abonnement Unibet Coolblue
pi_199299566
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 10:05 schreef mcmlxiv het volgende:
Ik denk dat de situatie op de woningmarkt pas kan normaliseren wanneer we wat maatregelen weten te verzinnen waarmee het melken van huisjes en het bezit van huizen puur als investering een heel stuk onaantrekkelijker wordt.

Te weinig huizen is slechts onderdeel van het probleem. Teveel kapitaal op de markt is een groter probleem.
Zelfbewoningsplicht voor huizen die worden gekocht. Alleen nog nieuwbouw als optie voor beleggers. Dan voegen ze tenminste huizen toe aan de markt in plaats van het eraan te onttrekken.
pi_199299581
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 10:46 schreef ludovico het volgende:

[..]

Kapitaal zoekt gewoon rendement, of dat nou aandelen zijn of huizen. Misschien dat als er monopolievorming ontstaat ofzo dat ik het met je eens zou zijn maar dan heb je het over marktpartijen die hele steden kunnen opkopen.

Bottem line is gewoon schaarste.

Afgezien daarvan worden huizen ook wel robuuster gebouwd dan vroeger, dat zal ook wel meerkosten meebrengen.
Je moet je afvragen of dit wenselijk is wanneer het primaire levensbehoeften betreft en het gaat om een verziekte markt waarin van marktwerking allang geen sprake meer is.
pi_199299613
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 11:00 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Je moet je afvragen of dit wenselijk is wanneer het primaire levensbehoeften betreft en het gaat om een verziekte markt waarin van marktwerking allang geen sprake meer is.
Dat is toch alleen maar risico als belegger... Het staat note bene in de grondwet dat de staat verantwoordelijk is voor huisvesting...

Dus als je speculeert op meer schaarste terwijl de staat de plicht heeft om te bouwen....
Daarnaast kan de staat ook allerlei puntensystemen e.d. invoeren.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_199299930
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 10:46 schreef ludovico het volgende:

[..]

Kapitaal zoekt gewoon rendement, of dat nou aandelen zijn of huizen. Misschien dat als er monopolievorming ontstaat ofzo dat ik het met je eens zou zijn maar dan heb je het over marktpartijen die hele steden kunnen opkopen.

Bottem line is gewoon schaarste.
Eens. Minder schaarste > lagere prijs > minder rendement > minder opkopers > meer aanbod > minder schaarste.

En laten we niet vergeten dat beleggers/opkopers óók een belangrijke functie hebben: het aanbieden van middenhuur. Waar óók een chronisch tekort aan is, waardoor iedereen zich voor een sociale huurwoning inschrijft. En daar de wachttijden weer helemaal uit hand lopen.
Nederlandse oplossing is dan om meer sociale huurwoningen te bouwen, in plaats van het onderliggende probleem op te lossen en zorgen dat minder mensen zijn aangewezen op een sociale huurwoning.
pi_199299995
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 11:30 schreef Piles het volgende:
En laten we niet vergeten dat beleggers/opkopers óók een belangrijke functie hebben: het aanbieden van middenhuur.
Precies. Zonder beleggers gaan de huurprijzen nog meer door het dak. En diegene die moeten huren kunnen sowieso niet kopen. Bouwen bouwen bouwen. Dat is de enige oplossing.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 06-05-2021 11:34:50 ]
pi_199300058
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 10:50 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

De hoeveelheid huizen die door beleggers worden opgekocht begint best zorgelijk te worden. Traditioneel was dat ongeveer 7%, nu is het landelijk al ruim 15% en in de grote steden 25%.

In dat rendement zit ook de oplossing voor het remmen (of deels terugdraaien) van die ontwikkeling. Rendement op huisjesmelkerij moet gewoon onderuit geschoffeld worden.
Dat wordt al enigszins onderuit geschoffeld fiscaal gezien, huis in box 1 > box 2 of box 3.

Er is een fiscaal voordeel op zelfbewoning, waar we juist vanaf willen steeds.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  donderdag 6 mei 2021 @ 13:03:11 #132
53708 ondeugend
Lost in Sound
pi_199301049
Zelfs in plaatsen in Oost Groningen zoals ter Apel, Stadskanaal moet je vandaag de dag overbieden.
Nog niet zo lang geleden kreeg je geld toe wilde je die kant op.
And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_199301072
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 06:03 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

gelukkig, daar zijn we het over eens
[..]

door bijvoorbeeld hetzelfde bedrag ook voor langere tijd ook te lenen.
[..]

ik denk dat dit eerder een cultuurverschil is dan een daadwerkelijke noodzaak. Vermoed dat de bank er eerder beter op verdienen doet dan dat het noodzakelijk is.
[..]

zeker dat het de vraag drukt. Maar het heeft zo te lezen meer te maken met cultuur wederom.
[..]

Dat de lage rente de huizenprijzen verhoogt staat vast, immers mensen kunnen meer financieren. Als de rente stijgt zal de maximale financiering dalen, maar de woningprijzen zullen niet zo hard dalen. Overigens zijn niet alleen hypotheken in Nederland goedkoop. Door de effectieve administratie, betaalbereidheid etc zijn alle leningen in Nederland relatief goedkoop.
[..]

klopt. Maar dat was niet in de looptijd van mijn leven ;)
[..]
Cultuur-verschil, efficientie, winstmarges zullen allemaal meespelen denk ik. Je ziet ook in de UK veel meer vervallen huizen, zelfs in dure wijken.

Ik vraag me wel af wat er zal gebeuren als mensen nu een hypotheek hebben voor 20 jaar vast tegen 1.25% en een hypotheek van 30 jaar. Het gezin breidt uit en na 10 jaar willen ze of verhuizen, of herfinancieren om bijvoorbeeld een paar dakkapellen te plaatsen om meer ruimte te creeeren. Maar wat voor een impact zal het hebben als tegen die tijd de rente of 4-5% staat. Dan kan het goed dat je door zoiets met fors hogere maandlasten zit. Vaak is een van de ouders minder gaan werken, omdat dat kon, maar het is niet zo makkelijk om na 5 jaar wel weer fulltime te gaan werken, omdat dat moet.
Al is het ook weer zo dat veel mensen nu, dusdanig lage maandlasten hebben dat ze best een buffer opbouwen.

En als banken veel hypotheken hebben lopen tegen lage rentes, maar tegen die tijd zelf tegen hogere rentes moeten lenen dan krijgen ze het vanzelf moeilijk.
pi_199302234
Hello,
Misschien hebben jullie dit vorige jaar al gezien....twas ook op NL TV vorige week...
Over de huizenmarkt gekte....


“You’ve changed,” reads the large-scale graffiti emblazoned across many of Toronto’s apartment buildings. The madness of global gentrification seems to be never-ending but Leilani Farha, a UN Special Rapporteur, is fighting against the greed of the real estate industry.

'80% of the housing owned by foreign investors in London is empty'. Jeetje.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/push.html
'De oorspronkelijke bewoners hebben in veel grote steden het nakijken omdat de prijzen van de woningen omhoog schieten. Komt dat door de nieuwe, rijke bewoners of is er iets anders aan de hand?'
In the new 'reality' we will be living in,nothing will be real and everything will be true-David A.McGowan
Why do some people not credit the origin of the quotes they use under their posts?- Tingo
pi_199303409
quote:
1s.gif Op donderdag 6 mei 2021 08:08 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Ook als je geen intentieverklaring krijgt?
Voor 2015 was het voor flexwerkers/zzp'ers en mensen met tijdelijke banen een stuk lastiger hoor, on er aan te komen.
fijn, dan ken ik alleen mensen die het daar in die tijd minder moeilijk mee hadden.
quote:
[..]

Voor een postdoc is het heel gebruikelijk dat het dus jaren duurt voor je dat krijgt.
niet alleen een postdoc
quote:
Van mijn 3 directe collega's zijn er al 2 die 9 jaar(!) daarop hebben moeten wachten.
ik net zo, mijn levenspartner heeft er nog altijd geen een.
quote:
Stel dat je 18 bent bij start studie, dan ben je 23 bij afstuderen,
alles na dit punt is een eigen keuze
quote:
27 bij promoveren, en dan dus 36 bij vast contract. Oh, en dan moet alles dus zonder enige vertraging gaan (wat sowieso bij een PhD zelden gebeurt). En ook niet alle uni's zal je als postdoc terecht kunnen, want niet alle uni's doen naar dezelfde of aanverwante onderwerpen onderzoek. Ik zit in een iets minder gespecialiseerd onderwerp, dus kan redelijk kiezen, maar zijn er zat waarvoor maar twee uni's mogelijk zijn. En als die één dan Amsterdam is en de ander Groningen, koop jij er dan een huis tussenin en ga je 9 jaar pendelen tot je een keer weet waar je gaat eindigen en dan hopen dat de markt op dat moment gunstig is voor verkoop?
ja. Dat deed ik inderdaad. Overigens niet eens perse er tussenin.
quote:
En ja, het is misschien altijd een keuze geweest om niet een huis te kopen als je zegt tja ook als je in Amsterdam werkt had je een huis in Friesland kunnen kopen, had je alleen wat meer reistijd naar werk - maar als je gaat kijken naar reëele keuzes, is het echt niet altijd een keuze. Niet voor sommige mensen met een goed inkomen, maar al helemaal niet voor mensen met een laag inkomen. Het feit dat jij dat niet ziet of je niet kunt voorstellen betekent niet dat het niet gebeurt.
dat wat niet gebeurt? Wat kan ik mij niet voorstellen? Als je mij dingen in de mond legt mag het iets concreter. De vorige keer verliet je de discussie in verband met een asociale wijze van discussiëren. Hierbij de oproep daar dan zelf van weg te blijven.
quote:
[..]

Misschien voor hem, maar ik ben ook postdoc, en voor mij was het geen keuze.
Ik heb het geprobeerd namelijk, na m'n PhD, zo'n prima baan ergens anders zoeken. Guess what: ze wilden me niet.
dat is erg vervelend voor je (zonder sarcasme)
quote:
Bovendien zie ik hem helemaal niet posten dat hij een prima betaalde baan elders kan vinden, maar dat hij steeds vaker overweegt het onderzoek uit te gaan. Dat is niet hetzelfde.
je hebt gelijk, ik las het anders. Ik las het als dat hij zelf die baan in het onderwijs overwoog.
quote:
Kijk, ik ben nu 31, dus ik heb nog even. Maar als de huidige markt niet inzakt in de komende vier jaar, is het voor een heleboel mensen niet gelukt te kopen voor hun 35e.
ja, erg vervelend voor die mensen. Die vallen buiten de boot. Maar ik lees in je post ook heel veel momenten waarop je keuzes maakt die hier aan mee werkten. Binnen je vakgebied blijven is er voor mijn gevoel een van
quote:
Alle alleenstaanden zonder jubelton komen er echt niet tussen nu
ja, net als 40 jarigen die geen jubelton meer mogen ontvangen. Gefeliciteerd, dat doen regelingen
quote:
, en er zijn dus genoeg redenen waarom die tot nu niet de keuze gehad hebben een huis te kopen.

Ik snap overigens wel dat het lastig is om regelgeving te maken die en eerlijk voelt en uitvoerbaar is. Maar dat doet niet af aan het feit dat bij de mensen >35 óók starters zitten die eerder niet hebben kunnen kopen, en bij de mensen <35 óók een hoop mensen zitten die nu én een ton overwaarde meenemen én geen overdrachtsbelasting hoeven betalen.
zeker. En als je die grens oprekt ga je ook scheef huurders belonen. Jammer voor de groep die er nu even buiten valt, maar is niet anders.
quote:
Dat erkennen is niks mis mee.
Ik erken volgens mij al heel veel posts dat mensen buiten de boot zullen vallen. Ik erken ook al heel veel posts dat mensen daar niet altijd iets aan kunnen doen, maar ik erken ook al heel veel posts dat mensen die AIO zijn geen hulp nodig hebben, net zo min als mensen die er zelf voor kiezen stad en land af te reizen voor postdocs, je kiest zelf voor je vakgebied.

What is next? Dat we mensen die als broodwinning kunst maken die niemand wil kopen ook maar extra gaan ondersteunen?

quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 08:38 schreef ludovico het volgende:

[..]

8% dan. En dat is een fact. (6% tov oude situatie)
Het killed ook geen 8% van je rendement.

quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 11:02 schreef ludovico het volgende:

[..]

Dat is toch alleen maar risico als belegger... Het staat note bene in de grondwet dat de staat verantwoordelijk is voor huisvesting...

Voor huisvesting. Niet voor woningbezit.

quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 13:05 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]

Cultuur-verschil, efficientie, winstmarges zullen allemaal meespelen denk ik. Je ziet ook in de UK veel meer vervallen huizen, zelfs in dure wijken.

Ik vraag me wel af wat er zal gebeuren als mensen nu een hypotheek hebben voor 20 jaar vast tegen 1.25% en een hypotheek van 30 jaar. Het gezin breidt uit en na 10 jaar willen ze of verhuizen, of herfinancieren om bijvoorbeeld een paar dakkapellen te plaatsen om meer ruimte te creeeren. Maar wat voor een impact zal het hebben als tegen die tijd de rente of 4-5% staat. Dan kan het goed dat je door zoiets met fors hogere maandlasten zit. Vaak is een van de ouders minder gaan werken, omdat dat kon, maar het is niet zo makkelijk om na 5 jaar wel weer fulltime te gaan werken, omdat dat moet.
Al is het ook weer zo dat veel mensen nu, dusdanig lage maandlasten hebben dat ze best een buffer opbouwen.
dat is vrij eenvoudig uit te rekenen. Dat zal ik achter een computer even voor je doen. Na die 20 jaar is er immers ook al afgelost. Juist het Engelse systeem is hier veel riskanter.
quote:
En als banken veel hypotheken hebben lopen tegen lage rentes, maar tegen die tijd zelf tegen hogere rentes moeten lenen dan krijgen ze het vanzelf moeilijk.
Hoezo moeten ze tegen die tijd het geld nog eens lenen? Een slimme bank zal nu zeker voor langere tijd uitschrijven. Plus dat het overschot aan spaargeld hen enkel geld kost en ze er dus graag vanaf willen.
pi_199303901
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 16:30 schreef investeerdertje het volgende:

niet alleen een postdoc

Eens, maar we hadden het nu over de situatie van een postdoc. Waarbij jij doet alsof het een keuze is om er meerdere te doen, waarvan ik dus aangeeft dat dat noodzaak is omdat je gewoon niet eerder dan dat een vast contract krijgt.

quote:
dat wat niet gebeurt? Wat kan ik mij niet voorstellen? Als je mij dingen in de mond legt mag het iets concreter. De vorige keer verliet je de discussie in verband met een asociale wijze van discussiëren. Hierbij de oproep daar dan zelf van weg te blijven.
[..]
Er staat hartstikke concreet waar je om vraagt. Ik zeg letterlijk dat het niet altijd een reëele keuze is om een huis te kopen. En dat het feit dat jij dat (verwijst naar dat het niet altijd een reëele keuze is om een huis te kopen) niet ziet of je je dat niet voor kunt stellen, niet betekent dat het nooit gebeurt dat mensen niet de keuze hebben gehad te kopen.
Wellicht dat een miscommunicatie ervoor heeft gezorgd dat ik er wat te fel in ging (zie iets verder naar onder), dan mijn excuus, dat is hoe dan ook niet mijn bedoeling.

quote:
dat is erg vervelend voor je (zonder sarcasme)
[..]

je hebt gelijk, ik las het anders. Ik las het als dat hij zelf die baan in het onderwijs overwoog.
[..]

ja, erg vervelend voor die mensen. Die vallen buiten de boot. Maar ik lees in je post ook heel veel momenten waarop je keuzes maakt die hier aan mee werkten. Binnen je vakgebied blijven is er voor mijn gevoel een van
[..]
Binnen je vakgebied blijven is niet altijd een keuze. Zoals ik zei: ik heb na mijn PhD geprobeerd buiten de academie een baan te vinden, ook buiten mijn vakgebied. Dat klinkt makkelijk, gewoon iets anders gaan doen. Is het in de praktijk dus niet. Overal waar ik solliciteerde waren 80+ sollicitaties, waarvan een hele hoop mensen met wel ervaring in dat vakgebied of een opleiding in dat vakgebied die dan dus de voorkeur krijgen. Ik heb dus zelfs de keuze gemaakt om ook buiten mijn vakgebied te zoeken. De realiteit is alleen dat ik geen baan kon vinden buiten mijn vakgebied.

quote:
ja, net als 40 jarigen die geen jubelton meer mogen ontvangen. Gefeliciteerd, dat doen regelingen
[..]

zeker. En als je die grens oprekt ga je ook scheef huurders belonen. Jammer voor de groep die er nu even buiten valt, maar is niet anders.
Nogmaals, ik geef volgens mij ook duidelijk aan dat ik begrijp dat het lastig is om een regeling te maken die en eerlijk is, en uitvoerbaar is. Mijn punt is alleen, dat het niet zo is dat de >35 starters er per definitie voor gekozen hebben om niet te kopen.

quote:
Ik erken volgens mij al heel veel posts dat mensen buiten de boot zullen vallen. Ik erken ook al heel veel posts dat mensen daar niet altijd iets aan kunnen doen, maar ik erken ook al heel veel posts dat mensen die AIO zijn geen hulp nodig hebben, net zo min als mensen die er zelf voor kiezen stad en land af te reizen voor postdocs, je kiest zelf voor je vakgebied.
Wat betreft het dikgedrukte: dan zit daar denk ik een miscommunicatie:
quote:
0s.gif Op woensdag 5 mei 2021 17:57 schreef investeerdertje het volgende:
>35 ben je gewoon te laat. Sorry, maar daarvoor nog weer extra regelingen optuigen is een beetje meh. Die hebben hun kansen gehad, maar gekozen niet te kopen. Het kleine deel die daar niet aan voldoet heeft dan net pech, tja. dat is zo bij elke regeling.
Deze post en je reacties erna wekten bij mij de indruk dat in jouw opinie een klein deel pech heeft, en het overgrote deel van de mensen ervoor heeft gekozen niet te kopen. Daar ben ik het dus niet mee eens. Ik denk dat het voor een best grote groep geen keuze is geweest om niet te kopen. Maar dat is dan misschien een nuance die na deze post wat verloren is gegaan.

quote:
Ik erken volgens mij al heel veel posts dat mensen buiten de boot zullen vallen. Ik erken ook al heel veel posts dat mensen daar niet altijd iets aan kunnen doen, maar ik erken ook al heel veel posts dat mensen die AIO zijn geen hulp nodig hebben, net zo min als mensen die er zelf voor kiezen stad en land af te reizen voor postdocs, je kiest zelf voor je vakgebied.
Wat betreft dit stukje: de keuze voor een vakgebied is dus niet altijd een keuze, zie mijn eigen ervaring hierboven. En je kiest er dus ook niet altijd zelf voor om stad en land af te reizen voor postdocs.

[ Bericht 1% gewijzigd door vlindertje89 op 06-05-2021 17:33:42 ]
pi_199304077
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 16:30 schreef investeerdertje het volgende:
Het killed ook geen 8% van je rendement.
Het killed per definitie +- 8% (1-100/108 * 100% = 7,41%, als je het precies wilt uitrekenen) van je rendement als je startkapitaal 8% hoger moet zijn.

Tenzij je rendement als absoluut getal gaat nemen maar dat is niet gebruikelijk.

[ Bericht 4% gewijzigd door ludovico op 06-05-2021 17:42:40 ]
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_199304141
quote:
1s.gif Op donderdag 6 mei 2021 17:14 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Eens, maar we hadden het nu over de situatie van een postdoc. Waarbij jij doet alsof het een keuze is om er meerdere te doen, waarvan ik dus aangeeft dat dat noodzaak is omdat je gewoon niet eerder dan dat een vast contract krijgt.
een vast contract in het onderzoek ja
quote:
[..]

Er staat hartstikke concreet waar je om vraagt. Ik zeg letterlijk dat het niet altijd een reëele keuze is om een huis te kopen. En dat het feit dat jij dat (verwijst naar dat het niet altijd een reëele keuze is om een huis te kopen) niet ziet of je je dat niet voor kunt stellen, niet betekent dat het nooit gebeurt dat mensen niet de keuze hebben gehad te kopen.
oh enkel om hem niet te kopen. Nee naar jouw mening is dat niet reëel. Daar verschillen we van mening.
quote:
[..]

Binnen je vakgebied blijven is niet altijd een keuze. Zoals ik zei: ik heb na mijn PhD geprobeerd buiten de academie een baan te vinden, ook buiten mijn vakgebied. Dat klinkt makkelijk, gewoon iets anders gaan doen. Is het in de praktijk dus niet. Overal waar ik solliciteerde waren 80+ sollicitaties, waarvan een hele hoop mensen met wel ervaring in dat vakgebied of een opleiding in dat vakgebied die dan dus de voorkeur krijgen. Ik heb dus zelfs de keuze gemaakt om ook buiten mijn vakgebied te zoeken. De realiteit is alleen dat ik geen baan kon vinden buiten mijn vakgebied.
Tja, nu begin ik benieuwd te worden wat je vakgebied dan is en waar je op gesolliciteerd hebt dat het niet lukt. Helemaal als je schijnbaar nog niet regio gevonden bent omdat je voor een postdoc ook verkast.
quote:
[..]

Nogmaals, ik geef volgens mij ook duidelijk aan dat ik begrijp dat het lastig is om een regeling te maken die en eerlijk is, en uitvoerbaar is. Mijn punt is alleen, dat het niet zo is dat de >35 starters er per definitie voor gekozen hebben om niet te kopen.
en dan scrollen we even terug. Je kunt als je wilt regeren niet gaan zitten micromanagen.
quote:
[..]

Wat betreft het dikgedrukte: dan zit daar denk ik een miscommunicatie:
[..]

Deze post en je reacties erna wekten bij mij de indruk dat in jouw opinie een klein deel pech heeft, en het overgrote deel van de mensen ervoor heeft gekozen niet te kopen.
klopt
quote:
Daar ben ik het dus niet mee eens.
dat mag
quote:
Ik denk dat het voor een best grote groep geen keuze is geweest om niet te kopen.
en elke variant waarin je dat beperkte deel gaat voorzien van regelingen neem je ook de scheef huurders etc. mee. Dat moet je niet willen. Dan houd je inderdaad een klein deel over die boven de, al boven de gemiddelde leeftijd van een starter uit dat cohort, ligt. Dat is dan een klein deel ja.
quote:
Maar dat is dan misschien een nuance die na deze post wat verloren is gegaan.
[..]

Wat betreft dit stukje: de keuze voor een vakgebied is dus niet altijd een keuze, zie mijn eigen ervaring hierboven. En je kiest er dus ook niet altijd zelf voor om stad en land af te reizen voor postdocs.
Wat is je vakgebied? En heeft iemand je gedwongen daar een studie in te gaan doen? oriënteert iemand zich niet op het baanaanbod als onderzoeker? Het is een keuze. Je kiest er zelf voor een postdoc te gaan doen, niemand verplicht je. Moet je als je dan in een ander vakgebied wil gaan werken misschien erkennen dat je voor niets gepromoveerd bent? Ja misschien wel. Maar in de zorg namen ze ook toen al mensen aan voor duale hbo opleidingen.
pi_199304180
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 17:35 schreef ludovico het volgende:

[..]

Het killed per definitie +- 8% (1-100/108 * 100% = 7,41%, als je het precies wilt uitrekenen) van je rendement als je startkapitaal 8% hoger moet zijn.

Tenzij je rendement als absoluut getal gaat nemen maar dat is niet gebruikelijk.
Dat rekensommetjes is alleen iets te eenvoudig om een complexer investeringsproduct zoals een woning mee plat te slaan.

Dan hebben we het enkel over de waarde van de woning, waarbij je het rendementsverlies binnen een jaar neemt en je geen rekening houd met huurpenningen. Het rendement over een woning bepaal je ten tijde van verkoop. Dat is over een periode van, volgens de belangengroep, makkelijk 10 jaar. Dan heb je geen 7% rendement verlorenm
pi_199304243
quote:
1s.gif Op donderdag 6 mei 2021 08:08 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Ook als je geen intentieverklaring krijgt?
Voor 2015 was het voor flexwerkers/zzp'ers en mensen met tijdelijke banen een stuk lastiger hoor, on er aan te komen.
[..]

Voor een postdoc is het heel gebruikelijk dat het dus jaren duurt voor je dat krijgt. Van mijn 3 directe collega's zijn er al 2 die 9 jaar(!) daarop hebben moeten wachten. Stel dat je 18 bent bij start studie, dan ben je 23 bij afstuderen, 27 bij promoveren, en dan dus 36 bij vast contract. Oh, en dan moet alles dus zonder enige vertraging gaan (wat sowieso bij een PhD zelden gebeurt). En ook niet alle uni's zal je als postdoc terecht kunnen, want niet alle uni's doen naar dezelfde of aanverwante onderwerpen onderzoek. Ik zit in een iets minder gespecialiseerd onderwerp, dus kan redelijk kiezen, maar zijn er zat waarvoor maar twee uni's mogelijk zijn. En als die één dan Amsterdam is en de ander Groningen, koop jij er dan een huis tussenin en ga je 9 jaar pendelen tot je een keer weet waar je gaat eindigen en dan hopen dat de markt op dat moment gunstig is voor verkoop?
En ja, het is misschien altijd een keuze geweest om niet een huis te kopen als je zegt tja ook als je in Amsterdam werkt had je een huis in Friesland kunnen kopen, had je alleen wat meer reistijd naar werk - maar als je gaat kijken naar reëele keuzes, is het echt niet altijd een keuze. Niet voor sommige mensen met een goed inkomen, maar al helemaal niet voor mensen met een laag inkomen. Het feit dat jij dat niet ziet of je niet kunt voorstellen betekent niet dat het niet gebeurt.
[..]

Misschien voor hem, maar ik ben ook postdoc, en voor mij was het geen keuze.
Ik heb het geprobeerd namelijk, na m'n PhD, zo'n prima baan ergens anders zoeken. Guess what: ze wilden me niet.
Bovendien zie ik hem helemaal niet posten dat hij een prima betaalde baan elders kan vinden, maar dat hij steeds vaker overweegt het onderzoek uit te gaan. Dat is niet hetzelfde.

Kijk, ik ben nu 31, dus ik heb nog even. Maar als de huidige markt niet inzakt in de komende vier jaar, is het voor een heleboel mensen niet gelukt te kopen voor hun 35e. Alle alleenstaanden zonder jubelton komen er echt niet tussen nu, en er zijn dus genoeg redenen waarom die tot nu niet de keuze gehad hebben een huis te kopen.

Ik snap overigens wel dat het lastig is om regelgeving te maken die en eerlijk voelt en uitvoerbaar is. Maar dat doet niet af aan het feit dat bij de mensen >35 óók starters zitten die eerder niet hebben kunnen kopen, en bij de mensen <35 óók een hoop mensen zitten die nu én een ton overwaarde meenemen én geen overdrachtsbelasting hoeven betalen. Dat erkennen is niks mis mee.
Ik heb collega's die al 20 jaar elke 1-3 jaar op 1 december niet weten of ze 1 januari nog een baan hebben. En ja, eentje was afgelopen januari dus haar baan kwijt. Tenure in de UK is nog zeldzamer dan in de EU in de meeste vakgebieden. Ik zit bij een top universiteit, en eigenlijk is de houding: Als jij zo'n top-onderzoeker bent, dan vind je je geld zelf wel, en als je dat niet lukt, dan hoor je hier niet. In onze groep van een man of 50, heeft er 1 een tenure positie, en 2 een redelijke vaste link met een college.

Afgelopen 3 jaar heb ik 2x ergens gesolliciteerd, binnen de wetenschap, maar buiten de UK. Een keer in NL. Qua salaris zou ik wel een stapje terug willen doen voor een tenure-track positie, en qua uni is het sowieso in 99% van de gevallen een stap terug, maar dat vind ik minder erg. Als ik buiten wetenschap iets zou doen, dan zou ik echt heel hard na moeten denken wat me genoeg zou motiveren en wat overlap met mijn skills heeft.

Overigens heb ik na (2) master studies een poos veldwerk gedaan (vandaar de link met Freek oa), en toen pas later aan een phd begonnen (na mijn 30ste, wel een 4-jarig programma in net 2,5 jaar afgerond met 20 u/week lesgeven ernaast, en publicatie in Nature :7 ). Veldwerk waren topjaren, maar financieel bouw je er niks mee op!

Ik had geluk een positie te vinden voor 5 jaar, die ook weer verlengd wordt (al is het lang om in die positie te blijven).

Maar ik ken behoorlijk wat postdocs die verschillende keren na een paar jaar weer een hele leven, en dat van hun partner, om moesten gooien, omdat de baan stopte en ze geen baan in de buurt, maar wel in een ander land vonden. Helemaal lastig als je kinderen hebt. Je voorbeeld van NL, met maar 1 of 2 uni's geldt ook voorbij de grenzen van NL. Je ziet regelmatig mensen dan inderdaad iets compleet anders gaan doen. Omdat de prioriteiten verschuiven. Ik vind zekerheid belangrijker worden, en het dus niet zo erg om in mijn positie te blijven zitten. Ik heb ook wel de mogelijkheid om mijn positie zelf interessanter te maken, dus dat helpt ook.

Maar een carriere in de wetenschap is niet makkelijk en dat is dan puur gekeken naar banen mogelijkheden en zekerheden, en afgezien van de competitie om funding, het dealen met reviewer 2, haat en nijd binnen het vakgebied.
pi_199304325
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 09:38 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Krijg je bij punt twee niet dat alleen mensen met rijke ouders die de aankoop mede financieren middels schenkingen nog huis kun kopen?
Het maximale leenbedrag naar beneden bijstellen is ook wel gebeurd, maar het effect ervan op de huisprijzen is sowieso pas na een poosje zichtbaar, en wordt volgens mij ook erg gedempt door vastgoed investeerders die wel het bedrag op tafel kunnen leggen en er dan, via huur, nog goed rendement uit kunnen halen.

Ik denk, dat hoe je het went of keert, het heel lastig is om starters een eerlijkere kans te geven, zonder dat daar ook geprofiteerd van wordt door anderen voor wie de regelingen niet echt bedoeld zijn.
pi_199304362
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 17:43 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

een vast contract in het onderzoek ja
[..]

oh enkel om hem niet te kopen. Nee naar jouw mening is dat niet reëel. Daar verschillen we van mening.
[..]

Tja, nu begin ik benieuwd te worden wat je vakgebied dan is en waar je op gesolliciteerd hebt dat het niet lukt. Helemaal als je schijnbaar nog niet regio gevonden bent omdat je voor een postdoc ook verkast.
[..]

en dan scrollen we even terug. Je kunt als je wilt regeren niet gaan zitten micromanagen.
[..]

klopt
[..]

dat mag
[..]

en elke variant waarin je dat beperkte deel gaat voorzien van regelingen neem je ook de scheef huurders etc. mee. Dat moet je niet willen. Dan houd je inderdaad een klein deel over die boven de, al boven de gemiddelde leeftijd van een starter uit dat cohort, ligt. Dat is dan een klein deel ja.
[..]

Wat is je vakgebied? En heeft iemand je gedwongen daar een studie in te gaan doen? oriënteert iemand zich niet op het baanaanbod als onderzoeker? Het is een keuze. Je kiest er zelf voor een postdoc te gaan doen, niemand verplicht je. Moet je als je dan in een ander vakgebied wil gaan werken misschien erkennen dat je voor niets gepromoveerd bent? Ja misschien wel. Maar in de zorg namen ze ook toen al mensen aan voor duale hbo opleidingen.
Ik ga niet op alles reageren, maar een paar dingen:
- ik haalde jouw "oude" post hier niet aan om te micro managen. Juist in jouw "voordeel".. om te illustreren waar denk ik een miscommunicatie zat, omdat je in die post wel ook aangeeft dat je denkt dat er een deel mensen is die pech heeft gehad en dus niet die keuze heeft gehad. Die nuance was in de latere posts wat verloren gegaan, en dat is juist waar ik zo fel op reageerde. Hoe groot of klein dat deel mensen is, verschillen we dus over van mening - en dat is prima.

- Ik ben vrij breed opgeleid, bachelor psychologie (meerdere studiepaden daarbinnen gedaan), onderzoeksmaster neurowetenschappen. Daarna zowel in de wetenschap als buiten de wetenschap gesolliciteerd, binnen de wetenschap aangenomen. Na PhD dus ook zowel buiten als binnen de wetenschap gesolliciteerd. Op functies als beleidsmedewerker bij gemeentes en ministerie op verschillende gebieden (sport, welzijn, sociale domein), beleidsmedewerker bij RIVM, onderzoeker bij RIVM en TNO. Ook dingen als management traineeship bij Danone, traineeship bij Rabobank en traineeship bij Achmea. Eigenlijk zit ik zelfs (dan wel binnen het onderzoek) al wat buiten mijn originele vakgebied, want ik zit momenteel meer bij pedagogiek. Ik verkas overigens niet per se voor een postdoc, woon in Utrecht dus kan vanaf hier Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Leiden goed bereiken voor als ik van uni moet wisselen.

- tot slot: het punt wat ik wilde maken, is niet dat ik beter weet hoe de regeling wel zou moeten oid. Het punt dat ik wilde maken, is dat er een groot deel 35+ers is voor wie het niet kopen van een huis, geen keuze is geweest. Daar zijn we het over oneens - prima, agree to disagree.

[ Bericht 1% gewijzigd door vlindertje89 op 06-05-2021 18:09:32 ]
pi_199304431
quote:
1s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:03 schreef vlindertje89 het volgende:

prima, agree to disagree.
Lijkt mij het beste
pi_199304502
quote:
1s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:03 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Ik ga niet op alles reageren, maar een paar dingen:
- ik haalde jouw "oude" post hier niet aan om te micro managen. Juist in jouw "voordeel".. om te illustreren waar denk ik een miscommunicatie zat, omdat je in die post wel ook aangeeft dat je denkt dat er een deel mensen is die pech heeft gehad en dus niet die keuze heeft gehad. Die nuance was in de latere posts wat verloren gegaan, en dat is juist waar ik zo fel op reageerde. Hoe groot of klein dat deel mensen is, verschillen we dus over van mening - en dat is prima.

- Ik ben vrij breed opgeleid, bachelor psychologie (meerdere studiepaden daarbinnen gedaan), onderzoeksmaster neurowetenschappen. Daarna zowel in de wetenschap als buiten de wetenschap gesolliciteerd, binnen de wetenschap aangenomen. Na PhD dus ook zowel buiten als binnen de wetenschap gesolliciteerd. Op functies als beleidsmedewerker bij gemeentes en ministerie op verschillende gebieden (sport, welzijn, sociale domein), beleidsmedewerker bij RIVM, onderzoeker bij RIVM en TNO. Ook dingen als management traineeship bij Danone, traineeship bij Rabobank en traineeship bij Achmea. Eigenlijk zit ik zelfs (dan wel binnen het onderzoek) al wat buiten mijn originele vakgebied, want ik zit momenteel meer bij pedagogiek. Ik verkas overigens niet per se voor een postdoc, woon in Utrecht dus kan vanaf hier Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Leiden goed bereiken voor als ik van uni moet wisselen.

- tot slot: het punt wat ik wilde maken, is niet dat ik beter weet hoe de regeling wel zou moeten oid. Het punt dat ik wilde maken, is dat er een groot deel 35+ers is voor wie het niet kopen van een huis, geen keuze is geweest. Daar zijn we het over oneens - prima, agree to disagree.
De keuze ging al fout bij de studie psychologie. Volgens mij al jaren een overschot aan psychologen....Met tandheelkunde had je meer succes gehad.
pi_199304595
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:15 schreef potjecreme het volgende:

[..]

De keuze ging al fout bij de studie psychologie. Volgens mij al jaren een overschot aan psychologen....Met tandheelkunde had je meer succes gehad.
Een overschot aan psychologen is wel heel kort door de bocht. Ik denk dat je bedoelt een overschot aan klinisch psychologen (die mensen met psychische stoornissen behandelen)? Dat is zeker waar, maar die richting ben ik niet opgegaan. De studie psychologie is ontzettend veel breder dan dat.

Maar, terug naar de huizenmarkt!
pi_199304739
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:15 schreef potjecreme het volgende:

[..]

De keuze ging al fout bij de studie psychologie. Volgens mij al jaren een overschot aan psychologen....Met tandheelkunde had je meer succes gehad.
Nee hoor: https://www.ad.nl/politie(...)chtlijsten~a8439249/

En weet je, je kan wel iedereen een soort 'eigen schuld, dikke bult' in de schoenen proberen te schuiven, maar hoe verwacht je van een 18-jarige genoeg zicht op de arbeidsmarkt op te kunnen bedenken of je 15 jaar later wel of geen huis kan kopen met de studie die je kiest 8)7

Het gaat om de realiteit zoals die nú is: dat sommige starters niet profiteren van de regeling. Dat kunnen wetenschappers zijn, maar vergeet ook artsen (een aio =/= arts) niet, die zijn pas ver in hun 30e een keer klaar met specialiseren en definitief vestigen. Ik herken het overigens ook, ik loop tegen de 40 en heb nog nooit een vast contract gehad. Op zijn vroegst verwacht ik die over 2 jaar. In mijn werkveld absoluut geen uitzondering. Volgens mij is er ooit sprake geweest van speciale hypotheken voor promovendi, maar op de een of andere manier schijnen hypotheekverstrekkers er niet zo van doordrongen dat dit een groep is die de moeite waard is om in te investeren (de mijne goddank wel ;) )
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_199304772
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:31 schreef Clubsoda het volgende:

[..]

Nee hoor: https://www.ad.nl/politie(...)chtlijsten~a8439249/

En weet je, je kan wel iedereen een soort 'eigen schuld, dikke bult' in de schoenen proberen te schuiven, maar hoe verwacht je van een 18-jarige genoeg zicht op de arbeidsmarkt op te kunnen bedenken of je 15 jaar later wel of geen huis kan kopen met de studie die je kiest 8)7

Het gaat om de realiteit zoals die nú is: dat sommige starters niet profiteren van de regeling. Dat kunnen wetenschappers zijn, maar vergeet ook artsen (een aio =/= arts) niet, die zijn pas ver in hun 30e een keer klaar met specialiseren en definitief vestigen. Ik herken het overigens ook, ik loop tegen de 40 en heb nog nooit een vast contract gehad. Op zijn vroegst verwacht ik die over 2 jaar. In mijn werkveld absoluut geen uitzondering. Volgens mij is er ooit sprake geweest van speciale hypotheken voor promovendi, maar op de een of andere manier schijnen hypotheekverstrekkers er niet zo van doordrongen dat dit een groep is die de moeite waard is om in te investeren (de mijne goddank wel ;) )
En die arts die je aanhaalt. Heeft dan zelf afdoende inkomen. Prima toch dat hij niet kan profiteren?
pi_199304784
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:22 schreef vlindertje89 het volgende:

[..]

Een overschot aan psychologen is wel heel kort door de bocht. Ik denk dat je bedoelt een overschot aan klinisch psychologen (die mensen met psychische stoornissen behandelen)? Dat is zeker waar, maar die richting ben ik niet opgegaan. De studie psychologie is ontzettend veel breder dan dat.

Maar, terug naar de huizenmarkt!
Klopt, mijn vader was klinisch psycholoog en gaf les op de uni en was begeleider.

Maar goed:
De huizenmarkt...Hoe nu verder.
  Moderator donderdag 6 mei 2021 @ 18:34:31 #149
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_199304798
quote:
14s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:33 schreef potjecreme het volgende:

[..]

Klopt, mijn vader was klinisch psycholoog en gaf les op de uni en was begeleider.

Maar goed:
De huizenmarkt...Hoe nu verder.
Gewoon kopuh jonge!
Breitling - Instruments for Professionals
pi_199304804
quote:
0s.gif Op donderdag 6 mei 2021 18:33 schreef investeerdertje het volgende:

[..]

En die arts die je aanhaalt. Heeft dan zelf afdoende inkomen. Prima toch dat hij niet kan profiteren?
Dat hangt ook nogal van je specialisatie af en los daarvan, waarom zou je nou alleen bij die groep inkomen erbij willen betrekken?
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')