abonnement Unibet Coolblue
pi_197729255

Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!
In de week van 1 tot en met 7 februari maken we sausjes en dips.


De enige regel:
o Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.



Nou, en dan het thema dus. Saus. Dip. De tijd van een bloempapje, gemaakt met het kookwater van de doodgekookte groente uit de heilige drie-eenheid aardappels/groente/vlees is al bijna uit de collectieve herinnering verdwenen. Wat we ervoor in de plaats kregen is te veel, veel te veel, om op te sommen.


Toch maar een kleine bloemlezing van mogelijke varianten.
• Tomatensaus
• Pindasaus
• Kaassaus
• Hollandaisesaus
• Yin Yin
• Bechamel
• Knoflooksaus
• Pesto
• Guacamole
• Ketchup
• Oestersaus
• Crispi Chili oil
• Chutney
• Stroopsaus
• Bessensaus
• Vanillesaus
• Tzaziki
• Vinaigrette


Vertel vertel! Welke sausjes of dipjes maak jij? Of koop je liever kant en klaar? Wat moet waar bij? Welke saus moeten we dringend leren kennen? Welke dip dig jij?
Wat is het meest geschikte vervoermiddel voor je lekkere saus? Wat mot er in de dip?

[ Bericht 1% gewijzigd door sigme op 30-01-2021 20:10:51 ]
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_197846588
Ik probeer zo weinig mogelijk uit pakjes en zakjes te koken en er zijn best veel sauzen die ook voor een beginner best te doen zijn. Plus, dan kun je het vaak ook maken zonder koemelk.

Ik maakte de afgelopen week (vegan) bechamelsaus, pindasaus en mosterdsaus.

Lasagne met tomatensaus en bechamelsaus:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.



Kip met pindasaus:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Pangasiusfilet met mosterdsaus:
pi_197846628
Oh! Gisteren pindasaus gemaakt bij de tofu met boontjes, maar vergeten foto's te maken. Het was wel erg lekker :9.
pi_197857276
Simpel vandaag, mijn versie van samuraisaus. Groot deel mayo, de rest toevoegen naar smaak.



Een deel ging bij de friet en groentebutterballen, een ander deel gemengd met creme fraiche over de rauwkost. Komende week krijg ik vast het restje nog wel op bij een tosti ofzo.
Spoilers!
pi_197874239
Leuk topic, misschien doe ik volgende keer ook mee als ik het niet al te druk heb.
pi_197874495
Ik wilde ooit nog eens zo'n x-layer dip maken 8-) Zoiets:

"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_197879153
Ik maakte tzaziki voor bij de lamskofte die we vanavond aten met Turks brood, Griekse salade en feta.

Griekse yoghurt een paar uuruit laten lekken


Komkommer raspen, uit laten lekken met wat zout


De yoghurt is nu zo droog dat het bijna klei is.
Honing, cayennepoeder, dille, citroensap en een teentje geperste knoflook door de yoghurt.


Als de yoghurt op smaak is, kan de uitgelekte komkommer er door.
Spoilers!
  Moderator zondag 7 februari 2021 @ 21:35:56 #8
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197879665
Dille, in tzatziki? Nooit geweten.
Mijn eerste associatie met dille is Litouwen. Echt, die doen overal dille op/door/in :')
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197879881
Ik maakte deze week labneh, wat eigenlijk niks anders is dan uitgelekte yoghurt of hangop met een beetje zout. Er ging verder nog wat munt, citroenrasp, oregano en olijfolie door- en overheen. We aten het bij Libanese kipspiesjes en flatbread. Foto heb ik niet gemaakt.
Een volgende keer meng ik er wat za’atar doorheen, er zijn tig opties te bedenken voor net weer een wat andere smaakvariant.
pi_197880037
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 21:35 schreef derLudolf het volgende:
Dille, in tzatziki? Nooit geweten.
Mijn eerste associatie met dille is Litouwen. Echt, die doen overal dille op/door/in :')
Alle landen in Oost Europa zijn gek op dille volgens mij. Ik heb geen idee wat daar de achtergrond van is.
Spoilers!
pi_197881790
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 21:46 schreef Doedezemaar het volgende:
Ik maakte deze week labneh, wat eigenlijk niks anders is dan uitgelekte yoghurt of hangop met een beetje zout. Er ging verder nog wat munt, citroenrasp, oregano en olijfolie door- en overheen. We aten het bij Libanese kipspiesjes en flatbread. Foto heb ik niet gemaakt.
Een volgende keer meng ik er wat za’atar doorheen, er zijn tig opties te bedenken voor net weer een wat andere smaakvariant.
Heerlijk. Ik maak het wel eens met munt, stukjes (niet gewelde) rozijn en gehakte walnoot.
Spoilers!
  Moderator maandag 8 februari 2021 @ 06:40:22 #12
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197883272
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 21:55 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Alle landen in Oost Europa zijn gek op dille volgens mij. Ik heb geen idee wat daar de achtergrond van is.
Uit mijn ervaring toch echt Litouwen, misschien de andere Baltische staten en (delen van) Polen ook, daarmee veel minder ervaring. Andere landen heb ik nooit kunnen betrappen op het gebruik er van.
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_197883329
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 21:35 schreef derLudolf het volgende:
Dille, in tzatziki? Nooit geweten.
Mijn eerste associatie met dille is Litouwen. Echt, die doen overal dille op/door/in :')
Dat dacht ik over de honing.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_197883332
Telt zuurvlees ook? Is soort van vlees met saus O-)
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  Moderator maandag 8 februari 2021 @ 07:00:44 #15
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_197883345
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 06:54 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat dacht ik over de honing.
Lucky is gewoon raar dus :{w nadat ze de foto maakte werd er vast ook nog een blik ananas in gekieperd :D
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 8 februari 2021 @ 08:34:27 #16
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197883863
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 06:54 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat dacht ik over de honing.
Check

Zou ik er niet in doen geloof ik, zurige is juist zo lekker bij tzatziki :9

Dille kom je ook in Scandinavië natuurlijk veel tegen, al is het eigenlijk heel erg lekker in sowieso veel gerechten.
Reminder aan mezelf meteen dat ik het weer moet kopen en gebruiken.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 8 februari 2021 @ 08:36:22 #17
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197883879
Ik wil eigenlijk vanavond chimichurri maken, eens kijken of ik daar een receptje voor kan opduikelen
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197883902
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 07:00 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Lucky is gewoon raar dus :{w nadat ze de foto maakte werd er vast ook nog een blik ananas in gekieperd :D
:o :o :o :o :o :o :o
_O-
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  maandag 8 februari 2021 @ 08:38:31 #19
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197883913
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 08:37 schreef Vanyel het volgende:

[..]

:o :o :o :o :o :o :o
Warme mandarijntjes en Smac erbij voor de complete sensatie
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197883920
Zeg.
Ze is fietsie niet.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  maandag 8 februari 2021 @ 08:40:19 #21
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_197883929
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 08:39 schreef Vanyel het volgende:
Zeg.
Ze is fietsie niet.
Waar je mee omgaat word je mee besmet?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_197884054
:'(

Dit recept is overigens van Geprge Calombaris. Een Griek dus ;)
Spoilers!
pi_197884899
quote:
1s.gif Op maandag 8 februari 2021 06:40 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Uit mijn ervaring toch echt Litouwen, misschien de andere Baltische staten en (delen van) Polen ook, daarmee veel minder ervaring. Andere landen heb ik nooit kunnen betrappen op het gebruik er van.
De Hongaarse komkommersalade die ik bij de goulash maak is ook met dille. En Duitsers zijn gek op ingelegde Salz-Dill-Gurken. Sowieso is dille met komkommer een klassieke combinatie
  maandag 8 februari 2021 @ 18:49:52 #24
280416 Whiskers2009
Maak dat de kat wijs!!
pi_197894263
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 21:35 schreef derLudolf het volgende:
Dille, in tzatziki? Nooit geweten.
Mijn eerste associatie met dille is Litouwen. Echt, die doen overal dille op/door/in :')
Doe ik ook altijd. Dille en een klein beetje munt (beide gedroogd).
Geen honing.
Soms wel wat fijngeraspte ui.
"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
pi_197897517
quote:
1s.gif Op zondag 7 februari 2021 23:40 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Heerlijk. Ik maak het wel eens met munt, stukjes (niet gewelde) rozijn en gehakte walnoot.
olijfpoeder is ook erg lekker op labne. En nog verder laten indrogen, balletjes draaien en bewaren in kruiden olie of (weer) rollen 8n de poeder
We have far more in common than that which devides us..
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')