren te verstaan, maar na een paar guinness gaat dat prima hoor. Ierstaligen zul je nauwelijks aantreffen behalve als je echt naar de Aran Islands gaat of zo; vergeleken met andere minderheidstalen zoals het Fries is het iers eigenlijk op sterven na dood.

Zijn er nog andere FOK!ers die in Ierland wonen?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 14 oktober 2021 @ 19:12:23 #2
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_201755157
Nee, maar vorige week nog een week in Ierland geweest. Ik kon ze prima verstaan.
With my pack on my back, down the road I will stray.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')