abonnement Unibet Coolblue
pi_199070668
quote:
10s.gif Op maandag 19 april 2021 13:58 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Zuidwest specifiek. Zuidoost gaat nog wat minder...

Maar + 60.000 woningen op de huidige dik 200.000 in Drenthe is wel een klein tikje ambitieus :+.
+ 1.000.000 op de 7.500.000 woningen in Nederland is ook een tikje ambitieus.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_199070727
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 14:29 schreef LXIV het volgende:
Ik ben ook voor spreiding van wonen en werk over Nederland en niet alles in de Randstad en deels in Brabant. Daar wordt het zo onleefbaar. Maar nog meer ben ik voor het remmen van de bevolkingsgroei.
Dit heeft niet zozeer met bevolkingsgroei te maken, maar vooral met dat er steeds minder mensen per woning wonen. Steeds meer alleenstaanden, een gezin heeft tegenwoordig 2 gezinswoningen nodig (1 voor pappa en 1 voor mamma, omdebeurt de kinderen) en ouderen wonen steeds langer in een eigen woning ipv samen in een instelling. Dat is wat met name de druk zet op het aantal woningen. We hebben nu 17,5 miljoen inwoners, in 2050 zijn dat er 18 tot 18,5 miljoen (en daarna gaat het krimpen).

https://www.clo.nl/indica(...)mvang-en-huishoudens



[ Bericht 8% gewijzigd door Hanca op 19-04-2021 15:15:08 ]
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_199071259
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 12:15 schreef Mikeytt het volgende:
Leuk al die huizen daar, maar kan me niet voorstellen dat er iemand vrijwillig in Drenthe wil gaan wonen.
Drie keer de oppervlakte voor dezelfde prijs als in de Randstad kan een reden zijn.
pi_199071273
quote:
1s.gif Op maandag 19 april 2021 15:09 schreef Hanca het volgende:

[..]

Dit heeft niet zozeer met bevolkingsgroei te maken, maar vooral met dat er steeds minder mensen per woning wonen. Steeds meer alleenstaanden, een gezin heeft tegenwoordig 2 gezinswoningen nodig (1 voor pappa en 1 voor mamma, omdebeurt de kinderen) en ouderen wonen steeds langer in een eigen woning ipv samen in een instelling. Dat is wat met name de druk zet op het aantal woningen. We hebben nu 17,5 miljoen inwoners, in 2050 zijn dat er 18 tot 18,5 miljoen (en daarna gaat het krimpen).

https://www.clo.nl/indica(...)mvang-en-huishoudens

[ afbeelding ]
Ik help het je hopen.
Ken je dat liedje van Fluitsma en Van Tijn nog? 15 miljoen mensen?
Dat is 25 jaar geleden.

Verder ben ik het wel met je eens, dat er steeds minder mensen per woning zijn.
Maar ook die trend was 10/15 jaar geleden al zichtbaar.

Vroeger trouwden mensen jong en vanuit huis.
Tegenwoordig willen ze allemaal eerst hun eigen stek.
Echtscheidingen hebben ook hun steentje bijgedragen.

Hadden ze toen meer kleinere woningen gebouwd, ipv eengezinswoningen afbreken, dan had het er al heel anders uitgezien.

Maar die kleine woningen brachten niet genoeg op, dus werd het ene project na het andere gestart met steeds grotere, en duurdere, eengezinswoningen.
Op de plaats van 10 oudere woningen, kwamen er maar 7 terug.

[ Bericht 9% gewijzigd door marc0871 op 19-04-2021 15:55:32 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_199071396
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 15:43 schreef marc0871 het volgende:

[..]

Ik help het je hopen.
Ken je dat liedje van Fluitsma en Van Tijn nog? 15 miljoen mensen?
Dat is 25 jaar geleden.
Ja. En sindsdien zijn er relatief weinig kinderen bij gekomen. Dus het is geen hopen, het is (helaas) pure ernst. Nederland vergrijsd. In 1990 was 12,5% van de Nederlanders 65+, nu is dat 20% en snel groeiende.

Dat is een enorm probleem, groter dan zogenaamde overbevolking. Want zoals gezegd: de hoeveelheid inwoners is niet het probleem qua huizen, maar het aantal huishoudens.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 19 april 2021 @ 17:41:22 #31
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199072906
Eens met Het Groninger Landschap. Zet maar extra woningen neer in het Westen. Daar zijn ze immers toch al gewend aan drukte en vuile lucht.
quote:
Groninger Landschap over bouwplannen: 'Willen noordelingen dit wel?

Stichting Het Groninger Landschap is kritisch op de plannen van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland om 220.000 woningen te laten bouwen in ruil voor de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn.

GESCHREVEN DOOR
Martijn Folkers
Verslaggever

'Mijn eerste gevoel vanochtend was: 'Dit is niet goed', stelt directeur Marco Glastra van stichting Het Groninger Landschap. 'Willen wij dit wel, zoveel nieuwe woningen? Wanneer deze plannen doorgaan worden wij een soort overlap voor de Randstad. Is dit wel een ontwikkeling die noorderlingen zelf ook willen?'

De vier provincies willen 220.000 woningen toestaan in ruil voor de aanleg van de Lelylijn, de Nedersaksenlijn en een versnelling van het bestaande spoor via Zwolle en Assen naar Groningen. Volgens Glastra heeft dit een behoorlijke impact op de ruimte in onder meer onze provincie.

'Het Noorden zal echt gaan veranderen. Veel mensen wonen hier toch voor de rust en de ruimte. Blijft dat wel zo met deze plannen? Begrijp me goed, het is goed dat de regio economische vooruitgang wil boeken, maar dat moet niet ten koste gaan van de unieke waarden van Groningen. Die waarden zijn wat mij betreft de rust, de ruimte en de weidsheid op het Groninger platteland.



Resultaat van twee jaar 'duwen'
VNO-NCW Noord en stichting Nedersaksenlijn zijn daarentegen zeer tevreden over de noordelijke inbreng voor het Deltaplan voor het Noorden. Zij zien de investering van 9,5 miljard in drie spoorlijnen in ruil voor grootschalige woningbouw graag tegemoet.

‘Ik denk dat het nu het allerbeste is dat het Noorden eendracht laat zien’, stelt directeur Ton Schroor van VNO NCW Noord. ‘Daar hebben we twee jaar op lopen duwen en we zien nu dat de provincies en gemeenten de handen ineen slaan, heel mooi.’

Koppeling met Lelylijn pluspunt
Schroor pleit met name voor het belang van de Lelylijn. Eerder zei hij nog dat het Noorden moet kiezen: of inzetten op de Lelylijn, of inzetten op bestaand spoor.

‘De grootste winst is nu dat er eendracht is in het noorden. De Lelylijn is ook echt een plus voor Nederland, terwijl investeringen in bestaand spoor en de Nedersaksenlijn vooral een regionaal effect hebben. Dat is heel goed, maar de plus is wel dankzij de koppeling met de Lelylijn.’

Stichting Nedersaksenlijn is erg blij met het feit dat het doortrekken van de spoorlijn via Stadskanaal en Ter Apel naar Emmen en Enschede nu echt op de agenda staat.

‘Nou moet het kabinet dit ook meenemen’, zegt bestuurslid Henk Kwak van stichting Nedersaksenlijn. ‘Dit is heel belangrijk voor Stadskanaal en Westerwolde. De Randstad is te druk, dit kan de regio echt een oppepper geven.’ Kwak benadrukt wel dat de aanleg van de treinverbinding gepaard moet gaan met groei van werkgelegenheid. ‘Dit is een mooie gelegenheid om de industrie hier verder te ontwikkelen.’

Komt het kabinet over de brug?
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland vragen om een investering van 9,5 miljard euro in ruil voor ruim 220.000 extra woningen. Schroor durft niet te zeggen of een nieuw kabinet deze investering ook wil plegen.

‘Het is een flink bedrag. Tegelijkertijd zagen we dat Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van het Nationaal Groeifonds zich haast afvroeg waar het plan voor de Lelylijn blijft. Ik denk al met al dat het een mooi aanbod richting Nederland is. Wat ik heel goed vind aan het plan dat er een Bruto Regionaal Product is berekend. Dat laat zien dat het economische waarde heeft voor het hele land.'
quote:
'De rust en de ruimte moeten we niet verliezen voor mensen die in het Westen werken'

'Als je het dorp ineens zou uitbreiden met een groot aantal woningen, heeft dat best consequenties. En die zijn niet allemaal positief.'
Dat zegt Henk de Vink van Stichting Promotie Winsum over de plannen van de noordelijke provincies om in totaal 220.000 extra woningen te bouwen, in ruil voor onder meer de komst van de Lelylijn.

In onze provincie is Winsum één van de locaties die in beeld zijn om ruimte te bieden aan de bouw van extra huizen, net als Hoogezand, Appingedam, Delfzijl, Winschoten en de stad Groningen.

'Binding met het centrum moet niet verloren gaan'
'Als het allemaal doorgaat, moet de infrastructuur van Winsum wel meegroeien. Dat heeft best wel impact', zegt De Vink. 'Je moet er ook voor zorgen dat de binding met het centrum niet verloren gaat, als je voorzieningen zou verhuizen naar nieuwe wijken. Je moet er voor waken dat je een gemeenschap krijgt met verschillende kernen, waardoor sommige mensen misschien nooit meer in het centrum komen.'

Samengaan met verdubbeling van N33
Ook Jenz Verbogt van Marketing Stad Appingedam vindt dat het Noorden voorzichtig moet zijn met groei: 'Rust, ruimte en regelmaat is voor veel mensen hier belangrijk. Ik denk niet dat mensen zitten te wachten op forenzen die de regio platlopen.'

Als eigenaar van Paviljoen Overdiep juicht hij enige groei en een goede verbinding via en weg en spoor wel toe: 'Er valt economisch gezien veel uit te halen en dat is iets waar we over na moeten denken. Maar dat moet ook samengaan met bijvoorbeeld de verdubbeling van de N33.'

Meer thuiswerken
Maria Sanders van Dorpsbelangen Musselkanaal ziet extra woningen wel zitten, zeker als de Nedersaksenlijn tussen Groningen en Emmen daarmee in beeld komt: 'We zijn er al jaren mee bezig om dat aan te kaarten. De afgelopen tijd zijn er zo'n veertig huizen verdwenen en we merken nu al leegloop van scholen. Het zou mooi zijn als die weer groeien.'

Sanders benadrukt dat er geen ruimte is voor vele honderden huizen extra, maar enkele tientallen erbij is prima. Er is volgens haar vooral behoefte aan bij starters, die door de coronacrisis er achter zijn gekomen dat ze niet zo dicht bij hun werk hoeven te wonen: 'Een goede verbinding zorgt er voor dat mensen drie dagen thuis kunnen werken en twee dagen op kantoor in Groningen of Assen. Dat is ideaal.'

'Eerst zien dan geloven'
Gedeputeerde Fleur Gräper zei bij de presentatie van de plannen wel dat 'het unieke karakter van Groningen wel behouden moet blijven'. Daar is De Vink het roerend mee eens. 'Voorbeelden van de kwaliteiten van Groningen zijn de rust en de ruimte en die moet je niet verliezen door het op te offeren aan mensen die in het Westen werken.'

Dat de plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, is bovendien nog lang niet zeker. 'Eerst zien, dan geloven', zegt De Vink. 'Maar het kan ook ineens best wel snel gaan.'
https://www.rtvnoord.nl/n(...)noordelingen-dit-wel
https://www.rtvnoord.nl/n(...)in-het-Westen-werken
pi_199072961
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 14:26 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Maar dat is wel het soort schaal waar we over praten, men wil een miljoen woningen bouwen voor 2030, er zijn er nu ruwweg 8 miljoen dus we praten over substantieele aantallen, ook in verhouding, tel daarbij het op het ruimtegebrek in het Westen van het land en dan zal je toch naar dat soort grootte van aanpak moeten, denk ik.

Ik vind het voorstel helemaal niet gek, eigenlijk.
Klopt inderdaad. Alleen in een stad als Breda moeten al 100.000 extra woningen gebouwd worden. Dan is 2,5x zoveel voor een hele provincie nog schappelijk.
't Echte en 't ware!
  Moderator maandag 19 april 2021 @ 17:51:12 #33
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_199073025
Ik zeg doen. Momenteel is het boemeltje via Zwolle Amersfoort Utrecht het enige wat er ligt. Helaas springt er wel eens iemand voor de trein. Mag je de bus in. Er is gewoon geen backupplan. Waardeloos.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_199073354
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 17:41 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Eens met Het Groninger Landschap. Zet maar extra woningen neer in het Westen. Daar zijn ze immers toch al gewend aan drukte en vuile lucht.
[..]


[..]

https://www.rtvnoord.nl/n(...)noordelingen-dit-wel
https://www.rtvnoord.nl/n(...)in-het-Westen-werken
Het gaat in Groningen met name om huizen in Groningen-stad en de gelijk omliggende plaatsen. Vanuit pakweg Slochteren of de andere plaatsen in Noord-Groningen blijft de verbinding beroerd omdat er geen treinen rijden, maar bussen. Plaatsen als Hoogezand en Winschoten kunnen prima groeien.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 19 april 2021 @ 18:21:56 #35
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_199073409
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 17:41 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Eens met Het Groninger Landschap. Zet maar extra woningen neer in het Westen. Daar zijn ze immers toch al gewend aan drukte en vuile lucht.
[..]

[..]

https://www.rtvnoord.nl/n(...)noordelingen-dit-wel
https://www.rtvnoord.nl/n(...)in-het-Westen-werken
Wat een Nimby gedoe weer. Groningen en Friesland zijn ongeveer de leegste provincies die er zijn.
pi_199073474
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 18:21 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Wat een Nimby gedoe weer. Groningen en Friesland zijn ongeveer de leegste provincies die er zijn.
Maar het gedeelte dat leeg is gaat het niet om. Dat moet je leeg houden. Het gaat om Hoogezand, Winschoten e.d. Daar omheen heb je helemaal niet de open vlaktes waar Groningen bekend om staat.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  Moderator maandag 19 april 2021 @ 18:39:50 #37
54278 crew  Tijger_m
42
pi_199073652
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 18:27 schreef Hanca het volgende:

[..]

Maar het gedeelte dat leeg is gaat het niet om. Dat moet je leeg houden. Het gaat om Hoogezand, Winschoten e.d. Daar omheen heb je helemaal niet de open vlaktes waar Groningen bekend om staat.
Dat kan niet, je kan geen miljoen woningen bouwen op plaatsen die al bebouwd zijn.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
pi_199073880
Het noorden heeft geen plek voor een miljoen extra woningen aangeboden.

Zo lang je die extra woningen in het noorden concentreert in kernen aan de Lelylijn zoals Groningen, Drachten, Heerenveen en (via een verbindingsboog) Leeuwarden dan kan het overgrote deel van het landschap ongemoeid blijven.
  maandag 19 april 2021 @ 19:04:03 #39
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199074014
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 18:18 schreef Hanca het volgende:

[..]

Het gaat in Groningen met name om huizen in Groningen-stad en de gelijk omliggende plaatsen. Vanuit pakweg Slochteren of de andere plaatsen in Noord-Groningen blijft de verbinding beroerd omdat er geen treinen rijden, maar bussen. Plaatsen als Hoogezand en Winschoten kunnen prima groeien.
Winsum gelegen op Het Hogeland is ook in beeld voor die extra woningbouw. Zou zonde zijn als zo'n pittoresk dorp door nieuwbouw zijn identiteit verliest. En al die extra mensen die in de provincie Groningen komen wonen willen natuurlijk ook in de buurt recreëren. Nou dan is het gedaan met de rust en de druk op de natuur zal dan ook toenemen. Slecht idee en als Ede daar lucht van krijgt zal hij zich omdraaien in zijn graf.
pi_199074027
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 18:39 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Dat kan niet, je kan geen miljoen woningen bouwen op plaatsen die al bebouwd zijn.
Nee, maar rondom die plaatsen liggen bedrijventerreinen met ruimte tussen de woningen en die bedrijven. Ze gaan niet de ruime open vlaktes waar je tot de horizon niks ziet waar Groningen om bekend staat bebouwen. Dat bedoelde ik.
Tussen Hoogezand en de N7 of tussen Hoogezand en Veendam is bijvoorbeeld echt wel ruimte en langs de N7 richting Zuidbroek ook. Dat is niet de open vlakte en het gaat dan ook niet om kleine dorpjes.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
  maandag 19 april 2021 @ 19:04:46 #41
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_199074030
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 18:21 schreef Hexagon het volgende:

[..]

Wat een Nimby gedoe weer. Groningen en Friesland zijn ongeveer de leegste provincies die er zijn.
Dat is ook juist de charme. Houden zo dus.
pi_199074236
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 19:04 schreef Bondsrepubliek het volgende:

[..]

Winsum gelegen op Het Hogeland is ook in beeld voor die extra woningbouw. Zou zonde zijn als zo'n pittoresk dorp door nieuwbouw zijn identiteit verliest. En al die extra mensen die in de provincie Groningen komen wonen willen natuurlijk ook in de buurt recreëren. Nou dan is het gedaan met de rust en de druk op de natuur zal dan ook toenemen. Slecht idee en als Ede daar lucht van krijgt zal hij zich omdraaien in zijn graf.
Ja, Winsum vind ik ook niet passen. Appingedam kan dan wel weer prima, zeker ook richting Delfzijl.
Misschien is er geen gevoel dat groter geluk geeft dan dat men voor andere mensen iets kan betekenen (Dietrich Bonhoeffer )
pi_199078282
We kunnen dan ook niet genoeg verstedelijking hebben in dit land. Weg met de 'natuur' , weg met onze ademruimte.. meer beton, minder bomen. Ach, wie hou ik voor de gek, de mensen kiezen ook steeds meer voor betegelde tuinen dus waarschijnlijk ben ik 1 van de weinigen die graag wat groen ziet.
Minister Cramer: "Milieuvervuiling mag zolang je maar betaalt."
Minister Cramer: "Mensheid in 2100 grotendeels verdwenen."
Minister Cramer: "In 2050 40% van alle dier- en plantensoorten uitgestorven."
pi_199078432
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 19:16 schreef Hanca het volgende:

[..]

Ja, Winsum vind ik ook niet passen. Appingedam kan dan wel weer prima, zeker ook richting Delfzijl.
Als je wilt dat nieuw spoor en bestaande infra goed renderen moet je er niet te ver vanaf bouwen.

Winsum heeft het voordeel van een treinverbinding maar verder reizen vraagt altijd een extra overstap en het ligt met de auto alweer een flink meer geïsoleerd.

Er zijn stemmen om Leek of Marum een stop aan de Lelylijn te geven. Dan ligt bouwen daar meer voor de hand dan buiten het snelwegennet en hoofdspoornetwerk
pi_199078576
quote:
0s.gif Op maandag 19 april 2021 12:23 schreef Hanca het volgende:
Ja, het bedrag klinkt zo best redelijk. Maar mijn vergelijking was wel met opzet: de eisen van defensie dat ze voldoende munitie hebben en genoeg geld voor het onderhoud van al hun materiaal klinkt ook redelijk. De eis dat de zorg bij een volgende pandemie niet wordt overlopen klinkt ook redelijk. Dat onderwijs meer geld vraagt klinkt ook redelijk. En toch kun je geld maar 1 keer uitgeven en dan is 9,5 miljard in 1 keer hierheen, hoe goed ik het plan zelf ook vind, wel heel veel.
Het probleem wat nu ontstaat door schaarste is dat de gemiddelde Nederlander steeds meer geld kwijt is aan zijn woning per maand. Dit geld gaat voornamelijk naar de banken. Als wonen in een jaar 10% duurder wordt is iedereen met een huis blij want heh investering. Maar laten we de lijn eens doortrekken. Wonen wordt duurder en duurder. Steeds meer euro's die je verdient gaan niet meer terug in de economie maar naar de bank voor je woning. We juichen nu als op prinsjesdag we 1 procent erbij krijgen maar dit is totaal niet in verhouding tot de beweging richting duurder wonen. Oftewel, als we schaarste van woningen oplossen wordt wonen goedkoper en ga je dus tig euro's niet aan wonen maar aan andere dingen in de economie pompen. Dat is werkelijk goed voor iedereen behalve degene die bank aandelen heeft :)
Er komen tribunalen!!1!!!!!1
pi_199078655
De hypotheekrente is historisch laag. De toegenomen woningwaarde betekent voor de meeste eigenaren niet dat de maandlasten zijn toegenomen.

Vooral huurders worden genaaid door de hoge huren (met name in de private sector) momenteel en starters hebben door de schaarste moeilijk toegang tot de woningmarkt.
pi_199079199
Ik zou lekker voor Zeeland gaan. Zeeland heeft stranden en de mensen zijn daar verstaanbaar.
pi_199079202
De discussie zou moeten gaan over de bevolkingsgroei ipv dit akelige VVD/VNO-NCW gedrocht waar we nu op afstevenen:

pi_199079219
Ja, hoho, klinkt leuk dat bijbouwen, maar de stikstof dan? Straks zijn er minder heideplanten in ons land, dat kan toch niet de bedoeling zijn!
  dinsdag 20 april 2021 @ 07:16:41 #50
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_199079510
Waardeloos plan. Blijf lekker in het westen. Groningen, Friesland en Drenthe zijn prachtig zoals ze zijn. Nog meer enorme aantallen huizen bouwen gaat ten koste van natuur en rust.

Geen Noordelijke Randstad! :( :( :(
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')