abonnement Unibet Coolblue
pi_197460648


Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!

In de week van 17 januari tot en met 24 januari koken we iets met seizoensgroente!

De enige regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.

Seizoensgroente:
In de winter komt de echte Hollandse pot het best tot zijn recht. Stamppotten, kolen, aardappels. Goed vullende winterse maaltijden is toch waar wij Nederlanders van oudsher het beste in zijn.

Onze typisch Hollandse groenten hebben hun oorsprong in ons klimaat. Groenten als kolen, aardappels, knolselderij, wortels, uien groeien hier nou eenmaal goed en kunnen tegen vochtige en koelere omstandigheden. Veel van deze groenten kunnen zelfs nu nog op het land staan, denk aan spruiten, witte kolen en boerenkool. Bijkomend voordeel is dat we deze groenten goed kunnen bewaren. Wanneer er in de winter geen tomaten, salades en boontjes meer van het land komen, kunnen we altijd terugvallen op knolselderij, rode kool, pastinaak of schorseneer. Kruimige aardappels komen ook later van het land en zijn beter te bewaren. Dat verklaart mede onze cultuur van stamppotten.



Koken met seizoensgroente is ook een duurzame keuze. Er hoeven geen kassen voor verwarmd te worden en ze hoeven niet van buiten Europa geimporteerd te worden. Bovenal zijn ze zeer duurzaam voor je portemonnee. De wintergroenten zijn misschien wel het goedkoopst van alle seizoensgroenten.

Koken met seizoensgroenten gaat natuurlijk veel verder dan onze stamppotten. Denk aan een risotto met pastinaak, of quiche met noten en paddenstoelen, gegratineerde zuurkool en een goed vullende maaltijdsoep.



Een lijst van seizoensgroenten (bron: Voedingscentrum)
• Aardpeer
• Boerenkool
• Chinese Kool
• Knolselderij
• Koolraap
• Pastinaak
• Pompoen
• Postelein
• Prei
• Rabarber
• Radijs
• Rammenas
• Rettich
• Rode biet
• Rode kool
• Savooie/groene kool
• Schorseneren
• Spitskool
• Spruitjes
• Ui
• Veldsla
• Winterpeen
• Winterpostelein
• Witlof
• Witte kool

Leuke linkjes:
https://uitpaulineskeuken.nl/2018/01/seizoenskalender-winter.html
https://www.leukerecepten(...)10-seizoensrecepten/
https://aantafelbijanna.n(...)ijpassende-recepten/
https://www.lekkervanbijons.be/seizoensproducten/winter/januari

Tot slot een lied om in de stemming te komen.
Spoilers!
pi_197461188
Gooi ik deze er ff in :)
Ria Valk - De liefde van de man gaat door de maag

U hoort het niet de eerste keer vandaag
De liefde van de man gaat door de maag
Dat moeten vrouwen weten, mannen houden veel van eten
Ja, de liefde van de man gaat door de maag

refr.:
Dus heb ik worstjes op mijn borstjes
Preitjes op mijn dijtjes
Karbonades en salades op mijn bil
Ja, worstjes op mijn borstjes
Bietjes op mijn knietjes
En op mijn hoofd een haantje uit de grill

refr.

We zijn al twaalf jaren man en vrouw
Het zilv'ren bruiloftsfeest dat komt al gauw
Het gaat hem naar den vleze
Zijn buikje is gerezen
Ja, als hij me ziet dan lust 'ie me nog rauw

refr.(2x)

Oh dames, luister toch naar mij
En maak uw man nu ook een keertje blij
Koop appels peren spruiten
En bind ze om je kuiten
Ja, uw man wordt als een veulen in de wei

refr.(2x)

Maar wat doe ik nou met soep

Ik ga van de week hutspot maken dus komt mooi uit ;)
  zondag 17 januari 2021 @ 13:43:16 #3
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_197463422
Een quiche met noten en paddestoelen klinkt geweldig! Als er een recept van is hoor ik het graag, anders ga ik zelf op zoek ^O^

Verder staat er een (nog nader te bepalen) soep en een stoofpot op de planning! *O* :Y)
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_197484814
quote:
0s.gif Op zondag 17 januari 2021 13:43 schreef Barreltje het volgende:
Een quiche met noten en paddestoelen klinkt geweldig! Als er een recept van is hoor ik het graag, anders ga ik zelf op zoek ^O^

Verder staat er een (nog nader te bepalen) soep en een stoofpot op de planning! *O* :Y)
Het is vast te vinden maar ik zei maar wat om eerlijk te zijn :@ Het klinkt zeker lekker.

Ik heb deze week een pastinaakrisotto, een curry met zoete aardappel, pizza met knolselderij en geroosterde pompoen met boerenkool op de planning staan :9
Spoilers!
pi_197533503
Ik heb deze gemaakt: https://www.leukerecepten.nl/recepten/stamppot-met-prei-met-brie/

Alleen met pijnboompitjes erop ipv walnoten, had geen zin om die speciaal te kopen :+
pi_197560858
Dinsdag aten we een gerecht van Ottolenghi. Ik weet niet meer hoe het heet.

Geraspte aardappel en koolrabi mengen met gochujang en miso.


25 minuten in de oven. Daarna nog 8 minuten met gebroken eieren er in.


Erg lekker. Knapperig van boven terwijl te rest zacht was. Ik moet toch echt meer met koolrabi doen.
Spoilers!
pi_197560980
Vandaag risotto met gorgonzola en gecarameliseerde pastinaak uit dit recept.

In het recept wordt gevraagd om drie grote pastinaken van 150 gram per stuk. Ik moest de mijne vanmiddag met grof geweld uitgraven, hij woog 769 gram :D



Spoilers!
pi_197572364
Ziet er allebei erg lekker uit! Uit welk boek van Ottolenghi komt die eerste?
pi_197581546
Zo culinair ben ik niet. Ziet er lekker uit, @Lucky_Strike

Wat wij deze week aten:
Zuurkoolschotel

Pasteitjes met gehakt en pompoen (niet dat je daar veel van ziet op de foto, haha)

Er was over, dus hier kun je de vulling wel zien:

En spruitjes!
pi_197604138
quote:
1s.gif Op donderdag 21 januari 2021 22:29 schreef Lucky_Strike het volgende:
Vandaag risotto met gorgonzola en gecarameliseerde pastinaak uit dit recept.

In het recept wordt gevraagd om drie grote pastinaken van 150 gram per stuk. Ik moest de mijne vanmiddag met grof geweld uitgraven, hij woog 769 gram :D

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Pastinaak mutant!
pi_197613925
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 januari 2021 14:53 schreef Tuindier het volgende:
Ziet er allebei erg lekker uit! Uit welk boek van Ottolenghi komt die eerste?
Uit Flavour. Ik was verbaasd over hoe simpel dit gerecht is.

Straks gaat er knolselderij en pastinaak op zelfgemaakte pizza. Trek in.
Spoilers!
pi_197613944
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 januari 2021 22:22 schreef Hupje het volgende:
Zo culinair ben ik niet. Ziet er lekker uit, @:Lucky_Strike

Wat wij deze week aten:
Zuurkoolschotel
[ afbeelding ]
Pasteitjes met gehakt en pompoen (niet dat je daar veel van ziet op de foto, haha)
[ afbeelding ]
Er was over, dus hier kun je de vulling wel zien:
[ afbeelding ]
En spruitjes!
[ afbeelding ]

Heb je een recept van die pasteitjes? :9
Spoilers!
pi_197615784
quote:
0s.gif Op zondag 24 januari 2021 17:36 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Heb je een recept van die pasteitjes? :9
'gewoon' AH :@
https://www.ah.nl/allerha(...)ld-met-pompoengehakt
pi_197615969
Ik heb de week goed benut, vandaag nog gesmoorde rode kool met pasta gemaakt O+
Normaal maak ik het meestal met rode kool uit pot, maar speciaal voor dit topic heb ik mijn handen paars gemaakt ;)
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_197622315
Vandaag pizza met (geblancheerde) knolselderij, pastinaak, aardappel, provolone, rozemarijn en kappertjes. Als saus had ik tomatenpulp van Mutti met mascarpone gemengd. Het was best lekker. Weer eens wat anders.





[ Bericht 1% gewijzigd door Lucky_Strike op 25-01-2021 08:59:17 ]
Spoilers!
pi_197622394
quote:
Niets mis met AH recepten wat mij betreft. Ik maak ze vaak genoeg.
Spoilers!
pi_197627845
Oeps, helemaal vergeten! We hadden van de week rode met appeltjes op en een rode bietenstamppot...niet echt fotowaardig, maar wel in de thema!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')