FOK!forum / Klussen & Wonen / Worteldoek leggen
Shpodinsdag 23 februari 2021 @ 13:20
Ik ben de voortuin wat op aan ‘t knappen. Gaan er borders maken van stapelblokken.

Hier voor moet ik eerst wat split (wat op worteldoek ligt) weg scheppen. Echter kom ik zojuist erachter dat op plaatsen vuilniszakken zijn gebruikt ipv doek. Hier wil ik echter worteldoek voor terug leggen. Maar helaas valt nu de grind door de vuilniszakken in de grond/zand.

Kan ik dit laten liggen en goed aanstampen of moet ik dit (de grind/split) eerst zo veel mogelijk verwijderen uit de grond voordat ik nieuw worteldoek eroverheen leg?
bleibleidinsdag 23 februari 2021 @ 13:54
Neejoh, kan je gewoon laten liggen en daar weer worteldoek overheen.
ToTdinsdag 23 februari 2021 @ 15:31
Kun je gewoon laten liggen, maar blijft er wel genoeg over voor een dekkende laag op het worteldoek?
Ikzelf heb een oude emmer gepakt waar ik allemaal kleine gaatjes in geboord heb, waar ik het mengsel van aarde en split in gegooid heb. Beetje schudden en draaien enzo zodat het droge grond door de gaatjes naar buiten valt, zodat je de steentjes overhoudt.

Da's natuurlijk weer niet nodig als je dezelfde split nog steeds bij de bouwmarkt of zo kunt krijgen, maar ik doe dit ook om het split wat op het worteldoek ligt wat "op te frissen"; je krijgt snel veel zand er in wat er snel grauw en smoezelig uit ziet, en onkruid schiet ook sneller wortel tussen het split als er veel aarde en troep tussen ligt.
Even "zeven" in een emmer met gaatjes en je hebt weer fris, schoon grind/split waar onkruid niet snel wortel schiet.

Heb ik ook eens gedaan toen ik een huis ging verkopen. Mensen verklaarden me voor gek "Alsof kopers je huis niet willen hebben als het split niet gezeefd is!", maar de uiteindelijke kopers zeiden wel dat de boel er mooi fris uitzag tijdens de bezichtiging. ^O^
Barry1986dinsdag 23 februari 2021 @ 16:17
.

[ Bericht 50% gewijzigd door Barry1986 op 23-02-2021 16:18:08 ]
qajariaqdinsdag 23 februari 2021 @ 17:16
Begrijp ik dat je een soort van plantenbakken wilt maken? Dan kan je alles laten liggen en er plant aarde bovenop doen. Watert het lekker af. Alleen bij droogte moet je iets vaker water geven.