abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:09:27 #226
381953 NaturalScience
The delusion that we have.....
pi_199373885
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:07 schreef raptorix het volgende:

[..]

Wat staat er in? Staat achter bedelwand.
Geen abbonement op de Volkskrant hebben :')

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:09:28 #227
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_199373886
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:07 schreef raptorix het volgende:

[..]

Wat staat er in? Staat achter bedelwand.
Krent.
pi_199373894
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:07 schreef raptorix het volgende:

[..]

Wat staat er in? Staat achter bedelwand.
quote:
Amsterdamse wetenschappers hebben een coronaraadsel ontcijferd waarover artsen zich wereldwijd het hoofd breken: hoe kan het dat de situatie van sommige covid-patiënten na een dag of tien acuut verslechtert?

Ze ontdekten dat die patiënten na ruim een week massaal antistoffen gaan produceren met een afwijkende vorm waardoor de afweercellen in hun longen op tilt slaan.

De Amsterdammers vonden ook een bestaand medicijn dat die overreactie kan temperen. Dat middel wordt nu in ruim 40 buitenlandse ziekenhuizen bij patiënten getest. Als het inderdaad effectief blijkt, zou daarmee het aantal ic-opnamen van covidpatiënten kunnen worden teruggedrongen.

Hun onderzoek heeft veel weg van een jongensboek, zegt Menno de Winther, hoogleraar vasculaire immunologische celbiologie aan het Amsterdam UMC: een grote groep enthousiaste artsen en promovendi die in het lab de ene na de andere hypothese bevestigd ziet, een Amerikaanse biotechbedrijf dat de eerste resultaten oppikt en een grote klinische studie in gang zet en nu, amper een jaar na aanvang, een publicatie van hun bevindingen in vakblad Science Translational Medicine.

Het is, zegt de Wageningse hoogleraar immunologie Huub Savelkoul (niet betrokken bij het onderzoek) een voorbeeld van goede samenwerking tussen wetenschappers en de farmaceutische industrie.

Observaties van longartsen
De onderzoekers van het Amsterdam UMC raakten aan het begin van de coronapandemie gefascineerd door observaties van longartsen die zagen dat covidpatiënten in het ziekenhuis ongeveer op hetzelfde moment op een T-splitsing belanden: het grootste deel knapt op, een kleine groep verslechtert snel. Terwijl het coronavirus dan gek genoeg al op zijn retour is.

De wetenschappers besloten hun onderzoek te richten op de longen, de plek waar de problemen zich als eerste manifesteren. Ze haalden antistoffen uit het bloed van covidpatiënten die een zware en een milde infectie hadden doorgemaakt. Ze voegden in kweekschaaltjes het spike-eiwit toe (het uitsteeksel waarmee het coronavirus zich toegang tot de cellen verschaft) en zagen hoe de antistoffen hun werk deden en zich bonden aan de uitsteeksels.

Maar daarna hingen ze bijna verbijsterd boven de microscoop: toen ze in de schaaltjes met antistoffen van ernstig zieke covidpatiënten afweercellen uit de longen loslieten, ontstond een massale ontstekingsreactie. ‘Het was heftiger dan we ooit hadden gezien’, vertelt immunoloog Jeroen den Dunnen, expert op het gebied van antistoffen. Die reactie deed zich niet voor bij de antistoffen van patiënten die mild ziek waren geweest en bij controlegroepen van patiënten met andere ziektes.

Antistoffen
De oorzaak van die overreactie ontdekten ze na een reeks experimenten: de ernstig zieke patiënten maakten niet alleen extreem veel antistoffen aan, die antistoffen zagen er ook heel anders uit. Antistoffen hebben de vorm van een Y, de pootjes hechten zich aan de binnendringer (het virus in dit geval), met de staart wordt de opruimploeg opgeroepen.

Het was de staart die afweek, vertelt Den Dunnen: daar bleken moleculen (suikers) aan te zitten die daar niet horen te zitten. Een veld van antistoffen met een hele andere structuur, het was alsof de opruimploeg daarvan als het ware in paniek raakte, met een extreme ontstekingsreactie tot gevolg.

Voor de volgende stap togen de wetenschappers naar de longartsen in hun ziekenhuis, want als die opruimcellen in de longen zo sterk worden geactiveerd, wat is daarvan dan het gevolg?

Kweekbakje
Ze besloten om alle stofjes die de overactieve opruimcellen uitscheiden in een kweekbakje te voegen bij endotheelcellen, de binnenbekleding van de bloedvaten. En toen kregen de artsen net zo’n moment van verbijstering als hun collega’s eerder in het lab, vertelt De Winther: ze zagen dat er gaatjes ontstonden in de binnenbekleding en dat daar bloedplaatjes aan bleven kleven.

Wat ze in het bakje zagen gebeuren, verklaarde opeens wat ze aan het bed van de patiënt zagen. De binnenbekleding van de bloedvaatjes in de longen gaat kapot, waardoor vocht en eiwitten de longen in lopen en patiënten benauwd worden. En doordat de bloedplaatjes (zeg maar de pleisters van het lichaam) blijven hangen ontstaan stolsels die in extreme gevallen een bloedvat kunnen blokkeren.

Slooptocht
Nadat zich voor hun ogen een slooptocht in miniformaat had ontvouwd, gingen de wetenschappers op zoek naar een stof die de overdreven reactie van de opruimploeg kon indammen. Die vonden ze in een bestaand medicijn, het middel fostamatinib, dat vorig jaar door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is goedgekeurd voor patiënten met een auto-immuunziekte.

Toen fabrikant Rigel Pharmaceuticals vorig jaar zomer las over de eerste Amsterdamse bevindingen, besloot het bedrijf om samen met de Amerikaanse gezondheidsdienst NIH meteen het effect bij covidpatiënten te onderzoeken.

De eerste resultaten, die vorige maand bekend werden gemaakt, zien er hoopgevend uit: het middel is veilig en de patiënten die het medicijn kregen, knapten sneller op dan de placebogroep. De groep was alleen nog te klein voor een stevige conclusie.

Hoogleraar immunologie Savelkoul is enthousiast over het Amsterdamse onderzoek maar maant wel tot voorzichtigheid. De bevindingen komen uit kweekbakjes, de vraag blijft of het in het menselijk lichaam net zo werkt, zegt hij.

‘Interessante kandidaat’
Het medicijn noemt hij ‘een interessante kandidaat’, hoewel hij ook daarover wat kritisch is. ‘In de bijsluiter staat dat het meer kans geeft op luchtweginfecties, niet handig voor covidpatiënten. Bovendien remt het medicijn ook processen in andere immuuncellen, ga je de afweer niet te veel platgooien? Maar het medicijn heeft daarentegen weer geen negatief effect op de bloedstolling en de bloedplaatjes, en daar zijn we bij covid erg op bedacht.’

Een onderzoek onder ruim 300 patiënten in 42 ziekenhuizen in Noord- en Zuid-Amerika moet dit najaar uitsluitsel geven. De prijs van het geneesmiddel is in Nederland nog onbekend, Zorginstituut Nederland verwacht dat het tussen de 13 en 28 duizend euro per patiënt per jaar zal kosten, maar covidpatiënten hebben het maar korte tijd nodig.

De behoefte aan een medicijn blijft groot, denkt Den Dunnen. ‘Zolang nog maar zo weinig mensen zijn ingeënt, blijft de wereld een reactievat, waar nieuwe mutaties kunnen ontstaan en mensen erg ziek kunnen worden.’

  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:10:50 #229
473519 Drekkoning
Is het al juno?
pi_199373916
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:07 schreef raptorix het volgende:

[..]

Wat staat er in? Staat achter bedelwand.
Ah kut, niet gezien.

Blijkbaar onstaat er bij de groep met grote longschade na een week van besmetting (dus op het moment dat het eigenlijk beter gaat) opeens een overreactie waarbij antistoffen met een vreemde structuur ontstaan. Die zorgen voor de ontstekingsreacties.

Verklaart ook het ziektebeeld waarbij mensen beter worden en opeens verslechteren.

Dit is het onderzoek weer VK naar linkt: https://stm.sciencemag.or(...)scitranslmed.abf8654

En schijnbaar is die reactie te remmen met een bepaald medicijn.
Lege bekers in het gras
Modder op mijn schoenen
Verlang naar het moment
Dat we even niks meer moeten
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:11:03 #230
3778 popje
Watishetnutvaneenondertitel?
pi_199373923
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 15:51 schreef Oliver23 het volgende:
@:raptorix plaatst hier altijd de leeftijden die op de IC afdelingen liggen. Ik heb is gekeken naar de leeftijden op de verpleegafdelingen.

[ twitter ]
Wat is dat toch met die 70+ ers?
Het leven is een groot feest, en jij bent ook uitgenodigd!
pi_199373925
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:05 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]

Dat zijn krap de 59 jarigen.. ik had al wel verwacht dat 1963 en 1964 aan de beurt zouden zijn inmiddels.
De mensen met een medische indicatie worden nu eerst gevaccineerd en dat is naar mijn menig terecht. Dit is een vrij grote groep.

Omdat veel mensen met een medische indicatie nu worden gevaccineerd, hoeven zij straks niet meer gevaccineerd te worden als hun leeftijdscategorie aan de beurt is, dus ik hoop dat het vaccineren dan iets sneller gaat.
pi_199373953
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:09 schreef NaturalScience het volgende:

[..]

Geen abbonement op de Volkskrant hebben :')

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dank, maar dit was toch niet helemaal nieuw? Ik herinner me dat dat vorig jaar al bekent was dat die overreactie juist tot problemen leid, of is dit een verder onderzoek gebaseerd daar op?
Overigens heb ik wel abo's op FTM en Fok :) En de Kapiteinenlijn natuurlijk :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_199373955
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:09 schreef WheeledWarrior het volgende:

[..]

Krent.
VK Krijgt genoeg moneys van RIVM!
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_199373966
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:11 schreef popje het volgende:

[..]

Wat is dat toch met die 70+ ers?
Omdat dat de groep is die ook echt zware klachten kan ontwikkelen, dus het is ook logisch dat die er vaker komen :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:14:49 #235
3778 popje
Watishetnutvaneenondertitel?
pi_199373969
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:06 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]

Iedereen in de UK kan gratis via de overheid zelftesten bestellen. Een pakket bevat 7 testen. Leerlingen en leraren wordt gevraagd 2x per zelf testen af te nemen en de uitslag kun je doorgeven via een gov.uk website
Ik las iedereen in URK kan via de overheid testen uitvragen... hahaha
Het leven is een groot feest, en jij bent ook uitgenodigd!
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:15:19 #236
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_199373972
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:05 schreef Jor_Dii het volgende:

[..]

Dat zijn krap de 59 jarigen.. ik had al wel verwacht dat 1963 en 1964 aan de beurt zouden zijn inmiddels.
1963 wordt vanaf volgende week uitgenodigd las ik gisteren.
Dat was het plan tenminste.... alles met een disclaimer natuurlijk.
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:15:20 #237
85331 zalkc
AKA Coracle
pi_199373973
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
twitter
Jahaaa.. Mijn mening verandert vaak. Niet dat ik niet weet wat ik zeg. Maar ik houd mij liever niet vast aan oude denkbeelden als nieuwe beter zijn...
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:16:07 #238
3778 popje
Watishetnutvaneenondertitel?
pi_199373988
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:15 schreef zalkc het volgende:
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
Oh ja Aura Timen vindt het nooit voldoende en vindt het altijd nodig om ergens zich zorgen over te maken...
Het leven is een groot feest, en jij bent ook uitgenodigd!
pi_199373993
Knettergek het RIVM, wanneer zijn de dalingen wel genoeg?!


RIVM: daling ziekenhuisopnames, maar nog onvoldoende


https://nos.nl/l/2380297
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:16:51 #240
381953 NaturalScience
The delusion that we have.....
pi_199373997
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:13 schreef raptorix het volgende:

[..]

Dank, maar dit was toch niet helemaal nieuw? Ik herinner me dat dat vorig jaar al bekent was dat die overreactie juist tot problemen leid, of is dit een verder onderzoek gebaseerd daar op?
Overigens heb ik wel abo's op FTM en Fok :) En de Kapiteinenlijn natuurlijk :)
Wat hier volgens mij nieuw is, is dat de overreactie het gevolg is van verkeerd gevorme antilichamen (afwijkende vorm).
Het voordeel is dat men specifieke medicijnen kan maken om deze antilichamen weg te vangen (deze spelen immers toch geen rol bij een effectieve afweer tegen COVID)
pi_199374002
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:15 schreef zalkc het volgende:
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
Die staan zo ver af van de maatschappij. We kunnen gewoon makkelijk gaan versoepelen met deze cijfers :)
pi_199374006
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:15 schreef zalkc het volgende:
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
Wacht, je zegt als instituut: We willen 20% daling, en als dat dan gebeurt is zeg je: Nee sorry het moet echt lager!
Dit zijn geen autoverkopers he, dit is ons nationale wetenschaps instituut wat van advies moet voorzien :') :')
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:17:33 #243
3778 popje
Watishetnutvaneenondertitel?
pi_199374008
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:16 schreef Newby6781 het volgende:
Knettergek het RIVM, wanneer zijn de dalingen wel genoeg?!

RIVM: daling ziekenhuisopnames, maar nog onvoldoende

https://nos.nl/l/2380297
De daling is nog niet robuust genoeg... ik weet niet wat ze wil zien, maar volgens haar moeten volgens mij de ziekenhuizen leeg zijn voordat er versoepeld kan worden...
Het leven is een groot feest, en jij bent ook uitgenodigd!
  Moderator / Redactie FP + Sport dinsdag 11 mei 2021 @ 16:18:22 #244
408813 crew  trein2000
pi_199374017
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:15 schreef zalkc het volgende:
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
[ twitter ]
Om knettergek van te worden.
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
  dinsdag 11 mei 2021 @ 16:18:33 #245
473519 Drekkoning
Is het al juno?
pi_199374019
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:15 schreef zalkc het volgende:
Uiteraard was 20% ook te weinig
https://nos.nl/l/2380297
[ twitter ]
_O-
Lege bekers in het gras
Modder op mijn schoenen
Verlang naar het moment
Dat we even niks meer moeten
  Moderator / Redactie FP + Sport dinsdag 11 mei 2021 @ 16:18:45 #246
408813 crew  trein2000
pi_199374023
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:17 schreef raptorix het volgende:

[..]

Wacht, je zegt als instituut: We willen 20% daling, en als dat dan gebeurt is zeg je: Nee sorry het moet echt lager!
Dit zijn geen autoverkopers he, dit is ons nationale wetenschaps instituut wat van advies moet voorzien :') :')
Soms twijfel ik daar wel eens over
Trots daw veur Twente bint!
We zijn gehaat en asociaal
We zijn de allermooiste club van allemaal
pi_199374024
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:16 schreef NaturalScience het volgende:

[..]

Wat hier volgens mij nieuw is, is dat de overreactie het gevolg is van verkeerd gevorme antilichamen (afwijkende vorm).
Het voordeel is dat men specifieke medicijnen kan maken om deze antilichamen weg te vangen (deze spelen immers toch geen rol bij een effectieve afweer tegen COVID)
Ah ja, volgens mij in het vorige onderzoek ging het met name om het verschijnsel, volgens mij zagen ze het ook specifiek meer bij "jongeren" meen dat ze toen ook zijn gaan kijken naar ontstekingsremmers die ze bij ik meen TBC gebruikten, het is alweer meer dan een jaar terug, en ik ben geen medicus, dus kan er helemaal naast zitten :)
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_199374030
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:18 schreef trein2000 het volgende:

[..]

Om knettergek van te worden.
Ergens wel ja, aan de andere kant zie ik ook wel in waar de zorgen zitten > met name het vaccineren van die 50+ groep zorgt nu voor aanhoudende druk in de ziekenhuizen.
“Rather than love, than money, than fame, give me truth.”
pi_199374039
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:01 schreef Houtenbeen het volgende:
[ twitter ]
Ik zou als ik Gommers me al vast zorgen gaan maken voor kerstgolf in 2022 ;)
pi_199374046
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 16:17 schreef popje het volgende:

[..]

De daling is nog niet robuust genoeg... ik weet niet wat ze wil zien, maar volgens haar moeten volgens mij de ziekenhuizen leeg zijn voordat er versoepeld kan worden...
Dan moet je behoudender uitspraken doen of specifiek zeggen: We willen minimaal 3 weken lang een structurele daling zien, zo moeilijk is het niet om die thressholds gewoon te definieeren.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')