FOK!forum / Literatuur, Taal en Kunst / [boekrecensie] Lichtstadfamilie van Maurice van Turnhout
#ANONIEMzondag 21 maart 2021 @ 18:54
Lichtstadfamilie: een Eindhovense kroniek 1 - Kameraden (1968-1972) - Maurice van Turnhout

Lichtstadfamilie-1-kameraden-1968-1972-9789492538932-689x1024.jpg

quote:
Een fles gevuld met benzine. Een doosje stormlucifers. Met deze twee attributen staat Frans Hultermans bij de voortuin van zijn aartsvijand. Zijn bewegingen worden nauwgezet gevolgd door de man die de ‘Lenin van de Kruidenbuurt’ wordt genoemd.
Frans strijkt de lucifer af… Als lid van de maoïstische actiegroep Rode Jeugd komt Frans in opstand tegen de gevestigde orde. Het wereldwijde kapitalisme moet omver worden geworpen, te beginnen bij het Philips-concern, op een steenworp afstand van Frans’ ouderlijk huis te Eindhoven. De acties van revolutionair Frans vinden geen genade bij zijn vader, de aan carnaval verslaafde glasblazer Peer. ‘Wil je drie dagen per jaar gelijkheid?’ vraagt Frans aan Peer, ‘of wil je het 365 dagen per jaar?’ Kiest Frans voor de revolutie, of zoekt hij de weg terug naar huis? Kameraden (1968-1972) is het eerste deel van Lichtstadfamilie: een Eindhovense kroniek.
Dit drieluik van graphic novels, op historische gebeurtenissen geïnspireerd, vertelt het verhaal van drie generaties van de familie Hultermans. En van de stad waarin ze wonen en werken: Eindhoven, thuisstad van het Philips-imperium.
Speciaal voor FOK! heeft @Adrian4 een recensie geschreven , waarvoor dank!

De jaren 60 / 70 in Eindhoven: “Philips en onze familie zijn één. Ons huis? Philips. Onze school? Philips. Ons Mam doet boodschappen bij de winkels van Philips, ons pap heeft een seizoenskaart van PSV en dankzij het Philips pensioenfonds is hij tot zijn dood met de fabriek getrouwd. Philips laat nog net de zon niet opkomen.”. En dat terwijl de toekomstvisie van de jeugd in die tijd vrij uitzichtloos was. Als je niet voor voor Philips wilde werken kon je geen kant op. De jeugd ging zich afzetten tegen de ouders en dus ook tegen Philips, het grote boze kapitalisme. De Rode Jeugd in Eindhoven werd geboren.

Voor mij was de Rode Jeugd een onbekend deel van de geschiedenis van Eindhoven. De revoluties in de jaren 60 spreken mij wel heel erg aan, ik heb er al veel over gelezen. Ik vond het daarom super tof dat er een verhaal kwam over dit deel van de geschiedenis in de stad waar ik veel herinneringen heb. De Rode Jeugd is sowieso een goed ingredient voor een spannend verhaal en de makers van “De Lichtstadfamilie” hebben dit prachtig uitgewerkt in een graphic novel. Het boek ziet er mooi uit en het uiterlijk klopt helemaal bij het verhaal. De vrij donkere tekeningen maken het geheel een beetje grimmig.

De lichtstadfamilie is de familie van Franske Hultermans. Zijn pa Peer Hultermans is een zeer gewaardeerde glasblazer bij Philips en heeft een behoorlijk probleem met alcohol. Hij is getrouwd met Gondje Hultermans. De vader van Peer is ook glasblazer geweest bij Philips en is hierbij een oog kwijt geraakt. Peer heeft een nieuw oog voor hem geblazen en na de dood van zijn vader heeft dat oog een ereplek in het huis gekregen. Het oog heeft een prominente plek in het boek en komt steeds terug. Net als de omgekeerde gloeilamp op het hoofd van Peer als hij aan het tonproaten is. Dat vind ik toffe details. Frans heeft een zus, Agnes. Agnes is verloofd met Danny, die natuurlijk ook bij Philips werkt in de beeldbuizen fabriek. Franske heeft daarnaast nog een broertje Adri met suikerziekte. Frans wil Adri altijd beschermen.

Frans is inteligent en een echte puber die zichzelf afzet tegen zijn ouders. Zwager Danny heeft een baantje in de beeldbuizenfabriek voor hem geregeld, maar dat wil hij niet. De “Lenin van de Kruidenbuurt” komt op zijn pad en het avontuur lonkt bij de Rode Jeugd afdeling Eindhoven. De dwang naar avontuur en het puberale gedrag wordt verpakt in de ideologisch leer van Mao en Lenin. Rode Jeugd is Revolutie, alle macht aan het volk! Adri wordt ook meegesleept in het avontuur, tot grote ontzetting van zijn moeder.

Het is de eerste keer dat ik een graphic novel heb gelezen. Het is geen standaard chronologisch verhaal, wat ik eigenlijk wel verwacht had bij een graphic novel. Het maakte het af en toe best ingewikkeld om te achterhalen in welk tijdspad het verhaal zat. Ik heb daarom sommige delen meerdere keren moeten lezen om het goed te snappen. Het verhaal zat alleen wel echt heel knap in elkaar doordat het juist niet chronologisch verteld wordt. Doordat ik op het begin ook nog in de war raakte van de gezichten van de personages duurde het even voordat ik in het verhaal zat, maar dit wende erg snel. Dat veel personages in Eindhovens dialect praten vind ik geweldig, maar ik kan mij voorstellen dat het andere mensen irriteert.

Een aantal van de boeken in de referentielijst heb ik nu op mijn leeslijst gezet, want mijn interesse is gewekt. En naast het interessante onderwerp is het boek met heel veel liefde en passie gemaakt door Maurice van Turnhout (teksten) en Matijs van de Kerkhof (beelden). Die passie straalt het boek echt uit en daarom heeft het veel indruk op mij gemaakt. De volgende twee delen van deze triologie ga ik zeker kopen! Ik kan niet wachten.

Het boek bestellen kan hier: Paperback

Zelf ook eens een boekrecensie schrijven? Houd dit topic in de gaten: TTK / [schrijf ook recensies!] Het grote 'boeken aangeboden ter recensie' topic

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-03-2021 18:55:26 ]
Meridiaandinsdag 23 maart 2021 @ 20:11
Als je uit de buurt van Eindhoven komt lijkt het mij wel een must-read ja :Y, denk dat er vele generaties in/bij/rond Philips zijn opgegroeid en daardoor gevormd.

Leuk om te lezen dat er een graphic novel is gerecenseerd, originele aanpak bij dit verhaal.
Vivwoensdag 24 maart 2021 @ 15:39
Leuk @Adrian4 !

Ik kom uit 040 (en inderdaad: mijn opa en mijn vader hebben bij Philips gewerkt), maar de Rode Jeugd kende ik niet. :)