A la Pizzaiola...
Kun je maken met alle soorten vlees, maar meestal is het biefstuk, varkenshaasje of kip filé of kippendij.
Bak je eerst het vlees in de olijf olie rosé, kern temperatuurmeter is dan wel erg fijn. Bief rond de 50°C, Varken rond de 70°C en kip 75°C, anders wordt het te droog.
Vlees afblussen met witte wijn, als alcohol er uit gedampt is vlees aan de kant en afdekken.
Dan
1 peperoni
1 á 2 knoflookteen
Calamata Olijven
stuk of 3 anjovisjes uit de olie.
Handje uitgeknepen kappertjes.
Dit allemaal snipperen (behalve de kappertjes) en alles fruiten in de pan waar je het vlees uit heb gehaald. Laat deze pan wel eerst uitdampen tot alle wijn weg is en er alleen nog olie in de pan ligt. Dan gooi je daar een aantal (naar believen) doormidden gesneden cherry tomaatjes bij en eventueel scheutje boullion of fond. Bij kip, gevogete fond, bij rund rund fond etc.
Beetje vers gemallen peper en zout, maar voorzichtig met zout want er zit al zout in de olijven en anjovis en in je pasta water.
Deksel erop en laat 15 minuutjes sudderen af en toe eens roeren. Afhankelijk van hoe gaar je het vlees hebt gebakken kan dit nog even terug in de pan op de saus in de laatste minuten. Het vleessap dat tijdens het rusten is uitgelekt kan bij de saus in de pan.
Ondertussen heb je pasta (Bij voorkeur tagliatelle) gaar gekookt. Haal het vlees eruit leg op bordje. Gooi wat pasta water bij de saus roer dit even door. Haal de pasta met de tang uit het water en bij de saus. Lekker husselen.
En opdienen bij het vlees.
Daar kunnen wat varianten geraspte kaas op, naar smaak. Pecorino is mijn all time favorite.
Een andere pasta die veel simpeler en sneller is maar ook perfect samengaat met Biefstuk is Spaghettie Aglio i olio.
Knoflookteen
Peroni
gehakte peterselie (ook de steeltjes want die hebben meeste smaak)
Peper en zout, zelfde verhaal er zit al bom zout in pasta water dus voorzichtig of zelfs niet extra bijvoegen.
Snipperen die handel en dan pan met ruime scheut olie opzetten, gooi de ingredienten in de pan voordat de olie warm is. Hierdoor krijgt het meer tijd om de smaak op te nemen. Maak rustig heet en fruit de ingrediënten totdat je de knoflook heel duidelijk begint te ruiken. En dan is de knoflook klaar, ga niet te lang door want wordt het bruin en je stookt alle etherische olie uit de knoflook. Dan hangt alles in je huis lekker te ruiken maar niets meer in de pan en wordt bitter.
Dan gooi je daar de aldente gekookte spaghettie bij met beetje pasta water en hussel het goed door in de pan.
2 tot 3 minuutjes en klaar. Simpeler kan bijna niet maar oh zo lekker bij een goed stuk vlees of gewoon alleen de pasta voor de lunch.
[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 30-08-2021 14:36:05 ]