https://nl.wikipedia.org/(...)dwijnen_van_de_teeltquote:Het verdwijnen van de teelt
Boekweit had zijn bestaan te danken aan de omstandigheid dat het op schrale grond nog een redelijke opbrengst gaf, ondanks de nadelen die aan het gewas kleefden. Het was een weersgevoelig en daarmee onzeker gewas. "Het is een boekweitenverbouw" werd gezegd als er sprake was van een riskante onderneming. Verder was de oogst en het bewaren van boekweit bewerkelijker dan van rogge en haver.
Toen de omstandigheden veranderden viel voor boekweit het doek. Door grondverbetering en bemesting steeg de productie van de graangewassen belangrijk, terwijl bij boekweit eerder het tegendeel het geval was. Zodoende daalde het rendement ten opzichte van granen. Door het beschikbaar komen van goedkoop graan veranderde ook het voedingspatroon
oh........ gadverdammequote:Op zaterdag 26 juni 2021 15:21 schreef christmastsunami het volgende:
Ik was eens ergens waar ze 'varkenskluif' serveerden, ik dacht het zal toch niet, ze hadden de poot van een varken, in plakken gezaagd en kreeg je met huid haar en zwoerd dus, zo op het bordje.
Bijna niemand wist dat dat stuk varkenpoot, een delicatesse is en hadden geen idee, hoe ze varkenskluif zou moeten eten. Ik zei: "geef maar hier, ik zal even laten zien wat de bedoeling is".
[ afbeelding ]
Was vroeger standaard voor in de Erwtensoep en elke slager had het in de vitrine liggen. We maakten er dan ook een grapje van door aan de slager te vragen "Heeft u Varkenspootjes?" En wanneer Ja dan vragen of dat niet wat moeilijk lopen is.quote:Op zaterdag 26 juni 2021 15:21 schreef christmastsunami het volgende:
Ik was eens ergens waar ze 'varkenskluif' serveerden, ik dacht het zal toch niet, ze hadden de poot van een varken, in plakken gezaagd en kreeg je met huid haar en zwoerd dus, zo op het bordje.
Bijna niemand wist dat dat stuk varkenpoot, een delicatesse is en hadden geen idee, hoe ze varkenskluif zou moeten eten. Ik zei: "geef maar hier, ik zal even laten zien wat de bedoeling is".
[ afbeelding ]
Geinigquote:Op zondag 27 juni 2021 09:27 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Was vroeger standaard voor in de Erwtensoep en elke slager had het in de vitrine liggen. We maakten er dan ook een grapje van door aan de slager te vragen "Heeft u Varkenspootjes?" En wanneer Ja dan vragen of dat niet wat moeilijk lopen is.Dit zal dan ook wel vergeten grapje zijn... Ik inderdaad al heel lang geen varkenspootjes meer gezien.
Net zo als Zure Zult en Kopkaas ik zou niet weten waar je het nog kunt krijgen. Je zult goed moeten zoeken in de kleinere dorpen denk ik. Maar het was ooit dagelijkse kost.
In Noord Nederland aten ze ooit Bittervoorn, het visje zwemt nog in onze wateren en smaakt blijkbaar bitter vandaar de naamgeving. Maar gegeten worden ze al eeuwen niet meer.
In middeleeuwse kookboeken staan recepten waar Rasspeyte wordt toegvoegt, maar tot nog toe weet niemand wat Rasspeyte is of was. Men vermoed een Soortnaam van bepaalde rozijnen, maar dat is nooit opgehelderd. Ergens in de geschiedenis is men in Nederland het woord of product vergeten.
Poelgen metten rasspeyte inden somer
Iets verder in dat kookboek vind je
Geleye vp swijnen beene ziedse wel - Varkenspootjes in Gelei.![]()
Zou heel goed kunnen! Mooie vondst... Stuur het eens door naar het Museum van Gent (B) voor zover ik weet bezitten zij dit kookboek en hebben het ook vertaald. Zal dan beslist geen Brit geweest zijn geweest die het heeft vertaald.quote:Op zondag 27 juni 2021 11:38 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Geinig
Kan Rasspeyte niet staan voor Framboos (raspberry) of de genoemde wijn.?
Raspberry derives its name from raspise , "a sweet rose-colored wine" (mid-15th century), from the Anglo-Latin vinum raspeys , or from raspoie, meaning "thicket", of Germanic origin. The name may have been influenced by its appearance as having a rough surface, related to Old English rasp or "rough berry".
Belgen zijn veelal sterker in Engels dan Nederlanders en ik hoop stiekem dat ze hier wel aan gedacht hebben. Maar zal het eens opgooien. Die naam was van oorsprong latijn en het is niet ongebruikelijk dat woorden in het ene taalgebied verdwijnen en elders nog gebruikt worden.quote:Op zondag 27 juni 2021 11:57 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Zou heel goed kunnen! Mooie vondst... Stuur het eens door naar het Museum van Gent (B) voor zover ik weet bezitten zij dit kookboek en hebben het ook vertaald. Zal dan beslist geen Brit geweest zijn geweest die het heeft vertaald.
Maar ik denk dat ze het wel weten te waarderen.
Wist ik niet, leukquote:Wat ik sowieso al erg geinig vind is hoe sommige woorden vanuit het oud Germaans/Nederlands zijn overgewaaid naar Engeland. Waarschijnlijk met de Saxons en daar nog Ghenouch van is blijven hangen in het modern Engels.
Quick enough - Kwiek Ghenouch.
Ik heb eerlijk geen idee of het vertalen werk is van het museum te Gent of van de Web Master van de site. Dat blijkt een Nederlander te zijn.quote:Op zondag 27 juni 2021 12:10 schreef Beathoven het volgende:
[..]
Belgen zijn veelal sterker in Engels dan Nederlanders en ik hoop stiekem dat ze hier wel aan gedacht hebben. Maar zal het eens opgooienm
[..]
Wist ik niet, leuk![]()
De taalbarriere in Germaanse talen in het verleden was dan ook kleiner. Het Oud Engels heeft als oorspronkelijke Germaanse taal nogal wat bestuivingen van andere talen (o.a. Oud Noors, Frans, Latijn) gehad en het Nederlands is vereenvoudigt qua systematiek in lidwoorden en schrijfwijze van woorden.
quote:LEKKERNIJEN uit de SINTERKLAASTIJD
DE DONKERE DAGEN: TIJD voor TRADITIE
MENU'S voor KERST
KERST-GERECHTEN van vroeger en nu
OUD & NIEUW: DAT IS GENIETEN
100 gram (parel)gort
zout
1/2 liter bessensap
100 gram rozijnen
100 gram krenten
sap en schil van 1 citroen
100 gram suiker
2 pakjes vanille suiker of een vanillepeul
stukje pijpkaneel
1 1/2 liter water
Voor mooi plaatje deze link gebruiken:
http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/watergruwel/
quote:Een fris ouderwets nagerecht: watergruwel. Laat je niet afschrikken door dat 'gruwel'; in 1916 schreef J.C. Wannée (ja ja, huishoudschoollerares) het nog als gruel, wat nog steeds in het Engels bestaat als 'dunne pap'.
Het lastigste ingrediënt op aan te komen is gort. Ik moest ervoor naar de natuurvoedingswinkel, bessensap en krenten had de supermarkt.
Parelgort moet 12 uur weken, snelkook kan zo in de pan. Kook de gort 1 uur met het zout en de citroenschil in de halve liter water. Voeg de suiker en de krenten toe en kook nog zachtjes een half uur. Verwijder de citroenschil en schenk het bessensap in de pan. Je kunt het warm of koud eten, maar nu lijkt gekoeld me meer op zijn plaats.
Watergruwel voor 4:
50 gram snelkookgort of parelgort
1/2 liter water
minisnufje zout
stuk citroenschil
100 gram suiker
75 gram krenten of rozijnen
3 dl bessensap
https://www.onnokleyn.nl/recept-watergruwel/
Die kan ik me ook nog wel herinneren, die Bowl, was vroeger inderdaad lange tijd erg populair op feesten en partijen. Waar je ook kwam er stond wel een bowl.. Als ik me niet vergis is het een variant op de traditionele Spaanse Sangria... Die gemaakt zou kunnen worden van een Tempranillo wijntje, baal suiker en specerijen en stukjes allerlei vruchten.quote:Op maandag 28 juni 2021 10:46 schreef Tengano het volgende:
In de kringloopwinkels zie je af en toe nog van die bowlschalen met bijbehorende glazen pollepel en kleine bowltjes. Vroeger werd daar zelfgemaakte bowl in gedaan als mensen veel visite kregen zoals op verjaardagen.
Dat was gezellig en jammie
In onze bowl zat geen drank hoor. Ik weet nog wel dat zo'n blik van die vruchtjes werd opgemaakt en dan nog wat mandarijntjes er in ed. Maar die watergruwel zat veel meer smaak aan.quote:Op maandag 28 juni 2021 13:24 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Die kan ik me ook nog wel herinneren, die Bowl, was vroeger inderdaad lange tijd erg populair op feesten en partijen. Waar je ook kwam er stond wel een bowl.. Als ik me niet vergis is het een variant op de traditionele Spaanse Sangria... Die gemaakt zou kunnen worden van een Tempranillo wijntje, baal suiker en specerijen en stukjes allerlei vruchten.
In Amerika schijnt Bowl tegenwoordig nog steeds erg populair te zijn. Daar is het waarschijnlijk mee komen aanwaaien en daar komt de naam dan ook vandaan. Spanjaarden doen het in een liter kannetje en voor Amerikanen kan het natuurlijk nooit groot genoeg en maken gelijk een emmer.
De laatste keer dat ik Bowl gezien heb was bij mijn grootouders en ouders. De generatie daarna is dit inderdaad vergeten. Ik dus ook, na thuis verlaten te hebben er nooit aan gedacht om te maken. Je kunt er wel stontzat van worden.
Oeh!!! Lekker!quote:Op maandag 28 juni 2021 14:05 schreef Whiskers2009 het volgende:
In onze bowl zat vroeger wel drank. Wijn en Grand Marnier meen ik.
Cointreau bij ons voor de volwassenen volgens mij.quote:Op maandag 28 juni 2021 14:05 schreef Whiskers2009 het volgende:
In onze bowl zat vroeger wel drank. Wijn en Grand Marnier meen ik.
In de natuur- en eco winkels vind je het nog wel.quote:Op zaterdag 26 juni 2021 14:33 schreef christmastsunami het volgende:
Boekwijt is niet verdwenen, maar wel een beetje vergeten?
Ooit aten we hier heel veel boekwijt, bijvoorbeeld voor pannenkoeken, er zitten zoveel eiwitten in, dat je meteen genoeg hebt voor 2 dagen.
[..]
https://nl.wikipedia.org/(...)dwijnen_van_de_teelt
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |