Heb niet alles ingesmeerd met spul maar deel ervan om te proberen.quote:Op maandag 6 september 2021 15:04 schreef goed_volk het volgende:
Ik heb er ooit een voor twee tientjes op MP gekocht, om eens uit te proberen. Houdt het inmiddels al ruim 3 jaar vol
Ik gebruik hem voornamelijk om fruit uit de tuin te drogen om langer te bewaren, of voor door de muesli oid. Maar dingen toevoegen tijdens het drogen doe ik eigenlijk niet, ik wil het zo puur mogelijk houden.
Kruiden gaan trouwens ook erg goed. Regelmatig flinke bossen die meteen na de oogst de droger in gaan. Helemaal super.
Nee, je oven gebruiken is een stuk kostbaarderquote:Op maandag 6 september 2021 16:31 schreef oppiedoppie het volgende:
Nu heb ik zonnepanelen met accu's dus gebruik het alleen als de zon schijnt, dacht eerst dat het teveel stroom ging gebruiken maar dat valt enorm mee.
Morgen ga ik tomaten en komkommers uit mijn kas proberen te drogen.
En wat dingen inmaken want dat heb ik ook nog nooit gedaan.
Leuk. Morgen ga ik er cherytomaatjes in doen. En pepers, die heb ik ook. Doe je nog wat bijzonders ermee? En hoe verwerk je het later?quote:Op maandag 6 september 2021 19:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb op dit moment cherrytomaatjes en pepers in de droger. Morgen velletjes van ontvelde tomaten. Daar schijn je poeder van te kunnen maken. Geen idee of dat lekker is.
Hier is meer info over diverse conserveringstechnieken: CUL / Zelf conserveren van voedsel #3
Er is een pepertopic ook in CUL ... moet je even zoekenquote:Op dinsdag 7 september 2021 00:23 schreef oppiedoppie het volgende:
[..]
Leuk. Morgen ga ik er cherytomaatjes in doen. En pepers, die heb ik ook. Doe je nog wat bijzonders ermee? En hoe verwerk je het later?
Pepers gaan er ook nog in als ik wat over heb Ik gebruik de gedroogde dingen eigenlijk hetzelfde als zou ik het uit de winkel halen. Tomaatjes door salades, chilivlokken over het avondeten of door kruidenmengsels.quote:Op dinsdag 7 september 2021 00:23 schreef oppiedoppie het volgende:
[..]
Leuk. Morgen ga ik er cherytomaatjes in doen. En pepers, die heb ik ook. Doe je nog wat bijzonders ermee? En hoe verwerk je het later?
Het 2e plaatje leek op mijn peper, ik heb hem als 'de lila lucie' hier regenboogpeper genoemd.quote:Op dinsdag 7 september 2021 00:28 schreef maily het volgende:
[..]
Er is een pepertopic ook in CUL ... moet je even zoeken
Ik denk eigenlijk dat het in F&F staat ...
CUL / Hothothot! Groei en vooral eet... pepers #2
"De voedseldroger kost niets meer na aanschaf behalve 0,05 per uur dat u droogt. Stel dat u elke week 10 uur droogt dan heeft u op jaarbasis: 26 euro aan energie uitgegeven. Ik raad ook aan om ervoor te zorgen dat u de voedseldroger volledig vol legt zodat u optimaal rendement heeft."quote:Op woensdag 8 september 2021 16:06 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Wat verbruikt zo een droogapparaat eigenlijk aan stroom?
Ik weet niet waar je dit vandaan hebt, maar intussen wat handleidingen gegoegeld en daar zie ik toch apparaten met 750Watt, waar je bij een ananas 8-12 uur en bij pruimen 14-20 uur de machine hebt lopen.quote:Op donderdag 9 september 2021 12:18 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
"De voedseldroger kost niets meer na aanschaf behalve 0,05 per uur dat u droogt. Stel dat u elke week 10 uur droogt dan heeft u op jaarbasis: 26 euro aan energie uitgegeven. Ik raad ook aan om ervoor te zorgen dat u de voedseldroger volledig vol legt zodat u optimaal rendement heeft."
Dit komt van de site "weckenonline", eerste hit op google.quote:Op donderdag 9 september 2021 12:57 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Ik weet niet waar je dit vandaan hebt, maar intussen wat handleidingen gegoegeld en daar zie ik toch apparaten met 750Watt, waar je bij een ananas 8-12 uur en bij pruimen 14-20 uur de machine hebt lopen.
Bij 20 cent voor een KwH is dat 15 cent per uur, dus het drogen van een ananas kost je tussen de 1,20 en de 1,80.
7,7 cent per uur dan. bij weinig watt droog je dan waarschijnlijk ook langer.quote:Op donderdag 9 september 2021 13:16 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Dit komt van de site "weckenonline", eerste hit op google.
Even gekeken, mijn droger is 350 w. Apparaat was ook erg goedkoop en doet wat die doen moet en het is nog altijd goedkoper dan een oven. Bij hittegolven/langdurig zon, gebruik ik die natuurlijk ook wel
Ik kan daar niet mee stoppen daarom maak het in vrij kleine hoeveelheden.quote:Op donderdag 9 september 2021 13:20 schreef Jan_Onderwater het volgende:
Vind het heerlijk om op gedroogde ananas, papaya en mango te snacken.
En de dag erna kon je meedoen aan het europees kampioenschap kunstpoepen?quote:Op donderdag 9 september 2021 13:29 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Ik kan daar niet mee stoppen daarom maak het in vrij kleine hoeveelheden.
Ooit eens een zak gedroogde vijgen en gedroogde abrikozen opgegeten, achter elkaar, op 1 middag. Het was een hele slechte nacht
's nachts al. Boek uitgelezen op het toiletquote:Op donderdag 9 september 2021 13:32 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
En de dag erna kon je meedoen aan het europees kampioenschap kunstpoepen?
quote:Op donderdag 9 september 2021 13:33 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
's nachts al. Boek uitgelezen op het toilet
Dat zou ik toch echt niet doen, rijst lang lekker warm houden.quote:Op dinsdag 14 september 2021 01:05 schreef PurifieR het volgende:
Je kan zelfs rijstgerechten drogen en bewaren. 1 op 1 mixen met kokend water, 15 min laten staan en het is weer eetklaar.
Voor zover ik weet kan het wel veilig, maar moet je de dehydrator boven de 60 graden houden (https://cooking.stackexch(...)ake-dry-instant-ricequote:Op dinsdag 14 september 2021 10:18 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Dat zou ik toch echt niet doen, rijst lang lekker warm houden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus
Geloof me, dat is een zeer onaangename en zelfs gevaarlijke vorm van voedselvergiftiging.
Volgens mij minstens 65 Graden celsius, en het is maar de vraag of je dehydrator daartoe in staat is het op deze temperatuur te houden. Het probleem met rijstgerechten is dat ze eerst afgekoeld zijn en dan weer opgewarmd worden om te drogen. Hoe lang duurt dit voordat het boven de 65C is, is het goed in staat deze temp te houden. Toxines worden niet afgebouwd.quote:Op dinsdag 14 september 2021 10:49 schreef PurifieR het volgende:
[..]
Voor zover ik weet kan het wel veilig, maar moet je de dehydrator boven de 60 graden houden (https://cooking.stackexch(...)ake-dry-instant-rice
En uiteraard ook niet het gerecht een nachtje op kamertemperatuur laten staan. Maar bij dit soort dingen geldt sowieso, als je twijfels hebt, of je weet niet zeker of je dehydrator hoog genoeg kan gaan, dan niet doen inderdaad.
Oh, het is niet iets wat ik zelf regelmatig doe, enkel een keertje geprobeert om te zien hoe het werkt. Maar deze techniek wordt vaak gebruikt om gedroogde gerechten mee te nemen tijdens het hiken of backpacken, omdat je maar een kleine hoeveelheid kokend water hoeft toe te voegen en 10 minuten te laten staan.quote:Op dinsdag 14 september 2021 11:07 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Volgens mij minstens 65 Graden celsius, en het is maar de vraag of je dehydrator daartoe in staat is het op deze temperatuur te houden. Het probleem met rijstgerechten is dat ze eerst afgekoeld zijn en dan weer opgewarmd worden om te drogen. Hoe lang duurt dit voordat het boven de 65C is, is het goed in staat deze temp te houden. Toxines worden niet afgebouwd.
En wat win je ermee, rijst kook je vers in 15 Minuten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |