abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_201362936
Zorgbeleid

Burgers moeten zelf meer zorgkosten gaan betalen, volgens advies aan kabinet. ‘Groei is onhoudbaar’

Preventie moet een prioriteit van het zorgbeleid worden en daarbij moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken. Dat stelt de WRR, de onafhankelijke denktank voor de Nederlandse regering.

Orkun Akinci15 september 2021, 01:00
De samenleving kan in het huidige stelsel onmogelijk de benodigde kosten en mankracht voor de zorg blijven opbrengen. Om de zorg overeind te houden, moet de overheid daarom de komende decennia duidelijke prioriteiten stellen, adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) aan de regering. Dat betekent dat burgers vaker zelf voor kosten moeten opdraaien.

Als we het beleid niet rigoureus omgooien, betalen Nederlanders in 2060 drie keer zo veel aan de zorg als nu, concluderen de onderzoekers in het rapport Kiezen voor houdbare zorg dat vanmiddag aan minister Hugo de Jonge wordt overhandigd. Bovendien moet tegen die tijd een op de drie mensen in de zorg werken. Nu is dat een op zeven.

De belangrijkste reden is dat we met zijn allen steeds meer gebruik maken van zorg, die bovendien – bijvoorbeeld door vergaande technologie – steeds duurder wordt. Die groei is onhoudbaar, luidt de conclusie. “Het gaat ten koste van andere maatschappelijke doelen, zoals goed onderwijs, huisvesting en armoedebestrijding.”

‘Een efficiëntere organisatie is geen afdoende oplossing’
Factoren als vergrijzing, een toename van chronisch zieken en een ongezonde leefstijl zorgen ervoor dat de stijgende vraag naar zorg de komende decennia versneld doorzet. Daardoor ontkomt de overheid niet aan scherpe keuzes, stelt de WRR. Hoe die eruit gaan zien, ligt aan de toekomstige kabinetten. Maar het staat voor de onderzoekers vast dat boven een bepaalde minimumnorm niet meer alle zorg vanzelfsprekend vanuit collectieve voorzieningen kan worden geboden. “Goede zorg vergt straks weloverwogen keuzes.”

De WRR geeft alvast een paar voorzetten. Zo moet volgens de wetenschappers preventie een van de prioriteiten zijn en moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken. Fiscale voordelen en actieve werving van personeel uit het buitenland kunnen het personeelstekort helpen opvangen. En vooral voor jeugd- en ouderenzorg, die nu al in de knel komen, is een heldere langetermijnvisie nodig. “Het huidige beleid heeft een efficiëntere organisatie als centraal doel. Dat is geen afdoende oplossing voor de houdbaarheidsopgave waar Nederland voor staat.”

Armeren de dupe
Het rapport van de WRR is een advies aan de regering, zoals de Raad vaker wordt ingeschakeld bij grote maatschappelijke vraagstukken. Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is teleurgesteld dat de nadruk ligt op de financiële kant van de zorg. “Er wordt nu een wedstrijd van gemaakt tussen de zorg en andere publieke sectoren. Het is een illusie om de komende jaren met minder collectieve zorguitgaven toe te kunnen. Maar met de huidige lage staatsschuld kunnen we de totale uitgaven toch verhogen? Dan gaan stijgende zorgkosten niet meer ten koste van het onderwijs, zoals nu wordt gesteld.”

Minder zorg vergoeden, leidt er volgens Melkert onherroepelijk toe dat armeren de dupe worden. “De organisatie van zorg is de organisatie van solidariteit. Straks zeggen we tegen mensen dat ze sommige dingen maar privaat moeten regelen. Maar dat moet je dan wel kunnen betalen natuurlijk.

“De afgelopen anderhalf jaar hebben we gezien dat de zorgcapaciteit in tijden van nood onder het benodigde niveau ligt. Covid zal heus niet de laatste pandemie zijn. Ik vind het zuur dat de WRR pleit voor kostenbeheersing terwijl we met eigen ogen zien hoe een personeelstekort in de zorg de halve maatschappij lamlegt.”


Bron: https://www.trouw.nl/zorg/burgers-moeten-zelf-meer-zorgkosten-gaan-betalen-volgens-advies-aan-kabinet-groei-is-onhoudbaar~baa0ba14/

Ja hoor, hier was ik al bang voor ;(

Gelukkig niet voor niets die supermarkt kortingskaarten weggegooid of geweigerd want dat informatie dat je koopt kunnen de zorgverzekeraars goed gebruiken in de toekomst.
pi_201362980
Preventie een prioriteit en verplicht meewerken. Dus neem je vaccin, eet je vegan hamburger, helm op in de auto en één glas alcohol per week.
pi_201363507
Zo bezien is t plan van D66 ten aanzien van het voltooid leven nog niet zo’n gek idee ;)
pi_201363574
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.

En als je bovendien de armeren weer hiervan ontziet, zul je merken dat er nog weinig veranderd. Vaak zijn het laagopgeleiden, met weinig kennis van wat ongezond is.
.
pi_201363627
Gewoon werken tot je dood valt. Niks geen geraniums meer. Of het D76-plan. (Dood76)
M'n schoenen zijn gejat, maar ik hoef niet meer naar buiten, want er is nog wel wat.
  woensdag 15 september 2021 @ 06:58:38 #6
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_201363639
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
pi_201363682
Terecht :)
U MAD?
pi_201363733
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven
Klopt.
Knapen die storneren willen moeten mannen met automatische incasso's zijn
pi_201363934
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:58 schreef Tyr80 het volgende:
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201363954
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:58 schreef Tyr80 het volgende:
Iedereen die wel eens in een ziekenhuis komt ziet zo wat het probleem is.
Dat zorgverzekeraars alle macht hebben in Nederland?
Niet de arts of medisch specialist bepaald hoelang jij in een ziekenhuis mag blijven, maar dat bepalen de Univé's en de Zilveren Kruisjes van deze wereld.
Mee doen is belangrijker dan winnen!
pi_201364106
Tegenwoordig al die treedjes cola en redbull die je bijna overal kunt halen.
pi_201364139
Verplicht meewerken :N
Dit hebben we aan de coronacrisis te danken.

En de denklijn: 'technologie maakt duurder', dan zou ik snel daarmee stoppen. Ik maar denken dat technologie de arbeidsproductiviteit moet doen stijgen en de boel zelfs goedkoper zou moeten maken.

Het wordt voordat we gaan verplichten hoog tijd dat schaarste en het grote graaien van artsen aan banden wordt gelegd. Dus ruimer omgaan met numerus fixus op de opleiding en het construct van maatschap om jezelf nog duurder te maken, verbieden.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-09-2021 08:02:18 ]
  woensdag 15 september 2021 @ 08:13:34 #13
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201364278
De zorg wordt steeds duurder en duurder en relatief steeds meer mensen hebben zorg nodig. Je moet iets. Of het dit is, weet ik niet.
pi_201364440
Iets anders wat we van de coronacrisis hebben geleerd is dat ons onderwijs kwalitatief nog de nodige verbeteringen kan hebben. Dat zou preventief een uitstekende zet zijn voor niet alleen zorggebruik maar ook tal van andere zaken waaronder armoedebestrijding.
pi_201364522
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.

En als je bovendien de armeren weer hiervan ontziet, zul je merken dat er nog weinig veranderd. Vaak zijn het laagopgeleiden, met weinig kennis van wat ongezond is.
Ja, de kosten zitten hem er gewoon in dat we steeds meer ziektes kunnen genezen. Vaak met dure behandelingen. En die mensen die je geneest worden natuurlijk later nog weer ziek of hulpbehoevend.

Natuurlijk is dat heel erg mooi, maar het zorgt voor enorm stijgende zorgkosten, waarbij de zorg letterlijk alle andere ministeries dreigt op te eten.


Preventie lijkt me ook lastig. Ja, de rookvrije generatie kan hopelijk de hoeveelheid kanker verminderen. Schonere lucht zal voor minder ziekte zorgen (een enorm bijkomend voordeel bij de aanpak van het klimaatprobleem, eigenlijk is de luchtvervuiling alleen al al die maatregelen waard). Maar verder? De meeste ziektes e.d. kun je ook gewoon krijgen als je gezond leeft, meestal is niet 1 op 1 aan te wijzen waarom iemand een ziekte of bijvoorbeeld een beroerte krijgt. En als iedereen dankzij maatregelen ouder wordt, hebben we straks nog meer ouderenzorg nodig. Zo simpel is het allemaal niet.


En dat straks 1 op de 3 mensen in de zorg moet werken. Tja, dat is onmogelijk. Ik zie dan meer in meer inzet van vrijwilligers. Wellicht moeten die dan ook een vergoeding krijgen. Dat is altijd goedkoper dan vast personeel, daarbij zijn dat gewoon mensen die 4 dagen in de week bijvoorbeeld een andere baan hebben.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201364599
Vreemd verhaal, wie er betaald is een heel andere vraag dan hoe we kosten kunnen verlagen. Of dat uiteindelijk via belastingen, zorgpremies of eigen bijdrages gaat laten lopen heeft daar vrij weinig mee te maken lijkt me.
pi_201364797
Uiteindelijk zit er natuurlijk niet echt een plafond aan wat je aan zorg kan besteden. We krijgen wel een sterk veranderend wereldbeeld waarin de rechten van het individu steeds vaker moeten buigen voor die van het collectief. Zelf vind ik het belangrijk om gezond te leven maar ik vind niet dat dit door de overheid afgedwongen moet worden. Ook vraag ik me af in hoeverre gezonde mensen uiteindelijk echt minder kosten opleveren wanneer ze daardoor langer leven. Uiteindelijk zijn we toch allemaal sterfelijk en is het waarschijnlijk dat we op een gegeven moment zorg nodig hebben.
pi_201365425
quote:
1s.gif Op woensdag 15 september 2021 06:42 schreef Fer het volgende:
Alsof mensen steeds ongezonder leven, volgens mij valt dat wel mee.

We worden vooral ouder en er zijn steeds meer mogelijkheden om zorg te krijgen. Dat maakt het duur.
De gezonde leefstijl maakt de zorg duur. Het zijn de rokers en de dikkerds die te vroeg dood gaan om echt lekker omzet te draaien terwijl ze met alzheimer en een indrukwekkende pillenconsumptie het verpleeghuis onder pissen. Er si een verbond aan het ontstaan tussen de achterbakse domineetjes als Blokhuis die het al langer op alles wat leuk is hebben voorzien en de medische industrie.

Gisteren is aangekondigd dat je alleen nog met toestemming van de staat de kroeg in mag.
quote:
Zo moet volgens de wetenschappers preventie een van de prioriteiten zijn en moeten burgers verplicht kunnen worden gesteld hieraan mee te werken.
Is 1+1 nou gewoon 2 of ben ik nou gek? We gaan het tijdperk van de intensieve menshouderij in. Iedereen moet en zal zo oud mogelijk worden om omzet te garanderen. Uiteraard ontbreekt dan ook de kostenbesparing door de over lijken gaande patentwoekeraars van de farmaceutische industrie een halt toe te roepen.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_201365495
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:37 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Vooral dit vermoed ik. Mensen worden tegenwoordig na verschillende operaties sneller naar huis gestuurd. Kijkoperaties zorgen ook voor minder kosten. Een slaaponderzoek kan tegenwoordig gewoon thuis in plaats van het ziekenhuis. Qua techniek en andere inzichten is er juist veel besparing mogelijk gemaakt. Maar hoeveel manager-gelden blijft er aan de strijkstok hangen.
pi_201365703
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:40 schreef Dutchguy het volgende:

[..]
Vooral dit vermoed ik. Mensen worden tegenwoordig na verschillende operaties sneller naar huis gestuurd. Kijkoperaties zorgen ook voor minder kosten. Een slaaponderzoek kan tegenwoordig gewoon thuis in plaats van het ziekenhuis. Qua techniek en andere inzichten is er juist veel besparing mogelijk gemaakt. Maar hoeveel manager-gelden blijft er aan de strijkstok hangen.
M'n schoonmoeder werkt in een zorgorganisatie en als ik de verhalen mag geloven kan zo 4/5e van de niet directe zorghandjes ontslagen worden. Je hebt dan zelfs een goede kans dat alles soepeler gaat lopen. Zoveel clubjes die over iedere scheet hun plasje moet laten. Weken aan overleg over nieuwe logo's en namen die vaak niet eens zichtbaar voor de klant zijn.
pi_201365889
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:49 schreef Glazenmaker het volgende:

[..]
M'n schoonmoeder werkt in een zorgorganisatie en als ik de verhalen mag geloven kan zo 4/5e van de niet directe zorghandjes ontslagen worden. Je hebt dan zelfs een goede kans dat alles soepeler gaat lopen. Zoveel clubjes die over iedere scheet hun plasje moet laten. Weken aan overleg over nieuwe logo's en namen die vaak niet eens zichtbaar voor de klant zijn.
Precies dit. Ook mijn schoonmoeder heeft jaren in de zorg gewerkt en werd gek van de bureaucratie en managers. Een simpel iets bestellen (nieuwe naalden/verband, name it) moest over meerdere schijven voor het goedgekeurd werd -O-

Laat de mensen die zelf de handjes in de drek hebben zelf beslissingen nemen joh, helemaal als het (bijvoorbeeld) over kleine bestellingen gaat.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201365965
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 07:37 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Dat de managers managers hebben die uiteraard aangestuurd worden door managers, die weer moeten luisteren naar het management? En dan heb je natuurlijk ook nog managers die controleren of het management goed gemanaged wordt.
Dat en dat medewerkers allerlei info moeten invullen dat nooit gebruikt wordt.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366002
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:04 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]
Dat en dat medewerkers allerlei info moeten invullen dat nooit gebruikt wordt.
Leve de bureaucratie in NL *O*
Brutal. Fucking. Metal.
pi_201366030
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:36 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]
De gezonde leefstijl maakt de zorg duur. Het zijn de rokers en de dikkerds die te vroeg dood gaan om echt lekker omzet te draaien terwijl ze met alzheimer en een indrukwekkende pillenconsumptie het verpleeghuis onder pissen. Er si een verbond aan het ontstaan tussen de achterbakse domineetjes als Blokhuis die het al langer op alles wat leuk is hebben voorzien en de medische industrie.

Gisteren is aangekondigd dat je alleen nog met toestemming van de staat de kroeg in mag.
[..]
Is 1+1 nou gewoon 2 of ben ik nou gek? We gaan het tijdperk van de intensieve menshouderij in. Iedereen moet en zal zo oud mogelijk worden om omzet te garanderen. Uiteraard ontbreekt dan ook de kostenbesparing door de over lijken gaande patentwoekeraars van de farmaceutische industrie een halt toe te roepen.

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270751015.pdf
In NL mag iedereen met gezond verstand zorg weigeren als ze ouder dan 16 zijn. Dus als mensen dut niet willen dan gebeurt het niet.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_201366031
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 09:59 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]
Precies dit. Ook mijn schoonmoeder heeft jaren in de zorg gewerkt en werd gek van de bureaucratie en managers. Een simpel iets bestellen (nieuwe naalden/verband, name it) moest over meerdere schijven voor het goedgekeurd werd -O-

Laat de mensen die zelf de handjes in de drek hebben zelf beslissingen nemen joh, helemaal als het (bijvoorbeeld) over kleine bestellingen gaat.
Mijn schoonmoeder is een radertje in de bureaucratische molen ipv aan het bed en zelfs die vraagt zich af: waarom doen we het? Inderdaad de meest basic shit. Ze hebben ook meerdere soorten zorg en inderdaad de meest basis shit van naalden tot bedden moet centraal ingekocht worden en iedereen moet er blij van worden. Dat terwijl de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk een ander bed wil hebben dan mensen met zware lichamelijke klachten om maar wat te noemen. Dus lullen we er maanden over in meerdere overlegclubjes.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')