Yinny | zondag 7 februari 2021 @ 23:41 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! De enige regel: Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. ![]() Oef, een stukje schrijven over de Chinese keuken! Dat valt niet mee! De Chinese keuken is namelijk zeer gevarieerd, doordat China een enorm land is: qua oppervlakte 4de ter wereld (bijna 240x Nederland) en met bijna 1,4 miljard mensen het hoogst aantal inwoners ter wereld. Het noorden ligt tegen Mongolië en Rusland aan, waar het 's winters dus zeer koud is en in de zomer heel heet. In het zuiden ligt het onder andere tegen Vietnam en Laos aan, waar er subtropische regenwouden zijn. Er is een kustlijn van maar liefst 6400 km. China heeft een hele oude beschaving, waarschijnlijk al rond 2200 v.Chr. zou de eerste dynastie al zijn ontstaan. Pas in 221 v.Chr. werd het een groot verenigd land. Toen werden onder andere het Terracottaleger en de Chinese muur gebouwd, monumenten die nu nog bestaan en over de hele wereld bekend zijn. De Chinezen hebben zich over de hele wereld gevestigd. De schatting is dat 46 miljoen Chinezen leven buiten China verspreidt over 130 landen. Dit betekent ook dat de Chinese keuken zich ook over heel de wereld heeft verspreid. Van Nederland (foe yong hai) tot Indonesië (mie goreng), van Japan (gyoza) tot Suriname (moksi meti). Op een of andere manier hebben de Chinezen de lokale keuken beīnvloed of zich door de lokale keuken laten beīnvloeden ![]() In China kan de Chinese keuken grofweg verdeeld worden in 8 verschillende regionale keukens, die van elkaar verschillen door het lokale aanbod, klimaat, geografie, geschiedenis, kooktechtnieken en levensstijl. Zo heeft de Jiansu keuken een voorkeur voor stoven en de Sichuan keuken voor pittige gerechten. De Fujian keuken staat bekend voor het gebruik van vis en zeevruchten, terwijl de Hunan keuken bekend is van de heet/zuur smaak combinatie. Laten we niet de heerlijke dimsum vergeten uit het Guangzong gebied! ![]() De meestgebruikte smaakmakers uit de Chinese keuken zijn gember, knoflook en bosuitjes. Andere gebruikte specerijen: Sichuan peper, steranijs, kaneel, witte peper. Voor extra smaak zijn er ook nog gedroogde shiitake, gedroogde garnaaltjes, gedroogde citrusschil of gezouten gefermenteerde zwarte sojabonen. En dan nog verschillende sauzen: sojasaus, hoisin saus, oestersaus, verschillende soorten azijn. Rijstwijn is ook een onmisbaar ingrediënt als je vaak Chinees kookt. Chinezen zien eten niet alleen als voedsel. Veel ingrediënten worden ingezet als medicijn. In Nederland kennen we natuurlijk de kippensoep als je ziek bent, nou, in China hebben ze nog veel meer. De traditionele medicijnen bestaan uit allerlei kruiden/specerijen/dierlijke onderdelen en bestaan er speciale gerechten die alleen worden gegeten bij bepaalde ziektes. Zo krijgen Chinese kraamvrouwen varkenspoten die lang gesudderd hebben in een mengsel van azijn en soja met veel gember. Dit zou helpen om sneller te herstellen van de bevalling. Bekend berucht is natuurlijk het gebruik van neushoorn en tijger, zodat deze nu met uitsterven worden bedreigd. Mijn achtergrond is Nederlands met een tintje Kantonees. Ik heb ook in Hongkong gewoond. Het ontbijt bestond soms uit dimsum in een restaurant, waar ze langslopen met karretjes waar de stoommandjes opstaan. Of een kom jook: Chinese rijstepap met verschillende vullingen (lever, duizendjarige eieren, vis). Het leukst was eten bij een cha cha taan, denk aan een Chinese versie van een Amerikaanse diner. Daar kan je een Chinese versie bestellen van westerse gerechten: toast met pindakaas (en gecondenseerde melk) of ham/ei, rode bonen milkshake, macaroni en ham soep. Een avondmaal thuis bestaat vaak uit meerdere gerechten die tegelijkertijd op tafel komen met een kom gestoomde witte rijst voor elk persoon. Bijvoorbeeld gestoomde vis, gebakken kipreepjes met groentes, roerbakgroente of een eigerecht. Daarna een kom soep. Heel soms ook nog een kom zoete soep. Vaak is er fruit na, heel eenvoudig: een sinasappel in partjes gesneden of watermeloen. Voor grotere familie bijeenkomsten is er ook Chinees fondue, waarin je allerlei dingen in bouillon gaart. Bij speciale gelegenheden wordt er vaak in een restaurant gegeten. Er worden dan veel speciale gerechten geserveerd: haaienvinnensoep of vogelnestjessoep, abalone, hele vis, etc. Het eten komt dan in verschillende rondes en dit kan uren duren. Het wordt een veels te lang verhaal, dus ik stop ermee. Wacht, nee, nog een ding! 12 februari is het Chinees Nieuwjaar, daar horen ook heel veel speciale gerechten bij voor geluk en welvaart voor komend jaar. Zie: https://www.chinahighligh(...)se-new-year-food.htm O, en daar horen ook nog heel veel tradities bij: https://www.travelchinagu(...)new-year/customs.htm Dat leverde me vroeger zoooooo veel zakgeld op Websites ter inspiratie voor de lekkerste Chinese gerechten: https://www.aziatische-ingredienten.nl/recepten/ https://www.bysam.nl/sectie/recepten/ https://thewoksoflife.com/recipe-list/ https://en.christinesrecipes.com/p/recipe-index.html https://www.recipetineats.com/category/chinese-recipes/ https://redhousespice.com/index/ https://appetiteforchina.com/chinese-recipes https://ladyandpups.com/ http://yireservation.com/recipe-index/ Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cuisine https://www.culturaldiplo(...)20largest%20globally. https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_China [ Bericht 2% gewijzigd door Lucky_Strike op 08-02-2021 10:27:36 ] | |
Lucky_Strike | zondag 7 februari 2021 @ 23:52 |
Teeveepee ![]() | |
Yinny | zondag 7 februari 2021 @ 23:58 |
Ik ga voor een zoete koek en wat dumplings deze week! | |
Lucky_Strike | maandag 8 februari 2021 @ 10:28 |
@Molo, het is Szechuan-week! | |
Lonaa | maandag 8 februari 2021 @ 10:44 |
OP ![]() Ik moet even plannen en broeden, want het is hier allemaal iets hectischer en veranderlijker dan ik dacht. ![]() | |
Doedezemaar | maandag 8 februari 2021 @ 11:06 |
Wat een geweldige persoonlijke OP ![]() Ik lees graag mee, geen idee of er hier nog iets gaat lukken deze week | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 12:10 |
Awyeahhhh Top OP trouwens, props! Ik kom alleen nergens aan de ingrediënten die ik nu zou willen qua Szechuan, echterrrr heb ik bedacht dat ik dumplings met @sigme varkensgehakt en lekkere dingetjes er doorheen wil gaan fabriceren woensdag ![]() | |
Lucky_Strike | maandag 8 februari 2021 @ 12:11 |
Ik heb ooit goddelijke Szechuan aardappelsliertjes op. Ik heb geen idee of ik een recept daarvoor kan vinden. edit: Ja dus, meer dan genoeg recepten gevonden. Dit bijvoorbeeld: https://thewoksoflife.com/sichuan-stir-fried-potatoes/ | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 12:19 |
Die van San San? Één van de restaurants waarvan ik hoop dat ze hun deuren weer open doen als de coronahassle voorbij is | |
Lucky_Strike | maandag 8 februari 2021 @ 12:20 |
San San inderdaad ![]() | |
Doedezemaar | maandag 8 februari 2021 @ 12:33 |
Oh, daar heb ik alles wel voor in huis, ik neem ‘m mee in de overweging. Ooit een zak Szechuanpeper bij de Lidl gescoord en ondanks redelijk frequent gebruik raakt het maar niet op. | |
#ANONIEM | dinsdag 9 februari 2021 @ 17:58 |
Complimenten wederom voor de OP ![]() Zonder te weten dat het Chinese week was heb ik toch meegedaan ![]() Wel de vernederlandste versie ![]() Ajam pangang met ananas en wortel, Chinese eiermie en dan niet chinees: sambal boontjes ![]() https://ibb.co/Dwjy6cF Als een modje weer zo lief zou willen zijn om de foto te posten.... ![]() [ Bericht 18% gewijzigd door #ANONIEM op 09-02-2021 18:01:21 ] | |
ESF1Gamer | dinsdag 9 februari 2021 @ 18:14 |
Dat wil ik maken. Heb je een recept voor me? | |
Hupje | dinsdag 9 februari 2021 @ 19:01 |
Wij aten foe yong hai die ik al eerder had gemaakt ![]() | |
Yinny | dinsdag 9 februari 2021 @ 22:16 |
Hongkongse toast!![]() Met milk tea, aangezien ik nu een bo gecondenseerde melk heb ![]() ![]() Toast besmeren met pindakaas en veel melk erover! ![]() Oké, dat was niet zoals het moet. Brood in Hongkong is veel zoeter en dikker gesneden. De thee was heel sterk, zoals het hoort. En erg zoet...ik gebruik geen suiker in mijn thee, dus even weer wennen... | |
Molo | donderdag 11 februari 2021 @ 11:53 |
Zooooo Eens lekker lunchen, ik ga deze zo even bakken en dan verder gaar stomen Idee is een schep Boze oma crispy chili oil erop. Maar dat ligt aan de pittigheid van de dumplings zelf ![]() | |
Molo | donderdag 11 februari 2021 @ 13:53 |
Nou, ik vond het geen succes. De Sichuan pepertjes zijn te proeven en dat is best lekker. Pittig is het niet. Wel overheerst citroengras enormmm. Niet mijn ding, heb het doorgepasst aan meneer Molo ![]() Pics bij verhaaltje ![]() | |
emmyemmy2 | donderdag 11 februari 2021 @ 14:08 |
Ik wil ook boze oma dumplings ![]() | |
Doedezemaar | vrijdag 12 februari 2021 @ 18:48 |
Ik maakte vandaag https://cafedelites.com/kung-pao-chicken/ en het was net een beetje te pittig, maar verder wel erg goed geslaagd. Volgende keer iets minder rawits en iets minder szechuanpeper en dan is het perfect. We aten het met komkommersalade, witte rijst en kroepoek. Geen foto’s, daar is het veel te donker voor. | |
Yinny | vrijdag 12 februari 2021 @ 22:01 |
Woensdag ![]() Macaroni met ham soep....kleuter lustte wel 2 porties https://en.christinesreci(...)-kong-style.html?m=1 Donderdag ![]() Wonton noedelsoep Recept uit kookboek Ken Hom ![]() Chinese thee eieren https://thewoksoflife.com/chinese-tea-eggs/ Vandaag Gelukkig Chinees nieuwjaar! Waterkastanje cake ![]() ![]() Chinese hack om te stomen: eetstokjes in de pan, zodat de vorm niet op de bodem staat😊 ![]() Van een wittig mengsel naar doorzichtig. Deze kan je, als het afgekoeld is, even opbakken. Mmmm, dan heeft het een knapperig randje https://en.christinesreci(...)estnut-cake.html?m=1 ![]() Potstickers! Aangezien ik gisteren toch aan het vouwen was, deze maar ook gemaakt... ![]() En een hele avondmaal! Gestoomde kabeljauw, geblancheerde ijsbergsla met oestersaus en roerbakgroenten met garnalen https://thewoksoflife.com/cantonese-steamed-fish/ https://en.christinesreci(...)with-celery.html?m=1 | |
Lucky_Strike | vrijdag 12 februari 2021 @ 22:17 |
Goed bezig Yinny ![]() Mijn Szechuan-avontuur van deze week is helaas gestrand. Ik haal het binnenkort wel in. | |
Doedezemaar | vrijdag 12 februari 2021 @ 22:30 |
Oh wow. Oh en een kookboek van Ken Hom heb ik ook staan, helemaal vergeten om daar weer eens in te kijken voor deze week | |
Hupje | vrijdag 12 februari 2021 @ 23:18 |
Wauw, @Yinny Wat tof! Ik vond dit recept voor Chinese custardtaartjes, geen idee hoe 'echt Chinees' het is. Het leek me wel haalbaar ( ![]()
![]() | |
Yinny | zaterdag 13 februari 2021 @ 08:29 |
Als je de spoiler overslaat, ziet het er dik prima uit! ![]() | |
Farenji | zaterdag 13 februari 2021 @ 20:02 |
Ik at vanavond gebakken tofu met aubergine (ja, alweer) in hoisin / oestersaus, met rode peper en bosui, en witte rijst. ![]() | |
Yinny | zaterdag 13 februari 2021 @ 20:23 |
Ziet er lekker uit! Ik vind het zo jammer dat mijn vriend aubergine vies vind | |
ESF1Gamer | zondag 14 februari 2021 @ 14:49 |
Gisteren Foe yang hai gemaakt: | |
Lucky_Strike | zondag 14 februari 2021 @ 16:00 |
Dat is best een klein drama ![]() Ik heb alles al klaar gezet om straks twee Szechuangerechten te maken. Gehakt met bladgroenten en ook aardappelsliertjes. Een beetje van mezelf en een beetje van The Woks of Life. | |
Scheepskok | zondag 14 februari 2021 @ 16:13 |
Heel leuk! Ik ben onbekend met deze keuken, dus leuk om te volgen en misschien te proberen! | |
Scheepskok | zondag 14 februari 2021 @ 16:14 |
Ik vind ook aubergine vies, en de helft van de vegetarische maaltijden zijn met aubergine. 😟 | |
Molo | zondag 14 februari 2021 @ 16:26 |
Uhm, nee hoor? | |
potjecreme | zondag 14 februari 2021 @ 16:27 |
IK zie niks | |
Molo | zondag 14 februari 2021 @ 17:05 |
Ik zie wel saus, rijst, een ei en loempia's, maar foe yong hai niet geloof ik | |
Knutknuttsson | zondag 14 februari 2021 @ 17:26 |
Geen Chinees, maar weet niet waar ik dit anders moet plaatsen. Ik heb namelijk een tip voor degene die in de Zweden-week een smörgåstårta wilde maken. Hier hebben ze namelijk 21 maart een online workshop. https://www.northerndelight.nl/online-kookworkshop-zweedse-keuken-smorgastarta/ Zelf heb ik een paar weken geleden de Semla-workshop gedaan. Was erg leuk. We gaan ook met deze meedoen. Excuus als het hier niet hoort. | |
Lucky_Strike | zondag 14 februari 2021 @ 17:54 |
Leuke tip! Ik heb hem even in het Kook Mee Overlegtopic gezet ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 14 februari 2021 @ 21:06 |
My first Szechuan ![]() De ingredienten van het gehaktgerecht. Ik ben vergeten om die van het aardappelgerecht te fotograferen. ![]() Szechuankorrels, gember en gedroogde peper verhitten ![]() Gehakt er bij ![]() Hierna heb ik de helft van het gehakt uit de pan gehaald. De verpakking was 500 gram en dat is te veel. De groenten werden gesneden. Ik had enorm veel groenten die op moesten, dit is er een geschikt recept voor. 2 Soorten mosterdblad, mizuna, spinazie, radijs, andijvie, witte kool. ![]() In de tussentijd is de aardappel voorbereid, dus geraspt, gespoeld en gedroogd. ![]() Ik had ook koolraap in julienne die op moest. ![]() Alles in de pan. ![]() Bord vol ![]() ![]() Recepten: https://thewoksoflife.com/sichuan-stir-fried-potatoes/ https://thewoksoflife.com/dry-fried-string-beans-sichuan/ | |
Yinny | zondag 14 februari 2021 @ 21:15 |
Zo, jij komt wel aan 300 gram groente zo |