Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van
Kook mee met CUL!
De enige regel:
Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.
Oef, een stukje schrijven over de Chinese keuken! Dat valt niet mee! De Chinese keuken is namelijk zeer gevarieerd, doordat China een enorm land is: qua oppervlakte 4de ter wereld (bijna 240x Nederland) en met bijna 1,4 miljard mensen het hoogst aantal inwoners ter wereld. Het noorden ligt tegen Mongolië en Rusland aan, waar het 's winters dus zeer koud is en in de zomer heel heet. In het zuiden ligt het onder andere tegen Vietnam en Laos aan, waar er subtropische regenwouden zijn. Er is een kustlijn van maar liefst 6400 km.
China heeft een hele oude beschaving, waarschijnlijk al rond 2200 v.Chr. zou de eerste dynastie al zijn ontstaan. Pas in 221 v.Chr. werd het een groot verenigd land. Toen werden onder andere het Terracottaleger en de Chinese muur gebouwd, monumenten die nu nog bestaan en over de hele wereld bekend zijn.
De Chinezen hebben zich over de hele wereld gevestigd. De schatting is dat 46 miljoen Chinezen leven buiten China verspreidt over 130 landen. Dit betekent ook dat de Chinese keuken zich ook over heel de wereld heeft verspreid. Van Nederland (foe yong hai) tot Indonesië (mie goreng), van Japan (gyoza) tot Suriname (moksi meti). Op een of andere manier hebben de Chinezen de lokale keuken beïnvloed of zich door de lokale keuken laten beïnvloeden
In China kan de Chinese keuken grofweg verdeeld worden in 8 verschillende regionale keukens, die van elkaar verschillen door het lokale aanbod, klimaat, geografie, geschiedenis, kooktechtnieken en levensstijl. Zo heeft de Jiansu keuken een voorkeur voor stoven en de Sichuan keuken voor pittige gerechten. De Fujian keuken staat bekend voor het gebruik van vis en zeevruchten, terwijl de Hunan keuken bekend is van de heet/zuur smaak combinatie. Laten we niet de heerlijke dimsum vergeten uit het Guangzong gebied!
De meestgebruikte smaakmakers uit de Chinese keuken zijn gember, knoflook en bosuitjes. Andere gebruikte specerijen: Sichuan peper, steranijs, kaneel, witte peper. Voor extra smaak zijn er ook nog gedroogde shiitake, gedroogde garnaaltjes, gedroogde citrusschil of gezouten gefermenteerde zwarte sojabonen. En dan nog verschillende sauzen: sojasaus, hoisin saus, oestersaus, verschillende soorten azijn. Rijstwijn is ook een onmisbaar ingrediënt als je vaak Chinees kookt.
Chinezen zien eten niet alleen als voedsel. Veel ingrediënten worden ingezet als medicijn. In Nederland kennen we natuurlijk de kippensoep als je ziek bent, nou, in China hebben ze nog veel meer. De traditionele medicijnen bestaan uit allerlei kruiden/specerijen/dierlijke onderdelen en bestaan er speciale gerechten die alleen worden gegeten bij bepaalde ziektes. Zo krijgen Chinese kraamvrouwen varkenspoten die lang gesudderd hebben in een mengsel van azijn en soja met veel gember. Dit zou helpen om sneller te herstellen van de bevalling.
Bekend berucht is natuurlijk het gebruik van neushoorn en tijger, zodat deze nu met uitsterven worden bedreigd.
Mijn achtergrond is Nederlands met een tintje Kantonees. Ik heb ook in Hongkong gewoond. Het ontbijt bestond soms uit dimsum in een restaurant, waar ze langslopen met karretjes waar de stoommandjes opstaan. Of een kom
jook: Chinese rijstepap met verschillende vullingen (lever, duizendjarige eieren, vis). Het leukst was eten bij een cha cha taan, denk aan een Chinese versie van een Amerikaanse diner. Daar kan je een Chinese versie bestellen van westerse gerechten: toast met pindakaas (en gecondenseerde melk) of ham/ei, rode bonen milkshake, macaroni en ham soep. Een avondmaal thuis bestaat vaak uit meerdere gerechten die tegelijkertijd op tafel komen met een kom gestoomde witte rijst voor elk persoon. Bijvoorbeeld gestoomde vis, gebakken kipreepjes met groentes, roerbakgroente of een eigerecht. Daarna een kom soep. Heel soms ook nog een kom zoete soep. Vaak is er fruit na, heel eenvoudig: een sinasappel in partjes gesneden of watermeloen. Voor grotere familie bijeenkomsten is er ook Chinees fondue, waarin je allerlei dingen in bouillon gaart.
Bij speciale gelegenheden wordt er vaak in een restaurant gegeten. Er worden dan veel speciale gerechten geserveerd: haaienvinnensoep of vogelnestjessoep, abalone, hele vis, etc. Het eten komt dan in verschillende rondes en dit kan uren duren.
Het wordt een veels te lang verhaal, dus ik stop ermee. Wacht, nee, nog een ding!
12 februari is het Chinees Nieuwjaar, daar horen ook heel veel speciale gerechten bij voor geluk en welvaart voor komend jaar. Zie:
https://www.chinahighligh(...)se-new-year-food.htmO, en daar horen ook nog heel veel tradities bij:
https://www.travelchinagu(...)new-year/customs.htmDat leverde me vroeger zoooooo veel zakgeld op
Websites ter inspiratie voor de lekkerste Chinese gerechten:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/recepten/https://www.bysam.nl/sectie/recepten/https://thewoksoflife.com/recipe-list/https://en.christinesrecipes.com/p/recipe-index.htmlhttps://www.recipetineats.com/category/chinese-recipes/https://redhousespice.com/index/https://appetiteforchina.com/chinese-recipeshttps://ladyandpups.com/http://yireservation.com/recipe-index/Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cuisinehttps://www.culturaldiplo(...)20largest%20globally.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_China[ Bericht 2% gewijzigd door Lucky_Strike op 08-02-2021 10:27:36 ]