abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_200349517
Voor de ene ouder een droom, voor de andere ouder een nachtmerrie..



Hoe ga je om met deze kinderen ? Hoe ga je om met school ? Hoe kies je een goede middelbare school ?
Waar loop je tegen aan ? Hoe gaat het sociaal-emotioneel ?

Daarom dit topic.

enne t is geen wens van ons, ook geen kijk ons eens slimme kinderen hebben topic dus lullige opmerkingen mag je voor je houden, mijn dank is groot :*
pi_200349562
Verder over oranje potloden, uitdaging in groep 3, ‘versnellen’ en andere dingen waar onze kinderen tegenaan lopen.
pi_200349588
@Hupje Hier is de voorspelling dat groep 5 de eerste maanden ook wel uitdagend zal zijn, maar dat er daarna geschakeld moet gaan worden met groep 6-materiaal.
De juffen van de nieuwe klas zijn op de hoogte en hebben heel eerlijk gezegd dat ze het spannend vinden. Vind ik tof! Kon ik zeggen dat ik het ook spannend vind O+
pi_200349692
@MevrouwCactus Het is ook spannend!
De juf vertelde dat ze al een uitgebreide overdracht had gedaan met de nieuwe juf. En dat alle gemaakte afspraken ook komend jaar opgepakt worden. Ik ben benieuwd.
pi_200349947
Waarom denk je dat je kind "hoogbegaafd" is?
pi_200349982
Toch fijn, als je het dan samen spannend kunt vinden ja! O+
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_200350046


[ Bericht 100% gewijzigd door #ANONIEM op 14-07-2021 14:58:21 ]
pi_200350064
Super spannend. Misschien kun je hier dagelijks updates posten.
pi_200350076
Vergeet niet dat je geen school nodig hebt om zijn vermogens te ontwikkelen, zorg dat hij vooral zelf op onderzoek gaat naar vaardigheden en kennis welke zijn interesse hebben.

Er zijn talloze manieren om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen buiten de schoolvaardigheden om. Kijk ook vooral naar waar zijn interesse naartoe gaat en bouw die vaardigheden en kennis uit, stimuleer ook om te kijken naar hoe dat zich kan vertalen naar de toekomst qua mogelijkheden op de arbeidsmarkt, of andere ontwikkelingen waar hij een bijdrage in zou kunnen leveren.

Ga anders eens kijken op het HB forum van Rianne van der Ven, die hebben ook een kind forum, daar kun je alle vragen stellen in principe. Niet dat je daar heel veel moet verwachten, maar daar kun je eens rondneuzen.

Succes.
pi_200350152
Hier eentje die in groep 3 erg blij was. Maar dat kwam omdat de juf van groep 1 hem niet zag als slim kind, maar als speels kind. Hij is na anderhalf jaar groep 1 vlot doorgezet naar groep 3 en moest toen echt leren lezen en schrijven. Maar vanaf groep 4 schiet het cognitief niet echt op meer. Hij zit alleen sociaal zo op zijn plek dat ik daar niks in wil veranderen.

Wel gaan we PMT doen om te kijken of het iets minder gaat pleasen en wat meer zichzelf durft te zijn op school. Misschien dat juf daar dan ook sterker ziet dat hij uitloopt. En anders komen we de komende 2 jaar ook wel door op zijn sociale geluk. En dan een VO school zoeken die beter aansluit..
pi_200350352
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 20:21 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier eentje die in groep 3 erg blij was. Maar dat kwam omdat de juf van groep 1 hem niet zag als slim kind, maar als speels kind. Hij is na anderhalf jaar groep 1 vlot doorgezet naar groep 3 en moest toen echt leren lezen en schrijven. Maar vanaf groep 4 schiet het cognitief niet echt op meer. Hij zit alleen sociaal zo op zijn plek dat ik daar niks in wil veranderen.

Wel gaan we PMT doen om te kijken of het iets minder gaat pleasen en wat meer zichzelf durft te zijn op school. Misschien dat juf daar dan ook sterker ziet dat hij uitloopt. En anders komen we de komende 2 jaar ook wel door op zijn sociale geluk. En dan een VO school zoeken die beter aansluit..
Kijk inderdaad wel uit dat hij niet gaat 'onderpresteren' om er maar bij te horen.
pi_200350451
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juli 2021 20:31 schreef Greenbird999 het volgende:

[..]

Kijk inderdaad wel uit dat hij niet gaat 'onderpresteren' om er maar bij te horen.
Dat houden we wel in de gaten. En gelukkig heeft hij een dagdeel een externe plusklas om zijn hoofd uit te dagen. Die geeft voor de andere 4 dagen ook een half uur vervangend schoolwerk mee.
Het erbij horen valt wel mee, hij heeft ook HB vriendjes in de klas, dus hij heeft wel de ruimte om slim te zijn.

Juf mist alleen de leergierigheid. Maar dat komt omdat hij te emotioneel reageert als iets niet direct lukt. En dus niks nieuws wil leren dat lastig is. Daar gaan we na de vakantie mee aan de slag. En soms moet het toch wel (zoals Chinees bij de plusklas, piano thuis)
pi_200350874
@Nanukerst nee nog geen plan. Tot nu toe is het sociale enalle prikkels meer dan genoeg om te leren voor haar. Ze heeft afgelopen jaar een eigen reken-groepje gehad, maar wegens die takkecorona lag het allemaal op een laag pitje. Gevalletje «ga maar even zelf werken». Ze hebben een uitdagende klas, helaas.

Hopelijk als de school weer normaal deaait, kan ze met oudere klassen mee doen. We zitten er iig dik bovenop.
pi_200351620
@Nanukerst, wat een goed vooruitzicht voor Sticker komend schooljaar *O* O+.

@Roomsnoes, wat een mega-verschil in niveau in O’s klas. Lijkt me heel frustrerend voor haar. Fijn dat ze haar draai gevonden heeft deze vakantie en ze druk bezig is met haar Nederlands!

@Deepfreeze, ik herken mijn jongste wel in jouw verhaal. Heel speels en weinig aandacht voor leren lezen en schrijven, gelukkig werd wel opgemerkt door de juf dat hij heel wijs overkomt met hoge woordenschat. Hij gaat straks starten in groep 3, ik ben zo benieuwd hoe hij daar gaat landen.

Voor de oudste hadden we de stap gezet om een (test)traject in te gaan. Helaas start het bureau van onze voorkeur voorlopig geen nieuwe trajecten. Beetje een domper. We wachten even af tot na de zomervakantie om te zien hoe de vlag er dan bijhangt, en anders misschien toch een ander bureau polsen.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_200444364
Vandaag een heel fijn gesprek gehad met de juf van onze Minion. Die juf heeft ze al 2 jaar en houdt ze volgend jaar ook (samen met een andere juf).

Er ligt gelukkig inderdaad al wel echt een concreet plan voor groep 3. Het idee is sowieso om haar bijv. bij de Veilig Leren Lezen methode in te delen bij de zon-lijn, maar daarnaast zijn er in overleg met de externe expert ook al direct wat extra boekjes aangeschaft, zowel voor taal als voor rekenen.
De basis zal ze steeds gewoon meedoen met de hele klas. En afhankelijk van hoe dat gaat, ligt er al een soort lijstje klaar met verdiepings- en verrijkingsstof.

Al met al een heel fijn gevoel overgehouden aan het gesprek: het voelt alsof ze het echt serieus nemen en concrete acties voor ogen hebben, terwijl ze tegelijkertijd heel eerlijk aangeven dat het ook voor een groot deel aankijken is hoe het gaat. En dat er dus ook steeds opnieuw gekeken zal moeten worden naar 'hoe nu verder'. Klonk vooral als een open en eerlijk verhaal :)

[ Bericht 0% gewijzigd door twist02 op 19-07-2021 19:24:09 ]
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_200444397
ze heeft een hobby nodig, iets om extreem in door te slaan. School doet ze dan ernaast.
pi_200445108
@twist02 Wat klinkt dat goed!! School heeft het dus goed in de smiezen O+ Mooi zo
pi_200457137
@twist02, goed dat ze het in de gaten houden en alvast spullen hebben liggen.

D heeft ook de basis met de klas gedaan. Maar bijv lezen mocht hij dan op zijn eigen niveau ipv de boekjes uit de klas.
pi_201096436
Even een vraagje. Het bureau waar we contact mee gezocht hebben ivm onze wens om een (test)traject te starten, kan voorlopig geen nieuwe aanmeldingen honoreren. Ze bieden wel aan om een online gesprek op te zetten met school en ons samen, zodat ze als neutrale bemiddelaar wellicht een plan van aanpak kunnen maken met school. Ook is er wellicht mogelijkheid voor I om later in het jaar deel te nemen aan een begeleidingssgroep. Omdat dit onder schooltijd plaats vindt, is het wel handig als school daaraan wil meewerken.

Nu is mijn vraag: is er hier ervaring met dit soort begeleiding zónder dat er daadwerkelijk is vastgesteld dat een kind HB is? Het maakt mij zelf niks uit, maar ik kan me voorstellen dat school daar heel anders instaat :P.

We hebben volgende week een startgestprek, I zit dit jaar in een nieuwe klas met 2 nieuwe juffen. Het lijkt me niet verstandig om dit alles direct op tafel te gooien, maar ik wil het wel voorzichtig aankaarten.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201097264
Volgens mij is het prima, zolang school geen iq-test verlangt om deze begeleiding te accepteren. Sjaak is bijvoorbeeld niet getest en dat hoeft voor school ook niet, ze zien het zelf ook wel. En dus vinden ze het heel fijn om de begeleiding te krijgen.

Wat maakt dat je twijfelt om alles gelijk op tafel te gooien?
pi_201097501
Dat gezien worden is op school tot nu toe een beetje het probleem. Vandaar dat ik wel beren op de weg zie. Mijn idee was: eerst IQ test, zodat we daarmee wat deuren konden openen op school (of, indien niet HB, misschien handvatten krijgen waarom hij soms vastloopt).

Vorig jaar zijn er wat gesprekken geweest met school omdat het niet lekker liep. Concentratieproblemen, werk niet af, hij zat niet lekker in zijn vel. De toenmalige juffen dachten dat hij overvraagd werd en ze wilden dat hij stopte met de plusklas. Wij dachten eigenlijk eerder aan onderpresteren, hebben dat ook aangegeven, maar daar is niks mee gedaan. Dat vonden wij uiteraard jammer. Maar goed, nu start hij in de bovenbouw (groep 6 in combi met 7 en 8) en heeft hij 2 nieuwe juffen die hem en ons nog niet kennen. Ik wil niet gelijk alle legacy meenemen, maar relatief neutraal starten en kijken hoe zij erin staan. Dus wel melden dat wij denken aan onderpresteren en dat we dat willen onderzoeken, maar niet gelijk 'dreigen' dat we met een bureau bemiddeling willen. Ik weet niet of dat echt bevorderlijk is voor de samenwerking.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201099315
Ik zou eerst het gesprek even aangaan met de juffen Phaidra :)
Er zit zoveel verschil tussen de juffen en hoe ze naar bepaalde kinderen kijken. Gewoon eerlijk vertellen wat jouw gevoel is (zonder verwijten naar vorig jaar ;) )
En dan kan je daarna altijd wel verder kijken, oh en natuurlijk jezelf wel op de wachtlijst laten zetten ;)

Ik heb ook een vraag. Iemand hier ervaring met een (misschien wel) hb’er en taalproblemen? Vorig jaar is er heel erg vaak geroepen dat Js naar logopedie (alweer) moest en daardoor onderschat. Ik zit dus nu in dubio of ik dit weer moet doen. Maar hij heeft dus al 2x (met 2,5-4 jaar en van 5-6jaar gehad). Ik ben bang dat ik weer moet strijden voor verrijkingswerk… (heel praktisch: nu naar groep 4, vroege leerling. A1 op Cito dmt en rekenen, was zelfs foutloos en een avi E7 niveau. Spelling B. Kent nu begin groep 4 al de tafels en zit op rekenniveau rond begin groep 5. Begrijpend lezen is ook goed. Dus hij is best slim).
pi_201099780
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 16:35 schreef Phaidra het volgende:
Dat gezien worden is op school tot nu toe een beetje het probleem. Vandaar dat ik wel beren op de weg zie. Mijn idee was: eerst IQ test, zodat we daarmee wat deuren konden openen op school (of, indien niet HB, misschien handvatten krijgen waarom hij soms vastloopt).

Vorig jaar zijn er wat gesprekken geweest met school omdat het niet lekker liep. Concentratieproblemen, werk niet af, hij zat niet lekker in zijn vel. De toenmalige juffen dachten dat hij overvraagd werd en ze wilden dat hij stopte met de plusklas. Wij dachten eigenlijk eerder aan onderpresteren, hebben dat ook aangegeven, maar daar is niks mee gedaan. Dat vonden wij uiteraard jammer. Maar goed, nu start hij in de bovenbouw (groep 6 in combi met 7 en 8) en heeft hij 2 nieuwe juffen die hem en ons nog niet kennen. Ik wil niet gelijk alle legacy meenemen, maar relatief neutraal starten en kijken hoe zij erin staan. Dus wel melden dat wij denken aan onderpresteren en dat we dat willen onderzoeken, maar niet gelijk 'dreigen' dat we met een bureau bemiddeling willen. Ik weet niet of dat echt bevorderlijk is voor de samenwerking.
Je hoeft natuurlijk niet te ‘dreigen’ met een bureau, maar je kunt wel aangeven dat jullie twijfelen en daarom voor de zekerheid willen laten testen. Dan laat je in het midden hoe en wat, maar weten ze wel dat het eraan gaat komen.

En als je het idee hebt dat school je kind niet goed ziet, is een test volgens mij altijd handig. Dus, wat Loj ook zegt, op de wachtlijst laten plaatsen en in gesprek met de nieuwe juffen en de ib-er.
pi_201099791
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 19:05 schreef Loj het volgende:
Ik zou eerst het gesprek even aangaan met de juffen Phaidra :)
Er zit zoveel verschil tussen de juffen en hoe ze naar bepaalde kinderen kijken. Gewoon eerlijk vertellen wat jouw gevoel is (zonder verwijten naar vorig jaar ;) )
En dan kan je daarna altijd wel verder kijken, oh en natuurlijk jezelf wel op de wachtlijst laten zetten ;)

Ik heb ook een vraag. Iemand hier ervaring met een (misschien wel) hb’er en taalproblemen? Vorig jaar is er heel erg vaak geroepen dat Js naar logopedie (alweer) moest en daardoor onderschat. Ik zit dus nu in dubio of ik dit weer moet doen. Maar hij heeft dus al 2x (met 2,5-4 jaar en van 5-6jaar gehad). Ik ben bang dat ik weer moet strijden voor verrijkingswerk… (heel praktisch: nu naar groep 4, vroege leerling. A1 op Cito dmt en rekenen, was zelfs foutloos en een avi E7 niveau. Spelling B. Kent nu begin groep 4 al de tafels en zit op rekenniveau rond begin groep 5. Begrijpend lezen is ook goed. Dus hij is best slim).
Wat is het taalprobleem wat wordt aangegeven door school? En heeft hij voor dat stuk al logopedie gehad of was dat voor wat anders?
  vrijdag 27 augustus 2021 @ 20:18:21 #25
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201100319
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 16:35 schreef Phaidra het volgende:
Dat gezien worden is op school tot nu toe een beetje het probleem. Vandaar dat ik wel beren op de weg zie. Mijn idee was: eerst IQ test, zodat we daarmee wat deuren konden openen op school (of, indien niet HB, misschien handvatten krijgen waarom hij soms vastloopt).

Vorig jaar zijn er wat gesprekken geweest met school omdat het niet lekker liep. Concentratieproblemen, werk niet af, hij zat niet lekker in zijn vel. De toenmalige juffen dachten dat hij overvraagd werd en ze wilden dat hij stopte met de plusklas. Wij dachten eigenlijk eerder aan onderpresteren, hebben dat ook aangegeven, maar daar is niks mee gedaan. Dat vonden wij uiteraard jammer. Maar goed, nu start hij in de bovenbouw (groep 6 in combi met 7 en 8) en heeft hij 2 nieuwe juffen die hem en ons nog niet kennen. Ik wil niet gelijk alle legacy meenemen, maar relatief neutraal starten en kijken hoe zij erin staan. Dus wel melden dat wij denken aan onderpresteren en dat we dat willen onderzoeken, maar niet gelijk 'dreigen' dat we met een bureau bemiddeling willen. Ik weet niet of dat echt bevorderlijk is voor de samenwerking.
Aangeven dat je kind begeleiding nodig heeft is toch geen vorm van 'dreigen'..? Een goede leerkracht is in mijn ervaring juist blij met ondersteuning als dat is wat een kind in kwestie nodig heeft.

Oudste is niet toetsbaar en is dus niet getest. HB is wel vastgesteld door de HB-specialisten, dat vonden zij ook zonder test heel duidelijk. Op basis van hun oordeel is alles in gang gezet en er is nog nooit gedurende het traject iemand geweest die heeft gevraagd om een eventuele test. De wetenschap dat deskundigen hoogbegaafdheid hebben vastgesteld is dus genoeg.

Sticker is overigens wel getest. Daar hebben we lang over getwijfeld, maar uiteindelijk toch laten doen omdat hij veel signalen vertoonde van UHB en de aanpak van UHB daadwerkelijk verschilt van die van HB.. we wilden hem niet tekort doen door niet goed aan te sluiten bij zijn behoeftes.
pi_201102347
Hier heb je die IQ test nodig voor de hb-hulp, maar dat is extern geregeld in samenwerking met school, dus iets andere situatie.

De oudste was slim zat, maar daar kon de juf van de bovenbouw prima mee overweg. Testen was niet nodig, hij kreeg wel pluswerk waar nodig. maar kreeg ook veel ruimte voor zijn sociaal emotionele ontwikkeling die nodig was. Bij de jongste was dat slimme nog van een andere categorie, die moest die externe plusklas wel in, dus wel getoetst worden.

Hier bleek groep 6 BB wel heel anders te zijn dan groep 5 MB. Opeens krijg je veel meer info bij algemene vakken, er wordt veel meer verwacht. Van de MB naar de BB is echt een wat grotere stap, dan geleidelijk in een regulier systeem. Daarbij; groep 5 in zo'n bouw systeem zie ik wel vaak moeilijk gaan. Dus ik zou het eerst eens overleggen met de nieuwe juffen.
Je kunt altijd zeggen dat je met de ervaring van vorig al bezig was met een extern bureau en dat je nu eerst even gaat aankijken of het nog nodig gaat zijn.

@Loj, waar zit het probleem dan, waarvoor hij naar logo moet?
  vrijdag 27 augustus 2021 @ 22:23:23 #27
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201102565
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 22:11 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier heb je die IQ test nodig voor de hb-hulp, maar dat is extern geregeld in samenwerking met school, dus iets andere situatie.

De oudste was slim zat, maar daar kon de juf van de bovenbouw prima mee overweg. Testen was niet nodig, hij kreeg wel pluswerk waar nodig. maar kreeg ook veel ruimte voor zijn sociaal emotionele ontwikkeling die nodig was. Bij de jongste was dat slimme nog van een andere categorie, die moest die externe plusklas wel in, dus wel getoetst worden.

Hier bleek groep 6 BB wel heel anders te zijn dan groep 5 MB. Opeens krijg je veel meer info bij algemene vakken, er wordt veel meer verwacht. Van de MB naar de BB is echt een wat grotere stap, dan geleidelijk in een regulier systeem. Daarbij; groep 5 in zo'n bouw systeem zie ik wel vaak moeilijk gaan. Dus ik zou het eerst eens overleggen met de nieuwe juffen.
Je kunt altijd zeggen dat je met de ervaring van vorig al bezig was met een extern bureau en dat je nu eerst even gaat aankijken of het nog nodig gaat zijn.

@:Loj, waar zit het probleem dan, waarvoor hij naar logo moet?
Wat precies zie je vaak moeilijk gaan in groep 5?
pi_201103139
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 20:18 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Aangeven dat je kind begeleiding nodig heeft is toch geen vorm van 'dreigen'..? Een goede leerkracht is in mijn ervaring juist blij met ondersteuning als dat is wat een kind in kwestie nodig heeft.

Oudste is niet toetsbaar en is dus niet getest. HB is wel vastgesteld door de HB-specialisten, dat vonden zij ook zonder test heel duidelijk. Op basis van hun oordeel is alles in gang gezet en er is nog nooit gedurende het traject iemand geweest die heeft gevraagd om een eventuele test. De wetenschap dat deskundigen hoogbegaafdheid hebben vastgesteld is dus genoeg.

Sticker is overigens wel getest. Daar hebben we lang over getwijfeld, maar uiteindelijk toch laten doen omdat hij veel signalen vertoonde van UHB en de aanpak van UHB daadwerkelijk verschilt van die van HB.. we wilden hem niet tekort doen door niet goed aan te sluiten bij zijn behoeftes.
Dreigen is idd niet de juiste term. Maar dat is dus wel een beetje mijn angst dat het door een leerkracht zo gezien wordt, alsof wij hun als incompetent beschouwen ofzo. Jullie hebben waarschijnlijk gelijk dat dat zwaar overdreven is van mij :@.

Deepfreeze, bedankt ook voor jouw inzichten! I. heeft iig veel zin in de bovenbouw, helemaal blij dat ze daar weer nieuwe dingen gaan doen die zijn interesse hebben. Dus dat is een mooi begin, ik hoop zo dat hij niet teleurgesteld wordt.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201105690
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 22:23 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Wat precies zie je vaak moeilijk gaan in groep 5?
Alleen bij middenbouw/bovenbouw verdelingen...

Als je de combi 3-4-5 hebt, worden de algemene vakken toch op een lager niveau gegeven. Voor groep 3 lekker uitdagend, voor groep 5 simpel. En dat werkt bij doorsnee kinderen nog wel met iets differentatie in het werk, maar voor de slimsten zie je dat ze wel klaar zijn met die stof. In groep 6-7-8 heb je dan in groep 6 die uitdaging weer daarin.

Bijv als school thema lente heeft, tekenen ze in de MB een bloemetjes, benoemen de onderdelen.. in de BB gaan ze dieper in op chlorofyl, bestuiving etc.

En ook de gesprekken in/rond de klas, slimme kinderen zijn in groep 5 wel klaar met die jonkies, maar kunnen in groep 6 weer lekker optrekken aan de groten.

Dat maakt dat groep 2,5&8 dan jaren zijn met net iets minder uitdaging (alleen te vinden in pluswerk, niet de hele dag door). En groep 3&6 juist even lekker uitdagend.
Geldt niet voor elk kind, maar het valt wel op.
pi_201106024
Ik herken er ook wel iets van, uit mijn eigen schooltijd. Geen montessori, maar wel combiklassen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. In de oneven klassen had ik genoeg uitdaging, want dan keek ik stiekem met de hogere groep mee en zoog alles op als een spons. Maar in de even groep, had ik dus al zo’n beetje alles meegekregen en voelde het als herhaling.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201106474
Ze doen tegenwoordig de lessen op groepsniveau aan een instructietafel. En D heeft vaak een koptelefoon op bij het werken. Dus dat meekijken valt nu mee. Dat was in groep 3&4 wel sterker, omdat ze het toen nog anders georganiseerd hadden.
pi_201107134
Sjaak komt in een 4/5/6 in groep 5 en wij gaan er daardoor vanuit dat hij groep 6 instructies ook mee gaat krijgen en dus halverwege het jaar naar groep 6 zal gaan. Maar we zien wel hoe het gaat :)
pi_201107949
Hier gaat de oudste naar de brugklas (vwo). Ondanks alle ellende is het haar uiteindelijk op eigen kracht (ik wil naar het vwo, want daar zitten leukere kinderen) gelukt. En toen ze eenmaal graag wilde scoorde ze op elk vak in toetsen en Cito vwo of hoog vwo. De school (zwarte school) zelf deed we aan een plus klas. Maar alle aandacht ging naar de lastige kinderen, waren er ook net te veel.

De ander zit op een andere (witte) school en die is erg gelukkig. Ze loopt 2 jaar voor met lezen en de rest is heel makkelijk, maar ze heeft veel vriendinnen en gaat met vee plezier. Dat is voor nu even belangrijker dan jaren overslaan oid. De plus klas daar biedt ook duidelijk meer verdieping. En de rest doen we dan zelf wel.

Een enorm verschil dus tussen twee scholen en twee behoorlijk slimme kinderen. In mijn geval is de zwarte school vooral laatste jaren enorm tegen gevallen. Alleen maar aandacht voor de ontsporende kinderen van tokkies (al dan niet met niet westerse achtergrond) en weinig voor de kinderen waar veel meer in zit, maar waarbij de docenten wat moeten helpen het eruit te halen. Er wordt weinig geïnvesteerd en veel aan damage control gedaan.

De andere school is op het oog wat stijfjes en christelijk. Maar onze andere dochter krijgt daar veel meer van wat ze nodig heeft. Er is veel aandacht voor gedrag en elkaar normaal behandelen en ondanks dat de lesstof ook in strak stramien zit gaat het daar beter dan ‘onderwijs op maat’ van de andere school.
Whatever...
pi_201191452
Laatste vakantiedag hier, maandag starten in groep 3 :)

Volgens mij ben ik zenuwachtiger dan onze Minion zelf :') al is zenuwachtig misschien niet het juiste woord, maar ik ben gewoon zo benieuwd hoe het gaat bevallen. Ik hoop zo dat ze het plezier in naar school gaan weer terugvindt, want groep 2 voelde echt als d'r tijd uitzitten ofzo...

Zelf is ze er ook helemaal vol van, want nieuw lokaal, 'echte' tafeltjes, werkboekjes, etc. O+
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  maandag 6 september 2021 @ 08:54:57 #35
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201236503
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 augustus 2021 22:52 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Dreigen is idd niet de juiste term. Maar dat is dus wel een beetje mijn angst dat het door een leerkracht zo gezien wordt, alsof wij hun als incompetent beschouwen ofzo. Jullie hebben waarschijnlijk gelijk dat dat zwaar overdreven is van mij :@.

Nou ja, 'zwaar overdreven' zou ik het niet noemen maar ik proef in jouw posts wel eens tussen de regels door dat je moeite hebt met hoogbegaafdheid claimen bij je eigen kind, klopt dat?
  maandag 6 september 2021 @ 08:57:49 #36
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201236531
Hopelijk heeft ze een fijn schooljaar twist!

Hier ook de 8-jarige in groep 6 afgeleverd *O* Met ikwilniet-buikpijn, maar dat krijgen we er misschien nooit uit. De Puber begint woensdag pas.
pi_201237025
Hier zitten de eerste 2 schoolweken er al weer op. Hij zit sociaal weer heerlijk op zijn plek in deze klas (1 week kanjerweek, daarna kamp+napraten).

Vrijdag is de plusklas weer begonnen en vanaf vandaag gaan ze op school ook weer echt aan het werk. Eens kijken hoe dat gaan..

Ook een intake gehad bij een PMT-er voor zijn emoties en de effecten die ze op hem hebben. Echt zo opvallend; hij heeft de 45 minuten alleen maar bewogen met het spul in de zaal. We hadden het over remmen van negatieve gevoelens & gedachten omdat dat problemen geeft. Maar ook dat positieve/enthousiasme remt hij niet af. Hij had het zweet op zijn kop, maar ging maar door. Hij lijkt het ook gewoon niet te voelen. Hij heeft echt wel een lesje "luisteren naar je lijf" nodig. Want ik zie de spanning, boosheid, frustratie, moeheid, blijheid etc wel in zijn lijf. Hij ziet het zelf alleen niet..
En dan gaat ze ook maar aan de slag met zijn "window of tolerance".
pi_201240299
Ik herken wel wat Phaidra schrijft. Ook mbt dat HB claimen. Is je kind gewoon slim of hb? Maakt in principe ook niet uit natuurlijk maar de juiste begeleiding is wel prettig. Wij hebben uitgesproken dat we er dit jaar wat meer bovenop gaan zitten. Onze faalangstige onderpresteerder die het prima vindt om tijdens de les lekker rustig naar buiten te kijken en te dagdromen moet dit jaar gewoon aan de bak.
pi_201240836
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 14:31 schreef Kyara het volgende:
Onze faalangstige onderpresteerder die het prima vindt om tijdens de les lekker rustig naar buiten te kijken en te dagdromen moet dit jaar gewoon aan de bak.
Mijn oudste, ook type faalangstig en niet fanatiek lerend, kreeg gewoon zijn werk gecompact, zodat hij lekker naar buiten kon kijken en de sociale omgang kon bestuderen. En een beetje pluswerk.
precies wat hij juist nodig had.

Nu hij ouder wordt merken we nog steeds heel sterk dat de omgang met een (volle) klas kinderen gewoon veel energie vreet en daardoor heeft hij gewoon tijd nodig op de dag om te ontprikkelen. Hij heeft nu in 3 atheneum gewoon de mazzel dat hij maar met 22 kinderen zit. Nog nooit zo'n kleine klas gehad sinds de start van groep 1 :P

Maar de aanpak verschilt gewoon per kind. Hij zit tegen HB aan, maar is het niet. Of was in ieder geval niet gebaat bij een test. Het is echt wel een verschil met de jongste qua pakketje..
pi_201241187
Ze hebben zijn klas nu opgesplitst dus hij zit nu in een klasje van 13. Er is nu dus veel meer ruimte en tijd voor begeleiding dus ik ben benieuwd.
pi_201241638
13, wat heerlijk ^O^
pi_201241932
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 08:54 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Nou ja, 'zwaar overdreven' zou ik het niet noemen maar ik proef in jouw posts wel eens tussen de regels door dat je moeite hebt met hoogbegaafdheid claimen bij je eigen kind, klopt dat?
Ik denk dat je daar wel een punt hebt ja. Hoe kan je iets claimen als er niet vaststaat dat er sprake van is? Met daarbij dat school het niet direct ziet/herkent, dat maakt dat ik toch onzeker word. Van nature ben ik redelijk conflictmijdend maar ik durf wel meer als ik gewoon zeker ben van de feiten. En dat is er nu niet.. Work in progress, zullen we maar zeggen.

Nu ik hier toch ben: het gesprek met de juf was positief. Er wordt met de IB'er besproken of en op welke voorwaarden hij weer in de plusklas zou kunnen instromen. Duidelijk aangegeven waar wij vinden dat het spaak loopt. Dat hij nu echt wel zin heeft in de bovenbouw en daar energie uit haalt, maar dat we heel graag willen voorkomen dat er weer een impasse komt, zoals vorig jaar. De juf heeft I. gezegd dat hij vooral moet blijven aangeven als iets voor hem echt te makkelijk is, omdat ze er dan op kan inspelen. Hij had mij van tevoren al gezegd dat hij soms iets niet durft in te vullen omdat hij niet zeker weet dat het antwoord goed is (ik vond het zo knap dat hij dat aan kon geven!). Ook daar gaat ze aandacht aan geven.

Áls hij inderdaad open durft te zijn naar de juf, denk ik dat we een heel grote drempel over zijn. Ik hoop heel erg dat hij zo'n band kan opbouwen met haar. En wellicht kan er een stappenplan komen om aan te haken bij de plusklas, ik denk dat dat ook motivatie geeft. Dus mijn duimen draaien de komende weken overuren ;).
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201242230
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 17:08 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Ik denk dat je daar wel een punt hebt ja. [i]Hoe kan je iets claimen als er niet vaststaat dat er sprake van is?[/i] Met daarbij dat school het niet direct ziet/herkent, dat maakt dat ik toch onzeker word. Van nature ben ik redelijk conflictmijdend maar ik durf wel meer als ik gewoon zeker ben van de feiten. En dat is er nu niet.. Work in progress, zullen we maar zeggen.

Nu ik hier toch ben: het gesprek met de juf was positief. Er wordt met de IB'er besproken of en op welke voorwaarden hij weer in de plusklas zou kunnen instromen. Duidelijk aangegeven waar wij vinden dat het spaak loopt. Dat hij nu echt wel zin heeft in de bovenbouw en daar energie uit haalt, maar dat we heel graag willen voorkomen dat er weer een impasse komt, zoals vorig jaar. De juf heeft I. gezegd dat hij vooral moet blijven aangeven als iets voor hem echt te makkelijk is, omdat ze er dan op kan inspelen. Hij had mij van tevoren al gezegd dat hij soms iets niet durft in te vullen omdat hij niet zeker weet dat het antwoord goed is (ik vond het zo knap dat hij dat aan kon geven!). Ook daar gaat ze aandacht aan geven.

Áls hij inderdaad open durft te zijn naar de juf, denk ik dat we een heel grote drempel over zijn. Ik hoop heel erg dat hij zo'n band kan opbouwen met haar. En wellicht kan er een stappenplan komen om aan te haken bij de plusklas, ik denk dat dat ook motivatie geeft. Dus mijn duimen draaien de komende weken overuren ;).
Omdat het niet alleen een IQ is wat bepaalt of iemand hb is. Er is een hele lijst aan eigenschappen van een kind wat bepaalt of het hb is of niet. Sjaak is niet getest, dus volgens veel mensen kan ik niet weten of hij uhb is of niet. “Wat is zijn IQ dan?” Ja, dat weet ik dus niet. Maar voor mij staat het ondertussen als een paal boven water. Daardoor sta ik er ook een stuk meer zelfverzekerd in als moeder. Die test gaat er ooit nog wel een keer komen en dat zal mij nog meer sterken, maar voor nu heb ik dat niet nodig.

School is begonnen! Sjaak is begonnen in groep 5, in een 4/5/6-combiklas met in totaal 12 leerlingen. Hij ligt nu doodmoe op de grond op een dekbed en onder drie dekens met zijn ipad, maar hij had wel een goede dag, geloof ik. Hij werd vanmorgen zo tof ontvangen door zijn oude en nieuwe klasgenoten O+ Iedereen mag hem heel graag, merk ik daar altijd. En dat vind ik zo mooi om te zien O+
pi_201243365
Fijne start van het schooljaar bij iedereen zo te lezen! O+

Hier ook, onze Minion vindt groep 3 'echt superleuk'! Ze vertelde ook meteen een stuk meer over d'r dag vanmiddag :)

Dat 'niet durven claimen' herken ik wel ja, en dan claim in het sowieso nog niet eens (omdat ik dus oprecht niet weet of het in haar geval over 'gewoon slim' of hb gaat).

Ik merk dat ik termen als '(hoog)begaafd' of 'voorsprong' sowieso al mijd. De paar keer dat ik heb proberen uit te leggen in m'n omgeving dat ze meer uitdaging nodig heeft en dat we een extra gesprek op school hebben gehad werden namelijk al genadeloos afgestraft met rants dat 'elke ouder denkt dat zijn/haar kind zo ontzettend slim is of hoogbegaafd is'. Dus dan leer je het snel af, zeg maar ;(

Ik vind dat wel echt lastig, omdat ik dus echt totaal niet iemand ben om met zoiets te koop te lopen. Vroeger al niet met m'n eigen schoolresultaten en nu nog steeds niet met de capaciteiten van m'n kind(eren).
Maar ik baal er wel van dat het dus blijkbaar zo werkt ofzo... -O-

Al ben ik dan uiteraard des te blijer met een plekje als dit ;)
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  maandag 6 september 2021 @ 21:04:44 #45
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201244840
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 19:35 schreef twist02 het volgende:
Fijne start van het schooljaar bij iedereen zo te lezen! O+

Hier ook, onze Minion vindt groep 3 'echt superleuk'! Ze vertelde ook meteen een stuk meer over d'r dag vanmiddag :)

Dat 'niet durven claimen' herken ik wel ja, en dan claim in het sowieso nog niet eens (omdat ik dus oprecht niet weet of het in haar geval over 'gewoon slim' of hb gaat).

Ik merk dat ik termen als '(hoog)begaafd' of 'voorsprong' sowieso al mijd. De paar keer dat ik heb proberen uit te leggen in m'n omgeving dat ze meer uitdaging nodig heeft en dat we een extra gesprek op school hebben gehad werden namelijk al genadeloos afgestraft met rants dat 'elke ouder denkt dat zijn/haar kind zo ontzettend slim is of hoogbegaafd is'. Dus dan leer je het snel af, zeg maar ;(

Ik vind dat wel echt lastig, omdat ik dus echt totaal niet iemand ben om met zoiets te koop te lopen. Vroeger al niet met m'n eigen schoolresultaten en nu nog steeds niet met de capaciteiten van m'n kind(eren).
Maar ik baal er wel van dat het dus blijkbaar zo werkt ofzo... -O-

Al ben ik dan uiteraard des te blijer met een plekje als dit ;)
Het is zaak om te leren met wie je zulke dingen wel en niet kan delen ;) Alleen de mensen die dichtbij ons staan weten dat er sprake is van hoogbegaafdheid, maar naar professionals rondom onze kinderen toe hou ik me echt niet in. We hebben gezien wat het kan doen als een kind wat dat betreft niet de juiste begeleiding krijgt, en ik zie het als onze taak als ouders om voor het welzijn van onze kinderen op te komen, op elk vlak. Wat men daarvan vindt boeit me oprecht niet, de enige relatie hierin die telt is die met mijn kind. (Maar ik ben wel van nature gezegend met een portie gezonde Amsterdamse assertiviteit, dus misschien heb ik makkelijk praten.)
pi_201245477
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 21:04 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Het is zaak om te leren met wie je zulke dingen wel en niet kan delen ;) Alleen de mensen die dichtbij ons staan weten dat er sprake is van hoogbegaafdheid, maar naar professionals rondom onze kinderen toe hou ik me echt niet in. We hebben gezien wat het kan doen als een kind wat dat betreft niet de juiste begeleiding krijgt, en ik zie het als onze taak als ouders om voor het welzijn van onze kinderen op te komen, op elk vlak. Wat men daarvan vindt boeit me oprecht niet, de enige relatie hierin die telt is die met mijn kind. (Maar ik ben wel van nature gezegend met een portie gezonde Amsterdamse assertiviteit, dus misschien heb ik makkelijk praten.)
Je hebt ook helemaal gelijk hoor, maar ik kan dat dus heel slecht als het om zoiets gaat als cognitieve vaardigheden of schoolse dingen.
Terwijl onze Minion motorisch bijvoorbeeld niet zo'n held is en ik dan wel in geuren en kleuren tegen iedereen vertel hoe goed ze het doet met fietsen.

En qua weten tegen wie je dingen wel/niet kunt zeggen heb ik dus al een paar keer een flinke inschattingsfout gemaakt helaas. En die komen dan nog 3x zo hard aan ook
(iemand die ons goed kent, ons kind kent én in de pedagogische hoek zit :{ ).

En dan een bekende die 3x in dezelfde week op social media benoemt dat haar kind in een speciale hb-klas zit en daar ben ik dan bijna een soort van jaloers op dat dat haar dus totaal niet boeit wat iemand daarvan vindt :')
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201248570
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 21:43 schreef twist02 het volgende:

En dan een bekende die 3x in dezelfde week op social media benoemt dat haar kind in een speciale hb-klas zit en daar ben ik dan bijna een soort van jaloers op dat dat haar dus totaal niet boeit wat iemand daarvan vindt :')
Zo iemand ken ik ook, maar die gebruikt haar kind gewoon om te laten zien hoe geweldig haar leven wel niet is. En dan ondertussen weten dat het helemaal niet zo lekker loopt :o

Ik heb er eigenlijk nog geen probleem mee gehad dat ik hem HB noem.. Maar als iemand vraagt hoe het gaat op school, dan geef ik aan dat het soms wat matig gaat. Het hoe en wat verhaal dat volgt, daar zit het stukje hb wel in. Ik benoem wel het hele plaatje, niet alleen "kijk mijn kind slim zijn"... Er zijn ook veel Hb kinderen op school, dat scheelt waarschijnlijk ook.

Ik heb 1 keer een echt negatieve reactie gehad, van een tante (gepensioneerde juf) die echt vond dat hij lang moest kleuteren. Terwijl wij toen juist hard, tegen D's jufs idee, aan het aansturen waren op kort kleuteren (eind december kind).. Ik ben nog steeds blij dat we doorgezet hebben en ook juf ging uiteindelijk wel overstag..

Wel krijg ik soms jeuk als mensen zeggen dat het zo fijn is als een kind cognitief goed meekomt..
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_201249042
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 09:04 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik heb er eigenlijk nog geen probleem mee gehad dat ik hem HB noem.. Maar als iemand vraagt hoe het gaat op school, dan geef ik aan dat het soms wat matig gaat. Het hoe en wat verhaal dat volgt, daar zit het stukje hb wel in. Ik benoem wel het hele plaatje, niet alleen "kijk mijn kind slim zijn"... Er zijn ook veel Hb kinderen op school, dat scheelt waarschijnlijk ook.
Nou, en hier gaat het mij dus juist ook om inderdaad. Ik begin ook niet met hoe slim ze wel niet is, maar spreek juist m'n zorgen uit omdat ze geen plezier heeft in school. Vandaar dat ik dan ook op meer begrip rekende in het begin; juist omdat het geen 'kijk-ons-shinen' verhaal is, maar oprechte zorgen zoals bijna elke ouder die wel eens heeft. En dat maakt het ook zo zuur.

quote:
Ik heb 1 keer een echt negatieve reactie gehad, van een tante (gepensioneerde juf) die echt vond dat hij lang moest kleuteren. Terwijl wij toen juist hard, tegen D's jufs idee, aan het aansturen waren op kort kleuteren (eind december kind).. Ik ben nog steeds blij dat we doorgezet hebben en ook juf ging uiteindelijk wel overstag..

Wel krijg ik soms jeuk als mensen zeggen dat het zo fijn is als een kind cognitief goed meekomt..
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dat laatste is erg heftig ja :{ 'cognitief goed meekomen' is inderdaad fijn, maar daar zit ook wel een soort maximum aan wat nog fijn is natuurlijk. Maar het wordt vaak toch als soort luxe-probleem gezien ofzo.

Maar ook een positieve noot: ze ging vandaag zo'n beetje huppelend naar school O+ en ik sprak haar meneer van vorig jaar nog even die ook benoemde dat hij hoopt dat ze deze spirit vast kan houden en dat het fijn was om haar weer zo vrolijk te zien. Dat sterkt me dan toch, dat een professional onze zorgen ook echt wel herkent :)
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201249302
Huppelen O+

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 09:45 schreef twist02 het volgende:
Dat laatste is erg heftig ja 'cognitief goed meekomen' is inderdaad fijn, maar daar zit ook wel een soort maximum aan wat nog fijn is natuurlijk. Maar het wordt vaak toch als soort luxe-probleem gezien ofzo.
De start van dit jaar is hier gelukkig ook goed. Dat benoemde juf gisteren ook nog, hij lijkt wat meer ontspannen te zijn. Maar het gaat steeds richting de winter mis. Nu gaan we PMT opstarten, kijken of dat hem nog kan helpen.
  dinsdag 7 september 2021 @ 11:00:35 #50
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201250018
Hier was de start gisteren echt dramatisch. Hij kwam compleet lamgeslagen uit school met z'n ziel onder z'n arm, wilde er geen woord over kwijt, was extreem boos en verdrietig.. ;( Fingers crossed dat het gewoon de overgang is, want wij als ouders zaten gisteravond echt een tikje ontredderd op de bank samen.
pi_201250108
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:00 schreef Nanukerst het volgende:
Hier was de start gisteren echt dramatisch. Hij kwam compleet lamgeslagen uit school met z'n ziel onder z'n arm, wilde er geen woord over kwijt, was extreem boos en verdrietig.. ;( Fingers crossed dat het gewoon de overgang is, want wij als ouders zaten gisteravond echt een tikje ontredderd op de bank samen.
Crap ;(. Wat rot, voor hem en jullie. Gaat hij 2 dagen achter elkaar naar school of is hij vandaag thuis?
Venus in pocketformaat
© loveli
  dinsdag 7 september 2021 @ 11:08:38 #52
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201250123
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:07 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Crap ;(. Wat rot, voor hem en jullie. Gaat hij 2 dagen achter elkaar naar school of is hij vandaag thuis?
Het eerste, maandag en dinsdag school. Dus hij kan na vanmiddag wel even bijkomen van de prikkels gelukkig.
pi_201250125
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:00 schreef Nanukerst het volgende:
Hier was de start gisteren echt dramatisch. Hij kwam compleet lamgeslagen uit school met z'n ziel onder z'n arm, wilde er geen woord over kwijt, was extreem boos en verdrietig.. ;( Fingers crossed dat het gewoon de overgang is, want wij als ouders zaten gisteravond echt een tikje ontredderd op de bank samen.
oh bah.. Zo wil je niet starten..
Nog ergens kunnen achterhalen of er iets specifieks is gebeurd, evt bij de leerkracht?

Hopelijk kan hij dan na vandaag bijkomen. Al die prikkels is ook wel wat..

[ Bericht 4% gewijzigd door Deepfreeze op 07-09-2021 11:41:23 ]
pi_201250277
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:08 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Het eerste, maandag en dinsdag school. Dus hij kan na vanmiddag wel even bijkomen van de prikkels gelukkig.
Dat is fijn. Hopelijk is vandaag de eerste spanning eraf. Ik duim mee :*.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201251422
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:00 schreef Nanukerst het volgende:
Hier was de start gisteren echt dramatisch. Hij kwam compleet lamgeslagen uit school met z'n ziel onder z'n arm, wilde er geen woord over kwijt, was extreem boos en verdrietig.. ;( Fingers crossed dat het gewoon de overgang is, want wij als ouders zaten gisteravond echt een tikje ontredderd op de bank samen.
Oh, wat klote joh! ;( kan me voorstellen dat dat erin hakt bij jullie ja, vooral omdat jullie zo'n mooi plan hebben gemaakt.

Fijn dat hij na vandaag sowieso even bij kan komen thuis. Hopelijk is het inderdaad iets tijdelijks of 'gewoon' weer wennen ofzo :*
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201253701
Ik weet niet meer wie hier zei, dat hun zoon in de klas een beetje naar buiten zit te staren of zijn huiswerk niet dagelijks doet.

Een van de dingen die me is bijgebleven uit mijn jeugd, is dat ik steeds te horen kreeg als ik door het raam naar buiten keek, terwijl iedereen geconcentreerd moest opletten; "'......', waar ben je, hallo, waar ben je"? "Waar kijk je naar"?

Maar ik was geconcentreerd, het werd gewoon saai, ik zag veel meer als ik mijn aandacht op tegelijkertijd op iets anders richtte.
Het kan ook ADD zijn geweest, maar ik miste niks als ik aan het dagdromen was.

En dat huiswerk, dagelijks, dat kan sneller in een paar uur en niet stap voor stap.
pi_201262921
quote:
0s.gif Op maandag 6 september 2021 17:38 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Omdat het niet alleen een IQ is wat bepaalt of iemand hb is. Er is een hele lijst aan eigenschappen van een kind wat bepaalt of het hb is of niet. Sjaak is niet getest, dus volgens veel mensen kan ik niet weten of hij uhb is of niet. “Wat is zijn IQ dan?” Ja, dat weet ik dus niet. Maar voor mij staat het ondertussen als een paal boven water. Daardoor sta ik er ook een stuk meer zelfverzekerd in als moeder. Die test gaat er ooit nog wel een keer komen en dat zal mij nog meer sterken, maar voor nu heb ik dat niet nodig.

School is begonnen! Sjaak is begonnen in groep 5, in een 4/5/6-combiklas met in totaal 12 leerlingen. Hij ligt nu doodmoe op de grond op een dekbed en onder drie dekens met zijn ipad, maar hij had wel een goede dag, geloof ik. Hij werd vanmorgen zo tof ontvangen door zijn oude en nieuwe klasgenoten O+ Iedereen mag hem heel graag, merk ik daar altijd. En dat vind ik zo mooi om te zien O+
Ik wilde hier nog even op terugkomen, als ik weer achter mijn laptop zat. Als het voor mij overduidelijk was dat onze oudste hb is, zou ik er ook zekerder in staan. Maar zoals twist al zei, ik weet het oprecht niet (meer). Het is iig geen standaard hb kind (als er al zoiets bestaat). Tot een jaar of 5/6 had hij een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong, dat weet ik zeker. Maar het is niet zo dat hij thuis al kon lezen op zijn 4e of met 3 jaar al enorm ingewikkelde tekeningen maakte.

Het zijn meer dingen als woordenschat, manier van denken, redeneren, analyseren waaruit blijkt dat hij bepaalde inzichten heeft die niet direct bij de leeftijd passen. Zijn rapporten horen bij een kind dat net onder gemiddeld scoort, behalve voor rekenen, daar blinkt hij in uit. Ik wéét dat dat niet strookt met de potentie die hij heeft, maar of hij hb is? Hij zegt ook bijna nooit iets negatiefs over school. Niet dat hij het makkelijk of saai vindt. Daarom vond ik het ook zo knap dat hij vorige week durfde toe te geven dat hij soms iets niet invult omdat hij niet zeker weet of het antwoord goed is.

Het lijstje met kenmerken voor onderpresteren, daar scoorde hij afgelopen jaar behoorlijk hoog op. Dat heeft me wel net het zetje gegeven dat ik nodig had, er vallen meer dingen op hun plek. Daarom wil ik nu eigenlijk graag wél een test, niet per se voor het getalletje, maar wel om inzicht te krijgen waar voor hem winst kan zitten. Dan is er gerichter hulp mogelijk.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201263673
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 09:25 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Ik wilde hier nog even op terugkomen, als ik weer achter mijn laptop zat. Als het voor mij overduidelijk was dat onze oudste hb is, zou ik er ook zekerder in staan.
Ik weet niet of ik het eerder heb gedaan, maar ik wil met je delen hoe ik ermee omga. Dat is anders dan hier gebruikelijk is. Werp het gerust terzijde.

Ik heb zelf niet zoveel vertrouwen in het vermogen van basisscholen om kinderen uit te dagen. Ik ben onderwijskundige, dus dat is een flinke uitspraak. Ik weet dat er uitzonderingen zijn, klassen waarin leerkrachten het écht anders weten te doen, maar zelden gebeurt dat schoolbreed. Meestal ben je afhankelijk van individuele leerkrachten en je weet nu eenmaal niet welke leerkracht je kind krijgt en of die leerkracht er volgend jaar nog is.

Testen zie ik als een laatste redmiddel. Ik kan me voorstellen dat een IQ-test helpt als een leerkracht het miskende potentieel van je kind niet ziet. Idealiter is dat niet nodig omdat de leerkracht de informatie die jij als ouder geeft serieus neemt. Maar zelfs als de leerkracht het wel ziet, dan loop je meestal tegen mijn vorige punt op. Tel daarbij op dat het nog steeds dikke crisis is in onderwijsland: hoge werkdruk, moeite om nieuwe leerkrachten te vinden, vrijwel geen beschikbaarheid van invalleerkrachten. Wat mogen we verwachten van een overbelaste leerkracht die een klas vol met kinderen heeft die allemaal uniek zijn en aandacht verdienen?

Ik zie de basisschoolperiode als een periode waarin kinderen veel over sociale processen leren. Het benutten van het potentieel komt later wel. Het is geen alles of niets nu. Onze oudste is net aan de middelbare school begonnen. Ik heb hem nog niet eerder zo enthousiast thuis horen komen van school. Elke dag heeft hij bovendien twee keuze-uren. Niet alles is even leuk, maar eindelijk krijgt hij die felbegeerde uitdaging én krijgt hij meer controle over hoe hij zijn tijd besteedt..

Er zijn hier twee lastige aspecten aan: je kind moet niet tot de middelbare school doodongelukkig zijn en je kind moet de eindtoets goed genoeg maken om op een passend niveau terecht te komen. Het tweede kun je nog min of meer omzeilen door voor een middelbare school te kiezen die een brede brugklas heeft. Het eerste is de grootste uitdaging, vind ik. Onze oudste vond school vreselijk maar droeg z'n lot gelaten - zo deed ik dat vroeger ook. Onze jongste heeft extreme periodes waarin ze écht niet naar school wil en we haar op school afzetten terwijl ze over zit te geven. Daar is geen quick fix voor. We knuffelen haar als ze verdrietig is, geven haar ruimte als ze alleen wil zijn, laten haar razen als ze boos is. Ik heb foefjes om te proberen haar meer aandacht te laten geven aan de leuke dingen die zich op een dag voordoen. Maar het valt allemaal niet mee. Als ik lees dat er kinderen zijn die uit het raam willen springen, dan breekt m'n hart.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_201264507
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 10:47 schreef Claudia_x het volgende:
Er zijn hier twee lastige aspecten aan: je kind moet niet tot de middelbare school doodongelukkig zijn en je kind moet de eindtoets goed genoeg maken om op een passend niveau terecht te komen. Het tweede kun je nog min of meer omzeilen door voor een middelbare school te kiezen die een brede brugklas heeft. Het eerste is de grootste uitdaging, vind ik. Onze oudste vond school vreselijk maar droeg z'n lot gelaten - zo deed ik dat vroeger ook. Onze jongste heeft extreme periodes waarin ze écht niet naar school wil en we haar op school afzetten terwijl ze over zit te geven. Daar is geen quick fix voor. We knuffelen haar als ze verdrietig is, geven haar ruimte als ze alleen wil zijn, laten haar razen als ze boos is. Ik heb foefjes om te proberen haar meer aandacht te laten geven aan de leuke dingen die zich op een dag voordoen. Maar het valt allemaal niet mee. Als ik lees dat er kinderen zijn die uit het raam willen springen, dan breekt m'n hart.
Mijn oudste deed ook gewoon zijn ding, wat gelaten, net als ik vroeger. Ik denk ook niet dat hij HB is, maar wel slim zat..

De jongste heeft hier de strijd. Nu even niet, maar naast die frustraties heeft hij ook issues om zijn emoties te remmen/herkennen en dan zien de meeste mensen het pas als het al hoog zit.. Ik zie dan dat het niet goed gaat, maar op het moment dat hij het uit, is het gelijk razen en zit hij al op het uiterste van wat "gewoon" is. Dan sla je vlot door naar uit het raam willen springen.. Daar gaan we nu met PMT aan werken, het is een samenkomst van twee problemen die elkaar versterken.

Afleiden hebben we wel geprobeerd, maar hij leert er zijn emoties niet van remmen/herkennen blijkt. Hij kan niet zelf omschakelen van die negatieve gevoelens naar goede. Het blijft gewoon aanwezig. Dan loopt het emmertje over een schooldag wel op. Dat remmen/ontspannen is iets dat hij wel eens moet leren. Hij beseft het nu zelf ook en wil zelf ook, dus nu is het er de tijd voor.
pi_201264525
Ik vind het een mooie insteek en heel bewonderenswaardig om er zo in te staan. Misschien kan jij ook beter de lange termijn overzien door je achtergrond, maar ik voel het soms een beetje als toen met een baby in een moeilijke fase. Dat gevoel dat het voor altijd zo blijft en nooit beter wordt. Ik word echt verdrietig bij het idee dat we thuis nog minimaal 3 jaar in een situatie zitten waarin kinderen frustraties op ons/elkaar botvieren, omdat ze op school niet gezien worden. En nee, ze zijn niet doodongelukkig op school, ze gaan 19 van de 20 dagen met goede zin erheen. Oudste haalt veel voldoening uit zijn sport, daar wordt hij gezien en gelooft hij in zichzelf. Dat zorgt voor een redelijke balans. Jongste is sociaal heel sterk en denkt volgens mij dat school een soort praatclubje is _O- ;). Maar ze zijn thuis heel intens en het beïnvloedt ons gezinsleven te veel. Deels is dat karakter hoor, maar ik zie ook invloed door hoe het op school gaat.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201265198
Ondanks dat D soms best heftig is, heeft het hier weinig invloed op de dagelijkse dingen in het gezin. De oudste is 4,5 jaar ouder en behoorlijk kalm. Die haalt zijn schouders wel op als D weer eens gaat. Hij is als puber ook al een stukje zelfstandiger, dat scheelt. En ik ben thuisblijfmoeder, dus heb tijd genoeg om er te verdelen.

Toen ze jonger waren was het juist wel handig. D kon makkelijk mee met de vriendjes van oudste, ook spelletjes konden we prima met het gezin spelen, en gamen doen ze ook samen of met vriendjes. Nu zijn we begonnen aan D&D.

Ik denk dat het hier wel scheelt dat het 1 druktemaker tegenover 3 rustige mensen is. Dan is de dynamiek niet zo snel verstoort..
pi_201266026
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 10:47 schreef Claudia_x het volgende:

[..]
Ik weet niet of ik het eerder heb gedaan, maar ik wil met je delen hoe ik ermee omga. Dat is anders dan hier gebruikelijk is. Werp het gerust terzijde.

Ik heb zelf niet zoveel vertrouwen in het vermogen van basisscholen om kinderen uit te dagen. Ik ben onderwijskundige, dus dat is een flinke uitspraak. Ik weet dat er uitzonderingen zijn, klassen waarin leerkrachten het écht anders weten te doen, maar zelden gebeurt dat schoolbreed. Meestal ben je afhankelijk van individuele leerkrachten en je weet nu eenmaal niet welke leerkracht je kind krijgt en of die leerkracht er volgend jaar nog is.

Testen zie ik als een laatste redmiddel. Ik kan me voorstellen dat een IQ-test helpt als een leerkracht het miskende potentieel van je kind niet ziet. Idealiter is dat niet nodig omdat de leerkracht de informatie die jij als ouder geeft serieus neemt. Maar zelfs als de leerkracht het wel ziet, dan loop je meestal tegen mijn vorige punt op. Tel daarbij op dat het nog steeds dikke crisis is in onderwijsland: hoge werkdruk, moeite om nieuwe leerkrachten te vinden, vrijwel geen beschikbaarheid van invalleerkrachten. Wat mogen we verwachten van een overbelaste leerkracht die een klas vol met kinderen heeft die allemaal uniek zijn en aandacht verdienen?
Vooropgesteld dat ik niet denk dat je het zo bedoelt: dit stuk leest een beetje alsof je het als ouder bij voorbaat maar op moet geven ofzo -O-

Ik snap ook echt wel dat een leerkracht meer kinderen in de klas heeft dan de mijne en dat het nooit lukt om elk kind exact aan te bieden wat het nodig heeft. Maar ik vind wel dat ik mag verwachten dat een leerkracht het probeert, toch?

Ik snap geloof ik niet zo goed wat je punt met bovenstaande is..?
quote:
Ik zie de basisschoolperiode als een periode waarin kinderen veel over sociale processen leren. Het benutten van het potentieel komt later wel. Het is geen alles of niets nu.
Ook dit vind ik vrij zwart-wit eigenlijk. Het is geen alles of niets, zeg je. Maar tegelijkertijd lijkt het wel of-of te zijn; sociale processen óf proberen het potentieel van een kind te benutten. Waarom kan het niet beiden?

Met een hoop in je post ben ik het eens hoor, maar het staat er nu vrij negatief of ontmoedigend vind ik.
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201266097
Hier kon de start van groep 3 bijna niet beter gaan eigenlijk. Ik heb al wel 20x gehoord hoe leuk groep 3 wel niet is O+

Ook de juffen lijken het echt heel serieus op te pakken. Ze heeft op ma+di de ene juf en wo+do+vr de ander. Maar de wo/do/vr juf doet op dinsdag ook RT voor verschillende groepen. Ze heeft gisteren (tweede schooldag) meteen het initiatief genomen om onze Minion mee te nemen in haar RT rondje, zodat ze elke week wat begeleiding krijgt bij het pluswerk :s)

Zó fijn dat ze én zelf zulke initiatieven nemen én pluswerk dus niet alleen maar zien als extra werk O+ en dat meteen al in de eerste schoolweek ook.
Ik hoop dat die 1-op-1 tijd er ook toe leidt dat ze een fijne band opbouwt met de juf, da's helemaal mooi meegenomen :)
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  woensdag 8 september 2021 @ 14:44:53 #64
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_201266335
Ik denk dat scholen juist meer dan ooit bezig zijn met adaptief onderwijs en niet alleen naar de onderkant waar de inspectie met een vergrootglas bovenop zit maar ook naar de bovenkant.
Plusklassen, klasoverstijgend bepaalde vakken aanbieden waarbij de kinderen dus rouleren binnen het gebouw om op hun eigen niveau te werken. Het is niet perfect en niet voor iedereen afdoende nog maar ze werken er aan en alleen met feedback kan men leren en dit blijven verbeteren.

Wat ik wel zie is dat een vriendin in het onderwijs, het relaxter heeft sinds ze middenin Den Haag op een multiculti school werkt dan toen ze op een kakschool in een dorp werkte. Op de school in de stad krijgen ze voor al die kinderen waar Nederlands de tweede taal is zoveel extra geld dat er veel handjes en materialen zijn terwijl op de kak school je voor de plus kinderen niks extra's kreeg. Dat is iets waar de overheid in mag duiken. Niet alleen resources voor de onderkant maar ook de bovenkant.
Ik heb je lief mijn hele leven
  woensdag 8 september 2021 @ 14:51:15 #65
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_201266401
Ik denk zelf wel dat de begeleiding beter is dan vroeger. Zelf heb ik eindeloos veel Taltaal- en Loco-boekjes doorgewerkt op de basisschool, maar verder was er niets qua pluswerk. Ook de kinderen die meer begeleiding nodig hadden, kregen dat niet echt.
Tegenwoordig is er natuurlijk veel meer kennis van verschillende 'beperkingen' (ADHD, ASS, dyslexie enz. en aan de andere kant HB, HSP enz. en ook nog in combinatie met elkaar) en dus heeft ieder kind een eigen aanpak nodig. En dat kost natuurlijk veel meer tijd van de leerkracht.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  woensdag 8 september 2021 @ 14:55:16 #66
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_201266440
Foutje!
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_201266544
quote:
en dus heeft ieder kind een eigen aanpak nodig. En dat kost natuurlijk veel meer tijd van de leerkracht.
Maar is dit dan echt zó extreem tegenwoordig? Ik lees zulke uitspraken echt heel vaak, dat 'elk kind tegenwoordig wel een labeltje heeft', maar ik heb het idee dat het vooral zulke uitspraken zijn die exponentieel toenemen eigenlijk...

Ik geloof echt wel dat er veel meer kinderen met labeltjes zijn dan pak 'm beet 30 jaar geleden hoor. Maar dat geldt net zozeer voor medische aandoeningen, simpelweg omdat we nu veel meer kennis en middelen hebben.

Maar ik herken het beeld geloof ik niet zo dat er in elke klas van 30 leerlingen, 25 zijn die een labeltje hebben ofzo. Maar goed, mijn perceptie kan uiteraard ook niet representatief zijn hè.
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  woensdag 8 september 2021 @ 15:16:03 #68
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_201266640
Het is niet per se zo dat ze een label hebben, maar ieder kind is anders en is goed in andere dingen. En er is veel meer verwachting dat de leerkrachten rekening houden met de verschillende kwaliteiten en behoeften van alle leerlingen. Vroeger was de enige differentiatie het niveaulezen, in 6 groepjes geloof ik. Nu zijn er veel meer plusklassen, begeleidingsgroepjes voor verschillende dingen enz. En meer methodes die differentiatie aanbieden.
Ik denk ook dat ouders veel mondiger zijn. Vroeger stuurde je je kind naar school en kwam je pas in contact met de leerkracht als er echt iets aan de hand was. Nu kan iedere ouder de leerkracht mailen of appen en doen ze dat dus ook steeds. En er zijn natuurlijk veel meer toetsen en leerlingvolgsystemen waar de leerkrachten iets mee moeten, dus dat kost ook tijd. De hoeveelheid ondersteuning in de klas is niet meegegroeid met de eisen die aan leerkrachten gesteld worden.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_201266715
Het aantal kinderen met problemen is niet toegenomen denk ik, al is er meer erkenning. Maar omdat er bezuinigd is op het speciaal onderwijs, blijven kinderen wel veel langer op het reguliere onderwijs dan 10 jaar terug (en daarvoor). Er moet voor meer leerlingen passend onderwijs geboden worden, zonder dat er meer leerkrachten zijn om dit goed te begeleiden. In de opleiding is hier ook maar weinig aandacht voor. En dan hebben we het nog niet over toegenomen administratieve lasten, inderdaad. Dus na verloop van tijd gaat dat behoorlijk knellen.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201266728
Er is sprake van een begaafdheidsinflatie. Wat nu "hoogbegaafd" wordt genoemd, was vroeger normaal. Echter, er is in de laatste decenniën een enorm toestroom gekomen van feitelijk zwakbegaafden, die men uit coulance maar "normaal" is gaan noemen. Waardoor de feitelijk normale kinderen nu "hoogbegaafd" zijn. Afgezet tegen het gedaalde niveau van onderwijs klopt dat dan weer.
pi_201268016
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 14:21 schreef twist02 het volgende:
Hier kon de start van groep 3 bijna niet beter gaan eigenlijk. Ik heb al wel 20x gehoord hoe leuk groep 3 wel niet is O+

Ook de juffen lijken het echt heel serieus op te pakken. Ze heeft op ma+di de ene juf en wo+do+vr de ander. Maar de wo/do/vr juf doet op dinsdag ook RT voor verschillende groepen. Ze heeft gisteren (tweede schooldag) meteen het initiatief genomen om onze Minion mee te nemen in haar RT rondje, zodat ze elke week wat begeleiding krijgt bij het pluswerk :s)

Zó fijn dat ze én zelf zulke initiatieven nemen én pluswerk dus niet alleen maar zien als extra werk O+ en dat meteen al in de eerste schoolweek ook.
Ik hoop dat die 1-op-1 tijd er ook toe leidt dat ze een fijne band opbouwt met de juf, da's helemaal mooi meegenomen :)
Wat fijn O+ Dat doet die juf wel erg goed zo.

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 september 2021 11:08 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Het eerste, maandag en dinsdag school. Dus hij kan na vanmiddag wel even bijkomen van de prikkels gelukkig.
Hoe ging het gister met Sticker? En vandaag?

quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 15:22 schreef Phaidra het volgende:
Het aantal kinderen met problemen is niet toegenomen denk ik, al is er meer erkenning. Maar omdat er bezuinigd is op het speciaal onderwijs, blijven kinderen wel veel langer op het reguliere onderwijs dan 10 jaar terug (en daarvoor). Er moet voor meer leerlingen passend onderwijs geboden worden, zonder dat er meer leerkrachten zijn om dit goed te begeleiden. In de opleiding is hier ook maar weinig aandacht voor. En dan hebben we het nog niet over toegenomen administratieve lasten, inderdaad. Dus na verloop van tijd gaat dat behoorlijk knellen.
Dit denk ik ook. De kans is redelijk groot dat (bijna) alle users die in dit topic schrijven over hun (u)hb-kind, zelf ook (u)hb zijn (het is nou eenmaal erfelijk). Ik heb vroeger alleen maar bijles links en rechts gehad, omdat ik niet mee kon (of wilde) met de rest van de klas. Maar er was echt niemand die eraan dacht dat ik wellicht hb was. Nu wordt het volgens mij veel eerder herkend.
pi_201268038
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 12:04 schreef Phaidra het volgende:
Ik vind het een mooie insteek en heel bewonderenswaardig om er zo in te staan. Misschien kan jij ook beter de lange termijn overzien door je achtergrond, maar ik voel het soms een beetje als toen met een baby in een moeilijke fase.
Ja, dat is ook zo. En ik heb een rotsvast vertrouwen dat het goedkomt omdat ik dat zelf heb meegemaakt. Het heeft wel even geduurd. Pas toen ik ging promoveren, voelde ik me op m'n plek wat opleiding/werk betreft. Je plek in de wereld vinden is sowieso al geen eenvoudige opgave

Ik kan het zelf ook wel aardig loslaten dat dingen die voor andere kinderen normaal zijn dat voor mijn kinderen niet zijn. Zwemles was een drama bij de jongste, net als leren fietsen. Ze kan het inmiddels allebei, maar ze heeft bijvoorbeeld geen zwemdiploma's. Andere ouders vinden het schokkend als ik dat zeg. Ze hebben niet de extreme stress en angst bij haar gezien tijdens zwemles. Ik probeer m'n kinderen bij te brengen dat iedereen wel wat heeft, dus zij hoeven zich niet slecht te voelen als iets niet lukt en ze veroordelen andere kinderen niet als die iets niet niet kunnen wat voor hen vanzelfsprekend is.

quote:
Dat gevoel dat het voor altijd zo blijft en nooit beter wordt. Ik word echt verdrietig bij het idee dat we thuis nog minimaal 3 jaar in een situatie zitten waarin kinderen frustraties op ons/elkaar botvieren, omdat ze op school niet gezien worden.
Dat botvieren gebeurt logischerwijs in de veilige thuisomgeving. Dat is begrijpelijk maar rot voor jou, voor jullie. Wij hebben het vooral zwaar met de jongste, die juist wat toetsen en zo betreft fluitend de schoolperiode doorgaat. De coronaperiode was zalig: vrijheid, blijheid. Sindsdien gaat het weer moeizaam. Maar ik moet ook zeggen dat het met vlagen erger is (de start van een schooljaar is zo'n zwaar moment) en dat ze naarmate ze ouder wordt beter met haar frustraties om kan gaan. Eerst wilde ze er bijvoorbeeld niet over praten en wilde ze niks van me aannemen, maar nu merk ik dat ze iets met mijn suggesties doet. Erover praten blijft nog wel moeilijk.

Het helpt mij ook wel om te beseffen dat de momenten van frustratie (bij ons althans) niet de overhand hebben. Dat voelt wel eens zo omdat ze zo'n grote impact hebben, maar meestal hebben we het gewoon fijn samen.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_201268054
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 09:25 schreef Phaidra het volgende:

[..]
Ik wilde hier nog even op terugkomen, als ik weer achter mijn laptop zat. Als het voor mij overduidelijk was dat onze oudste hb is, zou ik er ook zekerder in staan. Maar zoals twist al zei, ik weet het oprecht niet (meer). Het is iig geen standaard hb kind (als er al zoiets bestaat). Tot een jaar of 5/6 had hij een duidelijke ontwikkelingsvoorsprong, dat weet ik zeker. Maar het is niet zo dat hij thuis al kon lezen op zijn 4e of met 3 jaar al enorm ingewikkelde tekeningen maakte.

Het zijn meer dingen als woordenschat, manier van denken, redeneren, analyseren waaruit blijkt dat hij bepaalde inzichten heeft die niet direct bij de leeftijd passen. Zijn rapporten horen bij een kind dat net onder gemiddeld scoort, behalve voor rekenen, daar blinkt hij in uit. Ik wéét dat dat niet strookt met de potentie die hij heeft, maar of hij hb is? Hij zegt ook bijna nooit iets negatiefs over school. Niet dat hij het makkelijk of saai vindt. Daarom vond ik het ook zo knap dat hij vorige week durfde toe te geven dat hij soms iets niet invult omdat hij niet zeker weet of het antwoord goed is.

Het lijstje met kenmerken voor onderpresteren, daar scoorde hij afgelopen jaar behoorlijk hoog op. Dat heeft me wel net het zetje gegeven dat ik nodig had, er vallen meer dingen op hun plek. Daarom wil ik nu eigenlijk graag wél een test, niet per se voor het getalletje, maar wel om inzicht te krijgen waar voor hem winst kan zitten. Dan is er gerichter hulp mogelijk.
Ik denk dat een ontwikkelingsvoorsprong die groter is dan een paar maanden en die langer duurt dan een paar maanden, niet zomaar verdwijnt bij een kind, maar wel minder zichtbaar kan worden door aanpassingsgedrag en onderpresteren, maar ook door verkeerde begeleiding. Het potentieel van het kind blijft wel bestaan. Ongeacht een test lijkt het er dus wel op dat er bij jullie niet goed begeleidt wordt. Ja, dan kan een test helpend zijn om jezelf en school ervan te overtuigen.
pi_201268080
Schooldag 2 gister ging ook goed! Vandaag is Sjaak thuis en er was vanmorgen echt geen land mee te bezeilen. Ik kreeg de award voor “STOMSTE MOEDER VAN DE HELE WERELD” naar mijn hoofd en hij kon alleen maar schreeuwen, huilen en slaan. Sneu... Na de lunch trok hij wat bij gelukkig en de middag was best leuk. Nu is de koek weer op en wordt het weer even wat lastiger.
pi_201268384
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 14:13 schreef twist02 het volgende:

[..]
Vooropgesteld dat ik niet denk dat je het zo bedoelt: dit stuk leest een beetje alsof je het als ouder bij voorbaat maar op moet geven ofzo -O-
Ik snap dat het controversieel is. Daarom schreef ik: werp het gerust terzijde. Beroepstechnisch zal ik doen wat ik kan om het onderwijs beter te maken, maar als ouder accepteer ik de gebreken van het systeem. Als ik het idee had dat m'n kind beter af zou zijn als ik het zou laten testen en een (op het individu gericht) ondersteuningstraject in zou laten gaan, dan zou ik dat wel doen. Maar ik denk dat dat niet zo is.

We hebben wel wat opties aangereikt gekregen die bij sommige kinderen misschien uitkomst bieden, zoals de Day a week-school volgen en het overslaan van een klas, maar voor onze jongste is dat niets. Het belangrijkste aan school is voor haar juist de vriendinnengroep en ik pieker er niet over om haar daaruit te halen. Een optie die ik wel aardig vond is dat ze een deel van de instructie met hogere klassen kan volgen, maar ook dat wil ze pertinent niet. Ze wil niet anders zijn en ze wil bij haar vriendinnen blijven - ik snap dat wel.

quote:
Ik snap ook echt wel dat een leerkracht meer kinderen in de klas heeft dan de mijne en dat het nooit lukt om elk kind exact aan te bieden wat het nodig heeft. Maar ik vind wel dat ik mag verwachten dat een leerkracht het probeert, toch?
Ik heb de leerkracht van onze oudste bijvoorbeeld geprobeerd uit te leggen waarom ik bijzonder weinig waarde hecht aan het onderdeel begrijpen lezen, waar onze zoon niet goed op scoorde, maar dat was aan dovemansoren gericht. Begrijpend lezen was volgens de leerkracht nu eenmaal ontzettend belangrijk, ook voor de middelbare school. Tja, zulke denkbeelden help ik er echt niet zomaar uit. Op de universiteit kan ik de orthopedagogen en onderwijskundigen van de toekomst helpen kritisch te reflecteren op bestaande praktijken, maar als ouder is het vechten tegen een ogenschijnlijk onwrikbaar systeem. Zo'n toets heeft voor mij weliswaar weinig waarde, maar in het systeem is het die toets die mogelijkheden opent of afsluit. Het is eenvoudiger, minder frustrerend, om dat te accepteren. Zoon en ik hebben het op vrijdagmiddagen gezellig gemaakt en samen geoefend. Nu is-ie van dat rotvak af.

quote:
Ook dit vind ik vrij zwart-wit eigenlijk. Het is geen alles of niets, zeg je. Maar tegelijkertijd lijkt het wel of-of te zijn; sociale processen óf proberen het potentieel van een kind te benutten. Waarom kan het niet beiden?
Ik ben niet voor niets onderwijskundige geworden: ook ik vind het moeilijk te verteren dat het niet beide zou kunnen. Dat kan in mijn ogen wel, maar dan niet via de route die nu vaak wordt genomen waarin orthopedagogen testen afnemen en veelal met op het individuele kind gerichte ondersteuningsmaatregelen komen. Ik denk dat de sleutel in de groep en in de didactiek ligt. Eén van de dingen die ik in m'n werk doe, is kleuterleerkrachten al daarbij helpen. Er gebeuren dan fantastische dingen! Het vraagt wel erg veel van leerkrachten, die zich bovendien vaak niet gesteund voelen door collega's.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  woensdag 8 september 2021 @ 19:03:19 #76
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201269387
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 17:37 schreef Claudia_x het volgende:
Ik ben niet voor niets onderwijskundige geworden: ook ik vind het moeilijk te verteren dat het niet beide zou kunnen. Dat kan in mijn ogen wel, maar dan niet via de route die nu vaak wordt genomen waarin orthopedagogen testen afnemen en veelal met op het individuele kind gerichte ondersteuningsmaatregelen komen. Ik denk dat de sleutel in de groep en in de didactiek ligt. Eén van de dingen die ik in m'n werk doe, is kleuterleerkrachten al daarbij helpen. Er gebeuren dan fantastische dingen! Het vraagt wel erg veel van leerkrachten, die zich bovendien vaak niet gesteund voelen door collega's.
Kun je hier voorbeelden van noemen?
  woensdag 8 september 2021 @ 19:04:40 #77
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201269404
quote:
0s.gif Op woensdag 8 september 2021 15:06 schreef twist02 het volgende:

[..]
Maar is dit dan echt zó extreem tegenwoordig? Ik lees zulke uitspraken echt heel vaak, dat 'elk kind tegenwoordig wel een labeltje heeft', maar ik heb het idee dat het vooral zulke uitspraken zijn die exponentieel toenemen eigenlijk...

Ik geloof echt wel dat er veel meer kinderen met labeltjes zijn dan pak 'm beet 30 jaar geleden hoor. Maar dat geldt net zozeer voor medische aandoeningen, simpelweg omdat we nu veel meer kennis en middelen hebben.

Maar ik herken het beeld geloof ik niet zo dat er in elke klas van 30 leerlingen, 25 zijn die een labeltje hebben ofzo. Maar goed, mijn perceptie kan uiteraard ook niet representatief zijn hè.
Ik herken het ook niet. Ik ken meer ouders die over bovenstaande klagen, dan mensen die daadwerkelijk een kind met een label hebben.
pi_201275421
Wat ik hier wel zie is dat kinderen geen labeltje hebben, maar dat de ouders wel dingen eisen.. Zoals extra lesjes zodat een kind een niveau hoger kan, of omdat een vriendinnetje dat ook krijgt, ofzo. Ouders zijn ook wat kritischer dan de ouders vroeger. Vroeger wist de leerkracht (of arts of politieagent) wel hoe het zat en namen de ouders het voor waar aan. Nu kijken de ouders verder, zien meer opties, en willen die dan ook. Dat is niet zozeer specifiek voor scholen, denk ik eigenlijk, meer een veranderende maatschappij.

Hier is het hele HB gebeuren grotendeels naar de externe plusklas geschoven. Die geeft ook extra schoolwerk mee voor de andere dagen en D heeft ook 1-op-1 lessen gehad onder schooltijd van zijn HB-juf.

In ons geval zit het kind nu sociaal echt op zijn plek. Ik had hem best een groep of 2 hoger kunnen hebben, of als ik de kleuterjuf volgde een klas lager(onderpresterend). Maar aangezien cognitie een ding zal blijven in dit systeem, kan ik beter mikken op het sociale deel. Dat zorgt dat hij nog wel naar school wil. Als dat omgedraaid was, denk ik dat hij uiteindelijk gestrand was, want het is een heel sociaal kind. Cognitie doen we zo goed als het kan erbij door die plusklas..
pi_201275926
Hier geen labeltje, alleen een vermoeden. En dan merk je dus inderdaad dat er geen pluswerk is, dat leerkrachten het toch eerst zelf aan willen zien. Terwijl het kind met label wel meteen kan starten. Ik wik geen kritische ouder zijn of dingen eisen maar ik baal daar toch wel van. Er is elk jaar een overdracht, het zou duidelijkheid in zijn dossier moeten staan. Kind vindt groep 6 nu dus ook stom en saai.
pi_201276193
D heeft hier ook geluk dat hij in combiklassen zit. Nu groep 7, maar zelfde leerkracht als vorig jaar en volgend jaar. Dan hoef je niet elke keer weer het verhaal uit te leggen. Kan me voorstellen dat het frustreert dat als iets bij de ene leerkracht werkt (pluswerk), de volgende lekker zijn eigen plan trekt..
pi_201276356
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 10:20 schreef Deepfreeze het volgende:
Wat ik hier wel zie is dat kinderen geen labeltje hebben, maar dat de ouders wel dingen eisen.. Zoals extra lesjes zodat een kind een niveau hoger kan, of omdat een vriendinnetje dat ook krijgt, ofzo. Ouders zijn ook wat kritischer dan de ouders vroeger. Vroeger wist de leerkracht (of arts of politieagent) wel hoe het zat en namen de ouders het voor waar aan. Nu kijken de ouders verder, zien meer opties, en willen die dan ook. Dat is niet zozeer specifiek voor scholen, denk ik eigenlijk, meer een veranderende maatschappij.
Dit is sowieso waar ja, ik denk ook dat bijv. artsen hier inderdaad ook veel vaker tegenaan lopen dan vroeger.

Wat je zegt over 'omdat een vriendinnetje dat ook krijgt' vind ik nog wel lastig trouwens. Tegen andere ouders op school vertel ik weinig over de extra dingen die onze Minion krijgt. Ten eerste omdat ik dan dus nog meer negatieve reacties verwacht zoals ik eerder zei, en ook omdat ik me voor kan stellen dat er dan opeens een hoop ouders bij de juffen aan de bel gaan trekken waarom hun kind dat niet krijgt (dat heb ik liever niet op m'n geweten :+ ).

Maar da's natuurlijk een kwestie van tijd totdat zulke dingen op gaan vallen, zeker als ze bijv. regelmatig uit de klas is voor pluswerk/plusklas. Ik had het er vorig jaar al met de moeder van een vriendinnetje over, die vroeg hoe dat precies zat en hoe onze Minion in die plusklas gekomen was. Ik kan het ontzettend goed met haar vinden, dus heb uitgelegd dat het vooral school was die dat initiatief genomen hebben, maar zij heeft erg het gevoel tegen een muur aan te lopen als ze er op aanstuurt bij de juf (dat botert sowieso niet helemaal goed).
Dat is verder ook niet aan mij natuurlijk, maar ik vind dat wel lastig, omdat er toch een soort "waarom jouw kind wel en de mijne niet" sfeer ontstaat... :{
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201276449
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:41 schreef twist02 het volgende:

[..]
Maar da's natuurlijk een kwestie van tijd totdat zulke dingen op gaan vallen, zeker als ze bijv. regelmatig uit de klas is voor pluswerk/plusklas.
Het is bij D op school wel anders denk ik. Omdat je al 3 groepen in een klas hebt, is er al veel meer gericht op kleine groepjes. Vorig jaar zaten er 6 HB kinderen (IQ getest) in die klas, die op 4 verschillende dagen naar de plusklas waren en dan na de lunch terugkwamen. Dit jaar zijn het er 4 of 5, maar dan ben je niet echt een uitzondering.

Ze waren tijdens Corona al aan het overwegen om de plusklas wel bij ons op school te gaan geven, aangezien ze een groot leverancier zijn. :@

Ik sprak wel een ouder die zich afvroeg waarom haar kind niet was geselecteerd, de hare was toch ook slim.. Ja, net als mijn oudste, is ze gewoon slim. Maar niet zover dat er extra hulp nodig zou zijn. Ze loopt niet vast gaat prima. Dat kan ik prima uitleggen omdat ik beide types slim heb..
pi_201276513
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:48 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]

Ik sprak wel een ouder die zich afvroeg waarom haar kind niet was geselecteerd, de hare was toch ook slim.. Ja, net als mijn oudste, is ze gewoon slim. Maar niet zover dat er extra hulp nodig zou zijn. Ze loopt niet vast gaat prima. Dat kan ik prima uitleggen omdat ik beide types slim heb..
Daar staat wel tegenover dat vooral bij meisjes er veel minder snel problemen optreden, omdat ze veel sneller geneigd zijn zich aan te passen. Ze leveren dan inderdaad geen probleem op, maar ze krijgen ook niet wat ze wel zouden kunnen gebruiken.

Maar goed, ik sta er meer in als @Claudia_x Ze heeft een hele fijne basisschooltijd gehad met veel vriendinnen en dat vind ik heel belangrijk. Dat ze dan cognitief niet is uitgedaagd zoals wellicht had gekund, vind ik dan minder erg.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_201276543
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:53 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Daar staat wel tegenover dat vooral bij meisjes er veel minder snel problemen optreden, omdat ze veel sneller geneigd zijn zich aan te passen. Ze leveren dan inderdaad geen probleem op, maar ze krijgen ook niet wat ze wel zouden kunnen gebruiken.

Maar goed, ik sta er meer in als @:Claudia_x. Ze heeft een hele fijne basisschooltijd gehad met veel vriendinnen en dat vind ik heel belangrijk. Dat ze dan cognitief niet is uitgedaagd zoals wellicht had gekund, vind ik dan minder erg.
Klopt, dat zie je ook bij de plusklas dat het veel jongens zijn.
Dat was hier niet het geval. Ze had ook wel wat extra testen gehad (cito doortoetsen), maar ze zit gewoon echt lekker in haar vel en zit niet zo ver vooruit dat de plusklas een optie is.

Ik ben ook voor team sociaal. Maar dat moet wel lukken. Als dat ook lastig is, dan moet je iets anders verzinnen..
pi_201276714
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:53 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Daar staat wel tegenover dat vooral bij meisjes er veel minder snel problemen optreden, omdat ze veel sneller geneigd zijn zich aan te passen. Ze leveren dan inderdaad geen probleem op, maar ze krijgen ook niet wat ze wel zouden kunnen gebruiken.

Maar goed, ik sta er meer in als @:Claudia_x Ze heeft een hele fijne basisschooltijd gehad met veel vriendinnen en dat vind ik heel belangrijk. Dat ze dan cognitief niet is uitgedaagd zoals wellicht had gekund, vind ik dan minder erg.
Maar het dikgedrukte zegt dan toch ook genoeg? Ik denk dat er maar weinig ouders zouden zijn die hier problemen mee zouden hebben.

Het ging er -volgens mij- juist om dat er dus ook kinderen zijn die (totaal) geen fijne basisschooltijd hebben,
(onder andere) omdat ze niet voldoende uitgedaagd worden. Dan maakt het weinig uit of je kind 0 of 100 vrienden heeft; blijkbaar is dat niet altijd voldoende om er dus een fijne basisschooltijd van te maken.

Persoonlijk denk ik dat je het één niet belangrijker kunt vinden als het ander. Cognitief voldoende* uitgedaagd worden en sociaal op je plek zitten zijn volgens mij twee totaal verschillende behoeftes waaraan voldaan moet worden. Ik denk niet dat je vol kunt inzetten op het ene om daarmee het ander te compenseren.
Net als dat je fysiek behoefte hebt aan zowel zuurstof als voedsel; alle zuurstof in de wereld gaat je niet redden als je onvoldoende te eten hebt.

* 'Voldoende' betekent dus niet per se altijd op het toppen van je kunnen, maar daadwerkelijk 'voldoende' om het leuk/interessant genoeg te houden.
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  donderdag 9 september 2021 @ 12:15:05 #86
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_201276791
Dat vind ik dus wel lastig op dit moment... N is net begonnen in groep 3, dus ze zijn nu letters aan het leren. Die kent ze allang, maar ik geloof dat ze het nu nog wel prima vind om gewoon te doen wat de rest doet. En het is in de eerste weken ook al best vermoeiend om allemaal nieuwe kinderen te leren kennen. Voorlopig is er dus geen probleem.
Daarnaast is ze sowieso geen studiebol, het is niet zo dat ze de hele tijd sommetjes doet en leest. Deels misschien door faalangst, want ze doet alleen dingen waarvan ze vindt dat ze er goed in is, en deels omdat ze liever andere dingen doet.
Nu vind IK het dus zonde dat ze niet uitgedaagd wordt en ze er niet meer uithaalt, want ik ben (en was) als kind dus wel een enorme studiebol die probeerde goede cijfers te halen. Anderzijds had ik weinig vriendinnen, en N heeft die wel, dus wat is er dan beter? En wanneer moet je dan iets doen, als er een probleem is, of moet je proberen problemen voor te zijn?
Volgende week hebben we in elk geval een gesprek met de juf over wat te doen.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_201276836
Cognitieve uitdaging klinkt als iets vrijblijvends waar je ook goed zonder kunt. Maar als je nooit leert om door een leerkuil te gaan dan kan dat later wel problemen opleveren. En dat is wat ik wil voorkomen. Het komt hem allemaal zo makkelijk aanwaaien maar hij weet niet hoe hij moet leren, als iets onverhoopt toch niet lukt, is het huis te klein. Met paniek en heel veel frustratie tot gevolg.
pi_201276870
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 12:08 schreef twist02 het volgende:

[..]
Maar het dikgedrukte zegt dan toch ook genoeg? Ik denk dat er maar weinig ouders zouden zijn die hier problemen mee zouden hebben.

Het ging er -volgens mij- juist om dat er dus ook kinderen zijn die (totaal) geen fijne basisschooltijd hebben,
(onder andere) omdat ze niet voldoende uitgedaagd worden. Dan maakt het weinig uit of je kind 0 of 100 vrienden heeft; blijkbaar is dat niet altijd voldoende om er dus een fijne basisschooltijd van te maken.

Persoonlijk denk ik dat je het één niet belangrijker kunt vinden als het ander. Cognitief voldoende* uitgedaagd worden en sociaal op je plek zitten zijn volgens mij twee totaal verschillende behoeftes waaraan voldaan moet worden. Ik denk niet dat je vol kunt inzetten op het ene om daarmee het ander te compenseren.
Net als dat je fysiek behoefte hebt aan zowel zuurstof als voedsel; alle zuurstof in de wereld gaat je niet redden als je onvoldoende te eten hebt.

* 'Voldoende' betekent dus niet per se altijd op het toppen van je kunnen, maar daadwerkelijk 'voldoende' om het leuk/interessant genoeg te houden.
Ik reageerde vooral op het stukje van Deepfreeze waarin ze vertelt over de moeder van een meisje waarvan de moeder denkt dat ze cognitief ook meer uitdaging zou kunnen gebruiken. Meisjes leveren nu eenmaal veel minder snel problemen op, omdat ze zich sneller aanpassen aan wat ze denken dat de omgeving van ze wil. Het feit dat ze geen problemen opleveren, betekent dus niet automatisch dat er geen ruimte zou zijn voor meer uitdaging en plusklassen. Dat is dus een van de nadelen van het huidige systeem: pas als ouders dringend erom vragen of een kind duidelijk problemen oplevert, wordt er actie ondernomen. Daarmee ga je dus voorbij aan een groep voornamelijk meisjes, maar dus sowieso de kinderen die zich aanpassen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_201277312
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 12:15 schreef SaskiaR het volgende:
Dat vind ik dus wel lastig op dit moment... N is net begonnen in groep 3, dus ze zijn nu letters aan het leren. Die kent ze allang, maar ik geloof dat ze het nu nog wel prima vind om gewoon te doen wat de rest doet. En het is in de eerste weken ook al best vermoeiend om allemaal nieuwe kinderen te leren kennen. Voorlopig is er dus geen probleem.
Daarnaast is ze sowieso geen studiebol, het is niet zo dat ze de hele tijd sommetjes doet en leest. Deels misschien door faalangst, want ze doet alleen dingen waarvan ze vindt dat ze er goed in is, en deels omdat ze liever andere dingen doet.
Nu vind IK het dus zonde dat ze niet uitgedaagd wordt en ze er niet meer uithaalt, want ik ben (en was) als kind dus wel een enorme studiebol die probeerde goede cijfers te halen. Anderzijds had ik weinig vriendinnen, en N heeft die wel, dus wat is er dan beter? En wanneer moet je dan iets doen, als er een probleem is, of moet je proberen problemen voor te zijn?
Volgende week hebben we in elk geval een gesprek met de juf over wat te doen.
Ik denk dat het vooral belangrijk is (maar da's waarschijnlijk niet eenvoudig) om erachter te komen of ze het inderdaad wel prima vindt zo en zelf misschien meer waarde hecht aan het sociale stuk, of dat ze zich gewoon aanpast.

In het eerste geval zit ze waarschijnlijk gewoon anders in elkaar dan jij. Dat is gevoelsmatig vooral voor jou lastig, maar zij vermaakt zich dan prima. In het tweede geval is er een groter potentieel probleem denk ik.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 12:19 schreef Kyara het volgende:
Cognitieve uitdaging klinkt als iets vrijblijvends waar je ook goed zonder kunt. Maar als je nooit leert om door een leerkuil te gaan dan kan dat later wel problemen opleveren. En dat is wat ik wil voorkomen. Het komt hem allemaal zo makkelijk aanwaaien maar hij weet niet hoe hij moet leren, als iets onverhoopt toch niet lukt, is het huis te klein. Met paniek en heel veel frustratie tot gevolg.
Dit is inderdaad precies wat ik bedoel. En het is ook niet altijd zo glashelder dat de cognitieve uitdaging onvoldoende is natuurlijk.

Ik ben zelf recent van baan gewisseld en het voelt echt alsof ik wakker geworden ben ofzo. Ik weet eindelijk weer hoe het is om écht ergens m'n hoofd over te breken. Terwijl ik dus helemaal niet het idee had dat ik echt vastgelopen was in mijn vorige baan, misschien juist ook wel omdat ik er sociaal gezien heel goed op m'n plek zat (nu ook weer gelukkig).
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201277386
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:48 schreef Deepfreeze het volgende:
Ik sprak wel een ouder die zich afvroeg waarom haar kind niet was geselecteerd, de hare was toch ook slim.. Ja, net als mijn oudste, is ze gewoon slim. Maar niet zover dat er extra hulp nodig zou zijn. Ze loopt niet vast gaat prima. Dat kan ik prima uitleggen omdat ik beide types slim heb..
Ja, dat laatste vind ik dus moeilijk. Want haar moeder geeft óók aan dat haar dochter er last van heeft, maar die uit het vooral thuis, dus da's minder zichtbaar voor de leerkrachten. En wie ben ik dan om 'goed te praten' dat haar dochter niet in een plusklas zit?

Ik ben serieus nog steeds bijna blij dat onze Minion eind groep 1 een soort mini-meltdown heeft gehad op school :@ want vanaf toen is het balletje echt gaan rollen.
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
  donderdag 9 september 2021 @ 13:19:38 #91
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_201277567
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 12:19 schreef Kyara het volgende:
Cognitieve uitdaging klinkt als iets vrijblijvends waar je ook goed zonder kunt. Maar als je nooit leert om door een leerkuil te gaan dan kan dat later wel problemen opleveren. En dat is wat ik wil voorkomen. Het komt hem allemaal zo makkelijk aanwaaien maar hij weet niet hoe hij moet leren, als iets onverhoopt toch niet lukt, is het huis te klein. Met paniek en heel veel frustratie tot gevolg.
Ja dat leren leren is ook echt waar ik mee zit. Dat herken ik van mijzelf :+ en hier leidt het ook tot tranen als het een keertje niet lukt maar de snappet geeft automatisch al veel moeilijker werk waar nog geen uitleg van geweest is soms, dus het is niet gek maar dat gaat er niet in bij hem.
Ik hoop dat de externe plusklas die eind deze maand start voorziet in die leercurve voor O.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_201277871
Dat leren leren is wel een ding. Bij D zie je aan de ene kant dat hij met de reguliere schoolstof nooit gaat leren om door een leerkuil te gaan. Maar daar heeft hij dus die plusklas voor. In ons geval is het dus niet vooruitgaan qua reguliere cognitieve stof, maar in verbreding en verdieping. En Russisch of Chinees

Want aan de andere kant zie je juist een jong kind dat eigenlijk nog echt een stuk ontwikkeling op emotioneel gebied te gaan te hebben.. Als je dan zou zeggen dat de ene -2 is en de andere +2, zit hij nu wel op zijn plek denk ik. Hij kan die leerkuil ook moeilijk door omdat hij emotioneel jong is (nog heel zwart wit, expressief, weinig nuance)..

Maar wat geschikt is verschilt zo per kind, wat de beste keuze is. En je bent afhankelijk van school/leerkracht dat er ook iets aangeboden wordt. En wij zoeken voor het emotionele stuk hulp buiten school.
Dat hij in groep 3 heel hard ging op de basisstof gaf hem de kans om een pre-plusklas in te stromen. Als je dan eenmaal in die stroom zit, dan wordt je kind automatisch al meer op dat gebied gezien.

quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 13:05 schreef twist02 het volgende:

[..]

Ik ben serieus nog steeds bijna blij dat onze Minion eind groep 1 een soort mini-meltdown heeft gehad op school :@ want vanaf toen is het balletje echt gaan rollen.
idem voor uit het raam willen springen hier.. Toen had ik opeens juf, de IB-er, de plusklasjuf, de orthopedagoog en iemand van de gemeente in gesprekken }:|
  donderdag 9 september 2021 @ 13:47:06 #93
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201277894
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 12:08 schreef twist02 het volgende:

[..]
Maar het dikgedrukte zegt dan toch ook genoeg? Ik denk dat er maar weinig ouders zouden zijn die hier problemen mee zouden hebben.

Het ging er -volgens mij- juist om dat er dus ook kinderen zijn die (totaal) geen fijne basisschooltijd hebben,
(onder andere) omdat ze niet voldoende uitgedaagd worden. Dan maakt het weinig uit of je kind 0 of 100 vrienden heeft; blijkbaar is dat niet altijd voldoende om er dus een fijne basisschooltijd van te maken.

* 'Voldoende' betekent dus niet per se altijd op het toppen van je kunnen, maar daadwerkelijk 'voldoende' om het leuk/interessant genoeg te houden.
Dit. De zoektocht naar wat passend onderwijs is voor een hoogbegaafd kind gaat niet over 'op de toppen van je kunnen presteren', maar over de enorme effecten op het welzijn van een kind als het chronisch niet gezien wordt, en wat er dan nodig is om aan te sluiten bij de behoeftes. Niet omdat er gymnasium geambieerd wordt, wel omdat de schade door school juist bij deze groep kinderen het grootst is (Onderwijsaffaire heeft daar niet lang geleden een interessante enquete over gehouden). Ik heb echt het idee dat veel mensen geen idee hebben van hoe het er uit ziet als een kind zulke schade heeft opgelopen, en hoe lang en heftig de weg terug omhoog weer is. Nu hebben wij een verhaal met een happy end, maar ik ken genoeg verhalen van kinderen die nooit meer naar school toe kunnen. En dan heeft het gebrek aan passend onderwijs dus invloed op de rest van je leven.
  donderdag 9 september 2021 @ 16:34:21 #94
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_201280013
Het leren leren kan eventueel ook buitenschools. Mijn jongste heeft pianoles waarbij veel aandacht wordt besteed aan het leerproces. Nu scheelt het dat haar pianolerares waarschijnlijk ook hb is en zich hierin ook verder schoolt.
Uiteraard is het ook belangrijk dat de school zelf hier ook aandacht voor heeft.

Over cognitieve en sociale ontwikkeling: als mijn kinderen voldoende cognitief aan hun trekken kwamen/komen, zitten ze beter in hun vel en zijn ze socialer. Onderschat en verwaarloos het cognitieve gedeelte niet! Niet omdat ze zo hoog mogelijk zouden moeten scoren, maar juist om beter met zichzelf en anderen om te kunnen gaan.
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
pi_201280876
Ik weet dat mijn kind op school geen sociale aansluiting gaat vinden, het verschil is echt veel te groot. Hij leert wel om te gaan met zijn klasgenoten, maar het zullen geen vrienden worden. Die zoek ik voor Sjaak dan ook buiten school om. Ondertussen heb ik er een paar gevonden gelukkig. Bij die kinderen kan hij zichzelf zijn en ik heb dan echt een ander kind O+
In ons geval is school er dus voor het cognitieve stuk, leren leren doen we thuis (ook met piano, maar Sjaak leert dat zichzelf aan, gaat daarbij vaak door de leerkuil) en in de plusklas werken ze aan andere vaardigheden. Die moet echter nog beginnen en daar heb ik binnenkort een informatie-avond over.
Bij de begeleiding zijn we bezig met het emotionele stuk.
  donderdag 9 september 2021 @ 19:36:41 #96
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_201282627
Mijn kind zat op gitaarles drie jaar lang, wilde nauwelijks oefenen en kreeg nog complimentjes van de leraar. Niks leerkuil -O- :D
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_201282658
Balen, @laziness

J gaat (inmiddels) vrijwillig door de leerkuil met het spelen van Mario :D. Ach, het is een begin.
pi_201283430
quote:
1s.gif Op donderdag 9 september 2021 19:38 schreef Hupje het volgende:
Balen, @:laziness

J gaat (inmiddels) vrijwillig door de leerkuil met het spelen van Mario :D. Ach, het is een begin.
Oh ja, dit ook.
pi_201284095
Hier ook piano. maandag les, dinsdag drama, woensdag gemopper. Tegen het weekend speelt hij het enthousiast en moet iedereen het horen. Om maandag weer nieuwe stof te krijgen. De juf is typisch, maar het werkt wel goed.
pi_201290498
quote:
0s.gif Op donderdag 9 september 2021 11:53 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Daar staat wel tegenover dat vooral bij meisjes er veel minder snel problemen optreden, omdat ze veel sneller geneigd zijn zich aan te passen. Ze leveren dan inderdaad geen probleem op, maar ze krijgen ook niet wat ze wel zouden kunnen gebruiken.

Maar goed, ik sta er meer in als @:Claudia_x Ze heeft een hele fijne basisschooltijd gehad met veel vriendinnen en dat vind ik heel belangrijk. Dat ze dan cognitief niet is uitgedaagd zoals wellicht had gekund, vind ik dan minder erg.
Ja, dit is zeker waar en ook een lastige. Ik zie dat ook vaak.

Ik vind het als docent best lastig dat ik ouders heb die op basis van hb alles willen verklaren, met coaches aankomen (die ik soms in hun benadering discutabel vind, omdat ze geen onderwijskundige achtergrond en ervaring hebben, maar wel ons willen vertellen wat we in de klas moeten doen en met veel stelligheid van alles poneren..) en meer uitdaging willen voor hun kind, terwijl het probleem dan toch wat ingewikkelder in elkaar zit in mijn ogen. Het is met of zonder label wel een gevaar van school (en vervolgens ook bij ouders) dat de nadruk zo ligt op het cognitieve aspect, in plaats van dat naar het gehele kind wordt gekeken. Ik werk op een school waar denk ik zo'n 20% van de leerlingen hoogbegaafd is. Van de meeste kinderen weet ik dat niet 'officieel', maar inmiddels herken ik het ook wel snel. En ja, dat zijn allemaal heel verschillende kinderen die allemaal weer anders functioneren.

Wat deze kinderen vaak wel gemeen met elkaar hebben, is dat ze zich op de basisschool weinig uitgedaagd voelden en ook minder aansluiting hadden. Eenmaal een paar jaar op de middelbare school wordt dit verleden, waarin ze vaak dus veel van elkaar herkennen, een soort 'rite de passage'. Ja, toen was het een beetje vervelend (letterlijk), maar dat is nu voorbij en nu zitten we op onze plek. Dat relativeert het wel weer een beetje. Ik sta er ook dubbel in: ik vind ook niet dat we ons daar zomaar bij neer moeten leggen, aan de andere kant geloof ik net als Claudia dat basisscholen op dit moment over het algemeen onvoldoende toegerust zijn om hier een oplossing voor te hebben en dat je als ouder daar ook niet teveel van moet verwachten. Ik denk ook dat het heel goed om te zorgen voor uitdagingen buiten school, door middel van hobby's e.d.
"All that maybe the slightly better ones do is sort of get inside your head and leave something there"
pi_201391630
Vandaag een kennismakingsgesprek gehad met de beide juffen en echt, het voelt zó goed op het moment! O+

Sowieso een kind wat letterlijk huppelend naar school gaat en vol met enthousiaste verhalen thuiskomt. Maar ook het hele gesprek was zo ontzettend fijn. De ene juf heeft ze al 2 jaar, dus die kent 'r inmiddels behoorlijk goed. En de ander is de RT juf die ik laatst noemde, en die sprak letterlijk uit dat ze zelf ook gewoon geniet als ze samen het pluswerk doornemen enzo O+

Voorlopig is ze het enige kindje dat al in de zon-lijn van VLL werkt en dat vonden wij wel even slikken. Het was in de klas ook al opgevallen (meerdere kindjes vroegen ernaar), en sowieso is ze ook de enige met pluswerk én daar komt binnenkort ook de plusklas weer bij. Dus ik benoemde dat wel, om een beetje te polsen hoe het qua acceptatie in de klas zit enzo. Maar beiden reageerden heerlijk nuchter dat ze het wel in de gaten zouden houden, maar ook 'dat het gewoon zo was en dat dat ook gewoon oké moet zijn'.

Zelf vindt ze het alleen maar rete interessant geloof ik :D en vertelt dagelijks hoeveel werkboekjes er wel niet zijn.
Ook al wel een fijn gesprek gehad over het waarom van het extra werk. Dat zij net wat sneller denkt terwijl een ander kind misschien wat sneller rent. Ze kan bij vlagen heerlijk zelfverzekerd zijn, en is dan niet altijd even politiek correct, zeg maar :X :+
♥ Minion ♥ mei 2015
♥ Pitbull ♥ dec 2017
pi_201417048
Wat een geweldig begin van het schooljaar, twist! Dat geeft wel vertrouwen voor de rest van het jaar O+
  maandag 20 september 2021 @ 14:09:46 #103
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201440619
Goed, wij mogen komend schooljaar gebruiken om na te denken over een plan voor een kind dat na dit schooljaar klaar is met het curriculum van de basisschool. Wat is wijsheid? Met 9 naar het VO? Fysiek nog op de basisschool blijven en wel al de stof van het VO doorlopen? Thuisonderwijs met af en toe wat lessen volgen op het VO? Een jaar backpacken door Azië? :')
pi_201441604
@twist02, Wat goed dat het goed voelt! Een goed begin is altijd top :Y

@Nanukerst, is er geen VO met een pre-jaar in de buurt? Dat heeft het gymnasium hier tegenwoordig. Of kijken naar 10-14 ter overbrugging? Ik weet dat hier in de stad iemand zit die helpt met die schoolkeuze bij complexe gevallen, die kennen alle mogelijkheden net wat beter.

Het hangt ook van het kind af. Mijn kind kan emotioneel echt nog niet door naar het VO, die mag dit en volgend jaar nog wat rijpen. En sociaal zit hij nu ook prima.
pi_201443323
quote:
0s.gif Op maandag 20 september 2021 14:09 schreef Nanukerst het volgende:
Goed, wij mogen komend schooljaar gebruiken om na te denken over een plan voor een kind dat na dit schooljaar klaar is met het curriculum van de basisschool. Wat is wijsheid? Met 9 naar het VO? Fysiek nog op de basisschool blijven en wel al de stof van het VO doorlopen? Thuisonderwijs met af en toe wat lessen volgen op het VO? Een jaar backpacken door Azië? :')
Camper kopen en op reis gaan ^O^
  maandag 20 september 2021 @ 22:32:35 #106
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201447763
quote:
0s.gif Op maandag 20 september 2021 15:21 schreef Deepfreeze het volgende:
@:twist02, Wat goed dat het goed voelt! Een goed begin is altijd top :Y

@:Nanukerst, is er geen VO met een pre-jaar in de buurt? Dat heeft het gymnasium hier tegenwoordig. Of kijken naar 10-14 ter overbrugging? Ik weet dat hier in de stad iemand zit die helpt met die schoolkeuze bij complexe gevallen, die kennen alle mogelijkheden net wat beter.

Het hangt ook van het kind af. Mijn kind kan emotioneel echt nog niet door naar het VO, die mag dit en volgend jaar nog wat rijpen. En sociaal zit hij nu ook prima.
Mijn kind kan emotioneel ook nog niet door naar het VO vind ik. Maar zo'n kind afremmen heeft ook de nodige weerslag op zijn mentale welzijn. 10-14 zit hier niet in de buurt, wel wat scholen die voor 'slimme' 8ste-groepers lesblokken aanbieden. Die zetten we op ons lijstje om mee in gesprek te gaan.
  maandag 20 september 2021 @ 22:32:55 #107
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201447767
quote:
0s.gif Op maandag 20 september 2021 17:42 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Camper kopen en op reis gaan ^O^
Jamaar de katten dan :'(
pi_201450339
quote:
0s.gif Op maandag 20 september 2021 22:32 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Jamaar de katten dan :'(
Huurder zoeken voor je huis?

Wij stevenen ook af op een kind wat met 8 of 9 jaar naar het VO zal gaan. Wij overwegen dus echt om een reis te gaan maken, zodat we hem wat kunnen remmen in school. Daarnaast ben ik contact aan het zoeken met 3 middelbare scholen in de omgeving om te kijken of zij al wat kunnen betekenen volgend schooljaar. Dit zijn de middelbare scholen waar ik Sjaak eventueel naartoe zie gaan. Met eentje is het contact heel erg goed (maar ja, daar ken ik de coördinator persoonlijk), met 1 school krijg ik geen contact met de hb-coördinator en de derde school zegt dat we in januari maar naar de open avond moeten komen en daarna eens contact moeten zoeken. Dus het succes is wisselend, zeg maar.
  dinsdag 21 september 2021 @ 08:03:11 #109
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201450392
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 07:50 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Huurder zoeken voor je huis?

Wij stevenen ook af op een kind wat met 8 of 9 jaar naar het VO zal gaan. Wij overwegen dus echt om een reis te gaan maken, zodat we hem wat kunnen remmen in school. Daarnaast ben ik contact aan het zoeken met 3 middelbare scholen in de omgeving om te kijken of zij al wat kunnen betekenen volgend schooljaar. Dit zijn de middelbare scholen waar ik Sjaak eventueel naartoe zie gaan. Met eentje is het contact heel erg goed (maar ja, daar ken ik de coördinator persoonlijk), met 1 school krijg ik geen contact met de hb-coördinator en de derde school zegt dat we in januari maar naar de open avond moeten komen en daarna eens contact moeten zoeken. Dus het succes is wisselend, zeg maar.
Een jaar reizen lijkt ons geweldig, maar gezien ons andere kind is dat geen serieuze optie. :)

Hebben jullie middelbare scholen geen eisen tav leeftijd? De school die wij op het oog hebben laat 'pas' kinderen toe vanaf 11, hebben ze al aangegeven.
pi_201450964
Nanukerst, wat een dilemma weer ;(. Zeker een jaar (of wellicht 2?) te moeten overbruggen, dat lijkt me heel moeilijk.

Met het gezin reizen is geen optie, logisch, maar zou het mogelijk zijn om een paar maanden samen met hem weg te gaan? 2-3 maanden met 1 ouder zeg maar.

De basisschool denkt toch goed mee met jullie? Zij kennen het VO-landschap ook beter, wat lijkt hen de beste optie? Aangezien het nu met Sticker al niet lekker loopt, is het reëel om te verwachten dat ze voldoende ondersteuning kunnen bieden?

Zou hij het leuk vinden om een vreemde taal te leren, en/of een muziekinstrument leren bespelen? Zou je met dit soort dingen een (deel van de) week kunnen vullen? Je hebt dan ook fysieke lessen, in kleine groepen en oefeningen die thuis gedaan moeten worden. Maar toch heel anders dan schoolwerk wellicht.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201451181
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 september 2021 08:03 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Een jaar reizen lijkt ons geweldig, maar gezien ons andere kind is dat geen serieuze optie. :)

Hebben jullie middelbare scholen geen eisen tav leeftijd? De school die wij op het oog hebben laat 'pas' kinderen toe vanaf 11, hebben ze al aangegeven.
De twee scholen waar ik contact mee heb, hebben nu ook kinderen van 9 jaar rondlopen, vertelden ze.
pi_201451411
Ze hebben hier ook mensen bij het samenwerkingsverband die helpen met de schoolkeuze. Die hebben net iets meer zicht op de mogelijkheden. D's juf gaf bij een ander kind ook aan dat ze de meeste scholen wel kent van verhalen van grote broers/zussen. Maar echt inhoudelijk ook niet alles weet. Die verwijst ze graag door..

Ik dacht dat je hier met 10 naar het gymnasium kan. Maar dat is best een beschutte school, en heel erg ingesteld of HB kinderen en hun problemen. En D wil geen extra taal. Maar hij is ook 11,5 als hij naar het VO gaat, dus dat valt wel mee.
  vrijdag 24 september 2021 @ 09:21:13 #113
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201494171
Dank voor het meedenken. O+

Maandag hebben we weer een groot overleg. Vraag die centraal staat is: Hoe lang kan huidige school nog iets bieden? Als je klaar bent met de stof, zijn we dan niet gewoon dagbesteding aan het bieden? Past dat binnen een doorlopende leerlijn..? HB-specialist was heel duidelijk: leuk dat school groep 8 gaat aanbieden qua stof, maar ook dat zal tegenvallen: een kind met deze extreme voorsprong zal ook die stof binnen een maand onder de knie hebben. Ze heeft ons uit de droom geholpen dat hij nog een heel schooljaar 'bezig' is met groep 8-stof. Niet leuk om te horen, wel duidelijk.

Maar het universum lijkt ons toch goed gezind, want er is een middelbare school op loopafstand die bezig is met het opstarten van een 'groep 9'. Het is ook nog eens een enorm goede school, een begaafdheidsprofielschool nota bene, dus de kans dat ze met ons mee kunnen en willen denken valt te verwachten. Dan zou het dit jaar nog wat knip- en plakwerk worden van thuisonderwijs, een tikje school, externe plusklas, (mogelijk wat lessen mee doen op het VO?) en dan het volgend schooljaar hopelijk de groep 9.
pi_201494226
Wel fijn dat iedereen zo meedenkt. En die groep 9 klinkt echt als een uitkomst ^O^
pi_201495979
@Nanukerst Toeval bestaat niet O+
pi_201548656
@Nanukerst, hoe ging het gesprek gisteren?
  dinsdag 28 september 2021 @ 14:38:13 #117
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201552012
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 08:56 schreef Deepfreeze het volgende:
@:Nanukerst, hoe ging het gesprek gisteren?
Wat lief dat je er naar vraagt! O+

Het was een goed gesprek. Het is voor iedereen duidelijk dat lopend schooljaar het laatste jaar op de basisschool is voor Sticker. Afhankelijk van wanneer het daar 'echt klaar' is (dat hoeft niet perse einde schooljaar te zijn) is hij 8 of 9 als hij groep 8 afrondt. Daar zitten voor ons als ouders heel wat zorgen omheen, maar de basis is altijd geweest dat we hem volgen en dat gaan we dus nu ook doen. Er zit bij mij heel wat emotie, want 8 of 9 is gewoon piepjong nog, maar het is wat het is. School gaat bekijken wat ze nog kunnen bieden gedurende het huidig schooljaar, wij zijn lijntjes richting VO aan het uitzetten. Niet om hem daar volgend schooljaar naartoe te sturen, wel om te kijken wat ze in de tussentijd kunnen bieden in een uitzonderlijk geval als dit.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nanukerst op 28-09-2021 15:55:22 ]
pi_201552772
Dat is echt wel piepjong inderdaad. Dat je eigenlijk nog wel een jaar, of misschien zelfs 2 wil overbruggen voor hij echt naar het VO gaat, zonder een echt thuiszitter te worden. Ik hoop dat daar een mooie invulling voor komt, zoals die groep 9..
  dinsdag 28 september 2021 @ 20:48:19 #119
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_201556991
Tip van flip:
Gratis Webinar van Tessa Kieboom: https://www.ouders.nl/wee(...)POFXykd_n5UrHA5EeEWM

Tessa is auteur van het boek Hoogbegaafd en Meer dan intelligent en geldt binnen het Nederlandse taalgebied als een van de autoriteiten op het gebied van hoogbegaafdheid.
Ik heb ooit eens een workshop van haar gevolgd en O is zelfs een keer zes weken elke dinsdag naar training van haar instituut Exentra in Antwerpen gegaan. :Y
***
  dinsdag 28 september 2021 @ 22:07:27 #120
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201558270
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 15:35 schreef Deepfreeze het volgende:
Dat is echt wel piepjong inderdaad. Dat je eigenlijk nog wel een jaar, of misschien zelfs 2 wil overbruggen voor hij echt naar het VO gaat, zonder een echt thuiszitter te worden. Ik hoop dat daar een mooie invulling voor komt, zoals die groep 9..
Wij ook. Maar tot nu toe reageert de begaafdheidscoordinator in kwestie niet op mijn mails of telefoontjes, dus we weten nog niets.
pi_201562702
Ik (als hb specialist) heb trouwens nu met een externe RT’er (Ook een hb specialist) een doorlopende lijn neergezet voor een groep 6 leerling die al volledig klaar is met de basisschool stof. Hij krijgt ook 3 dagen per week 2 uur individuele begeleiding van haar. In de klas werkt hij hier verder aan en vakken als onderzoekend leren en crea doet hij wel gewoon mee. Iedereen is nu zo enthousiast dat het stukje “volgend jaar naar het VO” niet eens meer zo stellig vast staat.
Nu moet ik natuurlijk zeggen dat dit kind sociaal emotioneel best sterk is.
Maar is zoiets niet nog een optie voor die schooljaar?
Of is die er al? Ik heb niet meegelezen de laatste weken.

Ik zat zelf even een beetje in de knoop met professioneel hb specialist zijn en een kind die dus misschien wel hb is. Dus ik had mezelf even een topic verbod gegeven. Maar het gaat alweer beter.
Wel heel tof, zit nu in een stuurgroep voor een klas voor de thuiszittende hb’ers (nou dat is natuurlijk niet tof voor de kids, maar om dit vanaf het begin op te zetten is wel tof).

Update Js.. de leerkrachten kwamen zelf met een groot onderzoek. Iq, maar ook taalontwikkeling, gedrag en fysiek. Dan kunnen we eens kijken welk aspect we eerst gaan oppakken. Want en plusklas en logopedie en fysio en weerbaarheidscursus is een beetje veel ;)
Alleen kwamen ze hier 3 weken geleden mee en heb ik sindsdien niets meer gehoord..
pi_201563130
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 september 2021 22:07 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Wij ook. Maar tot nu toe reageert de begaafdheidscoordinator in kwestie niet op mijn mails of telefoontjes, dus we weten nog niets.
Hier ook nog steeds een school die niet reageert. Ik vind daar wel wat van en het vertroebelt mijn beeld van die school.
pi_201564728
Wat lastig dat ze niet vlot reageren. Ik ga dit najaar maar eens rondkijken, als hier in de stad toch iedereen open dagen heeft. Maar wij hebben ook nog anderhalf jaar voor een definitief besluit.

Wel eindelijk de gemeente aan de lijn om D zijn PMT te vergoeden. Dat liep even gek, maar nu vinden ze het gelukkig een goed plan. Volgend jaar gaat PMT waarschijnlijk uit het pakket, dus we zijn mooi op tijd.
  woensdag 29 september 2021 @ 20:19:32 #124
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201569983
quote:
0s.gif Op woensdag 29 september 2021 12:03 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Hier ook nog steeds een school die niet reageert. Ik vind daar wel wat van en het vertroebelt mijn beeld van die school.
Ja, daar heb ik ook al snel last van. Inmiddels is hier het contact gelegd: over twee weken hebben we een videobel-afspraak. *O*
pi_201588385
Heel fijn dat er contact is! Hopelijk snel een passend plekje gevonden :)

En ook fijn dat de pmt wordt vergoed :)

En inderdaad fok-wet, hier werd ook weer contact gemaakt over het vervolgtraject :) . We hoorden ook dat het echt goed gaat met hem, er zit nog een hb jongen in de klas en ze vullen elkaar heel goed aan. Hij heeft een vriendje O+
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 11:03:21 #126
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201590316
quote:
1s.gif Op woensdag 29 september 2021 11:31 schreef Loj het volgende:

Wel heel tof, zit nu in een stuurgroep voor een klas voor de thuiszittende hb’ers (nou dat is natuurlijk niet tof voor de kids, maar om dit vanaf het begin op te zetten is wel tof).

Zijn dit thuiszitters vanuit de hele regio, of binnen de scholengemeenschap waar je voor werkt? Wil je me in PB meer info sturen? Ik blijf graag op de hoogte van zulke initiatieven!
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 11:13:38 #127
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201590449
quote:
1s.gif Op woensdag 29 september 2021 11:31 schreef Loj het volgende:
Ik (als hb specialist) heb trouwens nu met een externe RT’er (Ook een hb specialist) een doorlopende lijn neergezet voor een groep 6 leerling die al volledig klaar is met de basisschool stof. Hij krijgt ook 3 dagen per week 2 uur individuele begeleiding van haar. In de klas werkt hij hier verder aan en vakken als onderzoekend leren en crea doet hij wel gewoon mee. Iedereen is nu zo enthousiast dat het stukje “volgend jaar naar het VO” niet eens meer zo stellig vast staat.
Ja, dit klinkt geweldig O+ Deze school kan dat niet bieden. Dat is echt geen onwil, ze hebben gewoon niet de mankracht om dat goed te begeleiden. De IB'er is geweldig, maar staat dit schooljaar ook 2 dagen per week voor de klas omdat er een vacature niet werd ingevuld. Zij moet haar IB-taken van 4 dagen in 2 dagen proppen, er is gewoon geen ruimte. Daarnaast zijn we nu natuurlijk al bezig met flexi-onderwijs (wat geweldig goed aansluit) dus school is al heel erg flexibel gebleken richting ons. De vraag wat ze dan nog wel kunnen bieden dit schooljaar hebben we gesteld, daar gaan ze met elkaar over in gesprek, ik ben benieuwd of daar nog iets uit komt. Maar gezien het feit dat de voorsprong van Sticker erg uitzonderlijk is, verwacht ik niet dat ze een passend plan kunnen bieden. Er is gewoon nu niemand bij betrokken die dit vaker heeft meegemaakt. (Zelfs de HB-specialist niet..)

Sticker is niet perse emotioneel zwak, maar wel echt een jongetje van 8 in veel opzichten. En gezien de snelheid waarmee hij alles wat wordt aangeboden onder de knie krijgt (voor de beeldvorming: een jaar geleden is hij op deze school ingestroomd in groep 4.. nu bezig met groep 8) is het niet reëel om te denken dat langer op de basisschool goed voor hem zou zijn. Eigenlijk is al onze hoop gevestigd op de groep 9, fingers crossed!
pi_201591666
Ik ben zelf hb en ging op mijn 10e naar het gym. Alles ging goed, zowel op school als sociaal.

Totdat de rest van de klas een jaar of 14 werd en ik nog maar 12 was. Toen begon het ineens zo te veranderen. Zij begonnen massaal te puberen, terwijl ik nog echt een kind was.

Ik heb die periode als best eenzaam ervaren. Ineens waren mijn vriendinnen met heel andere dingen bezig en ik snapte niks van al die hormonen en het gegiechel om jongens en het gedoe met make up.

Misschien ook iets om in je achterhoofd te houden. Voor mijn eigen kinderen hoop ik dat ze hun schooltijd op een normale manier doorlopen. Ik weet niet of zij ook hb zijn, maar als dat zo is, dan zou ik het niet stimuleren dat ze zo snel mogelijk door alle leerjaren vliegen. Ik heb in ieder geval niet de neiging om actief iets in gang te zetten, of ergens op aan te sturen op school.

Leren en naar school gaan is zoveel meer dan het cognitieve deel.
pi_201592429
Als je terugleest, zie je ook dat het niet gaat om zoveel mogelijk stimuleren, maar om een evenwicht te vinden waarbij het kind zich fijn voelt. Dat is inderdaad niet alleen cognitief, maar speelt wel mee natuurlijk.
pi_201592681
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 14:32 schreef Hupje het volgende:
Als je terugleest, zie je ook dat het niet gaat om zoveel mogelijk stimuleren, maar om een evenwicht te vinden waarbij het kind zich fijn voelt. Dat is inderdaad niet alleen cognitief, maar speelt wel mee natuurlijk.
Dat snap ik. Ik denk alleen dat versnellen niet altijd een (blijvende) oplossing is. Tijdelijk kan het zeker werken en goed gaan, maar op de lange termijn is het niet altijd het beste voor het kind.
pi_201593295
Ik ga het even proberen uit te leggen:

School en de lessen op school zijn gericht op het gemiddelde kind met een iq van 100. Mijn kind zit daar behoorlijk boven, waardoor de lessen niet op zijn niveau worden aangeboden. Het wordt dus gecompact, hij krijgt nu in 3 dagen de lessen die de rest in 5 dagen krijgen. In die 3 dagen gaat het voor hem nog te langzaam. Hij heeft namelijk maar 1x uitleg nodig, waar de rest van de klas 5-10 keer die uitleg nodig heeft.
Voor mijn zoontje is het zitten in een klaslokaal met zijn klasgenootjes een behoorlijke opgave. Hij moet zich namelijk constant aanpassen aan hun niveau, want andersom kan niet.

Ik zie het zo: een gemiddeld kind zet je ook niet tussen een dagbestedingsgroep met kinderen met een iq van 40. Iedereen ziet van tevoren dat dit een dag, of een week, ofzo, nog wel leuk gaat zijn, maar daarna wordt het onhoudbaar. Toch vragen we van onze kinderen hetzelfde, want het iq-verschil is net zo groot tussen hen en hun klasgenootjes.

Ja, school is meer dan cognitief en leren, maar voor deze kinderen is het een kwestie van constant aanpassen en wachten, wachten, wachten. Deze kinderen passen niet op een reguliere school, maar ook niet op een hb-school. Daar is het onderwijs gericht op kinderen met een iq tussen 130-145. Alsnog een stuk lager dan bijvoorbeeld dat van mijn kind. Ook daar gaat het een stuk te traag voor dit soort kinderen.

En daarom hebben wij iedere keer het vraagstuk: wat is het beste voor dit kind? En niemand die het weet. Gister werd de voorspelling uitgesproken dat mijn 6-jarige over een paar maanden klaar is met groep 6. Wat dan?
pi_201593416
Waarom leg je mij dit uit, terwijl ik net heb verteld dat ik zelf hb ben en op mijn 10e naar de middelbare school ben gegaan?

Mijn kinderen hebben het geluk dat ze op een basisschool zitten waar het gemiddelde niveau al een stuk hoger ligt dan op andere basisscholen.

Het tempo zit er dus goed in. Naast het normale programma is er veel aandacht voor andere interesses van de kinderen, zoals sterrenkunde, programmeren, natuur en techniek (met practica), maar ook aan toneel en creatief schrijven wordt veel aandacht besteed. Het is maar net wat de voorkeur heeft van het kind, of een groepje kinderen.

Om antwoord te geven op je laatste vraag: je kind van 6 heeft straks groep 6 afgerond en wat dan? Wat voor interesses geeft je kind? Er is natuurlijk eindeloos veel wat een kind kan leren, dat stopt niet bij de stof van de basisschool. Waarom laat je je kind niet afgaan op wat hij boeiend vindt? Daarmee kan hij een leven lang vooruit.

[ Bericht 44% gewijzigd door KayaQ op 01-10-2021 16:00:14 ]
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:00:32 #133
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201593525
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 14:52 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Dat snap ik. Ik denk alleen dat versnellen niet altijd een (blijvende) oplossing is. Tijdelijk kan het zeker werken en goed gaan, maar op de lange termijn is het niet altijd het beste voor het kind.
Heb je je in dit onderwerp verdiept? Want er zijn inmiddels heel wat onderzoeken gedaan die uitwijzen dat versnellen geen nadelige gevolgen heeft voor een kind. En weet je wat de gevolgen van niet versnellen kunnen zijn?
pi_201593553
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 15:54 schreef KayaQ het volgende:
Waarom leg je mij dit uit, terwijl ik net heb verteld dat ik zelf hb ben en op mijn 10e naar de middelbare school ben gegaan?

Mijn kinderen hebben het geluk dat ze op een basisschool zitten waar het gemiddelde niveau al een stuk hoger ligt dan op andere basisscholen.

Het tempo zit er dus goed in. Naast het normale programma is er veel aandacht voor andere interesses van de kinderen, zoals sterrenkunde, programmeren, natuur en techniek (met practica), maar ook aan toneel en creatief schrijven wordt veel aandacht besteed. Het is maar net wat de voorkeur heeft van het kind, of een groepje kinderen.
Omdat weinig mensen lijken te begrijpen waarom versnellen niet gaat om het versnellen, maar om heel wat anders. Het is voor deze kinderen namelijk geen versnellen, maar het is volgen van de onderwijsbehoefte. Zowel op korte als langere termijn is dat nou eenmaal beter. En met de kennis die we hebben, bereiden we ons kind voor om situaties als die van jou te voorkomen. Heel vervelend dat jij die ervaring hebt natuurlijk. Als ik mijn kind nu nog 6 jaar op de basisschool ga houden, wil hij binnen een half jaar wellicht dood. Lijkt me ook geen wenselijke situatie.
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:02:14 #135
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201593562
Het is bovendien geen versnellen als je je eigen tempo volgt.
pi_201593772
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 15:54 schreef KayaQ het volgende:
Waarom leg je mij dit uit, terwijl ik net heb verteld dat ik zelf hb ben en op mijn 10e naar de middelbare school ben gegaan?

Mijn kinderen hebben het geluk dat ze op een basisschool zitten waar het gemiddelde niveau al een stuk hoger ligt dan op andere basisscholen.

Het tempo zit er dus goed in. Naast het normale programma is er veel aandacht voor andere interesses van de kinderen, zoals sterrenkunde, programmeren, natuur en techniek (met practica), maar ook aan toneel en creatief schrijven wordt veel aandacht besteed. Het is maar net wat de voorkeur heeft van het kind, of een groepje kinderen.

Om antwoord te geven op je laatste vraag: je kind van 6 heeft straks groep 6 afgerond en wat dan? Wat voor interesses geeft je kind? Er is natuurlijk eindeloos veel wat een kind kan leren, dat stopt niet bij de stof van de basisschool. Waarom laat je je kind niet afgaan op wat hij boeiend vindt? Daarmee kan hij een leven lang vooruit.
Mijn kind leert op school over de provincies en hun hoofdsteden. Van Nederland, welteverstaan. Dus thuis heeft hij een atlas waarin hij uitzoekt hoe het in andere landen zit. Zijn daar provincies, of staten? Hij leert over rivieren in Nederland op school, en zoekt gelijk andere rivieren op in Europa. Zo werkt het bij alles. Hij stopt zelf niet bij de stof die hem wordt aangeboden, hij gaat zelf verder. Het enige wat ik hoef te doen is hem meenemen naar de bibliotheek en op reis, zodat hij zelf dingen kan ontdekken.
pi_201593773
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:01 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Omdat weinig mensen lijken te begrijpen waarom versnellen niet gaat om het versnellen, maar om heel wat anders. Het is voor deze kinderen namelijk geen versnellen, maar het is volgen van de onderwijsbehoefte. Zowel op korte als langere termijn is dat nou eenmaal beter. En met de kennis die we hebben, bereiden we ons kind voor om situaties als die van jou te voorkomen. Heel vervelend dat jij die ervaring hebt natuurlijk. Als ik mijn kind nu nog 6 jaar op de basisschool ga houden, wil hij binnen een half jaar wellicht dood. Lijkt me ook geen wenselijke situatie.
Dat snap ik. Maar hoe ga je je kind daarop voorbereiden dan? Of komt hij op een speciale middelbare school met allemaal hoogbegaafden?

Ik bedoel het trouwens niet negatief. Ik snap helemaal dat je meebeweegt met je kind. Alleen er kunnen ook nadelen aan zitten, zoals ik zelf heb ondervonden.

Ik vond de middelbare school op sociaal gebied pas weer leuk vinden toen ik zelf een jaar of 15 was.
pi_201593781
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:15 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Mijn kind leert op school over de provincies en hun hoofdsteden. Van Nederland, welteverstaan. Dus thuis heeft hij een atlas waarin hij uitzoekt hoe het in andere landen zit. Zijn daar provincies, of staten? Hij leert over rivieren in Nederland op school, en zoekt gelijk andere rivieren op in Europa. Zo werkt het bij alles. Hij stopt zelf niet bij de stof die hem wordt aangeboden, hij gaat zelf verder. Het enige wat ik hoef te doen is hem meenemen naar de bibliotheek en op reis, zodat hij zelf dingen kan ontdekken.
Doet niet elk kind dat?
pi_201593793
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:00 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Heb je je in dit onderwerp verdiept? Want er zijn inmiddels heel wat onderzoeken gedaan die uitwijzen dat versnellen geen nadelige gevolgen heeft voor een kind. En weet je wat de gevolgen van niet versnellen kunnen zijn?
Nja, hij/zij heeft een N=1 ervaring en wil dat voor zijn/haar kinderen voorkomen. Snap ik helemaal. Ik heb een andere N=1 ervaring.
pi_201593824
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:16 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Doet niet elk kind dat?
Niet op dit niveau en met deze intensiteit nee.
pi_201594066
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:16 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Doet niet elk kind dat?
Nee. Ik heb een HB-er, maar dat zit bij hem niet zo in de schoolweetjes-honger.
Hij is slim, leert heel snel, heeft weinig instructies nodig. Maar heeft niet die onuitputtelijke (?) drive die deze kinderen hebben.

Toch had ook hij vorig jaar drama omdat het allemaal erg saai werd. Een groep verder zetten is een optie, maar voor ons zijn er nog andere opties om eerst te proberen. Sommige kinderen hebben al die andere opties wel geprobeerd.
pi_201594109
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:00 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Heb je je in dit onderwerp verdiept? Want er zijn inmiddels heel wat onderzoeken gedaan die uitwijzen dat versnellen geen nadelige gevolgen heeft voor een kind. En weet je wat de gevolgen van niet versnellen kunnen zijn?
Het ligt eraan waar je naar kijkt. Ik heb zelf op cognitief gebied ook geen nadelige gevolgen ondervonden van versnellen. Als je alleen daarnaar kijkt, dan snap ik de uitkomsten van het onderzoek.

Ik weet uiteraard niet hoe het was gegaan als ik niet had mogen versnellen. Waarschijnlijk was ik dan al doodongelukkig geweest op de basisschool. Nu waren het drie ongelukkige jaren, dan waren het er misschien nog veel meer geweest.

Ideaal was geweest als ik tussen de 10 jarigen naar het gymnasium had gekund.
pi_201594147
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:40 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Het ligt eraan waar je naar kijkt. Ik heb zelf op cognitief gebied ook geen nadelige gevolgen ondervonden van versnellen. Als je alleen daarnaar kijkt, dan snap ik de uitkomsten van het onderzoek.

Ik weet uiteraard niet hoe het was gegaan als ik niet had mogen versnellen. Waarschijnlijk was ik dan al doodongelukkig geweest op de basisschool. Nu waren het drie ongelukkige jaren, dan waren het er misschien nog veel meer geweest.

Ideaal was geweest als ik tussen de 10 jarige naar het gymnasium had gekund.
Gelukkig zie je dat soort initiatieven veel meer. Het gymnasium hier bied een pre-jaar aan voor die jonge kinderen. Maar zet de jongste kinderen ook allemaal samen in 1 gymnasium.
Dat wordt ook wel groep 9 genoemd. Gewoon uitstellen van het VO en veel projectwerk doen om vaardigheden op te doen.
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 16:46:00 #144
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201594173
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:40 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Het ligt eraan waar je naar kijkt. Ik heb zelf op cognitief gebied ook geen nadelige gevolgen ondervonden van versnellen. Als je alleen daarnaar kijkt, dan snap ik de uitkomsten van het onderzoek.

Ik weet uiteraard niet hoe het was gegaan als ik niet had mogen versnellen. Waarschijnlijk was ik dan al doodongelukkig geweest op de basisschool. Nu waren het drie ongelukkige jaren, dan waren het er misschien nog veel meer geweest.

Ideaal was geweest als ik tussen de 10 jarigen naar het gymnasium had gekund.
Nee, de onderzoeken zijn juist gericht op de effecten van versnellen op de mentale gezondheid.
pi_201594378
quote:
1s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:40 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Het ligt eraan waar je naar kijkt. Ik heb zelf op cognitief gebied ook geen nadelige gevolgen ondervonden van versnellen. Als je alleen daarnaar kijkt, dan snap ik de uitkomsten van het onderzoek.

Ik weet uiteraard niet hoe het was gegaan als ik niet had mogen versnellen. Waarschijnlijk was ik dan al doodongelukkig geweest op de basisschool. Nu waren het drie ongelukkige jaren, dan waren het er misschien nog veel meer geweest.

Ideaal was geweest als ik tussen de 10 jarigen naar het gymnasium had gekund.
Als ik deze post van je vergelijk met je eerste post in dit topic, ben je onderweg iets van mening veranderd? Want eerst zeg je dat je niet van plan bent om aan te sturen op versnellen als je kind hb zou zijn, en hier zeg je dat niet versnellen tot jarenlang doodongelukkig zijn kan leiden. Ik denk dat dat laatste wel klopt. :)

Ik denk ook dat er tegenwoordig meer mogelijk is dan toen jij en ik op school zaten. Al kan dat ook afhangen van je locatie in NL. Toen ik op de basisschool zat (dorpsschool, begin 00s) was de enige optie dat de RT'er eens in de week een potje schaak met me kwam spelen.

Ik ben zo eentje die niet versneld heeft, trouwens. Op m'n 7e testte ik IQ >150 en hebben ze me alle leerjaren Cito's door laten werken om te concluderen dat ik feitelijk al zo goed als klaar was met de basisschool (taal volledig klaar, rekenen paar jaar voorsprong). Dat zonder dat ik er ooit les in had gehad, want ik had tot die tijd gewoon (tegenstribbelend) meegedaan met maan-roos-vis en optellen-aftrekken-keersommen. School wilde me twee klassen laten overslaan, ouders wilden dat niet, hebben me naar een andere school gedaan zodat ik daar groep 5 t/m 8 uit mijn neus kon gaan zitten eten. M'n ouders hebben me bijvoorbeeld ook actief bij het leren van Engels vandaan gehouden zodat ik op de middelbare school niet voor zou lopen. Dat doet rare dingen met je zelfbeeld, al die jaren bezig zijn met vooral niet te veel leren want anders vinden ze je straks op de middelbare school een freak.
Achteraf zeggen m'n ouders dat de laatste keer dat ze me als een gelukkig kind zagen op de peuterspeelzaal was.
pi_201594620
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 17:05 schreef Tele6 het volgende:

[..]
Als ik deze post van je vergelijk met je eerste post in dit topic, ben je onderweg iets van mening veranderd? Want eerst zeg je dat je niet van plan bent om aan te sturen op versnellen als je kind hb zou zijn, en hier zeg je dat niet versnellen tot jarenlang doodongelukkig zijn kan leiden. Ik denk dat dat laatste wel klopt. :)

Ik ben niet van mening veranderd. Het is alleen zo dat de school waarop mijn kinderen zitten totaal anders is, dan de school waar ik zelf op zat in de jaren 90.

Dat hebben we bewust zo uitgekozen (man is ook hb).
  vrijdag 1 oktober 2021 @ 21:34:18 #147
318546 Mevr_Mus
Met Mini_Musjes
pi_201598673
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 16:16 schreef KayaQ het volgende:

[..]
Doet niet elk kind dat?
Ik heb heel lang gedacht dat alle kinderen dat doen (ik was er zelf namelijk ook zo een ;) ). Maar dat is dus écht niet zo. Of niet in deze mate. Onze nét 10-jarige zit nu (in zijn eigen schermtijd) Nieuwsuur te kijken. Dat is toch net even anders dan het jeugdjournaal dat ze op school kijken :s)
Oude (on)bekende.
pi_201599976
De jongste zit nu net in groep 3. Hij kreeg van de week zijn eerste rekenboek mee naar huis. Een heel boek vol met +/- sommen tot 5. Thuis is hij bezig met vermenigvuldigen en delen. Heel subtiel en tussen neus en lippen door (dus niet dat hij echt sommen zit te maken thuis), maar als ik dan bedenk dat hij net 4 weken lang op school sommetjes als 4+1 heeft moeten doen, snap ik ineens een stuk beter waar zijn driftbuien vandaan kwamen de afgelopen periode oO<.

Hij houdt zichzelf verder lekker bezig met letters stempelen in de vorm van zware gaten (hele verhalen worden erbij verteld, de letters zelf zijn alleen niet echt leesbaar meer :D). Lezen en schrijven gaat minder soepel overigens, ik voorzie een zeer interessante casus :+.

De oudste mag wellicht in jan/feb weer instromen in de plusklas, mits zijn Cito daar aanleiding toe geeft en afhankelijk van hoe hij in de klas is. Aan de ene kant geen harde nee dus, maar toch een beetje jammer dat ze bij een (mogelijke) onderpresteerder zo aan die Cito hangen :|W. Ze hebben wel wat dingen als rekenmeesters voor hem klaarliggen, maar na 3 weken zegt hij zelf dat er nog niet uit gewerkt is. Dus beetje dubbele signalen…
Venus in pocketformaat
© loveli
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 12:37:41 #149
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201603751
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 23:04 schreef Phaidra het volgende:
De jongste zit nu net in groep 3. Hij kreeg van de week zijn eerste rekenboek mee naar huis. Een heel boek vol met +/- sommen tot 5. Thuis is hij bezig met vermenigvuldigen en delen. Heel subtiel en tussen neus en lippen door (dus niet dat hij echt sommen zit te maken thuis), maar als ik dan bedenk dat hij net 4 weken lang op school sommetjes als 4+1 heeft moeten doen, snap ik ineens een stuk beter waar zijn driftbuien vandaan kwamen de afgelopen periode oO<.

Hij houdt zichzelf verder lekker bezig met letters stempelen in de vorm van zware gaten (hele verhalen worden erbij verteld, de letters zelf zijn alleen niet echt leesbaar meer :D). Lezen en schrijven gaat minder soepel overigens, ik voorzie een zeer interessante casus :+.

De oudste mag wellicht in jan/feb weer instromen in de plusklas, mits zijn Cito daar aanleiding toe geeft en afhankelijk van hoe hij in de klas is. Aan de ene kant geen harde nee dus, maar toch een beetje jammer dat ze bij een (mogelijke) onderpresteerder zo aan die Cito hangen :|W. Ze hebben wel wat dingen als rekenmeesters voor hem klaarliggen, maar na 3 weken zegt hij zelf dat er nog niet uit gewerkt is. Dus beetje dubbele signalen…
Krijgt hij begeleiding bij Rekenmeesters, of verwachten ze dat hij er zelfstandig in werkt? Dat van die cito vind ik echt een blinde vlek van scholen. Is daar geen gesprek nog over mogelijk?
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 14:40:11 #150
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_201605172
Blinde citovlek check. Oudste komt daardoor waarschijnlijk niet in aanmerking voor de plusklas. Intern was het geen probleem maar nu is de plusklas extern geworden. Hij weet het zelf nog niet want nog niet officieel maar ik vrees dat het wel een flinke dreun zal zijn. :{
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 21:10:31 #151
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201609611
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 14:40 schreef Kyara het volgende:
Blinde citovlek check. Oudste komt daardoor waarschijnlijk niet in aanmerking voor de plusklas. Intern was het geen probleem maar nu is de plusklas extern geworden. Hij weet het zelf nog niet want nog niet officieel maar ik vrees dat het wel een flinke dreun zal zijn. :{
Er worden andere eisen gesteld aan de externe plusklas? Dat is toch ook opmerkelijk te noemen.
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 21:17:13 #152
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_201609728
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 21:10 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Er worden andere eisen gesteld aan de externe plusklas? Dat is toch ook opmerkelijk te noemen.
Ja, het aantal plekken is nu beperkt.
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 21:18:13 #153
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_201609745
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 21:17 schreef Kyara het volgende:

[..]
Ja, het aantal plekken is nu beperkt.
Via een andere weg nog een andere plusklas te bereiken? De plusklas van Sticker wordt hier vanuit de HB-praktijk georganiseerd.
  zaterdag 2 oktober 2021 @ 21:51:14 #154
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_201610523
Die zijn hier niet in beeld. Hij is niet HB (getest) dus in die zin "kunnen" we niet zoveel. Ik hoop dat hij wat meer "in beeld" komt doordat hij nu in een klein klasje zit. Maar vooralsnog valt iedereen over rekenen omdat hij daar minder goed op scoort.
pi_201634136
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 12:37 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Krijgt hij begeleiding bij Rekenmeesters, of verwachten ze dat hij er zelfstandig in werkt? Dat van die cito vind ik echt een blinde vlek van scholen. Is daar geen gesprek nog over mogelijk?
De bedoeling was wel dat hij begeleiding zou krijgen, maar het zijn een beetje rare weken geweest. Eerst klas in quarantaine, toen kamp & studiedag en de week erna was de juf 2 dagen ziek.

En wat betreft de cito, de IB'er regelt alles rondom de plusklas en heeft dat zo aangegeven. Voor nu heb ik ook liever dat de juf in de klas even alles uit de kast trekt en wie weet wat dat ook voor de cito oplevert. Maar als het spaak loopt, ga ik wel weer mailen met het HB bureau voor bemiddeling. Zij krijgen waarschijnlijk meer voor elkaar dan wij zelf.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 13% gewijzigd door Phaidra op 04-10-2021 17:11:52 ]
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201634167
quote:
2s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 21:51 schreef Kyara het volgende:
Die zijn hier niet in beeld. Hij is niet HB (getest) dus in die zin "kunnen" we niet zoveel. Ik hoop dat hij wat meer "in beeld" komt doordat hij nu in een klein klasje zit. Maar vooralsnog valt iedereen over rekenen omdat hij daar minder goed op scoort.
Het HB bureau waar wij nu contact mee hebben, organiseert wel peergroup meetings onder schooltijd. Ze lieten doorschemeren dat deelname ook zonder test een mogelijkheid was. Dus wellicht de moeite waard om te informeren bij jullie in de buurt?
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_201700931
Ik heb ondertussen contact gehad met de middelbare scholen die in onze stad bekend staan als hb-profiel-scholen. Het zijn er 3.
Van die 3 durft eentje het niet aan met Sjaak, want ze kunnen geen leerjaaroverstijgend maatwerk bieden. Hij zal toch mee moeten in de jaarstructuur daar.
De tweede zijn dit jaar bezig om van alles op poten te zetten voor hb-ers en verwachten het wel te kunnen. Zij bieden namelijk maatwerk aan alle leerlingen *O* (vanuit het Kunskapsskolan concept) en hebben nu leerlingen van 9/10 jaar in de eerste klas.
De laatste school denkt het ook wel te kunnen. Ook zij hebben zeer veel hb-kennis, kunnen enigszins maatwerk leveren en hebben ervaring met jonge leerlingen.

Ik heb ondertussen een sterke voorkeur gekregen voor de tweede school en wil daarmee gaan onderzoeken of het allemaal haalbaar gaat zijn om Sjaak daar naartoe te laten gaan.
pi_201701036
Wauw, voortvarend bezig, @MevrouwCactus Hopelijk biedt het perspectief voor de toekomst.
pi_201701096
@MevrouwCactus, wat fijn dat je gewoon 2 opties hebt!
pi_201701529
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 oktober 2021 11:13 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Ja, dit klinkt geweldig O+ Deze school kan dat niet bieden. Dat is echt geen onwil, ze hebben gewoon niet de mankracht om dat goed te begeleiden. De IB'er is geweldig, maar staat dit schooljaar ook 2 dagen per week voor de klas omdat er een vacature niet werd ingevuld. Zij moet haar IB-taken van 4 dagen in 2 dagen proppen, er is gewoon geen ruimte. Daarnaast zijn we nu natuurlijk al bezig met flexi-onderwijs (wat geweldig goed aansluit) dus school is al heel erg flexibel gebleken richting ons. De vraag wat ze dan nog wel kunnen bieden dit schooljaar hebben we gesteld, daar gaan ze met elkaar over in gesprek, ik ben benieuwd of daar nog iets uit komt. Maar gezien het feit dat de voorsprong van Sticker erg uitzonderlijk is, verwacht ik niet dat ze een passend plan kunnen bieden. Er is gewoon nu niemand bij betrokken die dit vaker heeft meegemaakt. (Zelfs de HB-specialist niet..)

Sticker is niet perse emotioneel zwak, maar wel echt een jongetje van 8 in veel opzichten. En gezien de snelheid waarmee hij alles wat wordt aangeboden onder de knie krijgt (voor de beeldvorming: een jaar geleden is hij op deze school ingestroomd in groep 4.. nu bezig met groep 8) is het niet reëel om te denken dat langer op de basisschool goed voor hem zou zijn. Eigenlijk is al onze hoop gevestigd op de groep 9, fingers crossed!
Je had nog een reactie tegoed :) via DM stuur ik ook zo :)

De RT’er die dit doet is extern en vanuit een arrangement ingehuurd. Ik heb er zelf (helaas) ook geen tijd voor.
Groep 9 is een fijn initiatief, ze zijn hier er ook mee bezig. Ik zit wel eens te twijfelen of ik er ga solliciteren :)
We hebben ook pre-gymnasiums in de buurt. 1 dag per week naar het gymnasium, ik weet alleen niet precies wat ze daar doen. Die belafspraak staat nog op mijn (lange) to do werklijst.

En Cactus, klinkt super die twee scholen. En ik wil ook zeggen dat ik het fijn vind dat de eerste school eerlijk zegt dat het niet past. Bij hoe je schrijft lees en voel ik duidelijk voorkeur inderdaad voor de tweede school. Ben je ook al fysiek wezen kijken?

Groep 3 is ook echt stom voor hb’ers. Js heeft echt geluk gehad met een specialist excellentie als juf en de lockdown, dus thuisonderwijs van ons. Maar Phaidra, ik zou er toch een mailtje naar de leerkracht aan wagen.

En verder, ik ben absoluut niet tegen versnellen, maar het moet wel bij je kind passen. Voorlopig vind ik voor Js versnellen qua sociaal emotioneel, taalgebruik en motoriek absoluut geen optie, maar het kan altijd zo zijn dat ik daar over een half jaar anders over denk :)
Ik was trouwens wel even een trotse moeder, wij kregen een mail om de hulpvraag voor het onderzoek goed te keuren. En hij doet het cognitief beter dan ik dacht en vooral zijn zijn executieve functies ook best sterk ontwikkeld. Daar word ik wel blij van O+
pi_201706846
quote:
0s.gif Op zondag 10 oktober 2021 09:55 schreef Loj het volgende:

[..]

En Cactus, klinkt super die twee scholen. En ik wil ook zeggen dat ik het fijn vind dat de eerste school eerlijk zegt dat het niet past. Bij hoe je schrijft lees en voel ik duidelijk voorkeur inderdaad voor de tweede school. Ben je ook al fysiek wezen kijken?

Ik ben nog niet wezen kijken, maar 1 van de 2 beoogde scholen is mijn oude middelbare school (keuze 3 in mijn eerdere rijtje). Ik vond het daar verschrikkelijk en probeer dat niet mee te laten spelen in mijn zoektocht voor Sjaak, want we zijn nu eenmaal 25 jaar verder en wijzer.

@Loj Wij hebben overigens geregeld dat Sjaak mee gymt met groep 1/2/3/4, zodat hij met leeftijdsgenootjes kan gymmen. Anders moest hij mee met 5/6/7/8 en dat leeftijdsverschil vind ik echt veeeeeeeel te groot. Gelukkig was school het met me eens en was het gelijk geregeld. Het sociale en het taalgebruik van groep 5 werd hier overigens snel genoeg opgepikt na de tweede versnelling (Sjaak vloekt nu ook, maar gelukkig wel alleen op momenten dat ik ook zou vloeken, bijvoorbeeld als hij iets laat vallen). Het emotionele blijft wel lastig, daarin is hij gewoon echt pas 6 jaar.
pi_201706888
Ik krijg overigens altijd een beetje jeuk als het gaat over executieve functies/vaardigheden bij zulke jonge kinderen (Loj, niets tegen jou, maar je benoemt het dus ik denk er nu aan). Daar is tegenwoordig superveel aandacht voor, op scholen, bij specialisten, bij ondersteuning etc. Maar executieve vaardigheden zitten zo hoog in de cognitieve piramide dat onze hersenen dat pas vanaf de tienerjaren kunnen ontwikkelen. Ik kreeg op de vorige school van Sjaak te horen dat zijn executieve vaardigheden zo slecht waren, daarom kon hij niet naar regulier onderwijs (vonden zij). Ja, goh, hij is pas 5 he. Dat hele ontwikkelen komt pas over 8-10 jaar.
pi_201712937
Die executieve functies worden hier bij de externe plusklas ook wel benoemd. Maar dan wel als de start van die ontwikkeling. Dingen als plannen, emotieregulatie, taakinitiatie etc. Dat is ook mede de reden dat die klas pas vanaf groep 5 start, eerder heeft weinig zin. Voor die kinderen is er een andere klas met gewone extra werkjes. Ze geven ook aan dat het echt nooit af is bij hun. Maar als je de zwakke punten alvast wat extra steun kunt geven, dan heb je wel minder kans op uitval. Dat sommige kinderen al goed kunnen plannen van nature is hun mazzel, maar als je dat niet kunt en je ziet het 4 jaar bij die klas, dan steek je er altijd iets van op.

Als ik de leerlingenlijst zo zie, is D de jongste van zijn groep, en die heeft gewoon kort gekleuterd (eind december jarig). Dat was vorig jaar ook al zo. De andere kinderen zitten in de anderhalf jaar die ouder is. Dus dan zit je niet echt met veel leeftijdsvariatie.
pi_201721118
Hm, ik denk dat je bij jonge kinderen ook niet te veel moet voorstellen bij de term executieve functies. Ergens aan beginnen, niet compleet afgeleid zijn als je iets hoort, dat soort dingen zijn de start voor de latere vaardigheden. Die ontwikkeling begint naar mijn idee als kind en het groeit dan uit tot grotere en complexere vaardigheden.
pi_201978304
Executieve functies waren mijn afstudeerproject O+
Maar inderdaad je moet ze wel aanpassen naar de leeftijd :)
Ik heb toevallig nu hier naast me een boek “breinhelden” liggen, werken aan de executieve functies en dan afgestemd naar leeftijd. Ik kom wel door met mijn mening als deze uit is.

Ik moest net 9 pagina’s over mijn kind invullen, dat was toch lastig! En ook wel een beetje confronterend ofzo..
  woensdag 3 november 2021 @ 09:32:09 #166
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202010498
Inmiddels zijn wij in gesprek gegaan met de middelbare school van de groep 9. Klinkt veelbelovend, het is echt een school die de boel op orde heeft en dit goed neer kan zetten. Het laatste euvel is nog de financiering: als die wordt toegekend gaan ze komend schooljaar starten. We hebben in januari weer contact: dan weten ze definitief of ze kunnen starten.

Ook hadden we gisteren een gesprek op een HB-school (die te ver is voor ons). De IB'er had dit geïnitieerd, om 'met elkaar van gedachten te wisselen over deze casus', omdat ze daar veel HB-kennis hebben. Helemaal prima natuurlijk. Het werd een gesprek dat bij aanvang vrij normaal verliep, maar toen wij vertelden dat Sticker een deel van de week thuisonderwijs krijgt vond de directeur van de school het nodig uitgebreid te orakelen over hoe 'schadelijk' flexi-onderwijs is voor een kind, hoe een kind 'gewoon vijf dagen naar school MOET', en ik checkte helemaal uit toen hij zei 'Ik heb wel eens een melding gedaan bij jeugdzorg wegens flexi-onderwijs omdat er dan sprake is van sociale verwaarlozing'. :{

-O-
pi_202010559
Oh wat een uitspraak zeg… daaaaag veilig gevoel!

Die groep 9 klinkt overigens wel heel veelbelovend O+
  woensdag 3 november 2021 @ 09:46:29 #168
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_202010662
Nouja zeg Nanukerst, lekker ouderwets... gelukkig hoef je daar als het goed is niet naartoe ;)

Hebben jullie tips voor faalangst?
N heeft altijd de neiging om makkelijker werk te doen dan ze kan. De ouders mogen nu elke ochtend op school komen lezen en dan zie ik vaak dat ze een heel simpel boekje pakt (kern 2 zegmaar) terwijl ze al veel moeilijkere boeken kan lezen, als ze haar best doet. De juf ziet dat dan ook wel en geeft haar een moeilijker boek, maar dan gaat ze soms zitten draaien en niet eens proberen te lezen. Ook met rekenen mag ze verrijkingsstof doen, maar dan vindt ze het ook prima om juist de makkelijkste oefeningen te doen. De juf heeft dus wel door dat ze meer aankan, maar die kan er natuurlijk niet altijd bovenop zitten.

Ook thuis pakt ze zelden een uitdaging aan, bijv. (zoals MwCactus weet) ze had eerst een gratis versie van een piano-app en toen wilde ze de betaalde. Na maanden zeuren kreeg ze die, maar toen ze doorhad dat er nog veel meer bij kwam kijken dan een paar liedjes spelen, heeft ze het ding niet meer aangeraakt.

Ik heb het idee dat het niet zozeer aanpassen is naar wat andere kinderen doen (want daarvoor is ze veel te onafhankelijk qua karakter), maar gewoon faalangst. Ze neemt geen uitdaging aan, want dan kan ze niet falen. Natuurlijk wil ik haar geen onveilig gevoel geven door haar steeds dingen te laten doen die ze eng vindt, maar ik vind het zo jammer dat ze zichzelf leuke dingen ontzegt door ze niet te durven. Tips?
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_202010708
Wat fijn die groep 9! Duimen dat het doorgaat!!

Heeft diegene ook ooit eens melding gedaan, omdat een kind doodongelukkig is in de 5-dagen-school stramien en daardoor depressief wordt?

Het zou gewoon mooi zijn als er voor elk kind een plek is, waar ze 5 dagen per week blij kunnen ontwikkelen. Maar met al die plofklassen is dat gewoon lastig. En dan is het mooi als het flexibel kan!

HB scholen klinken leuk voor een deel van de kinderen, maar hoor net zo vaak ook dat ze te strikt zijn en ook daar geen ruimte is voor eigenwijzigheden van HB-ers. Bijv teveel verwachten van planningsvaardigheden, of juist heel klassikaal lesgeven op hoger niveau, waar sommige kinderen toch meer niveau nodig hebben of juist ondersteuning bij de verwerking.

Maandag gaan we hier naar de eerste middelbare school kijken. Eentje met een HB-profiel en veel sport. Precies iets voor D. Afgelopen maandag is hij met een monday-morning-blues-from-hell vertrokken. Dat hij ipv zelf fietsend, ik hem maar bij de klas heb afgeleverd. Hij was zo verdrietig dat hij weer moest. Gelukkig ging het gisteren al weer beter. Ik heb echt de angst dat we dit jaar niet gaan halen zonder vrijwillige lockdown, dat heeft hem de afgelopen 2 jaar ook gered qua negatieve gevoelens over school. Maar mijn angst moet niet zorgen dat het ook echt gaat gebeuren. Maar ik moet toch ook wel naar hem luisteren. Lastig evenwicht..
pi_202010840
@SaskiaR, dat blijft lastig.. D heeft er ook wel een handje van. En die heeft ook vrij sterke emoties, waardoor het voor hem heel moeilijk is om door te pakken (echt paniekbuien, huilend vastlopen). Iets moet in 1 keer kunnen lukken, anders begint hij er niet eens aan. Hij is bang om te falen, omdat hij bang is voor de emoties die ermee los komen. Daarvoor zijn we nu met PMT bezig.

Wat hier wel een beetje hielp is pianoles. Daar zie je heel mooi die leerkuil: maandag les, dinsdag en woensdag gefrustreerd omdat het niet lukt, donderdag en vrijdag matig en het weekend speelt hij het perfect voor iedereen die het wil horen. Na een jaar les zag je wel dat die eerste dagen beter gaan omdat hij weet dat het toch wel gaat lukken. Dat kunnen we nu ook bij andere dingen gebruiken.

Maar het blijft wel een beetje zoeken naar een grens tussen pushen en goede ervaringen opdoen.

Hij wil nu voor sint een arduino-robotarm. Dat kan hij best naar mijn idee, maar ik ga dan vooraf al even kletsen over het doorzetten. Dat ik hem ga helpen om door moeilijke punten heen te komen. Dat vertrouwen geven van een back-up helpt ook wel bij hem.

Oudste vond dat makkelijke ook wel best trouwens, maar die is niet HB, gewoon slim. En daar past dat ook beter bij het karakter. Die heeft ook niet die wil om meer te doen dan nodig, maar hobbelt wel door op zijn niveau (vwo met 6-jes). Jongste wil het wel, maar wil de weg naar het einddoel niet lopen (=kans op falen/paniekbui).
  woensdag 3 november 2021 @ 10:17:56 #171
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_202011071
Dat klinkt bekend Deepfreeze!

Ik vind het lastig omdat ik het niet herken van mezelf... ik had ook faalangst, maar dat loste ik op door zo hard mogelijk te leren zodat ik niet kon falen. Niet door uitdagingen uit de weg te gaan...

N leert vooral als het 'automatisch' gaat. Dus zwemles: je gaat elke week, doet wat de badmeester zegt en dan krijg je vanzelf wel een diploma (ze mag zaterdag afzwemmen). Ze zit nu ook op koorles, dan zingen ze met een groepje wat liedjes en dan kan je die na een tijdje. Maar een instrument waarvoor geoefend moet worden, dat werkt niet, want dan oefent ze dus gewoon niet.

Op school kan je natuurlijk ook wel leren door gewoon mee te doen met wat de rest doet (ze zit op de vrije school, dus erg klassikaal), maar dan haal je er dus niet meer uit en dat vind ik dan jammer. Er komt als het goed is binnenkort wel een soort plusklasje met een paar andere kinderen uit dezelfde klas, misschien dat dat wat oplevert. Of misschien moet ik de juf er nog eens op aanspreken dat ze N wat meer moet uitdagen? Als de juf zegt dat iets moet, dan doet ze het namelijk wel, als ik het zeg niet :P
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_202012037
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 10:17 schreef SaskiaR het volgende:
N leert vooral als het 'automatisch' gaat. Dus zwemles: je gaat elke week, doet wat de badmeester zegt en dan krijg je vanzelf wel een diploma (ze mag zaterdag afzwemmen). Ze zit nu ook op koorles, dan zingen ze met een groepje wat liedjes en dan kan je die na een tijdje. Maar een instrument waarvoor geoefend moet worden, dat werkt niet, want dan oefent ze dus gewoon niet.
D deed ook wat de badjuf zei, maar alleen als die er bovenop stond. 80% van de les deed hij maar wat met zijn benen.. Dan duurt het best lang voor je eindelijk je diploma hebt.

Piano zit wel een stukje pushen van ons achter.. De oudste gaat na het avondeten huiswerk maken. En dan kan D mooi zijn piano doen. We zijn niet zo streng dat het echt elke dag moet, maar wel de meeste dagen. Net als het Chinese huiswerk van de plusklas. Het moet gewoon gebeuren. En als het eenmaal in het ritme zit, dan gebeurd het ook zonder teveel moeite.
  woensdag 3 november 2021 @ 15:42:50 #173
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202015420
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 09:46 schreef SaskiaR het volgende:
Nouja zeg Nanukerst, lekker ouderwets... gelukkig hoef je daar als het goed is niet naartoe ;)

Hebben jullie tips voor faalangst?
N heeft altijd de neiging om makkelijker werk te doen dan ze kan. De ouders mogen nu elke ochtend op school komen lezen en dan zie ik vaak dat ze een heel simpel boekje pakt (kern 2 zegmaar) terwijl ze al veel moeilijkere boeken kan lezen, als ze haar best doet. De juf ziet dat dan ook wel en geeft haar een moeilijker boek, maar dan gaat ze soms zitten draaien en niet eens proberen te lezen. Ook met rekenen mag ze verrijkingsstof doen, maar dan vindt ze het ook prima om juist de makkelijkste oefeningen te doen. De juf heeft dus wel door dat ze meer aankan, maar die kan er natuurlijk niet altijd bovenop zitten.

Ook thuis pakt ze zelden een uitdaging aan, bijv. (zoals MwCactus weet) ze had eerst een gratis versie van een piano-app en toen wilde ze de betaalde. Na maanden zeuren kreeg ze die, maar toen ze doorhad dat er nog veel meer bij kwam kijken dan een paar liedjes spelen, heeft ze het ding niet meer aangeraakt.

Ik heb het idee dat het niet zozeer aanpassen is naar wat andere kinderen doen (want daarvoor is ze veel te onafhankelijk qua karakter), maar gewoon faalangst. Ze neemt geen uitdaging aan, want dan kan ze niet falen. Natuurlijk wil ik haar geen onveilig gevoel geven door haar steeds dingen te laten doen die ze eng vindt, maar ik vind het zo jammer dat ze zichzelf leuke dingen ontzegt door ze niet te durven. Tips?
Onderpresteren is zo'n complex iets wat zich zo subtiel ontwikkelt dat ik niet te snel zou zijn met zeggen dat dit geen aanpassen is. Hier bleek werkelijk alle 'faalangst' een vorm van (onbewust) aanpassen. Het verdween hier eigenlijk pas toen kind in kwestie passend onderwijs werd geboden: op niveau aangesproken worden kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Overigens ben ik ook van mening dat het helemaal niet erg is om af en toe dat 'onveilige' gevoel op te zoeken, alleen buiten je comfortzone kun je groeien.
  woensdag 3 november 2021 @ 16:50:28 #174
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_202016227
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 15:42 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Onderpresteren is zo'n complex iets wat zich zo subtiel ontwikkelt dat ik niet te snel zou zijn met zeggen dat dit geen aanpassen is. Hier bleek werkelijk alle 'faalangst' een vorm van (onbewust) aanpassen. Het verdween hier eigenlijk pas toen kind in kwestie passend onderwijs werd geboden: op niveau aangesproken worden kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Overigens ben ik ook van mening dat het helemaal niet erg is om af en toe dat 'onveilige' gevoel op te zoeken, alleen buiten je comfortzone kun je groeien.
Er wordt dus wel (deels) passend onderwijs aangeboden, maar ze pakt dat niet uit zichzelf op. Maarja, wat is aanpassen? Aanpassen aan wat de andere kinderen doen? Of aan wat de juf blijkbaar verwacht, dus het gemiddelde niveau? Of aan haar eigen idee van wat ze kan, wat lager is dan wat ze in werkelijkheid kan?
Dwingen om iets te doen wat ze niet wil/denkt dat ze niet kan (wat haar dus een onveilig gevoel geeft) werkt sowieso niet, dan wordt ze boos en doet ze het dus niet. Dus hoe krijg je haar uit de comfortzone?
Carpe diem, quam minimum credula postero.
  donderdag 4 november 2021 @ 08:29:04 #175
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202023854
quote:
1s.gif Op woensdag 3 november 2021 16:50 schreef SaskiaR het volgende:

[..]
Er wordt dus wel (deels) passend onderwijs aangeboden, maar ze pakt dat niet uit zichzelf op. Maarja, wat is aanpassen? Aanpassen aan wat de andere kinderen doen? Of aan wat de juf blijkbaar verwacht, dus het gemiddelde niveau? Of aan haar eigen idee van wat ze kan, wat lager is dan wat ze in werkelijkheid kan?
Dwingen om iets te doen wat ze niet wil/denkt dat ze niet kan (wat haar dus een onveilig gevoel geeft) werkt sowieso niet, dan wordt ze boos en doet ze het dus niet. Dus hoe krijg je haar uit de comfortzone?
Meestal is dat aanpassen aan de groep, aan de ander. Uit die comfortzone kom je door dingen aan te gaan die heel moeilijk worden gevonden, waarbij begeleiding wel wenselijk is. Want dan is er inderdaad veel paniek en frustratie en Dit Is Heel Stom en alles, dan is het helpend als er iemand is die het kind daar doorheen kan helpen. In het geval van Sticker (die dus deels thuisonderwijs krijgt) staan er wekelijks dingen op het programma waar hij niet goed in is. Expres, om te leren dat je soms ergens je best voor moet doen om er beter in te worden.

Dan gaan we bijvoorbeeld samen tekenen (meestal naar een filmpje op YouTube van heel getalenteerde tekenaars, de lat ligt dan hoog) en ik loop dan - net als hij - tegen mijn onvermogen aan. Want het lukt niet allemaal in 1 keer, en het is ook frustrerend als het tijd en energie kost, maar we gaan het wel afmaken. We kunnen onderweg stoppen, even flink huilen om hoe erg het is, we kunnen ons papier verscheuren en erna opnieuw beginnen, maar we maken het wel af. En aan het eind heeft hij dan iets gemaakt waar hij tevreden mee is, en is hij ook nog eens door die leerkuil heen gegaan. Dat is een mooi en waardevol proces. Er zijn ook allerhande trainingen op het gebied van faalangst en comfortzone, gericht op deze doelgroep. Wellicht ook iets om te onderzoeken.
pi_202096738
Gisteren is mijn man met D naar een open avond geweest van een middelbare school. Vanochtend kwam de vraag of hij er vandaag al heen mocht. Dat wordt wel wat :D

Ze hebben er per klas 2 mentoren, maar de Hb kinderen krijgen ook een HB-coach. Ze krijgen in basis hetzelfde als de rest. Maar een eigen werkruimte om mede Hb-ers te ontmoeten. Als blijkt dat het te weinig uitdaging is, dan wordt er met de coach een maatwerk traject gemaakt. Dat is iets dat op die school heel gewoon is (ook ivm topsporters). Hier en daar dingen op een ander niveau, eerder afronden, meer vakken, iets anders dan reguliere vakken. Of mogelijk in geval van jongste wat extra sport. Ze hebben er ook trajecten, en die kies je per jaar (ipv voor je hele schooltijd zoals bij de oudste). Daar worden dus ook groepen gemengd qua leeftijd en niveau.

Nu vond ik het idee van de school al goed. En gelukkig vind mini het ook een goed plan. Nu nog 1,5 jaar basisschool om hem wat sterker in zijn schoenen te laten staan en te groeien..
pi_202098327
quote:
0s.gif Op woensdag 3 november 2021 15:42 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Onderpresteren is zo'n complex iets wat zich zo subtiel ontwikkelt dat ik niet te snel zou zijn met zeggen dat dit geen aanpassen is. Hier bleek werkelijk alle 'faalangst' een vorm van (onbewust) aanpassen. Het verdween hier eigenlijk pas toen kind in kwestie passend onderwijs werd geboden: op niveau aangesproken worden kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Overigens ben ik ook van mening dat het helemaal niet erg is om af en toe dat 'onveilige' gevoel op te zoeken, alleen buiten je comfortzone kun je groeien.
hier geen hb-kinderen maar dit is heel herkenbaar.
Oudste zit op muziekles samen met jongste. Tempo is daardoor laag en buiten dat het best redelijk gaat blonk ze niet uit. Noten lezen wilde er niet in en de rest ging zozo..
Maar.. Als je 1 jaar les hebt gehad mag je in het schoolorkest, ze was stikzenuwachtig. Daar kreeg ze gewoon hup een partij in haar handen en spelen maar. 1e keer kwam ze terug met "ik kon er niks van, maar het klonk zo mooi".
Ze had een hele rij noten nog niet gehad (kruisen en mollen) en het ritme was best ingewikkeld. We hebben opgezocht hoe die noten horen. Nu kan ze binnen 2 weken noten lezen, inclusief het rijtje nieuwe, gaat het oefenen geweldig en speelt ze mee met het orkest. Natuurlijk zijn sommige stukjes nog lastig, maar je ziet haar groeien en ik denk eerlijk dat ze zover met nog een jaar gewoon les lang niet gekomen was.
  woensdag 10 november 2021 @ 11:54:10 #178
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202109284
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 november 2021 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:
Gisteren is mijn man met D naar een open avond geweest van een middelbare school. Vanochtend kwam de vraag of hij er vandaag al heen mocht. Dat wordt wel wat :D

Ze hebben er per klas 2 mentoren, maar de Hb kinderen krijgen ook een HB-coach. Ze krijgen in basis hetzelfde als de rest. Maar een eigen werkruimte om mede Hb-ers te ontmoeten. Als blijkt dat het te weinig uitdaging is, dan wordt er met de coach een maatwerk traject gemaakt. Dat is iets dat op die school heel gewoon is (ook ivm topsporters). Hier en daar dingen op een ander niveau, eerder afronden, meer vakken, iets anders dan reguliere vakken. Of mogelijk in geval van jongste wat extra sport. Ze hebben er ook trajecten, en die kies je per jaar (ipv voor je hele schooltijd zoals bij de oudste). Daar worden dus ook groepen gemengd qua leeftijd en niveau.

Nu vond ik het idee van de school al goed. En gelukkig vind mini het ook een goed plan. Nu nog 1,5 jaar basisschool om hem wat sterker in zijn schoenen te laten staan en te groeien..
Maatwerk is altijd goed! Heb je ook ouders en leerlingen gesproken? Mijn ervaring is dat het promotieplaatje van een school nogal eens kan afwijken van de realiteit.. :)
pi_202109660
quote:
0s.gif Op woensdag 10 november 2021 11:54 schreef Nanukerst het volgende:

[..]
Maatwerk is altijd goed! Heb je ook ouders en leerlingen gesproken? Mijn ervaring is dat het promotieplaatje van een school nogal eens kan afwijken van de realiteit.. :)
Ik heb 1 ouder gesproken, al zit haar kind er voor de sport. Dus zij heeft geen ervaring met HB-maatwerk. Ze is wel tevreden verder. Maar ik heb nog 1,5 jaar om iemand te vinden die wel meer HB-ervaring daar heeft ;)
pi_202226748
Hoi ik lees hier even mee. Gisteren juf van l (5,groep 2) aan de telefoon gehad. Hij leest sinds hij 4j10m is, rekent goed, snapt keersommen, kan klokkijken etc. Juf heeft afgelopen tijd plus- en groep 3 werk gegeven en dat kon hij allemaal al en nu is er overleg met ib-er geweest en ze vragen zich af wat ze hem in groep 3 nog kunnen leren. Daarom gaan ze nu zijn niveau testen en wordt hij besproken met een orthopedagogisch team. Begin december hebben we overleg met juf en ib-er over hoe of wat. Juf benoemde eventueel hem na de kerstvakantie naar groep 3 te laten gaan, wij zijn daar niet heel positief over maar we wachten de testen en het advies even af.
pi_202226843
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 09:04 schreef Nazil het volgende:
Hoi ik lees hier even mee. Gisteren juf van l (5,groep 2) aan de telefoon gehad. Hij leest sinds hij 4j10m is, rekent goed, snapt keersommen, kan klokkijken etc. Juf heeft afgelopen tijd plus- en groep 3 werk gegeven en dat kon hij allemaal al en nu is er overleg met ib-er geweest en ze vragen zich af wat ze hem in groep 3 nog kunnen leren. Daarom gaan ze nu zijn niveau testen en wordt hij besproken met een orthopedagogisch team. Begin december hebben we overleg met juf en ib-er over hoe of wat. Juf benoemde eventueel hem na de kerstvakantie naar groep 3 te laten gaan, wij zijn daar niet heel positief over maar we wachten de testen en het advies even af.
Waarom ben je weinig positief over hem naar groep 3 laten gaan?
pi_202226850
Hoi @Nazil, ik zag je verhaal al bij de kleuters..
Wij hadden met onze jongste een beetje dezelfde afweging. Hij is van december en moest na de 1e zomervakantie groep 1 nog eens doen. Toen bleek dat hij cognitief ver vooruit was, maar niet eens zo duidelijk als bij jullie. Aan de andere kant hij was ook erg speels en had daar lol in.. We zagen dat hij last had van het tekort aan uitdaging. Daar is besloten om hem eind groep 1 werk van groep 2 te geven en met 5,5 naar groep 3 te laten gaan. Dat gaat nu in groep 7 eigenlijk nog steeds prima. Hij zit cognitief nog steeds boven zijn leeftijd(plusklas), emotioneel iets eronder (wordt hij bij geholpen) en sociaal precies op zijn plek. En dat laatste ben ik vooral blij om. Het hele plaatje moet kloppen. Maar dat kun je eigenlijk nog niet goed voorspellen hoe dat gaat van te voren.

Las ik dat hij dan in een combi 2/3 kan komen? Dan gaat de overgang wel wat natuurlijker dan bij ons.

Dat speelse bij hem was ook deels gewoon verveling. Hij had in groep 3 nauwelijks de behoefte om te spelen, omdat hij daar echt even aan de slag moest met leren schrijven. Als hij zijn hersens moet gebruiken is zijn gedrag ook een stuk meer leeftijdsadequaat..
pi_202227572
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 09:16 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Waarom ben je weinig positief over hem naar groep 3 laten gaan?
hij is best jong, augustus pas 5 geworden. Hij is dus al een jonge leerling en fysiek niet heel sterk en ik ben bang dat hij zich misschien snel laat intimideren ofzo. Bang dat hij niet past tussen klasgenootjes van 6/7 jaar.


Het wordt inderdaad na de kerstvakantie een 2/3 klas dus een deel van zijn klasgenootjes komt dan toch al bij hem in de klas, wat wel een voordeel is. We wachten wel even af wat er precies uit de onderzoeken komt.
pi_202228295
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 10:42 schreef Nazil het volgende:

[..]
hij is best jong, augustus pas 5 geworden. Hij is dus al een jonge leerling en fysiek niet heel sterk en ik ben bang dat hij zich misschien snel laat intimideren ofzo. Bang dat hij niet past tussen klasgenootjes van 6/7 jaar.

Het wordt inderdaad na de kerstvakantie een 2/3 klas dus een deel van zijn klasgenootjes komt dan toch al bij hem in de klas, wat wel een voordeel is. We wachten wel even af wat er precies uit de onderzoeken komt.
Ik snap dat je zijn fysieke leeftijd mee laat wegen in je overweging. Kan je een beetje inschatten wat zijn cognitieve leeftijd is? Je schreef al dat hij eigenlijk klaar lijkt met groep 3. Zou zijn cognitieve leeftijd dan rond de 7 jaar kunnen liggen? Of nog hoger? Bij dit soort kinderen is er namelijk niet maar 1 leeftijd, ze hebben er meerdere, allemaal in 1 lichaampje. Sociaal hebben ze namelijk ook een leeftijd, en emotioneel.
Voor Sjaak leg ik uit dat hij een lijftijd heeft en een leeftijd. Zijn lijftijd is 6,5 jaar (zo oud is zijn lijf namelijk), zijn leeftijd is een stuk ouder. De groep waar hij nu in zit, zit daar ergens tussenin. Gymmen doet hij met kinderen van zijn lijftijd, dat vond ik belangrijk voor zijn zelfvertrouwen.

Versnellen is eigenlijk niet versnellen, maar de behoefte van je kind volgen. Ik snap ook dat je zegt dat je het vervelend vindt als hij straks met 11 jaar naar de middelbare gaat. De andere kant van die afweging is dat hij de komende 6/7 jaar onder zijn niveau moet werken, met kinderen die langzamer denken dan hij en daar niet gelukkig van zal worden. Heb je dat er voor over?
Toen mij dit duidelijk werd gemaakt, was voor mij de keuze makkelijk. We kijken naar wat Sjaak NU nodig heeft, want de toekomst kunnen we niet voorspellen. We zorgen voor goede begeleiding om hem heen, zodat we hem kunnen helpen waar dat nodig is. Juist doordat hij nu enigszins (nog niet helemaal) op niveau wordt uitgedaagd, heeft hij meer zelfvertrouwen gekregen en groeit hij emotioneel meer richting zijn leeftijd. Iedereen vergeet vaak dat hij pas 6 jaar is, hij doet veel ouder aan en het past bij hem.

Dit artikel heeft me geholpen (en de publicatie waar ze naar verwijst, die kan je kopen of bij de bieb reserveren): https://kiind.nl/hoogbegaafde-kinderen-versnellen-niet/ . Het maakt dat ik op een andere manier naar ‘versnellen’ kijk.
pi_202228399
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 10:42 schreef Nazil het volgende:
hij is best jong, augustus pas 5 geworden. Hij is dus al een jonge leerling en fysiek niet heel sterk en ik ben bang dat hij zich misschien snel laat intimideren ofzo. Bang dat hij niet past tussen klasgenootjes van 6/7 jaar.
Dit was ook bij ons wel een dingetje, aangezien hij in een combi 3-4-5 kwam. En dan een fysiek klein kereltje en een tikkie huilerig tussen bijna pubers. Hij kwam daar in een warm bad terecht, hij paste er zo qua praat dat hij juist lekker mee kon doen.

Overweeg ook dat hij nu natuurlijk mee kan gaan. Mijn neefje is halverwege groep 3 overgezet naar groep 4 en kwam daar in een gevormde groep terecht. Die heeft nooit echt lekker connectie gemaakt met de rest omdat iedereen al vriendjes had..

Maar de testen afwachten is ook wel slim. Kijken ze wel kind-breed? Niet alleen op cognitie?

@MevrouwCactus, lijftijd is ook wel een mooie. Ik leg D uit dat zijn slimheid wat sneller is gegaan dan zijn kalender leeftijd. En dan zijn emotionele ontwikkeling een beetje langzamer is. Maar dat hij sociaal precies zijn leeftijd is. Dus gemiddeld klopt het plaatje. Dat iedereen ook nooit alles precies op leeftijd is, alleen bij hem is het wat verder uiteen en een beetje hulp van de plusklas en PMT daar wel fijn voor zijn. (edit: dit zonder negatief te doen of hem het idee te geven dat er iets mis met hem is, hij geeft zelf ook aan dat hij wel wat hulp wil)
pi_202234142
@Deepfreeze ik weet eerlijk gezegd niet wat en hoe ze precies testen, hij vertelt dat hij vandaag lezen en schrijven moest m3 was makkelijk en e3 eer ook maar daarna moest de juf helpen ofzo. En schrijven was moeilijk maar daarna toen hij nummers mocht schrijven leuk.

@MevrouwCactus mooi artikel inderdaad, dank je wel!
  donderdag 18 november 2021 @ 19:24:47 #187
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_202234312
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 november 2021 11:22 schreef Deepfreeze het volgende:
Gisteren is mijn man met D naar een open avond geweest van een middelbare school. Vanochtend kwam de vraag of hij er vandaag al heen mocht. Dat wordt wel wat :D

Ze hebben er per klas 2 mentoren, maar de Hb kinderen krijgen ook een HB-coach. Ze krijgen in basis hetzelfde als de rest. Maar een eigen werkruimte om mede Hb-ers te ontmoeten. Als blijkt dat het te weinig uitdaging is, dan wordt er met de coach een maatwerk traject gemaakt. Dat is iets dat op die school heel gewoon is (ook ivm topsporters). Hier en daar dingen op een ander niveau, eerder afronden, meer vakken, iets anders dan reguliere vakken. Of mogelijk in geval van jongste wat extra sport. Ze hebben er ook trajecten, en die kies je per jaar (ipv voor je hele schooltijd zoals bij de oudste). Daar worden dus ook groepen gemengd qua leeftijd en niveau.

Nu vond ik het idee van de school al goed. En gelukkig vind mini het ook een goed plan. Nu nog 1,5 jaar basisschool om hem wat sterker in zijn schoenen te laten staan en te groeien..
Als er zoveel personeel voor één leerling nodig is, begrijp ik een stuk beter dat er een lerarentekort is.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_202235361
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 19:11 schreef Nazil het volgende:
@:deepfreeze ik weet eerlijk gezegd niet wat en hoe ze precies testen, hij vertelt dat hij vandaag lezen en schrijven moest m3 was makkelijk en e3 eer ook maar daarna moest de juf helpen ofzo. En schrijven was moeilijk maar daarna toen hij nummers mocht schrijven leuk.

@:mevrouwcactus mooi artikel inderdaad, dank je wel!
Er is nu een webinar bezig over versnellen: http://whereby.com/talentvol
pi_202259038
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 20:10 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Er is nu een webinar bezig over versnellen: http://whereby.com/talentvol
Jammer, gemist
pi_202259478
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 november 2021 11:00 schreef Nazil het volgende:

[..]
Jammer, gemist
Ik vond het stiekem ook wat tegenvallen, dus het lijkt me niet erg :)
pi_202285717
Heeft trouwens iemand hier ervaring met “versnellen” en dan in dezelfde groep terecht komen van een oudere broer/zus?
Js heeft vorige week het onderzoek gehad, we wachten nog op het onderzoek maar ik heb de pedagoog al onofficieel gesproken. Zij benoemde toch een jaar versnellen, maar dan zou hij bij zijn broer in de klas komen …
  maandag 29 november 2021 @ 17:38:56 #192
318546 Mevr_Mus
Met Mini_Musjes
pi_202394150
Heeft iemand hier ervaring met Agora onderwijs? Ik denk dat het heel goed zou kunnen passen bij onze oudste, maar vind het ook wel spannend, zo’n nieuw onderwijsconcept :@
Oude (on)bekende.
pi_202394436
quote:
0s.gif Op zondag 21 november 2021 22:11 schreef Loj het volgende:
Heeft trouwens iemand hier ervaring met “versnellen” en dan in dezelfde groep terecht komen van een oudere broer/zus?
Js heeft vorige week het onderzoek gehad, we wachten nog op het onderzoek maar ik heb de pedagoog al onofficieel gesproken. Zij benoemde toch een jaar versnellen, maar dan zou hij bij zijn broer in de klas komen …
Niet als ouder, wel als oudere zus :)
Mijn broertje werd in de kerst van groep 3 doorgezet naar groep 4, en kwam bij mij in de klas.
Ik heb het soms als vervelend ervaren, als klasgenoten dan steeds bij mij kwamen over m'n broertje. Dan had hij bv een nieuwe bril, en kwamen ze allemaal aan mij vragen of hij een bril had (nu ik dit typ klinkt het nogal onzinnig, maar destijds vond ik het bloed irritant). En als hij extra dingen mocht doen (bepaalde projecten in de klas voor 'slimmere' kinderen) en ik niet, terwijl ik zelf ook behoorlijk slim was, alleen net niet hoogbegaafd. Dat was meer jaloezie, omdat ik me ook kapot verveelde maar niet leuke projecten mocht doen maar hij wel. Vervolgens haalde ik de hoogste score van de klas op de cito entree toets in groep 7 (die in groep 8 hebben we nooit gemaakt), dat was mijn versie van een dikke middelvinger naar die leerkracht :+ .
Verder heb ik het op de basisschool niet als storend of vervelend ervaren. De dingen die ik hierboven noem gingen ook pas spelen vanaf groep 6 of 7 denk ik, ervoor niet.

Hij ging wel ook naar dezelfde middelbare school en zat daar dus ook in hetzelfde jaar, en omdat hij Natuur & Techniek deed en ik Natuur & Gezondheid met zwaardere wiskunde en scheikunde zat ik in de bovenbouw bij een aantal vakken ook weer bij hem in de klas. Wat school betreft zelf heb ik dat nooit erg gevonden, wel vond ik het daar soms lastig dat ik dan jongens leuk vond die zijn vrienden waren. En hij vond het leuk om alles wat ik uitspookte op schoolfeesten etc direct in geuren en kleuren door te briefen aan mijn ouders, dat vond ik wel echt heel erg vervelend. Maar dat was dus middelbare school :)

Waar ik wél achteraf gezien last van heb gehad in die basisschool periode is dat het zo ingewikkeld was met mijn broertje/het veel aandacht van mijn ouders vroeg (school deed heel moeilijk over versnellen, hij ging een aantal jaar één ochtend in de week naar een soort externe plusklas zoals dat nu denk ik heet in een stad op 1u rijden en m'n moeder moest hem dan brengen, daar wachten en halen), ik heel sterk de neiging heb gehad mijn eigen dingen te verzwijgen/alles zelf op te willen lossen, om m'n ouders niet nog meer te belasten. Ik ben bv vanaf groep 6 behoorlijk gepest maar heb dat nooit echt aan m'n ouders verteld, ik had óók best wel behoefte aan extra uitdaging maar heb dat een stuk minder aangeboden gekregen (pas in groep 8) omdat ik daar niet (duidelijk genoeg) om heb gevraagd. Dus dat zou mijn tip zijn, dat wel in de gaten houden. Maar ik kan me goed voorstellen dat dat sowieso speelt in zo'n situatie, en dat dat niet per se samenhangt met of ze bij elkaar in de klas komen of niet.
pi_202394732
quote:
0s.gif Op maandag 29 november 2021 17:38 schreef Mevr_Mus het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met Agora onderwijs? Ik denk dat het heel goed zou kunnen passen bij onze oudste, maar vind het ook wel spannend, zo’n nieuw onderwijsconcept :@
De paar mensen die ik ken met kinderen op VO Agora zijn positief!
  dinsdag 30 november 2021 @ 09:37:48 #195
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202401707
quote:
0s.gif Op maandag 29 november 2021 17:38 schreef Mevr_Mus het volgende:
Heeft iemand hier ervaring met Agora onderwijs? Ik denk dat het heel goed zou kunnen passen bij onze oudste, maar vind het ook wel spannend, zo’n nieuw onderwijsconcept :@
Wij hebben afgelopen schooljaar heel uitgebreid gesproken met verschillende mensen die aan dat concept verbonden zijn (Sjef Drummen en zijn mede-oprichters bij Agora, zijn zoon die nu schoolleider is op een van de vestigingen, en de dame die Agora Maas & Peel heeft opgericht) en daardoor hebben we een vrij goed beeld van het concept en de voor- en nadelen. Wat me vooral opviel: elke klaptosti kan een Agora oprichten, mits genoeg verzamelde handtekeningen. Zo is bij Agora Utrecht de leerkracht betrokken die voor de klas stond toen onze Puber uitviel van school, iemand waarvan ik vind dat ze acuut uit haar functie moet worden gezet omwille van wat er destijds allemaal gebeurd is. Ze hanteren daar totaal geen regels of richtlijnen voor, dat mag wat kritischer wmb.

Wat ons erg aansprak is dat ze niet met leerjaren werken, maar dat elk kind zijn eigen tempo mag volgen. Geen stress of druk, heel erg gericht op ontwikkelen en niet perse op presteren. Op welke Agora valt jullie oog?
pi_202407467
We hebben het gesprek met school gehad. Vanaf morgen gaat hij in de schrijfles met groep 3 meedoen, hij krijgt een eigen tafel etc in groep 3. Dit omdat hij de schrijflessen echt wel nodig heeft, zodat hij in januari, als 2/3 een combiklas wordt, hij in kan stromen bij groep 3. De middag zal hij dan nog met groep 2 spelen, dat vinden ze ook erg belangrijk. Verder is het goed in de gaten houden hoe hij zich ontwikkelt, gaat het niet dan gaat hij 'terug' naar het groep 2 gedeelte van 2/3. En dan zien we eind dit schooljaar wel verder of hij klaar is om naar groep 4 te gaan of nog een keer groep 3 doet. Het was een fijn gesprek. De ib'er gaf aan dat hij op m3 las en rekenniveau ook op groep 3 zat, alleen schrijven niet. Daarom gaat hij nu gelijk met schrijven meedoen en de komende weken in groep 2 daar wat meer aandacht aan besteden en we schakelen fysio in voor de motoriek.
pi_202407594
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 17:08 schreef Nazil het volgende:
en we schakelen fysio in voor de motoriek.
Ben je het hier zelf ook mee eens? Ik heb niet teruggelezen, maar heeft hij vergeleken met zijn leeftijd een achterstand? Of is het een idee om een niet-voorsprong in te lopen?
pi_202409027
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 17:17 schreef Hupje het volgende:

[..]
Ben je het hier zelf ook mee eens? Ik heb niet teruggelezen, maar heeft hij vergeleken met zijn leeftijd een achterstand? Of is het een idee om een niet-voorsprong in te lopen?
Motorisch heeft hij altijd achter gelopen, liep laat, laat springen, kan net een beetje tussen de lijntjes kleuren etc. Alles eigenlijk. Dus daar ben ik het wel mee eens. Vooral om het niveau lezen/spellen/rekenen bij het niveau van schrijven te krijgen. Dat ligt nu mijlenver uit elkaar.

En de fysio is mij vanaf 2 verschillende kanten leerkrachten (eigen leerkracht en vriendin van mijn moeder) aangeraden.
pi_202409085
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 19:11 schreef Nazil het volgende:

[..]
Motorisch heeft hij altijd achter gelopen, liep laat, laat springen, kan net een beetje tussen de lijntjes kleuren etc. Alles eigenlijk. Dus daar ben ik het wel mee eens. Vooral om het niveau lezen/spellen/rekenen bij het niveau van schrijven te krijgen. Dat ligt nu mijlenver uit elkaar.

En de fysio is mij vanaf 2 verschillende kanten leerkrachten (eigen leerkracht en vriendin van mijn moeder) aangeraden.
Hier liep Sjaak ook redelijk achter met dat soort dingen, maar kwam dat juist door zijn perfectionisme. Hij wilde niet kleuren, want hij kon het niet zo goed als hij zou willen. Hij liep nooit langs de meubels, maar toen hij kon lopen, liep hij zo weg. Hetzelfde met fietsen etc. Dus hou ook die mogelijkheid in je achterhoofd (maar wellicht gaat het bij jullie anders).

Tof trouwens dat school zo meedenkt! Ik denk dat 2/3 een mooie combinatie is, en dan lekker spelen in de middag bij 2 O+
pi_202409251
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 19:14 schreef MevrouwCactus het volgende:

quote:
Hier liep Sjaak ook redelijk achter met dat soort dingen, maar kwam dat juist door zijn perfectionisme. Hij wilde niet kleuren, want hij kon het niet zo goed als hij zou willen. Hij liep nooit langs de meubels, maar toen hij kon lopen, liep hij zo weg. Hetzelfde met fietsen etc. Dus hou ook die mogelijkheid in je achterhoofd (maar wellicht gaat het bij jullie anders).

Tof trouwens dat school zo meedenkt! Ik denk dat 2/3 een mooie combinatie is, en dan lekker spelen in de middag bij 2 O+
Ja er zit ook deels perfectionisme/faalangst achter maar we merken wel dat hij motorisch echt niet top is en we hopen hem ook wat meer zekerheid te geven met fysio.
  dinsdag 30 november 2021 @ 19:34:57 #201
319308 Tink89
To live is to dance
pi_202409409
Hoe vroeg kun je iets merken aan je kind? (Vroeg ik na maanden meelezen).

Prul is een week geleden drie geworden en ik denk te merken dat ze bovengemiddeld talig is, veel dingen snapt, prachtige volzinnen maakt (ook wwen vervoegt enzo), telt tot 30 (omdat we verder nog niet oefenen) en veel spelletjes al echt van mij en haar vader wint.

Ze raakt gefrustreerd als dingen niet lukken (loopfiets op twee wielen een half jaar geleden) om het dan een paar weken later vlotjes in een keer te kunnen.

Mijn zusje is pedagoog en geeft aan dat prul enorm voorloopt en ook het kdv geeft aan dat ze speelgoed dat voor haar leeftijd bedoeld is, snel saai en makkelijk vindt.

Ik heb mezelf m'n hele leven verveeld en ging daardoor onderpresteren en hoop haar dat te besparen.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_202409491
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 november 2021 19:27 schreef Nazil het volgende:
[ afbeelding ] Op dinsdag 30 november 2021 19:14 schreef MevrouwCactus het volgende:
[..]
Ja er zit ook deels perfectionisme/faalangst achter maar we merken wel dat hij motorisch echt niet top is en we hopen hem ook wat meer zekerheid te geven met fysio.
Dan lijkt de fysio me een goede stap. Sjaak heeft ook een half jaar fysio gehad en doet nu qua fijne motoriek niet onder voor zijn klasgenoten (2 jaar ouder) O+ . Uiteraard komt hij met gymmen niet mee, maar daarom gymt hij dan ook gewoon met zijn leeftijdsgenoten mee.
pi_202409874
@Tink89 Ik denk dat je zelf het antwoord al geeft. Op deze leeftijd zou ik proberen aan te sluiten bij wat ze kan en wat haar interesseert. En evt tzt bij de overgang naar school aangeven en in de gaten houden.

@Nazil Dan denk ik dat het een mooie ondersteuning erbij kan zijn :) Fijn dat de neuzen dezelfde kant op staan!
pi_202410245
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 19:34 schreef Tink89 het volgende:
Hoe vroeg kun je iets merken aan je kind? (Vroeg ik na maanden meelezen).

Prul is een week geleden drie geworden en ik denk te merken dat ze bovengemiddeld talig is, veel dingen snapt, prachtige volzinnen maakt (ook wwen vervoegt enzo), telt tot 30 (omdat we verder nog niet oefenen) en veel spelletjes al echt van mij en haar vader wint.

Ze raakt gefrustreerd als dingen niet lukken (loopfiets op twee wielen een half jaar geleden) om het dan een paar weken later vlotjes in een keer te kunnen.

Mijn zusje is pedagoog en geeft aan dat prul enorm voorloopt en ook het kdv geeft aan dat ze speelgoed dat voor haar leeftijd bedoeld is, snel saai en makkelijk vindt.

Ik heb mezelf m'n hele leven verveeld en ging daardoor onderpresteren en hoop haar dat te besparen.
Dat kan best vroeg, gok ik. Volgens mij merkte ik het rond 1,5 jaar, toen ging ik twijfelen over van alles. Met 3j3m hebben we Sjaak voor het eerst (nja, de enige keer) laten testen met een Pienter Peuteronderzoek en toen was het gelijk heel duidelijk.

De beste tip die ik graag had willen hebben was: lekker aansluiten bij wat je kind leuk vindt, niet pushen maar wel meebewegen. En straks in goed overleg met de beoogde school.
pi_202411031
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 november 2021 19:38 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Dan lijkt de fysio me een goede stap. Sjaak heeft ook een half jaar fysio gehad en doet nu qua fijne motoriek niet onder voor zijn klasgenoten (2 jaar ouder) O+ . Uiteraard komt hij met gymmen niet mee, maar daarom gymt hij dan ook gewoon met zijn leeftijdsgenoten mee.
Dat is inderdaad waar ik op hoop, dat hij straks gewoon mee kan komen met groep 3 of 4 met schrijven en de rest. En voor de rest is het voor iedereen afwachten hoe het zal gaan, maar de kans in combi 2/3 is te mooi om nu te laten schieten omdat hij het wel aan kan qua niveau. De school handelt snel, heeft goed overleg en korte lijntjes. Ik ben heel blij dat ze er zo op zitten. Ze geven zelf aan dat het niet vaak voor komt en het voor hun ook even denken was, maar de orthopedagoog heeft mee gekeken en is het er ook mee eens.

L zelf vindt het nog wel erg spannend en heeft nog niet echt zin in de schrijflessen, maar ik denk dat het nog wel komt. Er staat al een eigen tafel in groep 3 klaar en groep 3 is nieuwsgierig voor wie die tafel is. Toen ik juf een bericht stuurde dat l. Het spannend vond, stelde ze voor om een stagiair of onderwijsassistent mee te laten gaan en naast hem te laten zitten zodat hij iemand kende. Zo lief, er wordt zo meegedacht!
pi_202415504
@Nazil, wat fijn dat de school zo meedenkt en de opties open houdt. D was qua fijne motoriek niet zo snel, maar kreeg in groep 3 een juf die er veel aandacht voor had. Anders was fysio inderdaad ook een optie geweest. Het is niet zo goed geworden als die juf zou willen, maar die leverde het liefst allemaal schoonschrijvers af :P

@Tink89, achteraf hadden we het bij D wel eerder kunnen herkennen. Alleen omdat zijn grote broer erg traag was in veel talige en motorieke dingen, hadden we niet echt een goede referentie "het zal wel niet zo bijzonder zijn, de andere was gewoon traag".. Maar bij de peuterschool begon het met 2,5-3 jaar wel op te vallen. Die juf wilde hem ook een half jaar eerder naar de basisschool hebben (Na de zomervakantie beginnen ipv kerstvakantie). Maar daar wilde school niks van weten. Gelukkig kon de peuterspeelzaal ook wel aanpassen aan zijn behoefte.
We hebben nog heel lang, denk tot 5,5 gedacht dat hij misschien gewoon erg talig was, en dan lijken ze ook een stuk slimmer. In groep 3 begon hij pas echt hard te gaan cognitief en is in groep 4 getest op iq. Bleek dat hij qua taal juist het laagst te scoren. De enige op 130, de rest zat dus hoger..
We hebben in al die jaren wel proberen aan te sluiten op zijn weet-honger. Wel geprobeerd dat meer te sturen richting weetjes(waarom draait de aarde om de zon, hoe werkt bladgroen) en minder naar schoolse werkjes (puur schrijven, rekenen). Wat ze op school verbreden noemen.
pi_202423193
Groep 3 is erg leuk :Y hij is helemaal enthousiast. Ik kreeg een foto van de juf met daarop een heel trots kind.

Over eerder herkennen: wij dachten dat l echt een mbo kind zou worden (helemaal prima), pas toen hij op school begon, is het echt met sprongen vooruit gegaan.
pi_202534611
Vandaag de uitslag van het iq onderzoek van Js..
En ik hoop zo erg op een iq tussen de 100-120.
Maar stel nou dat dat zo is, wat is er dan met hem aan de hand? Wat heeft hij dan nodig?
  donderdag 9 december 2021 @ 07:48:47 #209
319308 Tink89
To live is to dance
pi_202534662
quote:
0s.gif Op donderdag 9 december 2021 07:35 schreef Loj het volgende:
Vandaag de uitslag van het iq onderzoek van Js..
En ik hoop zo erg op een iq tussen de 100-120.
Maar stel nou dat dat zo is, wat is er dan met hem aan de hand? Wat heeft hij dan nodig?
Succes met afwachten en zenuwpezen! :*
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_202534934
@Loj Was het IQ onderzoek onderdeel van een breder onderzoek? (Daar had je het eerder over, volgens mij) Dan zal er vast op alle gebieden iets gezegd worden tbv het totaalplaatje.
En wat het cijfertje ook is, Js is Js en heeft kennelijk 'iets' nodig, anders werd dit onderzoek niet gedaan. Dus dat moet dan ook het doel worden.
  donderdag 9 december 2021 @ 09:31:55 #211
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_202535319
Ik sluit me bij Hupje aan. Een IQ-test hoort altijd onderdeel te zijn van een breder onderzoek, want een kind is nooit alleen maar dat cijfertje. Hopelijk komt er uit het onderzoek ook naar voren waar zijn behoeftes liggen, en kunnen jullie daar op inspelen. :*
pi_202540018
Klopt klopt en het heeft veel duidelijk gemaakt.

Hij heeft een uitzonderlijk hoog werkgeheugen (150, ik wist niet dat ze boven de 140 gingen…) terwijl verwerkingssnelheid gemiddeld is (108).

De rest van de scores zaten tussen de 115-130.

Geen ass aanwijzingen, spraak loopt iets achter maar blijft binnen de norm (hij voelt zichzelf onbegrepen doordat hij op een hoger niveau denkt dan gemiddeld), en voor motoriek wat tips gekregen.

Belangrijkste is nu zijn welzijn en daarvoor heeft hij ontwikkelingsgelijken nodig dus hij wordt aangemeld voor een externe plusklas. Ik ben zo opgelucht!
pi_202540856
@Loj Fijn dat er veel duidelijk is geworden!
pi_202550572
@Loj, wat fijn dat je opgelucht bent!
Tussen de 108 en 150 zit best een flink verschil. Kan me voorstellen dat hij daar ergens ondersteuning in nodig heeft. Daar kunnen ze vast iets mee bij de plusklas.

De WISC V gaat tot de 160, de oude WISC tot 145.. Weet niet welke hij gehad heeft?
  dinsdag 14 december 2021 @ 19:30:17 #215
319308 Tink89
To live is to dance
pi_202619327
Fijn dat er veel duidelijk is!

Hoe hebben jullie een basisschool gekozen? We hebben de keuze uit klassiek om de hoek en jenaplan op 2,5 km fietsen. Allebei relatief kleine scholen. De tweede heeft in het schoolplan al dingen als compacten en verbreden staan... De andere heeft het alleen over plus klas in de bovenbouw.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_202619725
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 december 2021 19:30 schreef Tink89 het volgende:
Fijn dat er veel duidelijk is!

Hoe hebben jullie een basisschool gekozen? We hebben de keuze uit klassiek om de hoek en jenaplan op 2,5 km fietsen. Allebei relatief kleine scholen. De tweede heeft in het schoolplan al dingen als compacten en verbreden staan... De andere heeft het alleen over plus klas in de bovenbouw.
De eerste school was op basis van gevoel. De tweede school omdat het moest. De derde school wederom op basis van gevoel.
pi_202620315
Hier heeft de oudste (gewoon begaafd) gekozen. Hij was belachelijk verlegen, hing bij alle schoolbezoeken aan mijn broekspijp. Maar bij de montessori ging hij direct rondkijken, en ging aan de andere kant van het lokaal zitten spelen. Die voelde zich er gewoon thuis. De jongste is daar ook heen gegaan. Dat paste ook prima voor jongste. Ook genoeg HB-kinderen, aangesloten bij een externe HB klas. Maar bij de start van de basisschool wisten we van D niet dat hij zo slim was.

We zijn halverwege de schooltijd van de oudste wel geswitcht, ivm verhuizing. Maar gezien de goede ervaring met montessori zijn ze daar ook weer heen gegaan.

Niet alles gaat altijd lekker met D, maar dat was op elke school gebeurd denk ik. Ze kunnen hier best meebewegen. Maar elke school heeft zijn beperkingen. Mogelijk dat een kleinere school beter was geweest in aanpassingen aan de cognitieve kant, maar hij heeft hier veel vriendjes en ook HB-peers. Sociaal werkt dit weer goed.
pi_202627530
Bij ons was er bij de keuze van de basisschool al wel een ontwikkelingsvoorsprong maar er speelde ook andere problematiek waar we rekening mee moesten houden. Plus dan het tweelingbeleid voor ons ook nog een dingetje was.

Wij hebben uiteindelijk voor een kleine school met een kindgerichte benadering gekozen en dat pakt goed uit.
pi_202632310
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 december 2021 19:30 schreef Tink89 het volgende:
Fijn dat er veel duidelijk is!

Hoe hebben jullie een basisschool gekozen? We hebben de keuze uit klassiek om de hoek en jenaplan op 2,5 km fietsen. Allebei relatief kleine scholen. De tweede heeft in het schoolplan al dingen als compacten en verbreden staan... De andere heeft het alleen over plus klas in de bovenbouw.
Net als @Deepfreeze voor Montessori gekozen, al maakten wij de keuze al toen T. pas 2 was. Ik weet overigens niet of hij een ontwikkelingsvoorsprong heeft, maar het zou me niet verbazen. De reden dat ik voor Montessori heb gekozen is omdat ze in klassen werken met meerdere leerjaren en versnellen of vertragen daar heel gewoon is. In zijn huidige kleuterklas zijn er bijvoorbeeld ook al best wat kinderen die kunnen lezen, dat is daar niet uitzonderlijk. Bovendien leek het mij fijn dat je bij versnellen of vertragen alsnog met klasgenootjes naar een nieuwe klas gaat/in de oude klas achterblijft. Volgens mij heeft een Jenaplan dat ook, dat je onder-, midden- en bovenbouwklassen hebt.

Wat ik wel bijzonder vind, is dat ook T. in de Montessorischool direct op ontdekkingstocht ging, net als wat Deepfreeze schrijft. We zijn naar drie scholen geweest, dit was de enige waar hij dat deed. Dus kijk ook vooral goed naar Prul, ervan uitgaande dat je ooit wel weer een school mag bezoeken.
pi_202659420
Hier juist bewust voor een school met traditioneel onderwijs gekozen. Juist omdat Ow en Js heel verlegen zijn en passief in spelen en ontdekken. Daarbij hebben manlief en ik beide moeite gehad met de vrijheid op het wo en zijn we allebei opgebloeid op het hbo waar veel meer structuur was.
Terwijl ik juist op papier veel meer voor montessori voel :)

Verder hebben wij ook bewust gekozen voor een school met beleid op excellentie (al is het interne plusklasje er niet meer, maar nu wel een leerkracht fulltime rondlopen op excellentie gebied) en dat ze een externe plusklas hadden (waar Js zeer waarschijnlijk vanaf februari naar toe gaat).

Het enige waar ik minder van gecharmeerd was zijn de gesplitste groep 1 en 2. Zeker in groep 1 miste de jongens verrijking en ik denk ook dat Ow beter af was geweest in groep 6 dan 5 (hij is van half januari). Maar doordat hij dus anderhalf jaar in groep 1 heeft gezeten is er niet gekeken naar of eerder doorstromen een optie was.

Oh en afstand was hier ook een ding. Met mijn verlegen achtergrond vonden we loopafstand belangrijk, zodat het gemakkelijker was om af te spreken.
pi_202660165
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 december 2021 06:47 schreef Loj het volgende:
Hier juist bewust voor een school met traditioneel onderwijs gekozen. Juist omdat Ow en Js heel verlegen zijn en passief in spelen en ontdekken. Daarbij hebben manlief en ik beide moeite gehad met de vrijheid op het wo en zijn we allebei opgebloeid op het hbo waar veel meer structuur was.
Terwijl ik juist op papier veel meer voor montessori voel
We hadden hier de overweging tussen de buurtschool of die montessori. En waar die buurtschool gestructureerd was qua werkjes, was het sociaal een bende. En de montessori was qua werkjes vrijer, maar sociaal gestructureerd. In praktijk ligt er bij deze montessori ook best veel vast (andere ivm verre verhuizing). Je moet gewoon elke dag rekenen, en het concept dat je niet perse begin groep 3 hoeft te starten met leren schrijven gaat dwars in tegen de praktijk waarbij ze elke week een x aantal letters leren met de hele groep. Ze noemen het maar montessori 2.0. Want met 30 kinderen kun je niet dat niveau van vrijheid bieden.
En dat ouderwetse hele vrije montessori idee was ook niks geworden met de oudste, die is daar ook te passief voor. Al kreeg hij destijds gewoon planningen van juf, ipv zelf te maken. Ook dat is "help het mij te leren"
pi_202660277
Wij hadden 2 jaar geleden nooit verwacht dat hij zo snel zou zijn en dus hebben wij puur naar hem gekeken waar hij zich fijn voelde. Dat werd een kleine buurtschool. De opvang vond dat ook een goed idee, hij zou verdwijnen in een grote massa.

Nu, 2 jaar later is de school nog steeds een prima idee. Hij voelt zich op zijn plek, lekker dichtbij. Sociaal is hij heel erg gegroeid en doordat de school zo klein is, zijn de lijntjes kort en worden beslissingen makkelijk gemaakt.


Zijn laatste dag in groep 2, het doet mij best veel omdat de kleutertijd op school echt afgelopen is.
pi_202661620
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 december 2021 09:32 schreef Nazil het volgende:
Zijn laatste dag in groep 2, het doet mij best veel omdat de kleutertijd op school echt afgelopen is.
Dat is ook wel een beetje gek misschien? Als hij alleen naar groep 3 gaat. Normaal ga je toch met een groep over (deel/hele klas). Maar dan zit hij straks lekker op zijn plek!
pi_202661661
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 december 2021 11:54 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Dat is ook wel een beetje gek misschien? Als hij alleen naar groep 3 gaat. Normaal ga je toch met een groep over (deel/hele klas). Maar dan zit hij straks lekker op zijn plek!
de halve klas groep 2 wordt een combi 2/3 dus hij is niet alleen in de klas, en het scheelt dat hij de afgelopen weken met de schrijfles al heeft meegedaan dus hij herkent de gezichten. Het doet mij ook meer dan hem, hij vindt schrijven al leuk dus dat komt allemaal wel goed. Maar pff, wat een verandering in 2022. Hij begint ook gelijk met zwemles in januari.
pi_202661760
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 december 2021 11:57 schreef Nazil het volgende:
halve klas groep 2 wordt een combi 2/3 dus hij is niet alleen in de klas, en het scheelt dat hij de afgelopen weken met de schrijfles al heeft meegedaan dus hij herkent de gezichten. Het doet mij ook meer dan hem, hij vindt schrijven al leuk dus dat komt allemaal wel goed. Maar pff, wat een verandering in 2022. Hij begint ook gelijk met zwemles in januari.
Je kleintje wordt groot!! O+
pi_203365312
Js gaat volgende week starten bij de externe plusklas!
Met filosofie, groepswerken, gastdocenten, excursies eigen projecten en oefenen met een vreemde taal.
Ik
Ben zo benieuwd hoe hij het gaat vinden O+
  woensdag 26 januari 2022 @ 12:52:51 #227
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_203372108
Fijn Loj! Filosofie klinkt echt geweldig O+

Sticker is inmiddels gestart in de externe plusklas van de bovenbouw. Hij zat eerder in die van de middenbouw, maar leek toch geen aansluiting te vinden. En gezien zijn voorsprong in combinatie met het gegeven dat hij naar oudere kinderen trekt dachten we dat de plusklas van groep 7&8 passender kon zijn. Nu pas 1 keer geweest, maar ik ben benieuwd hoe hij zich daar zal ontwikkelen.

Ook is afgelopen week het bericht gekomen dat de groep 9 er gaat komen *O* Wel een grote maar: ze weten nog niet of ze al na de zomervakantie kunnen starten.. Dus het hele vraagstuk: 'Wat doen we met Sticker na dit schooljaar' is voor nu nog niet opgelost. Maar we vermaken ons prima met het flexi-onderwijs, vorige week project Marvel geheel in het Engels gedaan, vandaag beginnen we met de Oude Grieken.. echt erg fijn om zo te kunnen doen. In het slechtste geval trekken we dat nog even door tot aan de start van groep 9.
pi_203720729
L. Heeft zijn groep 3 rapport gekregen, waar hij in januari in startte. De cito scores zijn een I voor rekenen en spelling, een II voor de drieminutentoets en IV voor begrijpend luisteren, avi beheersing E3.
I is 20 procent hoogst scorende leerlingen, II 20 procent boven gemiddeld, IV 20 procent onder gemiddeld.

Verder scoort hij vooral goed, een paar ruim voldoendes en paar voldoendes. Ontzettend knap natuurlijk, maar heel eerlijk vind ik het verontrustend dat hij in 2 maanden bij het meest op het hoogste scorende zit, terwijl hij net 5,5 jaar is. Heel eerlijk had ik gehoopt op een iets minder rooskleurig rapport, iets gemiddelder zeg maar. Ik hoop zo dat hij niet zo snel door groep 3 is als hij door groep 2 was.
pi_203721450
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 februari 2022 14:57 schreef Nazil het volgende:
L. Heeft zijn groep 3 rapport gekregen, waar hij in januari in startte. De cito scores zijn een I voor rekenen en spelling, een II voor de drieminutentoets en IV voor begrijpend luisteren, avi beheersing E3.
I is 20 procent hoogst scorende leerlingen, II 20 procent boven gemiddeld, IV 20 procent onder gemiddeld.

Verder scoort hij vooral goed, een paar ruim voldoendes en paar voldoendes. Ontzettend knap natuurlijk, maar heel eerlijk vind ik het verontrustend dat hij in 2 maanden bij het meest op het hoogste scorende zit, terwijl hij net 5,5 jaar is. Heel eerlijk had ik gehoopt op een iets minder rooskleurig rapport, iets gemiddelder zeg maar. Ik hoop zo dat hij niet zo snel door groep 3 is als hij door groep 2 was.
Maar ja, een groep hoger is het tempo natuurlijk hetzelfde als een groep lager, dus gaat het waarschijnlijk alsnog te langzaam voor hem. Je kind leert nog steeds een stuk sneller dan zijn (nieuwe) klasgenoten. Dus zal er gekeken moeten worden naar compacten, verrijken en verbreden. Anders heeft een versnelling weinig effect.
Ter vergelijking: Sjaak is 2 klassen versneld en scoort het beste van zijn klas op alle gebieden. Omdat ze er niet bij stil stonden hem verrijking aan te bieden, zocht hij zelf uitdaging door de stof van groep 6 alvast mee te doen. Hij deed dus zo ongeveer 2 schooljaren in 1, uit zichzelf, want groep 5 ging te langzaam voor hem (en hij kende het meeste al). Nu we daar met z’n allen achter zijn, krijgt hij wel verrijking en hopen we hem wat langer op de basisschool te kunnen houden.
pi_203724444
Hier was groep 3 het snelste jaar. Echte uitdaging, en rust in de klas. Hij is daarna wel voor blijven lopen, maar niet zoveel dat hij nog een klas hoeft over te slaan. Al helpt de externe plusklas sinds groep 5 daar ook bij. Dat kost hem een dagdeel op school..
pi_203725185
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 februari 2022 15:35 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Maar ja, een groep hoger is het tempo natuurlijk hetzelfde als een groep lager, dus gaat het waarschijnlijk alsnog te langzaam voor hem. Je kind leert nog steeds een stuk sneller dan zijn (nieuwe) klasgenoten. Dus zal er gekeken moeten worden naar compacten, verrijken en verbreden. Anders heeft een versnelling weinig effect.
Ter vergelijking: Sjaak is 2 klassen versneld en scoort het beste van zijn klas op alle gebieden. Omdat ze er niet bij stil stonden hem verrijking aan te bieden, zocht hij zelf uitdaging door de stof van groep 6 alvast mee te doen. Hij deed dus zo ongeveer 2 schooljaren in 1, uit zichzelf, want groep 5 ging te langzaam voor hem (en hij kende het meeste al). Nu we daar met z’n allen achter zijn, krijgt hij wel verrijking en hopen we hem wat langer op de basisschool te kunnen houden.
Ik zal het dinsdag met het tienminutengesprek eens over hebben, hoe zij het nu ziet en dat ze het goed in de gaten moeten houden. Dat ze niet gelijk plus werk aanbieden snap ik, maar hij krijgt nu rijtjes sommen 18-2= :+ ja dat deed hij een jaar geleden al.
Hij doet groep 3 wel in een iets hoger tempo, schrijven kon hij nog niet dus dat doet hij 2x zo snel. Boekje 1 heeft hij net af en deed ondertussen icm fysio deels met de rest van de klas mee.

[ Bericht 5% gewijzigd door Nazil op 18-02-2022 19:40:50 ]
pi_203749716
Groep 3 is heel saai als je kind al (redelijk) kan lezen en de basis snapt van rekenen.
Js had vanaf week 1 in groep 3 zijn eigen programma omdat hij toen al avi M5 las en rekenen t/m 100 zonder moeite deed. Oh en zijn lievelingsvak in groep 3 was schrijven, want daar leerde hij iets. Dus daar kan je ook naar vragen, verbreden ipv versnellen. Js ging voor sudoku’s, leesraadsels, verhalen schrijven, onderzoek doen, smart games en dan nog het standaard pluswerk van rekenen en taal. Nu, in groep 4 volgt hij trouwens ook nog een apart programma, maar doet hij wel wat dingetjes mee met de klas.

Rapport van Js is hier ook weer binnen, Alles I en lezen nu op plus. En spelling was foutloos gemaakt en in rekenen en begrijpend lezen had hij slechts 1 foutje gemaakt. Maar ja, ik snap het. We hebben bijna drie weken thuis gezeten en Js vond de lesstof van Ow interessanter ;)

Ik gooi nog een vraagje over Ow erin. Ow zit in groep 5 en vorig jaar werd hij gewoon telkens vergeten door de juffen. Lang verhaal maar hij werd gewoon niet gezien. Ow is ook een heel slim jochie, maar doordat hij zo onopvallend mogelijk wilt zijn heeft hij nooit een eigen lesprogramma gevolgd zoals Js. Ik schat trouwens in dat hij gewoon een goede VWO leerling is en niet HB. In ieder geval, ook zijn rapport was perfect en qua Cito scores alles een I. Nu heeft hij wel pluswerk voor spelling, maar niet voor rekenen. Aan het begin van het jaar heb ik dit nagevraagd en zeiden de juffen dat hij prima kon rekenen maar inzicht en tempo miste. Nu heeft hij dus 2 foutjes in zijn rekencito en ligt het tempo vooral aan zijn schrijf/type tempo. Moet ik nou gaan “zeuren” bij de juf dat hij toch echt ook aan het pluswerk moet of moet ik het zo laten. Ow zijn levensdoel is juist zo onopvallend mogelijk zijn en hij schoot ook echt in de stress als hij een redactiesom (op E6 niveau) niet wist.. Nu duikt hij de leerkuil niet in, maar moet ik dat bij hem willen…

[ Bericht 8% gewijzigd door Loj op 20-02-2022 05:32:46 ]
pi_203749835
Hij moet zeker die leerkuil door, maar wel op een (voor hem) veilige manier. Als hij niet door de leerkuil gaat, leert hij namelijk niet leren. Ook mist hij dan de basis voor de executieve vaardigheden die hij op de middelbare school zal moeten gaan ontwikkelen. Maar dat kan hij pas als hij ze ook daadwerkelijk nodig heeft.
pi_203751416
Mijn oudste 'gewoon vwo-er' heeft op de basisschool ook de leerkuil niet veel gezien. Hij had al moeite genoeg met het sociale gedeelte. Af en toe gaf juf hem wel het werkje voor de kinderen uit de plusklas. Vaak de rekeningen die oudste toch wel leuk vond.

Nu in 3 vwo merkt hij echt dat het leren niet meer zo makkelijk gaat. Zeker niet met zoveel vakken en het overzicht houden. 2 5en wel opgehaald naar een 6 deze toetsweek, maar tegelijk 2 5en erbij voor vakken die hij dezelfde dag had.
Hij krijgt nu vanuit school ondersteuning en is het, voor een puber, ook serieus aan het oppikken. Het kost wat moeite, maar hij zit sociaal wel lekker nu. Nu heeft hij er ook de ruimte voor.

Dus als het kan, zoals bij mijn jongste, dan zou ik die leerkuil wel opzoeken. Als het niet kan, zoals bij mijn oudste, zou ik het een beetje proberen, evt ook thuis, maar het moet wel leuk blijven ;)
  zondag 20 februari 2022 @ 20:39:33 #235
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_203759722
Ieder kind, of het nu hoogbegaafd is of niet, moet door die leerkuil heen. Want dat is waar je leert, buiten je comfortzone. :) Maar de leerkuil vind je niet uitsluitend in pluswerk natuurlijk! Wellicht kost het huidige werk hem al enige moeite, doet hij keihard zijn best, en haalt hij daarom hoge scores? Dan wordt de leerkuil wel doorlopen. De kans dat hij een ontwijkende onderpresteerder is lijkt me echter ook aanwezig.. is Ow al eens doorgetoetst?
  zondag 20 februari 2022 @ 20:45:05 #236
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_203759784
quote:
1s.gif Op zondag 20 februari 2022 05:27 schreef Loj het volgende:
[..]
Ik gooi nog een vraagje over Ow erin. Ow zit in groep 5 en vorig jaar werd hij gewoon telkens vergeten door de juffen. Lang verhaal maar hij werd gewoon niet gezien. Ow is ook een heel slim jochie, maar doordat hij zo onopvallend mogelijk wilt zijn heeft hij nooit een eigen lesprogramma gevolgd zoals Js. Ik schat trouwens in dat hij gewoon een goede VWO leerling is en niet HB. In ieder geval, ook zijn rapport was perfect en qua Cito scores alles een I. Nu heeft hij wel pluswerk voor spelling, maar niet voor rekenen. Aan het begin van het jaar heb ik dit nagevraagd en zeiden de juffen dat hij prima kon rekenen maar inzicht en tempo miste. Nu heeft hij dus 2 foutjes in zijn rekencito en ligt het tempo vooral aan zijn schrijf/type tempo. Moet ik nou gaan “zeuren” bij de juf dat hij toch echt ook aan het pluswerk moet of moet ik het zo laten. Ow zijn levensdoel is juist zo onopvallend mogelijk zijn en hij schoot ook echt in de stress als hij een redactiesom (op E6 niveau) niet wist.. Nu duikt hij de leerkuil niet in, maar moet ik dat bij hem willen…
Klinkt heel erg als mijn middelste. Die wilde ook niet opvallen en deed keurig wat er gevraagd werd. Verrijking e.d. leek die niet zo nodig te hebben (vond ik).
Maar omdat school ervaring had met onze oudste, werd de middelste toch goed in de gaten gehouden en kreeg die wel extra's aangeboden. Dat werd ook keurig gemaakt, dus het bleek toch wel goed en heeft die er ook wel baat bij gehad.
Op de basisschool twijfelde ik wel over hb bij de middelste (de school niet), maar op het voortgezet onderwijs werd dat wel steeds meer duidelijk.
Inmiddels heeft die een IQ-test gedaan en daar kwam toch wel hoogbegaafdheid uit.

Moraal van dit verhaal: ga er niet zomaar vanuit dat extra werk niet nodig zal zijn bij Ow.
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
pi_203764183
Ik heb ook een poosje meegelezen. Dat U. een ontwikkelingsvoorsprong heeft werd al vroeg duidelijk. Heb ik ook altijd gehoord van anderen (kdv, cb, omgeving). Met 1,5 maakte hij puzzels van 30 stukjes, met twee jaar maakte hij volle zinnen (in twee talen), (her)kende toen ook al cijfers en letters, kende toen ook al kleuren als "donkerblauw", "turquoise" etc. Hij heeft een groot woordenschat. Hij leest nu ook boekjes, maakt rekensommetjes, telt al een hoop, schrijft zijn naam en schrijft onze voorletters etc. Ik merk dat hij sneller vooruit gaat wanneer ik echt de tijd neem om 1 op 1 bezig te zijn met hem (spelen, oefenen), maar dat is gewoon heel lastig op dit moment.
In het overdrachtsformulier van het kdv voor zijn school wordt hij ook overal gescoord als bovengemiddeld.

Vanmiddag krijgen we een tweede rondleiding door U.'s basisschool waar hij over 3 weken gaat starten.
We hebben hem ingeschreven op een school waar ze werken met units. Unit 1,2,3, Unit 4, 5, 6 en Unit 7 en 8. Hij komt dus straks in de klas met kindjes tussen de 4 en 7 jaar oud - maar iedereen heeft wel een basisgroep waarin ze de dag starten. Ik hoop dat hij hierdoor beter aansluiting vindt.

U. is wel een kindje dat de kat uit de boom kijkt. Als hij in een nieuwe omgeving komt, zegt hij helemaal niks tot hij zich op zijn gemak voelt. Op de heenweg in de auto vroeg hij "hoeveel kilometer een helicopter kan vliegen", maar toen we er eenmaal waren en iemand vroeg hoe oud hij was stak hij alleen zijn 3 vingers op. Lijkt mij gewoon peutergedrag, maar er is wel een groot contrast.
Bij de 3j9m afspraak voer de arts of hij een vrachtwagen na kon bouwen met 6 blokjes. Hij maakte er iets anders van. Ik zag de arts kijken, dus vroeg aan hem: "is dit wat de arts net had gebouwd?" en toen zei hij: "nee, maar ik vind dit mooier". Hij gooide toen zijn eigen creatie om en bouwde daarna de vrachtwagen van de arts na - met de blokjes in de zelfde kleurvolgorde als haar vrachtwagen. Toen hij een kruisje en een rondje na moest tekenen, schreef hij er ook zijn eigen naam bij.

Hij heeft dus wel een voorsprong, maar ik heb zelf geen referentiekader naar hoe groot die voorsprong is. Ik ga het straks wel benoemen aan zijn juf. Ik hoop dat ze zijn gedrag (fantasie, kat uit de boom kijken) doorgronden en dat hij zichzelf kan laten zien en zijn op school. Alhoewel ik natuurlijk meer hoop dat hij het daar onwijs naar zijn zin gaat krijgen. O+
Protège moi de mes désirs.
pi_203772073
Wat leuk dat je mee komt schrijven. Hoe was de rondleiding vandaag?

Een referentiekader: Als kinderen naar groep 3 gaan, moeten ze tot 20 kunnen tellen en ik geloof 15 letters herkennen, ofzo. Dan zijn ze dus 6 jaar oud. Volgens mij kan je dan best inschatten dat U dat al kan en op cognitief gebied dus uitdaging nodig gaat hebben bij de kleuters. Ik gok dat het vooral belangrijk gaat zijn hoe het sociaal en emotioneel met hem gaat.
pi_203774287
Ja, daar zit hij al ver overheen. Sociaal gaat het goed als hij zich vertrouwd voelt, dat is geen probleem. Emotioneel is wat anders. Het is best een gevoelig jochie.

Opzich was het gesprek positief. Ze gaf steeds aan dat het goed was dat ik het aan had gegeven zodat ze het in de gaten gaan houden en hem gaan observeren.
Maar ze vertelde ook dat er nog een kindje is in zijn basisgroep die ook al kan lezen, maar dat niet durft in de klas omdat hij de enige is. Dat is juíst waar ik bang voor ben, dat dat met U. ook gaat gebeuren. Maar ze gaf aan dat zij hen dan samen zet zodat ze elkaar kunnen versterken. Ben echt benieuwd hoe het gaat lopen.

Ze vroeg ook of we hem willen laten testen, maar ik denk dat ik hem daar te jong voor vind. Wat zijn de ervaringen hier mbt jong testen of überhaupt testen?

[ Bericht 4% gewijzigd door arvensis op 22-02-2022 08:54:33 ]
Protège moi de mes désirs.
pi_203774393
quote:
1s.gif Op maandag 21 februari 2022 22:23 schreef arvensis het volgende:
Ze vroeg ook of we hem willen laten testen, maar ik denk dat ik hem daar te jong voor vind. Wat zijnde ervaringen hier mbt jong testen of überhaupt testen?
Waarom zou je dat willen? Welk doel zou je hebben met testen? (Als tegenvraag bedoeld, niet als kritiek oid)
pi_203776493
Wij hebben de jongste had in groep 4 laten testen. Toen was het nodig om naar de externe plusklas te gaan (groep 3/4, deden ze op Cito score en de visie van de leerkracht). Toen werd het ook betaald door de school/plusklas. Vanaf groep 5 werd het strikter)

Eerder was het niet nodig. Niet eens over nagedacht om het te doen destijds..
pi_203776955
quote:
1s.gif Op maandag 21 februari 2022 22:30 schreef Hupje het volgende:

[..]
Waarom zou je dat willen? Welk doel zou je hebben met testen? (Als tegenvraag bedoeld, niet als kritiek oid)
Sta er neutraal in, heb er niet echt een mening over. Vandaar mijn vraag. :)
Het zou wel handvaten geven, denk ik, om hem de juiste richting in te sturing. En misschien als bevestiging. Maar ik wil ook geen labels plakken, wat je met een test wel krijgt.
Protège moi de mes désirs.
pi_203777541
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 08:56 schreef arvensis het volgende:

[..]
Sta er neutraal in, heb er niet echt een mening over. Vandaar mijn vraag. :)
Het zou wel handvaten geven, denk ik, om hem de juiste richting in te sturing. En misschien als bevestiging. Maar ik wil ook geen labels plakken, wat je met een test wel krijgt.
De IQ test heeft hier voor de aanpak van school zelf geen verschil gemaakt. Juf van groep 3-4 zag zo ook wel dat hij voorliep. Was dus echt voor de externe plusklas, wat natuurlijk school wel weer hielp.

In de kleuterklas, groep 1 hebben we gevraagd of hij de groep 2 cito alvast mee kon doen. Aangezien hij een december kind is, kon hij dan evt eerder naar groep 3. Dat gaf toen genoeg handvatten, als stond de juf niet 100% achter dat plan. Zij en de IB-er konden ook niet 100% duidelijk maken dat hij groep 2 moest doen, dus lieten de keuze aan ons. Een IQ test had daar niet veel uitgemaakt, omdat hun reden voor groep 2 het sociaal emotionele deel was. En daar zat ons verschil in visie. Maar zolang je in gesprek bent en kunt overleggen, zou ik het niet direct doen.
pi_203777705
@arvensis Bij ons gaven ze aan dat het nog te jong was, het had nog niet veel zin. Ze hebben groep 3 toetsen afgenomen en op basis daarvan, samen met de observaties van de juf, ons, ib’er en orthopedagogen vanuit de scholengemeenschap is besloten hem naar groep 3 te doen. Hij had niemand in de klas die zo ver was als hij, dat is voor jullie wel een groot voordeel. Ons jochie is ook erg gevoelig, maar hij is sociaal wel heel erg gegroeid sinds hij op school zit en groep 3 is een heel zachtaardige groep zei de juf, hij paste daar goed bij. Daar zit natuurlijk ook verschil in.
pi_203777860
Dank voor jullie reacties!
Ik had aan zijn juf al aangegeven dat we even wilden wachten wat haar observaties zullen zijn.

We zijn natuurlijk nog helemaal niet zo ver, maar mocht dat hier het geval zijn, dan is het voordeel dat hij gewoon in zijn eigen groep blijft (unit 1). Maar als hij dan naar groep 4 zou gaan, zou hij in een klas komen met kinderen van 7-8-9. Maar dat is zorgen voor later. Eens kijken hoe de wendagen gaan zijn. :)

Ik lees in de tussentijd vooral mee met jullie!
Protège moi de mes désirs.
  dinsdag 22 februari 2022 @ 11:21:34 #246
319308 Tink89
To live is to dance
pi_203778719
quote:
0s.gif Op maandag 21 februari 2022 20:18 schreef MevrouwCactus het volgende:
Wat leuk dat je mee komt schrijven. Hoe was de rondleiding vandaag?

Een referentiekader: Als kinderen naar groep 3 gaan, moeten ze tot 20 kunnen tellen en ik geloof 15 letters herkennen, ofzo. Dan zijn ze dus 6 jaar oud. Volgens mij kan je dan best inschatten dat U dat al kan en op cognitief gebied dus uitdaging nodig gaat hebben bij de kleuters. Ik gok dat het vooral belangrijk gaat zijn hoe het sociaal en emotioneel met hem gaat.
Ik schrik hiervan eerlijk gezegd. Dat kan mijn peuter van drie jaar en 3 maanden nu al.

Ik blijf iig meelezen, vind Arvensis' U een mooie voorloper op onze prul. Die is net wat ouder en dus kan ik mooi meekijken O-)
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_203783002
Zojuist hadden we gesprek met de juf. Zoals wij ook al een hele tijd weten loopt zij voor, echter is ze ook heel erg in balans (op alle vlakken voor) en heeft ze het enorm naar haar zin op school.
Ze screenen schijnbaar alle groep 1 kindjes om mogelijk hoogbegaafdheid in te schatten. Daar kwam N ook hoog uit. We krijgen nu een vragenlijst om te zien of we thuis eenzelfde beeld hebben van haar. Daarmee is het nu vooral in de gaten houden dat ze zich niet gaat vervelen en ze de uitdaging erin houden.
Als ze haar iets extra's aanbieden doet ze dit met plezier, maar ze kiest zelf ook heel graag voor bijvoorbeeld kleuren.

Voelt prima voor ons. Ze zien het, houden het in de gaten, maar ze mag vooral ook nog even kleuter zijn.
pi_203783297
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 16:56 schreef Nolita het volgende:
Zojuist hadden we gesprek met de juf. Zoals wij ook al een hele tijd weten loopt zij voor, echter is ze ook heel erg in balans (op alle vlakken voor) en heeft ze het enorm naar haar zin op school.
Ze screenen schijnbaar alle groep 1 kindjes om mogelijk hoogbegaafdheid in te schatten. Daar kwam N ook hoog uit. We krijgen nu een vragenlijst om te zien of we thuis eenzelfde beeld hebben van haar. Daarmee is het nu vooral in de gaten houden dat ze zich niet gaat vervelen en ze de uitdaging erin houden.
Als ze haar iets extra's aanbieden doet ze dit met plezier, maar ze kiest zelf ook heel graag voor bijvoorbeeld kleuren.

Voelt prima voor ons. Ze zien het, houden het in de gaten, maar ze mag vooral ook nog even kleuter zijn.
Klopt, dit hadden wij ook. Het is niet zo zeer een hoogbegaafheidslijst, maar meer ‘afwijkend’. Wij kregen die vragenlijst ook en daaropvolgend gingen ze in gesprek met de ib’er en orthopedagoog. L had het ook prima naar zn zin, vroeg nergens om, alleen als ze langer zouden wachten, zou hij niks meer kunnen leren en groep 3 overslaan was eigenlijk geen optie.

We hadden net tienminutengesprek. hij hoort bij de beste leerlingen in de klas, rekent de moeilijke sommen en leest ook het moeilijke gedeelte van taal. Hij gaat 2x pw met de goed lezende leerlingen naar een andere juf en de juf denkt niet dat hij netjes in het lijntje blijft lopen omdat hij zo snel leert en na 2 maanden groep 3 al bij de beste hoort. Ze houdt het in de gaten en gaat zo nodig de verdieping in. Verder is het een heel lief en tevreden kind, met wel wat faalangst want fouten maken is geen optie voor hem. Dat herken ik wel heel erg.
pi_203785238
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 10:25 schreef arvensis het volgende:
Dank voor jullie reacties!
Ik had aan zijn juf al aangegeven dat we even wilden wachten wat haar observaties zullen zijn.

We zijn natuurlijk nog helemaal niet zo ver, maar mocht dat hier het geval zijn, dan is het voordeel dat hij gewoon in zijn eigen groep blijft (unit 1). Maar als hij dan naar groep 4 zou gaan, zou hij in een klas komen met kinderen van 7-8-9. Maar dat is zorgen voor later. Eens kijken hoe de wendagen gaan zijn. :)

Ik lees in de tussentijd vooral mee met jullie!
Het is ook erg kind-afhankelijk of er getest kan worden. Bij Sjaak werd het bijvoorbeeld afgeraden, omdat het hem meer zou schaden dan goed zou doen. Hij heeft enorme faalangst en is slecht te testen, dus gaan we af op het oordeel van de specialiste. Zij is bevoegd om uhb vast te stellen zonder een test, dat is voor mij (en voor school gelukkig ook) voldoende. Voor een middelbare school moet er wel een test komen waarschijnlijk, maar daar heb ik ook al in de week gelegd dat die test er wellicht niet gaat zijn. Vonden ze in dit geval ook ok, omdat het zo duidelijk is dat er een grote voorsprong is.
pi_203785282
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 16:56 schreef Nolita het volgende:
Zojuist hadden we gesprek met de juf. Zoals wij ook al een hele tijd weten loopt zij voor, echter is ze ook heel erg in balans (op alle vlakken voor) en heeft ze het enorm naar haar zin op school.
Ze screenen schijnbaar alle groep 1 kindjes om mogelijk hoogbegaafdheid in te schatten. Daar kwam N ook hoog uit. We krijgen nu een vragenlijst om te zien of we thuis eenzelfde beeld hebben van haar. Daarmee is het nu vooral in de gaten houden dat ze zich niet gaat vervelen en ze de uitdaging erin houden.
Als ze haar iets extra's aanbieden doet ze dit met plezier, maar ze kiest zelf ook heel graag voor bijvoorbeeld kleuren.

Voelt prima voor ons. Ze zien het, houden het in de gaten, maar ze mag vooral ook nog even kleuter zijn.
Mooi dat ze zo lekker in balans is en goed ook dat school de hoogbegaafdheid ziet. Dat is altijd fijn, een school die alert is en meewerkt.
pi_203787057
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 19:36 schreef MevrouwCactus het volgende:

[..]
Het is ook erg kind-afhankelijk of er getest kan worden. Bij Sjaak werd het bijvoorbeeld afgeraden, omdat het hem meer zou schaden dan goed zou doen. Hij heeft enorme faalangst en is slecht te testen, dus gaan we af op het oordeel van de specialiste. Zij is bevoegd om uhb vast te stellen zonder een test, dat is voor mij (en voor school gelukkig ook) voldoende. Voor een middelbare school moet er wel een test komen waarschijnlijk, maar daar heb ik ook al in de week gelegd dat die test er wellicht niet gaat zijn. Vonden ze in dit geval ook ok, omdat het zo duidelijk is dat er een grote voorsprong is.
Dankjewel voor de info. :)

Ik schrok trouwens wel van de prijzen, nooit geweten hoe duur zo’n test is.
Protège moi de mes désirs.
pi_203787265
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 20:32 schreef arvensis het volgende:

[..]
Dankjewel voor de info. :)

Ik schrok trouwens wel van de prijzen, nooit geweten hoe duur zo’n test is.
Als school noodzaak ziet, betalen zij vaak het onderzoek. Nadeel is dan dat je niet kunt kiezen wie het onderzoek doet.
pi_203788758
Overigens vraagt mijn vriend zich af of ze zich niet te veel aan past aan haar omgeving en is bang dat ze daar in vast kan lopen (wat hem zelf gebeurt is op de middelbare school). Hij wil haar dat besparen, maar waar doe je goed aan?

Extra uitdaging ja zeker, maar waar ligt de balans voor voldoende uitdaging en voorkomen dat ze nog meer voor gaat lopen en misschien wel uit balans raakt.

Klopt mijn aanname dat het oke voor haar is zolang ze goed in haar vel zit of is dat te kort door de bocht.
Ik ga maar eens wat boeken lezen. :+ Nog boekentips?

Testen zijn duur ja. Ik ben bevoegd om ze af te nemen, het is altijd goed om je af te vragen wat het doel is. Wat ga je met de uitslag doen of wat voor effect kan een uitslag hebben.
pi_203789323
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 21:39 schreef Nolita het volgende:
Overigens vraagt mijn vriend zich af of ze zich niet te veel aan past aan haar omgeving en is bang dat ze daar in vast kan lopen (wat hem zelf gebeurt is op de middelbare school). Hij wil haar dat besparen, maar waar doe je goed aan?

Extra uitdaging ja zeker, maar waar ligt de balans voor voldoende uitdaging en voorkomen dat ze nog meer voor gaat lopen en misschien wel uit balans raakt.

Klopt mijn aanname dat het oke voor haar is zolang ze goed in haar vel zit of is dat te kort door de bocht.
Ik ga maar eens wat boeken lezen. :+ Nog boekentips?

Testen zijn duur ja. Ik ben bevoegd om ze af te nemen, het is altijd goed om je af te vragen wat het doel is. Wat ga je met de uitslag doen of wat voor effect kan een uitslag hebben.
Extra uitdaging op andere gebieden? Ik heb als kind bijvoorbeeld judo, vioolles en Chinese les gedaan, alledrie bomvol kansen om in de leerkuil terecht te komen. :)
(Mijn ouders waren iets té gefocust op voorkomen dat ik in normaal schoolwerk voorliep, zodanig dat ik geen woord Engels kon toen ik naar de middelbare school ging - maar wel Chinees! :') )
pi_203790316
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 21:39 schreef Nolita het volgende:
Overigens vraagt mijn vriend zich af of ze zich niet te veel aan past aan haar omgeving en is bang dat ze daar in vast kan lopen (wat hem zelf gebeurt is op de middelbare school). Hij wil haar dat besparen, maar waar doe je goed aan?

Extra uitdaging ja zeker, maar waar ligt de balans voor voldoende uitdaging en voorkomen dat ze nog meer voor gaat lopen en misschien wel uit balans raakt.

Klopt mijn aanname dat het oke voor haar is zolang ze goed in haar vel zit of is dat te kort door de bocht.
Ik ga maar eens wat boeken lezen. :+ Nog boekentips?

Testen zijn duur ja. Ik ben bevoegd om ze af te nemen, het is altijd goed om je af te vragen wat het doel is. Wat ga je met de uitslag doen of wat voor effect kan een uitslag hebben.
Boeken (en de glossy) van Renata Hamsikova vind ik altijd fijn. En Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is, van Tessa Kieboom. Sowieso is er veel informatie op www.ieku.nl te vinden. Deze mevrouw schrijft ook veel over hoogbegaafde meisjes, want dat is erg anders dan hb-jongens.

Nog meer voorlopen gaat sowieso gebeuren, accepteer dat maar vast. Een kind remmen is funest, dus het is verstandig om te kijken naar verrijken en verbreden. Sjaak maakt bijvoorbeeld maar 10% van het rekenwerk wat hij krijgt en gaat daarna met zijn verrijkingswerk aan de slag. Rekenen loopt hij namelijk zo’n 4 jaar op voor (minimaal). Dat wil overigens niet zeggen dat hij geen rekenonderwijs krijgt, maar dat krijgt hij dan ook weer op zijn hogere niveau (en daar dus 10% van, want dat is genoeg).

Ieder kind heeft het nodig om in de zone van naaste ontwikkeling te werken, want daar leren ze. Ook hb-ers hebben dat nodig, anders gaan ze nooit door de leerkuil en gaan ze (inderdaad vaak op de middelbare) vastlopen bij werk wat net te moeilijk is. Maar goed, Renata Hamsikova heeft dat mooi omschreven op haar site (ieku.nl) dus die kan dat veel beter uitleggen.
pi_203790362
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 20:32 schreef arvensis het volgende:

[..]
Dankjewel voor de info. :)

Ik schrok trouwens wel van de prijzen, nooit geweten hoe duur zo’n test is.
Het kan ook eventueel via de huisarts, maar dan moet er in de verwijzing iets staan in de trant van ‘opvoedproblemen’ of ‘vragen over de opvoeding’ oid, dan moet er een ‘probleem’ zijn. Dan kan je het wel vergoed krijgen.
pi_203791416
quote:
1s.gif Op dinsdag 22 februari 2022 21:39 schreef Nolita het volgende:
Overigens vraagt mijn vriend zich af of ze zich niet te veel aan past aan haar omgeving en is bang dat ze daar in vast kan lopen (wat hem zelf gebeurt is op de middelbare school). Hij wil haar dat besparen, maar waar doe je goed aan?

Extra uitdaging ja zeker, maar waar ligt de balans voor voldoende uitdaging en voorkomen dat ze nog meer voor gaat lopen en misschien wel uit balans raakt.

Klopt mijn aanname dat het oke voor haar is zolang ze goed in haar vel zit of is dat te kort door de bocht.
Ik ga maar eens wat boeken lezen. :+ Nog boekentips?

Testen zijn duur ja. Ik ben bevoegd om ze af te nemen, het is altijd goed om je af te vragen wat het doel is. Wat ga je met de uitslag doen of wat voor effect kan een uitslag hebben.
Ik lees nu dat boek van Tessa Kieboom, heel veel en hele duidelijke info! Ook vind ik Hoogbegaafd, de podcast interessant om te luisteren, hoewel sommige verhalen best schrijnend zijn, niet te veel achter elkaar luisteren dus!
pi_203792717
Niet elke hb-er is hetzelfde. Daar heb ik wel moeite mee als ik die boeken lees. Soms past een hoofdstuk prima, maar best vaak ook niet.. dus ik lees ze vaak wel, maar skip stukken echt wel met mijn eigen kind in gedachten.

Als ze al beginnen met 'uw drie jarige kan al lezen'... De mijne was pas 5,5 toen dat begon.

Hij wordt genoeg uitgedaagd in de plusklas. Daar krijgt hij moeilijker werkjes voor taal, rekenen en creatief. Dat maakt hij ook de dagen dat hij op zijn gewone school is. Half uur extra werk en dat wordt gekort op het regulier werk. En dan voor thuis ook nog Russisch of Chinees.
Maar op zijn gewone school is het echt een verstrooide professor. Hij weet veel, heeft ook wel een rekenles aan een groep hoger gegeven (combiklas). Maar vergeet opdrachten/topo te doen, vergeet zijn pluswerk wat hij toch al 2,5 jaar dagelijks zou moeten doen. Hij weet ook niet waar dingen staan terwijl hij 1,5 jaar in hetzelfde lokaal zit. Dingen die hem niet boeien, die blijven niet plakken..

Maar toen we gister dungeons and dragons speelden, dan is hij wel georganiseerd, kent de spelregels beter dan mij of mijn man. Hij verzint listen etc..
Hetzelfde met programmeren of games. Daar kan hij zijn passie in kwijt en zie je pas echt goed hoe hard hij gaat.
Dat contrast is wel een ding, want hij zal nog heel wat jaren schoolse stof moeten doorwerken...
pi_203793284
Bij ons waren de verslagen (rapporten) vorige week weer binnen. Met de oudste gaat het nu eigenlijk heel lekker. Je merkt dat hij beter in zijn vel zit dan vorig jaar. De bovenbouw doet hem erg goed (groep 6 uit combi 6/7/8). De juf merkt vooral dat hij plannen lastig vindt en daar zijn ze nu veel mee bezig. Lijkt me een heel belangrijke ontwikkeling, dus fijn dat daar aandacht voor is. Ze gaan na de vakantie wel weer rekenen compacten, dat lijkt me fijn voor hem. Want hij blijft aangeven dat hij alles van rekenen makkelijk vindt.

Over eventueel weer instromen in de plusklas heb ik niks meer gehoord. Ik zal dat wel navragen bij het 10-minutengesprek, maar ik vind het nu even iets minder belangrijk. De juf van de plusklas is weggegaan en degene die het nu doet, daar heb ik eigenlijk weinig vertrouwen in. Ze heeft wel een master gedaan waarbij zowel de zwakke als juist heel slimme leerlingen aan bod zijn gekomen (en wat die nodig hebben), maar ze is geen hb-specialiste, wat de vorige juf wel was. Dus ik twijfel nu of de meerwaarde nog wel aanwezig is...

De jongste zit in groep 3 letterlijk met rekenen op de allerhoogste cito-score, en met lezen op het allerlaagste. Alles rondom lezen en spelling scoort hij laag. Een combi van weinig interesse en er wel echt moeite mee hebben (beelddenker misschien?). Het is zo jammer eigenlijk, want hij is echt heel slim, maar lezen en schrijven zijn zo basaal dat je zonder moeilijk 'verder' kan. Het heeft wel de aandacht op school hoor, hij krijgt extra ondersteuning en langzaam maar zeker merk ik dat er een kwartje gaat vallen. En misschien gaat het daarna ook wel heel hard.
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_203794095
Hoi :W

Mijn kleuter is sinds januari begonnen op school. Hij doet alleen ochtenden omdat ik vooraf al dacht dat hij het wat moeilijk zou kunnen krijgen.
Nou was mijn verwachting eigenlijk dat hij thuis moeilijk zou zijn, maar hij is juist op school agressief. Hij friemelt kinderen in hun gezicht, duwt, slaat, gooit bouwsels om, bijt en schopt.

Het zijn op zich bekende dingen, maar thuis is het lang niet zo extreem. Ik doe best veel aan preventie maar dat lukt de juf niet met zoveel kinderen. En ja de boel draaiend houden is soms best lastig maar daar heb ik me in zijn babytijd mee verzoend.

Wat ik ook zie, is een kindje die 's middags met buurkindjes probleemloos buiten speelt. Die met zijn 1-jarige zusje met Lego speelt en heeft geaccepteerd dat ze soms wat stuk maakt. Zijn favoriete speelgoed deelt hij graag met anderen.

Hij heeft altijd al een ontwikkelingsvoorsprong gehad. Hij is erg talig en vindt rekenen leuk. Hij is nu bezig zichzelf te leren lezen, seizoenen en maanden wil hij de volgorde van weten. Mijn indruk is dat hij te weinig uitgedaagd wordt.

Juf ziet wel vaker agressieve kinderen maar Banaan is niet-corrigeerbaar. Hij gaat onder een tafel liggen en huilt, wil er dan niet over praten. Hij doet ook vooral vervelend als de juf even weg is.
Nou gaat de IB-er ingeschakeld worden om mee te kijken. Die term heb ik hier vaker gelezen, dus wie wil me vertellen wat ik kan verwachten?

En is dit verhaal herkenbaar voor mama's van andere slimme kinderen?
Wat gewoon is voor de spin, is chaos voor de vlieg.
pi_203797058
@PKM ik stuur je een PM.

Een IB-er is een intern begeleider, eigenlijk de overkoepelende persoon voor de leerlingzorg op school. Leerkrachten kunnen vragen of deze persoon meedenkt bij lastige situaties en de IB-er heeft ook meer lijntjes uitstaan naar instanties die ondersteunend kunnen zijn.
  woensdag 23 februari 2022 @ 19:26:35 #262
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_203800306
quote:
3s.gif Op woensdag 23 februari 2022 10:52 schreef PKM het volgende:
Hoi :W

Mijn kleuter is sinds januari begonnen op school. Hij doet alleen ochtenden omdat ik vooraf al dacht dat hij het wat moeilijk zou kunnen krijgen.
Nou was mijn verwachting eigenlijk dat hij thuis moeilijk zou zijn, maar hij is juist op school agressief. Hij friemelt kinderen in hun gezicht, duwt, slaat, gooit bouwsels om, bijt en schopt.

Het zijn op zich bekende dingen, maar thuis is het lang niet zo extreem. Ik doe best veel aan preventie maar dat lukt de juf niet met zoveel kinderen. En ja de boel draaiend houden is soms best lastig maar daar heb ik me in zijn babytijd mee verzoend.

Wat ik ook zie, is een kindje die 's middags met buurkindjes probleemloos buiten speelt. Die met zijn 1-jarige zusje met Lego speelt en heeft geaccepteerd dat ze soms wat stuk maakt. Zijn favoriete speelgoed deelt hij graag met anderen.

Hij heeft altijd al een ontwikkelingsvoorsprong gehad. Hij is erg talig en vindt rekenen leuk. Hij is nu bezig zichzelf te leren lezen, seizoenen en maanden wil hij de volgorde van weten. Mijn indruk is dat hij te weinig uitgedaagd wordt.

Juf ziet wel vaker agressieve kinderen maar Banaan is niet-corrigeerbaar. Hij gaat onder een tafel liggen en huilt, wil er dan niet over praten. Hij doet ook vooral vervelend als de juf even weg is.
Nou gaat de IB-er ingeschakeld worden om mee te kijken. Die term heb ik hier vaker gelezen, dus wie wil me vertellen wat ik kan verwachten?

En is dit verhaal herkenbaar voor mama's van andere slimme kinderen?
Dat een kind zich gaat afreageren bij een gebrek aan passend onderwijs komt zeker vaker voor. Erkent school de ontwikkelingsvoorsprong?
pi_203801543
@PKM: onze kinderen gedragen zich op school eigenlijk voorbeeldig, maar thuis komt de frustratie er vervolgens extra hard uit. Zeker bij de oudste merken we het direct als het op school niet lekker gaat. Zijn gedrag is dan extreem en hij plast 's nachts weer in bed. Aan de ene kant natuurlijk fijn dat ze zich niet zo op school gedragen, maar daardoor worden ze door school ook minder 'gezien'. Zij zien weinig noodzaak voor actie.

Krijg je zelf ook een gesprek met de IB-er?
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_203802942
Die van mij ging zitten clownen, of toneelspelen zodat hij zijn zin kreeg (huilen om aandacht, kon hij thuis ook reproduceren |:( ).
Maar dat was wel semi-bewust en hij had alleen zichzelf ermee. Boosheid klinkt eerder als verkeerd ge-uitte frustratie. Of, gek idee, zou hij meer aan het testen zijn hoever hij kan gaan?

Hier keek de ib-er ook mee. Ook het regelen van de plusklas en het doortoetsen deed zij. Via haar hebben we ook psychische hulp gekregen van de gemeente.

Ik geloof dat ik pas in groep 6 met de juf en de ib-er samen om tafel zat. Daarvoor adviseerde ze de leerkracht, maar was een ouder-ib-er gesprek niet nodig. (Ik kende haar wel omdat ze 1 dag bij oudste voor de klas stond)
pi_203804321
“Goh, is er een probleem met zijn gedrag thuis? Op school is hij echt een model-kind. Zo wil ik er nog wel 15 in de klas.” Thuis gooide hij met stoelen.

Bij ons is de ib-er vanaf het begin af aan al betrokken, zij helpt de lijnen uitzetten voor de juffen en zorgt voor verrijkingsmateriaal.
pi_203808702
Goede vraag @Nanukerst . Ik hoor de juffen weleens iets zeggen over waarin hij sterk is, maar niet over een ontwikkelingsvoorsprong. Blijkbaar had de peuterspeelzaal ook nog niets overgedragen terwijl ze hem juist uitgebreid zouden overdragen. Dat helpt natuurlijk ook niet.

@Phaidra Nee ik krijg geen gesprek met de IB-er, alleen de terugkoppeling van de juf. We merken het thuis ook wel als het op school niet zo lekker gaat. Hij is totaal geen opkropper, dus als er iets is dan weet je dat meestal wel snel.

@Deepfreeze Voor mijn idee is het tweedelig. Hij lijkt te klieren om aandacht te krijgen. Dat is zacht slaan, vervelende geluiden maken, beetje duwen en omgooien. Als je hem daarop wilt aanspreken wordt hij juist echt boos/verdrietig.
Wat ook kan is dat hij frustratie opbouwt en ontlaadt met die ontplof-momentjes.

Ik ben ook wel heel benieuwd naar wat de IB-er terugkoppelt. Deze week ging het al wel veel beter, hij is aan de puzzels gezet als het niet zo lekker ging.
Wat gewoon is voor de spin, is chaos voor de vlieg.
  donderdag 24 februari 2022 @ 10:18:01 #267
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_203808892
Clownesk/zogenaamd grappig gedrag merk ik ook wel eens bij N. Als ze zich verveelt, gaat ze doen of ze slaapt. Maar ook als ze een vraag niet weet, en dus faalangst voelt, doet ze zoiets, of ze gaat rare geluiden maken (favoriet is het kipgeluid :D ). Alles om maar niet toe te geven dat je iets niet weet...
Als je haar daarop aanspreekt, gaat ze huilen, want ze wil het heel graag goed doen en kan er absoluut niet tegen als iemand boos op haar is. Ze heeft dus nog niet veel handvatten om haar eigen gedrag te veranderen als iets niet gaat zoals ze wil (bijv. als er een leerkuil moet worden doorgegaan), maar dat levert niet nu nog niet veel problemen op.

Van school horen we niet veel, die hadden het te druk met corona. Binnenkort hebben we een tienminutengesprek, o.a. over de cito's. Maar het gaat wel ok geloof ik.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_203808904
quote:
3s.gif Op donderdag 24 februari 2022 10:06 schreef PKM het volgende:
Goede vraag @:nanukerst . Ik hoor de juffen weleens iets zeggen over waarin hij sterk is, maar niet over een ontwikkelingsvoorsprong. Blijkbaar had de peuterspeelzaal ook nog niets overgedragen terwijl ze hem juist uitgebreid zouden overdragen. Dat helpt natuurlijk ook niet.

@:Phaidra Nee ik krijg geen gesprek met de IB-er, alleen de terugkoppeling van de juf. We merken het thuis ook wel als het op school niet zo lekker gaat. Hij is totaal geen opkropper, dus als er iets is dan weet je dat meestal wel snel.

@:deepfreeze Voor mijn idee is het tweedelig. Hij lijkt te klieren om aandacht te krijgen. Dat is zacht slaan, vervelende geluiden maken, beetje duwen en omgooien. Als je hem daarop wilt aanspreken wordt hij juist echt boos/verdrietig.
Wat ook kan is dat hij frustratie opbouwt en ontlaadt met die ontplof-momentjes.

Ik ben ook wel heel benieuwd naar wat de IB-er terugkoppelt. Deze week ging het al wel veel beter, hij is aan de puzzels gezet als het niet zo lekker ging.
Het duurde bij mij best wel lang voordat het kwartje viel. Hij zegt zelf eigenlijk nooit dat het op school te makkelijk, te saai of whatever is. Maar eind groep 3 mocht hij rekenen gaan compacten en opeens hadden we thuis een ander kind. Na maanden van gedragsproblemen was hij opeens weer gewoon gezellig thuis. Het was een enorme eye-opener.
Venus in pocketformaat
© loveli
  donderdag 24 februari 2022 @ 12:29:13 #269
318546 Mevr_Mus
Met Mini_Musjes
pi_203811398
Hier ook een heel duidelijk verband tussen cognitieve uitdaging en gedrag :Y Oudste wordt boos en vreselijk onrustig als hij niet wordt uitgedaagd en de jongste gaat zich gaat zich gedragen (en praten :X ) als een peuter… Uiteraard alleen thuis ;)

En welkom nieuwe aanwas hier. Fijn om te lezen dat jullie kinderen al zo snel gezien worden door school. Daarmee ben je er nog niet natuurlijk, maar het is wel een goed begin :Y
Oude (on)bekende.
  donderdag 24 februari 2022 @ 17:12:15 #270
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_203816782
quote:
0s.gif Op donderdag 24 februari 2022 12:29 schreef Mevr_Mus het volgende:
Hier ook een heel duidelijk verband tussen cognitieve uitdaging en gedrag :Y Oudste wordt boos en vreselijk onrustig als hij niet wordt uitgedaagd en de jongste gaat zich gaat zich gedragen (en praten :X ) als een peuter… Uiteraard alleen thuis ;)

En welkom nieuwe aanwas hier. Fijn om te lezen dat jullie kinderen al zo snel gezien worden door school. Daarmee ben je er nog niet natuurlijk, maar het is wel een goed begin :Y
Ohh men, hier ook praten als een peuter toen hij in groep 3 zat.. was voor ons een van de signalen dat het niet lekker liep. En mega-irritant vond ik het ook. :')
pi_203817632
Dat doet de jongste ook continu :X. Had eigenlijk (alweer) die link niet gelegd. I’ll learn some day :+
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_203825289
Hier in de testmolen. Maar Kitten is nog net te jong voor de juiste test. Dus we moeten nog even wachten. Momenteel wekelijks ''therapie''.

Ze had al vanaf haar 2e/3e jaar een ontwikkelvoorsprong.

Kitten zit in de Combiklas 3/4/5. Ze is afgelopen november 7 geworden en zit in groep 4.
Kitten is aan het onderpresteren omdat ze onzeker is/faalangst heeft en doet zich vaak ''dommer'' voor dan dat ze is. Misschien omdat ze dan wél aandacht krijgt? Concentratie is ook echt lastig. Krijgt wel een koptelefoon op, of mag aan een andere tafel zitten. Maar dit blijkt niet te werken.

Voorbeeld; rijtjes lezen op school met woorden zoals: appel, boerderij, pinpas, school, lampenkap, kantoor etc. daar is ze traag in en maakt ze fouten. ( Tegen mij zegt ze dat ze geen zin heeft en dat het stom is ).
Dus de juf wil graag dat we oefenen. Prima. Doen we dat.
Maar ondertussen leest ze wel gewoon de ondertiteling voor (bijna foutloos) van een willekeurige Netflixserie.

Cito was prima.

Morgen weer een gesprek bij de praktijk waarbij ze in ''behandeling'' is. Ben zeer benieuwd wat ze tot nu toe hebben gezien. Kitten komt daar nu al zo'n 13 weken.

Voor mij is het meest belangrijke dat we er gewoon achter komen wat er ''aan de hand is'' met haar. Of dat nu hoofbegaafd is of niet of wat anders. Ik zie gewoon zo nu en dan de struggle bij haar, ze heeft ook echt best wel heftige vraagstukken in haar hoofd. Ze maakt zich ook zorgen over zaken waarover ze zich helemaal geen zorgen zou moeten maken. (volwassen zaken) En ik wil haar gewoon gelukkig zien.

Ook praat ze wel eens over ''iemand in haar hoofd'' van wie ze dingen niet of wel mag zeggen. Als ik daar dan vragen over stel of interesse in toon op een positive manier, dan klapt ze dicht weet ze het niet meer of moet ze huilen.
Op zaterdag 20 mei 2017 22:17 schreef Lot88 het volgende:
jij bent in mijn hoofd volledig gelinkt aan Alex Vause :@
pi_203825936
@Moeraskat dat 'dommer doen' is hier ook wel een ding. Hij was al de jongste van zijn groep (december kind. Wel een combi (3-4-5, 6-7-8) dus in groep 5 werkte daar niet zo goed meer. Maar hij doet het overal. Aan de ene kant krijg hij er aandacht door, lijkt schattig en onschuldiger. Maar ook omdat hij dan de verwachtingen niet zo hoog maakt en dus niemand kan teleurstellen. Dat laatste proberen we er nu wel weer uit te krijgen. Thuis is hij 4,5 jaar jonger dan zijn broer, dus zat kans om de Benjamin uit te hangen. Daar trap ik nu niet meer in. Hij moet net zo goed zijn klusjes/huiswerk doen.
PMT helpt hem goed om erover te praten, om beter in balans te zijn. Het zelf praten met hem erover werkt toch anders.

Tenzij het onderwerp echt iets is dat hij geweldig vind, dan praat hij iedereen de oren van het hoofd daarover en kan ook niet meer zien wat de ander daarvan vind. Hij heeft dat alleen niet met de stof die school aanbied. Daar doen ze niks meer games, magic of pokemon kaarten of Dungeons and Dragons :P

D heeft de wiscV gedaan toen hij 7j2mnd was. Dat was de standaard test voor de plusklas.
  vrijdag 25 februari 2022 @ 09:03:04 #274
318546 Mevr_Mus
Met Mini_Musjes
pi_203826348
Mijn ervaring is trouwens dat “onderpresteren” verschillende oorzaken kan hebben.

Het zich jonger voordoen en onderpresteren is bij onze jongste volgens mij ook een vorm van aanpassen aan de groep (al slaat hij daar dan enigszins in door :') ) en het temperen van verwachtingen.

Bij de oudste komt het onderpresteren veel meer voort uit een complete mismatch tussen zijn manier van denken en het schoolsysteem :X Dat is helaas iets wat je niet oplost met maximaal compacten, verbreden en verdiepen. Een deel van de basisstof blijft voor hem onlogisch 8)7 Dit kind is bijv. in staat om bepaalde spellingregels zo uit te leggen dat je een woord volgens op drie manieren “goed” kan schrijven. En bij meerkeuze vragen loopt hij er tegenaan dat zijn algemene kennis zo groot is dat de hij de (vereenvoudigde) antwoorden allemaal fout vindt omdat ze geen recht doen aan de complexe, genuanceerde beelden in zijn hoofd. Op school wordt dit gelukkig eindelijk gezien en zoon wordt hierin nu ook begeleid. Maar ergens vind ik het ook lastig dat onze creatieve denker moet leren om binnen de lijntjes te denken :{

Daarnaast zijn beide kinderen bijzonder slordig als de stof hen niet interesseert :{w

[ Bericht 9% gewijzigd door Mevr_Mus op 25-02-2022 09:42:06 ]
Oude (on)bekende.
  vrijdag 25 februari 2022 @ 11:02:22 #275
472506 Nanukerst
Beter bekend als L-E.
pi_203828035
Clownesk gedrag en je 'dommer' voordoen heeft imo inderdaad alles te maken met je aanpassen in combinatie met je geen houding weten te geven omdat alles en iedereen zo ver af lijkt te staan van wie jij bent (hence het belang van ontwikkelingsgelijken). Nooit heb ik het idee gehad dat een kind dan bewust bezig is met 'aandacht krijgen', om eerlijk te zijn.

quote:
1s.gif Op vrijdag 25 februari 2022 09:03 schreef Mevr_Mus het volgende:
Mijn ervaring is trouwens dat “onderpresteren” verschillende oorzaken kan hebben.

Het zich jonger voordoen en onderpresteren is bij onze jongste volgens mij ook een vorm van aanpassen aan de groep (al slaat hij daar dan enigszins in door :') ) en het temperen van verwachtingen.

Bij de oudste komt het onderpresteren veel meer voort uit een complete mismatch tussen zijn manier van denken en het schoolsysteem :X Dat is helaas iets wat je niet oplost met maximaal compacten, verbreden en verdiepen. Een deel van de basisstof blijft voor hem onlogisch 8)7 Dit kind is bijv. in staat om bepaalde spellingregels zo uit te leggen dat je een woord volgens op drie manieren “goed” kan schrijven. En bij meerkeuze vragen loopt hij er tegenaan dat zijn algemene kennis zo groot is dat de hij de (vereenvoudigde) antwoorden allemaal fout vindt omdat ze geen recht doen aan de complexe, genuanceerde beelden in zijn hoofd. Op school wordt dit gelukkig eindelijk gezien en zoon wordt hierin nu ook begeleid. Maar ergens vind ik het ook lastig dat onze creatieve denker moet leren om binnen de lijntjes te denken :{

Daarnaast zijn beide kinderen bijzonder slordig als de stof hen niet interesseert :{w
Herkenbaar, hier ook bij de Oudste. Wij hebben gemerkt dat ergens onderweg wel de mogelijkheid bestaat om te doorgronden hoe dat schoolsysteem dan werkt en wat ze van je willen, zeg maar. En als je dat hebt uitgevogeld, dan ben je al een heel eind. Inmiddels zit hij in de 2de van het VO en werkt zijn creatieve brein erg in zijn voordeel bij de open opdrachten waarbij je zelf ergens een invulling aan mag geven.
pi_203829525
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 februari 2022 11:02 schreef Nanukerst het volgende:
Clownesk gedrag en je 'dommer' voordoen heeft imo inderdaad alles te maken met je aanpassen in combinatie met je geen houding weten te geven omdat alles en iedereen zo ver af lijkt te staan van wie jij bent (hence het belang van ontwikkelingsgelijken). Nooit heb ik het idee gehad dat een kind dan bewust bezig is met 'aandacht krijgen', om eerlijk te zijn.

De mijne benoemde het toch wel zo. Hij ging in de klas zitten huilen, met klittenband schoenen die hij niet dichtkreeg. En dan kwam juf wel helpen. De keer dat ik in de klas hielp zag ik het gebeuren, dikke tranen en juf erop af. Toen vroeg ik haar even iets, hij keek mij aan, en maakte zo zijn schoenen vast. Juf keek erg verbaasd :')
Eenmaal thuis zei hij dat juf zo vaak kwam helpen. Hij kon zelfs ter plekke tranen in zijn ogen krijgen. En dan was hij net 5, de juf in zijn broekzak.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Maar om schoolse dingen doet hij het om teleurstellingen bij anderen te voorkomen in verwachtingen of om te voorkomen dat zijn heftige emoties hem dwars gaan zitten als hij een leerkuil tegenkomt. Dat een juf zei dat hij niet hoefde te huilen omdat hij het wel kon zorgde er daarna voor dat hij juist de makkelijke dingen opzocht, dan heb je ook geen risico dat je iets moeilijks tegenkomt en moet huilen. Juf had niet door dat dit het effect was..
De emotionele ontwikkeling/ingesleten negatieve gedachtes wordt gelukkig aan gewerkt bij pmt.

Hij heeft genoeg peers altijd gehad. Zijn beste vriend&klasgenoot is hb. Er zitten meer hb-ers in de klas. En het is een combi, dus groep 3/4 en 6/7 heb je ook nog klassen boven je waar je je aan kunt optrekken. En dan nog de plusklas elke week. Hij is nooit alleen de slimste. Wat dat betreft is het een ideale omgeving. Maar intern zit er af en toe kortsluiting..
pi_203857464
Nou ja 'dommer' doen om aandacht is hier toch wel echt een soort van bevestigd.
Kitten geeft gewoon toe dat het wel gezelliger is wanneer de juf bij haar tafeltje komt helpen. Daarnaast zegt ze ook gewoon dat ze er soms geen zin in heeft en dan een beetje tijd kan rekken.

Gesprek met de ''behandelaar'' van Kitten was overigens anders dan ik had verwacht. Ik had verwacht dat ik informatie kreeg over hoe ze Kitten hebben gezien de afgelopen maanden. Maar eigenlijk wilden ze meer dingen over mij en onze situatie weten.

Over 2 weken een nieuwe afspraak. Ben benieuwd wat we dan gaan bespreken. Ik ben in elk geval blij dat ze ons serieus nemen en de tijd ervoor nemen. Ze hebben ook aangegeven een keer bij Kitten op school in de klas te komen kijken. Om kadergedrag te voorkomen laten ze dan een collega observeren die Kitten nog niet eerder heeft gezien.

Over Pokémon herken ik het overigens wel @Deepfreeze :D Kitten die hoeft maar 1x een Pokemon te zien of er iets over te horen en ze kent de naam. Echt bizar.
Dat heeft ze overigens ook bij automerken, namen van mensen/kinderen etc. Ze weet ongeveer van de hele familie, haar klasgenoten en onze kennissen de verjaardagen. (incl. van de huisdieren. :') )
Maar zodra het over de lesstof gaat, en het kan haar interesse niet wekken, dan is het moeilijk en dan komt er énorme boosheid naar boven.

Ik weet eigenlijk niet meer welke test ze krijgt. Ik weet alleen dat ze nog een paar maandjes moest wachten omdat ze pas net 7 was toen.


De juf kwam ooit eens naar me toe ( in groep 1 of 2 ) en toen zei ze, Ja Kitten heeft wel moeite met tot 15 tellen. Ze slaat continu ''8'' over.
Toen heb ik ook zo gekeken :') .... Want Kitten kon al tot 20 tellen voordat ze uberhaupt op school zat, zowel in het nederlands als in het engels.
Toen een paar keer thuis met Kitten erover ''gepraat'' ... toen gaf ze gewoon toe dat ze geen zin had om telkens tot 15 te tellen en dat ze het expres fout deed, want ze vond het zielig voor de juf dat ze haar niets kon leren. Want volgens Kitten was de juf er om haar dingen te leren, dus als ze het dan al wist, dan vond ze dat dus zielig voor de juf.

Wel nobel :@
Op zaterdag 20 mei 2017 22:17 schreef Lot88 het volgende:
jij bent in mijn hoofd volledig gelinkt aan Alex Vause :@
pi_203862262
HB-ers zijn ook net mensen. Allemaal slimmerds, maar ook echte mensen met eigen karakters. En ook niet op dezelfde manier slim.
D heeft nu 4 andere hb kinderen in de klas. En allemaal anders. De ene leert vlot, de andere heeft moeite om stof te verwerken. De ene is heel georganiseerd, de andere een verstrooide professor. Sommigen met hyperfocus, anderen breed geïnteresseerd. Sommige empathisch/gevoelig, anderen denken vooral aan zichzelf. Sommige heel erg op schoolwerk/presteren gericht, andere lekker dromerig..

Hoe meer ouders hier posten, hoe meer kan dat je eenzelfde type tegenkomt. Maar wat voor mijn kind werkt, zal voor anderen hier niet werken. Net zoals de boeken/internet.

@Moeraskat , ook al zo'n actrice. Lief is het wel, maar handig niet echt.
Ik weet nog dat ik tegen juf zei dat jongste wel beginnend kon lezen. Ze zei dat hij de AVI start echt niet haalde. 2 weken erna zat hij in de klas mij een boek voor te lezen. Komt juf langs lopen. Kijkt naar het boek, hoever hij al was. Bleek het juf haar voorleesboek te zijn en dacht ze dat hij het had onthouden. Alleen hij was al verder dan de klas was. Dus hij kon echt wel lezen |:(

Nu ik hier zo type valt me opeens op hoe vaak ze is verrast door jongste. Ze zag hem echt als jonkie.
pi_203862796
Clownesk gedrag kwam hier ook vaak voor en wordt versterkt door sommige klasgenootjes. Dat zijn vaak de kinderen die qua ontwikkeling wat achter lopen en dus erg ver bij Sjaak vandaan staan. Sjaak gaat dan ‘leuk’ doen om aan te sluiten bij ze, maar dat werkt natuurlijk alleen averechts.
Sinds we weten hoe dat werkt, zorgen we vaker voor contact met peers en voor minder contact met deze kinderen. In de klas gaat Sjaak gewoon met hen om uiteraard, maar buiten school hoeft dat niet extra van me.
  donderdag 3 maart 2022 @ 19:32:27 #280
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_203926420
Ik had Rekentijgers gekocht, dat leek me wel leuk om eens te proberen. Is dat dus krankzinnig moeilijk! Ik kom zelf niet eens uit sommige sommen van groep 3 :o dit is dus niks voor kinderen die faalangstig zijn... ik ben bang dat als ik dit met N ga doen, ze voorgoed geen zin meer heeft om te rekenen...
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_203926564
@SaskiaR De mijne zou ook vastlopen als het moeilijk wordt. Maar met begeleiding kun je wel heel mooi de leerkuil door. In groep 3/4 ging er een juf speciaal bij zitten. Vanaf groep 6 kreeg hij extra begeleiding van de plusklasjuf op school voor dit type vastloop-werkjes..
Thuis deed ik het ook wel, maar dat leverde teveel frustratie op.
  donderdag 3 maart 2022 @ 19:44:26 #282
93505 SaskiaR
The sword of ice and fire
pi_203926759
Op school hebben ze dit niet, dus ik dacht ik koop het voor thuis. Helaas neemt ze thuis weinig van ons aan, terwijl ze op school wel doet wat de meester/juf zegt. In elk geval ga ik er niet thuis mee werken als het frustratie oplevert. Ik heb liever dat ze rekenen leuk vindt op school, ook al is het niet het hoogst mogelijke niveau, dan dat ze gefrustreerd raakt en afhaakt.
Carpe diem, quam minimum credula postero.
pi_203927025
Rekenopgaven van de kangaroe wedstrijd zijn wat beter te doen, is mijn ervaring.
pi_203934723
Het is even zoeken wat past. Sommige kinderen doen ook liever iets met taal. Dichten, songteksten maken. of juist creatief dingen maken.. De mijne is echt een beta-geval, maar hij vindt dat hij op school wel genoeg reken dingen doet..

Hier vanochtend maar eens contact opgenomen met de juf en de plusklasjuf. Het lijkt alsof D er echt klaar mee is. Het kost hem teveel tijd van de leuke dingen op school. Dus of zijn reguliere werk moet veel verder gecompact worden, of hij stopt met de plusklas en gaat op school wat meer taaldoosjes/montessorimateriaal/kosmische dingen doen. Hij mist zijn vriendjes bij het buitenspelen die ochtend. Op school heeft hij ook wel peers, dus voor het sociale hoeft het niet perse. Eens kijken wat de juffen daarvan vinden.
Volgende week voor allebei toch al een regulier oudergesprek staan, dus nu ook maar doorpakken.
pi_203936852
Hier heeft oudste eindelijk juffen die haar zien. Die verder kijken dan het dromerige timide meisje wat nooit haar werk afkrijgt.
Vorig jaar was er al een juf die had opgemerkt dat het toch eigenlijk best goed ging terwijl ze door het dromen vrijwel altijd de uitleg bleek te missen. Nu hadden ze een kunstgeschiedenisopdracht voor een select groepje leerlingen. Teksten schrijven, erbij tekenen en schilderen. Ze moet daarvoor de klas uit naar een andere klas. De juf constateerde tevreden dat haar motivatie hoog is en dat ze daardoor het andere werk veel vlotter maakt. En nu ze dat vlotter maakt en de toetsresultaten daardoor omhoog schoten blijkt er ineens meer tijd te zijn voir verrijking (en dat terwijl ze door het schoolorkest ook al een halve ochtend uit de klas is).
Wat een verademing na 3 jaar gezeur over éérst de gewone taken en daarna pas de leuke dingen (waardoor ze bijna nooit mocht tekenen of knutselen)
Ze is niet hoog begaafd, maar lees hier wel mee omdat er wel veel herkenning is op het gebied dat standaard aanpak niet werkt..
pi_203936874
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2022 10:48 schreef Deepfreeze het volgende:
Het is even zoeken wat past. Sommige kinderen doen ook liever iets met taal. Dichten, songteksten maken. of juist creatief dingen maken.. De mijne is echt een beta-geval, maar hij vindt dat hij op school wel genoeg reken dingen doet..

Hier vanochtend maar eens contact opgenomen met de juf en de plusklasjuf. Het lijkt alsof D er echt klaar mee is. Het kost hem teveel tijd van de leuke dingen op school. Dus of zijn reguliere werk moet veel verder gecompact worden, of hij stopt met de plusklas en gaat op school wat meer taaldoosjes/montessorimateriaal/kosmische dingen doen. Hij mist zijn vriendjes bij het buitenspelen die ochtend. Op school heeft hij ook wel peers, dus voor het sociale hoeft het niet perse. Eens kijken wat de juffen daarvan vinden.
Volgende week voor allebei toch al een regulier oudergesprek staan, dus nu ook maar doorpakken.
Dat de leuke dingen van school missen om wat voor reden dan ook is echt funest voor de motivatie he?
pi_203937388
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2022 19:32 schreef SaskiaR het volgende:
Ik had Rekentijgers gekocht, dat leek me wel leuk om eens te proberen. Is dat dus krankzinnig moeilijk! Ik kom zelf niet eens uit sommige sommen van groep 3 :o dit is dus niks voor kinderen die faalangstig zijn... ik ben bang dat als ik dit met N ga doen, ze voorgoed geen zin meer heeft om te rekenen...
Ik zelf werd echt heel onzeker toen ik de rekentijgers groep 3 voor mijn neus kreeg vorig jaar :D Toen kwam het groep 8 boekje …
pi_203937416
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2022 13:56 schreef watmoetikkiezen het volgende:

[..]
Dat de leuke dingen van school missen om wat voor reden dan ook is echt funest voor de motivatie he?
Het gaat niet helpen nee.. Gelukkig mogen ze de plusklas wel skippen als ze iets leuks met de klas doen zoals schoolreisjes of kerstfeest. Het zijn nu juist de kleine dagelijkse dingen, die dus vaak terugkomen, dus des te vaker wordt hij eraan herinnerd.

Ondertussen is het een chaoot die lekker kan treuzelen. Dus een deel van het probleem zit ook wel bij hem. Maar na 2,5 jaar plusklas zit daar weinig verbetering in. Aard van het beestje denk ik dan maar :P
pi_203938569
quote:
1s.gif Op donderdag 3 maart 2022 19:32 schreef SaskiaR het volgende:
Ik had Rekentijgers gekocht, dat leek me wel leuk om eens te proberen. Is dat dus krankzinnig moeilijk! Ik kom zelf niet eens uit sommige sommen van groep 3 :o dit is dus niks voor kinderen die faalangstig zijn... ik ben bang dat als ik dit met N ga doen, ze voorgoed geen zin meer heeft om te rekenen...
Hier heeft de oudste rekentijger op school. Dit mag hij doen na z’n (gecompacteerde) normale werk. De ene keer doet hij opdrachten in z’n pluswerkboek, maar meestal staat er rekentijger op z’n planning. Dit vind hij wel moeilijk maar daardoor ook leuk. (Maar ik verbaas me sowieso wat hij qua rekenen doet en kan en wat hij allemaal uit z’n hoofd uitrekent).

Maar misschien een idee als school het niet aanbiedt, om met school af te spreken dat hij onder schooltijd in zijn rekentijger boekje aan de gang gaat na zijn gewone opdrachten. Wellicht dat het dan wel leuk is voor hem.

Maar ik zag dat hupje inderdaad de opdrachten van de kangoeroe wedstrijd aanraadde.
Hier krijgen ze dat nu als huiswerk mee (in het Engels) maar wordt juist als makkelijk ervaren. Maar wellicht dat een leeftijdsgroep hoger wel uitdaging biedt daarin.
pi_204011709
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 maart 2022 13:56 schreef watmoetikkiezen het volgende:

[..]
Dat de leuke dingen van school missen om wat voor reden dan ook is echt funest voor de motivatie he?
Ach, inmiddels zijn de regels weer duidelijk aan kind vertelt. Rekenen alleen de basistaak en als je dat snapt ben je klaar. Taal alleen de werkwoordspelling. Dat scheelt veel werk. Juf geeft ook aan dat ze hem cognitief niet veel hoeft aan te bieden, dus dat er wel tijd is om aan andere dingen te werken..

Alleen dan wordt het complexer: kind wist de afspraken niet goed, dus om te voorkomen dat juf boos wordt doet hij alles. Juf snapt niet dat die afspraken niet duidelijk waren. Tsja, verstrooide professor met allergie voor negatieve reacties. Dan is het safer om alles maar te doen. Liever een leuk werkje gemist dan kans op een boze juf. Alleen na een paar weken is daar de lol toch ook wel af. Maar dat zeg je niet tegen juf ivm kans op negatieve reactie. Dus krijg ik het te horen en is juf verbaasd, want hij is toch zo gezellig op school |:(

Voer voor de PMT-juf :D
  woensdag 9 maart 2022 @ 17:27:44 #291
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_204012656
Bij mijn kinderen werkten ze met 'routekaarten' voor taal en rekenen. Daarop stond precies welke opgaven/lessen ze wel en niet moesten doen.
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
pi_204014091
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2022 17:27 schreef Grijs het volgende:
Bij mijn kinderen werkten ze met 'routekaarten' voor taal en rekenen. Daarop stond precies welke opgaven/lessen ze wel en niet moesten doen.
Zijn juf verwacht meer zelfstandigheid (Montessori) en dat is niet perse aanwezig als je hb bent :P
Maar we gaan met de juf, de plusklas juf en de PMT juf om tafel. En dan sturen we aan om meer structuur.
  woensdag 9 maart 2022 @ 20:57:58 #293
22740 Grijs
en eigenwijs
pi_204016524
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2022 18:53 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Zijn juf verwacht meer zelfstandigheid (Montessori) en dat is niet perse aanwezig als je hb bent :P
Maar we gaan met de juf, de plusklas juf en de PMT juf om tafel. En dan sturen we aan om meer structuur.
Ze konden daardoor juist goed zelfstandig aan het werk. De routekaarten hoorden bij de methode (of waren daarvoor gemaakt) en golden daardoor voor elk hoofdstuk (als ik het mij goed herinner). Geeft dus duidelijkheid.

Wie kan er zelfstandig aan het werk als niet duidelijk is wat er gebeuren moet?!
"Het meeste werk is onbegonnen werk
...eenmaal begonnen wordt het al snel minder"
- [i]Rikkert Zuiderveld[/i]
pi_204017281
De oude rekenmethode had dat ook beter geregeld. Juf heeft iets bedacht voor deze methode, alleen laat ze wat meer ruimte over voor twijfel 'als je de basisstof goed maakt hoef je niet de extra taken te doen die de rest doet'.
pi_204024332
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2022 18:53 schreef Deepfreeze het volgende:

[..]
Zijn juf verwacht meer zelfstandigheid (Montessori) en dat is niet perse aanwezig als je hb bent :P
Maar we gaan met de juf, de plusklas juf en de PMT juf om tafel. En dan sturen we aan om meer structuur.
Dat vind ik een lastige, dat je bij een hoge intelligentie er automatisch vanuit gaat dat het dus met de zelfstandigheid ook per definitie wel goed zit.
Goed dat jullie een gesprek hebben en hopelijk van daaruit meer mogelijkheid om te groeien naar meer zelfstandigheid.
Mama van 2 lieve meiden :)
pi_204025118
Morgen de eerste wendag! Spannend. O+
Protège moi de mes désirs.
pi_204025507
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2022 14:57 schreef arvensis het volgende:
Morgen de eerste wendag! Spannend. O+
veel plezier!
  donderdag 10 maart 2022 @ 21:35:39 #298
4756 Kyara
1 + 1 = 3
pi_204031175
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 oktober 2021 14:40 schreef Kyara het volgende:
Blinde citovlek check. Oudste komt daardoor waarschijnlijk niet in aanmerking voor de plusklas. Intern was het geen probleem maar nu is de plusklas extern geworden. Hij weet het zelf nog niet want nog niet officieel maar ik vrees dat het wel een flinke dreun zal zijn. :{
Hier ben ik eigenlijk nooit op terug gekomen. Aan het begin van het jaar vond leerkracht inderdaad dat hij niet in aanmerking kwam voor de plusklas. Maar, ik had de IB-er al een keertje low-profile aangesproken (voordeel van veel op school meehelpen, je spreekt nog eens iemand). En door wat ik had verteld had, ik ze toch eens bij de juf van vorig jaar gaan polsen. Lang verhaal kort, hij zit al sinds het begin in de externe plusklas en dat gaat echt heel goed. Hij leert echt andere vaardigheden en komt daar ook steeds meer in een leerkuil terecht. En hij vindt het ook ontzettend leuk.

Moraal van het verhaal, als ik zelf niet aan de bel getrokken had bij de IB-er dan was de 1e mening van de leerkracht leidend geweest.
pi_204034437
@Kyara, wel herkenbaar, alleen de laatste 2 jaar met Corona hebben ze zo weinig mogelijk met ouderhulp gedaan. Plus een kind dat zelf naar school fietst. Dan mis je echt wel een stukje informeel contact.

Fijn voor oudste dat hij daar op zijn plek is!

Mijn kind mopperde gisteren weer.. maar nu over verveling ipv teveel werk. Ook weleens leuk voor de verandering :P
pi_204034517
quote:
1s.gif Op donderdag 10 maart 2022 14:57 schreef arvensis het volgende:
Morgen de eerste wendag! Spannend. O+
Succes vandaag!
Venus in pocketformaat
© loveli
pi_204034525
En dicht!
Venus in pocketformaat
© loveli
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')