abonnement Unibet Coolblue
pi_201362936
Zorgbeleid

Burgers moeten zelf meer zorgkosten gaan betalen, volgens advies aan kabinet. ‘Groei is onhoudbaar’

Preventie moet een prioriteit van het zorgbeleid worden en daarbij moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken. Dat stelt de WRR, de onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering.

Orkun Akinci15 september 2021, 01:00
De samenleving kan in het huidige stelsel onmogelijk de benodigde kosten en mankracht voor de zorg blijven opbrengen. Om de zorg overeind te houden, moet de overheid daarom de komende decennia duidelijke prioriteiten stellen, adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan de regering. Dat betekent dat burgers vaker zelf voor kosten moeten opdraaien.

Als we het beleid niet rigoureus omgooien, betalen Nederlanders in 2060 drie keer zo veel aan de zorg als nu, concluderen de onderzoekers in het rapport Kiezen voor houdbare zorg dat vanmiddag aan minister Hugo de Jonge wordt overhandigd. Bovendien moet tegen die tijd een op de drie mensen in de zorg werken. Nu is dat een op zeven.

De belangrijkste reden is dat we met zijn allen steeds meer gebruik maken van zorg, die bovendien – bijvoorbeeld door vergaande technologie – steeds duurder wordt. Die groei is onhoudbaar, luidt de conclusie. “Het gaat ten koste van andere maatschappelijke doelen, zoals goed onderwijs, huisvesting en armoedebestrijding.”

‘Een efficiëntere organisatie is geen afdoende oplossing’
Factoren als vergrijzing, een toename van chronisch zieken en een ongezonde leefstijl zorgen ervoor dat de stijgende vraag naar zorg de komende decennia versneld doorzet. Daardoor ontkomt de overheid niet aan scherpe keuzes, stelt de WRR. Hoe die eruit gaan zien, ligt aan de toekomstige kabinetten. Maar het staat voor de onderzoekers vast dat boven een bepaalde minimumnorm niet meer alle zorg vanzelfsprekend vanuit collectieve voorzieningen kan worden geboden. “Goede zorg vergt straks weloverwogen keuzes.”

De WRR geeft alvast een paar voorzetten. Zo moet volgens de wetenschappers preventie een van de prioriteiten zijn en moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken. Fiscale voordelen en actieve werving van personeel uit het buitenland kunnen het personeelstekort helpen opvangen. En vooral voor jeugd- en ouderenzorg, die nu al in de knel komen, is een heldere langetermijnvisie nodig. “Het huidige beleid heeft een efficiëntere organisatie als centraal doel. Dat is geen afdoende oplossing voor de houdbaarheidsopgave waar Nederland voor staat.”

Armeren de dupe
Het rapport van de WRR is een advies aan de regering, zoals de Raad vaker wordt ingeschakeld bij grote maatschappelijke vraagstukken. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is teleurgesteld dat de nadruk ligt op de financiële kant van de zorg. “Er wordt nu een wedstrijd van gemaakt tussen de zorg en andere publieke sectoren. Het is een illusie om de komende jaren met minder collectieve zorguitgaven toe te kunnen. Maar met de huidige lage staatsschuld kunnen we de totale uitgaven toch verhogen? Dan gaan stijgende zorgkosten niet meer ten koste van het onderwijs, zoals nu wordt gesteld.”

Minder zorg vergoeden, leidt er volgens Melkert onherroepelijk toe dat armeren de dupe worden. “De organisatie van zorg is de organisatie van solidariteit. Straks zeggen we tegen mensen dat ze sommige dingen maar privaat moeten regelen. Maar dat moet je dan wel kunnen betalen natuurlijk.

“De afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat de zorgcapaciteit in tijden van nood onder het benodigde niveau ligt. Covid zal heus niet de laatste pandemie zijn. Ik vind het zuur dat de WRR pleit voor kostenbeheersing terwijl we met eigen ogen zien hoe een personeelstekort in de zorg de halve maatschappij lamlegt.”


Bron: https://www.trouw.nl/zorg/burgers-moeten-zelf-meer-zorgkosten-gaan-betalen-volgens-advies-aan-kabinet-groei-is-onhoudbaar~baa0ba14/

Ja hoor, hier was ik al bang voor ;(

Gelukkig niet voor niets die supermarkt kortingskaarten weggegooid of geweigerd want dat informatie dat je koopt kunnen de zorgverzekeraars goed gebruiken in de toekomst.
pi_201362980
Preventie een prioriteit en verplicht meewerken. Dus neem je vaccin, eet je vegan hamburger, helm op in de auto en één glas alcohol per week.
pi_201363507
Zo bezien is t plan van D66 ten aanzien van het voltooid leven nog niet zo’n gek idee ;)
pi_201363574
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.

En als je bovendien de armeren weer hiervan ontziet, zul je merken dat er nog weinig veranderd. Vaak zijn het laagopgeleiden, met weinig kennis van wat ongezond is.
.
pi_201363627
Gewoon werken tot je dood valt. Niks geen geraniums meer. Of het D76-plan. (Dood76)
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
  woensdag 15 september 2021 @ 06:58:38 #6
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_201363639
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
pi_201363682
Terecht :)
U MAD?
pi_201363733
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven
Klopt.
Knapen die storneren willen moeten mannen met automatische incasso's zijn
pi_201363934
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:58 schreef Tyr80 het volgende:
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201363954
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:58 schreef Tyr80 het volgende:
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
Dat zorgverzekeraars alle macht hebben in Nederland?
Niet de arts of medisch specialist bepaald hoelang jij in een ziekenhuis mag blijven, maar dat bepalen de Univé's en de Zilveren Kruisjes van deze wereld.
Mee doen is belangrijker dan winnen!
pi_201364106
Tegenwoordig al die treedjes cola en redbull die je bijna overal kunt halen.
pi_201364139
Verplicht meewerken :N
Dit hebben we aan de coronacrisis te danken.

En de denklijn: 'technologie maakt duurder', dan zou ik snel daarmee stoppen. Ik maar denken dat technologie de arbeidsproductiviteit moet doen stijgen en de boel zelfs goedkoper zou moeten maken.

Het wordt voordat we gaan verplichten hoog tijd dat schaarste en het grote graaien van artsen aan banden wordt gelegd. Dus ruimer omgaan met numerus fixus op de opleiding en het construct van maatschap om jezelf nog duurder te maken, verbieden.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-09-2021 08:02:18 ]
  woensdag 15 september 2021 @ 08:13:34 #13
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201364278
De zorg wordt steeds duurder en duurder en relatief steeds meer mensen hebben zorg nodig. Je moet iets. Of het dit is, weet ik niet.
pi_201364440
Iets anders wat we van de coronacrisis hebben geleerd is dat ons onderwijs kwalitatief nog de nodige verbeteringen kan hebben. Dat zou preventief een uitstekende zet zijn voor niet alleen zorggebruik maar ook tal van andere zaken waaronder armoedebestrijding.
pi_201364522
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.

En als je bovendien de armeren weer hiervan ontziet, zul je merken dat er nog weinig veranderd. Vaak zijn het laagopgeleiden, met weinig kennis van wat ongezond is.
Ja, de kosten zitten hem er gewoon in dat we steeds meer ziektes kunnen genezen. Vaak met dure behandelingen. En die mensen die je geneest worden natuurlijk later nog weer ziek of hulpbehoevend.

Natuurlijk is dat heel erg mooi, maar het zorgt voor enorm stijgende zorgkosten, waarbij de zorg letterlijk alle andere ministeries dreigt op te eten.


Preventie lijkt me ook lastig. Ja, de rookvrije generatie kan hopelijk de hoeveelheid kanker verminderen. Schonere lucht zal voor minder ziekte zorgen (een enorm bijkomend voordeel bij de aanpak van het klimaatprobleem, eigenlijk is de luchtvervuiling alleen al al die maatregelen waard). Maar verder? De meeste ziektes e.d. kun je ook gewoon krijgen als je gezond leeft, meestal is niet 1 op 1 aan te wijzen waarom iemand een ziekte of bijvoorbeeld een beroerte krijgt. En als iedereen dankzij maatregelen ouder wordt, hebben we straks nog meer ouderenzorg nodig. Zo simpel is het allemaal niet.


En dat straks 1 op de 3 mensen in de zorg moet werken. Tja, dat is onmogelijk. Ik zie dan meer in meer inzet van vrijwilligers. Wellicht moeten die dan ook een vergoeding krijgen. Dat is altijd goedkoper dan vast personeel, daarbij zijn dat gewoon mensen die 4 dagen in de week bijvoorbeeld een andere baan hebben.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201364599
Vreemd verhaal, wie er betaald is een heel andere vraag dan hoe we kosten kunnen verlagen. Of dat uiteindelijk via belastingen, zorgpremies of eigen bijdrages gaat laten lopen heeft daar vrij weinig mee te maken lijkt me.
pi_201364797
Uiteindelijk zit er natuurlijk niet echt een plafond aan wat je aan zorg kan besteden. We krijgen wel een sterk veranderend wereldbeeld waarin de rechten van het individu steeds vaker moeten buigen voor die van het collectief. Zelf vind ik het belangrijk om gezond te leven maar ik vind niet dat dit door de overheid afgedwongen moet worden. Ook vraag ik me af in hoeverre gezonde mensen uiteindelijk echt minder kosten opleveren wanneer ze daardoor langer leven. Uiteindelijk zijn we toch allemaal sterfelijk en is het waarschijnlijk dat we op een gegeven moment zorg nodig hebben.
pi_201365425
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.
De gezonde leefstijl maakt de zorg duur. Het zijn de rokers en de dikkerds die te vroeg dood gaan om echt lekker omzet te draaien terwijl ze met alzheimer en een indrukwekkende pillenconsumptie het verpleeghuis onder pissen. Er si een verbond aan het ontstaan tussen de achterbakse domineetjes als Blokhuis die het al langer op alles wat leuk is hebben voorzien en de medische industrie.

Gisteren is aangekondigd dat je alleen nog met toestemming van de staat de kroeg in mag.
quote:
Zo moet volgens de wetenschappers preventie een van de prioriteiten zijn en moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken.
Is 1+1 nou gewoon 2 of ben ik nou gek? We gaan het tijdperk van de intensieve menshouderij in. Iedereen moet en zal zo oud mogelijk worden om omzet te garanderen. Uiteraard ontbreekt dan ook de kostenbesparing door de over lijken gaande patentwoekeraars van de farmaceutische industrie een halt toe te roepen.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201365495
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:37 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Vooral dit vermoed ik. Mensen worden tegenwoordig na verschillende operaties sneller naar huis gestuurd. Kijkoperaties zorgen ook voor minder kosten. Een slaaponderzoek kan tegenwoordig gewoon thuis in plaats van het ziekenhuis. Qua techniek en andere inzichten is er juist veel besparing mogelijk gemaakt. Maar hoeveel manager-gelden blijft er aan de strijkstok hangen.
pi_201365703
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:40 schreef Dutchguy het volgende:

[..]
Vooral dit vermoed ik. Mensen worden tegenwoordig na verschillende operaties sneller naar huis gestuurd. Kijkoperaties zorgen ook voor minder kosten. Een slaaponderzoek kan tegenwoordig gewoon thuis in plaats van het ziekenhuis. Qua techniek en andere inzichten is er juist veel besparing mogelijk gemaakt. Maar hoeveel manager-gelden blijft er aan de strijkstok hangen.
M'n schoonmoeder werkt in een zorgorganisatie en als ik de verhalen mag geloven kan zo 4/5e van de niet directe zorghandjes ontslagen worden. Je hebt dan zelfs een goede kans dat alles soepeler gaat lopen. Zoveel clubjes die over iedere scheet hun plasje moet laten. Weken aan overleg over nieuwe logo's en namen die vaak niet eens zichtbaar voor de klant zijn.
pi_201365889
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:49 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]
M'n schoonmoeder werkt in een zorgorganisatie en als ik de verhalen mag geloven kan zo 4/5e van de niet directe zorghandjes ontslagen worden. Je hebt dan zelfs een goede kans dat alles soepeler gaat lopen. Zoveel clubjes die over iedere scheet hun plasje moet laten. Weken aan overleg over nieuwe logo's en namen die vaak niet eens zichtbaar voor de klant zijn.
Precies dit. Ook mijn schoonmoeder heeft jaren in de zorg gewerkt en werd gek van de bureaucratie en managers. Een simpel iets bestellen (nieuwe naalden/verband, name it) moest over meerdere schijven voor het goedgekeurd werd -O-

Laat de mensen die zelf de handjes in de drek hebben zelf beslissingen nemen joh, helemaal als het (bijvoorbeeld) over kleine bestellingen gaat.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201365965
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:37 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Dat en dat medewerkers allerlei info moeten invullen dat nooit gebruikt wordt.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366002
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:04 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Dat en dat medewerkers allerlei info moeten invullen dat nooit gebruikt wordt.
Leve de bureaucratie in NL *O*
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201366030
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:36 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
De gezonde leefstijl maakt de zorg duur. Het zijn de rokers en de dikkerds die te vroeg dood gaan om echt lekker omzet te draaien terwijl ze met alzheimer en een indrukwekkende pillenconsumptie het verpleeghuis onder pissen. Er si een verbond aan het ontstaan tussen de achterbakse domineetjes als Blokhuis die het al langer op alles wat leuk is hebben voorzien en de medische industrie.

Gisteren is aangekondigd dat je alleen nog met toestemming van de staat de kroeg in mag.
[..]
Is 1+1 nou gewoon 2 of ben ik nou gek? We gaan het tijdperk van de intensieve menshouderij in. Iedereen moet en zal zo oud mogelijk worden om omzet te garanderen. Uiteraard ontbreekt dan ook de kostenbesparing door de over lijken gaande patentwoekeraars van de farmaceutische industrie een halt toe te roepen.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
In NL mag iedereen met gezond verstand zorg weigeren als ze ouder dan 16 zijn. Dus als mensen dut niet willen dan gebeurt het niet.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366031
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:59 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Precies dit. Ook mijn schoonmoeder heeft jaren in de zorg gewerkt en werd gek van de bureaucratie en managers. Een simpel iets bestellen (nieuwe naalden/verband, name it) moest over meerdere schijven voor het goedgekeurd werd -O-

Laat de mensen die zelf de handjes in de drek hebben zelf beslissingen nemen joh, helemaal als het (bijvoorbeeld) over kleine bestellingen gaat.
Mijn schoonmoeder is een radertje in de bureaucratische molen ipv aan het bed en zelfs die vraagt zich af: waarom doen we het? Inderdaad de meest basic shit. Ze hebben ook meerdere soorten zorg en inderdaad de meest basis shit van naalden tot bedden moet centraal ingekocht worden en iedereen moet er blij van worden. Dat terwijl de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk een ander bed wil hebben dan mensen met zware lichamelijke klachten om maar wat te noemen. Dus lullen we er maanden over in meerdere overlegclubjes.
pi_201366058
Mijn vrouw werkt inmiddels in een zorgorganisatie zonder management, je hebt directie en daarna heb je alle medewerkers die gelijk zijn aan elkaar... ik kan je zeggen dat dat ook niet alles is. Besluiten om een slecht functionerende collega er uit te gooien kun je niet aan gelijken over laten en dat gebeurt daar dus feitelijk wel. En als de ene dit wil en de ander dat, is er niemand om een knoop door te hakken.

Er kunnen vast wel managementlagen weg, maar te veel lagen weghalen maakt een organisatie ook niet effectiever.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201366079
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:05 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Leve de bureaucratie in NL *O*
In het bedrijfsleven is het ook zo extreem. Ik heb een tijdje in de lean engineering gewerkt en heb toen bij alle invulvelden gevraagd: waar wirdt die info voor gebruikt...
80% was niet nodig. Net zoals een registratie voor spullen die men kon pakken. Ik heb gevraagd: wat wordt er mee gedaan. Nou helemaal niks en sindsdien heb ik er een briefje geplakt dat het niet meer hoeft tenzij iemand kan aantonen dat het nut heeft. Het hangt er nu al 7 jaar.

Er wordt echt letterlijk niks nada noppes gedaan met veel info. Niemand kijkt ernaar en het wordt nergens voor gebruikt, ook niet voor controles. Er was alleen een controle of die velden waren ingevuld.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366187
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:08 schreef Hanca het volgende:
Mijn vrouw werkt inmiddels in een zorgorganisatie zonder management, je hebt directie en daarna heb je alle medewerkers die gelijk zijn aan elkaar... ik kan je zeggen dat dat ook niet alles is. Besluiten om een slecht functionerende collega er uit te gooien kun je niet aan gelijken over laten en dat gebeurt daar dus feitelijk wel. En als de ene dit wil en de ander dat, is er niemand om een knoop door te hakken.

Er kunnen vast wel managementlagen weg, maar te veel lagen weghalen maakt een organisatie ook niet effectiever.
Het probleem is ook niet dat er management is, dat is ook nodig. Het is alleen niet nodig om één manager per drie werknemers te hebben, en per twee managers een managermanager :+
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201366328
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:16 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Het probleem is ook niet dat er management is, dat is ook nodig. Het is alleen niet nodig om één manager per drie werknemers te hebben, en per twee managers een managermanager :+
Dat,maar als 10k mensen elke paar uur 3 minuten bezig zijn met nutteloos invulvelden in te vullen dan kost dat meer dan die paar managers, die veelal niks anders doen dan controlen of alles is ingevuld.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366410
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:55 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:
Verplicht meewerken :N
Dit hebben we aan de coronacrisis te danken.

En de denklijn: 'technologie maakt duurder', dan zou ik snel daarmee stoppen. Ik maar denken dat technologie de arbeidsproductiviteit moet doen stijgen en de boel zelfs goedkoper zou moeten maken.
Technologie laat de arbeidsproductiviteit ook stijgen en maakt de zorg beter. Door dat laatste worden echter mensen echter ook ouder en ouderen consumeren juist erg veel zorg, daarnaast zijn zaken die eerder niet behandelbaar waren door innovatie nu wel behandelbaar met meer kosten als gevolg.

De verbeteringen zorgen dus wel voor een betere levenskwaliteit maar niet perse voor minder zorgkosten.
pi_201366517
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:08 schreef Hanca het volgende:
Er kunnen vast wel managementlagen weg, maar te veel lagen weghalen maakt een organisatie ook niet effectiever.
Het managementargument gaat er ook aan voorbij dat deze stijging in alle westerse landen te zien is, ongeacht systeem of organisatie. Eigenlijk zijn er 2 drijvende krachten:

1) Vergrijzing en een stijgende levensverwachting, ouderen gebruiken echt veel meer zorg wat door minder mensen betaald en geleverd moet worden.

2) Innovatie en nieuwe behandelingen, hierdoor kan veel meer gedaan worden voor patiënten maar de levensverwachting stijgt mee en je hebt mensen nodig om die behandeling te doen.

Het probleem is dat de welvaartsgroei vrijwel geheel naar de groei van de zorgkosten gaat waardoor andere publieke taken en het besteedbaar inkomen onder druk komen te staan. Dus de keuze is of je accepteert de negatieve gevolgen of je doet iets waardoor de zorg betaalbaar blijft.

Ik denk dat we het deels moeten accepteren maar ook ingrepen nodig zijn omdat de balans zoek raakt. Ja mensen willen goede zorg, maar ook andere zaken die het leven leuk maken en wat ruimere persoonlijke bestedingsruimte.
pi_201366869
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:39 schreef tizitl2 het volgende:

[..]
Het managementargument gaat er ook aan voorbij dat deze stijging in alle westerse landen te zien is, ongeacht systeem of organisatie. Eigenlijk zijn er 2 drijvende krachten:

1) Vergrijzing en een stijgende levensverwachting, ouderen gebruiken echt veel meer zorg wat door minder mensen betaald en geleverd moet worden.

2) Innovatie en nieuwe behandelingen, hierdoor kan veel meer gedaan worden voor patiënten maar de levensverwachting stijgt mee en je hebt mensen nodig om die behandeling te doen.

Het probleem is dat de welvaartsgroei vrijwel geheel naar de groei van de zorgkosten gaat waardoor andere publieke taken en het besteedbaar inkomen onder druk komen te staan. Dus de keuze is of je accepteert de negatieve gevolgen of je doet iets waardoor de zorg betaalbaar blijft.

Ik denk dat we het deels moeten accepteren maar ook ingrepen nodig zijn omdat de balans zoek raakt. Ja mensen willen goede zorg, maar ook andere zaken die het leven leuk maken en wat ruimere persoonlijke bestedingsruimte.
De westerse wereld kennende hebben al die organisaties en systemen vast een veelst te dikke management laag en een drang naar nutteloze informatie... Ze gebruiken allemaal het kapitalistisch systeem, de 1 wat meer dan de ander.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  woensdag 15 september 2021 @ 11:18:16 #33
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_201367067
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 11:03 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
De westerse wereld kennende hebben al die organisaties en systemen vast een veelst te dikke management laag en een drang naar nutteloze informatie... Ze gebruiken allemaal het kapitalistisch systeem, de 1 wat meer dan de ander.
Alsof het alleen aan de managementlaag ligt en niet aan de rest. Genoeg van die huismoeders die zich om de haverklap ziek melden, een verzuim van 25% is normaal geworden. Onderling gekut, treiterijen enz.

Gevolg hiervan is ook dat iedereen maar 24 uren kan werken aangezien men dan alles wel kan opvullen met een bijna 2x zo grote pool.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_201367262
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 11:18 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]
Alsof het alleen aan de managementlaag ligt en niet aan de rest. Genoeg van die huismoeders die zich om de haverklap ziek melden, een verzuim van 25% is normaal geworden. Onderling gekut, treiterijen enz.

Gevolg hiervan is ook dat iedereen maar 24 uren kan werken aangezien men dan alles wel kan opvullen met een bijna 2x zo grote pool.
Het ligt uiteraard aan meerdere factoren maar mijn genoemde reden is simpel zonder problemen op te lossen, als de wil er is.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201367876
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:31 schreef tizitl2 het volgende:

[..]
Technologie laat de arbeidsproductiviteit ook stijgen en maakt de zorg beter. Door dat laatste worden echter mensen echter ook ouder en ouderen consumeren juist erg veel zorg, daarnaast zijn zaken die eerder niet behandelbaar waren door innovatie nu wel behandelbaar met meer kosten als gevolg.

De verbeteringen zorgen dus wel voor een betere levenskwaliteit maar niet perse voor minder zorgkosten.
Misschien zouden we dan kunnen inzetten op innovaties die de arbeidsproductiviteit efficienter maken. Dus met minder geld, meer werk.

Verder zie ik dus nog zat knoppen om aan te draaien totdat we bij verplichtingen uitkomen.
pi_201367908
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 12:19 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]
Misschien zouden we dan kunnen inzetten op innovaties die de arbeidsproductiviteit efficienter maken. Dus met minder geld, meer werk.

Verder zie ik dus nog zat knoppen om aan te draaien totdat we bij verplichtingen uitkomen.
De wil om aan die knoppen te draaien moet er alleen nog komen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201368684
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:06 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]
Mijn schoonmoeder is een radertje in de bureaucratische molen ipv aan het bed en zelfs die vraagt zich af: waarom doen we het? Inderdaad de meest basic shit. Ze hebben ook meerdere soorten zorg en inderdaad de meest basis shit van naalden tot bedden moet centraal ingekocht worden en iedereen moet er blij van worden. Dat terwijl de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk een ander bed wil hebben dan mensen met zware lichamelijke klachten om maar wat te noemen. Dus lullen we er maanden over in meerdere overlegclubjes.
Meestal hangt boven zulke organisatie een groot management wat voor zichzelf het doel heeft om de organisatie nog groter te laten groeien, door allemaal overnames. Dit levert dan helemaal geen synergie of schaalvoordelen en heeft alleen het doel, dat de toplaag zichzelf een hoger salaris kan verantwoorden.
.
pi_201368800
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:39 schreef tizitl2 het volgende:

[..]
Het managementargument gaat er ook aan voorbij dat deze stijging in alle westerse landen te zien is, ongeacht systeem of organisatie. Eigenlijk zijn er 2 drijvende krachten:

1) Vergrijzing en een stijgende levensverwachting, ouderen gebruiken echt veel meer zorg wat door minder mensen betaald en geleverd moet worden.

2) Innovatie en nieuwe behandelingen, hierdoor kan veel meer gedaan worden voor patiënten maar de levensverwachting stijgt mee en je hebt mensen nodig om die behandeling te doen.

Het probleem is dat de welvaartsgroei vrijwel geheel naar de groei van de zorgkosten gaat waardoor andere publieke taken en het besteedbaar inkomen onder druk komen te staan. Dus de keuze is of je accepteert de negatieve gevolgen of je doet iets waardoor de zorg betaalbaar blijft.

Ik denk dat we het deels moeten accepteren maar ook ingrepen nodig zijn omdat de balans zoek raakt. Ja mensen willen goede zorg, maar ook andere zaken die het leven leuk maken en wat ruimere persoonlijke bestedingsruimte.
Als zorgpersoneel 40% van hun tijd aan bureaucratische handelingen moeten besteden dan ligt daar een enorme besparing. Dan dient die bureaucratie ook nog uitsluitend het verdienmodel van verzkeraars die niet alleen zelf ook nog een heleboel geld kosten zonder nuttig in het verlenen van zorg te zijn, ze geven ook nog eens een keer de verkeerde prikkels, prikkels richting geldverspillende behandelingen.

We betalen veel te veel voor medicijnen aan de farmaceutische industrie, maar daar lees ik dan weer niks over. Het is een grote huichelarij als je niet benoemt dat de zorgkosten juist stijgen door gezond leven. Wat ze doen is dus campagne voeren om de omzet en dus de kosten op te stuwen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201368838
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Als zorgpersoneel 40% van hun tijd aan bureaucratische handelingen moeten besteden dan ligt daar een enorme besparing. Dan dient die bureaucratie ook nog uitsluitend het verdienmodel van verzkeraars die niet alleen zelf ook nog een heleboel geld kosten zonder nuttig in het verlenen van zorg te zijn, ze geven ook nog eens een keer de verkeerde prikkels, prikkels richting geldverspillende behandelingen.

We betalen veel te veel voor medicijnen aan de farmaceutische industrie, maar daar lees ik dan weer niks over. Het is een grote huichelarij als je niet benoemt dat de zorgkosten juist stijgen door gezond leven. Wat ze doen is dus campagne voeren om de omzet en dus de kosten op te stuwen.
Die bureaucratische handelingen in de zorg worden overdreven. Het grootste deel is gericht op:
- goede overdracht, je werkt nou eenmaal met verschillende mensen op een bewoner of patient. Als er iets opvallends is moet je dat overdragen.
- beeld bij houden voor de lange termijn. Bijvoorbeeld: als je niet registreert of iemand ontlasting heeft, zal de ochtenddienst steeds denken dat hij/zij het 's middags wel doet en de middag/avonddienst dat het 's morgens al wel is gebeurd. Dan heb je dus veel te laat door als iets mis is.

Praktisch alle registraties zijn op die 2 dingen gericht en onmisbaar.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201368861
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:35 schreef Hanca het volgende:

[..]
Die bureaucratische handelingen in de zorg worden overdreven. Het grootste deel is gericht op:
- goede overdracht, je werkt nou eenmaal met verschillende mensen op een bewoner of patient
- beeld bij houden voor de lange termijn. Bijvoorbeeld: als je niet registreert of iemand ontlasting heeft, zal de ochtenddienst steeds denken dat hij/zij het 's middags wel doet en de middag/avonddienst dat het 's morgens al wel is gebeurd. Dan heb je dus veel te laat door als iets mis is.

Praktisch alle registraties zijn op die 2 dingen gericht en onmisbaar.
Nee hoor, heel veel bureaucratie is gericht op het in rekening kunnen brengen. Dat is overbodig.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201368879
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:36 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Nee hoor, heel veel bureaucratie is gericht op het in rekening kunnen brengen. Dat is overbodig.
Dat is niet wat ik van ervaren mensen in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg hoor.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201368895
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:37 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Bij ons hebben ze in het kader van vernieuwing een heel contingent aan managers er uit gefinancierd, mooie afkoopsom en weg ermee.
Scheelde een paar miljoen per jaar en dat je dat gemis nou echt merkt?
Neuh, het werd wat minder druk in de koffiecorner.
pi_201368904
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 12:19 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]
Misschien zouden we dan kunnen inzetten op innovaties die de arbeidsproductiviteit efficienter maken. Dus met minder geld, meer werk.

Verder zie ik dus nog zat knoppen om aan te draaien totdat we bij verplichtingen uitkomen.
Gebeurt ook zeker wel, als je bijvoorbeeld ziet hoelang de gemiddelde patiënt nu na een ingreep in het ziekenhuis ligt ten opzichte van vroeger, door bijvoorbeeld betere operatietechnieken, zijn er zeker wat slagen gemaakt en kun je met dezelfde bedden en verpleegkundigen dus meer doen.

Het andere effect is alleen vooralsnog sterker dan de efficiëntiewinst. Ik weet niet hoe ik hier staatjes kan posten meer het NRC had vandaag een mooie grafiek over zorgkosten per leeftijdscategorie, dan zie je vrij duidelijk wat vergrijzing en een stijgende levensverwachting met zorgkosten doen.
  Redactie Games woensdag 15 september 2021 @ 13:43:14 #44
436761 crew  Puddington
Ja, die nerd!
pi_201368981
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 12:19 schreef Godfried_met_den_baard het volgende:

[..]
Misschien zouden we dan kunnen inzetten op innovaties die de arbeidsproductiviteit efficienter maken. Dus met minder geld, meer werk.

Verder zie ik dus nog zat knoppen om aan te draaien totdat we bij verplichtingen uitkomen.
Met eHealth wordt daar nu vooral op gemikt. Het probleem binnen die sector is dat er heel veel pilotstudies zijn geweest die het nut er wel van bewijzen maar dat het nog niet op grote schaal wordt toegepast, want technologie = duur. Ook staat of valt eHealth met langdurige ondersteuning want het effect verdwijnt snel als er geen geld of moeite meer in wordt gestoken.

Ook worden heel veel eHealth-interventies vooral ontwikkeld door IT-nerds die geen flauw idee hebben wat de behoeftes van de doelgroep is en wat het algemeen nut van de interventie moet zijn. Iets met VR is hartstikke leuk, maar zie maar eens zo'n headset te regelen voor het gemiddelde verzorgingstehuis. Daar moet wel echt meer oog voor komen door met meerdere doelgroepen uit de sector te praten en de eisen/belangen/behoeftes op een rijtje te krijgen.
Don't weep for the stupid, you'll be crying all day
pi_201369086
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:31 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Als zorgpersoneel 40% van hun tijd aan bureaucratische handelingen moeten besteden dan ligt daar een enorme besparing.
Natuurlijk kan dat best wat efficiënter, maar als je op 30% komt doe je het al heel aardig denk ik.

Niet alle administratie is nutteloos: dossiers moeten volledig zijn om fouten te voorkomen, dus op dat deel kun je al nauwelijks concessies doen. Ook een zekere kostenverantwoording hoort er wel gewoon bij net als in alle andere sectoren.
pi_201369458
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:49 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]
M'n schoonmoeder werkt in een zorgorganisatie en als ik de verhalen mag geloven kan zo 4/5e van de niet directe zorghandjes ontslagen worden. Je hebt dan zelfs een goede kans dat alles soepeler gaat lopen. Zoveel clubjes die over iedere scheet hun plasje moet laten. Weken aan overleg over nieuwe logo's en namen die vaak niet eens zichtbaar voor de klant zijn.
Ik denk dat, dat vies tegen gaat vallen. Maar een populaire mening is het wel.
Mensen onderschatten nogal eens welke wettelijke verplichtingen er allemaal zijn en waar allemaal voldaan aan moet worden.
De meeste verpleegsters worden gillend gek wanneer ze dat moeten gaan controleren en bijhouden.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_201369631
Wij van WC eens.

Het is echt een schande hoe dit land verkloot is door het neoliberalisme.
Ik herinner me nog dat ik een paar tientje per maand betaalde in de jaren 90
- Souverän ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
pi_201369669
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:47 schreef tizitl2 het volgende:

[..]
Natuurlijk kan dat best wat efficiënter, maar als je op 30% komt doe je het al heel aardig denk ik.

Niet alle administratie is nutteloos: dossiers moeten volledig zijn om fouten te voorkomen, dus op dat deel kun je al nauwelijks concessies doen. Ook een zekere kostenverantwoording hoort er wel gewoon bij net als in alle andere sectoren.
Nee, die kostenverantwoording, op het niveau van de individuele patient en de individuele behandeling, hoort er niet gewoon bij. Die is alleen maar nodig zodat die zogenaamde verzekeraars het kunnen uitsplitsen en in rekening kunnen brengen, om de gezamenlijke kosten vervolgens toch weer om te slaan op de Nederlandse bevolking via de gedwongen winkelnering die ons zorgstelsel heet.

Gaan ze in de horeca ook zo te werk denk je? Zus en zo laat nog een wijntje ingeschonken, toen de tafel afgeveegd, mensen een goede avond gewenst etc? Dat doen ze niet want het is niet nodig voor hun verdienmodel, en ze kunnen het niet omslaan op alle gasten want die komen dan niet meer vanwege te duur.

De verzekeraars doen niks nuttigs en verzekeren ook helemaal niet in die zin dat ze het financiele risico dragen. Zouden ze daadwerkelijk het financiele risisco dragen dan zouden ze immers mensen stimuleren om te roken en dik te worden om dure ouderdomsbehandelingen uit te sparen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201369735
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 13:36 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
Nee hoor, heel veel bureaucratie is gericht op het in rekening kunnen brengen. Dat is overbodig.
Klopt, rekeningen opsturen is overbodig.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201369741
Ook wel mooi dat zo’n niet door het volk verkozen raadje dan onze volksvertegenwoordigers wel ff gaat vertellen hoe het dan moet.

Het moet niet gekker worden
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')