abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_198995978
quote:
President Biden heeft besloten om voor 11 september van dit jaar de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan te halen, melden functionarissen. Die dag is het twintig jaar geleden dat de aanslagen op het World Trade Center in New York werden gepleegd, wat de directe aanleiding was voor de invasie van Afghanistan onder leiding van de VS.

De terugtrekking is onvoorwaardelijk, aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. "De president heeft geoordeeld dat met een terugtrekking op basis van voorwaarden, wat de strategie is geweest in de afgelopen twee decennia, Amerika gedoemd is voor altijd in Afghanistan te blijven."

Volgens de functionaris bestaat er voor het conflict in Afghanistan "geen militaire oplossing". De Amerikanen zullen na 11 september overigens nog wel met "aanzienlijke middelen" in de regio aanwezig blijven om terrorisme tegen te gaan.

De Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Antony Blinken en Lloyd Austin, maken het besluit vermoedelijk morgen bekend aan de NAVO-bondgenoten in Brussel. Mogelijk legt Biden zelf ook nog een verklaring af.

Deadline wordt niet gehaald
In januari zei waarnemend defensieminister Miller nog dat het de bedoeling was dat de laatste troepen in mei van dit jaar weg zouden zijn. De vorige regering, die van Donald Trump, was dat overeengekomen met de Taliban, zonder de bondgenoten er vooraf van op de hoogte te stellen. Vorige maand dreigden de Taliban nog met geweld als de Amerikanen niet op 1 mei weg zouden zijn.

Op dit moment zijn nog zo'n 2500 Amerikaanse militairen gestationeerd in Afghanistan. De piek was in 2011, toen er zo'n 100.000 Amerikaanse militairen in het land waren. Ongeveer 2400 Amerikaanse militairen zijn sinds het begin van de oorlog gesneuveld en duizenden zijn gewond geraakt.

Nederland stuurt juist extra militairen
Aan de NAVO-missie in Afghanistan dragen ook Nederland en andere lidstaten troepen bij. Nederland stuurt juist nog eens tachtig militairen naar Afghanistan om deel te nemen aan de NAVO-missie Resolute Support, bevestigen de demissionaire ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om infanteristen van de landmacht die op verzoek van bondgenoot Duitsland worden gestuurd vanwege de toegenomen dreiging van de Taliban. De Tweede Kamer zal op korte termijn nader worden geïnformeerd over het besluit in een zogeheten artikel-100-brief, waarna een debat volgt.
https://nos.nl/artikel/23(...)nistan-te-halen.html

Biden maakt dit nieuws op de eerste dag van Ramadan bekend.

De terugtrekking stond eerst voor 1 mei gepland. Nu dus voor 11 september. Alles om Trump niet de credits te geven.
pi_198996027
VK heeft ook aangegeven te gaan vertrekken.

Britain to withdraw nearly all its troops from Afghanistan - The Times
(Reuters) - Britain will withdraw nearly all its troops from Afghanistan following the U.S. plan to withdraw its troops by Sept. 11, 2021, The Times reported on Tuesday.

Britain has drawn up plans to hand over control of the academy in Kabul where troops help to train Afghan soldiers to the government, the newspaper said.

There are about 750 British soldiers in Afghanistan who would struggle without U.S. support because of the reliance on U.S. bases and infrastructure, according to the Times.
https://www.reuters.com/a(...)s-idUSKBN2C02Y1?il=0
  woensdag 14 april 2021 @ 00:52:05 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_198996029
De VS boeit me niet zoveel, maar als Duitsland vraagt aan NL meer militairen te sturen, dan moet je dat gewoon doen.
pi_198996207
De Taliban voorspelde dit al in 2001: Dat de VS misschien wel geld en manschappen heeft maar de Taliban de tijd, het was immers hun thuisland waar ze de strijd rustig eeuwen konden volhouden, terwijl het de VS alleen maar miljarden en manschappen zou kosten. Indrukwekkend dat een 'beweging' als winnaar uit de strijd is gekomen met het machtigste land ter wereld (die hierbij ook nog eens ondersteund werd door meer dan 40 landen met geld, logistiek en manschappen).
pi_198996305
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 01:52 schreef Amfoor_ het volgende:
De Taliban voorspelde dit al in 2001: Dat de VS misschien wel geld en manschappen heeft maar de Taliban de tijd, het was immers hun thuisland waar ze de strijd rustig eeuwen konden volhouden, terwijl het de VS alleen maar miljarden en manschappen zou kosten. Indrukwekkend dat een 'beweging' als winnaar uit de strijd is gekomen met het machtigste land ter wereld (die hierbij ook nog eens ondersteund werd door meer dan 40 landen met geld, logistiek en manschappen).
Ach net als Rusland in Afghanistan en Vs in Vietnam..
pi_198996617
wow we sturen 80 man! soooooooo
Op vrijdag 28 juli 2017 08:32 schreef Nielsch het volgende:
Geweldig hoe jij echt het simpelste van t simpelste vertegenwoordigt op FOK!
pi_199009192
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 07:00 schreef de_boswachter het volgende:
wow we sturen 80 man! soooooooo
Ook NL vertrekt _O_

NAVO trekt na 20 jaar alle troepen terug uit Afghanistan, ook Nederlanders

De NAVO trekt na twintig jaar alle troepen terug uit Afghanistan, waaronder 160 Nederlandse militairen. Het bondgenootschap volgt daarmee het initiatief van de VS, dat dinsdag al aankondigde de eigen troepen definitief terug te trekken.

De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn onderdeel van de NAVO-missie Resolute Support. Sinds 2015 hebben zij de taak om het leger, de politie en het veiligheidsapparaat verder op te bouwen. De missie stond gepland tot het einde van 2021.

De NAVO wil alle troepen van Resolute Support binnen een paar maanden terughalen, in navolging van de Amerikaanse militairen. "De terugtrekking zal op ordelijke, gecoördineerde en voortvarende wijze gebeuren", aldus de NAVO.

Volgens NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen is het nu aan de Afghanen om een blijvende vrede te bewerkstelligen in hun land.

Daarvoor is volgens hem een alomvattend vredesverdrag nodig "dat een einde maakt aan geweld, de mensenrechten beschermt van alle Afghanen en in het bijzonder vrouwen, kinderen, minderheden, dat de rechtsstaat overeind houdt en dat ervoor zorg dat Afghanistan nooit meer zal dienen als een veilige haven voor terroristen".

NAVO volgt zelfde tijdschema voor terugtrekking als VS
De NAVO volgt bij de terugtrekking hetzelfde tijdschema als de VS. De operatie begint op 1 mei en zal voltooid zijn voor 11 september, de dag dat precies twintig jaar geleden terroristen van Al Qaeda met vliegtuigen aanslagen pleegden in de Verenigde Staten.

De aanslagen waren de opmaat voor wat de langste oorlog in de geschiedenis van de Verenigde Staten zou worden.

https://www.nu.nl/buitenl(...)ok-nederlanders.html
pi_199009826
Het vertrek uit Afghanistan is ook het einde van het 11 september-tijdperk
Nu, na de desastreuze interventie in Irak en de gigantische maar mislukte poging Afghanistan te redden uit de klauwen van de Taliban, zal Amerika zich niet snel opnieuw wagen aan een dergelijk avontuur. De terrorismedreiging zal veeleer vanuit de lucht dan met Amerikaanse boots on the ground worden bestreden, al klonk woensdag direct al felle kritiek op Bidens besluit ‘te vertrekken voordat de vijand verslagen is’.

Voor de Europeanen is de situatie nog gecompliceerder. Vluchten kan niet, want de instabiele regio’s waar de VS hun militaire voetafdruk willen reduceren, zijn onze ‘buren’. Maar zelfstandig optreden, althans in Afghanistan, kunnen de Europeanen ook niet – daarvoor ontbreken de militaire capaciteiten. Met de Britten en de Duitsers zal dus ook Nederland vertrekken nu de Navo heeft aangekondigd per 1 mei te beginnen met de terugtrekking van alle troepen.

Dus wat moeten de Europeanen met aanpalende regio’s die ten prooi vallen aan een mengeling van banditisme, jihadisme en anarchie? Frankrijk is al jaren militair actief in de Sahel, maar de Franse publieke opinie dreigt de moed te verliezen in deze strijd zonder winnaars, maar met veel verliezers. Ook alternatieve, niet-militaire oplossingen – al jaren de belofte van ‘soft power’ EU – bestaan voorlopig alleen op papier.

Bidens Afghanistan-besluit drukt de Europese bondgenoten dus keihard met hun neus op de feiten. Ze hebben geen greep op hun directe omgeving – niet diplomatiek en niet militair. Geen gebrek aan visionairs (‘strategische autonomie’), wel aan legionairs.
https://www.volkskrant.nl(...)r-tijdperk~b153034d/
  zaterdag 17 april 2021 @ 07:15:55 #9
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_199036812
"Tactics without strategy is the noise before defeat."
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
  zaterdag 17 april 2021 @ 07:55:10 #10
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_199036874
Weer een verloren oorlog voor het lijstje, het heeft dit keer maar 3.500 levens en tienduizenden gewonden gekost.

quote:
§1 Good afternoon. On my orders the United States military has begun strikes against al Qaeda terrorist training camps and military installations of the Taliban regime in Afghanistan.

§2 These carefully targeted actions are designed to disrupt the use of Afghanistan as a terrorist base of operations, and to attack the military capability of the Taliban regime.

§3 We are joined in this operation by our staunch friend, Great Britain. Other close friends, including Canada, Australia, Germany and France, have pledged forces as the operation unfolds.

§4 More than 40 countries in the Middle East, Africa, Europe and across Asia have granted air transit or landing rights. Many more have shared intelligence. We are supported by the collective will of the world.

§5 More than two weeks ago, I gave Taliban leaders a series of clear and specific demands: Close terrorist training camps; hand over leaders of the al Qaeda network; and return all foreign nationals, including American citizens, unjustly detained in your country. None of these demands were met. And now the Taliban will pay a price.

§6 By destroying camps and disrupting communication, we will make it more difficult for the terror network to train new recruits and coordinate their evil plans. Initially, the terrorists may burrow deeper into caves and other entrenched hiding places. Our military action is also designed to clear the way for sustained, comprehensive and relentless operations to drive them out and bring them to justice.
https://press.uchicago.edu/Misc/Chicago/481921texts.html
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
pi_199038265
Heb nog niet zo lang geleden de prijswinnende docu Restrepo gezien en de film The Outpost. Goed dat Amerika daar eindelijk weg is want zij waren een lachertje..totaal nutteloze aanwezigheid en verspilling van mensenlevens,geld en energie. Als ik dan sommige figuren in de media hoor verkondigen dat het misschien niet verstandig is om nu weg te gaan dan denk ik: welnee joh, het is een gebed zonder end.. gewoon wegwezen uit die troep.
  zaterdag 17 april 2021 @ 11:33:43 #12
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199038602
quote:
0s.gif Op woensdag 14 april 2021 01:52 schreef Amfoor_ het volgende:
De Taliban voorspelde dit al in 2001: Dat de VS misschien wel geld en manschappen heeft maar de Taliban de tijd, het was immers hun thuisland waar ze de strijd rustig eeuwen konden volhouden, terwijl het de VS alleen maar miljarden en manschappen zou kosten. Indrukwekkend dat een 'beweging' als winnaar uit de strijd is gekomen met het machtigste land ter wereld (die hierbij ook nog eens ondersteund werd door meer dan 40 landen met geld, logistiek en manschappen).
Klopt. Maar ja, ook Nederland had een bijzonder beroerd plan natuurlijk (twee jaar en daarna een verlenging van twee jaar. Daarna kwam er een kabinetscrisis over de volgende verlenging: Kabinetscrisis over het Uruzganbesluit.

Als je zoiets goed wil aanpakken moet je je daar voor minstens 40 jaar aan commiteren, je moet een complete generatie "overslaan".

En verder ben je als Nederlandse militair achteraf altijd de klos, dat zie je met bv. de treinkaping van de Punt, Srebrenica, Chora, etc. Achteraf vinden types als Liesbeth Zegveld altijd wel weer dingen om militairen aan het kruis te nagelen.
pi_199038795
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 11:33 schreef AchJa het volgende:

[..]

Klopt. Maar ja, ook Nederland had een bijzonder beroerd plan natuurlijk (twee jaar en daarna een verlenging van twee jaar. Daarna kwam er een kabinetscrisis over de volgende verlenging: Kabinetscrisis over het Uruzganbesluit.

Als je zoiets goed wil aanpakken moet je je daar voor minstens 40 jaar aan commiteren, je moet een complete generatie "overslaan".

En verder ben je als Nederlandse militair achteraf altijd de klos, dat zie je met bv. de treinkaping van de Punt, Srebrenica, Chora, etc. Achteraf vinden types als Liesbeth Zegveld altijd wel weer dingen om militairen aan het kruis te nagelen.
De enige reden dat Nl meedeed is om bondgenoot USA te pleasen. Vooraf weet je dat het een achterlijk idee is om ernaar toe te gaan, maar een land wordt nu eenmaal vaak geregeerd door idioten. Ik herinner me nog de teleurstelling toen een paar jaar na het vertrek uit Uruzgan bleek dat er weinig van wat de Hollanders hadden opgebouwd was overgebleven. Dat vond ik een mooi lesje in nederigheid. Het arrogante 'maakbaarheidsdenken' dat wordt doorgeprikt.
  zaterdag 17 april 2021 @ 11:53:10 #14
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199038940
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 11:44 schreef Pleun2011 het volgende:
De enige reden dat Nl meedeed is om bondgenoot USA te pleasen.
Mogen aanschuiven bij de G20, dat was de reden.

quote:
Vooraf weet je dat het een achterlijk idee is om ernaar toe te gaan, maar een land wordt nu eenmaal vaak geregeerd door idioten. Ik herinner me nog de teleurstelling toen een paar jaar na het vertrek uit Uruzgan bleek dat er weinig van wat de Hollanders hadden opgebouwd was overgebleven. Dat vond ik een mooi lesje in nederigheid. Het arrogante 'maakbaarheidsdenken' dat wordt doorgeprikt.
En dat is wat ik bedoel met je voor minstens 40 jaar commiteren aan zo'n taak. Als je denkt dat je het in een paar jaar geregeld hebt ben je niet helemaal jofel in je bovenkamer. Maar dat is de Nederlandse politiek ten voeten uit, korte termijn denken is het enige wat ze nog kunnen. Een strategische planning hebben ze nog nooit van gehoord. Dat maakt de huidige corona-crisis en de huidige staat van defensie ook pijnlijk duidelijk.

Maar goed, feitelijk was het ook een artikel 5 inzet.
pi_199039804
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 april 2021 11:53 schreef AchJa het volgende:
En dat is wat ik bedoel met je voor minstens 40 jaar commiteren aan zo'n taak. Als je denkt dat je het in een paar jaar geregeld hebt ben je niet helemaal jofel in je bovenkamer.
Als je de Russische invasie en bezetting van Afghanistan meetelt, dan kom je op zo'n 40 jaar. Ik vrees dan ook dat je eerder aan 400 jaar dient te denken dan aan 40 jaar.
  zaterdag 17 april 2021 @ 13:32:36 #16
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199039867
quote:
12s.gif Op zaterdag 17 april 2021 13:26 schreef intellectuele_user het volgende:

Als je de Russische invasie en bezetting van Afghanistan meetelt, dan kom je op zo'n 40 jaar. Ik vrees dan ook dat je eerder aan 400 jaar dient te denken dan aan 40 jaar.
Welke bezetting?

De Russische oorlog in A'stan duurde 10 jaar en de VS bemoeide zich er natuurlijk ook mee.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')