Wanneer je ook voor staal wilt gaan kan ik je Turk pannen adviseren... Is oud Duits merk, mooie pannen, betaalbaar en super kwaliteit... Vind je wel op Amazon...
En ja die moet je net als gietijzer inbranden... Sommige zijn al pre seasoned, dus al ingebrand af fabriek.
Dat moet je dus even checken. Zijn ze dat niet zoals de Turk dan zit er af fabriek een waslaag op die je eerst moet afwassen.
Daarna inbranden...
Over dat inbranden wordt vaak moeilijk gedaan maar dat is het niet. Neem dan bv. druivenpit olie, dat is goedkoop, kan hoge temperatuur aan en stinkt niet zo... Gooi dun laagje olie in de pan en stook het op tot het begint te roken. Dan gooi je er stukjes rauwe aardappel in tot de hele boden bedekt is en een eetlepel zout. Bak de aardappels goed door en door bruin en gaar op hoog vuur en gooi ze regelmatig om. Daarna flikker je ze weg of als je van bruine zoute aardappel houd vreet je het op. Laat de pan afkoelen en was af met heet water. En je bent eigenlijk al klaar, de pan is ingebrand. Wrijf 'm weer in met doekje olie en zet op droge plek weg. Hang ze ergens op..
En telkens wanneer je hem gebruikt wordt ie alleen maar beter. Alleen maar met heet water wassen. Staal en Gietijzer gebruik je alleen voor gerechten die hoge temperatuur nodig hebben of aankunnen met name vleesgerechten. Het is dan ook meestal een te lage temperatuur dat het gaat kleven en daarna aanbakken. Is de pan heet genoeg dan pas vlees er in en laten liggen totdat het vanzelf loslaat. Even met de pan bewegen, plakt het nog aan de bodem niet aankomen en nog even door bakken. Kun je met de pan bewegen het vlees over de bodem schuiven dan pas omdraaien. En een eitje bakken in een stalen of gietijzeren pan is leuk, maar een beetje over de top en energie verspillen. Zo'n pan staat gemiddeld wat langer op het vuur om heet genoeg te worden. Eitje bakken doe het gemakkelijkst lekker snel in een
Tefal pannetje.
Bij gietijzer en staal valt en staat alles door met vuur te spelen en temperatuur leren beheersen... Niet heet genoeg of te heet is soms een dun rood lijntje. Dus je moet je pitjes, de vlammetjes en de pan leren kennen. Heb je dat eenmaal door dan wil je nooit meer terug en van het gewicht krijg je alleen maar spierballen en meer honger.