-Knoflook, zowel vers als poeder. Dat laatste is lang niet van elk merk geschikt. Ik haal het bij de Toko, en gebruik het poeder eigenlijk alleen bij vlees.
-Oregano. Pizza, alles met tomaten, veel salades, en veel oven groenteschotels. Airfryer liefhebbers moeten uitkijken, het wordt opgezogen en verbrand.
-Peper. Liefst uit een molen, maar de ultrafijne poeder die je standaard koopt heb je ook nodig. En als je peper lekker vindt: de peperkorrels op sap van oa Carbonel oid zijn een verrijking voor pizza, jus, ovenschotels
-Kerrie. En dan het liefst de zakjes Masaka kerrie die in het orient pad bij de AH liggen. Lekker met vlees, aardappelen en voor een sausje.
-Als je zelf stooft: laurierblaadjes en jeneverbessen.
-Stegeman kipkruiden. Zijn niet alleen lekker op kip, maar deze kruiden kunnen op zo'n beetje alles waar je Aromat ook op kan strooien. Tot tomaten op brood an toe.
-Vers: Basilicum. Staat een plant op mijn balkon, en die gaat door zo'n beetje alle combinaties waar vlees en vocht samengaan.
-Vers: Rosemarijn. Idem op mijn balkon, is lekker bij vlees, aardappels en alle gerechten waar je wijn inflikkert.
-Vers: Tijm. Ja, groeit ook op mijn balkon. Vlees, vis, gevogelte, aardappels, courgettes.. Tijm is een wat subtielere bijsmaak, en kan bij heel veel dingen.
Overigens: let bij de AH eens op de Oregano. Staat een kiloprijs bij het potje, en daar ga je van schrikken. (>50 euro, ik meen zelfs meer dan 100 euro). Bij een gewone Toko haal je je kruiden in bakjes die veel groter zijn (zelf even potje regelen, Markplaats, Dille Kamille oid) en je bespaart meer dan 75% op de kosten. Vaak zijn de bakjes (zelfde maat als shoarmaboer-sausbakjes) goedkoper dan de potjes bij de AH, en je kunt zo'n potje 3 keer vullen van dat bakje. Wel donker bewaren.
Enne..
quote:
Slechte koks verhullen alle smaak met kruiden terwijl veel groentes al een hele lekkere smaak van zichzelf hebben als je het goed bereid.
is onzin. Sowieso een drogreden ("als je het goed bereid") in de valse soort, maar gewoon niet waar. Vrijwel alle recepten die iedereen gebruikt bestaan uit basis-voedingsmiddelen en smaakmakers. Aardappelen (= ook groenten) eet je net als rijst of pasta als vulling, en die geef je smaak. Hoe beter je een smaak weet neer te zetten met kruiden, des te minder zout heb je nodig om een interessante smaak te creëren. En bijvoorbeeld kip en bloemkool ook. Kun je op veel manieren bereiden (tot rauw aan toe, al zou ik dat bij kip niet doen) Veel bereidingen (bijvoorbeeld koken) leveren niet veel extra smaak op. Bakken wel, maar dan nog zal ongeveer iedereen er een smaakkie bij willen. En daar is Masale Kerrie voor uitgevonden!