abonnement Unibet Coolblue
pi_201348361
Een tijdje geleden realiseerde ik me dat ik stapels kookboeken heb maar ze in praktijk hooguit als inspiratiebron gebruik. Toen heb ik me voorgenomen om wat vaker gestructureerd uit kookboeken te koken en de kookboeken die me niet bevallen weg te doen. Omdat mijn telefoon ondertussen volstaat met foto's van het resultaat, heb ik besloten om ze hier maar eens te posten.

• Foto van het resultaat
• Welk gerecht uit welk kookboek
• Hoe smaakt het en welk cijfer krijgt het.

Voel je vrij om je eigen foto's te posten.

En voor de volledigheid nog een link naar het grote kookboekentopic.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348404


• Gesmoorde Tahoe met honing, sojasaus en gember uit Azië van Meera Sodha
• Volgens mij een van de lekkerste manieren om tofu klaar te maken. Ronduit verslavend. Een 9.

[ Bericht 13% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:33:38 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348447


[boven
• Pahi uit Plenty More van Ottolenghi
• Lekker maar voor mijn gevoel mist het frissigheid. Wellicht komt het doordat ik de aubergine wat te donker heb laten worden. Een 7.

onder
• Onder:Pompoen met kardemom uit Plenty More van Ottolenghi
• Wat de pahi mist, heeft de pompoen dankzij de yoghurt wel. Ook nog eens een supersimpel gerecht. Een 8.

[ Bericht 4% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:34:39 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201348512
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
U MAD?
pi_201348544
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:12 schreef de_boswachter het volgende:
weet je wat ik hier mis? VLEES !

Die eerste ziet er overigens wel lekker uit :@
wij eten vaak vleesvervangers, prima alternatief
pi_201348554


Van links naar rechts
• Aubergine met varkensgehakt, Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Heerlijk, ondanks dat ik een gewone aubergine gebruikt heb ipv een groene. Misschien niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht voortreffelijk. Een 8,5.

• Gebakken rijst met ananas (en garnalen) uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Doet me helemaal denken aan vakantie in zuid-oostazie. Als simpel en voedzaam hoofdgerecht of als rijst voor bij andere gerechten. Zo simpel en toch zo lekker. Een 9.

• Papaya Salad uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Beeeeh! Ronduit goor en bitter. Mogelijk was er iets mis metde groene papaya van de Amazing oriental, maar dit ging de GFT-bak in. Geen cijfer.

• Massaman Curry uit Azië van Meera Sodha
• Grappige interpretatie van Massaman Curry met pindakaas. Prima te eten maar zeker niet mijn favoriet uit dit boek. Een 7.

• Pad Thai uit Azië van Meera Sodha
• Wederom een op pindakaas gebaseerde interpretatie van een Thaise klassieker. Wel een beetje droog, wellicht doordat ik 100% pindakaas gebruikt heb. Ondanks dat Azië op dit moment mijn favoriete kookboek is, overtuigd deze niet. Meera Sodha is toch beter in de Indiase keuken. Een 6,5.

• Droge rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Dit is goddelijk. Een 10.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 14-09-2021 15:35:45 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201349190
Goed topic :9
Spoilers!
pi_201352069
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Verder wel een leuk topic.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_201354573
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 12:37 schreef golfer het volgende:
Jammer dat je steeds dezelfde links geeft naar een kookboek en niet naar de betreffende recepten.
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201354625
Leuk topic!

quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik denk niet dat de uitgevers (en Fok!) het kunnen waarderen als ik hun recepten hier ga posten. Ik zal eens kijken of ik sommige al elders op internet kan vinden.
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_201358039
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Als ik een keer een enorm lekker recept maak dat ik nergens anders kan vinden, zal ik hier een epistel van 3 A4tjes over mijn overleden kookwekker en de kat van de schoondochter van de buren posten als entourage voor het recept.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201358176
Vanavond eet ik:


Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201358430
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
:9~
Ok, misschien koop ik die wel. Maar m'n plank is vol, dus dan moet er ook een kookboek uit.
Iemand interesse in Najat? Voor verzendkosten mag je 'm hebben.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_201358597
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:
Vanavond eet ik:
[ afbeelding ]

Rode uientaart uit de kookboekklassieker "How to be a Domestic Goddess" van Nigela Lawson
• Naast bloem en uien bestaat deze taart uit kaas, boter en olie. Daarom puur genot. Een 9.
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+

En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_201358895
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:56 schreef Isabeau het volgende:

[..]
Oh, dit lijkt me heerlijk :9 En het kookboek heb ik al, dit recept alleen nog nooit gemaakt :+
Nog aanraders die ik moet maken?
(En kom niet met de Noorse kaneelbroodjes, die ken ik. Als ik die gemaakt heb, werk ik 3 dagen aan caloriebehoefte binnen een half uur naar binnen.)

quote:
En dat eerste gerecht heeft een recept onder de link zie ik. Mooi, eens kijken of dit mijn 'tofu is vies' mening kan veranderen.
Als je tofu op deze manier niet lekker vindt, dan gaat het nooit meer iets worden.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201366151
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 15:35 schreef sigme het volgende:
Leuk topic!
[..]
Toevallig laatst een discussie met een jurist die hier wat vanaf weet gelezen: recepten als zodanig zijn copyright-vrij. Vandaar dat het ingepropt wordt in allerlei persoonlijk geneuzel, dat deel (!) is wel copyright-beschermd.
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
pi_201368776
quote:
5s.gif Op woensdag 15 september 2021 10:13 schreef Koekoekskind het volgende:

[..]
Hoe verhoudt zich dat dan tot Sonja Bakker en haar plagiaat?
Sonja Bakker heeft ook de foto’s erbij gejat en daar zit auteursrecht op. Bij de recepten heeft ze net genoeg aangepast dat -als er al auteursrecht op die recepten zit- ze geen inbreuk maakt op het auteursrecht op die recepten.
pi_201373521
En vandaag eten we klassiekers.


Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.


• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201395500
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 19:46 schreef stavromulabeta het volgende:
En vandaag eten we klassiekers.

[ afbeelding ]
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

[ afbeelding ]
• Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden
• Een terugkerende klassieker in mijn keuken. Redelijk simpel te maken, niet te zoet en o zo lekker. Een 8,5. Ondanks dat ongevraagde aandacht van de meest opdringerige kat sinds de tijd van dinosaurussen niet heel bevorderlijk is voor het eetgenot.
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
pi_201403435
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 september 2021 09:21 schreef Yinny het volgende:

[..]
Gekke kat! Hier waren we vergeten deksel op doosje te doen van de chouquettes...volgende ochtend een spoor van parelsuiker en halve soesjes
Ik had laatst dat er een complete camembert spoorloos verdwenen was nadat ik 10 seconden niet oplette omdat ik een collectant bij de deur moest wegsturen. Paar dagen later de korsten onder de bank ontdekt (cq. geroken).Was ook nog zo'n fantastische rauwmelkse a 12 euro/stuk. Dat beest heeft wel smaak.



Kokos-amandel-bosbessen-cake uit Sweet van Ottolenghi.
• Gemaakt met frambozen in plaats van bosbessen omdat de vakkenvullers bij de lokale Jumbo nog niet op de hoogte zijn van de botanische verschillen tussen beide vruchten. Prima gelukt, maar hij smaakt voor een cake wel heel erg gezond, zou zomaar een hip ontbijtgerecht kunnen zijn. Daarom slechts een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201403480
oeps
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201404422
Cake ziet er wel prachtig uit!
pi_201461082



• Cassoulet uit Mastering the Art of French Cooking van Julia Child
• Dit was mijn derde poging om cassoulet te maken maar ik ben duidelijk geen cassoulet-natuurtalent. Zelf voor 40 euro vlees en het nauwgezet volgen van Julia Child levert maar een droog en middelmatig resultaat op. Een 6 dus. De volgende keer als ik in Frankrijk ben, kan ik maar beter ingeblikte cassoulet bij de Carrefour inslaan, stukken minder werk, waarschijnlijk goedkoper en lekkerder.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901673


Usul van zwarte oogboontjes en kikkererwten uit Azië van Meera Sodha
• 7,5: Pittig, lekker maar wel een klein beetje saai.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901701

• Pittige Rijst met haricots verts en tomaat uit Bazaar van Sabrina Ghayour
• Als bijgerecht/basisgerecht zou het een 8 zijn. Nu staat het als hoofdgerecht op het menu en in het boek, daarvoor is het te saai, dus een 7. De volgende dag opgewarmd met een lading ketchup was het trouwens _O_

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 25-10-2021 20:16:12 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901750


• Geroosterde radicchio met verkruimelde halloumi en sinaasappeldressing uit Leafs van Carola de Kanter
• 9. Althans voor mij. Lekker bittere bite, frisse dressing gecontrasteerd door halloumi, kappertjes en zure kersen. Alles zit er in. Tenzij je niet van bitter houdt.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901780
Leuk topic :) ^O^
pi_201901797
-fixed-

[ Bericht 99% gewijzigd door Mutsaers__78 op 25-10-2021 20:33:35 ]
pi_201901815

• Gestreepte citroen en zwarte bessen gemengde bosvruchtentaart uit Sweet van Ottolenghi en Helen Goh
• 8,5. Voor de smaak. De esthetische aspecten laten we maar buiten beschouwing, want dat komt door mijn onhandigheid en niet door het recept.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901827
quote:
0s.gif Op maandag 25 oktober 2021 20:13 schreef Mutsaers__78 het volgende:

[..]
Is dat de leiding waar je je ketchup vandaan haalt ofzoiets? :?
Oeps, foute foto. Dat was 500 liter diesel. Fixed.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201901887

• Romige boontjes met Pappardelle uit De Groentebijbel van Mari Maris
• Pasta met room is altijd goed. Hoe simpel ook. Dus een 7,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_201910579
Wat een leuk topic, complimenten aan @stavromulabeta :)
pi_202069812
En vandaag als lunch:


• Piedang telor (eieren in pindangsaus) uit De Authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan, met daarbij een eigen interpretatie van Nasi Goreng.
• De saus bij de eieren is kruidig en mild, misschien iets te mild. Prima als bijgerecht maar minder lekker dan vergelijkbare ei-recepten. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202353723


• Pissaladière uit Bread - A Baker's Book of Techniques and Recipes van Jeffrey Hamenlman.
• Lekker. Jammer dat ik een geen fatsoenlijke oven voor pizza heb, maar dat ligt niet aan het recept. De hoeveelheid uien had wel iets groter gemogen in verhouding tot het deeg (of Amerikaanse medium onions zijn wat wij mega-grote uien noemen. Een 7,5.

[ Bericht 2% gewijzigd door stavromulabeta op 26-11-2021 18:57:00 ]
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202363339
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
pi_202374812


TongSchelvis picata met snelgebakken bladgroenten, beide uit Smaak en Techniek van Naomie Pomeroy (sowieso het beste kookboek wat ik heb). met daarbij
• Gnocchi uit The Essential New York Times Cookbook van Amanda Hesser

• Alles uit Smaak en Techniek is heerlijk. De gnocchi erbij waren erg prettig voor wat extra koolhydraten in deze koude dagen. Een 8,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202374911
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 november 2021 11:52 schreef Koekoekskind het volgende:
Ziet er heerlijk uit.

Wat zijn de dingen die totaal niet kloppen met koken uit een kookboek en de praktijk?
Meestal is het gewoon een kwestie van smaak of net andere ingredienten (Hoe groot is een middelgrote ui? De ene chilipeper is de andere niet. Of onnauwkeurig Amerikaanse maten zoals 1 cup bloem, daar kan zomaar 20% variatie inzitten.

Het enige kookboek waar naar mijn idee dingen echt niet kloppen is India - The Cookbook. Ik zit niet heel diep in de Indiase keuken, maar ik kan me niet voorstellen dat Indiërs wel blij worden van sommige recepten als ze je letterlijk volgt (gortdroog, werkelijk absurde hoeveelheden chilipeper, gecremeerde gerechten als je de baktijden en -temperaturen aanhoudt.)

Daarnaast heb je nog wel een dat er een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat maar vervolgens nergens meer terugkomt. Of (zoals bij de Tong Picata) je begint met tong in de pan te gooien en halverwege het recept ineens een heilbot op het bord gelegd moet worden _O-

In de Nederlandse vertaling van Sweet van Ottolenghi heeft de vertaler volgens mij een cursus gevolgd waarin verteld werd dat je niet 5 x achter elkaar het zelfde woord moet gebruiken. In een roman wellicht prettig maar tijdens het koken vrij onhandig als hetzelfde goedje de ene keer 'zwartebessen-botercrème' heet, daarna boter-bessenmengsel en dan zwartebessencrème .
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202700200


• Ramen met aubergine en courgette in een miso-tahin-dashi-bouillon uit Vegan Japaneasy van Tim Anderson
• Eerder grappig en creatief dan het ultieme gerecht dat ik wekelijks ga klaarmaken. Toch zit het leuk in elkaar. Een winterse bouillon van tahin en miso met accenten van aangezuurde courgette en frisse szechuanpeperkorrels. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202700556
Ik ben kookboekengek (vooralsnog meer om in te kijken/lezen dan om daadwerkelijk uit te koken :') ), dus ik vind dit een hartstikke leuk topic, @stavromulabeta!! O+
Tails tell tales
pi_202700586
En heel veel van wat je tot nu toe hebt gemaakt ziet er heerlijk uit! ^O^
Tails tell tales
pi_202700830
Dit topic = _O_
pi_202716336
Ik mis foto's uit het boek ter vergelijking.
pi_202796718


• Hutspot uit Wannée - Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Daarbij een vega-worst.
• Een prima ouderwetsche Hutspot, zoals André Hazes en Boer Koekoek hem ook zouden lusten. De uien moesten voor mijn gevoel in wel erg grote stukken. Een 7.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202796749


• Gebakken knolraap met dressing van kappertjes, ansjovis en rozijnen uit 6 Seizoenen van Joshua McFadden.
• Esthetisch lijkt dit gerecht op een stapel plakjes met daarboven het braaksel van de kat als ze net brokjes opheeft heeft. Maar man, man, man, wat is die dressing lekker bij de raapjes. Een enorme bak ziltige hartigheid met wat fris-zoete accenten. Perfecte combinatie: 8,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 25 december 2021 @ 08:49:33 #46
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_202796779
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_202796805

• groene kool met rode rijst, avocado en ei uit Vega Feest van Nina Olssen
• Het feel-good-gehalte van dit recept is een stuk groter dan het culinaire gehalte. Niet vies maar meer een samenraapsel van diverse ingrediënten die elkaar niet bijten maar ook niet aanvullen. Prima om de groentela leeg te maken. Een 6,5
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_202796817
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:49 schreef Molo het volgende:
Ik zie dit topic nu pas, die hutspot mag je echt houden :+ maar wat een bazenposts heb jij hier verder staan zeg.
Leuk en ga alsjeblieft door ermee!
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 25 december 2021 @ 08:58:55 #49
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_202796840
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:55 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Ik heb ooit uitgerekend dat ik meer recepten in kookboeken heb staan dan dagen die in mijn statistische levensduur resteren. Dus voorlopig ben ik nog niet klaar :Y)
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_202796920
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 december 2021 08:58 schreef Molo het volgende:

[..]
Herkenbaar :D

Heb je toevallig screenshotje van deze?

Mohntorte uit de culinair-historische epos De Joodse Keuken van Claudia Roden O-)
Even in een dm gestuurd om niet zomaar stukken uit een boek op internet de gaan rondstrooien.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 25 december 2021 @ 09:10:23 #51
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_202796947
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 december 2021 09:07 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Even in een dm gestuurd om niet zomaar stukken uit een boek op internet de gaan rondstrooien.
^O^ dank!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_203190319


• Pizza met gekaramelliseerde uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas uit The New York Times Cookbook van Amanda Hesser
• The NYT Cookbook is een van mijn favoriete kookboeken, ook al kook ik er veel te weinig uit. Een encyclopedisch werk (zonder fotos of afbeeldingen maar met prachtige typesetting) met gepubliceerde recepten uit de afgelopen 150(?) jaar New York Times en allemaal persoonlijk nagekookt door Amanda Hesser. Deze pizza is daar geen uitzondering op. Het pizzadeeg is het beste pizzadeeg dat ik ooit zelf gemaakt heb. Dat blijft in de roulatie. De topping van uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas is een smaakexplosie van zilte, zoete en pittige accenten. Zelfs mijn blauwschimmelkaashatende vriendin vond het lekker. Een 9,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203190613

• Bagels uit How to Be a Domestic Godess van Nigella Lawson
• Dit recept is in het kader van don't try this at home. Zelfs mijn industriële Maxima planeetmenger had duidelijk moeite om het deeg te kneden, geen idee hoe een normale keukenmachine dit gaat overleven. Maar het resultaat mocht er zijn, enigszins elastische bite en net zout genoeg deeg. En ik heb er weer bijgeleerd dat bagels gekookt worden, wist ik tot nu toe niet. Deze komt (maar dan met een driekwart deeghoeveelheid) in het vaste zondag-ochtendontbijtrepetoire. Een 7,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203190674
quote:
0s.gif Op woensdag 15 september 2021 19:46 schreef stavromulabeta het volgende:
En vandaag eten we klassiekers.

[ afbeelding ]
Champignon-roomsoep uit Mastering the art of French cooking van legende Julia Child
• Simpelweg de lekkerste (en calorierijkste) champignonsoep die er is. Een 9.

Wat een bord man! ;(
pi_203191563
Bagels staan nog op mijn te maken lijstje!
Die pizza klinkt heeeel erg lekker!
pi_203191604
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:56 schreef Yinny het volgende:
Bagels staan nog op mijn te maken lijstje!
Die pizza klinkt heeeel erg lekker!
Ik heb ook een keer zelf pizza gemaakt met zelf gemaakt deeg. Is werkelijk niet te vergelijken met de supermarkt. Smullen!
pi_203191656
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:10 schreef stavromulabeta het volgende:
NYT Cookbook
Ik ga hem ook bestellen. 1.000 Bladzijden maar liefst voor een lief prijsje.
Edit: gekocht, komt in een paar weken aan (ik barst in de bol.com cadeaubonnen, weet gewoon niet wat ik er allemaal mee moet. Wachten tot een laptop het begeeft denk ik....)

[ Bericht 28% gewijzigd door -Sigaartje op 14-01-2022 20:12:05 ]
pi_203206305
Wow, wat een cool topic! Heerlijk om te lezen en inspirerend om weer wat meer nieuwe dingen te proberen!
pi_203206741


Bloemkool beignets uit lekker arabisch van chef toub
pi_203206812
Tunesische tajine uit lekker arabisch van Mounir Toub, was erg lekker

pi_203206863


Gevulde uien met gehakt en zelf er aardappeltjes uit de oven met knoflook en rozemarijn
Komt uit het kookmutsjes kookboek, wel wat werk maar echt zo lekker
pi_203241579
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 september 2021 08:20 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]

Van links naar rechts
• Aubergine met varkensgehakt, Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Heerlijk, ondanks dat ik een gewone aubergine gebruikt heb ipv een groene. Misschien niet als hoofdgerecht maar als bijgerecht voortreffelijk. Een 8,5.

• Gebakken rijst met ananas (en garnalen) uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Doet me helemaal denken aan vakantie in zuid-oostazie. Als simpel en voedzaam hoofdgerecht of als rijst voor bij andere gerechten. Zo simpel en toch zo lekker. Een 9.

• Papaya Salad uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Beeeeh! Ronduit goor en bitter. Mogelijk was er iets mis metde groene papaya van de Amazing oriental, maar dit ging de GFT-bak in. Geen cijfer.

• Massaman Curry uit Azië van Meera Sodha
• Grappige interpretatie van Massaman Curry met pindakaas. Prima te eten maar zeker niet mijn favoriet uit dit boek. Een 7.

• Pad Thai uit Azië van Meera Sodha
• Wederom een op pindakaas gebaseerde interpretatie van een Thaise klassieker. Wel een beetje droog, wellicht doordat ik 100% pindakaas gebruikt heb. Ondanks dat Azië op dit moment mijn favoriete kookboek is, overtuigd deze niet. Meera Sodha is toch beter in de Indiase keuken. Een 6,5.

• Droge rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Dit is goddelijk. Een 10.
Deze post heeft mij geinspireerd om dit kookboek te kopen. Mooi boek. Maar jammer dat niet elk recept een foto heeft.
pi_203241723
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:27 schreef Glider76 het volgende:

[..]
Deze post heeft mij geinspireerd om dit kookboek te kopen. Mooi boek. Maar jammer dat niet elk recept een foto heeft.
Thailand? Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij dat boek: enerzijds een prachtig en compleet boek, anderzijds een hoop recepten waar je niets mee kunt vanwege volstrekt onbekende regionale thaise ingrediënten (en zonder toelichting hoe ze smaken of hoe je ze zou kunnen vervangen). Gelukkig staan er zoveel recepten in dat er toch genoeg maakbare zijn.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203241854
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:34 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Thailand? Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij dat boek: enerzijds een prachtig en compleet boek, anderzijds een hoop recepten waar je niets mee kunt vanwege volstrekt onbekende regionale thaise ingrediënten (en zonder toelichting hoe ze smaken of hoe je ze zou kunnen vervangen). Gelukkig staan er zoveel recepten in dat er toch genoeg maakbare zijn.
Inderdaad Thailand boek. Heb het tot nu toe enkel even doorgebladerd. Wat trouwens met de meeste kookboeken het geval is.

Maar wilde graag dat recept hebben van die droge rundvlees curry.
pi_203242162
Mag een recept van internet ook:

Apple cinnamon bread van sallybakingadiction.com





het licht in de keuken was niet zo mooi dus kwa belichting had het er mooier uit kunnen zien.

Het was in ieder geval erg goed gelukt.
pi_203242743
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]
• Bagels uit How to Be a Domestic Godess van Nigella Lawson
• Dit recept is in het kader van don't try this at home. Zelfs mijn industriële Maxima planeetmenger had duidelijk moeite om het deeg te kneden, geen idee hoe een normale keukenmachine dit gaat overleven. Maar het resultaat mocht er zijn, enigszins elastische bite en net zout genoeg deeg. En ik heb er weer bijgeleerd dat bagels gekookt worden, wist ik tot nu toe niet. Deze komt (maar dan met een driekwart deeghoeveelheid) in het vaste zondag-ochtendontbijtrepetoire. Een 7,5.
Ha, wat leuk! Ik heb vorige week met m'n zoon voor het eerst bagels gemaakt! Wij hebben het deeg met de hand gekneed, en elkaar 2x afgewisseld. Het koken ging prima, lekker kleverig wordt het dan. De sesamzaadjes die ik er (volgens recept) bij een paar over heen gesprenkeld had voor het bakken bleven niet echt goed zitten helaas. De smaak was prima, de korst was knapperig en het deeg wat taai/dicht zoals dat bij bagels hoort (het korstje is goed te zien op de met zalm belegde en half opgegeten bagel!). Voor herhaling vatbaar, volgende keer probeer ik het recept voor een hartige bagel met zongedroogde tomaat, rozemarijn en Parmezaanse kaas :9

pi_203243972
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 19:53 schreef Glider76 het volgende:
Mag een recept van internet ook:

Apple cinnamon bread van sallybakingadiction.com

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

het licht in de keuken was niet zo mooi dus kwa belichting had het er mooier uit kunnen zien.

Het was in ieder geval erg goed gelukt.
En welk cijfer krijgt het?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203244104
quote:
0s.gif Op maandag 17 januari 2022 21:11 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
En welk cijfer krijgt het?
Een 10 natuurlijk. Ik heb het zelf gemaakt.

maar het smaakte heel goed.
pi_203274095


Paksoigratin uit de groentebijbel.
Makkelijk te maken.
Ik had kikkererwten, doperwten toegevoegd.
Als broodkruim heb ik beschuiten gebruikt.

Smaak is goed en met lichte pittigheid
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_203417890
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 januari 2022 19:10 schreef stavromulabeta het volgende:
[ afbeelding ]

• Pizza met gekaramelliseerde uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas uit The New York Times Cookbook van Amanda Hesser
• The NYT Cookbook is een van mijn favoriete kookboeken, ook al kook ik er veel te weinig uit. Een encyclopedisch werk (zonder fotos of afbeeldingen maar met prachtige typesetting) met gepubliceerde recepten uit de afgelopen 150(?) jaar New York Times en allemaal persoonlijk nagekookt door Amanda Hesser. Deze pizza is daar geen uitzondering op. Het pizzadeeg is het beste pizzadeeg dat ik ooit zelf gemaakt heb. Dat blijft in de roulatie. De topping van uien, bacon, vijgen en blauwschimmelkaas is een smaakexplosie van zilte, zoete en pittige accenten. Zelfs mijn blauwschimmelkaashatende vriendin vond het lekker. Een 9,5.
review
Ik heb de mijne binnen. Het is een indrukwekkend, imposant boek, ik kan niet anders zeggen. Precies 1.000 pagina's, hard kaft, komt telefoonboek-achtig over. Zelfs als het een studieboek was, is hij zeer indrukwekkend. Het formaat, de dikte, de "vulling". Hij kwam aan in een grote doos. Alleen de Telegraaf-T op de grijze harde kaft is even wennen. Er staan trouwens wel degelijk foto's in, maar niet van de gerechten.

Als je er aan begint is het gelijk al een leesboek (een gigantische wel) om 's avonds aan tafel mee te gaan zitten. Je krijgt er rode koontjes van als je bladert, zo massaal en de sfeer in de teksten spat er van af. De gerechten zijn per recept vergezeld met kleurrijk geschreven introducties, waarin iets over de geschiedenis wordt verteld, over het hoe en waarom en/of wat de schrijfster er van vindt of waar ze tegen aan liep bij het koken. Dat maakt dit boek uniek. Elk recept sluit af met gerechten die erbij passen.
Het is wel zo dat als je in de eerste plaats op zoek bent naar al het eten van de Amerikaanse keuken door de geschiedenis met alle standaard Amerikaanse recepten, dan moet je dit boek niet kopen. Want dat is dit boek niet. Een recept als de aloude Lemonade die je altijd voorbij komen in zomersettings van Amerikaanse films en series vind je hier niet in (ik geef toe, tot mijn teleurstelling). De smakelijke chilibowl zul je tevergeefs zoeken en telt het recept voor de clubsandwich niet meer dan welgeteld vier regels dat blijkbaar geschreven is door een inzender op zondagochtend na een doorgezakte zaterdagnacht. Wel staat er tot mijn verrassing in hoe je popcorn maakt en vond ik meerdere recepten voor pizzadeeg. Alle recepten komen uit het archief van de New York Times, de namen staan er netjes in vermeld. En wat het echt lollig maakt is dat ze per onderwerp chronologisch gerangschikt zijn. Het eerste recept van de soepen begint bijvoorbeeld op 1877 als ik me niet vergis en eindigt in 2019 (spijker me er niet vast).
De gerechten zijn een verlengde van de klassieke Amerikaanse gerechten, met als interessante aanvulling veel smikkelwaar uit andere landen. Het is eten waar je mee voor de dag kunt komen in een gezelschap en als je het recept beter zelf kunt eten (bijvoorbeeld omdat het er niet uitziet, maar wel heel heel erg lekker is, zoals een bepaalde uiensoep), schrijft de schrijfster dat er ook bij. Hoewel de doodgewone houthakkershamburger niet in het boek staat, zo één die je bij de punch op een Amerikaanse bbq, staat er wel een burger in die je in een restaurant aan een rijke smulpaap kunt voorzetten, hoewel die niet moeilijk is te maken.

Het boek is doorspekt met geschiedenisbalken (de uitvinding van de hamburger staat er niet in, die van de hotdog nou weer wel, dat maakt het boek wel bijzonder) en ik raad ook iedereen aan eerst een avondje in het boek lekker te gaan bladeren, daar ben je zeker een paar uurtjes zoet mee. Doe dat wel 's avonds, het boek begint met de dranken en driekwart daarvan zit een stevig percentage alcohol in. Maar ik las ook een aantrekkelijk theerecept.

ps. Mocht je geïnteresseerd zijn in de basis-Amerikaanse keuken, dan raad ik je "How to cook everything" (een basisboek waarin je alles wordt geleerd) aan. En als je daarnaast ook een nog een geschiedenisfan bent, download dan The Boston cooking-school cookbook van Fannie Merrit Farmer, een standaardwerk die edities kent uit zowel de 19e eeuw als de 20e eeuw, waarin je je in de 19e eeuw op het Amerikaanse platteland waant met o.a. veel southern cooking.

[ Bericht 3% gewijzigd door -Sigaartje op 29-01-2022 15:33:49 ]
pi_203506056

• Aardpeerquiche met amandelmeel uit Leafs van Karola de Kanter (recept: hier)
• Lekker voedzaam, mooie combinatie van aardpeer met amandel. Was wel ietsjes droog dus de frisse salade erbij was meer dan welkom. Een 7,5.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203506108

• Reibekuchen uit Die Köstliche Küche im Rheinland van Brigitte Karsch
• Gewoon makkelijk en lekker. Beetje krokant, druipend van het vet, frisse appelmoes erbij. Prima voor een regenachtige avond na een drukke dag op het werk. Niet culinair maar wel ultiem feel-good-voer. Een 8.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203506238

van boven naar onder
• Gebakken rijst uit Thai food van David Thompson
• Gewoon een basis gebakken rijst. Lekker voor erbij, verder niet veel bijzonders over te melden. Een 7.

• Droge Rundvleescurry uit Thailand van Jean-Pierre Gabriel
• Deze had ik al een keer eerder gemaakt en toen was hij fenomenaal. Kennelijk heb ik deze keer iets anders gedaan want hij was nu een stuk vochtiger en wat minder aromatisch. Toch nog behoorlijk lekker. Een 8.

• Groene Curry met kip en babymais uit Thai food van David Thompson
• Gemaakt met vega-kipstukjes aangezien de currypasta toch overheerst. Een lekkere curry, wel een beetje aan de pittige kant. En het wat langere koken heeft de vega-kipstukjes geen goed gedaan. Een 7,5. Met echte kip was het waarschijnlijk een 8 of 8,5 geweest.

Zeebaars Schelvis-curry in tamarindesaus met komkommer en betelbladeren uit Thai food van David Thompson
• Apart, de zoet-zure tamarinde is wel heel nadrukkelijk aanwezig. Ik heb ook niet echt een idee hoeveel er van in moest, want het boek had het over dik tamarindewater. Geen idee hoe zich dit verhoudt tot de keukentamarinde uit de supermarkt. Maar wel lekker, al is het dusdanig apart dat ik er geen heel bord puur van op zou moeten. Maar in combinatie met andere curries een mooi accent. Een 7,5.

• Doodgewone witte rijst
• Tja. Wat voor een cijfer moet je daaraan geven...
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203535824
Wat een boel (en toffe) bijdrages doe je _O_
Sterkheidsbaas van alles.
pi_203686368
quote:
7s.gif Op dinsdag 14 september 2021 19:47 schreef sigme het volgende:

[..]
:9~
Ok, misschien koop ik die wel. Maar m'n plank is vol, dus dan moet er ook een kookboek uit.
Iemand interesse in Najat? Voor verzendkosten mag je 'm hebben.
Ik zat verlekkerd in dit topic te bladeren en kwam deze post tegen. De post is zo oud dat ik een melding kreeg of ik écht wil quoten, maar als het boek nog beschikbaar is ben ik erg geinteresseerd :9.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')