abonnement Unibet Coolblue
pi_198758484
Houden wij mensen elkaar niet veel te veel verantwoordelijk voor de dingen die we zeggen, doen en denken?
In het sociale verkeer zie je het veelvuldig: iemand doet of zegt iets, en meteen volgt een (zwaar) oordeel, er vanuit gaande dat iemand ten alle tijden heel bewust iets doet of zegt. Maar hoe bewust zijn we eigenlijk in the heat of the moment? Welke factoren spelen wel niet allemaal mee wat bepaalt welke actie tot stand komt, welke woorden, welke gedachten? Gaat dat alles niet volkomen automatisch wellicht?

In hoeverre is er sprake van een 'bewuste doener', waarvoor we elkaar in het dagelijks leven zo sterk lijken te houden? Bepalen we zelf werkelijk per moment onze acties, woorden en gedachten? Of lijkt dit maar zo?
Natuurlijk, dit lijkt op de eeuwige vraag: 'is er een vrije wil', en ja, daar komt het ook wel een beetje op neer, maar dat is te vaag en abstract soms m.i.

Is er een bewuste doener, of lijkt dit maar zo? Is er een werkelijke bestaansgrond om over jezelf of over een ander te oordelen, zoals zo veel gedaan wordt in het dagelijks leven? Of is dit misschien een vorm/uiting van onwetendheid?

Ik ben benieuwd.
Eens kijken
  maandag 29 maart 2021 @ 23:17:06 #2
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_198758690
Mensen hebben altijd een zondebok nodig.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  Boks-Chick maandag 29 maart 2021 @ 23:33:29 #3
118131 BrandX
BoksChick & CoffeeAddict
pi_198758874
Horn en halo is zo oud als de mensheid. En helaas zijn we eerder geneigd horn er op los te laten dan halo. Dat zal ongetwijfeld zijn oorsprong hebben in het overleven in de oudheid. Simpelweg alles wat anders is/lijkt/denkt/doet/zegt etc. is potentieel een grotere (be)dreiging dan alles wat eensgezind is/lijkt/denkt/doet/zegt etc.
lolwut
pi_198759633
Als je het over 'de bewuste doener' hebt dan heb je het mij inziens over een actie van iemand die doet omdat dat juist is, niet omdat het zo hoort of moet volgens een doctrine of maatschappelijke norm/traditie.

Als voorbeeld; ga je als mens normaal met je medemens om geef je om je medemens omdat je dat zo geleerd hebt of omdat dat voor jou het juiste is om te doen.
Of is het maar een ongelovige/gelovige, een buitenlander/kaas, enzoverder die niet tot jouw groep behoort? dan is er sprake van deling en zie je diegene niet meer als je medemens, je relatie met je medemens is dan verstoord door het beeld dat je hebt van de ander.
Daar ben je je dan natuurlijk niet bewust van, voor jou is dat de realiteit zoals het dat voor miljarden mensen is.
Daarom is de wereld waarin we leven zo vol van conflict en geweld en zijn 'bewuste doeners' zeer schaars.
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')