Kan ik me voorstellen! Dat is sowieso het probleem aan een oprit: het is per definitie een flinke lap. Hier in de omgeving zien we veel stenen en soms asfalt of halfverharding. Zelf geeft halfverharding a la padvast me het gevoel van vakanties in Frankrijk.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 13:17 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik denk dat wanneer je een dergelijk produkt overweegt voor de oprit, padvast wel het ideale produkt is. Ik zie met groter grind vaak dat er veel stenen uitgereden worden. Dat zal met padvast ook gebeuren, maar omdat het kleiner is, vind ik het minder storend.
Ik weet vooral niet of ik een heel groot vlak puur padvast (of grind for that matter) mooi vind. Ik vind het bij ons juist erg mooi dat het kleine stukjes zijn, zoals er ook kleine stukjes grasbetontegels zijn, en boomschors, en gras. Ik hou van de afwisseling en de natuurlijk uitstraling.
Dat bedacht ik me ook toen ik de vorige post plaatste: een groter oppervlak padvast geeft een Franse vibequote:Op vrijdag 14 januari 2022 13:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Kan ik me voorstellen! Dat is sowieso het probleem aan een oprit: het is per definitie een flinke lap. Hier in de omgeving zien we veel stenen en soms asfalt of halfverharding. Zelf geeft halfverharding a la padvast me het gevoel van vakanties in Frankrijk.
Wij neigen in de voortuin naar asfalt maar dan gekleurd, in de hoop dat dat een minder steen oppervlak geeft, maar dat is omdat we vaste verharding willen zodat we ook met een gerust hart met motoren eroverheen kunnen en op de standaard kunnen zetten.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 13:25 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Kan ik me voorstellen! Dat is sowieso het probleem aan een oprit: het is per definitie een flinke lap. Hier in de omgeving zien we veel stenen en soms asfalt of halfverharding. Zelf geeft halfverharding a la padvast me het gevoel van vakanties in Frankrijk.
Ahja, dan vallen veel opties af zoals grind en grasbetontegels. Voor mij voldoet een pad idealiter aan een hogehakkentoets.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 14:44 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Wij neigen in de voortuin naar asfalt maar dan gekleurd, in de hoop dat dat een minder steen oppervlak geeft, maar dat is omdat we vaste verharding willen zodat we ook met een gerust hart met motoren eroverheen kunnen en op de standaard kunnen zetten.
Beide komen wel in de achtertuin, misschien gecombineerd met padvast of iets soortgelijks.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 15:44 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ahja, dan vallen veel opties af zoals grind en grasbetontegels. Voor mij voldoet een pad idealiter aan een hogehakkentoets.
Wat me een nadeel lijkt aan padvast is dat je de kleine steentjes overal aan gaat treffen. Een voordeel is dat het een echt stevig pad wordt en je tegelijk wat flexibiliteit houdt (door op te kunnen hogen of geleidelijk op te kunnen laten lopen). Ik ben zó klaar met verzakte tegels. Als ik nu naar de garage loop, loop ik door het gras in plaats van over het pad omdat ik vrees dat ik een enkel verzwik.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 15:58 schreef SV-tje het volgende:
[..]
Beide komen wel in de achtertuin, misschien gecombineerd met padvast of iets soortgelijks.
Ik vind het meevallen. Je loopt wel wat kleine steentjes mee, maar ze zijn echt heel klein, het zijn er niet heel veel en met soms even een beetje vegen is het weer weg.quote:Op vrijdag 14 januari 2022 16:00 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Wat me een nadeel lijkt aan padvast is dat je de kleine steentjes overal aan gaat treffen. Een voordeel is dat het een echt stevig pad wordt en je tegelijk wat flexibiliteit houdt (door op te kunnen hogen of geleidelijk op te kunnen laten lopen). Ik ben zó klaar met verzakte tegels. Als ik nu naar de garage loop, loop ik door het gras in plaats van over het pad omdat ik vrees dat ik een enkel verzwik.
Ik vind vrijwel alles geweldig aan wonen in deze omgeving, behalve de verzakkingen.
Jep. En hij vloog door de tuin toen ik de boel aan het inspecteren was, dus ik zag het gebeuren.quote:Op zondag 20 februari 2022 17:38 schreef Seven. het volgende:
Hehe, een vliegende boot. Is die van jullie?
quote:Op zaterdag 5 maart 2022 09:22 schreef Claudia_x het volgende:
Heeft iemand tips voor installateurs in de regio Noord-Holland die ook advies kunnen geven over een aardwarmtepomp?
Ons huis uit 1964 hebben we volledig geïsoleerd (dak, muren, vloer, beglazing) en we hebben overal vloerverwarming laten leggen waardoor we het huis nu al op een lage temperatuur kunnen verwarmen. Ook hebben we zonnepanelen. De cv-ketel kan nog wel een aantal jaren mee, maar gezien de toestand in de wereld willen we de aanschaf van een warmtepomp prioriteren. Ik neig naar een aardwarmtepomp omdat we vrijstaand wonen en rondom het huis de ruimte ervoor hebben, al is het ook weer niet genoeg ruimte voor een volledig horizontaal systeem. Door de voorkeur voor een aardwarmtepomp lijkt de keuze in installateurs beperkter.
Ik zit nog met allerlei vragen.
- Is een aardwarmtepomp wel mogelijk gezien de grond waar we op wonen (veengrond en hoge grondwaterstand)? Misschien moeten we aan een grondwaterwarmptepomp denken? Hoe diep mag er worden geboord? Is een warmtekorf misschien een optie?
- Wat voor materiaal wordt er gebruikt en kan het wel goed in onze tuin komen?
- Is het technisch en juridisch mogelijk om met buren samen een put te slaan in een van onze tuinen?
- Hebben we wel genoeg ruimte voor de installatie? Binnenshuis hebben we weinig ruimte: in het cv-hok past niet veel meer dan een cv-ketel. We hebben een kelder die mogelijk geschikt is, maar de stahoogte is beperkt omdat het grotendeels een kruipkelder is. We hebben een grote garage, maar die is gescheiden van het huis, er lopen geen leidingen en de garage is niet geïsoleerd.
Ik zoek dus een installateur die over al deze vragen mee kan denken. Ik sta ook open voor andere volledig elektrische systemen. Een hybride warmtepomp neem ik liever niet, maar als dat een goede optie is voor de komende 5-10 jaar tot er nieuwe systemen zijn die bijv. compacter zijn, dan sta ik daar wel voor open.
Ik heb begrepen dat een aardwarmtepomp een hoger rendement heeft en dat je geen buitenunit nodig hebt. Bovendien kun je er in de zomer mee koelen, maar dat kan met andere systemen mogelijk ook (daar heb ik me niet in verdiept). En intuïtief heb ik het idee dat het goed is om gebruik te maken van de omstandigheden (ruimte en grondwater), maar dat is meer een onderbuikgevoel. Ik sta voor alle opties eigenlijk nog open, zelfs de optie om toch nog even niks te doen omdat er tegenwoordig hoge prijzen worden gevraagd.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 10:31 schreef Seven. het volgende:
Qua voorbereidingen heb je alles wel gedaan. Ik zou een handjevol partijen langs laten komen(maar geen advies voor Noord-Holland helaas).
Ik ben trouwens niet helemaal mee met de voorkeur voor een aardwarmtepomp. Heb je redenen om geen luchtwarmtepomp te willen?
Dank, dit is een fijn vertrekpunt!quote:Op zaterdag 5 maart 2022 11:02 schreef Leandra het volgende:
Ik zou voor een installateur gewoon op de site van Nibe kijken.
Nibe is een Scandinavisch bedrijf dat al heel lang aan warmtepompen doet, ook grondgebonden, en volgens mij hebben zij op de websites een zoekfunctie naar installateurs.
Onze grondgebonden pomp is ook Nibe.
Je wilt wel een gesloten systeem trouwens, een open systeem is nog weer een heel ander verhaal.
https://www.nibe.eu/nl-nl
https://www.nibe.eu/nl-nl/zoek-installateur
Wij hebben een S1155-6 PC
Met een luchtpomp stelt men ook te kunnen koelen, maar dat is behoorlijk beperkt, een graad of 3, dat is echt van een andere orde dan de manier waarop een grondgebonden pomp kan koelen, want die stuurt gewoon water van 18 graden door je vloerverwarming als het nodig is.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 11:20 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Ik heb begrepen dat een aardwarmtepomp een hoger rendement heeft en dat je geen buitenunit nodig hebt. Bovendien kun je er in de zomer mee koelen, maar dat kan met andere systemen mogelijk ook (daar heb ik me niet in verdiept). En intuïtief heb ik het idee dat het goed is om gebruik te maken van de omstandigheden (ruimte en grondwater), maar dat is meer een onderbuikgevoel. Ik sta voor alle opties eigenlijk nog open, zelfs de optie om toch nog even niks te doen omdat er tegenwoordig hoge prijzen worden gevraagd.
Dat lijkt me een heel groot voordeel omdat ons huis behoorlijk warm wordt in de zomer en we overal vloerverwarming hebben liggen. Dus als ik het goed begrijp, gebruiken we de vloerverwarming om het huis te koelen. Al moet ik bekennen dat bij ons ook nog winst te behalen valt door zonwering te laten installeren aan onze achtergevel op het zuiden, met name bij de pui in de woonkamer.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 11:58 schreef Leandra het volgende:
[..]
Met een luchtpomp stelt men ook te kunnen koelen, maar dat is behoorlijk beperkt, een graad of 3, dat is echt van een andere orde dan de manier waarop een grondgebonden pomp kan koelen, want die stuurt gewoon water van 18 graden door je vloerverwarming als het nodig is.
Klopt, warmte die niet binnenkomt is uiteraard de grootste winst, hier geldt hetzelfde overigens; de ramen waarvan we nu de raambekleding zoveel mogelijk open houden want gratis warmte, zijn de ramen die we in de zomer bedekt moeten houden en daar zouden we idd eigenlijk ook aan de buitenkant raambekleding voor moeten hebben.quote:Op zaterdag 5 maart 2022 12:02 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat lijkt me een heel groot voordeel omdat ons huis behoorlijk warm wordt in de zomer en we overal vloerverwarming hebben liggen. Dus als ik het goed begrijp, gebruiken we de vloerverwarming om het huis te koelen. Al moet ik bekennen dat bij ons ook nog winst te behalen valt door zonwering te laten installeren aan onze achtergevel op het zuiden, met name bij de pui in de woonkamer.
Het grootste nadeel zijn de kosten, lijkt me, maar een snelle inventarisatie leert me dat je die terugverdient. Daar moeten we ons nog in verdiepen.
quote:Op zaterdag 24 juli 2021 16:01 schreef Leandra het volgende:
In de slaapkamer nu 22 graden.
Beneden weet ik niet.
Ik zie wel dat de aanvoertemperatuur van de vloerverwarming 18 graden is en de retourtemperatuur 20,4 graden, de vloerverwarming koelt de boel dus af.
We hebben boven de plisségordijnen nu wel standaard naar beneden aan de zuidzijde van het huis, beneden op 2/3de van het raam, maar dat maakt vandaag weinig uit.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |