abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:01:43 #1
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201739031
quote:
Boodschappen fors duurder: ‘Gemiddeld huishouden honderden euro's extra kwijt’
Boodschappen zijn tijdens de eerste negen maanden van dit jaar flink duurder geworden. Vooral frisdrank, bier, conserven, verzorgingsproducten en schoonmaakartikelen stegen fors in prijs.

De stijging blijkt uit een inventarisatie van marktonderzoeker GfK van dagelijkse boodschappen in alle Nederlandse (online)supermarkten. De hogere prijzen zijn volgens Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, vooral het gevolg van de geëxplodeerde vraag naar landbouwproducten. Hij ziet dat het aanbod stabiel is gebleven, maar de vraag - vooral de laatste maanden - enorm is gestegen. De economie in veel landen trekt razendsnel aan na de coronacrisis. Voedselvoorraden worden weer aangevuld, de vraag naar veevoer stijgt, en biobrandstoffen zijn interessant bij de hoge brandstofprijzen.


Je kunt volgens Gardebroek een parallel trekken met de huidige huizen- en energiemarkt. ,,De vraag is ontzettend groot, maar je tovert niet in één keer duizenden nieuwe woningen of energievoorraad tevoorschijn. Dat geldt ook voor belangrijke basisgrondstoffen voor voedsel zoals plantaardige olie en granen

Volgens hem zullen de boodschappen de komende maanden verder in prijs stijgen. ,,Ik denk dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis honderden euro’s extra kwijt is. Supermarkten doen het uiteraard liever niet, maar ontkomen er niet aan de gestegen prijzen door te berekenen naar de consument. Dat zie je nu gebeuren. Daar komt ook nog de energiecrisis bovenop. Niet alleen het eten en drinken zelf is duurder geworden, maar door hogere brandstofprijzen ook het vervoer ervan.

Duivels dilemma
Ook wijst de econoom naar de gevolgen van de gestegen gasprijzen voor de glastuinbouw. Een deel van de tuinders wordt geconfronteerd met een duivels dilemma: óf ze nemen het verlies op hun producten óf ze laten hun kassen leeg, schetst Gardebroek. Het gevolg laat zich in beide gevallen raden: de prijs van onder meer tomaten, komkommers en paprika’s zullen door hogere productiekosten én schaarste snel omhoog gaan.

De prijzen voor voedsel op de wereldmarkt zijn hoger dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest, meldt de VN-voedselorganisatie FAO. Door de grote vraag wordt nu maar liefst 60 procent meer betaald voor plantaardige oliën dan een jaar geleden. De suikerprijs ligt inmiddels 53,5 procent hoger, de prijs van vlees 26,3 procent, die van granen 41 procent en van maïs 38 procent.

Je denkt af en toe dat het plafond is bereikt, maar het kan kennelijk altijd gekker

Kratje bier
Ook bierliefhebbers hebben het waarschijnlijk al gemerkt: je betaalt in de supermarkt meer voor een kratje bier dan een jaar geleden. De consument betaalde per liter bier tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 6,7 procent meer in vergelijking met de eerste drie kwartalen in 2020. Een liter bier kostte vorig jaar gemiddeld 1,81 euro, nu tien cent meer (1,91).

Ook voor verzorgingsproducten (6,5 procent), schoonmaakartikelen (6,1 procent) en frisdrank (5,1 procent) moeten consumenten aanzienlijk dieper in de buidel tasten. Marktonderzoeksbureau GfK becijferde dat de gemiddelde betaalde prijs van boodschappen (alle productcategorieën bij elkaar) met 3,6 procent omhoog is gegaan. Dat is hoger dan het huidige inflatieniveau van 2,7 procent (gebaseerd op de prijs van consumentengoederen- en diensten).

In het voorjaar bleek al dat de boodschappen duurder zijn geworden. In het eerste kwartaal van dit jaar betaalden we ook al meer voor alcohol, vlees, diervoeding en brood in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het afgelopen halfjaar zijn daar ook frisdranken, schoonmaakartikelen en persoonlijke verzorgingsproducten bijgekomen. Die laatste categorie is volgens GfK-onderzoeker Norman Buysse te verklaren doordat veel Nederlanders minder thuiswerken. ,,Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis lagen de prijzen van producten als deodorant en tandpasta lager. Nu gaan we vaker naar kantoor en gebruiken weer meer verzorgingsproducten. Daarnaast kan het zijn dat supermarkten deze artikelen minder vaak in de aanbieding deden.’’

Het minder stunten met prijzen geldt in ieder geval voor alcoholische drank. Sinds 1 juli mogen supermarkten en slijterijen door de nieuwe Alcoholwet niet meer dan 25 procent korting geven op onder meer kratjes bier. ,,Het gevolg zie je terug in de gemiddelde betaalde literprijs voor bier. Daarnaast heeft ook de toegenomen voorkeur voor een speciaalbiertje een prijsopdrijvend effect’’, legt Buysse uit.

Wereldmarkt
Maar supermarkten ontkomen ook niet langer aan de almaar stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt. Uit de index van VN-voedselorganisatie FAO blijkt dat de prijzen van plantaardige olie (+60 procent), granen (+41 procent), suiker (+53,5 procent), maïs (+38 procent) en vlees (+26,3 procent) door de enorme vraag zijn ontploft in vergelijking met een jaar geleden. De economieën in veel landen herstellen veel sneller dan verwacht van de coronacrisis, waardoor de vraag naar allerlei producten en diensten veel groter is dan het aanbod.

Voor mensen met een lager inkomen is het een nieuwe klap

Die gigantische stijging van basisproducten voor eten en drinken zorgt er bijvoorbeeld voor dat suikerhoudende producten als frisdrank, siroop en snoep ook duurder worden. En een stijgende graanprijs heeft ook impact op wat we betalen voor ons brood en banket. Uit de prijsvergelijking van GfK blijkt overigens dat de gemiddeld betaalde prijs van vlees, vis en gevogelte de afgelopen negen maanden nagenoeg gelijk is gebleven: een plusje van 0,8 procent per kilogram. En een redelijk stabiele zuivelprijs zorgt ervoor dat bijvoorbeeld kaas zelfs iets goedkoper is geworden (-0,8 procent).

Niet tot stilstand
Verder zijn de meeste producten die we in ons winkelwagentje leggen alleen maar duurder geworden. Een trend die voorlopig nog niet tot stilstand komt, verwacht landbouweconoom Koos Gardebroek van de Wageningen Universiteit. ,,Ik waag me niet aan voorspellingen op de lange termijn, maar zeker door de huidige grote vraag naar landbouwproducten in combinatie met de gestegen productie- en transportkosten, worden de boodschappen eerder duurder dan goedkoper. Je denkt af en toe dat het plafond is bereikt, zie de huizen- en energiemarkt. Maar het kan kennelijk altijd gekker. Tja, waar stopt het? Als ik dat zou weten, was ik nu schathemelrijk.’’

Een gemiddeld huishouden in Nederland betaalt volgens Gardebroek dit jaar enkele honderden euro’s meer per jaar aan eten en drinken. ,,Nederlanders geven 15 procent van hun budget uit aan voedsel. Huishoudens met een gemiddeld of hoger inkomen zullen er daarom niet veel van merken. Maar voor mensen met een lager inkomen is het een nieuwe klap. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, heb je een probleem. Zeker in combinatie met de energierekening en andere kosten die ook niet goedkoper worden.’’

De verwachting is dat ook kleding duurder wordt doordat de katoenprijs op de internationale markten is gestegen tot het hoogste niveau in tien jaar. Aanleiding voor de prijsstijging is het ongunstige weer in een aantal productiegebieden. In het zuiden van de Verenigde Staten speelde de extreme droogte een rol en ook in China viel de oogst tegen.
https://www.ad.nl/koken-e(...)xtra-kwijt~a626b91a/

Het leek nog wel zo'n goed plan. Gewoon de geldpersen aan en bij ieder probleem er net zolang miljarden tegenaan gooien totdat iedereen ophoudt met piepen. Waarom niet? En als bijkomend voordeel worden de staatsschulden van Italie en andere niet-disciplinaire landen verdampt.

Een oplossing zou zijn om de minimumlonen te verhogen, maar uit een analyse van VNO-NCW blijkt dat contra-intuitief het verhogen van minimumlonen juist voor de mensen met lagere inkomens het leven onbetaalbaar zou maken. (https://www.vno-ncw.nl/ni(...)uist-kwetsbare-groep) Als de lonen omhoog gaan dan worden basisproducten ook duurder en kan niemand nog iets kopen"". Het beste zou een minimumloon van 5 euro zijn, want dan kunnen producten in de winkel dus in kosten omlaag. Dit zou ook ruimte bieden voor verdere BTW-verhogingen waarmee dan weer meer inkomsten uit de staat komen, het hoeft natuurlijk niet altijd van de kant van de werkgevers te komen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Frutsel op 15-10-2021 09:57:02 ]
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_201739090
Goh, wat een nieuws.
pi_201739110
Sigaretten zijn goedkoper geworden.
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:11:09 #4
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_201739114
Weer die glastuinbouw. Een sector die afhankelijk is van lage gasprijzen en buitenlandse arbeiders.

Weg ermee.
pi_201739181
Ligt het nou aan mij of gaat alles relatief snel achteruit? De huizenmarkt, gasprijzen, voedingsmiddelen en dan natuurlijk Corona wat nog steeds drukt op de zorg. De kwaliteit van leven voelt voor mij nog steeds prima maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de piek zo’n tien jaar geleden was en wij niet echt een stijgende lijn te pakken hebben.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_201739184
quote:
2s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:11 schreef Gunner het volgende:
Weer die glastuinbouw. Een sector die afhankelijk is van lage gasprijzen en buitenlandse arbeiders.

Weg ermee.
Waarom?
pi_201739287
Alles wordt duurder. De middenklasse en alles daaronder hebben ingeleverd deze corona crisis en alles daarboven heeft er niet zo'n last van gehad.

Ook mensen die voorheen redelijk rond konden komen zullen straks ook gewoon flink moeten besparen om rond te komen.

En toch stemmen wij massaal liberaal. Gaaf land.
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:29:04 #8
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_201739295
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:19 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Waarom?
waarom moet iets in stand gehouden wat niet rendabel is?
waar mijn tomaat vandaan komt maakt me persoonlijk niet uit
pi_201739296
Gewoon even de broekriem aanhalen!
“Weak or strong, clever or simple, we are all brothers.”
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:31:42 #10
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_201739326
50 jaar oud en weer helemaal actueel
pi_201739330
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:10 schreef ootjekatootje het volgende:
Sigaretten zijn goedkoper geworden.
Marlboro red 20 sigaretten slechts ¤8,20.

Drum 50 gram nog maar ¤13,80.

Vanwaar deze prijsdalingen?
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:32:00 #12
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_201739331
quote:
17s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:21 schreef Tyr80 het volgende:
Wat een gaaf land!


De rijken worden rijker, de groten worden groter
jan met de pet mag bloeden voor het grootkapitaal :W
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:32:27 #13
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_201739339
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:29 schreef Stoorzendert het volgende:
Gewoon even de broekriem aanhalen!
na het zuur komt het zoet! w/
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:33:44 #14
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_201739354
Tanken in België en boodschappen doen in Duitsland 14.gif
Tics van je petten.
pi_201739383
quote:
14s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:33 schreef nattermann het volgende:
Tanken in België en boodschappen doen in Duitsland 14.gif
Alleen handig als je in de buurt van Vaals woont. Anders heeft die combi geen enkele nut.
pi_201739460
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:28 schreef DarkwingDuck het volgende:
Alles wordt duurder. De middenklasse en alles daaronder hebben ingeleverd deze corona crisis en alles daarboven heeft er niet zo'n last van gehad.

Ook mensen die voorheen redelijk rond konden komen zullen straks ook gewoon flink moeten besparen om rond te komen.

En toch stemmen wij massaal liberaal. Gaaf land.
Ingeleverd? Als middenklasser heb ik mijn spaargeld de afgelopen anderhalf jaar juist explosief zien stijgen. En ik ben zeker niet de enige.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_201739502
quote:
2s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:29 schreef Gunner het volgende:

[..]
waarom moet iets in stand gehouden wat niet rendabel is?
waar mijn tomaat vandaan komt maakt me persoonlijk niet uit
Omdat het nog steeds rendabel is?

Tuinders die klagen over te hoge kosten en te lage prijzen, is iets wat ik al heel mijn leven hoor van ze. En ze bestaan nog steeds. Zelfs in goede jaren lopen ze nog steeds te klagen.

En daarbij: als er 1 sector is die continue innoverend bezig is door alle regels en wetgevingen van de afgelopen 50 jaar, dan is het de tuinbouwsector wel. Daar kunnen de boeren nog wel wat van leren...
pi_201739574
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:43 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]
Goed van jou. ^O^
Dat geldt voor het gros van de middenklassers.

Het is uiteraard vervelend dat de prijzen zo hard stijgen, maar in de OP wordt ook uitlegd hoe dat komt. De globale economie schiet weer in gang na de coronacrisis, waardoor de vraag het aanbod overstijgt. Dat drijft de prijzen op.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 13 oktober 2021 @ 11:48:21 #19
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_201739584
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:43 schreef Mutsaers__78 het volgende:
Omdat het nog steeds rendabel is?
dan moeten ze ook niet zo zeuren

verder en dit dan;?
'Glastuinbouw overleeft de winter niet met deze gasprijzen'
pi_201739606
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:47 schreef KoosVogels het volgende:

[..]
Dat geldt voor het gros van de middenklassers.
Dat denk ik niet.
pi_201739655
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:19 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Ligt het nou aan mij of gaat alles relatief snel achteruit? De huizenmarkt, gasprijzen, voedingsmiddelen en dan natuurlijk Corona wat nog steeds drukt op de zorg. De kwaliteit van leven voelt voor mij nog steeds prima maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de piek zo’n tien jaar geleden was en wij niet echt een stijgende lijn te pakken hebben.
Nederland gaat naar de klote met de huidige manier van regeren. Daar durf ik me handen voor in het vuur te leggen.
pi_201739678
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:40 schreef KoosVogels het volgende:

[..]
Ingeleverd? Als middenklasser heb ik mijn spaargeld de afgelopen anderhalf jaar juist explosief zien stijgen. En ik ben zeker niet de enige.
Zijn ook mensen die hun spaargeld explosief hebben zien dalen. Ik ben ook een middenklasser, maar de kosten worden wel steeds meer in verhouding tot wat er bij gaat komen.
pi_201739755
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:47 schreef KoosVogels het volgende:

[..]
Dat geldt voor het gros van de middenklassers.

Het is uiteraard vervelend dat de prijzen zo hard stijgen, maar in de OP wordt ook uitlegd hoe dat komt. De globale economie schiet weer in gang na de coronacrisis, waardoor de vraag het aanbod overstijgt. Dat drijft de prijzen op.
Het leven als welvarende VVD’er is je gegund maar het is niet representatief voor de rest van de bevolking. En nee, dit heeft niks met een teveel aan vraag te maken maar een gebrek aan aanbod en een teveel aan hebzucht. Er is niet meer vraag naar gas of boodschappen.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  Spellchecker woensdag 13 oktober 2021 @ 12:01:54 #24
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_201739772
Vorige week in de bonus, 2 kleine zakjes M&M's enzo ... nu voor 4,50 euro ... wtf ....
  woensdag 13 oktober 2021 @ 12:13:49 #25
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_201739896
quote:
0s.gif Op woensdag 13 oktober 2021 11:35 schreef PS. het volgende:

[..]
Alleen handig als je in de buurt van Vaals woont. Anders heeft die combi geen enkele nut.
Zuid Limburg, je zult er maar wonen :7
Tics van je petten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')