Ja dat snap ik ook wel weer, ik vroeg me ook al af hoe tempex dan precies zou functioneren in de natuur. En zeker in zo'n mooi gebied als waar jullie wonen...quote:Op donderdag 16 september 2021 21:04 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Een bestratingsmannetje dat we over de vloer hadden, was er erg sceptisch over. Het enige wat echt helpt, was volgens hem onderheien. Ik vind het zelf onprettig om tempex toe te voegen aan de natuur. En daar komt bij dat grondwerk bij ons in de regel veel werk is en dus veel kost. (De vorige bewoner heeft op bepaalde plekken met piepschuim gewerkt. Doffe ellende. Alles is alsnog verzakt en ik kom al jaren overal korrels piepschuim tegen.)
Ik merk trouwens meer en meer dat ik geen zin heb in een bedrijf dat met grof materieel m'n tuin om zeep helpt. Het liefst zou ik zelf iets maken, maar ik heb geen idee hoe ik alles wat al in de grond zit er ooit uit krijg (denk aan enorme betonnen randen). Misschien moet ik daar dan maar iemand voor inhuren die met klein materieel werkt.
Vergeet niet dat de houtprijzen echt achterlijk zijn. Ik ken de offerte verder niet, maar zou goed kunnen dat het daardoor komt. Wellicht draait daardoor de prijs bij als de materiaalprijzen zakken.quote:Op donderdag 16 september 2021 20:09 schreef Claudia_x het volgende:
Ik heb iemand over de vloer gehad om een offerte te maken voor een vlonderterras bij het huis, inclusief een pad langs de garage. Een ruwe schatting was 15.000 euro. Ik ben me rot geschrokken - is dat een reële prijs?
Nu voel ik me wat moedeloos. Bestraten kan niet omdat tegels verzakken. Een vlonderterras is duur. Halfverharding is iets minder duur maar ook nog steeds erg prijzig. Een vlonderterras gaat een jaar of 20 mee. Halfverharding moet je zelf steeds aanvullen. Ik zie eigenlijk geen echt goede optie meer.
De Volgermeerpolder is m'n voorbeeld. Alle ellende weghalen zou onbetaalbaar zijn. En dus laten we de ellende zoveel mogelijk mogelijk met rust en bouwen we erop verder. De bloemenweide is daar een voorbeeld van: het zou een enorme klus zijn om het landbouwplastic, de stenen en het glas onder de grond weg te halen. We laten dat zitten en profiteren van het unieke ecosysteem dat erdoor is ontstaan.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:09 schreef yinu het volgende:
[..]
Ja dat snap ik ook wel weer, ik vroeg me ook al af hoe tempex dan precies zou functioneren in de natuur. En zeker in zo'n mooi gebied als waar jullie wonen...
Hij had het over 4 meter. (Hij heeft laatst een vlonder gebouwd bij een van onze buren.)quote:Op donderdag 16 september 2021 21:21 schreef bleiblei het volgende:
Verder is de grote vraag hoe diep ze de palen van de vlonder de grond in moeten duwen. Kan mij voorstellen dat dat een heel eind is. En dat zal vast ook niet goedkoop zijn.
Je, dat doe je niet met een grondboorquote:
En ik vraag me af of planken van composiet niet een optie zijn. Ben ik vergeten naar te vragen.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:23 schreef bleiblei het volgende:
Wat wellicht scheelt is een vlonderterras met gecoate stalen palen in de grond? Dat gaat wel langer mee dan 20 jaar. Hoeft tegen die tijd alleen het dek opnieuw. Ook niet goedkoop, maar scheelt al een hoop.
4 meter diep hequote:Op donderdag 16 september 2021 21:23 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Zouden schroefpalen een optie zijn die kun je goed zelf met de hand in de grond krijgen, hebben wij gebruikt voor het plateau naast het water waar de warmtepomp opstaat en onze vlonder op gaat steunen. Op deze schroefpalen kunnen dan de balken onder de vlonder steunen, hoogteverschil kun je laten af of oplopen of trapsgewijs (minder problemen met gladheid) oplossen.
Heb ik gevraagd en volgens hem zijn ze niet geschikt voor veengrond. Ik kan ook nog eens het schroefpalenbedrijf direct benaderen voor advies.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:28 schreef SV-tje het volgende:
Zouden schroefpalen een optie zijn die kun je goed zelf met de hand in de grond krijgen, hebben wij gebruikt voor het plateau naast het water waar de warmtepomp opstaat en onze vlonder op gaat steunen. Op deze schroefpalen kunnen dan de balken onder de vlonder steunen, hoogteverschil kun je laten af of oplopen of trapsgewijs (minder problemen met gladheid) oplossen.
Nou, dat valt tegen nowadaysquote:Op donderdag 16 september 2021 21:33 schreef Claudia_x het volgende:
M'n droom was eigenlijk om ook een steiger te laten maken tegen de gehele waterkant. De totale kosten zouden dan de 20k ruimschoots overschrijden. Ik denk dat we op 25k uit zouden komen. Wat een bedrag, joh! In mijn beleving kun je daar een klein huis van bouwen.
Ja dat probeer ik met mijn tuin ook te doen. Voormalige oprit, er hebben van allerlei opslagtanks in gezeten en er heeft hier jarenlang een garagebedrijf gezeten dus veel puin, zand, troep en vervuiling in de grond. In overleg met ecologisch hovenier alles gewoon laten zitten, bovenop het zand wat aarde/compost aangebracht en gemengd, en de planten doen de rest van het werk. En mulchen. Veel inheemse planten doen het juist heel goed op die arme grond.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:22 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
De Volgermeerpolder is m'n voorbeeld. Alle ellende weghalen zou onbetaalbaar zijn. En dus laten we de ellende zoveel mogelijk mogelijk met rust en bouwen we erop verder. De bloemenweide is daar een voorbeeld van: het zou een enorme klus zijn om het landbouwplastic, de stenen en het glas onder de grond weg te halen. We laten dat zitten en profiteren van het unieke ecosysteem dat erdoor is ontstaan.
Zou er ook een soort ecologisch grondwerkersbedrijf bestaan? Ik kijk wel eens filmpjes van zo'n ecologisch hovenier die heel veel doet met puin en daar keerwandjes van bouwt. Misschien is er ook zo iemand die weet hoe jouw grondsoort werkt?quote:Eigenlijk zouden we ook zoiets moeten doen met het terras en de paden. De twee belangrijkste complicerende factoren zijn:
- de hoogteverschillen tussen de gebouwen en de tuin
- het feit dat de grond voortdurend verzakt
We zouden bijvoorbeeld een soort keerwand moeten hebben om een terras te maken dat precies aansluit op de vouwdeur achter ons huis. Maar hoe ga ik in hemelsnaam zoiets maken? Aan instructiefilmpjes heb ik niet zoveel, want ik wil de grond juist zoveel mogelijk met rust laten en in filmpjes wordt steevast uitgegaan van bepaalde grondwerkzaamheden.
Hehe, true.quote:
Dat vind ik een geweldige suggestie!quote:Op donderdag 16 september 2021 21:39 schreef yinu het volgende:
Zou er ook een soort ecologisch grondwerkersbedrijf bestaan? Ik kijk wel eens filmpjes van zo'n ecologisch hovenier die heel veel doet met puin en daar keerwandjes van bouwt. Misschien is er ook zo iemand die weet hoe jouw grondsoort werkt?
Hier ben je wel tegenstrijdig. Als je arme grond wil moet je juist niet mulchen. Er schijnen trouwens ook planten zijn die grond reinigen van chemische troep als lood en kwik. Ook die moet je niet mulchen (want dan zit het weer in de grond) maar afvoeren als chemisch afval. Je grond wordt er wel door gereinigd. Ze doen dat hier in de regio ergens om grond waar een verzinken heeft gezeten te reinigen.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:39 schreef yinu het volgende:
[..]
Ja dat probeer ik met mijn tuin ook te doen. Voormalige oprit, er hebben van allerlei opslagtanks in gezeten en er heeft hier jarenlang een garagebedrijf gezeten dus veel puin, zand, troep en vervuiling in de grond. In overleg met ecologisch hovenier alles gewoon laten zitten, bovenop het zand wat aarde/compost aangebracht en gemengd, en de planten doen de rest van het werk. En mulchen. Veel inheemse planten doen het juist heel goed op die arme grond.
[..]
Mja, passief inkomen op basis van vermogen fixen staat haaks op geld uitgeven jaquote:Op donderdag 16 september 2021 21:39 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Hehe, true.
Ik ben zelf niet zo heel moeilijk met geld, maar 10k is wel een mentale grens. Dan zie ik dat onze andere droom om een passief inkomen te genereren en geen fuck meer te doen in het gedrang komt. 't Is een kwestie van keuzes maken: leven met een verzakt terras dat je zo nu en dan wat oplapt of een strakke, comfortabele tuininrichting.
Ja klopt, maar ik hoef ook niet alle grond voor altijd arm te houden... sommige stukjes mogen wel 'van nature' wat rijker worden.quote:Op donderdag 16 september 2021 21:43 schreef bleiblei het volgende:
[..]
Hier ben je wel tegenstrijdig. Als je arme grond wil moet je juist niet mulchen. Er schijnen trouwens ook planten zijn die grond reinigen van chemische troep als lood en kwik. Ook die moet je niet mulchen (want dan zit het weer in de grond) maar afvoeren als chemisch afval. Je grond wordt er wel door gereinigd. Ze doen dat hier in de regio ergens om grond waar een verzinken heeft gezeten te reinigen.
Maar goed, dat helpt niet tegen landbouwplastic, puin en glas. Mensen die dat onder de grond stoppen mogen ze van mij kielhalen.
Oh ja hij heet Loek Gorris (ik moest even zoeken, hij is in het bloemen-en-planten-in-eigen-tuin-topic ook wel eens voorbij gekomen)quote:Op donderdag 16 september 2021 21:41 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Dat vind ik een geweldige suggestie!
Snap ik. Wordt heel mooi, denk ik!quote:Op vrijdag 17 september 2021 10:07 schreef Jagärtrut het volgende:
Dat vind ik wel mooi, Claudia. Onze tuin ligt hoger dan het terras en het huis (40 cm). Daar hebben we nu toch L elementen tegen gezet, ookal vind ik het ook niet mooi, maar het was de meest economische keuze. Voor aanleggen van bestrating waren we al flink wat geld kwijt. Mijn plan is om boven die L elementen een aantal hangplanten neer te zetten, met het idee van een rotstuin in het achterhoofd...
Bij ons drongen ze er toch erg op aan om die L-elementen te gebruiken, omdat we op het laagste punt van een heuvel zitten, en de grond als het nat is toch erg gaat drukken.quote:Op vrijdag 17 september 2021 10:15 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Snap ik. Wordt heel mooi, denk ik!
Ik heb zelf ook de L-elementen overwogen, maar het nadeel is dat alles hier wegzakt en ophogen niet gaat zonder alles weer weg te halen en opnieuw aan te brengen. Het aardige van een wat 'slordiger' stapelmuurtje lijkt me dat je nog eens wat erbij kunt stapelen. Een van de vragen die ik heb, is of zoiets stabiel genoeg wordt. Maar goed, we hebben ook weer niet met een enorme hoogte te maken.
Iets anders wat ik hoop, is dat door planten te integreren in het muurtje de wortels de grond bij elkaar houden en daardoor het verzakken wordt tegengegaan. Zo werkt dat bij ons achterin de tuin ook: het riet en de gele lis houden de grond intact. Of dat in de praktijk ook zo werkt met een stapelmuurtje weet ik niet. Stenen zijn ontzettend zwaar en daarmee verzakt de grond mogelijk juist nog sneller.
Een regulier aanlegbedrijf, denk ik? Die lui van de Wilde Weelde hebben een informatieblad over muren stapelen samengesteld. Daar staat ook technische informatie in. Het is niet zo dat ze zomaar wat doen.quote:Op vrijdag 17 september 2021 10:38 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Bij ons drongen ze er toch erg op aan om die L-elementen te gebruiken, omdat we op het laagste punt van een heuvel zitten, en de grond als het nat is toch erg gaat drukken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |