abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_199366830
De magistrale roman: "The Prince of West End Avenue" van Alan Isler (1934-2010) beschrijft het schitterend. Een om een steen gewikkeld briefje wordt door het raam van de eetkamer van de chique joodse Berlijnse familie Korner geworpen. Op het briefje staat: 'Lafaards verdienen de dood'. Het is fictie. Het is maar een briefje, maar dat briefje was een voorbode en die steen was de welbekende steen in een vijver.

Na de steen door de ruit volgden golven van antisemitisme, de machtsovername van de nazi's op 3 april 1933, de Wannseeconferentie op 20 januari 1942 met de EndlŲsung der Judenfrage en de concentratiekampen als ultieme gruwel. Na de machtsovername slaat de paniek toe bij de Joodse gemeenschap in Duitsland.

In de roman van Alan Isler vinden er in Huize Korner verwoede discussies plaats over de vraag of ze moeten weggaan of blijven. Ze nemen achteraf gezien een fatale besluit om te blijven, immers Duitsland was in de woorden van de hoofdfiguur Otto Korner de bakermat van verlichting, de wieg van schrijvers als Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller. Een land dat naar zijn mening nooit ten prooi zou vallen aan de duistere krachten van het nazisme.

Alan Isler is niet de enige die schreef over de onderschatting van antisemitisme door veel joden in het Duitsland van voor de oorlog. In zijn memoires 'Het verhaal van een Duitser 1914-1933' beschrijft Sebastian Haffner dat voor de oorlog bij veel mensen de mentale wil ontbrak om in te zien dat zelfs een super beschaafd land als Duitsland volstrekt kon ontsporen. Ze konden simpelweg niet geloven dat Duitsland met zijn eeuwenoude beschaving ten prooi zou vallen aan zoiets barbaars als antisemitisme. Het was voor velen niet voor te stellen dat ťťn man met radicale ideeŽn zo veel macht zou krijgen, dat hij de Duitse beschaving om zeep kon helpen, toch gebeurde het na het aannemen van de Machtigingswet van 24 maart 1933. Het ging allemaal stap voor stap. Pas twee jaar later nadat hij op 30 januari 1933 Rijkskanselier was geworden, werden op 15 september 1935 de Neurenberger wetten ingevoerd en op 14 november 1935 de eerste verordeningen ter uitvoering van deze wetten vastgesteld. Drie jaar later vond op 9 en 10 november 1938 de Kristallnacht plaats.

De memoires van Haffner zijn actueler dan ooit. Zij vormen een indringende waarschuwing nu het sluipend gif van islamofobie zich steeds meer doet gelden. Geleidelijkheid zorgt ervoor dat abnormale zaken als antisemitisme en islamofobie op termijn als normaal gaan worden beschouwd en dus geaccepteerd. Na verloop van tijd treedt er gewenning op.

De memoires van Haffner zijn ook actueel omdat ze waarschuwen voor radicale politici die de macht grijpen. Een radicale politicus als Geert Wilders die zich niets aantrekt van belangrijke delen van de Grondwet en sommige constitutionele waarden en normen aan zijn laars lapt. Het had niet veel gescheeld of Geert Wilders was de grootste partij geworden bij de verkiezingen op 15 maart 2017.

Voorbeelden zijn er te over: de verplichte etnische registratie (strijdig met artikel 1 van de Grondwet - recht op gelijke behandeling), de immigratiestop voor mensen uit Islamitische landen (strijdig met artikel 1 van de Grondwet - recht op gelijke behandeling), het verbieden van nieuwe moskeeŽn (strijdig met artikel 6 van de Grondwet - vrijheid van godsdienst), het verbieden van de Koran (strijdig met artikel 6 van de Grondwet - vrijheid van godsdienst - en strijdig met artikel 7 van de Grondwet - vrijheid van meningsuiting) en het sluiten van Islamitsiche scholen (strijdig met artikel 23 van de Grondwet - vrijheid van onderwijs).

Als de PVV zijn zin krijgt dan wordt Nederlandse rechtstaat ondergraven, want deze is gebaseerd op grondrechten. Wanneer Moslims worden uitgesloten van deze grondrechten, dan zijn het niet langer grondrechten. Immers, de grondrechten gelden per definitie voor iedereen zonder onderscheid des persoons.
pi_199366857
quote:
De memoires van Haffner zijn actueler dan ooit. Zij vormen een indringende waarschuwing nu het sluipend gif van islamofobie zich steeds meer doet gelden
Zo dat escaleerde even heel snel uit de hand. Van de gruwelen van de jodenvervolging naar het witte verzinsel van islamofobie. Dat je het durft op te schrijven

Is dit trouwens weer een opdrachtje van de Hanze hogeschool in Groningen?
Op zaterdag 27 februari 2021 15:41 schreef Fok-it het volgende:
Tief toch op gehandicapte imbeciel
pi_199366885
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 01:09 schreef Mortaxx het volgende:
Zo dat escaleerde even heel snel uit de hand. Van de gruwelen van de jodenvervolging naar het witte verzinsel van islamofobie. Dat je het durft op te schrijven
Net als de rechtse populisten. in de jaren dertig van de vorige eeuw richt de PVV zich op 'het eigene' (Nederland voor de Nederlanders) en creŽert zij een vijandbeeld van 'het vreemde' (waarbij 'het vreemde' in dit geval staat voor moslims).

De oproep van de PVV-fractie in de Tweede Kamer voor een 'Marokkanendebat' vertoont een griezelige parallel met Hitlers propageren van het 'Jodenvraagstuk'. Genocide wordt altijd voorafgegaan door een periode waarin vijanddenken en haat tegen maatschappelijke groepen wordt aangewakkerd.

Tuurlijk zie jij dit allemaal niet in, net zoals de nazi's van toen het ook niet inzagen. Ze zaten er ineens middenin en later hadden ze heel veel spijt. Een gruweldaad hoeft niet eerst plaats te vinden om hiervan te leren en de volgende te willen voorkomen. De geschiedenisboeken zitten vol met voorbeelden.
pi_199366890
Trouwens na de choquerende en mensonterende gebeurtenis op 19 maart 2014 ('minder Marokkanen') vergeleek het Duitse persbureau DPA de speech van Wilders met een toespraak van Joseph Goebbels (1897-1945), waarin de naziminister voor Volksvoorlichting en Propaganda in 1943 aan zijn gehoor vroeg: ' Wollt Ihr den totalen Krieg?'. De scanderende PVV-aanhangers in de Haagse kroeg riepen bij menigeen nare associaties op met de kreet ' Juden Reus', met brullende bierdrinkers in een bierkelder in MŁnchen, met een orerende Adolf Hitler.
  dinsdag 11 mei 2021 @ 08:45:02 #5
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_199367918
Hoe zou je dan testen of iemand moslim is? Zonder dat wordt zo’n wet lastig te handhaven lijkt me?

Het probleem is het gebrek aan handhaving, kutmarokkanen, criminele kampers, allemaal aanpakken gvd, interesseert mij de kleur nou.
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
pi_199368024
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 08:45 schreef Tyr80 het volgende:
Hoe zou je dan testen of iemand moslim is? Zonder dat wordt zo’n wet lastig te handhaven lijkt me?

Het probleem is het gebrek aan handhaving, kutmarokkanen, criminele kampers, allemaal aanpakken gvd, interesseert mij de kleur nou.
Broek naar beneden trekken. ;)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_199368757
Er kan ook een geldige reden hiervoor zijn toch? Misschien terrorisme?
pi_199398555
quote:
2s.gif Op dinsdag 11 mei 2021 08:56 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Broek naar beneden trekken. ;)
En in de mond nemen? 😜
pi_199398812
Moslims zijn zelf ook niet vies van het beknotten van andermans grondrechten. Zie bijvoorbeeld al die figuren die het bespotten van hun profeet willen verbieden.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')