FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Opnieuw geen publiek bij Dodenherdenking: 'Toch even langs de kransen'
Scjvbdinsdag 4 mei 2021 @ 16:52
Opnieuw geen publiek bij Dodenherdenking: 'Ik loop toch even langs de kransen'

Allereerst van harte gegroet nu op de zoveelste dag van waardige Dodenherdenking,

Uiteraard zijn wij *) de enigen niet die een wederom lege Dam vanwege Corona gedurende deze jaarlijkse gebeurtenis enigszins betreuren. ;( :{
In ietwat sobere stemming zullen mijn partner, ikzelf en diverse hoogwaardigheidsbekleders richting Amsterdam togen na geheel coronavrij *) de hieraan voorafgaande dis te Haarlem aanvaard te hebben. :9~ :Y) Van hogere hand, evenals onder het overgrote en meest 'gewone' publiek, zal men dit jaar opnieuw de jaarlijkse toestroom naar de Dam missen. :{

Wel, onder anderen de Koning zelf ^) en de kranslegging, alsook eenieder die jaarlijks deze plechtigheid gestalte geeft waaronder vaak jeugdigen die als uitverkorene dit jaar het wederkerig en tevens voor velen ontroerende gedicht/ verhaal mogen verkondigen, zijn maatschappelijk en financieel zeer belangrijke en betrokken personen als ik *) en 'n handjevol andere dito eerbare personalia die achter de schermen van grote betekenis zijn voor u en vele andere Nederlanders hier normaliter ook bij aanwezig. :7~

Uiteraard zullen wij ongeacht de omstandigheden dit jaar ook in de Grote Kerk zijn, maar mogelijk toch ook op de Dam zelf rond de klok van 19.50 uur. :s) :s) :s)
Dat laatste is nog niet geheel zeker, temeer omdat de plechtigheden immers worden vervuld door Vaderlands meest vooraanstaande edele maar vooral koninklijke leden. ^) Wij zullen ter plekke namelijk geen verdere publieke invulling geven in de zin van een verhaal of andersoortige handeling. :s) :s) :s)

Enfin, zowel de Koning en zijn familieleden als aan het koningshuis gelieerde ambtelijke personen, leden van het demissionaire kabinet waaronder Mark Rutte et cetera *), zullen als gezegd *) het grote publiek vanavond ook missen. ;( :{
Maar niet getreurd: er zijn namelijjk tal van andere evenementen georganiseerd, zoals een wandeltocht langs maar liefst 200 monumenten. o|O Maar ook online zal er voor u ook veel te beleven zijn, hetgeen nader uiteengezet wordt in het artikel van de NOS. Digitale bloemen behoren ook tot de mogelijkheden kan ik *) u alvast verklappen. :)
Onder meer RTV Utrecht zendt een compilatie uit aangaande de 4 Mei Herdenking en Omrop Fryslân zendt om 19.58 uur voor jong en oud het blazen van het Taptoesignaal uit. *O*

Maar gewoon een bloemetje leggen bij een monument in uw eigen buurt is natuurlijk ook mogelijk voor de meest 'gewone' burger, zo ook voor de plaatselijke elite. Het is en blijft tenslotte de moeite waard. De oorlog heeft na 76 nog steeds diepe wonden achtergelaten en veel monumenten opgeleverd als ode aan gevallenen en herdenking van hartverscheurende gebeurtenissen, mij dunkt. *)

Wij zijn straks op weg voor het diner. :9~ :Y) :9 Maar op de valreep wil ik *) u nog meegeven te hopen dat Corona voor u allen op den duur zal eindigen op een gecontroleerde manier waarbij de meesten net als ons ingeënt zullen zijn. :7~

Goed, door mij alvast een avond toegewenst met passende en tevens aangepaste herdenking aan die verschrikkelijke oorlogsjaren 40-45.

Scjvb

~~~~

quote:
VANDAAG, 12:30

1920x1080a.jpgEen lege Dam bij de Dodenherdenking vorig jaar ANP

Wederom geen drukbezochte herdenkingen bij monumenten en ook geen volle Dam of Waalsdorpervlakte. Net als vorig jaar zijn fysieke bijeenkomsten tijdens Dodenherdenking niet mogelijk. Vanwege corona zal het jaarlijkse stiltemoment om 20.00 uur vooral virtueel plaatsvinden. Maar er zijn ook nieuwe initiatieven om te herdenken.

Zo heeft de gemeente Amsterdam dit jaar een wandeltocht uitgezet langs 200 monumenten. Tijdens de tocht kunnen wandelaars luisteren naar een speciale podcast met verhalen uit de buurt. In Leeuwarden wordt om 19.58 uur het Taptoesignaal geblazen, dat live wordt uitgezonden bij Omrop Fryslân. Mensen kunnen thuis meeblazen.

In Utrecht hebben tientallen bekende en onbekende Utrechters, onder wie burgemeester Sharon Dijksma en cabaretier Claudia de Breij, een video opgenomen waarin zij vertellen wat vrijheid voor ze betekent. Direct na de dodenherdenking wordt een compilatie van een half uur uitgezonden via de website en de socialemediakanalen van het Utrechts Comité 4 Mei-Herdenking. Ook RTV Utrecht zendt de compilatie uit.

Op NPO 1 begint om 18.45 uur de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Rond 19.50 uur begint de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, die op alle drie de publieke zenders te volgen is. Op NPO Radio 1 is er vanaf 18.30 uur een extra uitzending over de Nationale Herdenking.

De NOS doet ook verslag van Dodenherdenking op een locatie elders in het land, waar het thema Vrouwen in Verzet met gesprekken en reportages wordt ingevuld.


Bij meer dan 4000 oorlogsmonumenten in het land kunnen mensen, net als vorig jaar, een digitale bloem leggen. Maar voor Peter Ruys (77) uit Utrecht is dat niet voldoende. Ieder jaar gaat hij naar meerdere bijeenkomsten om zijn eer te betonen aan familieleden die hij in de oorlog is verloren.

"Het is heel verdrietig dat dat nu niet kan. Je zit nu eigenlijk als een soort wezenloze pop voor de televisie en je kijkt wat er gebeurt op de Dam", zegt Ruys. "Je zit er maar een beetje stom bij, heel passief. Je bent niet met de gemeenschap bezig."

Ruys mist, net als vorig jaar, de verbinding met andere mensen. Ook heeft hij voor de tv moeite met de twee minuten stilte. "Mijn gedachten worden afgeleid, want sinds een paar jaar denk je tijdens het kijken: als dat maar goed gaat op de Dam. Ik heb nu veel minder rust voor mijn aandacht voor al die neven en nichten en oom die zijn omgekomen."

Daarom gaat Ruys vanavond na de officiële herdenking toch nog even naar het Domplein in Utrecht. "We lopen dan nog even langs de kransen met het idee: potverdorie, wij kunnen hier staan. We houden dan nog even twee minuten stilte. Ik moet mijn eerbetoon blijven tonen aan hen die het leven hebben gelaten."

'' Op de plek waar het allemaal gebeurde wordt het dan ook ineens heel reëel.
-- Marie-José Martens (72)

Ook Marie-José Martens (72) uit Amsterdam brengt vandaag 'gewoon' een bezoek aan een monument bij haar in de buurt. "Ik ga een bloemetje leggen bij het monument De Gevallen Hoornblazer, in het Weteringplantsoen", zegt ze. "Maar daarna weer naar huis, om de herdenking op tv te kijken."

Voor Martens is de fysieke herdenking altijd een belangrijk moment. Tot een jaar geleden ging ze ieder jaar naar het Weteringplantsoen, de plek waar op 12 maart 1945 dertig mannen werden geëxecuteerd uit wraak voor de dood van een SS'er. Die kwam om bij een overval op een pad van de illegale Verzetsgroep 2000, onder leiding van Jacoba van Tongeren.

"Ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt, maar het verhaal over verzetsvrouw Jacoba van Tongeren heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt", zegt Martens. "Ik moet om 20.00 uur altijd aan haar denken. Op de plek waar het allemaal gebeurde wordt het dan ook ineens heel reëel. Ik zie het dan helemaal voor me, alsof het 76 jaar geleden is."

Malou Petter vertelt de bijzondere verhalen van twee verzetsvrouwen die ieder een eigen verzetsgroep oprichtten:

1024x576a.jpgJacoba en tante Riek; vrouwen die hun leven riskeerden in het verzet

Voor corona was de herdenking bij het monument een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt. Er werden voordrachten gehouden, kinderen lazen gedichten voor. Dit jaar is het pleintje rond het monument leeg. Hoewel ze hoopt dat er volgend jaar weer een fysieke herdenking is, zijn Martens' gedachten dit jaar evengoed bij Jacoba van Tongeren en alle andere Nederlanders die in de oorlogsjaren het leven hebben gelaten.

"Het is iets wat je hoort te doen, wat je voelt dat je moet doen", zegt Martens. "Het is een moment van stilstaan, ook bij alle ellende in de wereld en dat we blij mogen zijn dat we vrijheid hebben. Dat we dankbaar mogen zijn dat we in Nederland wonen."

© https://nos.nl/artikel/23(...)ven-langs-de-kransen | https://nos.nl/liveblog/2(...)plaatsen-al-herdacht
Bocajdinsdag 4 mei 2021 @ 17:01
Allemaal voor de beeldvorming... Het is buiten en er kan best publiek bij zijn...
Als men toch zo bang is dan laat je er minder toe... maar nul,nul is wat kolder!

Maarja, wie ben ik... Ik ben ook maar een FOKKER! :')
4-elementsdinsdag 4 mei 2021 @ 17:03
Normaal sta ik als erewacht bij de graven van een lokale verzetsgroep. Het doet pijn dat ik nu niet eens de vrijheid heb om daar te staan (want op een begraafplaats die vanavond is afgesloten). ;(
Scjvbdinsdag 4 mei 2021 @ 17:15
Allemaal heel begrijpelijk. Men hoopt dus ook van harte dat volgend jaar alles weer wat normaler is wanneer Covid-19 bedwongen wordt.