abonnement Unibet Coolblue
pi_199139697
Geiger - Gustaf Skördeman


In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij

“Geiger”, zegt een stem aan de telefoon, waarop 70-jarige Agneta een demper op een pistool schroeft en haar man in het achterhoofd schiet. Met het pistool achter haar rug zwaait ze haar zojuist vertrekkende kinderen en kleinkinderen vrolijk uit.

Plot
Voor je verder leest: dit is een oorlogsroman. De omslag en de premisse van het boek maken dit niet direct duidelijk, maar dit boek gaat volledig over de moderne gevolgen en overblijfselen van de Koude Oorlog. Er wordt regelmatig een beroep gedaan op je al dan niet bestaande kennis van het conflict tussen West- en Oost-Duitsland, historische Sovjet-figuren en de gevolgen van de oorlog op onze moderne maatschappij. Geschiedenis en fictie wisselen elkaar hier af.

Met de koelbloedige moordpartij op Agneta’s man begint een intrigerende spionagethriller over moord, het gevaar van roem, seksueel misbruik en de Koude Oorlog. Een fantastisch begin, en je interesse in het motief van de moord en de oorsprong van het belletje zijn direct gewekt. Wat betekent het woordje Geiger? Waarom zet dit woord een oude vrouw zonder twijfel aan tot moord op haar man?

Hoofdpersoon
Milde teleurstelling is dan ook aanwezig wanneer je het grootste gedeelte van het boek niet Agneta en haar motivaties, maar politieagente Sara Nowak volgt. Sara is agente bij de Zweedse prostitutiedivisie, met als hoofdtaak hoerenlopers in te rekenen. Haar kijk op seksueel misbruik en haar rol als moeder, dochter en vrouw zijn, zeker in het post-#metoo-tijdperk, actueel en belangrijk.

Het nadeel van Sara is haar persoonlijkheid. Hierdoor leest het boek met momenten minder vlot. Door haar jeugd en ervaringen als agente heeft Sara een agressief, bemoeizuchtig en onvriendelijk karakter. Een karakter dat haar directe omgeving en, in het verlengde, de lezer bij zich wegduwt. Dit maakt het lastig om je met haar te vereenzelvigen, waardoor je haar deel van het verhaal soms met weinig interesse volgt. Dit is extra jammer omdat haar rol als vrouw in een mannenwereld juist zo belangrijk is.

Vertaling
Een andere turnpagestopper is de duidelijke Zweedse origine en de daarbij horende vele namen van personages en plaatsnamen in het boek.Veel namen lijken op elkaar en zijn met de vele lettergrepen en trema’s in de lange namen slecht uit elkaar te houden. Hierdoor bladerde ik vaak terug om te kijken met wie ik te maken had en of de zoveelste vergelijkbare term wel belangrijk was. Dit heeft geen invloed op de oordeel van dit boek, maar misschien wel belangrijk om te weten voor de lezer die moeite heeft met het uit elkaar houden van personages en termen.

Concluderend is Geiger een interessante thriller met een boeiend plot vol wendingen waarin niemand is wie hij lijkt. De 427 pagina’s vullen je met de wens om continu door te blijven lezen.

Oordeel: 4/5 sterren
pi_199167350
Op mijn lijst gezet. ^O^
  Beste/leukste mod 2022 maandag 26 april 2021 @ 23:21:49 #3
319979 Fok-it
All is well
pi_199172794
Goeie recensie
“And forget not that the earth delights to feel your bare feet and the winds long to play with your hair.”
pi_200814198
Door de Koude Oorlog verhaallijn is het geen standaard Scandinavische thriller/detective dus dat vind ik wel positief. Het verhaal wordt op een gegeven moment wel wat clichématig en zelfs ongeloofwaardig.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')