abonnement Unibet Coolblue
  zondag 10 oktober 2021 @ 10:48:40 #1
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201701923
quote:
Asielopvang zit propvol: 'Alles op alles om crisisnoodopvang op veldbedden in sporthallen te voorkomen'
De asielopvang in Nederland zit propvol. ,,We hebben zeker nog een paar weken hotels en cruiseboten nodig om mensen een bed te kunnen bieden”, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Cyril Rosman 09-10-21, 03:00 Laatste update: 09-10-21, 08:36
In aanmeldcentrum Ter Apel moesten nieuw aangekomen asielzoekers deze week de nacht doorbrengen op stoelen omdat alle bedden bezet waren. Ondertussen bellen COA-medewerkers stad en land af of hotels nog bedden over hebben voor de komende weken. En schiet Defensie te hulp door weer een kazerne beschikbaar te stellen als noodopvang.

De asielopvang zit weer in een crisis. Vier oorzaken zijn aan te wijzen. Een (plotse) stijging van het aantal nieuwe asielzoekers dat zich meldt, nareizende familieleden van mensen die hier al een vergunning hebben, de honderden evacués uit Afghanistan en doordat asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben niet kunnen doorstromen naar een woning buiten het azc. De 30.000 beschikbare bedden zijn bezet.

,,We doen er alles aan om crisisnoodopvang op veldbedden in sporthallen te voorkomen, daar werken onze mensen echt keihard aan”, zegt Milo Schoenmaker, sinds 2019 bestuursvoorzitter van het COA. ,,Maar we zijn er de afgelopen weken wel dichtbij geweest en het gevaar is nog steeds niet geweken.”

Wat is de actuele stand van zaken?
,,We zijn hard bezig tijdelijke extra opvangplekken te vinden: in hotels en op cruiseschepen. Voor die rivierschepen is het seizoen nu een beetje voorbij, dus die hebben mogelijk plek. Vanaf begin november komen er grote noodopvanglocaties beschikbaar, de Frieslandhallen in Leeuwarden, de Jaarbeurs in Utrecht. Dan hebben we de 4000 extra plekken gevonden waarvan we in september voorspelden dat we die nodig zouden hebben. We moeten door deze voor bewoners en COA-medewerkers zeer zware periode heen.”

Er melden zich momenteel elke week zo’n 1000 tot 1200 nieuwe asielzoekers in Ter Apel. Hoe lang houdt u het vol om nieuwe bedden te vinden?
,,De aantallen zijn fors. Maar er stromen ook mensen uit. Dat betekent dat we een effectieve stijging van 300 tot 400 mensen per week hebben in de opvang. Zeg dat het er gemiddeld 65 per dag zijn; we hebben berekend dat we dat vanaf eind oktober aankunnen. Maar ook dan is het nog scherp aan de wind.”

Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 was er maandenlang paniek door een tekort aan bedden. Hoe kan het dat Nederland nu weer in deze situatie is beland? U waarschuwde in 2019 al in deze krant dat het COA meer reservecapaciteit moest krijgen. Uw voorganger deed dat in 2017 ook al.
,,We hebben vaak aan de bel getrokken. In november 2019 hebben we gezegd dat we 5000 extra plekken nodig zouden hebben, 400 per provincie, maar is niet van de grond gekomen. In maart 2020 hadden we al noodopvang klaar, maar hebben we die niet hoeven gebruiken omdat de asielinstroom stil kwam te liggen door de coronapandemie. Toen dit voorjaar de internationale reisbeperkingen werden versoepeld is aan alle gemeenten een brief gestuurd: het COA heeft meer opvangplekken nodig, anders loopt het vast. Maar de gemeenten voelden de urgentie niet zo. Dat is het grote verschil met de crisis van 2015: toen zag iedereen de beelden van de grote groepen mensen die naar Europa trokken. Deze keer is het een sluipend proces geweest. Er is overigens wel een beperkte reservecapaciteit gekomen, maar die was al snel vol.”

De bedden op de azc’s waren al bijna allemaal bezet en toen kwamen er ook nog opeens honderden evacués uit Afghanistan.
,,In augustus hebben we gezegd: dit kunnen wij niet meer hebben. Toen is defensie ingesprongen. Die hebben groepen Afghanen opgevangen op de kazernes in Harskamp en Zoutkamp. De opvang in Harskamp wordt nu verlengd. Daar zijn we hen dankbaar voor.”

Het cynische is: op zich heeft het COA plek zat. Op de azc’s zitten bijna 11.000 statushouders die al een woning buiten de opvang hadden moeten hebben. Gemeenten kunnen hen niet plaatsen door de woningnood.
,,Wij zouden het niet erg vinden als gemeenten meer doorpakken. Dat kan ook door statushouders tijdelijk in een hotel op te vangen of een leegstaand gebouw snel bewoonbaar te maken. Als twintig gemeenten dat zouden doen, zijn wij alweer geholpen.”

COA zit al een tijd te springen om nieuwe, kleine opvanglocaties voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen, amv’s. Waarom verloopt dat moeizaam?
,,We hebben nu 1000 amv’s in de opvang zitten. Dat is veel en het worden er steeds meer. Een paar gemeenten wilden niet doorgaan met de amv-locaties in hun gebied, onder meer vanwege incidenten in het verleden. Het zijn pubers en die houden zich niet altijd aan alle regels. Maar het gaat ook vaak wél goed. We hopen dat gemeenten ook voor deze groep locaties wil aanbieden.”

Als deze opvangcrisis voorbij is, hoe wilt u dan voorkomen dat er over een paar jaar weer een nieuwe is?
,,Als je opeens noodopvang moet regelen in evenementenhallen, hotels en cruiseschepen is dat duur. Ik weet nog niet welke bedragen we daar nu aan kwijt zijn, maar we moeten het niet zo meer willen.

We willen wel een stabiele opvangcapaciteit in de azc’s, met langjarige contracten met gemeenten. Niet steeds azc’s die open gaan, sluiten en dan weer open moeten. Als voormalig burgemeester (van Gouda, red.), weet ik hoeveel onrust dat kan opleveren.

We hadden vorig jaar zestien aflopende contracten met gemeenten, daarvan hebben er twaalf verlengd, dus die zijn tevreden over hoe de opvang in hun gemeente verloopt. Rotterdam en Weert zijn afgehaakt vanwege lokale toezeggingen. We hebben te weinig nieuwe gemeenten kunnen vinden, dus die gesprekken moeten we aangaan. We moeten dit toch kunnen regelen in bestuurlijk Nederland? Het zou ook fijn zijn als het nieuwe kabinet er een haakje voor heeft in het nieuwe regeerakkoord.”
https://www.ad.nl/binnenl(...)-voorkomen~ae9e8bc5/

Wat mij bovenal irriteert aan dit artikel is dat het geheel als een logistiek probleem wordt gezien. Nergens ook maar één keer de vraag of een langdurige en massale toestroom van allerlei bewoners uit de Derde Wereld wel wenselijk is en wat de gevolgen voor de Nederlandse bevolking op lange termijn zullen zijn. Nee, de kern van het probleem is blijkbaar hoe we dit logistiek gaan organiseren.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  zondag 10 oktober 2021 @ 10:53:07 #2
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_201701948
quote:
Er melden zich momenteel elke week zo’n 1000 tot 1200 nieuwe asielzoekers in Ter Apel. Hoe lang houdt u het vol om nieuwe bedden te vinden?
,,De aantallen zijn fors. Maar er stromen ook mensen uit. Dat betekent dat we een effectieve stijging van 300 tot 400 mensen per week hebben in de opvang.
Waar gaan die 600 tot 900 anderen naartoe dan? Blijkbaar geen problemen met logistiek als je meer dan 50% doorloop hebt per week.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  zondag 10 oktober 2021 @ 10:53:41 #3
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_201701951
De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer ¤ 27.900 per persoon per jaar.

De 30.000 beschikbare bedden zijn bezet.

Oef. En dan laten we de maatschappelijke problemen nog maar even buiten beschouwing.

Ben benieuwd wat de totale kosten zijn sinds pakweg 2015? Tientallen miljarden?

quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:48 schreef LXIV het volgende:
Wat mij bovenal irriteert aan dit artikel is dat het geheel als een logistiek probleem wordt gezien.
Tja, kijk wie ze interviewen. Die heeft een direct belang bij meer asielzoekers en opschaling van de opvang.
pi_201701976
Schitterend. Vluchtelingen afschuiven. :')

Laat de boel maar uit de klauwen lopen, lachen. De banlieu's van Ter Apel.

Omscholen tot datacentertechnicians tegen kost en inwoning.
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
pi_201701980
Waar komen die al asielzoekers elke week eigenlijk vandaan? Lopen ze zo de grens over, komen ze met het vliegtuig? Vallen ze uit de lucht? Vragen vragen...
pi_201701986
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:48 schreef LXIV het volgende:

[..]
https://www.ad.nl/binnenl(...)-voorkomen~ae9e8bc5/

Wat mij bovenal irriteert aan dit artikel is dat het geheel als een logistiek probleem wordt gezien. Nergens ook maar één keer de vraag of een langdurige en massale toestroom van allerlei bewoners uit de Derde Wereld wel wenselijk is en wat de gevolgen voor de Nederlandse bevolking op lange termijn zullen zijn. Nee, de kern van het probleem is blijkbaar hoe we dit logistiek gaan organiseren.
Het artikel is geschreven vanuit het COA. Die gaan alleen over de logistiek. De vraag die jij stelt is een politieke (daar vindt het COA terecht niks van). Of de asielprocedure snel genoeg gaat, om mensen sneller te plaatsen of uit te zetten (om zo de AZC's leeg te krijgen), is óók niet aan het COA, maar de IND.
pi_201701994
Dat kan niet.
Nog geen 2 weken geleden zag ik dat Rutte in debat aangaf dat er absoluut geen sprake is van een onbeheersbare instroom.
- Souverän ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
pi_201702004
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:56 schreef Toine51 het volgende:
Waar komen die al asielzoekers elke week eigenlijk vandaan? Lopen ze zo de grens over, komen ze met het vliegtuig? Vallen ze uit de lucht? Vragen vragen...
Een aanzienlijk deel halen we toch gewoon met het vliegtuig op?
- Souverän ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
pi_201702015
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:56 schreef Toine51 het volgende:
Waar komen die al asielzoekers elke week eigenlijk vandaan? Lopen ze zo de grens over, komen ze met het vliegtuig? Vallen ze uit de lucht? Vragen vragen...
zonder visum mogen mensen uit die landen waar vluchtelingen vandaag komen niet instappen in een vliegtuig in hun eigen land om naar NL te gaan. En NL geeft geen visums af voor asielaanvraag.
Dus nee, ze komen niet per vliegtuig....
Ze komen per auto, trein, bus of lopend.
Vluchtelingen die asiel willen aanvragen mogen niet geholpen worden door particuleiren. Een lift geven per auto naar ter appel is al mensensmokkel en daarop wordt gecontroleerd.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201702024
Volgens mij zit de asielopvang propvol.
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:48 schreef LXIV het volgende:
Derde Wereld wel wenselijk is
Ik ben nu wel heel erg benieuwd hoor. Wat vindt jij? Oh user op het FOK! forum dat bekend staat om zijn vreemdelingenliefde.
pi_201702026
Vlaardingen heeft al nee gezegd, nou de rest vd gemeenten nog.

Extra asielzoekers naar Vlaardingen? Nu even niet!
  zondag 10 oktober 2021 @ 11:01:17 #12
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201702031
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:57 schreef Galvez het volgende:
Dat kan niet.
Nog geen 2 weken geleden zag ik dat Rutte in debat aangaf dat er absoluut geen sprake is van een onbeheersbare instroom.
De VVD is een partij die de boel probeert te sussen en voor iedere verkiezingen weer opnieuw belooft om de asielstroom in te dammen, terwijl ze in werkelijkheid de omvolking van Nederland faciliteert.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
  zondag 10 oktober 2021 @ 11:02:03 #13
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201702043
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:00 schreef Derrazi het volgende:
Volgens mij zit de asielopvang propvol.
[..]
Ik ben nu wel heel erg benieuwd hoor. Wat vindt jij? Oh user op het FOK! forum dat bekend staat om zijn vreemdelingenliefde.
Ik denk dat dit het einde van Nederland is zoals wij het gekend hebben. En dat is besloten zonder dat het volk hier ooit over geraadpleegd is.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_201702045
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 10:48 schreef LXIV het volgende:

[..]
https://www.ad.nl/binnenl(...)-voorkomen~ae9e8bc5/

Wat mij bovenal irriteert aan dit artikel is dat het geheel als een logistiek probleem wordt gezien. Nergens ook maar één keer de vraag of een langdurige en massale toestroom van allerlei bewoners uit de Derde Wereld wel wenselijk is en wat de gevolgen voor de Nederlandse bevolking op lange termijn zullen zijn. Nee, de kern van het probleem is blijkbaar hoe we dit logistiek gaan organiseren.
Het is inderdaad vooral praten over de grootte van de dweil. En er niet bij stilstaan dat de kraan ook dichtgedraaid kan worden.
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 10 oktober 2021 @ 11:02:45 #15
206731 Mortaxx
Doomer
pi_201702047
Na
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:00 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
zonder visum mogen mensen uit die landen waar vluchtelingen vandaag komen niet instappen in een vliegtuig in hun eigen land om naar NL te gaan. En NL geeft geen visums af voor asielaanvraag.
Dus nee, ze komen niet per vliegtuig....
Ze komen per auto, trein, bus of lopend.
Vluchtelingen die asiel willen aanvragen mogen niet geholpen worden door particuleiren. Een lift geven per auto naar ter appel is al mensensmokkel en daarop wordt gecontroleerd.
Na reizende familie wordt gewoon per vliegtuig opgehaald. En dat zijn er nogal wat. Geldt ook voor alle Afghanen
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
pi_201702048
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:02 schreef LXIV het volgende:

[..]
Ik denk dat dit het einde van Nederland is zoals wij het gekend hebben. En dat is besloten zonder dat het volk hier ooit over geraadpleegd is.
_O-
pi_201702052
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:02 schreef luxerobots het volgende:

[..]
Het is inderdaad vooral praten over de grootte van de dweil. En er niet bij stilstaan dat de kraan ook dichtgedraaid kan worden.
Daar staan ze wel bij stil hoor, maar jij gaat ook niet voorstellen om je jezelf te ontslaan.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  Knapste mannelijke user 2022 zondag 10 oktober 2021 @ 11:03:48 #18
206731 Mortaxx
Doomer
pi_201702055
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:02 schreef LXIV het volgende:

[..]
Ik denk dat dit het einde van Nederland is zoals wij het gekend hebben. En dat is besloten zonder dat het volk hier ooit over geraadpleegd is.
Het Nederlandse volk stemt VVD dus ze willen dit zelf
Op dinsdag 23 april 2024 10:41 schreef Solotovski het volgende:
Jij bent het zonnetje!!!
pi_201702056
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:02 schreef luxerobots het volgende:

[..]
Het is inderdaad vooral praten over de grootte van de dweil. En er niet bij stilstaan dat de kraan ook
dichtgedraaid kan worden.
Daar gaat het COA niet over.

Als dit gewoon het dagelijkse anti-asielzoekers-topic is, prima. Maar klaag dan niet over het COA of het artikel :D
pi_201702058
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:01 schreef LXIV het volgende:

[..]
De VVD is een partij die de boel probeert te sussen en voor iedere verkiezingen weer opnieuw belooft om de asielstroom in te dammen, terwijl ze in werkelijkheid de omvolking van Nederland faciliteert.
Net als alle andere neoliberale partijen, muv FvD en PVV. Bedrijfsleven > burger
"Pools are perfect for holding water"
pi_201702059
quote:
1s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:02 schreef Mortaxx het volgende:
Na
[..]
Na reizende familie wordt gewoon per vliegtuig opgehaald. En dat zijn er nogal wat. Geldt ook voor alle Afghanen
klopt, inderdaad, dat is de enige uitzondering.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  zondag 10 oktober 2021 @ 11:04:24 #22
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201702061
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:00 schreef Alpha0 het volgende:
Vlaardingen heeft al nee gezegd, nou de rest vd gemeenten nog.

Extra asielzoekers naar Vlaardingen? Nu even niet!
Wat een racisten. Niet weer meer asielzoekers opnemen omdat er ook nog eigen inwoners zijn die geen woning hebben. Dat hebben we niet afgesproken!
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_201702070
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:04 schreef LXIV het volgende:

[..]
Wat een racisten. Niet weer meer asielzoekers opnemen omdat er ook nog eigen inwoners zijn die geen woning hebben. Dat hebben we niet afgesproken!
Je doet er grappig over, maar een afspraak is in ambtenarenland een heilig iets. Dus op zich is het wel bijzonder hoor.
pi_201702072
quote:
1s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:03 schreef Mortaxx het volgende:

[..]
Het Nederlandse volk stemt VVD dus ze willen dit zelf
sinds wanneer is een kleine minderheid het nederlandse volk?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  zondag 10 oktober 2021 @ 11:06:04 #25
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_201702078
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 11:03 schreef Derrazi het volgende:

[..]
_O-
Jij vindt dat grappig. Waarschijnlijk omdat je er zelf belang bij hebt of zelf moslim bent en niet kan wachten totdat de sharia wordt ingevoerd.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')