Smaak zit niet tussen je oren. Dat is een mix tussen opvoedingsfactoren en grotendeels genetisch. Moeilijke eters zijn vaak gewoon genetisch daarvoor aangelegd.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Is dit niet ook iets wat tussen je oren zit? Niet oneerbiedig bedoeld, maar ik denk dat wel. Hoe kun je nou groenten bijna altijd smerig vinden. Zoveel groenten, zoveel verschillende smaken en texturen. Zoveel manieren om ermee te combineren.
Wellicht niet 100% maar toch zeker wel deels.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:56 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Smaak zit niet tussen je oren. Dat is een mix tussen opvoedingsfactoren en grotendeels genetisch. Moeilijke eters zijn vaak gewoon genetisch daarvoor aangelegd.
Ik denk dat je zeker wel dingen die je eigenlijk vies vindt, kan ombuigen naar niet zo zeer lekker, maar wel naar te eten. Heeft gewoon te maken met een mindset.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:56 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Smaak zit niet tussen je oren. Dat is een mix tussen opvoedingsfactoren en grotendeels genetisch. Moeilijke eters zijn vaak gewoon genetisch daarvoor aangelegd.
Dit ja. Je moet bepaalde smaken echt vaker geproefd hebben als je denkt voordat je het waardeert. Dus blijf vooral dingen proeven en bereid groente op verschillende manieren: koken, wokken, ovenschotel of quiche, zoveel verschillende manieren en er is genoeg te vinden op internet.quote:Op zondag 7 maart 2021 11:05 schreef Kreator het volgende:
[..]
Je kunt jezelf ook trainen om dingen lekker te gaan vinden. Als je vijf tot tien keer iets eet, ga je het meer waarderen.
Verder verandert je smaak in de loop van je leven.
Correct. Voor veel mensen is dit in een studentenhuis gaan wonen of bij de schoonouders eten.quote:
Hoe drijf je zorgkosten omhoog Therapie volgen voor ditquote:Op zondag 7 maart 2021 12:06 schreef Quyxz_ het volgende:
[..]
Correct. Voor veel mensen is dit in een studentenhuis gaan wonen of bij de schoonouders eten.
Ik heb hetzelfde probleem met brood, maar ik eet inmiddels gewoon vrijwel geen brood meer.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:23 schreef roos94 het volgende:
Graag wil ik gezonder leven maar steeds lukt het me gewoon niet omdat ik "gezonde" dingen vaak vies vindt. Bijv ik probeer al een jaar volkoren brood te eten ipv altijd wit. Heb echt 10 verschillende geprobeerd ofzo ook van de bakker maar ik blijf het gewoon ranzig vinden (eet het wel)
Uit een ander deel:quote:,,Als je iets nieuws gaat eten is het handig om bij jezelf na te gaan wat voor associaties je hebt bij het product’’, legt Bob Cramwinckel uit. Cramwinckel, voormalig directeur en oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek, staat mij bij tijdens dit experiment met uitleg, adviezen en tips. Proeven helpt alleen als de associaties de goede kant opstaan. Staan de associaties de verkeerde kant op, dan heeft proeven ook geen zin, aldus Cramwinckel.
Beeldvorming heeft, net zoals je herinneringen, invloed op je persoonlijke beleving van smaak. Word ik er ziek van? Ga ik uit mijn mond stinken? Is het slecht voor me? Cramwinckel: ,,Het gaat om het verkrijgen van een goed, plezierig gevoel. Dat is iets wat je persoonlijk ervaart.”
Een plezierig gevoel is niet hoe ik mijn ervaring tijdens het eten van de lauwwarme kroket zou beschrijven. ,,Gezondheid is naar mijn idee ook het plezier wat je in eten hebt’’, vindt Cramwinckel. ,,Als je groenten met tegenzin eet of je walgt ervan, dan vind ik dat niet gezond.” Daarmee bedoelt hij niet je lichamelijke gezondheid - want daarvoor zijn groenten natuurlijk belangrijk - maar de geestelijke gesteldheid. ,,Als je iets tegen je zin in doet, dan werkt het helemaal niet.”
,,Je moet je realiseren dat je helemaal niet alles lekker hoeft te vinden”, geeft Cramwinckel me mee. ,,Proef niet met je zintuigen, maar vanuit je gevoelens en gedachten”, vervolgt mijn adviseur. Ofwel je associaties en ervaringen met een voedingsproduct.
,,Die zintuigen doen niets anders dan de informatie die jij zelf wilt hebben naar je toe te brengen.” Wat hij bedoelt: ,,Als je geïnteresseerd bent in moderne kunst, dan helpen je ogen om moderne kunst te verzamelen, te bekijken. Je ogen bepalen niet waar je naar kijkt, jij bepaalt waar je naar kijkt. Met smaak gaat dat net zo.”
'quote:,,Soms is het nodig om iets tien tot vijftien keer te proeven voordat je lichaam de smaak herkent en ook echt onthoudt'', legt diëtist Dominique Flink uit. Iedere smaakervaring, zowel de positieve als de negatieve, 'bewaar' je in je smaakgeheugen. ,,Dit smaakgeheugen kun je trainen en groter maken'', zegt Flink. Vandaar dat mensen nu iets lekker kunnen vinden wat ze vroeger bijvoorbeeld niet lustten, zo verklaart de diëtist.
Het kan ook aan de omgeving liggen of je iets lekker vindt of niet, weet Cramwinckel. ,,Stel, je bent op vakantie en je eet iets nieuws. Dat kan je op het moment heel lekker vinden. Dan ligt dat niet alleen maar aan het eten, maar ook omdat het vakantie is en je bent bijvoorbeeld in een prettige stemming'', vertelt hij. ,,Later denk je: lekker, laat ik het nog eens eten.''
Maar de smaakexpert vertelt me ook dat de verantwoordelijkheid voor mijn karige eetgewoonten niet alleen bij mij ligt. De tijd speelt ook een rol. ,,Je hebt de tijd natuurlijk een beetje tegen, want er zijn zo veel alternatieven'', vindt Cramwinckel. ,,Op het moment dat er maar heel weinig zijn of er is echt sprake van honger, dan word je gedwongen om te eten wat de pot schaft. Dat is nu niet zo, je kunt gewoon uitwijken. Je kunt zeggen: dit eet ik niet. En dan eet je gewoon wat anders.'
https://www.tubantia.nl/b(...)%2Fwww.google.com%2Fquote:Sinds een paar jaar is duidelijk dat haar jongste lijdt aan Arfid, een eetstoornis waarover volgens haar nog maar weinig bekend is.
De afkorting staat voor 'Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder', in het Nederlands 'vermijdende/beperkende voedselinnamestoornis'. Patiënten mijden eten met een bepaalde kleur, textuur of smaak, wat in veel gevallen na verloop van tijd leidt tot gewichtsverlies en sociaal isolement.
Het komt vaak voor in combinatie met autisme of ADHD. Over de oorzaken tast men nog in het duister, al worden erfelijke factoren en emotionele problemen als mogelijkheden genoemd en vermoeden wetenschappers dat opvoeding en persoonlijke eigenschappen er invloed op hebben.
Broccoli is gewoon vies, hoe je het ook maakt.quote:Op zondag 7 maart 2021 12:56 schreef Myraela het volgende:
Ik vind het heel vreemd als mensen zeggen dat ze alle groenten vies vinden. Er zijn vast smaken die je kunnen tegenstaan. Maar er zijn zoveel manieren om één groente klaar te maken, er zit vast wel iets tussen wat je wel lust.
Misschien hou je niet van gekookte broccoli, gooi het dan eens in de oven. Of eet je broccoli niet kaal, maar maak er een sausje bij, gooi het in een curry, maak er groenteburgers van of stamp het mee in een stamppot.
Door je aardappelen heen geprakt met veel jus, dan is het wel te doenquote:Op zondag 7 maart 2021 17:16 schreef Kreator het volgende:
[..]
Broccoli is gewoon vies, hoe je het ook maakt.
Alleen bij haar wierp het niet echt vruchten af:quote:Op zondag 7 maart 2021 15:37 schreef AgnesGru het volgende:
Dit topic doet me meteen denken aan een meisje wat een tijd terug een serie in het AD had, die lustte bijna niets en ging verschillende dingen proeven. Ook met filmpjes erbij.
vies, smerig, ranzig, vreten. Misschien kun je iets aan je taalgebruik doen waardoor je wat makkelijker van perspectief kan veranderen?quote:Op zondag 7 maart 2021 10:23 schreef roos94 het volgende:
Dit blijft voor mij echt een issue.
Ik heb nog een kinderlijke smaak (?) denk ik. Ik hoefde vroeger nooit iets te eten wat ik niet luste. Het liefst ontbijt ik met een witte boterham met chocopasta en een glas cola. Lunch ik met puddingbroodjes en als diner friet +kipnuggets.
Ik hou van alles wat vet, zout, suikervol en ongezond is. In een restaurant neem ik vaak het kindermenu.
Graag wil ik gezonder leven maar steeds lukt het me gewoon niet omdat ik "gezonde" dingen vaak vies vindt. Bijv ik probeer al een jaar volkoren brood te eten ipv altijd wit. Heb echt 10 verschillende geprobeerd ofzo ook van de bakker maar ik blijf het gewoon ranzig vinden (eet het wel)
Groenten vind ik ook bijna altijd smerig hoe het ook bereid is. Fruit lust ik wel.
Inb4 TS is viesdik neen, ik ben 1.76 en weeg 65 kilo, ben simpelweg gezegend met een slanke bouw ik kan alles vreten zonder aan te komen. Maar dit is juist ook een valkuil want heb uiteraard het e.e.a. aan organen in dit lijf zitten die misschien ook vitaminetekort hebben oid. En ik wens niet op mn 30e te sterven aan een hartstilstand.
Iemand tips?
quote:
Broccoli met een bak kaassaus eroverheenquote:Op zondag 7 maart 2021 17:16 schreef Kreator het volgende:
[..]
Broccoli is gewoon vies, hoe je het ook maakt.
Ja dat kan, mn vriendin lust ook echt bijna niks. Denk serieus dat dat komt door een niet ontwikkelde smaak ofzo. Want mn schoonouders aten vrijwel iedere dag hollandse pot, (en dan vaak idd letterlijk potjes van Hak) soms wat patat en het meest exotische was de chinees op de hoek.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Is dit niet ook iets wat tussen je oren zit? Niet oneerbiedig bedoeld, maar ik denk dat wel. Hoe kun je nou groenten bijna altijd smerig vinden. Zoveel groenten, zoveel verschillende smaken en texturen. Zoveel manieren om ermee te combineren.
Toen heb ik wel gezond gegeten maar dan heb je ook een sterke motivatie. Nu nietquote:Op maandag 8 maart 2021 12:56 schreef Doedezemaar het volgende:
Wat ik niet zo goed snap is dat je dit niet tijdens je zwangerschap met een arts of iemand anders die jou heeft begeleid hebt besproken.
Jawel. Je kind het goede voorbeeld geven.quote:Op maandag 8 maart 2021 22:11 schreef roos94 het volgende:
[..]
Toen heb ik wel gezond gegeten maar dan heb je ook een sterke motivatie. Nu niet
Dat is nu nog niet aan de orde maar daarom ben ik ermee bezigquote:Op maandag 8 maart 2021 22:13 schreef Sunshine1982 het volgende:
[..]
Jawel. Je kind het goede voorbeeld geven.
Is in principe niet echt ongezond... Wat ongezond is, is je hier mee volproppen en op je luie reet blijven zitten.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:23 schreef roos94 het volgende:
Ik hou van alles wat vet, zout, suikervol en ongezond is.
Inderdaad, gepureerd in pastasaus hoef je amper verschil te proeven ten opzichte van een minder groenterijke pastasaus.quote:Op maandag 8 maart 2021 19:25 schreef Bleie het volgende:
En als je groentes verwerkt in pastasaus, of soep of zo?
Wat at je toen wel? En vond je wel lekker en wat niet?quote:Op maandag 8 maart 2021 22:11 schreef roos94 het volgende:
[..]
Toen heb ik wel gezond gegeten maar dan heb je ook een sterke motivatie. Nu niet
Dus je krijgt het alleen maar weg door die bak kaassaus eroverheen te gooienquote:Op maandag 8 maart 2021 10:51 schreef junkiesietze het volgende:
Broccoli met een bak kaassaus eroverheen
Neehoor, geraspte kaas eroverheen is ook goedquote:Op dinsdag 16 maart 2021 09:51 schreef Nine. het volgende:
[..]
Dus je krijgt het alleen maar weg door die bak kaassaus eroverheen te gooien
Precies. Wat nou als je begint met groente door een smoothie te doen? En dat bijv. als ontbijt of lunch nemen? Ik vind dat je dan bijna die groente niet proeft, als je er bijvoorbeeld wat zoet fruit bij in dondert (banaan, ananas, aardbeien of zo).quote:Op zondag 7 maart 2021 10:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Is dit niet ook iets wat tussen je oren zit? Niet oneerbiedig bedoeld, maar ik denk dat wel. Hoe kun je nou groenten bijna altijd smerig vinden. Zoveel groenten, zoveel verschillende smaken en texturen. Zoveel manieren om ermee te combineren.
En what about jezelf? Je vind het prima om je eigen lichaam dan maar vol te stouwen met troep en bijv. vitaminetekorten te krijgen?quote:Op maandag 8 maart 2021 22:11 schreef roos94 het volgende:
[..]
Toen heb ik wel gezond gegeten maar dan heb je ook een sterke motivatie. Nu niet
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |