Gaat het wel goed met je ?quote:Op zondag 6 maart 2022 13:39 schreef Leandra het volgende:
[..]
Nee, niks gevoelige snaar, maar 3 man die gaat lopen zeiken dat eenw warmtepomp een slechte cq te dure keuze zou zijn, terwijl ik nog steeds achter mijn keuze sta en hem ook weer opnieuw zou maken.
Flikker op, ik ben gewoon open in onze situatie, ook in de kosten.
Let wel: in eerste instantie kwam Claudia zelf met de suggestie dat ze een grondgebonden warmtepomp wilde, en dan geef ik gewoon antwoord op de vragen die ik kan beantwoorden, ook over de meerprijs die het in ons geval met zich meebracht ten opzichte van een l/w warmtepomp.
Ga lekker op Tweakers in hetw warmtepomp topic lopen zeiken dat mensen er geen ruk van snappen en dat ze een dief zijn van hun eigen portemonnee.
Oh, dat is trouwens sowieso goed leesvoor voor @:Claudia_x, de Tweakers warmtepomptopics![]()
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1654510
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1895151
Onzin! Jij stelt het belachelijk te vinden dat iemand een miljoen euro neer legt voor een lap grond met een huis en dan een 15k bespaart op een grond gebonden waterpomp. En in diezelfde post het afdoet als lelijk, zuinigheid en wel geld hebben voor 2 dikke auto’s. Wie legt er dan een waardeoordeel?quote:Op zondag 6 maart 2022 13:40 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dat doe je al wel op het moment dat je mijn mening over een nieuwbouwvillla van ruim een miljoen met zo'n lelijk ding op de oprit belachelijk maakt
Ik ook niet trouwens, maar uiteindelijk wordt het gewoon een rekensom. Ik ben best bereid hogere initiële kosten te accepteren als een grondgebonden pomp zichzelf sneller terugverdient en op de lange termijn voor een hogere besparing zorgt. Ik weet niet of dat zo is. Als ik nu zie hoe hoog de initiële kosten zijn, dan vraag ik het me af.quote:Op zondag 6 maart 2022 13:30 schreef Erik het volgende:
Jee, gevoelige snaar? Prima dat jij kiest voor een w / w warmtepomp uiteraard. 15k meerkosten kan en wil niet iedereen betalen.
@claudia ik heb dit (nog) niet. Maar mijn man heeft dit samen met zijn oud collega toen helemaal uitgezocht. Ik ga hem vanavond vragen wat hij ervan kan vertellen. Ik zit helaas ziek op de bank nu terwijl hij hard bezig is, maar kom er op terug.quote:Op zondag 6 maart 2022 15:02 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik ook niet trouwens, maar uiteindelijk wordt het gewoon een rekensom. Ik ben best bereid hogere initiële kosten te accepteren als een grondgebonden pomp zichzelf sneller terugverdient en op de lange termijn voor een hogere besparing zorgt. Ik weet niet of dat zo is. Als ik nu zie hoe hoog de initiële kosten zijn, dan vraag ik het me af.
Je hebt overigens een ander goed punt, namelijk dat we een buitenunit goed weg kunnen werken. Ik heb er ook een plek voor op het oog, namelijk achter onze garage. Dat is alleen best ver van ons huis vandaan. Zijn daar nadelen aan? @:sv-tje, jij weet hier waarschijnlijk ook wel wat van? Heb jij in je eigen topic wat meer details gepost over jullie ysteem?
Beterschap!quote:Op zondag 6 maart 2022 15:09 schreef SV-tje het volgende:
[..]
@:claudia ik heb dit (nog) niet. Maar mijn man heeft dit samen met zijn oud collega toen helemaal uitgezocht. Ik ga hem vanavond vragen wat hij ervan kan vertellen. Ik zit helaas ziek op de bank nu terwijl hij hard bezig is, maar kom er op terug.
25 meter is prima te doen. Dan is een split unit wel een verstandigere keus dan een monobloc vanwege de lengte van de leidingen. De linkjes die Leandra doorgaf geven je hier ook veel informatie over, kost je wel wat uurtjes leeswerk.quote:Op zondag 6 maart 2022 15:02 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik ook niet trouwens, maar uiteindelijk wordt het gewoon een rekensom. Ik ben best bereid hogere initiële kosten te accepteren als een grondgebonden pomp zichzelf sneller terugverdient en op de lange termijn voor een hogere besparing zorgt. Ik weet niet of dat zo is. Als ik nu zie hoe hoog de initiële kosten zijn, dan vraag ik het me af.
Je hebt overigens een ander goed punt, namelijk dat we een buitenunit goed weg kunnen werken. Ik heb er ook een plek voor op het oog, namelijk achter onze garage. Dat is alleen best ver van ons huis vandaan, zo'n 25 meter. Zijn daar nadelen aan? @:sv-tje, jij weet hier waarschijnlijk ook wel wat van? Heb jij in je eigen topic wat meer details gepost over jullie ysteem?
Ja, ik ken beide topics. Het aantal factoren om rekening mee te houden is alleen nogal overweldigend.quote:Op zondag 6 maart 2022 15:29 schreef Erik het volgende:
[..]
25 meter is prima te doen. Dan is een split unit wel een verstandigere keus dan een monobloc vanwege de lengte van de leidingen. De linkjes die Leandra doorgaf geven je hier ook veel informatie over, kost je wel wat uurtjes leeswerk.
Hier op Fok is ook een warmtepomp topic, staan ook interessante basisfeiten in.
Nee, maar volgens mij zijn die bolletjes heel inert. Het doet dus geen enkel kwaad.quote:Op zondag 6 maart 2022 16:26 schreef Claudia_x het volgende:
Iets anders: bij het weghalen van de opsluitbanden langs de garage is gebleken dat overal toch piepschuim onder zit.Dat is een ramp om weg te halen omdat het steeds kapotgaat en er allemaal plastic bolletjes in de grond achterblijven. Heeft iemand een briljante tip voor het opruimen van plastic bolletjes?
Mijn idee is grote brokken weghalen (zodat het water straks goed door de halfverharding weg kan trekken) en de rest zo snel mogelijk weer onder het witte zand gooien. Maar ik kan niet voorkomen dat een deel in de tuin komt en vogels ervan gaan eten.quote:Op zondag 6 maart 2022 16:30 schreef LXIV het volgende:
[..]
Nee, maar volgens mij zijn die bolletjes heel inert. Het doet dus geen enkel kwaad.
Ik kwam ook nog heel lang piepschuim tegen (stuk grond gekocht waar oa keukens gemonteerd werden). Ik kon mijn kippen er niet van weerhouden het piepschuim op te eten, maar ze hadden er geen last van.
Je moet ook opletten dat je in die situatie voor balans van je bron moet gaan zorgen (mogelijk). Dus dat je niet meer warmte eruit haalt dan erin en vice versa. Normale particuliere bronnen zijn daar voor uitgesloten maar als je boven een bepaalde omvang (70kw dacht ik) gaan daar eisen aan gesteld worden.quote:Op zondag 6 maart 2022 17:37 schreef Claudia_x het volgende:
Nog even terug naar warmtepompen: inmiddels hebben drie buren interesse. Dat biedt mogelijkheden voor het gezamenlijk slaan van een put voor een grondgebonden warmtepomp (als zoiets technisch kan en juridisch goed te regelen is).
Ik heb mijn man even gevraagd naar de belangrijkste dingen voor de keuze van een warmtepomp.quote:Op zondag 6 maart 2022 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ja, ik ken beide topics. Het aantal factoren om rekening mee te houden is alleen nogal overweldigend.
Een plaatje praat makkelijker. De binnenunit zou misschien in de kelder kunnen staan, de plek van de groene pijl. Onzekere factor is of we er genoeg ruimte hebben. Voordeel is dat het dichtbij alle aansluitingen is.
Ik denk aan de plek waar de rode pijl naar wijst voor de buitenunit. Eventueel zou de binnenunit in de garage kunnen staan. Die is nu alleen niet geïsoleerd. Op de plek van de paarse pijl hebben we een loze leiding waar we gebruik van zouden kunnen maken
Een andere optie is de plek van de blauwe pijl. Nadeel: dat is aan de voorkant van het huis. Voordeel: met groen kan ik dat prima wegwerken. En de buitenunit staat dan dichtbij de binnenunit.
[ afbeelding ]
Dit klopt niet. Een lucht/water warmtepomp heeft ook bij -7 nog genoeg vermogen om een huis te verwarmen, mits de juiste capaciteit warmtepomp is geinstalleerd met een degelijk afgiftesysteem welke op een lage aanvoertemperatuur werkt (bijv. vloerverwarming).quote:Op woensdag 9 maart 2022 23:21 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Ik heb mijn man even gevraagd naar de belangrijkste dingen voor de keuze van een warmtepomp.
Nadelen bij warmtepompen:
Lucht/water: Bij een temperatuur onder -7 graden levert de buitentemperatuur te weinig warmte, dit wordt automatisch opgevangen door elektrische bijverwarming in de warmtepomp unit. In de afgelopen jaren kwam dit ongeveer 7 keer per jaar voor.
[...]
Ik denk dat ik het niet duidelijk heb omschreven dan, de warmtepomp kan het huis wel verwarmen maar gebruikt daarvoor de interne elektrische verwarming om hem te helpen.quote:Op woensdag 9 maart 2022 23:56 schreef Erik het volgende:
[..]
Dit klopt niet. Een lucht/water warmtepomp heeft ook bij -7 nog genoeg vermogen om een huis te verwarmen, mits de juiste capaciteit warmtepomp is geinstalleerd met een degelijk afgiftesysteem welke op een lage aanvoertemperatuur werkt (bijv. vloerverwarming).
Ik weet niet waar je man deze informatie vandaan haalt?
Ook dat klopt niet.quote:Op donderdag 10 maart 2022 00:12 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Ik denk dat ik het niet duidelijk heb omschreven dan, de warmtepomp kan het huis wel verwarmen maar gebruikt daarvoor de interne elektrische verwarming om hem te helpen.
Laten we deze discussie niet in het topic van Claudia voeren, voegt volgens mij niets toe aan de beslissing die zij wil nemen.quote:
Het zou vervelend zijn als Claudia een keuze maakt op basis van verkeerde informatie.quote:Op donderdag 10 maart 2022 11:38 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Laten we deze discussie niet in het topic van Claudia voeren, voegt volgens mij niets toe aan de beslissing die zij wil nemen.
quote:
Het koelmiddel wat naar de buitenunit gaat heeft een temperatuur van ong. -40graden. Hoe kouder het buiten is, hoe minder het temperatuursverschil is met het koelmiddel en hoe moeilijker het daardoor is om warmte van buiten naar binnen te transporteren. Dit wordt deels gecompenseerd door de druk van de compressor te verhogen, maar dit is gemaximeerd. Op een bepaald moment werkt de compressor hierdoor 100%, dit is idealiter bij een temperatuur van -7graden. Een grotere pomp zou dit kunnen verhelpen, maar dat moet deze weer vaker aan en uit schakelen wat niet bevorderlijk is voor de levensduur, plus de hogere kosten van zo'n grotere pomp.quote:Op donderdag 10 maart 2022 19:27 schreef Claudia_x het volgende:
Mag van mij best hier, hoor! Vind het interessant en leer juist veel van de uitwisseling van gedachten.
En dan nu de praktijk: @TheFreshPrince wat doet jouw split l/w warmtepomp bij -7 graden? Draait deze dan alleen op het elektrisch element?quote:Op donderdag 10 maart 2022 22:31 schreef SV-tje het volgende:
[..]
[..]
Het koelmiddel wat naar de buitenunit gaat heeft een temperatuur van ong. -40graden. Hoe kouder het buiten is, hoe minder het temperatuursverschil is met het koelmiddel en hoe moeilijker het daardoor is om warmte van buiten naar binnen te transporteren. Dit wordt deels gecompenseerd door de druk van de compressor te verhogen, maar dit is gemaximeerd. Op een bepaald moment werkt de compressor hierdoor 100%, dit is idealiter bij een temperatuur van -7graden. Een grotere pomp zou dit kunnen verhelpen, maar dat moet deze weer vaker aan en uit schakelen wat niet bevorderlijk is voor de levensduur, plus de hogere kosten van zo'n grotere pomp.
Volgens mij Heb ik nergens gezegd dat hij alleen op het elektrische element draait, afgelopen jaar is het zelfs niet zo koud geweest dat het elektrische element bij ons aan geweest is. Maar dit is wel hoe een lucht/water warmtepomp is bedoeld.quote:Op donderdag 10 maart 2022 23:22 schreef Erik het volgende:
[..]
En dan nu de praktijk: @:TheFreshPrince wat doet jouw split l/w warmtepomp bij -7 graden? Draait deze dan alleen op het elektrisch element?
Ik heb in mijn vorige woning een l/w warmtepomp geinstalleerd (een monobloc) en deze draaide niet op het elektrisch element bij -7 graden. Indien nodig werd deze wel bijgeschakeld, dit was vooral bij een defrost het geval.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |