Eerst de ingredienten;
Kipfilet,
Silvo kipkruiden,
Een middelgrote ui,
Teentje knoflook,
Sambal oelek. Of een rode peper,
Stukje fijngehakte gember, of gemberpoeder,
Pindakaas,
Kokosmelk,
Ketjap manis,
Staat niet op de foto; een scheut volle melk.
Kan ook met water.
De saté,
Ik gebruikte 2 kipfilets.
Die heb ik in niet te kleine stukken gesneden.
Deze heb ik gemarineerd met Silvo kipkruiden, olijfolie en een scheutje azijn
Azijn?
Ja, azijn. Dat breekt alvast proteïneketens af, waardoor het vlees malser wordt.
Dat zet ik even weg.
Voor de saus snijd ik een deel van de ui heel fijn.
Net als een teentje knoflook.
De rest van de ui snijd ik in grove stukken, voor straks aan de saté.
In een pannetje op laag vuur, doe ik een beetje olie, de fijngesneden ui en knoflook, een goede theelepel sambal en een halve theelepel gemberpoeder.
Dit laat ik langzaam fruiten.
Na een paar minuten fruiten, gaat er een half pakje kokosmelk bij.
Dit was wat geconcentreerd, dus ik heb er wat water bij gedaan.
Dan kan de temperatuur omhoog.
Daarna er een volle eetlepel pindakaas in oplossen
en een scheut ketjap manis erbij.
Daarna nog wat verdunnen met, in mijn geval, nog wat volle melk.
Water of sojamelk kan ook.
De saus zal nog indikken door de zetmelen in de pindakaas.
Zonodig nog wat zout toevoegen.
Pas op, want er zit al zout in de sambal, pindakaas en ketjap.
Steek om en om een stuk kipfilet en een stuk ui aan satéstokjes.
Leg de satés in een grillpan, op een contactgrill of de barbecue.
Als ze klaar zijn, gaan ze op een bord, met de pindasaus.
Eet smakelijk
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.