Grote winkelketens laten medewerkers niet-gewerkte uren inhalen ondanks overheidssteunquote:
Grote winkelketens ontvangen tijdens de lockdown miljoenen subsidie om hun personeel in dienst te houden. De ketens verplichten hun werknemers om nu minder te werken en die uren, als ze weer open mogen, onbetaald in te halen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en De Groene Amsterdammer.
Uren inleveren
Na de sluiting van de essentiėle winkels afgelopen december, was er minder werk, vertelt Jolanda. Zij werkt al 20 jaar bij de Wibra. "We kregen een mail waarin stond dat we 35 procent van onze uren moesten inleveren." Jolanda heeft een contract van 20 uur en moet daar nu 7 uur van inleveren. Die uren moet ze inhalen als de winkel weer open gaat, maar daarvoor zal ze niet meer betaald krijgen.
Jolanda is teleurgesteld in haar werkgever, bij wie ze zich normaal gesproken zo thuisvoelt. De Wibra, die vele miljoenen coronasubsidie krijgt om werknemers tijdens de lockdown in dienst te houden, wil diezelfde werknemers verplichten om tientallen uren gratis te komen werken als de winkels weer opengaan, terwijl de uren voor een heel fors deel al betaald zijn door de belastingbetaler via de NOW-regeling.
Gemiddelde arbeidstijd
De Wibra beroept zich op de cao van de sector Winkelstraat. Daarin is sprake van arbeidscontracten met een gemiddelde arbeidstijd, waarvan maar liefst 35 procent kan worden afgeweken. Dat doet men met min- en plusuren.
Aan het einde van het jaar moeten die weer in balans zijn. Werknemers krijgen een vast salaris, maar vullen de uren flexibel in, zodat meer rekening gehouden kan worden met drukte.
Recht op loon
"Je kunt je afvragen of die cao voor deze situatie geschreven is", zegt arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van DAS Rechtsbijstand. "Als iemand zonder zijn of haar eigen schuld de uren niet kan maken die hij of zij wel wil maken, en deze na maanden moet inhalen, kan je je afvragen of het redelijk is. Uitgangspunt in de wet is dat je recht hebt op loon, ook als je niet werkt, tenzij niet werken jouw schuld is."
Vooral als die winkel van de overheid subsidie krijgt om mensen in dienst te houden, voegt Besselink eraan toe. "In de wet staat namelijk dat de werknemer recht heeft op loon, ook als er niet wordt gewerkt. Een werknemer kan nu niet deze gevolgen op zijn bordje krijgen."
https://eenvandaag.avrotr(...)anks-overheidssteun/https://www.nrc.nl/nieuws(...)na-lockdown-a4032885----------------------------------------------------------------------------------------------
Dus voor elke 3 weken die ze nu verplicht vrij zijn, bouwen ze 1 week aan verplichte min-uren op. Straks in de zomer mogen ze dus heel veel extra GRATIS overwerken, en de uitzendkrachten die normaal in de zomer ingehuurd zouden worden, worden dat dit jaar dus niet. Dus eigenlijk negatief voor iedereen behalve de directie.
En dat alles ondanks dat er gewoon geld binnen komt vanuit de overheidssteun.
Bizar. Je wilt daar niet werken nu.
Op vrijdag 4 november 2011 09:39 schreef Blik het volgende:
"Sinds wanneer is maart de derde maand van het jaar?"
61% van alle statistieken zijn nutteloos.
Vind je dat ik een internet verdien? Klik hier!