abonnement Unibet Coolblue
pi_197881801


Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

De enige regel:
Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

Oef, een stukje schrijven over de Chinese keuken! Dat valt niet mee! De Chinese keuken is namelijk zeer gevarieerd, doordat China een enorm land is: qua oppervlakte 4de ter wereld (bijna 240x Nederland) en met bijna 1,4 miljard mensen het hoogst aantal inwoners ter wereld. Het noorden ligt tegen Mongolië en Rusland aan, waar het 's winters dus zeer koud is en in de zomer heel heet. In het zuiden ligt het onder andere tegen Vietnam en Laos aan, waar er subtropische regenwouden zijn. Er is een kustlijn van maar liefst 6400 km.

China heeft een hele oude beschaving, waarschijnlijk al rond 2200 v.Chr. zou de eerste dynastie al zijn ontstaan. Pas in 221 v.Chr. werd het een groot verenigd land. Toen werden onder andere het Terracottaleger en de Chinese muur gebouwd, monumenten die nu nog bestaan en over de hele wereld bekend zijn.

De Chinezen hebben zich over de hele wereld gevestigd. De schatting is dat 46 miljoen Chinezen leven buiten China verspreidt over 130 landen. Dit betekent ook dat de Chinese keuken zich ook over heel de wereld heeft verspreid. Van Nederland (foe yong hai) tot Indonesië (mie goreng), van Japan (gyoza) tot Suriname (moksi meti). Op een of andere manier hebben de Chinezen de lokale keuken beïnvloed of zich door de lokale keuken laten beïnvloeden :)
In China kan de Chinese keuken grofweg verdeeld worden in 8 verschillende regionale keukens, die van elkaar verschillen door het lokale aanbod, klimaat, geografie, geschiedenis, kooktechtnieken en levensstijl. Zo heeft de Jiansu keuken een voorkeur voor stoven en de Sichuan keuken voor pittige gerechten. De Fujian keuken staat bekend voor het gebruik van vis en zeevruchten, terwijl de Hunan keuken bekend is van de heet/zuur smaak combinatie. Laten we niet de heerlijke dimsum vergeten uit het Guangzong gebied!


De meestgebruikte smaakmakers uit de Chinese keuken zijn gember, knoflook en bosuitjes. Andere gebruikte specerijen: Sichuan peper, steranijs, kaneel, witte peper. Voor extra smaak zijn er ook nog gedroogde shiitake, gedroogde garnaaltjes, gedroogde citrusschil of gezouten gefermenteerde zwarte sojabonen. En dan nog verschillende sauzen: sojasaus, hoisin saus, oestersaus, verschillende soorten azijn. Rijstwijn is ook een onmisbaar ingrediënt als je vaak Chinees kookt.

Chinezen zien eten niet alleen als voedsel. Veel ingrediënten worden ingezet als medicijn. In Nederland kennen we natuurlijk de kippensoep als je ziek bent, nou, in China hebben ze nog veel meer. De traditionele medicijnen bestaan uit allerlei kruiden/specerijen/dierlijke onderdelen en bestaan er speciale gerechten die alleen worden gegeten bij bepaalde ziektes. Zo krijgen Chinese kraamvrouwen varkenspoten die lang gesudderd hebben in een mengsel van azijn en soja met veel gember. Dit zou helpen om sneller te herstellen van de bevalling. Bekend berucht is natuurlijk het gebruik van neushoorn en tijger, zodat deze nu met uitsterven worden bedreigd.

Mijn achtergrond is Nederlands met een tintje Kantonees. Ik heb ook in Hongkong gewoond. Het ontbijt bestond soms uit dimsum in een restaurant, waar ze langslopen met karretjes waar de stoommandjes opstaan. Of een kom jook: Chinese rijstepap met verschillende vullingen (lever, duizendjarige eieren, vis). Het leukst was eten bij een cha cha taan, denk aan een Chinese versie van een Amerikaanse diner. Daar kan je een Chinese versie bestellen van westerse gerechten: toast met pindakaas (en gecondenseerde melk) of ham/ei, rode bonen milkshake, macaroni en ham soep. Een avondmaal thuis bestaat vaak uit meerdere gerechten die tegelijkertijd op tafel komen met een kom gestoomde witte rijst voor elk persoon. Bijvoorbeeld gestoomde vis, gebakken kipreepjes met groentes, roerbakgroente of een eigerecht. Daarna een kom soep. Heel soms ook nog een kom zoete soep. Vaak is er fruit na, heel eenvoudig: een sinasappel in partjes gesneden of watermeloen. Voor grotere familie bijeenkomsten is er ook Chinees fondue, waarin je allerlei dingen in bouillon gaart.
Bij speciale gelegenheden wordt er vaak in een restaurant gegeten. Er worden dan veel speciale gerechten geserveerd: haaienvinnensoep of vogelnestjessoep, abalone, hele vis, etc. Het eten komt dan in verschillende rondes en dit kan uren duren.
Het wordt een veels te lang verhaal, dus ik stop ermee. Wacht, nee, nog een ding!
12 februari is het Chinees Nieuwjaar, daar horen ook heel veel speciale gerechten bij voor geluk en welvaart voor komend jaar. Zie: https://www.chinahighligh(...)se-new-year-food.htm
O, en daar horen ook nog heel veel tradities bij: https://www.travelchinagu(...)new-year/customs.htm
Dat leverde me vroeger zoooooo veel zakgeld op

Websites ter inspiratie voor de lekkerste Chinese gerechten:
https://www.aziatische-ingredienten.nl/recepten/
https://www.bysam.nl/sectie/recepten/
https://thewoksoflife.com/recipe-list/
https://en.christinesrecipes.com/p/recipe-index.html
https://www.recipetineats.com/category/chinese-recipes/
https://redhousespice.com/index/
https://appetiteforchina.com/chinese-recipes
https://ladyandpups.com/
http://yireservation.com/recipe-index/

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cuisine
https://www.culturaldiplo(...)20largest%20globally.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_China

[ Bericht 2% gewijzigd door Lucky_Strike op 08-02-2021 10:27:36 ]
pi_197881929
Teeveepee *O* Morgen reekst een van ons dit.
Spoilers!
pi_197882007
Ik ga voor een zoete koek en wat dumplings deze week!
pi_197885306
@Molo, het is Szechuan-week!
Spoilers!
pi_197885566
OP O+

Ik moet even plannen en broeden, want het is hier allemaal iets hectischer en veranderlijker dan ik dacht. :')
Sterkheidsbaas van alles.
pi_197885959
Wat een geweldige persoonlijke OP O+
Ik lees graag mee, geen idee of er hier nog iets gaat lukken deze week
  maandag 8 februari 2021 @ 12:10:25 #7
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197886968
quote:
0s.gif Op maandag 8 februari 2021 10:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
@:molo, het is Szechuan-week!
Awyeahhhh

Top OP trouwens, props!

Ik kom alleen nergens aan de ingrediënten die ik nu zou willen qua Szechuan, echterrrr heb ik bedacht dat ik dumplings met @sigme varkensgehakt en lekkere dingetjes er doorheen wil gaan fabriceren woensdag :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197886983
Ik heb ooit goddelijke Szechuan aardappelsliertjes op. Ik heb geen idee of ik een recept daarvoor kan vinden.

edit: Ja dus, meer dan genoeg recepten gevonden. Dit bijvoorbeeld: https://thewoksoflife.com/sichuan-stir-fried-potatoes/
Spoilers!
  maandag 8 februari 2021 @ 12:19:06 #9
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197887089
quote:
0s.gif Op maandag 8 februari 2021 12:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb ooit goddelijke Szechuan aardappelsliertjes op. Ik heb geen idee of ik een recept daarvoor kan vinden.

edit: Ja dus, meer dan genoeg recepten gevonden. Dit bijvoorbeeld: https://thewoksoflife.com/sichuan-stir-fried-potatoes/
Die van San San?

Één van de restaurants waarvan ik hoop dat ze hun deuren weer open doen als de coronahassle voorbij is
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197887113
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 12:19 schreef Molo het volgende:

[..]

Die van San San?

Één van de restaurants waarvan ik hoop dat ze hun deuren weer open doen als de coronahassle voorbij is
San San inderdaad :9
Spoilers!
pi_197887301
quote:
0s.gif Op maandag 8 februari 2021 12:11 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik heb ooit goddelijke Szechuan aardappelsliertjes op. Ik heb geen idee of ik een recept daarvoor kan vinden.

edit: Ja dus, meer dan genoeg recepten gevonden. Dit bijvoorbeeld: https://thewoksoflife.com/sichuan-stir-fried-potatoes/
Oh, daar heb ik alles wel voor in huis, ik neem ‘m mee in de overweging. Ooit een zak Szechuanpeper bij de Lidl gescoord en ondanks redelijk frequent gebruik raakt het maar niet op.
pi_197911046
Complimenten wederom voor de OP O+

Zonder te weten dat het Chinese week was heb ik toch meegedaan :D

Wel de vernederlandste versie :P

Ajam pangang met ananas en wortel, Chinese eiermie en dan niet chinees: sambal boontjes :9

https://ibb.co/Dwjy6cF

Als een modje weer zo lief zou willen zijn om de foto te posten.... :*
Op woensdag 25 oktober 2023 21:15 schreef Nattekat het volgende:
Ben je in een pot met sarcasme gevallen als kind ofzo?
pi_197911289
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 februari 2021 17:58 schreef mascara-klodder het volgende:
Complimenten wederom voor de OP O+

Zonder te weten dat het Chinese week was heb ik toch meegedaan :D

Wel de vernederlandste versie :P

Ajam pangang met ananas en wortel, Chinese eiermie en dan niet chinees: sambal boontjes :9

https://ibb.co/Dwjy6cF

Als een modje weer zo lief zou willen zijn om de foto te posten.... :*
Dat wil ik maken. Heb je een recept voor me?
It's called motorracing.Sorry? We went to carracing Toto
pi_197912144
Wij aten foe yong hai die ik al eerder had gemaakt :9
pi_197916730
Hongkongse toast!

Met milk tea, aangezien ik nu een bo gecondenseerde melk heb :9

Toast besmeren met pindakaas en veel melk erover!

Oké, dat was niet zoals het moet. Brood in Hongkong is veel zoeter en dikker gesneden. De thee was heel sterk, zoals het hoort. En erg zoet...ik gebruik geen suiker in mijn thee, dus even weer wennen...
  donderdag 11 februari 2021 @ 11:53:16 #16
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197942045
Zooooo

Eens lekker lunchen, ik ga deze zo even bakken en dan verder gaar stomen

Idee is een schep Boze oma crispy chili oil erop. Maar dat ligt aan de pittigheid van de dumplings zelf

Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  donderdag 11 februari 2021 @ 13:53:38 #17
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197943844
Nou, ik vond het geen succes. De Sichuan pepertjes zijn te proeven en dat is best lekker.
Pittig is het niet.
Wel overheerst citroengras enormmm.
Niet mijn ding, heb het doorgepasst aan meneer Molo :')

Pics bij verhaaltje

Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197944101
Ik wil ook boze oma dumplings ;(
pi_197969707
Ik maakte vandaag https://cafedelites.com/kung-pao-chicken/ en het was net een beetje te pittig, maar verder wel erg goed geslaagd. Volgende keer iets minder rawits en iets minder szechuanpeper en dan is het perfect. We aten het met komkommersalade, witte rijst en kroepoek. Geen foto’s, daar is het veel te donker voor.
pi_197973533
Woensdag

Macaroni met ham soep....kleuter lustte wel 2 porties
https://en.christinesreci(...)-kong-style.html?m=1

Donderdag

Wonton noedelsoep
Recept uit kookboek Ken Hom


Chinese thee eieren
https://thewoksoflife.com/chinese-tea-eggs/

Vandaag
Gelukkig Chinees nieuwjaar!

Waterkastanje cake


Chinese hack om te stomen: eetstokjes in de pan, zodat de vorm niet op de bodem staat😊

Van een wittig mengsel naar doorzichtig. Deze kan je, als het afgekoeld is, even opbakken. Mmmm, dan heeft het een knapperig randje
https://en.christinesreci(...)estnut-cake.html?m=1


Potstickers! Aangezien ik gisteren toch aan het vouwen was, deze maar ook gemaakt...


En een hele avondmaal! Gestoomde kabeljauw, geblancheerde ijsbergsla met oestersaus en roerbakgroenten met garnalen

https://thewoksoflife.com/cantonese-steamed-fish/
https://en.christinesreci(...)with-celery.html?m=1
pi_197973837
Goed bezig Yinny _O_

Mijn Szechuan-avontuur van deze week is helaas gestrand. Ik haal het binnenkort wel in.
Spoilers!
pi_197974040
Oh wow. Oh en een kookboek van Ken Hom heb ik ook staan, helemaal vergeten om daar weer eens in te kijken voor deze week
pi_197974876
Wauw, @Yinny Wat tof!

Ik vond dit recept voor Chinese custardtaartjes, geen idee hoe 'echt Chinees' het is. Het leek me wel haalbaar ( :') )
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_197977700
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 februari 2021 23:18 schreef Hupje het volgende:
Wauw, @:Yinny Wat tof!

Ik vond dit recept voor Chinese custardtaartjes, geen idee hoe 'echt Chinees' het is. Het leek me wel haalbaar ( :') )
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ afbeelding ]
Als je de spoiler overslaat, ziet het er dik prima uit! :9
pi_197988400
Ik at vanavond gebakken tofu met aubergine (ja, alweer) in hoisin / oestersaus, met rode peper en bosui, en witte rijst.

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')