FOK!forum / Culinesse ā gogo / Verrassende smaakversterkers
Beathovenzondag 9 mei 2021 @ 06:43
Ik at eens een stuk Emmentaler kaas tussendoor. Moet zeggen dat het niet m'n favoriet was maar toen ik een slok koffie nam leek het de pure smaak van de anders vrij reguliere koffie wel een flinke boost te geven. Dus het was toch nog wel ergens goed voor.

Meer soortgelijke ervaringen?
Chinlesszondag 9 mei 2021 @ 09:28
Bu_UYs1IgAIxgd9.jpg:large
mailyzondag 9 mei 2021 @ 09:30
Sambal Brandal 🔥
Doedezemaarzondag 9 mei 2021 @ 09:34
Een beetje zwarte peper of een drupje balsamicoazijn op je aardbeien versterkt de smaak ervan, probeer het maar eens
bijdehandzondag 9 mei 2021 @ 09:44
De smaak van sinaasappelsap nadat je je tanden hebt gepoetst :9~
derLudolfzondag 9 mei 2021 @ 10:11
Ik heb nog geen behoefte om gecremeerd te worden...
Jordy-Bzondag 9 mei 2021 @ 10:28
Zout is gewoon de bekendste smaakversterker. Vermoedelijk zal een klein snufje zout in de koffie hetzelfde effect hebben als de kaas.

Probeer van de zomer een keer watermeloen met een klein beetje zout. :)
Azulazondag 9 mei 2021 @ 10:44
Watermeloen met olijf is ook lekker. Of met van die gevulde pepertjes.

Franse kaasjes met zoute popcorn.

Paprika chips op wit brood met boter.
TheWhiteCowboyzondag 9 mei 2021 @ 11:11
As geeft een verassend effect.
borbitzondag 9 mei 2021 @ 11:26
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 11:11 schreef TheWhiteCowboy het volgende:
As geeft een verassend effect.
Ja zeker een lauw biertje met lekker wat as en een filter erin.
Whiskers2009zondag 9 mei 2021 @ 11:26
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 10:44 schreef Azula het volgende:
Watermeloen met olijf is ook lekker. Of met van die gevulde pepertjes.

Franse kaasjes met zoute popcorn.

Paprika chips op wit brood met boter.
Watermeloen met feta ook. Heb ik van horen zeggen. Ben zelf geen fan van de combinatie zoet en hartig.
mailyzondag 9 mei 2021 @ 11:27
Morbier is ook lekker :9
Azulazondag 9 mei 2021 @ 11:42
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 11:26 schreef Whiskers2009 het volgende:

[..]

Watermeloen met feta ook. Heb ik van horen zeggen. Ben zelf geen fan van de combinatie zoet en hartig.
Oh ja klopt dat hadden we er ook nog bij gegeten. Was inderdaad heel lekker!
derLudolfzondag 9 mei 2021 @ 13:32
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 11:27 schreef maily het volgende:
Morbier is ook lekker :9
Ook lekker als je een dikke plak even op een gloeiend hete grill legt.
Salinazondag 9 mei 2021 @ 13:36
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 11:11 schreef TheWhiteCowboy het volgende:
As geeft een verassend effect.
Rokerige smaak en geur doen het sowieso altijd goed. :Y

Wat is morbier eigenlijk?
mailyzondag 9 mei 2021 @ 13:37
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 13:36 schreef Salina het volgende:

[..]

Rokerige smaak en geur doen het sowieso altijd goed. :Y

Wat is morbier eigenlijk?
Kaas met een aslaagje erin.
Echt heel lekker!
Salinazondag 9 mei 2021 @ 13:39
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 13:37 schreef maily het volgende:

[..]

Kaas met een aslaagje erin.
Echt heel lekker!
Serieus? Dat bestaat echt?
Klinkt wel bijzonder. Weer wat geleerd.
Lucky_Strikezondag 9 mei 2021 @ 15:03
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 13:37 schreef maily het volgende:

[..]

Kaas met een aslaagje erin.
Echt heel lekker!
Ik wist niet dat dat as was. Ik vind het wel erg lekker.
Ik heb hier een kruidenrub op basis van as/houtskool staan. Ik heb hem nog niet geprobeerd.
Beathovenmaandag 10 mei 2021 @ 00:05
quote:
0s.gif Op zondag 9 mei 2021 10:28 schreef Jordy-B het volgende:
Zout is gewoon de bekendste smaakversterker. Vermoedelijk zal een klein snufje zout in de koffie hetzelfde effect hebben als de kaas.

Probeer van de zomer een keer watermeloen met een klein beetje zout. :)
Heb weleens zout in de koffie gedaan en hoewel het de smaak iets versterkt was het hier niet echt het zout maar meer het weeige aroma van de Emmertal. Had bij een doodgewone senseo even het idee dat ik iets met vol aroma dronk. Wat de senseo beslist niet geeft.
Salinamaandag 10 mei 2021 @ 10:51
Is die Morbier alleen bij kaasboeren te kopen of bijvoorbeeld ook in een supermarkt als AH of Jumbo? Ben wel eens benieuwd.

De combinatie koffie en kaas, kan ik me niet zoveel bij voorstellen. Maar goed, de combi kaas en chocolademelk ook niet. En toch wordt dat gedronken/genuttigd, en wel in Colombia, waar het in een bepaalde streek een gebruik/delicatesse is. Achter gekomen in mijn laatste grote vakantie.

Hier wat leesvoer daar over:
Recept (in NLs)
Ik zie nu dat de naam van de Colombiaanse chocolade Corona is. Grappig. :')
In Engels

En van de BNN Vara.

Ze noemen het chocolate santafereņo.

Ik heb het zelf gedronken/genuttigd (de kaasblokjes dip je een tijdje in de chocolademelk en eet je daarna op nadat je ze uit de choco hebt gelepeld, of je laat ze helemaal smelten in de chocomelk) op een van de mooiste dagen op reis in Colombia eind 2019, in een van de mooiste streken van het land, de Valle de Cocora.
Eerst uren lang naar boven lopen (de vallei staat bekend om de hoogste palmbomen ter wereld) en dan, bijna helemaal boven na uren wandelen door schitterend natuurschoon, in een klein eet- en drinkhuisje (meer een krakkemikkig houten kantine, maar wel charmant) de chocolademelk met kaas genuttigd. Mooie dag was dat.

Ik moet zeggen, de combi was wel bijzonder om eens te proberen maar ik weet niet of ik het vaker zou doen. Zo speciaal smaakte het nu ook weer niet. Het was meer de hele beleving en sfeer die het wel bijzonder maakte. :)
Rewimomaandag 10 mei 2021 @ 10:55
Verse ananas met een snufje zout _O_
golfermaandag 10 mei 2021 @ 12:30
quote:
0s.gif Op maandag 10 mei 2021 10:55 schreef Rewimo het volgende:
Verse ananas met een snufje zout _O_
Alles met een snufje zout! :Y
MevrouwPuffmaandag 10 mei 2021 @ 12:33
Ansjovis kan ook zo lekker smaken ophalen
Gefermenteerde citroen
Weltschmerzmaandag 7 juni 2021 @ 11:41
Ik kreeg bij de Sardijnse delicatessenwinkel een keer een plakje Parmezaanse kaas met balsamico azijn, en die kaas haalde de wijn in de azijn weer helemaal terug.
Farenjimaandag 7 juni 2021 @ 12:19
Zuur is een vaak vergeten smaakmaker. Soms maak je een maaltijd en dan proef je en dan mist het nog iets, maar dat is dan niet altijd zout of peper, maar een beetje zuur maakt het vaak echt af. Bijv in de vorm van citroensap, azijn, of mijn favoriet: tamarinde. Je kan in de supermarkt potjes tamarinde-pasta kopen maar die is vaak niet echt lekker, smaakt kunstmatig. Ik koop liever in de toko van die blokken tamarinde-pulp, een stukje daarvan fijnsnijden en 20 min laten wellen in kokend heet water en dan zeven. Het sap is dan lekker zuur, maar heel anders dan citroen of azijn. Doet het goed in veel curries maar kan ook door de chili.
Watuntrikmaandag 7 juni 2021 @ 14:38
5e57cef79a0fe303ab4c7f749c794147.jpg?w=350&h=350

Deze naar bijna niets smakende pastiles moet je dan op kauwen en daarna een citroen eten of iets anders dat erg zuur of bitter is en het smaakt mierenzoet...

Is een extract van de Miracle Berry :)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mirakelbes

Per toeval ontdekt bij bepaalde Afrikaanse stammen die het gebruiken om alles wat gezond is maar smerig smaakt lekker te maken. En het werkt... ^O^ Maar het maakt het product niet lekker het doet iets met je smaakpapillen die zuur dan als zoet registreren.
Nielojram75maandag 7 juni 2021 @ 19:46
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 09:34 schreef Doedezemaar het volgende:
Een beetje zwarte peper of een drupje balsamicoazijn op je aardbeien versterkt de smaak ervan, probeer het maar eens
Jaaaaaaaaa!
Dat maakt die zgn aardbeien die ze nu verkopen ook echt onwijs lekker!
mailymaandag 7 juni 2021 @ 20:47
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 09:30 schreef maily het volgende:
Sambal Brandal 🔥
Niet meer toepasselijk #TT .... :+
Sourymaandag 7 juni 2021 @ 21:36
Als ik een flinke pan chili con carne maak gaat er pure choclade door 4 blokjes van een reep. Dat maakt het helemaal af.
Rickocummaandag 7 juni 2021 @ 21:39
Slagroom, daarna haring. Schijnt de smaak goed te doen.
Lijkt mij heel naar, dat terzijde.
Weltschmerzdinsdag 8 juni 2021 @ 16:44
quote:
0s.gif Op maandag 7 juni 2021 12:19 schreef Farenji het volgende:
Zuur is een vaak vergeten smaakmaker. Soms maak je een maaltijd en dan proef je en dan mist het nog iets, maar dat is dan niet altijd zout of peper, maar een beetje zuur maakt het vaak echt af. Bijv in de vorm van citroensap, azijn, of mijn favoriet: tamarinde. Je kan in de supermarkt potjes tamarinde-pasta kopen maar die is vaak niet echt lekker, smaakt kunstmatig. Ik koop liever in de toko van die blokken tamarinde-pulp, een stukje daarvan fijnsnijden en 20 min laten wellen in kokend heet water en dan zeven. Het sap is dan lekker zuur, maar heel anders dan citroen of azijn. Doet het goed in veel curries maar kan ook door de chili.
Corrigeer me maar als ik fout zit, maar ik heb weleens opgevangen dat Ananas hartstikke zuur is en citroen hartstikke zoet, maar als de balans net even wat anders ligt dan bepaalt dat de ervaring.
sirdanilotvrijdag 11 juni 2021 @ 14:27
quote:
1s.gif Op zondag 9 mei 2021 10:44 schreef Azula het volgende:
Watermeloen met olijf is ook lekker. Of met van die gevulde pepertjes.

Franse kaasjes met zoute popcorn.

Paprika chips op wit brood met boter.
In ierland eten wij de Tayto sandwich. Dat is ALTIJD cheese onion CRISPS (zeg alsjeblieft geen chips, godallemachtig) van het merk Tayto, met kerrygold boter, op gewoon normaal wit fabrieksbrood. Eventueel brown sauce of ketchup maar ik eet het zonder.