FOK!forum / Lifestyle / Houding tijdens langdurig computerwerk
Koekoekskindzondag 19 september 2021 @ 22:10
Sinds twee maanden heb ik een kantoorbaan. Ik zit vrijwel de hele dag achter de computer of laptop, zowel thuis als op kantoor. Nu merk ik dat ik een paar keer per dag mijn houding moet corrigeren: ik zit teveel voorovergebogen, schouders hoog, dat soort dingen. Om dit te doorbreken ga ik altijd een paar keer bewust opstaan voor het toilet en om wat te drinken te halen, een paar keer mijn schouderkop rond te draaien. Toch merk ik dat ik aan het einde van de dag wat last heb van mijn schouders.

Om te voorkomen dat ik bij een fysio eindig met dit soort klachten: Wat doen jullie tijdens langdurig computerwerk om je lichaam arbo-proof te houden?
#ANONIEMzondag 19 september 2021 @ 22:13
Tja we hebben allemaal 1,5 jaar thuiswerken en dus over het algemeen matige ARBO omstandigheden achter de rug. Welkom ;)
Zorg voor goede schermhoogte (zo'n laptopstandaard) dat helpt. En een goede stoel. En zo nu en dan lopen (wat je doet) is goed. :)
Cue_maandag 20 september 2021 @ 08:41
Goede stoel,
Af eb toe bewegen
Laptop op goede hoogte (doos eronder ofzo)

En de rest, gewoon hopen dat t goed gaat
Mutsaers__78maandag 20 september 2021 @ 08:48
Hou deze werkhouding absoluut aan:

juiste-zithouding-bureau.jpg

Wat is een goede werkhouding achter uw laptop?

Wat is een goede werkhouding achter uw laptop? Veelvuldig laptop gebruik kan resulteren in RSI klachten die in het ergste geval niet overgaan. RSI klachten kun uw eenvoudig voorkomen door een goede werkhouding aan te nemen maar hoe neem uw deze aan?

1. Houd de juiste afstand tussen het scherm en uw gezicht
Afhankelijk van de grootte van het beeldscherm dient u ongeveer 50 tot 60 centimeter van uw beeldscherm af te zitten. Hoe groter het beeldscherm, hoe verder u hier vanaf moet zitten.
2. Stel de juiste kijkhoogte naar het scherm in
Het scherm moet recht voor u staan met een hoek van maximaal 45 graden ten opzichte van de onderkant. Werk uw op een laptop? Zonder laptopstandaard is uw hoofd waarschijnlijk naar beneden gericht om het beeldscherm te kunnen bekijken. Het is de bedoeling dat u voor u uit kijkt en zo het beeldscherm bekijkt. Gebruik daarom een laptopstandaard!
3. Houd een hoek aan van 90 graden voor armen en benen
Bij het werken achter een laptop betekent dit dat de bureaustoel op een hoogte moet staan om de benen in een hoek van negentig graden te zetten en het bureau moet zorgen dat de armen vanuit deze zelfde hoek het toetsenbord kunnen bedienen.
4. Zorg voor een ontspannen houding
Houd uw schouders ontspannen maar ga niet onderuitgezakt in uw bureaustoel zitten. Houd een rechte rug maar forceer het niet.
5. Neem veel korte pauzes
Zorg voor afwisseling door even wat pauze te nemen. Veel korte pauzes zijn beter dan een paar lange pauzes. Neem minimaal 15 minuten rust als u 2 uur achter een computer of laptop hebt gewerkt.
6. Houd uw voeten aan de grond
Voeten dienen plat op de grond geplaatst te worden. Laat ze niet hangen, maar zet ze ook niet te ver naar voren. Mocht uw dit nodig hebben dan kun uw een voetsteun gebruiken om de ideale hoek te creŰren.

http://www.rsi-alert.nl/werkhouding.htm.php
lovelimaandag 20 september 2021 @ 13:03
Je hebt apps die een melding geven als je een minibreak moet nemen. Toen in in een ver verleden stage liep was dat op de bedrijfscomputers ge´nstalleerd. Doel was minder fysieke klachten en verbetering van productiviteit/effectiviteit. Voelde vooral vervelend als je net geconcentreerd aan het werk was en je zo'n melding kreeg.
itchycoodinsdag 21 september 2021 @ 12:59
Kijk of je in overleg met je werkgever een beetje arbo proof werkplek kan regelen thuis. Een fatsoenlijke stoel, bureau en scherm kunnen al veel goed doen. Mocht je vanaf een laptop werken dan is een extern groter scherm handig en ik raad dan ook gelijk een monitorarm aan. Ziet er veel strakker uit en je kunt het scherm op praktisch iedere hoogte en positie hangen. Daarnaast inderdaad regelmatig pauzes nemen, rondlopen, belletjes wandelend/lopend doen, etc.

Mijn werkplek thuis is oke, maar niet ideaal. Op mijn bureau werk ik op mijn desktop, maar sinds kort wissel ik af en toe af door in de loop van de middag bijvoorbeeld met mijn laptop aan de keukentafel te gaan zitten. Dan zit je toch net weer even anders.
Twintigzaterdag 9 oktober 2021 @ 09:38
1. Neem een juiste werkhouding aan.
2. Installeer software/ app om RSI tegen te gaan en neem regelmatig pauzes.
:)
Holymezaterdag 9 oktober 2021 @ 10:47
Zit/sta bureau, eventueel met bijpassende wiebelkruk, kan ook goed helpen.