Met 96.571.899 besmettingen wereldwijd, een constant muterend virus, en veel landen die nauwelijks aan sequencing doen, vraag ik me af in hoeverre er heden een variant kan rondgaan buiten ons zicht, niet te detecteren middels PCR etc.
Ik vraag me dit af om een aantal redenen, nog altijd is een deel van de opgenomen patiënten, in NL maar ook in andere landen covid vermoed, maar niet vastgesteld. Van de zomer betrof dat in NL soms zelfs 3/4 van de gevallen in de ziekenhuizen.
Bij de trials van Pfizer waren er 3400 vermoedde covid besmettingen opgetekend onder de kandidaten waarbij covid niet vastgesteld konden worden.
Tevens zijn er wekelijks in Nederland zo'n 400.000 mensen die vermoeden covid te hebben, maar waarvan bij slechts ongeveer 12% daadwerkelijk de huidige covid variant kan worden aangetoond.
Indien er wekelijks 400.000 mensen zijn waarvan het merendeel symptomen heeft gelijkend op griep, in een tijd waarin er simpelweg geen griepgevallen zijn, kan dan een deel van deze mensen in Nederland, of elders ter wereld besmet zijn met een schaduw variant, een mutatie die wij niet dmv de huidige tests kunnen vaststellen, en die zich geheel buiten ons zicht verspreid?
Misschien een variant waarvan mensen minder ziek worden inmiddels, maar wel bescherming tegen de andere varianten opbouwen?
Een variant door middel waarvan het virus zichzelf misschien buiten beeld muteert tot een variant waarvoor men niet meer hoeft te vrezen, en die al langzaam dominant aan het worden is? YOP