abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_201137970
Titel zegt het al, ik ben op zoek naar inspiratie.

Ik maak zelf altijd pastasaus met cherrytomaat, paprika, basilicum, knoflook en een blikje tomatenpuree en gehakt. Ik heb het al zo vaak gemaakt dat ik er een beetje op uitgekeken ben.

Dussss, recepten voor verse pastasaus graag! O+
  maandag 30 augustus 2021 @ 11:33:28 #2
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_201137982
De mijne.

Maar ik maak eigenlijk bijna nooit pasta bedenk ik me nu. :')
With my pack on my back, down the road I will stray.
  maandag 30 augustus 2021 @ 11:35:39 #3
44346 junkiesietze
Trotse Scooter-rijder.
pi_201138016
pakje van knorr spaghetti bolognese :@ en daar dan heel veel rode pesto bij doen :9
Ik boek je met mijn neon je weet.
en ik heb ook een auto.
  Spellchecker maandag 30 augustus 2021 @ 11:36:41 #4
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_201138031
Wij gebruiken geen gewoon gehakt meer maar rundersaucijs. Zonder velletje uiteraard :P
Altijd knof en ui en laurier.
Kruiden en specerijen waar we op dat moment zin in hebben.

En Mutti saus uit fles.
  maandag 30 augustus 2021 @ 11:49:37 #5
256666 leeell
I know you're lonely
pi_201138230
Ragu met

- Guanciale
- Salsiccia (als gehakt)
- Selderij, Wortel, knofloop en ui
- Rode wijn
- Tomatenpuree en tomaten

Pasta is minstens net zo belangrijk (Spaghetti met Ragu :|W )

Liefst dan pappardelle, maar pici is mijn favoriet.
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_201138323
Van het weekend vegetarische lasagne gemaakt (maar kan ook gewoon als pastasaus).
Tenzij anders vermeld: snipperen en (glazig) bakken:
uien (ik doe een stuk of 4-5 kleintjes) met een snuf zout
knoflook (5-6 tenen)
een bos bleekselderij
zakje waspeen (of een pond winterpeen of andere wortel)
een grote bak champignons (bak ik meestal even apart in een koekepan met een teentje knoflook in de olie. Eerst afdekken, zodat ze stomen en hun vocht loslaten, daarna inkoken en bakken)
Drie of meer paprika's (even apart bakken in een loeihete koekepan, zodat je wat gekarameliseerde stukjes krijgt)
aubergine (die bak ik meestal even apart in hete, ruime olie)
één-twee eetlepels tomatenpasta
gerookt paprikapoeder even meebakken
twee blikken tomaat
blikje water

Peper, eetlepel oregano. Mooi op laag vuur laten inkoken zonder deksel (ik heb het twee uur laten staan).
Eventueel kan je dan nog courgette, prei of iets anders toevoegen wat niet lekkerder wordt als het lang gaart. Ik heb een mega courgette toegevoegd (zonder zaden).
Nu op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat en eventueel een snuf suiker.

In plaats van water kan je ook wijn, bier, bouillon en/of melk toevoegen.

Minder vegetarisch kan ook, door spek (bacon) en/of (half-om-half-)gehakt toe te voegen. Dat bak ik dan meestal als eerste goed bruin en knapperig, haal het uit de pan en gooi dan pas de uien erin.

[ Bericht 0% gewijzigd door Jordy-B op 30-08-2021 12:08:48 ]
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_201138371
quote:
14s.gif Op maandag 30 augustus 2021 11:49 schreef leeell het volgende:
Ragu met

- Guanciale
- Salsiccia (als gehakt)
- Selderij, Wortel, knofloop en ui
- Rode wijn
- Tomatenpuree en tomaten

Pasta is minstens net zo belangrijk (Spaghetti met Ragu :|W )

Liefst dan pappardelle, maar pici is mijn favoriet.
Blijft toch ook mijn favoriet inderdaad.

Vorige week nog deze variant gemaakt (is zonder spek), met verse pappardelle.

https://www.vincenzosplat(...)tic-bolognese-sauce/

pi_201138479
https://paolos.nl/de-originele-bolognesesaus-ragu-bolognese/

Bolognesesaus, hét originele recept (Ragù alla Bolognese)

125 g pancette alternatief: spekblokjes
1 st winterpeen in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
1 st ui fijn gesnipperd
200 g rundergehakt
200 g kalfsgehakt optioneel, anders 400g rundergehakt in totaal gebruiken
150 ml witte wijn
500 g gepelde tomaten kan ook uit blik
1 blokje runderbouillon
peper
zout
olijfolie
melk een scheut

Extra ingredienten voor pasta met bolognesesaus "Ragù alla Bolognese"

Parmezaanse kaas geschaafd of geraspt
tagliatelle of pappardelle pasta liefst vers!

Instructies voor de bolognesesaus

Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo'n halve centimeter.

Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan.

Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.

Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Giet de witte wijn erbij. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.

Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.

Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak.

Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven. Indien het nodig is kun je de saus nog enigzins inkoken op een medium vuur. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.

Je kunt de bolognesesaus ook bereiden in een slowcooker.

Buon appetito!
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_201138523
Dank iedereen! Het is de bedoeling dat kinderen ook ervan eten, dus graag geen alcohol (of verdampt alles? ).

@maily ze verkopen hier geen Mutti ;( Even geen tijd om elders boodschappen te doen.
  maandag 30 augustus 2021 @ 12:14:23 #10
256666 leeell
I know you're lonely
pi_201138535
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:13 schreef Sunshine1982 het volgende:
Dank iedereen! Het is de bedoeling dat kinderen ook ervan eten, dus graag geen alcohol (of verdampt alles? ).

@:maily ze verkopen hier geen Mutti ;( Even geen tijd om elders boodschappen te doen.
Is een niet noemenswaardig percentage wat blijft voor de kids
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_201138542
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:13 schreef Sunshine1982 het volgende:
Dank iedereen! Het is de bedoeling dat kinderen ook ervan eten, dus graag geen alcohol (of verdampt alles? ).

@:maily ze verkopen hier geen Mutti ;( Even geen tijd om elders boodschappen te doen.
Alcohol verdampt inderdaad, je kunt gerust wijn gebruiken.
  Spellchecker maandag 30 augustus 2021 @ 12:15:20 #12
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_201138546
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:13 schreef Sunshine1982 het volgende:
Dank iedereen! Het is de bedoeling dat kinderen ook ervan eten, dus graag geen alcohol (of verdampt alles? ).

@:maily ze verkopen hier geen Mutti ;( Even geen tijd om elders boodschappen te doen.
Alcohol verdampt wel. Neem aan dat je er geen liter in doet. En anders bouillon.
En probeer gewoon een andere tomatensaus ;)
pi_201138558
Carbonara:

spek, eieren, zwarte peper, Parmezaanse of Pecorino.

Spek bakken. Spaghetti koken. Eieren klutsen, peper en een deel van de kaas erdoor roeren.

Pan met spek van het vuur, spaghetti erbij gooien, eiermengsel erbij gooien, scheutje pastawater erbij, goed schudden/roeren tot zich een romige saus vormt. Opdienen, extra kaas en peper erover.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_201138592
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:13 schreef Sunshine1982 het volgende:
Dank iedereen! Het is de bedoeling dat kinderen ook ervan eten, dus graag geen alcohol (of verdampt alles? ).

@:maily ze verkopen hier geen Mutti ;( Even geen tijd om elders boodschappen te doen.
Alcohol verdampt, maar ligt er wel aan hoe lang je het laat koken. Het is niet zo dat de alcohol in een glas wijn in 15 seconden verdampt is, als je daarmee afblust (dat zegt men wel, maar is niet zo).

Maar je hebt het wel over zulke kleine hoeveelheden alcohol, daar merk je niets van.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_201138618
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:18 schreef Jordy-B het volgende:

[..]
Alcohol verdampt, maar ligt er wel aan hoe lang je het laat koken. Het is niet zo dat de alcohol in een glas wijn in 15 seconden verdampt is, als je daarmee afblust (dat zegt men wel, maar is niet zo).

Maar je hebt het wel over zulke kleine hoeveelheden alcohol, daar merk je niets van.
Ragu kook je nog minimaal een aantal uur (hoe langer hoe beter) na toevoegen van de wijn, dan is 99,99% wel verdampt. :P
pi_201139009
^O^ ^O^

Fijne inspiratie! Misschien hier en daar een aanpassing, maar ik heb in ieder geval een weg die ik kan volgen :)
pi_201139056
De basis die we gebruiken sinds de kinderen klein zijn:

• ui en wortel fijn gesneden aanbakken
• gehakt (liefst rund) erbij
• knoflook en wat specerijen naar smaak meebakken
• Daarna wat er aan groente ligt, paprika/courgette/champignon meebakken.
• Als het allemaal zo'n beetje gaar is, een scheutje wijn erin.
• En dan nog een blik tomatenblokjes, groene kruiden, evt half boullionblokje (deden we niet bij de jongsten ivm zout).
• Beetje water erbij zodat het wat kan pruttelen en dan een uurtje of 2 laten gaan.
• Bij het koken van de pasta het deksel van de sauspan, zodat het wat kan inkoken.

De wijn heb ik ooit lopen uitrekenen, dat was echt verwaarloosbaar als je het zolang laat staan pruttelen.

Als ik lasagne maak, dan doe ik hetzelfde, maar met iets meer smaakmakers. En dan flink wat melk erbij net voordat je de lasagne gaat bouwen.
pi_201139110
quote:
1s.gif Op maandag 30 augustus 2021 11:36 schreef maily het volgende:
Wij gebruiken geen gewoon gehakt meer maar rundersaucijs. Zonder velletje uiteraard :P
Altijd knof en ui en laurier.
Kruiden en specerijen waar we op dat moment zin in hebben.

En Mutti saus uit fles.
Nou zeg, ik zie opeens dat ze wel Mutti hebben *)
pi_201139134
quote:
0s.gif Op maandag 30 augustus 2021 12:56 schreef Deepfreeze het volgende:
De basis die we gebruiken sinds de kinderen klein zijn:

• ui en wortel fijn gesneden aanbakken
• gehakt (liefst rund) erbij
• knoflook en wat specerijen naar smaak meebakken
• Daarna wat er aan groente ligt, paprika/courgette/champignon meebakken.
• Als het allemaal zo'n beetje gaar is, een scheutje wijn erin.
• En dan nog een blik tomatenblokjes, groene kruiden, evt half boullionblokje (deden we niet bij de jongsten ivm zout).
• Beetje water erbij zodat het wat kan pruttelen en dan een uurtje of 2 laten gaan.
• Bij het koken van de pasta het deksel van de sauspan, zodat het wat kan inkoken.

De wijn heb ik ooit lopen uitrekenen, dat was echt verwaarloosbaar als je het zolang laat staan pruttelen.

Als ik lasagne maak, dan doe ik hetzelfde, maar met iets meer smaakmakers. En dan flink wat melk erbij net voordat je de lasagne gaat bouwen.
Klinkt ook top! :9
pi_201139192
De groente voor een standaard bolognesesaus gooi ik tegenwoordig in de keukenmachine zodat het fijner wordt gesneden. Ik vind de structuur van de saus daardoor wat beter.
pi_201139249
quote:
1s.gif Op maandag 30 augustus 2021 13:08 schreef Gehrman het volgende:
De groente voor een standaard bolognesesaus gooi ik tegenwoordig in de keukenmachine zodat het fijner wordt gesneden. Ik vind de structuur van de saus daardoor wat beter.
Mijn oudste wil nooit teveel groenten in de saus, want groente. Ik kan de groenteprut mooi mixen met de saus. Dit is wel een topidee!
pi_201139348
Soortgelijke rode sauzen als hierboven.

Voor de variatie maak ook weleens pasta met courgettesaus
Een uitje en 2-3 teentjes knoflook aanbakken. 2-3 courgettes in kleine stukjes even aanbakken. Vervolgens 250 ml tot 500 ml bouillon erbij. De hele boel pureren. Scheutje kookroom erbij. Soms erna nog kleine tomaatjes gehalveerd erdoorheen.

Ondertussen bak ik gehaktballetjes met Italiaanse kruiden. Die gaan erdoorheen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Zusje123 op 30-08-2021 13:26:10 (Verduidelijking) ]
pi_201140005
A la Pizzaiola... :9

Kun je maken met alle soorten vlees, maar meestal is het biefstuk, varkenshaasje of kip filé of kippendij.

Bak je eerst het vlees in de olijf olie rosé, kern temperatuurmeter is dan wel erg fijn. Bief rond de 50°C, Varken rond de 70°C en kip 75°C, anders wordt het te droog.

Vlees afblussen met witte wijn, als alcohol er uit gedampt is vlees aan de kant en afdekken.

Dan
1 peperoni
1 á 2 knoflookteen
Calamata Olijven
stuk of 3 anjovisjes uit de olie.
Handje uitgeknepen kappertjes.
Dit allemaal snipperen (behalve de kappertjes) en alles fruiten in de pan waar je het vlees uit heb gehaald. Laat deze pan wel eerst uitdampen tot alle wijn weg is en er alleen nog olie in de pan ligt. Dan gooi je daar een aantal (naar believen) doormidden gesneden cherry tomaatjes bij en eventueel scheutje boullion of fond. Bij kip, gevogete fond, bij rund rund fond etc.

Beetje vers gemallen peper en zout, maar voorzichtig met zout want er zit al zout in de olijven en anjovis en in je pasta water.

Deksel erop en laat 15 minuutjes sudderen af en toe eens roeren. Afhankelijk van hoe gaar je het vlees hebt gebakken kan dit nog even terug in de pan op de saus in de laatste minuten. Het vleessap dat tijdens het rusten is uitgelekt kan bij de saus in de pan.

Ondertussen heb je pasta (Bij voorkeur tagliatelle) gaar gekookt. Haal het vlees eruit leg op bordje. Gooi wat pasta water bij de saus roer dit even door. Haal de pasta met de tang uit het water en bij de saus. Lekker husselen.

En opdienen bij het vlees. :P

Daar kunnen wat varianten geraspte kaas op, naar smaak. Pecorino is mijn all time favorite.

Een andere pasta die veel simpeler en sneller is maar ook perfect samengaat met Biefstuk is Spaghettie Aglio i olio.

Knoflookteen
Peroni
gehakte peterselie (ook de steeltjes want die hebben meeste smaak)
Peper en zout, zelfde verhaal er zit al bom zout in pasta water dus voorzichtig of zelfs niet extra bijvoegen.

Snipperen die handel en dan pan met ruime scheut olie opzetten, gooi de ingredienten in de pan voordat de olie warm is. Hierdoor krijgt het meer tijd om de smaak op te nemen. Maak rustig heet en fruit de ingrediënten totdat je de knoflook heel duidelijk begint te ruiken. En dan is de knoflook klaar, ga niet te lang door want wordt het bruin en je stookt alle etherische olie uit de knoflook. Dan hangt alles in je huis lekker te ruiken maar niets meer in de pan en wordt bitter.

Dan gooi je daar de aldente gekookte spaghettie bij met beetje pasta water en hussel het goed door in de pan.
2 tot 3 minuutjes en klaar. Simpeler kan bijna niet maar oh zo lekker bij een goed stuk vlees of gewoon alleen de pasta voor de lunch.

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 30-08-2021 14:36:05 ]
pi_201140870
quote:
1s.gif Op maandag 30 augustus 2021 13:14 schreef Sunshine1982 het volgende:

[..]
Mijn oudste wil nooit teveel groenten in de saus, want groente. Ik kan de groenteprut mooi mixen met de saus. Dit is wel een topidee!
Misschien een tip....als je onzichtbare extra groente wilt toevoegen.
Een grote zak spinazie (400 gram) in de keukenmachine fijn laten draaien (in etappes anders wordt het smurrie) en de gehakte rauwe spinazie aan je nieuwe sausrecept toevoegen.
Je ziet er nauwelijks iets van terug en je hebt toch je vitamientjes.
pi_201140968
oke hoe ik dat maak

dag van te voren

• gele ui, bleekselderij en peen 1/1/1 erg fijn snijden
• beetje pancetta bakken in een grote pan in voldoende olijfolie
• de mix van gele ui peen en bleekselderij erbij
• even bakken op middelhoog vuur
• vuur laag, deksel erop en even laten staan
• tomatenpuree erbij
• tomaten uit blik of gepocheerde tomaten erbij
• gehakt rullen en bakken in een aparte pan en erbij doen
• teentjes knoflook heel erin gooien
• lekker tijdje op laten staan
• rode wijn erin gieten, nog even op laten staan

volgende dag maak ik dan verse pasta
zet ik het weer zacht op, en aan het einde goed verse basilicum erin en een scheutje volle melk en kookwater van de pasta

en even op smaak brengen met peper en zout

moet wel iig een paar uur opstaan dat het echt een saus is en niet een bak groente :P
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')