Dan moet ik meerdere maanden loon in 1 keer inleveren. Het idee van het sparen van bovenwettelijke verlofdagen is dat je dit kan uitsmeren over een langere periode.quote:Op maandag 23 augustus 2021 20:45 schreef KrekelJapie het volgende:
Kan je niet voor de duur van de bootreis onbetaald verlof opnemen?
Dat kan je toch ook gewoon zelf bij elkaar sparen door een deel van je loon opzij te zetten. Zou dan zonder werkgever kunnen. Moet je alleen een keer toestemming vragen voor de onbetaalde bootreis.quote:Op maandag 23 augustus 2021 21:02 schreef tuinkabouter5000 het volgende:
[..]
Dan moet ik meerdere maanden loon in 1 keer inleveren. Het idee van het sparen van bovenwettelijke verlofdagen is dat je dit kan uitsmeren over een langere periode.
Zo makkelijk is het in theorie wel, maar een rechter is een mens. Letter van de wet, intentie van de wet, belangen van jou, belangen van de werkgever, intentie van de wet dat jij genoeg vrij neemt in een jaar (ipv het dus zo dik op te sparen) moet de werkgever dan maar oplossen en kosten maken omdat jij een half jaar wilt varen?quote:Op maandag 23 augustus 2021 21:30 schreef tuinkabouter5000 het volgende:
Maar wat ik niet wist is dat de wet boven de CAO kan gaan. Ik dacht echt alleen wanneer dit in het voordeel was van de werknemer? Maar zo makkelijk is dat dus blijkbaar niet?
Liever bruto bewaren dan netto sparen.quote:Op maandag 23 augustus 2021 21:40 schreef KrekelJapie het volgende:
[..]
Dat kan je toch ook gewoon zelf bij elkaar sparen door een deel van je loon opzij te zetten. Zou dan zonder werkgever kunnen. Moet je alleen een keer toestemming vragen voor de onbetaalde bootreis.
Bedankt voor je inzichten. Ik kan hier wel verder mee.quote:Op maandag 23 augustus 2021 21:45 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Zo makkelijk is het in theorie wel, maar een rechter is een mens. Letter van de wet, intentie van de wet, belangen van jou, belangen van de werkgever, intentie van de wet dat jij genoeg vrij neemt in een jaar (ipv het dus zo dik op te sparen) moet de werkgever dan maar oplossen en kosten maken omdat jij een half jaar wilt varen?
Ergo het blijft een beslissing van iemand die afwegingen maakt, met de wet in de hand. Hier spreekt de ene wet de andere ook nog eens tegen. In theorie gaat de rechter dan idd voor de rechten van de werknemer, maar dit is een specifiek uitzonderlijk geval, ik zou er geen geld op durven zetten.
Sowieso is dit puur theoretisch, mocht je voor dit bij de rechter komen dan gok ik dat je niet 5 jaar meer hoeft te wachten tot je tijd genoeg hebt voor die reisover het algemeen is de relatie voorbij als de rechter eraan te pas moet komen.
Maarum, hoe lang moet die bootreis in godsnaam zijn? Als je 2 jaar sober vakantioneert (is dat een woord?) dan kan je 14 dagen sparen, het 3e jaar heb je er weer 27 = 41 dgn. Dat is afhankelijk van hoe je het precies inschiet, 2 maanden vrij al.
De meest gemakkelijke oplossing is om met je werkgever te gaan praten, concreet reisplan maken, en kijken of er iets mogelijk is.
Mee oppassen. Voor cao’s geldt de zogenaamde cao-norm. Je interpreteert een cao enkel aan de hand van de tekst (en de eventueel daarbij uitgebrachte toelichting). Voor intenties van partijen, voor zover zij niet uit de tekst of toelichting blijken, is geen plaats.quote:Op maandag 23 augustus 2021 22:46 schreef Peter het volgende:
Ik zou zeggen, vraag het na bij de onderhandelaars van de FNV, die weten precies wat er is afgesproken ( zij onderhandelden). Beter nog dan de juristen: https://www.fnv.nl/cao-sector/metaal/metalektro/personen
En als iets niet duidelijk genoeg is, dan kunnen ze dat in een volgende versie beter afspreken. Succes!
En vergeet niet te stemmen over de nieuwe cao: https://www.fnv.nl/nieuws(...)e-hebben-een-akkoord
Que?quote:Op dinsdag 24 augustus 2021 08:06 schreef Fe2O3 het volgende:
Er is in Nederland, behoudens speciale bepalingen in wetgeving (zorg of ouderschapsverlof) ,CAOs of arbeidsvoorwaarden, geen gaatje voor zomaar x maanden vrij.
De hele wetgeving is erop geriocht dat de situatie van X maanden extra opgebouwd verlofrecht zoals TS omschrijft niet ontstaat. Het vervallen van dagen is erop gericht om ze opgenomen te krijgen binnen een redelijke termijn.quote:Op vrijdag 27 augustus 2021 18:25 schreef sigme het volgende:
[..]
Que?
Wat dacht je van opgebouwd verlofrecht? Als je ter waarde van maanden opgebouwd verlofrecht hebt, dan heb je recht op die hoeveelheid verlof.
Verlof wordt in samenspraak toegekend aan de werknemer op verzoek van de werknemer. Hierbij geldt dat weigeren van het verzoek alleen mag bij 'zwaarwegend bedrijfsbelang'. Voordat iets 'zwaarwegend bedrijfsbelang' is, moet het *iets* beter geformuleerd zijn dan 'er staat nergens dat dat mag' of 'ik vind 3 weken wel genoeg' of 'meer dan een maand keuren we af'. Je moet dan meer denken aan dat de boel failliet gaat als die ene functie niet vervuld wordt, zoiets.
Wat een onzin. Dat geldt voor de wettelijke verlofdagen. (En dan nog kan in COA of bedrijfreglement een gunstiger, lees langere, bewaarduur worden overeengekomen).quote:Op vrijdag 27 augustus 2021 19:00 schreef Fe2O3 het volgende:
De hele wetgeving is erop geriocht dat de situatie van X maanden extra opgebouwd verlofrecht zoals TS omschrijft niet ontstaat. Het vervallen van dagen is erop gericht om ze opgenomen te krijgen binnen een redelijke termijn.
Maar juist, in tegenstelling: alle ruimte voor zoveel maanden vrij en maar zeer beperkte mogelijkheid voor een werkgever om dat te weigeren.quote:Er is in Nederland, behoudens speciale bepalingen in wetgeving (zorg of ouderschapsverlof) ,CAOs of arbeidsvoorwaarden, geen gaatje voor zomaar x maanden vrij.
Zucht, je mist de helft van het topic (en het helpt niet dat TS eea heeft gedeletequote:Op vrijdag 27 augustus 2021 19:12 schreef sigme het volgende:
[..]
Wat een onzin. Dat geldt voor de wettelijke verlofdagen. (En dan nog kan in COA of bedrijfreglement een gunstiger, lees langere, bewaarduur worden overeengekomen).
Bovenwettelijke kan je langer sparen. Vaak veel langer. Bij mijn werkgever, de rijksoverheid (jawel) kan je zelfs speciaal kopen en sparen om er bijna een heel jaar verlof mee op te nemen.
De wet ziet helemaal niet toe op beperkt verlofrecht, het enige wat de wet daarover stelt is dan de werkgever het alleen bij bijzonder goede redenen mag weigeren. Als een werkgever te grote stuwmeren wil voorkomen, dan moeten ze zorgen voor een regeling dat verlof beperkt houdbaar is. Werkt prima.
Maar als je verlof zolang en zoveel kan sparen dat je ter waarde van maanden verlof hebt opgebouwd, is er niet zoals jij stelde:
[..]
Maar juist, in tegenstelling: alle ruimte voor zoveel maanden vrij en maar zeer beperkte mogelijkheid voor een werkgever om dat te weigeren.
Ook voor langer verlof geldt dat de enige wettelijke regel die er is met betrekking tot toestaan en weigeren, die van zwaarwegend bedrijfsbelang is. Nou is het iets makkelijker om dat erbij te slepen wanneer iemand een half jaar weg wil, maar echt niet heel makkelijk. Of dat je relatie met je werkgever ten goede komt, kan een overweging zijn. Maar geen juridische.quote:Op vrijdag 27 augustus 2021 20:50 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Zucht, je mist de helft van het topic (en het helpt niet dat TS eea heeft gedelete)
TS wilde sparen om een 'lange bootreis' te maken. Als in, 4 maanden vrij. (dacht 65 dgn waar TS op mikte?) Daar is in de wet niks voor geregeld, en als je werkgever 'nee' zegt, en er is een alles boven de 15 dagen in overleg clausule of de werkgever haalt een zwaarwegend belang aan dan heb je pech of je moet een juridisch feest aan durven gaan en je relatie met werkgever verzieken. Er is geen wet die regelt dat je 4 zomaar maanden aaneengesloten vrij mag zijn en de werkgever het maar op lost, dat moet in overleg. Vandaar de verwijzing naar wetgeving voor langdurig verlof.En er is echt geen enkele wet in Nederland die stelt dat jij zomaar X maanden vakantie mag opnemen achter elkaar.
Overigens verlopen verlofdagen gewoon ... die wetgeving is er al een tijdje. Max. .5 jaar voor wettelijk en 5 voor bovenwettelijk is standaard. In een CAO mag daar wel vanafgeweken worden, of als je ze aantoonbaar niet op kon nemen door omstandigheden. De intentie van de wet is dat men vakantie opneemt voor de dagen waar ze wettelijk recht op hebben.
Als er in de CAO of bij de werkgever in specifiek een sabattical mogelijk is oid, dan zou TS onder die regeling wel zo lang zonder problemen vrij kunnen opnemen bijv.. maar zoiets lijkt er niet te zijn voor zover de reacties waren.
Watblief?quote:De intentie van de wet is dat men vakantie opneemt voor de dagen waar ze wettelijk recht op hebben.
Het is andersom. Er is geen wet die dat verbiedt, dus mag dat.quote:Op vrijdag 27 augustus 2021 20:50 schreef Fe2O3 het volgende:
[..]
Er is geen wet die regelt dat je 4 zomaar maanden aaneengesloten vrij mag zijn en de werkgever het maar op lost, dat moet in overleg. Vandaar de verwijzing naar wetgeving voor langdurig verlof.En er is echt geen enkele wet in Nederland die stelt dat jij zomaar X maanden vakantie mag opnemen achter elkaar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |