Die appelsap aflevering was wel super interessant. Altijd al afgevraagd hoe het '100% sap' kon zijn en toch totaal anders dan echte appelsap.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:01 schreef Jordy-B het volgende:
Ik denk dat het verstandig is als je je dingen afvraagt, je dat dan ook gaat uitzoeken. Nu zit je jezelf flauwekul aan te praten.
Water is niet droog. De concentraties mineralen verschillen van bron tot bron. Grondwater in Drenthe heeft een erg hoog ijzergehalte. Daarom kleuren de sloten langs de akkers oranje en heeft de aanslag in de voegen van de douche een kenmerkende bruine kleur. Het water bevat er niet zoveel kalk.
Dus als je flessenwater met kalk maar zonder ijzer drinkt, dan smaakt dat heel anders.
Grofweg heb je van de natuurlijke suikers twee soorten: glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtsuiker). Bij tafelsuiker is een glucosemolecuul en een fructosemolecuul aan elkaar verbonden. Dat combinatiemolecuul wordt sacharose genoemd.
Uit suikerbieten, suikerriet en palm haal je sacharose.
Bij het verteren daarvan breken enzymen in je lichaam de moleculen eerst tot losse glucose en fructose.
Je kan dat ook al tijdens de suikerverwerking doen. Zo'n mengsel van losse glucose en fructose noem je invertsuiker.
In Amerika verbouwen ze veel maïs. Daar kan je ook de suikers uithalen, maar dat komt eruit als glucose-fructosestroop. Dat is hetzelfde als invertsuiker, behalve dat de verhouding tussen glucose en fructose niet 50:50 hoeft te zijn. Voor snoep en gebak gebruiken ze glucose-fructosestroop met glucose en fructose in een verhouding van 56% en 44%. Voor frisdrank gebruiken ze 45% en 55%.
Het is uiteindelijk dus allemaal hetzelfde, maar de clue zit hem in de verhoudingen. Fructose is wat zoeter en wordt gelinkt aan diabetes, maar dat gebeurt vooral als je iedere dag drie liter cola drinkt, en dan is dat beetje extra fructose niet je grootste probleem.
Vruchtensap bevat van zichzelf al losse glucose en fructose in verschillende verhoudingen, waarbij bijvoorbeeld appel(sap) vrij veel fructose bevat. Ik zou me dus absoluut geen zorgen maken over de toevoeging van glucose-fructosestroop in vruchtensap. Als je je er maar bewust van bent dat als je niet teveel suikers binnen wil krijgen, je überhaupt geen vruchtensap moet drinken, maar veel beter gewoon het fruit kan eten. Dan krijg je ook de vezels binnen.
En dan laat ik er verder buiten hoe ruim het begrip "van natuurlijk sap" kan zijn, maar kijk dan bijvoorbeeld naar de Keuringsdienst van waarde over appelsap.
Limonade is frisdrank. Dat je er zelf het water bij doet, verandert daar niks aan.
Nee die is ook goed geloof ik, grenadine van de Aldi heb ik nu, iets goedkoper en geen zoetstoffen.quote:Op maandag 8 maart 2021 11:29 schreef Yinny het volgende:
Karvan Cevitam? Ik weet dat het siroop is, maar er staan geen kunstmatige zoetstoffen op de lijst.
Ik vind de ijsthee varianten lekker voor soms.
Oja Oranginaquote:Op zondag 7 maart 2021 10:31 schreef JDx het volgende:
Vraag 2, ok ik ben dus niet de enige.
Vraag 1, wie weet naast Orangina nog meer lekkere drankjes met alleen suiker?
Klopt, dronk vroeger vaak wodka cassis, maar ben gestopt met drinken, althans dat probeer ik, vandaar dat ik steeds (vooral in het weekend) volop op zoek ben naar lekkere alcoholvrije dranken.quote:Op maandag 8 maart 2021 13:29 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Oja Orangina
Verder is Fanta Cassis nog vrij.
Je hebt in duitsland wel veel van dit soort frisdranken (tenninste meer dan hier in nederland) waar de suiker enkel uit het fruit komt.quote:Op zondag 7 maart 2021 10:31 schreef JDx het volgende:
Vraag 2, ok ik ben dus niet de enige.
Vraag 1, wie weet naast Orangina nog meer lekkere drankjes met alleen suiker?
Ja lekker is het niet, gewoon de minst ranzigequote:Op maandag 8 maart 2021 19:11 schreef 111210 het volgende:
[..]
Je hebt in duitsland wel veel van dit soort frisdranken (tenninste meer dan hier in nederland) waar de suiker enkel uit het fruit komt.
Geen idee wat de namen ervan zijn.
Overigens vind ik stevia ook smerig, heeft een soort bittere nasmaak
Wow dat wist ik ook niet, zit gelukkig alleen in bijv Peijnenburg Zero, ik koop sowieso geen zero.quote:Voor mensen is xylitol veilig, maar voor huisdieren is het levensgevaarlijk. Een kleine hoeveelheid kan al leiden tot ernstige klachten. Je huisdier kan zelfs doodgaan. Kijk vooral uit met ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers. Hier zit vaak xylitol in.
alcoholvrij bier is frisdrank zonder zoetstoffen.quote:Op maandag 8 maart 2021 13:43 schreef JDx het volgende:
[..]
Klopt, dronk vroeger vaak wodka cassis, maar ben gestopt met drinken, althans dat probeer ik, vandaar dat ik steeds (vooral in het weekend) volop op zoek ben naar lekkere alcoholvrije dranken.
Lust geen bierquote:Op maandag 8 maart 2021 20:56 schreef Jordy-B het volgende:
[..]
alcoholvrij bier is frisdrank zonder zoetstoffen.
En ginger-ale kan je zelf maken, dan weet je wat erin zit. Suikerstroopje maken, gember en citroen en/of citroenzuur erin, even doorkoken, zeven/filteren en in een fles gooien. Aanlengen met (prik)water naar smaak. Heeft echt een goede bite door de gember.
Niet gezond, maar je weet precies wat erin zit.
Begin van de zomer kan je zo ook vlierbloesemsiroop maken, maar dan dus met vlier in plaats van gember. Vlier groeit overal in gemeenteplantsoenen en niemand mist een emmertje bloesem.
Alcoholvrij bier is geen bier.quote:
Nou kom deze jongen maar ophalenquote:Op zondag 7 maart 2021 08:10 schreef JDx het volgende:
is het meeste water uit flesjes zelfs erg droog
Mijn collega's zeiden altijd: "the water here tastes like liquid dust", dus haal het hele bedrijf maar op dan.quote:Op dinsdag 9 maart 2021 13:44 schreef No239SquadronRAF het volgende:
[..]
Nou kom deze jongen maar ophalen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |