abonnement Unibet Coolblue
pi_201293258
Rutte wist al weken van nieuwe baan Cora van Nieuwenhuizen

quote:
Premier Mark Rutte wist al weken voor het opstappen van voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen dat zij een nieuwe baan als lobbyist had binnengesleept. Kamerleden en staatsrechtexperts plaatsen nu grote vraagtekens bij hoe het kan dat zij toen niet direct weg moest van de minister-president.

Van Nieuwenhuizen (VVD) kon immers bij belangrijke ministersbesprekingen zijn, terwijl zij al wist dat ze de baan van lobbyist voor de energiesector had geregeld. Rutte wist dit vanaf 23 juli ook. Maar hij liet zijn partijgenote toch toe tot belangrijke vergaderingen. In augustus waren er bijvoorbeeld nog besprekingen over de begrotingen, die ook de energiesector raken, waarbij Van Nieuwenhuizen aanwezig was.

'Aanvaarden betekent stoppen'
In een debat woensdag antwoordde Rutte op vragen van Denk het volgende: "Ik hoorde (...) op 23 juli van mevrouw Van Nieuwenhuizen dat zij een nieuwe functie heeft, maar dat zij die pas gaat bekleden als het kabinet is gestopt. Nou, een heel verhaal, maar uiteindelijk was de conclusie: die baan aanvaarden betekent meteen stoppen. En dat is zoals u weet eind augustus gebeurd."

De SP, PvdA en staatsrechtexperts zijn het met Ruttes principe eens: een functie aanvaarden, betekent dat je meteen moet stoppen. Anders zou een minister alvast in het belang van de toekomstige baan kunnen handelen, informatie verzamelen of bepaalde besluiten bijsturen. Maar als Van Nieuwenhuizen die functie op 23 juli al "heeft", zoals Rutte het in het debat verwoordde, waarom moest zij dan niet meteen vertrekken, maar mocht zij nog ruim een maand aanblijven? En waarom mocht zij bij de begrotingsgesprekken aanschuiven?

"Dit klopt niet, hier moet de premier uitleg over geven", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. "Als Rutte haar bij die begrotingsgesprekken toelaat terwijl hij weet dat ze lobbyist wordt, dan komt er niets terecht van de nieuwe bestuurscultuur."

Niet weggelopen
PvdA-Kamerlid en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib wil ook duidelijkheid. In Kamervragen vraagt zij of Rutte haar mening deelt dat het ongewenst is dat bewindspersonen informatie krijgen die zij in hun toekomstige functie kunnen gebruiken. En zo ja, of Rutte iets heeft gedaan om haar weg te houden bij die informatie.

In een interview met Nieuwsuur op de dag van haar vertrek gaf Van Nieuwenhuizen toe dat ze niet wegliep tijdens de begrotingsgesprekken als het over energieonderwerpen ging.

Volgens Wim Voermans, hoogleraar Staatsrecht in Leiden, was het juist geweest als Rutte meteen aan Van Nieuwenhuizen had gevraagd op te stappen in plaats van nog weken aan te blijven. "Ethisch klopt dit van geen kant." Maar de wet verbiedt dit niet strikt, weet hij.

Paul Bovend'Eert, hoogleraar Staatsrecht in Nijmegen, ziet daar ook een hiaat. De regels in het handboek voor bewindslieden worden volgens hem wel overtreden in deze casus. Maar hij wijst erop dat die regels inderdaad geen wettelijke basis hebben. "Er is wettelijk niets geregeld. Het is vrijheid blijheid." Volgens de hoogleraar moet dat snel anders. "Want die informele procedures werken niet."

Geen wet
Het kabinet voelt zich inderdaad niet verplicht om zich aan die regels te houden. Dat zei Rutte letterlijk in de Kamer. In het handboek voor bewindspersonen staat dat ministers die gesprekken willen voeren over een andere functie, dat voor goedkeuring moeten voorleggen bij de minister-president. Maar dat heeft Van Nieuwenhuizen niet gedaan, zegt Rutte. Zij meldde op 23 juli dat ze de functie "heeft". "Rutte kreeg te maken met een voldongen feit", constateert Bovend'Eert, terwijl ze zelfs de voornemens tot het houden van een sollicitatiegesprek had moeten melden volgens het handboek.

Rutte zei deze week tegen de Kamer dat hij die regels van het handboek voor bewindslieden niet kan afdwingen. "Het blauwe boek (het handboek voor bewindslieden, red.) vraagt bewindslieden inderdaad om als zij gesprekken voeren over een andere werkkring, dat ook aan mij te melden, maar het is geen verplichting." En: "Het is geen wet, het zijn dringende verzoeken aan collega's over hoe je met elkaar omgaat."

Lobbyverbod
Het kabinet hanteert wel deels het zogeheten lobbyverbod voor Van Nieuwenhuizen. Tot twee jaar na haar aftreden mogen ambtenaren van Infrastructuur en Waterstaat haar niet spreken in haar functie als lobbyist.

Maar Van Nieuwenhuizen is deze kabinetsperiode ook vijf dagen minister van Economische Zaken geweest, vanwege personele wisselingen in het kabinet. En de ambtenaren van het departement dat over energie gaat mogen de nieuwe voorzitter van Vereniging Energie-Nederland wel ontvangen.

Volgens Rutte kan dat omdat er in die vijf dagen geen gezagsrelatie is ontstaan. Het handboek voor bewindslieden kent die uitzondering echter niet. Het handboek zegt zelfs dat bij het aanvaarden van een nieuwe functie er niet eens de schijn mag zijn dat er tijdens het ministerschap onzuiver is gehandeld.

Hoogleraar Bovend'Eert wijst er bovendien op dat Van Nieuwenhuizen wel mag lobbyen bij alle parlementariërs.

https://nos.nl/nieuwsuur/(...)ra-van-nieuwenhuizen
Reactie woordvoerder Rutte:
quote:
"Op 23 juli vertelde minister Van Nieuwenhuizen dat ze voorgedragen zou worden bij Energie-Nederland. Zelf heeft minister Van Nieuwenhuizen toen een verklaring opgesteld waarin is opgenomen dat aangelegenheden die tot haar taak behoren en mogelijk direct of indirect met haar nieuwe functie te maken hebben, worden overgedragen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat (zie beantwoording Kamervragen van 8 september jl. waarin die verklaring is opgenomen). Zij is op 31 augustus door de Algemene Ledenvergadering van brancheorganisatie Vereniging Energie-Nederland benoemd in haar nieuwe functie en haar is ook per die datum ontslag verleend als minister van Infrastructuur en Waterstaat."

Op de vraag dat die opgestelde verklaring toch niet verhinderde dat Van Nieuwenhuizen informatie kon verzamelen in de begrotingsbesprekingen en mogelijk het beleid kon bijsturen daar, verwijst de woordvoerder naar eerdere uitlatingen van Rutte in het debat. De premier zei daarin dat hij dit vraagstuk wil betrekken in een bredere weging. Maar hij zei al wel dat het hem "wel heel ver" gaat als ministers ook buiten hun eigen vakgebied geen lobbyist kunnen worden omdat ze in de ministerraad kennis opdoen van andere terreinen dan die van hun eigen departement.
pi_201293470
Dit is toch geen verrassing?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  Moderator / Redactie FP + Sport vrijdag 10 september 2021 @ 15:52:15 #3
408813 crew  trein2000
pi_201293864
Die reactie van Rutte ook weer. Die man heeft veel goeds gedaan voor Nederland. Maar zo langzamerhand is hij aan alle kanten onderdeel van het probleem geworden. Houdbaarheidsdatum overduidelijk bereikt.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_201293888
Dat zag echt helemaal niemand aankomen. :') :')
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_201293979
Maar wist hij er actief van of dat niet?
pi_201294131
Geen actieve herinnering natuurlijk, kan gebeuren.
- Souverän ist nicht, wer viel hat, sondern wenig braucht -
pi_201294197
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 15:52 schreef trein2000 het volgende:
Die reactie van Rutte ook weer. Die man heeft veel goeds gedaan voor Nederland. Maar zo langzamerhand is hij aan alle kanten onderdeel van het probleem geworden. Houdbaarheidsdatum overduidelijk bereikt.
Kan je vertellen wat hij goed heeft gedaan wat een ander niet zou hebben gedaan?
  vrijdag 10 september 2021 @ 16:39:23 #8
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201294490
twitter
  Moderator vrijdag 10 september 2021 @ 16:40:19 #9
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_201294497
Dit had niemand kunnen zien aankomen.
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
pi_201295692
Rutte is helaas zijn politieke antenne kwijt. Hij was een hele goede premier, maar lijkt echt ver over zijn houdbaarheidsdatum heen. Helaas blijft hij, bij gebrek aan een vervanger. Hoekstra blijkt te stuntelig om een bedreiging te zijn, Kaag stoot teveel mensen af en Ploumen heeft zelf niet eens de gedachte dat ze wel een minister-president zou kunnen worden. En binnen VVD is er geen vervanger.


Nou vind ik dit 'vergrijp' niet eens zo erg, ik kan me voorstellen dat ze bleef tot ze zeker wist dat ze die functie zou krijgen. Maar stuur haar dan in elk geval weg als je het over een energie-gerelateerd onderwerp hebt.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201295945
Ach het is niks nieuws meer, het wordt gewoon tijd dat Rutte vertrekt, er valt amper een nieuw kabinet Rutte te maken wat nog 4 jaar houdbaar is, zo fantastisch was het niet in mijn ogen wat hij in al die jaren gedaan heeft integendeel zelfs
pi_201295965
quote:
"Ik hoorde (...) op 23 juli van mevrouw Van Nieuwenhuizen dat zij een nieuwe functie heeft, maar dat zij die pas gaat bekleden als het kabinet is gestopt. Nou, een heel verhaal, maar uiteindelijk was de conclusie: die baan aanvaarden betekent meteen stoppen. En dat is zoals u weet eind augustus gebeurd."
Zoals in de rest van het artikel al duidelijk wordt zijn de regels zeer onduidelijk op dit vlak, dus kan me voorstellen dat dat (zeker in vakantietijd) wat tijd kost voordat een en ander is uitgezocht.

Probleem is meer het compleet ontbreken van duidelijke regels in deze (wat voor een gedeelte Rutte zijn schuld is), wat ook al meerdere keren door verschillende instanties is aangekaart.

Goed lobbyverbod mag wel op de lijst voor de vernieuwde bedrijfscultuur.

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 10-09-2021 18:24:33 ]
  Moderator / Redactie FP + Sport vrijdag 10 september 2021 @ 19:28:19 #13
408813 crew  trein2000
pi_201297301
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 18:22 schreef dz5b604 het volgende:

[..]
Zoals in de rest van het artikel al duidelijk wordt zijn de regels zeer onduidelijk op dit vlak, dus kan me voorstellen dat dat (zeker in vakantietijd) wat tijd kost voordat een en ander is uitgezocht.

Probleem is meer het compleet ontbreken van duidelijke regels in deze (wat voor een gedeelte Rutte zijn schuld is), wat ook al meerdere keren door verschillende instanties is aangekaart.

Goed lobbyverbod mag wel op de lijst voor de vernieuwde bedrijfscultuur.
De regels die er wel waren, die in het blauwe boek zijn ook geschonden. Dus hoewel ik dit betoog op zich wel deel is het wel wat kort door de bocht. Dit is zeker óók een cultureel issue.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
  vrijdag 10 september 2021 @ 19:32:24 #14
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201297374
Als je een moreel kompas hebt laten opstellen had je als betrokkene aan kunnen voelen dat de huidige gang van zaken niet door de beugel kon, vage regels of niet. De bewindslieden uit de regering lijken echter in steeds grotere mate een gevoel van onschendbaarheid en wie-doet-me-wat te hebben, waardoor ze in sit soort kwesties verzeild raken...
pi_201297391
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:28 schreef trein2000 het volgende:

[..]
De regels die er wel waren, die in het blauwe boek zijn ook geschonden. Dus hoewel ik dit betoog op zich wel deel is het wel wat kort door de bocht. Dit is zeker óók een cultureel issue.
Ja maar dat blauwe boek schijnen dan weer meer guidelines te zijn ofzo.

Maar Ik ben het eens dat het weer het cultuur issue is met Rutte, op zijn minst had ze weggemoeten bij ieder deel van de vergadering over energie en daar ook geen stukken over moeten krijgen voor zover ze aan het uitzoeken waren hoe met deze situatie om te gaan.

quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:32 schreef VoMy het volgende:
Als je een moreel kompas hebt laten opstellen had je als betrokkene aan kunnen voelen dat de huidige gang van zaken niet door de beugel kon, vage regels of niet. De bewindslieden uit de regering lijken echter in steeds grotere mate een gevoel van onschendbaarheid en wie-doet-me-wat te hebben, waardoor ze in sit soort kwesties verzeild raken...
Maar dat is nu juist het punt, volgens de regels kan het niet niet door de beugel, dus dan kom je niet ver met je moreel kompas, aangezien dat uiteindelijk secundair is aan de regels. Dus moet je eerst de regels uitzoeken en daarna pas (wat dus ook is gebeurt) concluderen dat het misschien wel mag maar onduidelijk en ongewenst is en ze beter meteen kan aftreden.

Uiteindelijk had ze volgens de regels niet hoeven af te treden of delen van de vergadering te skippen en dat lijkt me het grotere probleem.

[ Bericht 18% gewijzigd door #ANONIEM op 10-09-2021 19:37:33 ]
pi_201297551
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:32 schreef VoMy het volgende:
Als je een moreel kompas hebt laten opstellen had je als betrokkene aan kunnen voelen dat de huidige gang van zaken niet door de beugel kon, vage regels of niet. De bewindslieden uit de regering lijken echter in steeds grotere mate een gevoel van onschendbaarheid en wie-doet-me-wat te hebben, waardoor ze in sit soort kwesties verzeild raken...
Ik zou het wel willen beperken tot: ... een aantal bewindslieden ... nette mensen als Koolmees, Schouten, Slob, Knops hebben volgens mij nog niet echt uitglijders gehad waarbij het moreel kompas kapot bleek. Natuurlijk zijn ook zij niet foutloos, maar dat is toch echt wat anders.

En vooral een aantal echte partijbobo's als Van Nieuwenhuizen, Bijleveld en Grapperhaus, die binnen hun partij echt een soort onschendbaar waren, lijken er last van te hebben.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  vrijdag 10 september 2021 @ 19:45:04 #17
478082 VoMy
Seksloos kutventje
pi_201297611
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:41 schreef Hanca het volgende:

[..]
Ik zou het wel willen beperken tot: ... een aantal bewindslieden ... nette mensen als Koolmees, Schouten, Slob, Knops hebben volgens mij nog niet echt uitglijders gehad waarbij het moreel kompas kapot bleek. Natuurlijk zijn ook zij niet foutloos, maar dat is toch echt wat anders.

En vooral een aantal echte partijbobo's als Van Nieuwenhuizen, Bijleveld en Grapperhaus, die binnen hun partij echt een soort onschendbaar waren, lijken er last van te hebben.
Ja, natuurlijk heeft het op een beperkte groep betrekking, zoals het dat ook heus in het verleden heeft gedaan overigens. De groepsgrootte lijkt echter hoger te liggen, er zijn meer incidenten voor mijn gevoel.
pi_201297621
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:33 schreef dz5b604 het volgende:

[..]
Uiteindelijk had ze volgens de regels niet hoeven af te treden of delen van de vergadering te skippen en dat lijkt me het grotere probleem.
Niet hoeven aftreden vind ik niet gelijk een probleem. Ze had natuurlijk wel gelijk aan alle bewindslieden en het liefst ook (desnoods met geheimhouding) aan de kamer moeten melden dat dit haar was aangeboden en dat ze had toegezegd en alle (delen van de) vergaderingen over het onderwerp dus moeten overslaan. Maar als ze uiteindelijk was afgewezen had ze prima minister kunnen blijven.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  Knapste mannelijke user 2022 vrijdag 10 september 2021 @ 19:50:52 #19
206731 Mortaxx
Doomer
pi_201297707
Een beetje integer bestaat niet!
Op dinsdag 31 oktober 2023 22:09 schreef Ama het volgende:
Poepie
  vrijdag 10 september 2021 @ 20:33:18 #20
460259 kladderadatsch
MAKEaMEricAGREATaGAIN
pi_201298425
Corruptie, kent u dat woord?
An apatheist is someone who is not interested in accepting or rejecting any claims that gods exist or do not exist.
  Moderator / Redactie FP + Sport vrijdag 10 september 2021 @ 23:16:20 #21
408813 crew  trein2000
pi_201301054
quote:
10s.gif Op vrijdag 10 september 2021 20:33 schreef kladderadatsch het volgende:
Corruptie, kent u dat woord?
Ja dat ken ik heel goed. Geen enkele reden om aan te nemen dat dat hier aan de orde is. Wat hier aan de gebeurt is dat de schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Dat is problematisch en moeten we naar de toekomst echt voorkomen maar wel van een ander level dan corruptie.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_201301236
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 18:22 schreef dz5b604 het volgende:

[..]
Zoals in de rest van het artikel al duidelijk wordt zijn de regels zeer onduidelijk op dit vlak, dus kan me voorstellen dat dat (zeker in vakantietijd) wat tijd kost voordat een en ander is uitgezocht.

Probleem is meer het compleet ontbreken van duidelijke regels in deze (wat voor een gedeelte Rutte zijn schuld is), wat ook al meerdere keren door verschillende instanties is aangekaart.

Goed lobbyverbod mag wel op de lijst voor de vernieuwde bedrijfscultuur.
Ja, of gewoon even 2 seconden logisch nadenken. Elke flapdrol kan wel bedenken dat het onethisch is om een toekomstige lobbyist bij gesloten besprekingen over de betreffende sector te laten zitten.

Als je je dan continue op het gebrek aan regels beroept als reden om niet in te grijpen, ben je gewoon moreel failliet.
"Pools are perfect for holding water"
pi_201301270
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:33 schreef dz5b604 het volgende:

[..]
Ja maar dat blauwe boek schijnen dan weer meer guidelines te zijn ofzo.

Maar Ik ben het eens dat het weer het cultuur issue is met Rutte, op zijn minst had ze weggemoeten bij ieder deel van de vergadering over energie en daar ook geen stukken over moeten krijgen voor zover ze aan het uitzoeken waren hoe met deze situatie om te gaan.
[..]
Maar dat is nu juist het punt, volgens de regels kan het niet niet door de beugel, dus dan kom je niet ver met je moreel kompas, aangezien dat uiteindelijk secundair is aan de regels. Dus moet je eerst de regels uitzoeken en daarna pas (wat dus ook is gebeurt) concluderen dat het misschien wel mag maar onduidelijk en ongewenst is en ze beter meteen kan aftreden.

Uiteindelijk had ze volgens de regels niet hoeven af te treden of delen van de vergadering te skippen en dat lijkt me het grotere probleem.
Wat een onzin. Eerst de regels moeten kennen voordat je weet of iets wel of niet mag zodat je er dan wellicht eens over kan nadenken of het wel moreel juist is? Gewoon je gezond verstand gebruiken.

Jij kent de lokale APV uit je hoofd voordat je de voordeur uit gaat?
"Pools are perfect for holding water"
  zaterdag 11 september 2021 @ 10:24:58 #24
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_201304445
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 september 2021 19:32 schreef VoMy het volgende:
Als je een moreel kompas hebt laten opstellen had je als betrokkene aan kunnen voelen dat de huidige gang van zaken niet door de beugel kon, vage regels of niet. De bewindslieden uit de regering lijken echter in steeds grotere mate een gevoel van onschendbaarheid en wie-doet-me-wat te hebben, waardoor ze in sit soort kwesties verzeild raken...
Het probleem van Rutte, niet van recente datum maar een patroon in zijn politieke loopbaan, is dat hij vaagheid van regels altijd in eigen voordeel uitlegt en nooit een stapje terugdoet om er op zijn minst nog eens op te reflecteren.

Een voorbeeld uit 2007:
Rutte vindt dat gemeenten gericht onderzoek moet kunnen doen onder bevolkinsgroepen als deze een 'verhoogd risicoprofiel' hebben. ,,Ik ben het pertinent met deze rechter oneens. Kennelijk is het nu niet mogelijk bepaalde bevolkingsgroepen gericht te onderzoeken. Als dat zo is moet de wet worden aangepast.''

Door de rechter op je vingers getikt worden, wat heet, veroordeeld worden voor het aanzetten tot rassendiscriminatie en dan zo uitvaren zegt wel wat.

https://www.nd.nl/nieuws/(...)-rassendiscriminatie
https://www.nu.nl/algemee(...)t-discriminatie.html
  zaterdag 11 september 2021 @ 10:29:45 #25
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_201304494
Vergelijkbaar, Helma Lodders, die zich als VVD-kamerlid bezighield met kansspelen wordt voorzitter van de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders.

https://www.volkskrant.nl(...)-goksector~b1e9efeb/

:')
pi_201308842
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 10:29 schreef Smegma. het volgende:
Vergelijkbaar, Helma Lodders, die zich als VVD-kamerlid bezighield met kansspelen wordt voorzitter van de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders.

https://www.volkskrant.nl(...)-goksector~b1e9efeb/

:')
Nee, dat is niet vergelijkbaar. Bij een minister is het probleem dat ze de ambtenaren kent en die haar wel eens succes zouden kunnen gunnen. Bij een kamerlid speelt dat gewoon niet.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  Moderator zaterdag 11 september 2021 @ 17:45:47 #27
351614 crew  ijs_beer
ijskoud de lekkerste
pi_201309518
Een moreel kompas is fijn, maar duidelijke regels zijn beter. Voor wie niet zo'n goed kompas beschikt. Looking at ya VVD, CDA en andere banencarrouselklanten.
Op donderdag 15 juni 2017 16:53 schreef Cyan9 het volgende:
IJsbeer is inderdaad officieel cute. :D
Op donderdag 30 juli 2020 16:27 schreef Guanabana het volgende:Houdt @:ijs_beer een beetje van ouder? En dan niet 40 jaar ouder, maar laten we zeggen bijvoorbeeld, iets van 5 jaar ouder?
  zaterdag 11 september 2021 @ 20:27:58 #28
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_201311713
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 17:04 schreef Hanca het volgende:

[..]
Nee, dat is niet vergelijkbaar. Bij een minister is het probleem dat ze de ambtenaren kent en die haar wel eens succes zouden kunnen gunnen. Bij een kamerlid speelt dat gewoon niet.
Belangenverstrengeling en integriteit gaan om meer dan enkel ambtenaren kennen. Ook Lodders heeft een flinke kennisvoorsprong die ze kan gebruiken in haar lobbywerk.
pi_201311807
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 20:27 schreef Smegma. het volgende:

[..]
Belangenverstrengeling en integriteit gaan om meer dan enkel ambtenaren kennen. Ook Lodders heeft een flinke kennisvoorsprong die ze kan gebruiken in haar lobbywerk.
Ja, daarom wordt je gevraagd voor die baan.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  zaterdag 11 september 2021 @ 20:33:16 #30
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_201311816
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 20:32 schreef Hanca het volgende:

[..]
Ja, daarom wordt je gevraagd voor die baan.
Klopt, maar je verzet nu de doelpalen.
pi_201311881
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 20:33 schreef Smegma. het volgende:

[..]
Klopt, maar je verzet nu de doelpalen.
Nee, ik verzet de doelpalen niet. Voorsprong in kennis is het probleem niet (alles wat Lodders weet, weten de mensen in die branche ook wel). De weg weten in Den Haag ook niet. Wel het hebben van een 'gezagsrelatie', dat ambtenaren geneigd zijn jouw wil te doen of dat ze je iets gunnen. Dat is het probleem.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  zaterdag 11 september 2021 @ 20:54:30 #32
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_201312096
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 20:38 schreef Hanca het volgende:

[..]
Nee, ik verzet de doelpalen niet. Voorsprong in kennis is het probleem niet (alles wat Lodders weet, weten de mensen in die branche ook wel). De weg weten in Den Haag ook niet. Wel het hebben van een 'gezagsrelatie', dat ambtenaren geneigd zijn jouw wil te doen of dat ze je iets gunnen. Dat is het probleem.
De weg weten in Den Haag, makkelijker contacten leggen is bij uitstek van belang voor lobby'en. Voorsprong in kennis kunnen verzilveren door de weg te weten helpt ook.
pi_201312167
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 20:54 schreef Smegma. het volgende:

[..]
De weg weten in Den Haag, makkelijker contacten leggen is bij uitstek van belang voor lobby'en. Voorsprong in kennis kunnen verzilveren door de weg te weten helpt ook.
Ja, en daarom is ze dus gevraagd. Dat is het probleem niet.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_201540078
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 september 2021 10:29 schreef Smegma. het volgende:
Vergelijkbaar, Helma Lodders, die zich als VVD-kamerlid bezighield met kansspelen wordt voorzitter van de Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders.

https://www.volkskrant.nl(...)-goksector~b1e9efeb/

:')
Zat daar eerder niet Robin Linschoten?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')