abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 6 oktober 2021 @ 13:46:20 #1
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_201658387
Allen,

Hier en daar bekendstaand als zeer professionele en welingelichte kringen te Amsterdam Zuid en Haarlem :Y) :9, was het fenomeen 'milieu- en natuurgekkies' bij ons reeds vaker het onderwerp van gesprek. *)
In prima samenwerking met de overheid die langzamerhand al op veel punten orde op zaken aan het stellen is, zeker nu corona }) evenals een demissionaire stand van zaken :lijstje: dit jaar sterk de overhand hebben, zijn wij ook stellig van mening dat het boren van gas op een daartoe geschikte locatie spoedig doorgang mag gaan vinden. :7~

En er liggen intussen alweer veel economische taken te wachten waarbij een rigoureuze aanpak op stapel ligt *) c_/, en de woningmarkt maakt daar uiteraard ook belangrijk deel van uit. :lijstje: Enfin, eventuele weigering v.e vergunning inzake mogelijke gasboringen in kwestie :s) :s) :s), zoals denktank De Waddenacademie in samenspraak met de commissie Economische Zaken en Klimaat stelt ingevolge het uitbrengen van een juridisch advies, zal hen die economische belangen ondersteunen zoals voldoende gas in voorraad hebben nog heel even achter de oren doen krabben. *)

Wij denken dan ook dat minister Blok in dezen het wederom bij het rechte eind heeft. Immers blijft een goede onderbouwing over waarom het nieuwe plan onacceptabele risico's in het waddengebied met zich mee zou brengen in eerste instantie gewenst, dunkt mij. Men moet niet vergeten dat het gas uit Rusland best een dingetje kan gaan worden voor veel landen met de dreiging van verder dichtdraaien van de kraan door Poetin. 8-)
Enfin, er zal nog wat onderzoek gepleegd worden om beter te kunnen vaststellen dat boren in de Waddenzee geen of weinig kwaad zou kunnen en daar sluiten zeer professionele financiële en economische organisaties zich bij aan. :7~

En ja, het een en ander houdt niet in dat er geen controles zullen plaatsvinden op de goede veiligheid. ''Met de zogeheten zogeheten hand-aan-de-kraan-aanpak zal men toezien op de goede voortgang. :s) :s) :s) Maar als aantoonbaar blijkt dat het onverhoopt misgaat zal men niet aarzelen de gaskraan alsnog te sluiten. :R
Nu men heeft geleerd van Groningen, waar nu helaas geen redden meer aan is, zal men overheidshalve plichtsgetrouw de nodige voorzichtigheid betrachten nadat de werkzaamheden door de NAM goed en wel begonnen zijn en de nieuwe aanwinst actief uit de bodem gepompt wordt, aldus ik op locatie gister. *)

Bezwaren kunnen nog worden ingediend tot morgen 7 oktober!

Mooie dag!

Scjvb

-------

Advies: weigeren van gasboring in Waddenzee bij Ternaard kan wel

Minister Blok in gesprek met bestuurders en inwoners van Ternaard ANP

quote:
VANDAAG, 00:24

De vergunning voor gasboringen van de NAM onder de Waddenzee valt wel degelijk te weigeren. Dat stelt denktank De Waddenacademie, die door de commissie Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer gevraagd is om juridisch advies over de kwestie uit te brengen.

Demissionair minister Blok van Economische Zaken stelt zich op het standpunt dat het kabinet een vergunning niet kan weigeren als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. Hij is van plan toestemming te geven, omdat er volgens hem op korte termijn geen aantoonbare schade aan de natuur zal ontstaan door de boringen ten noorden van het Friese dorp Ternaard. Er is inmiddels een voorlopig bestemmingsbesluit genomen, dat naar verwachting in maart volgend jaar tot een definitieve goedkeuring kan leiden.

Droog wad

Tegenstanders zijn het niet met Blok eens dat er geen schade ontstaat. Zij vrezen dat de bodem zal dalen door de gasboringen. In combinatie met de zeespiegelstijging door klimaatverandering zal er dan steeds minder wad droog komen te liggen tijdens eb, met nadelige gevolgen voor onder meer vogels.

Ook de Waddenacademie wijst Bloks redenering van de hand. In het kader van regelgeving rondom Natura 2000-gebieden moet het voorzorgsbeginsel worden toegepast, staat in het advies. Alleen als er "geen redelijke wetenschappelijke twijfel bestaat dat die plannen of projecten geen schadelijke gevolgen hebben voor de natuurlijke kenmerken van de betrokken gebieden" mag een vergunning worden toegekend.

Hand-aan-de-kraan

Dat betekent volgens de denktank dat als er wel twijfel is een vergunning niet alleen geweigerd kan worden, maar zelfs geweigerd móét worden. En volgens de Waddenacademie is die twijfel er wel degelijk, in tegenstelling tot wat Blok zegt. In het toekennen van de voorlopige vergunning zijn bepaalde onzekerheden over bodemdaling en zeespiegelstijging volgens het advies niet voldoende meegewogen.

Daarnaast wil het kabinet een zogeheten hand-aan-de-kraan-aanpak hanteren. Dat wil zeggen dat de gaskraan dichtgaat als er toch nadelige gevolgen worden ontdekt. Daarom is het nodig geregeld te monitoren. Hoe vaak en op welke manier is vastgesteld op basis van ervaringen bij andere gasvelden, maar volgens het advies is niet goed onderbouwd dat het gasveld bij Ternaard vergelijkbaar is met die andere gasvelden.

Tegen het voorlopige bestemmingsbesluit kunnen tot 7 oktober bezwaren worden ingediend. Als de gaswinning doorgaat, mag de NAM van 2023 tot 2037 gas winnen in het gebied.

Op dit kaartje zie je waar de Ternaard-gasbel ligt en wat de voorlopige plannen zijn: Rijksoverheid

© https://nos.nl/artikel/24(...)bij-ternaard-kan-wel
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
pi_201658491
Er loopt nog een topic over de gaswinning en je vorige topic over gaswinning in de Waddenzee is ook nog open.. dus daar kan dit allemaal prima bij in?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')