abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_199816827
quote:
Jeroen (42) investeerde twee ton overwaarde: ‘Neem nu genoegen met klein huurhuis’
Wat doe je als je veel overwaarde hebt op je eigen woning? Veel Nederlanders grijpen dit moment aan om daarvan te profiteren, door te verkopen en de overwaarde in te zetten om een groter en duurder huis terug te kopen. Jeroen Santen (42) uit Utrecht besloot om het anders aan te pakken. Hij verkocht zijn appartement en investeert de overwaarde. ,,Dit is mijn shortcut naar financiŽle vrijheid.”

Robert HŁsken 08-06-21, 16:30 Laatste update: 08-06-21, 19:41
40 REACTIES
Jeroen verkocht vorig jaar zijn Amsterdamse appartement, met twee ton overwaarde. Hij had het sinds 2012 in bezit, en kon het nu voor 377.000 euro van de hand doen. Inmiddels woonde hij al samen, in een sociale huurwoning in Utrecht. ,,Ik vond het mooi om er vervolgens over na te denken wat ik met dat geld kan doen”, zegt Jeroen, die zelf ervaring heeft in de financiŽle dienstverlening. Samen met zijn vriend Thijs maakt hij een podcast, De Geldvrienden, waarin ze luisteraars slimmer in geldzaken proberen te maken.

Lees ook
Juul (49) loste in recordtempo hypotheek af: 'Deze maand 3000 euro proberen?'
Juul (49) loste in recordtempo hypotheek af: 'Deze maand 3000 euro proberen?'
Verhuizen naar een goedkope villa in Duitsland? Dit komt erbij kijken
PREMIUM
Verhuizen naar een goedkope villa in Duitsland? Dit komt erbij kijken
,,Heel veel mensen kiezen meteen voor een groot en fantastisch nieuw huis, omdat iederťťn dat doet; omdat het zo ‘hoort’. Maar dan zit je vaak met enorm hoge maandlasten, die je 30 jaar lang iedere maand moet ophoesten. Wij hebben geluk gehad met de sociale huurwoning waar mijn vriendin al 10 jaar woonde. Die is recent gerenoveerd, en we hebben een gunstige huurprijs. Ik heb daarom de keuze gemaakt om de overwaarde op mijn rekening te laten storten.”

Ik wil een hoger rendement dan ik krijg op mijn spaarreke≠ning

Jeroen Santen
Waarom heb je dat gedaan?
,,Ik ben freelancer, wat betekent dat je inkomen iedere maand kan verschillen. Doordat ik nu vermogen heb uit de overwaarde, heb ik nooit meer stress, maar juist vrijheid, en rust in mijn hoofd. Ik heb spaarpotjes kunnen maken als buffer en de rest van de overwaarde zet ik in om hopelijk over een aantal jaar minder te kunnen gaan werken of misschien zelfs helemaal te stoppen. Dat doe ik door gespreid te beleggen. Vooral op een supersaaie en verstandige manier, door elke maand wat in te leggen en de markt te volgen met indextrackers.”

Je hebt natuurlijk wel geluk gehad met je overwaarde.
,,De een noemt het geluk, ik noem het ook een bewuste keuze. Ik neem genoegen met een eigenlijk net iets te klein huis. We hebben wel een grote tuin, het is een typisch jarendertigwoning in Utrecht. Op eigen kosten hebben we een de nodige verbouwingen doorgevoerd. Zo hebben we op Marktplaats een tuinhuis op de kop getikt, zelf daar water en licht aangelegd, zodat we daar onze wasmachine kunnen neerzetten. Zo creŽren we extra ruimte. Waarom zou je wel een tuin mooi maken in een koophuis, maar niet in een huurhuis, als je er zomaar twintig jaar woont?”

Je hebt flink vermogen en woont in een sociale huurwoning. Is dat niet scheef?
,,Aan de ene kant wel. Het scheefwonen is bij ons ontstaan en dat komt natuurlijk wel vaker voor. Bijvoorbeeld als je meer gaat verdienen. Het is niet verboden, maar ik snap dat het wrang kan voelen. Maar besef wel: ik ben freelancer. Een ander bouwt met een vaste baan pensioen op, en dat telt niet mee als vermogen. Dat zie je niet op je bankrekening. Ik bouw daarentegen niets op. Dit zijn voor mij pensioen, sociale verzekeringen en buffer in ťťn. Als ik ineens niets meer zou verdienen, blijft er helemaal niet zoveel meer over.”

Waarom beleg je jouw overwaarde?
,,De belangrijkste component van mijn geldboom is mijn vermogen. Ik wil een hoger rendement dan ik krijg op mijn spaarrekening. Dan moet ik de inflatie en de belasting voorblijven. Ik beleg iedere maand een stukje van mijn vermogen. Ongeveer twee procent. Spreiding over tijd, heet dat. En ik stap in als de markt laag is. Dan beleg ik ongeveer vijf tot tien procent. Mijn doel is om financieel vrij te worden, zodat ik over enkele jaren zelf kan bepalen wat ik doe in mijn leven.”

Leef je dan heel zuinig?
,,Ik let wel op. Onze auto is een Cliootje uit 2004 en we gaan kamperen in plaats van op een luxe vliegvakantie. Veel mensen vergeten te leven omdat ze hun materiŽle zaken te belangrijk maken. Ze geven vrijheidskeuzes snel op voor materiŽle keuzes. En een huis is misschien wel de grootste materiŽle keuze die er is.”

Heb je weleens spijt gehad?
,,Spijt valt wel mee, maar ik heb weleens twijfels. Als ik vrienden een nieuw huis zie kopen, dan denk ik: dat is ook leuk. Daar heb je ook iedere dag plezier van; niet morgen maar meteen. Waarom doen wij dat dan niet? Draven we niet een beetje door? Maar ik weet waar ik ťcht gelukkig van word: vrijheid. Geen geldzorgen en lekker op z’n tijd op de racefiets stappen. Het idee om vroeg te kunnen stoppen of korte werkweken te gaan maken. Het leven is kort.”

,,Achteraf had ik ook nog wat langer kunnen wachten met de verkoop van mijn appartement voor een nog betere prijs, of het appartement kunnen blijven verhuren. Ik verhuurde het eerst voor een schappelijke prijs aan mijn beste vriend. Maar een huis voor financieel gewin zo duur mogelijk verhuren, dat vind ik moreel ook lastig. Daarbij zijn er ook risico’s, zoals onverwachts onderhoud, rottende fundering of een nieuw dak. Dat merkte ik wel toen de balkonnetjes van de bovenburen slecht bleken.”

Als ik vrienden een nieuw huis zie kopen, dan denk ik: dat is ook leuk. Daar heb je ook iedere dag plezier van

Jeroen Santen

Wat wil je mensen meegeven?
,,Gun het jezelf om anders te denken. Trek je niets aan van de geldende gewoontes en praat erover. Ik merk dat geldzaken wat taboe zijn, terwijl het allemaal niet zo spannend is. Ik ben ook helemaal niet superrijk, maar ik heb wel een calamiteitenpotje, een pensioen en een vermogen. Ik kan jaren overbruggen zonder een dag te hoeven werken, mocht dat nodig zijn. En ik weet exact hoeveel ik nu en straks nodig heb, zodat ik precies weet hoeveel ik bij elkaar moet verzamelen om mijn levensstijl tot mijn dood te kunnen veroorloven zonder stress. Ik kan je vertellen dat door die overwaarde, samen met de lage huur, mijn complete financiŽle vrijheid nu al behoorlijk dichtbij is. Dat geeft mij rust en vrijheid.”

Is het verstandig?
Financieel adviseur Nihal Vogels neemt Jeroens verhaal onder de loep. Zij noemt de stappen van Jeroen niet uitgesproken verstandig. ,,Hij had met de huur uit zijn appartement namelijk al een passief inkomen en nu belegt hij zijn volledige overwaarde. Het is nog maar de vraag of dit meer gaat opbrengen dan toen hij zijn geld in stenen had zitten. Belastingtechnisch is het ook niet de beste keuze, omdat hij vermogensbelasting moet gaan betalen.”

Nihal Vogels twijfelt of Jeroen verstandig heeft gedaan aan het verkopen van zijn woning.
Nihal Vogels twijfelt of Jeroen verstandig heeft gedaan aan het verkopen van zijn woning. © Nihal Vogels
,,Wel merk ik aan alles dat Jeroen weet wat hij doet. Ik zie dit soort situaties wel vaker voorbijkomen. De stap naar financiŽle vrijheid zetten, is niets nieuws. Steeds meer mensen zijn het niet eens met de regeltjes; ze willen niet meer tot hun 67ste of langer doorwerken. Het gevaar is alleen dat veel mensen voor het grote geld naar de korte termijn gaan kijken om meer rendement te behalen. Dat betekent meer risico nemen. Kijk maar naar crypto. Beleggen doe je voor de lange termijn.”

,,Mijn advies is: denk eerst na over wat je wil en welke inkomsten er tegenover de uitgaven staan. Door inflatie wordt je geld minder waard, dus maak een plan voor je toekomst. Wil je de belasting, transactiekosten van het beleggen en de inflatie voor blijven, dan moet je jaarlijks ongeveer vijf procent rendement maken. Het beste kun je daarvoor je vermogen zoveel mogelijk spreiden.”

,,Hou verder altijd voldoende geld op je spaarrekening, voor onvoorziene zaken als boetes en onkosten. Hou er ook rekening mee dat je je baan kunt verliezen. Zorg er daarom voor dat je minimaal 3 tot 6 maanden salaris kunt opvangen.”
https://www.ad.nl/geld/je(...)n-huurhuis~ad450a7d/

TL;DR? Zie TT

Jeroen ziet wel over het hoofd dat andere assets misschien nog wel meer overgewaardeerd zijn dan huizen, en dat 2 ton helemaal niks is, gezien het beleid van de ECB om de inflatie zoveel mogelijk aan te wakkeren om zo de Italiaanse levensstijl mogelijk te houden.
Over 20 jaar is die 2 ton omgerekend nog niks meer, heeft hij een vermogen aan huur betaaald en gaat het uit met zijn vriendin. En wat moet hij dan? Bovendien heeft hij dan zolang 'net te klein'gewoond, zoals hij zelf aangeeft.

Als je wil cashen moet je daarna ergens gaan wonen waar je voor je overwaarde een huis kunt kopen zonder hypotheek. Dan kun je iets op gaan bouwen.
Gott strafe das treulose Italien!
  donderdag 10 juni 2021 @ 12:06:08 #2
285613 Verbodsbord
Verwijderd door Admin
pi_199816872
Lekker scheefwonen toch.
Op zondag 13 februari 2011 16:21 schreef Vermecelli het volgende:
Hij heeft toch geen pokemon flute kanker mongool
pi_199816905
quote:
18s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:06 schreef Verbodsbord het volgende:
Lekker scheefwonen toch.
woningmarkttechnisch gezien is het gunstiger wanneer iemand zijn huis verkoopt en bij zijn vriendin in haar (sociale) huurwoning trekt dan dat hij zijn woning aanhoudt.
Jeroen denkt echter dat 2 ton veel geld is, en dat is niet zo.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199816909
Als je een ander huis koopt is die net zoals je eigen huis in die tiijd ook procentueel ongeveer net zo gestegen, tenzij je een andere regio kiest.
Als het nieuwe huis groter is, dan is de kans dat je in absolute euros dus duurder uit bent.

Profiteren van de gestegen prijs is heel lastig. Volgens mij kan dit alleen als je van een dure regio naar een goedkope regio verhuisd, dakloos wordt of op het juiste moment een huurwoning gaat huren.
Omdat de huren zo ridicuul duur zijn tov hypotheekkosten moet je timing dan wel goed zijn.
pi_199816918
De problemen om de woningmarkt zijn inmiddels niet alleen omvangrijk, maar ook in allerlei facetten, dat dit echt niet snel op te lossen is.

Het kernprobleem wat hier aan ten grondslag ligt is overbevolking, en dat los je niet op door nog meer arbeidsmigranten binnen te laten.
pi_199816922
Voor 375k in Amsterdam zat die vent ergens in Nieuw-West op 60 vierkante meter, dus hij zal er niet heel erg op achteruit gaan.

Verder is het blijkbaar komkommertijd bij het AD, what's next: Piet koopt zijn komkommers bij de Aldi?
Scared to take chances, you'll never have the answers.
pi_199816940
kennelijk is een sociale huurwoning nog moeilijker te verkrijgen dan een koopwoning in amsterdam.
Der der den Wind der Veršnderung spŁrt, sollte keinen Windschutz sondern eine WindmŁhle bauen.
pi_199816941
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:08 schreef sjorsie1982 het volgende:
Als je een ander huis koopt is die net zoals je eigen huis in die tiijd ook procentueel ongeveer net zo gestegen, tenzij je een andere regio kiest.
Als het nieuwe huis groter is, dan is de kans dat je in absolute euros dus duurder uit bent.

Profiteren van de gestegen prijs is heel lastig. Volgens mij kan dit alleen als je van een dure regio naar een goedkope regio verhuisd, dakloos wordt of op het juiste moment een huurwoning gaat huren.
Als je gaat huren dan speculeer je gewoon op een dalende huizenmarkt. Dat kan handiger met renteswaps of zo.
Verder inderdaad als je ergens gaat wonen waar de prizjen niet waanzinnig zijn. Want dat ben ik wel met Jeroen eens: de prijzen gaan nergens meer over. Alleen is het verschil tussen aandelen (die je verkoopt als ze te duur zijn) en een huis, dat je een huis altijd nodig zult hebben.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199816948
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:09 schreef Hamzoef het volgende:
De problemen om de woningmarkt zijn inmiddels niet alleen omvangrijk, maar ook in allerlei facetten, dat dit echt niet snel op te lossen is.

Het kernprobleem wat hier aan ten grondslag ligt is overbevolking, en dat los je niet op door nog meer arbeidsmigranten binnen te laten.
Daarnaast willen overheden het niet oplossen omdat het slecht is voor de economie.
pi_199816964
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:10 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Daarnaast willen overheden het niet oplossen omdat het slecht is voor de economie.
Is dat zo? Is het niet zo dat mensen naarmate een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn, dat ze minder geld over hebben om te consumeren?
pi_199816971
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:10 schreef LXIV het volgende:

[..]

Als je gaat huren dan speculeer je gewoon op een dalende huizenmarkt. Dat kan handiger met renteswaps of zo.
Verder inderdaad als je ergens gaat wonen waar de prizjen niet waanzinnig zijn. Want dat ben ik wel met Jeroen eens: de prijzen gaan nergens meer over. Alleen is het verschil tussen aandelen (die je verkoopt als ze te duur zijn) en een huis, dat je een huis altijd nodig zult hebben.
Inderdaad als mijn aandelen zo hoog stonden dan worden ze automatisch verkocht of een deel daarvan.
Voor een huis is dat lastig.
Het enige wat je kan doen is zo min mogelijk aflossen
pi_199816997
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:12 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Is dat zo? Is het niet zo dat mensen naarmate een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn, dat ze minder geld over hebben om te consumeren?
Het vermogen zakt bij veel mensen bij dalende prijzen. Veelal kiezen nlers voor lange rvp, dus de maandlasten dalen niet. Vertrouwen zakt, mensen gaan aflossen, en bv bij scheidingen komen mensen in de fin problemen als ze moeten verkopen of ze blijven noodgedwongen bij hun ex met allerlei psychische problemen en kosten.
  donderdag 10 juni 2021 @ 12:15:52 #13
129292 LXIV
misdunker
pi_199817005
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:12 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Inderdaad als mijn aandelen zo hoog stonden dan worden ze automatisch verkocht of een deel daarvan.
Voor een huis is dat lastig.
Het enige wat je kan doen is zo min mogelijk aflossen
Dat staat op zich los van de huizenmarkt en vooral samen met de reelee rente, maar die twee hangen wel weer samen dus...
Wat nu toe doen? Ik denk dat het sowieso ongunstig is om vermogen te hebben, want dat wordt je linksom of rechtsom afgepakt via belastingen, inflatie en lage rentes. Als je het kunt kan je beter 32 uur gaan werken en genieten van die vrije dag. Dat is beter dan nog wat centjes die daarna de komende 10 jaar volledig verdampen.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199817053
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:15 schreef LXIV het volgende:

[..]

Dat staat op zich los van de huizenmarkt en vooral samen met de reelee rente, maar die twee hangen wel weer samen dus...
Wat nu toe doen? Ik denk dat het sowieso ongunstig is om vermogen te hebben, want dat wordt je linksom of rechtsom afgepakt via belastingen, inflatie en lage rentes. Als je het kunt kan je beter 32 uur gaan werken en genieten van die vrije dag. Dat is beter dan nog wat centjes die daarna de komende 10 jaar volledig verdampen.
Wat nu te doen? Huilen om wat je kan kopen als je op funda kijkt. Daarom verhuizen we niet met een bruto inkomen van 90k en een huis van 141k toen ik het kocht.

Mijn huis is schat ik 40% gestegen. 40% van 141k is lager dan van 3 ton. Dus als ik verhuis naar een groter huis ben ik duurder uit en heb ik niks aan mijn overwaarde.
  donderdag 10 juni 2021 @ 12:24:41 #15
129292 LXIV
misdunker
pi_199817110
quote:
1s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:19 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Wat nu te doen? Huilen om wat je kan kopen als je op funda kijkt. Daarom verhuizen we niet met een bruto inkomen van 90k en een huis van 141k toen ik het kocht.

Mijn huis is schat ik 40% gestegen. 40% van 141k is lager dan van 3 ton. Dus als ik verhuis naar een groter huis ben ik duurder uit en heb ik niks aan mijn overwaarde.
Tja. Als je koopt woon je feitelijk gratis, want de reele rente is nul (of lager) en aflossen is broek-vestzak. Dat is dan ook precies de reden dat er niks meer te koop is!

In jouw situatie zou ik blijven wonen waar ik woonde als ik daar tevreden mee ben. Maar anders zou ik toch iets kopen op de max, 30 jaar vastzettten aflossingvrij tegen een hele lage rente en op die manier vermogenstechnisch gratis wonen. (Want je mag er vanuit gaan dat je over 30 jaar kunt verkopen tegen een prijs die gelijk is aan je resterende hypotheeksom + rentebetalingen over al die jaren, aanvaardbare gok)
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199817141
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:24 schreef LXIV het volgende:

[..]

Tja. Als je koopt woon je feitelijk gratis, want de reele rente is nul (of lager) en aflossen is broek-vestzak. Dat is dan ook precies de reden dat er niks meer te koop is!

In jouw situatie zou ik blijven wonen waar ik woonde als ik daar tevreden mee ben. Maar anders zou ik toch iets kopen op de max, 30 jaar vastzettten aflossingvrij tegen een hele lage rente en op die manier vermogenstechnisch gratis wonen. (Want je mag er vanuit gaan dat je over 30 jaar kunt verkopen tegen een prijs die gelijk is aan je resterende hypotheeksom + rentebetalingen over al die jaren, aanvaardbare gok)
Mocht ik verhuizen dan wordt het aanvullende deel van de hypotheek zowiezo aflossingsvrij. Aan de hra heb je niks meer tegenwoordig.
Aflossen is zonde van het geld, je kan het zeer moeilijk verkopen tov aandelen als je het geld toch weer nodig hebt en het rendement (hypitheekrente) is te laag voor mij om dat te rechtvaardigen.

Ik zit nog in de oude regeling en heb een gedeeltelijke spaarhypotheek ivm nha.
Ik betaal amper 125 eur p maand aan netto hypotheek.
pi_199817289
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:12 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Is dat zo? Is het niet zo dat mensen naarmate een steeds groter deel van hun inkomen aan woonlasten kwijt zijn, dat ze minder geld over hebben om te consumeren?
Dat klopt. In Nederland wordt dat effect op de economie wel gedempt omdat de positieve handelsbalans de achterblijvende binnenlandse vraag compenseert. Het is vooral de retail die de klappen vangt.
  donderdag 10 juni 2021 @ 12:42:46 #18
129292 LXIV
misdunker
pi_199817366
quote:
1s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:27 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Mocht ik verhuizen dan wordt het aanvullende deel van de hypotheek zowiezo aflossingsvrij. Aan de hra heb je niks meer tegenwoordig.
Aflossen is zonde van het geld, je kan het zeer moeilijk verkopen tov aandelen als je het geld toch weer nodig hebt en het rendement (hypitheekrente) is te laag voor mij om dat te rechtvaardigen.

Ik zit nog in de oude regeling en heb een gedeeltelijke spaarhypotheek ivm nha.
Ik betaal amper 125 eur p maand aan netto hypotheek.
Dan heb je waarschijnlijk een overschot aan geld. Het nadeel is dat je dat nu juist niet optimaal kunt alloceren.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199817407
Ik vind dat Jeroen lekker zelf moet weten wat hij doet. Mijn keuze zou het niet zijn, maar al dat advies van mensen die het zo goed weten, is ook maar relatief. Het is iets persoonlijks en hij voelt zich er goed bij kennelijk.
pi_199817474
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:42 schreef LXIV het volgende:

[..]

Dan heb je waarschijnlijk een overschot aan geld. Het nadeel is dat je dat nu juist niet optimaal kunt alloceren.
Ik heb een uitbouw, dakkapellen, isolatie, warmtepomp en een nieuwe tuin laten aanleggen.
Daarnaast is mijn vrouw zzper geworden waarin we veelst te veel hebben geinvesteerd om haar werk gemakkelijker te maken.

Ik word zo verdrietig als ik op funda kijk dat ik dat maar niet meer doe.
Ik zit te denken om een huis cash te kopen hier in de straat om te verhuren aan studenten. In 5 jaar tijd zijn er 7 studentenhuizen bijgekomen in mijn straat.
  donderdag 10 juni 2021 @ 12:53:16 #21
495022 Fcu030
Appletje-Ez houdt van soep
pi_199817520
quote:
7s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:09 schreef nostra het volgende:
Voor 375k in Amsterdam zat die vent ergens in Nieuw-West op 60 vierkante meter, dus hij zal er niet heel erg op achteruit gaan.

Verder is het blijkbaar komkommertijd bij het AD, what's next: Piet koopt zijn komkommers bij de Aldi?
Piet zou naar de Lidl moeten gaan. Die scoren al jaren nr. 1 in groente en fruit.
Tears of the grape.
Wachtwisselwatcher
pi_199817905
Achterlijk dat iemand met genoeg geld zo'n woning zomaar krijgt toebedeeld.

Al zou ik voor geen goud met hem willen ruilen sociale huur flatjes zit vol Tokkies en jarenlang overlast ervaren is geen twee ton waard.
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
pi_199817976
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 13:22 schreef Elan het volgende:
Achterlijk dat iemand met genoeg geld zo'n woning zomaar krijgt toebedeeld.

Hij trekt in bij zijn vriendin.. kennelijk mag dat. Bij toewijzing wordt ook alleen gekeken naar inkomen als ik het goed heb.
  Official ESF Kreviewer donderdag 10 juni 2021 @ 13:34:52 #24
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_199818045
Ik ben ook een Jeroen, met iets minder geld en heb het helaas nog op de spaarrekening staan. Verder ook goed gecashed. Maar ja, een of twee ton is niks als je nu een huis koopt.

Ik hoop dat het volgende week compleet instort, dat zou winst zijn
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
pi_199818222
quote:
6s.gif Op donderdag 10 juni 2021 13:34 schreef Kreator het volgende:
Ik ben ook een Jeroen, met iets minder geld en heb het helaas nog op de spaarrekening staan. Verder ook goed gecashed. Maar ja, een of twee ton is niks als je nu een huis koopt.

Ik hoop dat het volgende week compleet instort, dat zou winst zijn
Zogauw de huizenmarkt instort koop ik ook een groter huis.
pi_199818256
“ Doordat ik nu vermogen heb uit de overwaarde, heb ik nooit meer stress,”

Hoeveel denkt Jeroen dat je met §200k kunt doen? En met een beetje pech is het over 5 jaar compleet verdwenen wanneer verkeerd geÔnvesteerd :D _O-
“Weak or strong, clever or simple, we are all brothers.”
  donderdag 10 juni 2021 @ 13:55:48 #27
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_199818320
Met slechts 200k moet je aardig wat geluk hebben met beleggen als je voor je eigenlijke pensioendatum wilt stoppen met werken. Zeker als je nog geen afbetaald huis hebt.
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
pi_199818438
Je kan die 2 ton beter gebruiken om naar een goedkoop buitenland te emigreren, medunkt.
pi_199818586
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 13:28 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Hij trekt in bij zijn vriendin.. kennelijk mag dat. Bij toewijzing wordt ook alleen gekeken naar inkomen als ik het goed heb.
Ja natuurlijk mag dat maar dat is gigantisch krom en niet waarvoor sociale huur ooit bedacht is
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
pi_199818681
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 14:24 schreef Elan het volgende:

[..]

Ja natuurlijk mag dat maar dat is gigantisch krom en niet waarvoor sociale huur ooit bedacht is
Uiteindelijk gaat de woningbouw beide jaarinkomens optellen en dan bestaat de kans dat ze een commerciŽle huur moeten gaan betalen
pi_199818774
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:08 schreef LXIV het volgende:

[..]

woningmarkttechnisch gezien is het gunstiger wanneer iemand zijn huis verkoopt en bij zijn vriendin in haar (sociale) huurwoning trekt dan dat hij zijn woning aanhoudt.
Jeroen denkt echter dat 2 ton veel geld is, en dat is niet zo.
Als je 2 ton niet veel gekd vindt, wat vind jij dan wel veel geld?
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_199818824
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 13:50 schreef Stoorzendert het volgende:
“ Doordat ik nu vermogen heb uit de overwaarde, heb ik nooit meer stress,”

Hoeveel denkt Jeroen dat je met §200k kunt doen? En met een beetje pech is het over 5 jaar compleet verdwenen wanneer verkeerd geÔnvesteerd :D _O-
Als je het veilig weg zet, en je blijft daarnaast 3 dagen in de week werken, heb je weinig stress meer over.
Honey ! Take me drunk, i am home !
  donderdag 10 juni 2021 @ 15:19:04 #33
35768 descon
Music is the answer
pi_199819056
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 14:32 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Uiteindelijk gaat de woningbouw beide jaarinkomens optellen en dan bestaat de kans dat ze een commerciŽle huur moeten gaan betalen
200k gaat in Box3 ... dus word niet meegenomen volgens mij in de jaarinkomens (alleen impact op huurtoeslag)

Het was alleen logischer dat Jeroen zijn apartement in de verhuur had gehouden tegen een marktconforme huur ipv verkopen.

Weet alleen niet hoe de woningstichting reageerd als jij bij je vriendin inschrijft terwijl je nog een woning op je naam hebt staan.

Daarnaast moeten we niet zeiken op Jeroen, maar op het stelsel die dit mogelijk maakt.
Mixing for a living
  donderdag 10 juni 2021 @ 15:23:20 #34
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_199819092
200k moet je flink laten renderen wil je eerder stoppen met werken. Helemaal als je pas 42 bent.
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
  donderdag 10 juni 2021 @ 15:26:10 #35
129292 LXIV
misdunker
pi_199819113
quote:
1s.gif Op donderdag 10 juni 2021 14:44 schreef recursief het volgende:

[..]

Als je 2 ton niet veel gekd vindt, wat vind jij dan wel veel geld?
2 t is veel te weinig om op die leeftijd te denken eerder te kunnen stoppen met werken. Dan zul je het inderdaad eerder over 2 miljoen moeten hebben. Het hangt natuurlijk van de context af wat veel geld is.
Gott strafe das treulose Italien!
  Mod /KLB - Meeste terechte klachten 2020 donderdag 10 juni 2021 @ 15:37:49 #36
492201 crew  Fugue
Sicker than your average
pi_199819243
Jeroen vergeet even dat hij die 2 ton nu in een huurwoning gaat pompen en hij nooit van zijn leven meer een huis gaat kopen
I brought you down to your knees
'Cause they say that misery loves company
pi_199819273
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 13:28 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Hij trekt in bij zijn vriendin.. kennelijk mag dat. Bij toewijzing wordt ook alleen gekeken naar inkomen als ik het goed heb.
Klopt, dat is de reden dat dit kon.
Op dinsdag 23 maart 2021 14:05 schreef JochemSjakie het volgende:
The old switcheroo. @:Stepperoller is nu al een legende _O_
pi_199819308
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 14:32 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Uiteindelijk gaat de woningbouw beide jaarinkomens optellen en dan bestaat de kans dat ze een commerciŽle huur moeten gaan betalen
Huur is niet inkomensafhankelijk. Sociale huur kent een maximum, hooguit zal zij haar huurtoeslag volledig kwijtraken maar dat maakt de huursom nog niet commercieel.
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
pi_199819342
Vind het wel bijzonder dat het hem wel moreel te ver ging om zijn huis commercieel te verhuren voor financieel gewin. Nu doet degene aan wie hij zijn huis heeft verkocht dat zeer waarschijnlijk.
Op dinsdag 23 maart 2021 14:05 schreef JochemSjakie het volgende:
The old switcheroo. @:Stepperoller is nu al een legende _O_
  donderdag 10 juni 2021 @ 17:35:56 #40
56749 BlaZ
Torpitudo peius est quam mors.
pi_199820714
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 12:03 schreef LXIV het volgende:

[..]

https://www.ad.nl/geld/je(...)n-huurhuis~ad450a7d/

TL;DR? Zie TT

Jeroen ziet wel over het hoofd dat andere assets misschien nog wel meer overgewaardeerd zijn dan huizen, en dat 2 ton helemaal niks is, gezien het beleid van de ECB om de inflatie zoveel mogelijk aan te wakkeren om zo de Italiaanse levensstijl mogelijk te houden.
Over 20 jaar is die 2 ton omgerekend nog niks meer, heeft hij een vermogen aan huur betaaald en gaat het uit met zijn vriendin. En wat moet hij dan? Bovendien heeft hij dan zolang 'net te klein'gewoond, zoals hij zelf aangeeft.

Als je wil cashen moet je daarna ergens gaan wonen waar je voor je overwaarde een huis kunt kopen zonder hypotheek. Dan kun je iets op gaan bouwen.
Precies, ik heb van de overwaarde (jaren terug overigens) 3 huizen in Mexico gekocht. Ik verhuur er 2 aan studenten en woon in het andere.
Ceterum censeo Turciam delendam esse.
pi_199821121
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 15:26 schreef LXIV het volgende:

[..]

2 t is veel te weinig om op die leeftijd te denken eerder te kunnen stoppen met werken. Dan zul je het inderdaad eerder over 2 miljoen moeten hebben. Het hangt natuurlijk van de context af wat veel geld is.
Om een vervroegd pensioen mee te financieren is het inderdaad te weinig. Toch denk ik dat verreweg de meeste mensen op hun 42e nog geen 2 ton aan pensioenrechten hebben opgebouwd. Niet helemaal vergelijkbaar omdat die pensioenrechten bruto vermogen zijn, belast bij uitkering, en dit netto vermogen is. Aan de andere kant kun je met een standaard pensioen je bruto geld laten renderen en hier alleen je netto geld.

Hij had zijn huis natuurlijk ook kunnen verhuren en bij zijn vriendin intrekken. Dan zijn de huuropbrengsten ook onbelast.
Ik ben een kl ⭕⭕n van deze user
pi_199821571
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 15:46 schreef Elan het volgende:

[..]

Huur is niet inkomensafhankelijk. Sociale huur kent een maximum, hooguit zal zij haar huurtoeslag volledig kwijtraken maar dat maakt de huursom nog niet commercieel.
Jawel hoor.. huurverhoging boven huurtoeslaggrens is toch commercieel? Niet marktconform misschien
  Moderator / Redactie Sport donderdag 10 juni 2021 @ 18:52:26 #43
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199821589
Dit soort teringmongolen mogen wmb de rest van hun leven uitgeknepen worden door huisjesmelkers.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_199821673
100k in crypto en hodlen maar
pi_199823168
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 18:49 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Jawel hoor.. huurverhoging boven huurtoeslaggrens is toch commercieel? Niet marktconform misschien
Sociale huur is per definitie niet commercieel. Een door overheidssubsidie vastgestelde maximale huur van § 737,14 is vaak een fractie van wat je in de vrije sector moet aftikken voor hetzelfde object, zeker in de grote steden.
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
pi_199823271
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 20:46 schreef Elan het volgende:

[..]

Sociale huur is per definitie niet commercieel. Een door overheidssubsidie vastgestelde maximale huur van § 737,14 is vaak een fractie van wat je in de vrije sector moet aftikken voor hetzelfde object, zeker in de grote steden.
Ja weet ik wel..maar woningbouwcorporaties verhuren ook woningen tegen huurprijzen boven de huurtoeslaggrens
  FOK! Koning Toto 2018/2019 donderdag 10 juni 2021 @ 20:53:42 #47
351707 silverhill
pi_199823283
Wat een sukkel. De maandelijkse hypotheekaflossing is een stuk lager dan de maandhuur van dezelfde woning, ook bij sociale huur. En dan te bedenken dat als de hypotheekaflossing iets hoger was, dat je alsnog beter af bent, want het is een investering. Die huur gooi je weg.
pi_199823309
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 20:52 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Ja weet ik wel..maar woningbouwcorporaties verhuren ook woningen tegen huurprijzen boven de huurtoeslaggrens
Ja maar dat zijn dan geen sociale huurwoningen, in dit verhaal kunnen ze nooit meer dan die wettelijk vastgestelde § 737,14 vragen.
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
pi_199823638
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 20:55 schreef Elan het volgende:

[..]

Ja maar dat zijn dan geen sociale huurwoningen, in dit verhaal kunnen ze nooit meer dan die wettelijk vastgestelde § 737,14 vragen.
Jawel hoor.. als de inkomsten van de bewoners te hoog worden kan de huur ook omhoog gaan tot boven de huurtoeslaggrens.
pi_199823833
quote:
0s.gif Op donderdag 10 juni 2021 21:14 schreef Pleun2011 het volgende:

[..]

Jawel hoor.. als de inkomsten van de bewoners te hoog worden kan de huur ook omhoog gaan tot boven de huurtoeslaggrens.
Volgens mij zit er een max aan om als sociale huurwoning door te kunnen gaan en kan een object niet tijdens de huurperiode van sociale huur naar vrije sector gaan.
Kenmerk sociale huurwoning.
Beginhuurprijs lager dan 752 euro per maand

Rijksoverheid.nl
"Life doesn't start fair, but with hard work and effort it ends fair" -Louis Rossman
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')