Uhmmpie | zondag 10 oktober 2021 @ 17:45 |
druk aan het nadenken over wat we zouden willen in een moestuin 1 ding zijn we het overeens.... het moet niet hetgene zijn dat ook standaard in de supermarkt ligt. inmiddels bestelde ik saffraankrokussen... En heb ik natuurlijk sowieso al de nodige pepers. Tot mijn beschikking: 180m2 moestuin en een aardige hobby's dus goede ideeën... en andere tips.. meer dan welkom | |
-Sigaartje | zondag 10 oktober 2021 @ 17:56 |
Leuk. Topic om te volgen. Ik heb er trouwens geen verstand van, maar het lijkt me leuk om eigen groenten/kruiden te eten. | |
#ANONIEM | zondag 10 oktober 2021 @ 18:06 |
Waarom zou je niet de dingen willen kweken die standaard in de supermarkt liggen? De lol is toch juist om zelf aan te klooien met gewassen die je veel makkelijker in de winkel kan kopen? Saffraan en pepers liggen ook gewoon in de winkel | |
maily | zondag 10 oktober 2021 @ 18:20 |
@sigme | |
Uhmmpie | zondag 10 oktober 2021 @ 18:21 |
Pepers die hier nu in de vensterbank staan koop je niet in de winkel hoor En safraan is leuk omdat het toch net wat bijzonderder is. Het groeit uit een krokus om te beginnen Maar ik denk dat de lol nog groter is met wat vergeten groenten en andere dingen die ik niet gewoon standaard bij picnic bestel. En er komen ongetwijfeld ook dingen als tomaatjes in… maar goed.. dus ook wat anders dan andere dingen is het streven. Kan ik ook prima mee klooien hoor En gezien hier genoeg gemoestuiniert wordt.. leek me dit de beste plek om eens te komen snuffelen. | |
sigme | zondag 10 oktober 2021 @ 18:24 |
Asperges! Groene, daar heb je niet zo veel werk mee. Vreeken houdt elk jaar over en gooit die dan in de uitverkoop (klauwtjes). Ik heb ze een keer zelf gezaaid maar dat zou ik niet aanraden: koop klauwtjes. Kan ook bij een lokale aspergeteler, en witte worden gewoon groen als je ze kweekt als groene. Maïs is ook een aanrader: veel lekkerder dan uit de winkel en makkelijk te telen. Spitskool en palmkool ook goede kandidaten. En dit is ook een zinnig punt: https://www.theguardian.c(...)-go-for-rich-rewards | |
Kanaroe | zondag 10 oktober 2021 @ 18:39 |
Knolgroente als rammenas, mierikswortel, rettich, radijzen. Makkelijk te telen denk ik, maar in de winkel moeilijk verkrijgbaar of duur. Peultjes, kapucijners, tuinbonen...niets lekkerder dan vers van je eigen land. Mogelijkheden te over! En inderdaad, bessen, frambozen, bramen! | |
maily | zondag 10 oktober 2021 @ 18:41 |
Snijbonen! Groeien zowat vanzelf (de lucht in) en geen beestjes erin. | |
halfway | zondag 10 oktober 2021 @ 18:42 |
Kilo tomaten kost nog geen euro. Maak je druk. | |
#ANONIEM | zondag 10 oktober 2021 @ 19:22 |
@de_boswachter heeft de evolutie van de moestuin thuis, namelijk een krententuin | |
Dven | zondag 10 oktober 2021 @ 19:33 |
Je vergist je in hoeveel de tomaat (en daardoor je eindgerecht) in smaak kan verschillen. | |
sigme | zondag 10 oktober 2021 @ 19:36 |
Maar eigen tomaten - zeker uit Nederland - zijn lang niet altijd lekker(der). En de frustratie van phytophthora kan je alle lol in eigen kweek doen vergaan. | |
summer2bird | zondag 10 oktober 2021 @ 19:41 |
Aardperen! Nergens te krijgen in de supermarkt en geven mooie bloemen. Komkommerkruid, bloemetjes kan je eten en smaken naar komkommer, leuk door de sla. Wortels komen in meer kleuren dan dat er in de supermarkt ligt, bieten ook. Rabarber, zie ik ook nooit in de supermarkt, erg makkelijk plantje ook. | |
sigme | zondag 10 oktober 2021 @ 19:45 |
Maar behandel ze als woekerbamboe ofzo; ze woekeren je hele tuin door als ze het naar het zin hebben en je krijgt ze nooit meer weg. Dus in een grote plastic kuip of zoiets. Bij mij (in de volle grond) weigeren ze te bloeien trouwens. Ligt niet aan de soort, want uitgeplant bij mijn moeder bloeien ze wel. Lang niet iedereen vind aardperen lekker: koop ze eerst een keertje zou ik zeggen (biologische kraam, dit seizoen). Als ze je bevallen kan je er een deel van in de grond (liefst in een kuip dus) zetten: volgend jaar heb je dan planten. | |
YPPY | zondag 10 oktober 2021 @ 19:50 |
Komkommers van eigen kweek zijn tig keer lekkerder dan uit de supermarkt. En verse bramen, aardbeien en frambozen; ook te koop, maar qua smaak heel anders. En je gaat er niet failliet aan. | |
halfway | zondag 10 oktober 2021 @ 19:58 |
Dat ligt aan het soort en groeisnelheid. De opname van mineralen ed blijft hetzelfde. | |
Dven | zondag 10 oktober 2021 @ 21:09 |
Zolang je zelf maar weet waar je het over hebt. | |
Dven | zondag 10 oktober 2021 @ 21:10 |
Rabarber nooit in de supermarkt? Dat kan ik me niet voorstellen. | |
Dven | zondag 10 oktober 2021 @ 21:13 |
Geen idee over Nederland maar ook daar is een kasje eenvoudig in elkaar gezet. Geen opgepompte supermarkttomaat die het daarbij redt. | |
halfway | zondag 10 oktober 2021 @ 21:18 |
Als je het wilt weerleggen dan sta ik daarvoor open | |
Dven | zondag 10 oktober 2021 @ 21:22 |
Je probeert iets dat geen uitleg nodig heeft uit te leggen. Nogmaals, onvergelijkbaar. Zeker met de baggerkwaliteit in de Nederlandse supermarkten. | |
sigme | zondag 10 oktober 2021 @ 21:27 |
Tsja, ik heb wel een idee over Nederland. En de phytophthora. En kweken in een kas. Op sommige plekken wil dat prima, maar vergis je nooit in hoe ontmoedigend vieze ziekte in je eigen planten en vruchten is. Het ontneemt je alle lol. Tomaten bijvoorbeeld, koop ik echt liever op de markt. Komkommers daarentegen, zijn echt vers gewoon heel veel lekkerder dan een komkommer die al een dagje oud is. Asperges ook, en die zijn bovendien duur om te kopen en eenvoudig om te kweken. Bessen/frambozen/wijnbessen/tayberrys; allemaal typhusduur in de winkel een vaak al een tikje beschimmeld onderin het doosje; vers van de struik zijn ze schoon en vers en in overvloed en invriezen is een fluitje van een cent. @Uhmmpie: kies om te beginnen leuke lekkere makkelijke dingen; je kan het later altijd nog moeilijk maken. Oh, en ik zou ergens een walnoot neerzetten; ik heb er al jaren elke dag plezier van. | |
halfway | zondag 10 oktober 2021 @ 21:37 |
Nederlandse teelten zitten er met een paar weken op. Dan komen de Spaanse tomaten komkommers aubergines en paprika | |
Elleska | maandag 11 oktober 2021 @ 16:24 |
Doperwten want verse doperwten zijn zoveel lekkerder Net als verse mais maar daar heb ik helaas te weinig ruimte voor. Kruiden en pluksla. Ja die zijn in de supermarkt te krijgen maar even de tuin in lopen voor wat verse kruiden is makkelijker en goedkoper. | |
Uhmmpie | maandag 11 oktober 2021 @ 18:43 |
Hmm hoop goede ideeen. Is mais op een klein stukje tuin wel handig? Nahja zo klein is het trouwens niet… maar het wordt wel hoog natuurlijk. En goed punt makkelijk en lekker. Dat waren we inderdaad van plan. Maar liefst dus ook wat we niet zo makkelijk kopen. (En tomaten staan ook op het verlanglijstje hoor… want die zijn inderdaad een stuk lekkerder <3 ) En wellicht het eerste jaar ook deel met diervriendelijk “wild gras”. (Gras met bloemen dus) Kunnen we even wennen aan het concept en kom je niet ergens na paar maanden er achter dat het niet bij te houden is. We moeten na allebei diverse jaren op 2 hoog te hebben gewoond… echt wel er in komen vrees ik | |
sigme | maandag 11 oktober 2021 @ 18:56 |
Jawel hoor! Je kan uitstekend een handjevol maisplanten hebben staan; ik had er dit jaar twee. Dat was iets minder dan gepland, ik had er 6 ofzo willen hebben. Mais plant je zo'n 7 stuks per vierkante meter, en elke plant geeft 1 of 2 kolven. En die zijn zo lekker (neem een dubbelzoet ras) dat dat ruimschoots de moeite waard is. Bovendien hebben de planten vrijwel geen zorg nodig als ze eenmaal in de groei zijn. | |
Uhmmpie | maandag 11 oktober 2021 @ 18:58 |
Oh dat is wel te doen dan. Hele tuin is verdeeld in stukjes van 1x2m ongeveer dus dat is wel prettig. | |
sigme | maandag 11 oktober 2021 @ 19:06 |
Als ik jou was zou ik wat literatuur van Velt aanschaffen: https://winkel.velt.nu/webshop?tag=4 Ik weet niet wat je al weet over moestuinieren, maar het is wel handig om vanaf het begin rekening te houden met vruchtwisseling, om te voorkomen dat je enge ziektes in je grond krijgt, want daar heb je dan nog jaren last van Welk boek het beste bij jullie past vind ik moeilijk in te schatten, maar alles van Velt is altijd zeer informatief en praktisch, en volledig biologisch. En geen gezweef, ook niet onbelangrijk, voor mij dan. | |
Uhmmpie | woensdag 13 oktober 2021 @ 10:58 |
klinkt goed.. gezweef hoeft niet zo nodig inderdaad maar praktisch en informatief en biologisch... word ik wel blij van ik zeg: mooi voor in de zak van sinterklaas | |
Elleska | woensdag 13 oktober 2021 @ 11:10 |
Velt is inderdaad een aanrader. Online pak ik de website van Diane er regelmatig bij www.mooiemoestuin.nl | |
Uhmmpie | woensdag 13 oktober 2021 @ 20:40 |
zi zag ook wel meer dan 1 boek waarvan ik dacht "oh nice!" oa die over onkruid en ecologisch tuinieren voor beginners ik denk dat die wel in de zak van de sint past | |
oppiedoppie | donderdag 14 oktober 2021 @ 12:02 |
Lichtwortels eeuwige kool mais tarwegras en klein kasje voor de tomaten, pepers en paprika's. | |
Uhmmpie | donderdag 14 oktober 2021 @ 13:53 |
er staat al een niet heel erg klein kasje en met de pepers een goed dilemma hier.. die doen het in de kas beter maar ik heb ze vooral voor de leuk zowel vriend als dochter eten het niet.. dus speciaal voor de grote oogst hoef ik het niet te doen. ze zijn alleen zo leuk | |
oppiedoppie | donderdag 14 oktober 2021 @ 14:03 |
Ja ik heb hetzelfde, kas van 3 bij 4 en kwart gevuld met tomaten, half paprika en 2 komkommer en 1 peper, de lila lucie. Met een peperplant kan ik het hele jaar mee door. Zelf woon ik nog maar net op de plek waar ik nu woon en heb de kas afgelopen jaar gebruikt maar de moestuin moet nog omgespit en dat is fucking zwaar want er hebben paarden gelopen. Nu ga ik een machientje lenen om de boel om te gooien. en dan wil ik een permacultuur gaan aanleggen. Vanmiddag ga ik 2 walnootbomen, bessenstruiken en 2 perenbomen planten. en het huis is ook nog niet klaar, woon in een stacaravan ernaast en er is ontiegelijk veel te doen nog. Maar wel leuk. | |
Uhmmpie | donderdag 14 oktober 2021 @ 14:15 |
klinkt wel gaaf... maar ook als een behoorlijke uitdaging Keep me posted als je wil Ik heb hier nu 3 soorten peper in de woonkamer... Dat is toch minder leuk als ze achterin de tuin staan denk ik Even nadenken wat ik wil... | |
Uhmmpie | donderdag 14 oktober 2021 @ 14:16 |
oops | |
Broccolitaartje | zaterdag 16 oktober 2021 @ 17:06 |
Ik heb dit jaar ook (regenboog)snijbiet geteeld! Is echt een super leuk plantje dat je niet zomaar in de supermarkt koopt. Ziet er vrolijk uit en is écht lekker. De blaadjes smaken naar spinazie, de stelen naar biet, echt leuk! | |
Uhmmpie | maandag 18 oktober 2021 @ 09:14 |
hmm ik heb sowieso nog nooit snijbiet gegeten geloof ik.. goed punt dus | |
Doedezemaar | maandag 18 oktober 2021 @ 09:53 |
Ik had ooit Nieuw Zeelandse spinazie in de tuin, makkelijk plantje, stond gewoon tussen de bloemborders. Verder aanrader qua fruit: Japanse wijnbes ergens tegen een schutting en blauwe bessen (neem een paar verschillende soorten blauwe bessen zodat je lang kunt oogsten, bij mij deden ze het in pot beter dan in de volle grond). Ik koop mijn fruitstruikjes en -boompjes altijd bij fruittuin.com | |
Uhmmpie | maandag 18 oktober 2021 @ 14:54 |
ik zag bij vreekens.nl ook "historische aardbeien" weet toch nog niet helemaal wat ik van zoiets moet vinden | |
Horzula | woensdag 10 november 2021 @ 11:28 |
Waar zit je in Nederland en hoe is de bodem daar? | |
Uhmmpie | woensdag 16 maart 2022 @ 09:56 |
Hmm om toch even heel rijkelijk laat nog even te reageren mijn excuus daarvoor.. maar ik moest "even" verhuizen (en daarna nog hoop doen voor ik weer tijd had om hier te gluren.) De eerste safraankrokussen zitten in de grond Er is een hazelaar toegevoegd aan de tuin omdat we die van een vriendelijke werkgever hebben gekregen. De knotwilgen (wilgen en nog een stuk of 12 andere boompjes waar nog geen blad aan zit dus waarvan we nog niet exact weten wat het is.. behalve dat het vrij zeker geen wilgen zijn. Evengoed mogen ze dan knotwilgen heten als ze zijn geknot) Er zijn zaadjes gezaaid met het bloemen aantrekkelijk voor insecten (want goed voor de rest van de tuin) Er staat nog een framboos die alweer fanatiek in de knop zit.. achter in de tuin willen we nog wat meer losse bloemen voor insecten... maar het bloembed wat er ligt is nog relatief leeg... dus daar kan nog wel wat mee maar door verhuizen en nog niet gearriveerde zaden/bollen... schiet dat nog niet zo op In principe is het veengrond hier.. dat is ook wel vrij duidelijk als je in de tuin bezig bent. wel iets om rekening mee te houden.. maar wel positief ook. | |
oppiedoppie | donderdag 17 maart 2022 @ 12:34 |
Lichtwortel en eeuwige kool. En permacultuur moestuin. Zelf wil ik daarnaast veldjes geneeskrachtige kruiden en planten gaan aanleggen. | |
Uhmmpie | vrijdag 18 maart 2022 @ 14:00 |
wat had je precies in gedachten? en wat mij opviel aan permacultuur is dat het wel erg veel ruimte kost... dus het wordt toch een ietwat aangepaste versie hier | |
oppiedoppie | vrijdag 18 maart 2022 @ 14:49 |
Ik woon naast een boer die ook wat bijzondere dingen kweekt als lichtwortel. En snijbiet en (palm) kolen enzo. Er is best veel. Zelf heb ik een hele grote tuin en ga een stuk permacultuur maken. En veldjes geneeskrachtige planten en kruiden zoals st jacobskruid, bergamot en valeriaan. | |
Uhmmpie | vrijdag 18 maart 2022 @ 15:29 |
lichtwortel ken ik niet.. en hier wel straks snijbiet in de tuin.. aardperen, indianenrabarber en verschillende zoete aardappels. en qua kool.. ben even de naam kwijt maar het is een "zwarte" boerenkool... toevallig laatst gegeten en erg lekker soort van smaakvollere versie van boerenkool Mijn lief bestelde... dus heb het niet allemaal in mn hoofd zitten en dan buitenlangs... veel bloemen voor vlinders en natuurlijk met name de bijen. Verder staat er nog een heel veldje aardbeien planten van de vorige bewoner... en diverse frambozenstruikjes. dus ik vermoed dat we even netten mee moeten nemen voordat er vruchtjes beginnen te groeien verder de takken van de knotwilgen tegen het hek van het weiland aan.. zodat daar ook nog wat klein spul tussen kan kruipen. leuke van permacultuur is dat je ook aan de beestjes mag denken | |
oppiedoppie | vrijdag 18 maart 2022 @ 16:14 |
Eerste wat we hier hebben gedaan is op de scheiding met de gangbare boer een houtwal van wilgentenen gemaakt van ongeveer 150 meter lang. Verder heb ik een kas geplaatst en staan er ongeveer 20 berken, wat coniferen en meidoorn, taxus, kastanjebomen. Maar meest is grasland. Ik moet dus nog beginnen met aanleggen. Maar leuk dat je al zover bent. | |
Uhmmpie | vrijdag 18 maart 2022 @ 16:20 |
Scheelt dat hier al een moestuin aangelegd was.. enige is dat de bomen hier zontechnisch dus op de verkeerde plek staan maar.... merendeel is knotwilg dus die is niet zo hoog.. Deel van de knotwilgen zijn een scherm van wilgentenen... en wij hebben dus achterin de tuin tegen het weiland aan... de leftovers van het knotten gestapeld... dat is leuk voor En onze kas ligt in scherven sinds de storm.. hopelijk word die volgende week gemaakt en hier net verhuisd.. dus laat met bestellen.. en vooralsnog ligt de tuin er relatief kaal bij helaas maar goed.. kan nooit lang meer duren. en ideeën genoeg... en anders vast proefdraaien voor volgend jaar Ben wel benieuwd naar wat jij allemaal gaat doen.. het is wel even een klusje nog mijn tuin is in ieder geval een stuk kleiner... 200m2 Althans het moestuin-deel.. er achter ligt nog een meter of 3-4 diep een stuk dat duidelijk aan het weiland vast zit.. met boompjes en veel gras. Heel geschikt voor bloemetjes voor de insecten | |
Kanaroe | vrijdag 18 maart 2022 @ 18:16 |
St. Jacobskruid of St. Jabocskruiskruid? Of is dat hetzelfde? Zelf zou ik ook gaan voor St. Janskruid, kun je lekkere thee van maken en/of verwarmende massagolie, tegen depressie en dergelijke! | |
Uhmmpie | vrijdag 18 maart 2022 @ 18:46 |
leukste natuurlijk is om dingen te kweken die niet de hele zomer voor een euro gewassen en al in de supermarkt liggen | |
oppiedoppie | vrijdag 18 maart 2022 @ 19:07 |
Ik bedoel inderdaad de st janskruid om daar johannesolie van te maken, heb ik nu een keer gedaan en die zonnebloemolie met kruid erin wordt bloedrood, heel apart. Dat jacobskruiskruid had ik hier veel staan en probeer ik 100% te verwijderen met wortel, kun je niks mee. | |
Kanaroe | vrijdag 18 maart 2022 @ 19:13 |
Ah, ik vond het al zo vreemd! Met dat kruiskruid dus. Ja, die olie met St. Janskruidbloemetjes is prachtig dieprood, ik maakte het, lang geleden met olijfolie. In juni bloemetjes plukken en dan wekenlang op de vensterbank laten trekken. Heel lekker spul. | |
oppiedoppie | vrijdag 15 april 2022 @ 11:28 |
Ja, had vorige week paarse wortels die ik in de groentesoep heb gedaan maar dat zag er werkelijk vreemd uit. Paarse groentesoep. | |
marzman | vrijdag 22 april 2022 @ 08:14 |
Dat valt wel mee met die tomatenziekte. Vorig jaar ook last van gehad door de vele regen, maar het was ook wel een slecht jaar. En voor hij ziek werd heb ik er nog redelijk wat tomaten af kunnen halen. Het lenteweer begon ook al laat, het is dit jaar nu al beter. Ik ben gewoon weer begonnen met twee plantjes. En er zijn ook resistente tomaten. Ook wat peper en paprika planten, kruiden, citroengras, aloe vera, twee olijfboompjes, een mandarijnboompje, knoflook, aardbeien, boontjes, bietjes. Gewoon in de achtertuin in hoekjes, kastjes en potten. |