Dat hangt allemaal beetje van de ingrediënten af of voorbakken wel of niet aan te raden is... Maak je bijvoorbeeld gehakt met ui. Dan hoor je eigenlijk de uien eerst te karameliseren in de pan, dit haalt niet alleen het overtollige vocht uit de ui en wordt zo wat zoeter en geeft ook veel meer smaak af aan het gehakt. Daarom zegt ook elke Chef, maak je iets met ui, altijd als eerste de ui in de pan, ander verlies je teveel temperatuur en krijg je die ui niet meer goed.
Maar zo kun je ook een worteltje hakken en door het gehakt mengen. En een wortel heeft een totaal andere consistentie, veel steviger en minder vochtig dan een ui en hoef je dan ook niet perse voor te bakken. Die gaart gewoon wel goed af met het gehakt in de oven.
Ik weet niet of daar een lijst voor bestaat, maar met een beetje inzicht kun je daar ook zelf wel uitkomen wat redelijk vochtig is en wat niet.
Komt je vlees droog uit de oven dan is het gewoon veel te gaar... Gebruik dan een kernthermometer en houd je aan de aanbevolen temperatuur per vleessoort en of je het medium of done wil hebben. En dat is wel gedocumenteerd.
https://www.biologischeslagerij.nl/kerntemperatuur-vlees/Dit kan afhankelijk van het soort vlees nogal nauwkeurig luisteren en op een paar graden behoorlijk van resultaat verschillen. Bv,gehakt uit de oven op een kern temp van 65°C is nog lekker rosé en sappig. Maak er 69°C van en het is al bijna done niet meer rosé en een stuk droger alles daarboven wordt alleen maar droger. Kip bv. is ook zo'n stukje vlees dat snel over de top gaat en droog wordt.
Zonder kernthermometer weet je eigenlijk niet wat je bent an het doen en is het resultaat altijd maar afwachten.
Zit je na het eten onder het vet, dan heeft dat niets met de groente te doen. In groente zit geen vet...
Maar in slecht gehakt wel.in de regel zegt men 30% vet is meer dan genoeg voor een goed gehakt. Maar of elke slager zich daar aan houd is nog maar de vraag. Misschien wordt het tijd voor een vleesmolen en dan maak je het gehakt zelf en bepaal jezelf waarvan.
Maar ook hier is temperatuur wel weer een dingetje, vet bak je uit wanneer het te gaar begint te worden. Dan ligt het vet op het bord en het vlees is droog. Het vlees even laten rusten na het bakken om de spanning eraf te halen. Snijd je vlees meteen heet uit de oven aan loopt het leeg. Even 10 minuten afgedekt laten rusten doet wonderen.
[ Bericht 3% gewijzigd door Watuntrik op 13-02-2021 12:58:21 ]