sigme | zaterdag 30 januari 2021 @ 19:38 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! In de week van 1 tot en met 7 februari maken we sausjes en dips. ![]() De enige regel: o Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. ![]() Nou, en dan het thema dus. Saus. Dip. De tijd van een bloempapje, gemaakt met het kookwater van de doodgekookte groente uit de heilige drie-eenheid aardappels/groente/vlees is al bijna uit de collectieve herinnering verdwenen. Wat we ervoor in de plaats kregen is te veel, veel te veel, om op te sommen. ![]() Toch maar een kleine bloemlezing van mogelijke varianten. • Tomatensaus • Pindasaus • Kaassaus • Hollandaisesaus • Yin Yin • Bechamel • Knoflooksaus • Pesto • Guacamole • Ketchup • Oestersaus • Crispi Chili oil • Chutney • Stroopsaus • Bessensaus • Vanillesaus • Tzaziki • Vinaigrette ![]() Vertel vertel! Welke sausjes of dipjes maak jij? Of koop je liever kant en klaar? Wat moet waar bij? Welke saus moeten we dringend leren kennen? Welke dip dig jij? Wat is het meest geschikte vervoermiddel voor je lekkere saus? Wat mot er in de dip? [ Bericht 1% gewijzigd door sigme op 30-01-2021 20:10:51 ] | |
Hupje | zaterdag 6 februari 2021 @ 08:07 |
Ik probeer zo weinig mogelijk uit pakjes en zakjes te koken en er zijn best veel sauzen die ook voor een beginner best te doen zijn. Plus, dan kun je het vaak ook maken zonder koemelk. Ik maakte de afgelopen week (vegan) bechamelsaus, pindasaus en mosterdsaus. Lasagne met tomatensaus en bechamelsaus:
![]() ![]() Kip met pindasaus:
![]() Pangasiusfilet met mosterdsaus: ![]() | |
Tuindier | zaterdag 6 februari 2021 @ 08:20 |
Oh! Gisteren pindasaus gemaakt bij de tofu met boontjes, maar vergeten foto's te maken. Het was wel erg lekker ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 6 februari 2021 @ 19:16 |
Simpel vandaag, mijn versie van samuraisaus. Groot deel mayo, de rest toevoegen naar smaak.![]() Een deel ging bij de friet en groentebutterballen, een ander deel gemengd met creme fraiche over de rauwkost. Komende week krijg ik vast het restje nog wel op bij een tosti ofzo. | |
Chivaz | zondag 7 februari 2021 @ 16:04 |
Leuk topic, misschien doe ik volgende keer ook mee als ik het niet al te druk heb. | |
Isabeau | zondag 7 februari 2021 @ 16:23 |
Ik wilde ooit nog eens zo'n x-layer dip maken ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 7 februari 2021 @ 21:04 |
Ik maakte tzaziki voor bij de lamskofte die we vanavond aten met Turks brood, Griekse salade en feta. Griekse yoghurt een paar uuruit laten lekken ![]() Komkommer raspen, uit laten lekken met wat zout ![]() De yoghurt is nu zo droog dat het bijna klei is. Honing, cayennepoeder, dille, citroensap en een teentje geperste knoflook door de yoghurt. ![]() Als de yoghurt op smaak is, kan de uitgelekte komkommer er door. ![]() | |
derLudolf | zondag 7 februari 2021 @ 21:35 |
Dille, in tzatziki? Nooit geweten. Mijn eerste associatie met dille is Litouwen. Echt, die doen overal dille op/door/in ![]() | |
Doedezemaar | zondag 7 februari 2021 @ 21:46 |
Ik maakte deze week labneh, wat eigenlijk niks anders is dan uitgelekte yoghurt of hangop met een beetje zout. Er ging verder nog wat munt, citroenrasp, oregano en olijfolie door- en overheen. We aten het bij Libanese kipspiesjes en flatbread. Foto heb ik niet gemaakt. Een volgende keer meng ik er wat za’atar doorheen, er zijn tig opties te bedenken voor net weer een wat andere smaakvariant. | |
Lucky_Strike | zondag 7 februari 2021 @ 21:55 |
Alle landen in Oost Europa zijn gek op dille volgens mij. Ik heb geen idee wat daar de achtergrond van is. | |
Lucky_Strike | zondag 7 februari 2021 @ 23:40 |
Heerlijk. Ik maak het wel eens met munt, stukjes (niet gewelde) rozijn en gehakte walnoot. | |
derLudolf | maandag 8 februari 2021 @ 06:40 |
Uit mijn ervaring toch echt Litouwen, misschien de andere Baltische staten en (delen van) Polen ook, daarmee veel minder ervaring. Andere landen heb ik nooit kunnen betrappen op het gebruik er van. | |
Vanyel | maandag 8 februari 2021 @ 06:54 |
Dat dacht ik over de honing. | |
Vanyel | maandag 8 februari 2021 @ 06:55 |
Telt zuurvlees ook? Is soort van vlees met saus ![]() | |
derLudolf | maandag 8 februari 2021 @ 07:00 |
Lucky is gewoon raar dus ![]() ![]() | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 08:34 |
Check Zou ik er niet in doen geloof ik, zurige is juist zo lekker bij tzatziki ![]() Dille kom je ook in Scandinavië natuurlijk veel tegen, al is het eigenlijk heel erg lekker in sowieso veel gerechten. Reminder aan mezelf meteen dat ik het weer moet kopen en gebruiken. | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 08:36 |
Ik wil eigenlijk vanavond chimichurri maken, eens kijken of ik daar een receptje voor kan opduikelen | |
Vanyel | maandag 8 februari 2021 @ 08:37 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 08:38 |
Warme mandarijntjes en Smac erbij voor de complete sensatie | |
Vanyel | maandag 8 februari 2021 @ 08:39 |
Zeg. Ze is fietsie niet. | |
Molo | maandag 8 februari 2021 @ 08:40 |
Waar je mee omgaat word je mee besmet? | |
Lucky_Strike | maandag 8 februari 2021 @ 08:53 |
![]() Dit recept is overigens van Geprge Calombaris. Een Griek dus ![]() | |
Doedezemaar | maandag 8 februari 2021 @ 10:06 |
De Hongaarse komkommersalade die ik bij de goulash maak is ook met dille. En Duitsers zijn gek op ingelegde Salz-Dill-Gurken. Sowieso is dille met komkommer een klassieke combinatie | |
Whiskers2009 | maandag 8 februari 2021 @ 18:49 |
Doe ik ook altijd. Dille en een klein beetje munt (beide gedroogd). Geen honing. Soms wel wat fijngeraspte ui. | |
Kaatje1 | maandag 8 februari 2021 @ 21:24 |
olijfpoeder is ook erg lekker op labne. En nog verder laten indrogen, balletjes draaien en bewaren in kruiden olie of (weer) rollen 8n de poeder |