quote:
Niet groene trui Sam Bennett, maar Mark Cavendish begint zaterdag in Brest als eerste sprinter van Deceuninck – Quick-Step aan ondertussen zijn dertiende Tour de France. Straf nieuws op de vooravond van de Tourstart. Een week geleden leek het allemaal oké te komen met de knie van de Ier die volgend jaar voor Bora-hansgrohe rijdt, maar dit weekend rook zijn werkgever onraad. “Heel onze ploeg was opgebouwd rond Bennett. Zaterdag lichtten we Mark in dat hij zich eventueel klaar moest houden”, aldus ploegmanager Patrick Lefevere.
Het stond helemaal niet in de sterren geschreven dat Mark Cavendish alsnog deze Tour zou rijden. Patrick Lefevere gaf maandagmiddag toe dat die late switch voor hem ook nog een verrassing is, “maar dat er geen andere keuze was”. “Je kunt toch moeilijk een week voor de Tour helemaal je ploeg omgooien. Alleen wereldkampioen Alaphilippe had een vrije rol. Al de rest stond in functie van sprinter Sam Bennett, maar het heeft te lang geduurd vooraleer we uitsluitsel kregen.”
De verhaaltjes van Bennett
Er zijn in deze crazy story twee verhaallijnen: het verhaal Bennett en het verhaal Mark Cavendish. Het verhaal van de Ier begint drie dagen voor de Ronde van België. “Dan had hij schijnbaar zijn knie tegen het stuur gestoten, bij hem thuis. Hij heeft tegen niemand iets gezegd. Hij kwam de dinsdag voor de Ronde van België aan. Ze maakten een ritje en hij zei dat hij niet kon rijden. Ploegdokter Yvan Vanmol stuurde hem naar huis met de opdracht om vijf dagen te rusten. We vlogen Mark Cavendish in allerijl in met de helikopter vanuit Londen.”
“Schijnbaar heeft Bennett niet gerust. Achter de rug van de ploeg werkte hij in Monaco met een kinesist die hem eerst deed trainen, terwijl dat anders was opgedragen. Daarna zei hij tegen ons dat hij aan het trainen was, maar dat was niet waar. Toen we vroegen om een gps van zijn trainingen te downloaden, werkte zijn computer niet. Tegen coach Pelgrim zei hij dat hij getraind had, tegen ploegdokter Philip Jansen die de Tour doet, zei hij dat hij niet getraind had. En uiteindelijk heb ik gezegd: zo gaat dat niet. Hij moet gewoon naar België komen. Vanochtend om 8 uur moest hij in Herentals zijn. Gisteravond had hij de vlucht naar Brussel. Hij liet weten dat het vliegtuigdelayedwas. Dat klopte. Dan zei hij dat er een overboeking was en dat hij een van die mensen was die niet mee kon. Vanmorgen was er geen vlucht meer. Het liedje ging verder. Dan hebben we gezegd: nu is het genoeg!”
“Het komt goed met Sam”
En dan is er Mark Cavendish die wel in Turkije vier ritten won en in de slotetappe van de Baloise Belgium Tour schoon volk als Ewan en Merlier erop legde. “Verleden week belde hij”, zegt Lefevere. Hij zei: ik ben nerveus, wat gaat dat nu zijn? Wat als ik naar de Tour moet? Eigenlijk ben ik al bijna mijn valies aan het maken, maar toch is heel die ploeg opgehangen aan Sam. Hij moet gaan. Maar als ik moet, dan ga ik. Dan hebben wij gezegd: ‘Mark, het komt goed met Sam, jij moet niet gaan’. Waarop hij besliste om naar Italië te gaan trainen. Maar dan begon dat ander verhaaltje.”
“Zaterdag heeft mijn staff dan Cavendish gebeld met de mededeling dat hij zich klaar moest houden, omdat het gevoel bij ons leefde dat er een spelletje aan de gang was.”
Lefevere heeft er het raden naar wat er met zijn Ierse topspurter aan de hand is. “Bel eens naar Bennett hé. Ik krijg hem niet aan de telefoon. Hij zegt tegen iedereen iets anders. Ik had dit totaal niet verwacht van hem. Ik dacht dat het een correcte kerel was. Ik vond het al niet zeer correct dat hij al in februari voor een andere ploeg (zijn ex-werkgever Bora-hansgrohe, red) tekende. Zeker niet achter alles wat hij gedaan heeft om daar weg te raken en wat ik voor hem deed. Ik wou dat hij zeker vrij was vooraleer ik hem aantrok. Waarop hij me een voorschot vroeg omdat hij de boete van Bora-hansgrohe niet kon betalen. Dit is dan mijn bedanking!”
Dossier
Blauwblauw laat de West-Vlaming deze zaak niet. “Ik heb nu aan alle betrokken partijen gevraagd om een dossier op te stellen. Dan zien we wat we ermee doen. Hijzelf zal ook wel zijn versie van de feiten geven, maar dan moet je mij eens komen vertellen waarom hij achter de rug van de ploeg naar een kinesist trekt in Monaco? Ik denk gewoon dat Bennett de stress niet aankan. Vorig jaar won hij een paar ritten en de groene trui. Nu was de ploeg rondom hem gemaakt. Dit komt bij ons hard binnen.”
Bennett zelf liet in een communiqué van de ploeg weten dat hij “er nog te weinig tijd restte om topfit te raken voor de Tour. Het zou niet correct zijn geweest ten opzichte van de ploeg en mezelf om in deze conditie naar de Tour te trekken.” Hij wenste The Wolfpack het allerbeste.
Veel opties had Deceuninck – Quick-Step niet om een andere sprinter dan Cavendish te nemen. “Jakobsen kwam even ter sprake. Hijzelf wou misschien wel gaan, maar voor de ploeg was het nooit een echte optie. En Alvaro Hodeg zit in Colombia. Morgen zijn ze al de eerste twee ritten aan het verkennen.”
“Ik verwacht niets van Cavendish. Toen hij vroeger naar de Tour ging en hij won niet, vroegen ze waarom hij niet won. En bij ons herpakte hij zich nu, met vijf winsten, maar wel nog niet op WorldTour-niveau. Hij gaat als underdog. Lukt het niet, dan is het jammer. Als hij wél een rit wint, dan zet iedereen Cavendish hem op een troon. Al moeten we nu wel de verwachtingen wat bijstellen.”
Sprookje
Het verhaal van Cavendish leest anders wel als een sprookje: vanuit de prullenmand naar de Tour. “Ik hoop voor ‘de duts van het spel’ dat dit sprookje nog eventjes doorgaat. Cav had begin dit jaar geen ploeg meer. Ik raapte hem op. Al zijn eerste koersen werden geannuleerd. Uiteindelijk kon hij Nokere Koerse rijden, waar hij viel. En dan kon hij naar Turkije waar hij vier ritten won. Dan was er de Ruta del Sol waar het elke dag bergop was en slechts één keer sprint. Hij werd ziek en zat op zijn 36ste verjaardag thuis in de plaats van te sprinten tegen Greipel. Na de Elfstedenronde in Brugge zond ik hem naar huis. Om hem dan ‘s nachts op te halen voor de Baloise Belgium Tour. En nu dit.”