abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_197407187
quote:
Discussie barst los over toekomst beeld JP Coen in Hoorn: ’held’ of ’massamoordenaar’Het idee van GroenLinks in Hoorn om de discussie te heropenen over het standbeeld van VOC-gouverneur Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen, naar aanleiding van de wereldwijde acties tegen standbeelden van omstreden historische figuren, heeft in de stad al een stortvloed aan reacties opgeleverd. Die variren grof gezegd van ’Blijf af van onze held en laat het beeld staan!’ tot ’Coen was een massamoordenaar en dat beeld moet per direct weg!’

De oogst van een rondje langs verschillende Facebookpagina’s levert een bonte verzameling van meningen op.

Marjolijn Stam-Nierop vindt dat het hier gaat om ’geschiedenis die bij Hoorn hoort, of iedereen het nou leuk vindt of niet. De geschiedenis kun je niet ongedaan maken door weghalen van standbeelden of veranderen van straatnamen’.

Edith van Walsum vindt ook dat we van het verleden, van de geschiedenis kunnen leren. ’Overal is onrecht in vele vormen. Laten wij het anders doen, beter. Zonder al die haat. Ook van kunst blijf je af. Anders moet je over de hele wereld vele kunstwerken in gruzelementen slaan’.

Lucienne Naber vindt daarentegen dat de geschiedenis met de goede en slechte kanten ook doorgegeven kan worden via educatie en andere middelen. ’Daarom vind ik dat dit heerschap en zijn bedenkelijke geschiedenis in het museum thuishoort en niet meer anno 2020 op het plein’.

Toelichting
Renata Gravendijk is tegen het verwijderen. ’Hij hoort nu eenmaal tot onze geschiedenis. Als man en als beeld. Op de sokkel is er nu toelichting geplaatst en dat is wat mij betreft voldoende. Het beeld verwijderen, daarmee verwijder je niet de geschiedenis maar verhul je die. Dit beeld vertelt nu het juiste verhaal.’

Marc van Dijk reageerde namens de DRP (De Realistische Partij), die met een zetel in de gemeenteraad zit: ’DRP zal ervoor strijden dat J.P. Coen, een van de prachtigste Rijksmonumenten binnen de Hoornse gemeentegrens, blijft staan waar het staat!’

Hij vindt dat GroenLinks buitenlandse problematiek naar Nederland wil ’importeren’, die hier ’in een heel ander perspectief dient te worden geplaatst’. Een poll die hij maakte op het Hoorns/Westfries discussieplatform op Facebook trok een overweldigende meerderheid voor ’Het moet blijven zoals het nu is’.

Rellen
Ook anderen betreuren dat GroenLinks de ’eeuwige discussie’ over Coen juist nu oprakelt. Benno Ellerbroek is bang voor de gevolgen. ’Waarom dit doen, in tijden waar demonstraties in rellen kunnen eindigen zo je stadje in het nieuws zetten, terwijl je een aantal jaren terug akkoord ging met de geplaatste tekst op de sokkel?’.

Robert Vinkenborg, voorman van gemeenteraadsfractie HOP, vindt dat het beeld van Coen moet blijven. Hij haalt oud-burgemeester Pierre Janssens aan, die in 2013 in het NHD liet optekenen dat het handelen van Coen moet worden gezien in het licht van begin zeventiende eeuw.

Het stichten van een handelsrijk, zoals Coen namens de VOC moest doen in de Oost, kost altijd bloed en tranen, schreef Janssens. ’De Nederlandse staat heeft met piraterij en pure machtspolitiek zijn positie lang moeten veiligstellen. Als je wil voorkomen dat iemand denkt dat dat sprookjes waren, moet je vooral het standbeeld van Coen op zijn centrale plaats laten staan’.

Vinkenborg vindt dat Coen ook veel vertelt over de negentiende eeuw, ’toen we kennelijk behoefte hadden aan dit soort helden en het beeld werd geplaatst’. Hij voorziet, als het beeld weggaat, een discussie over de monumenten van de West-Indische Compagnie in Hoorn: ’Dat waren de slavendrijvers. En daar ben ik niet trots op. Maar juist aan de hand van die monumenten kunnen we de geschiedenis vertellen’.

Glazen sokkel
Matthijs Wolff maakte in 2011 samen met Cees Franke een plan voor een glazen ’hufterproof’ constructie rond het monument. Die glazen sokkel zou in vier talen (waaronder Indonesisch) moeten worden voorzien van de beknopte geschiedenis en de evolutie van meningen hierover.

’JP Coen was geen held. JP Coen heeft voor Hoorn wel voor veel rijkdom gezorgd. Dat op zich is geen reden om iemand te vereren. Maar weet je, er is in Hoorn ook helemaal niemand meer die JP Coen eert of vereert. Het standbeeld is een cultuurhistorisch ding, dat een verhaal bij zich draagt dat verteld moet worden. Dat doe je het beste als-ie erbij is.’

Destijds ging de glazen sokkel niet door, omdat de gemeenteraad koos voor een bordje met tekst en een verwijzing via een QR-code naar een site met informatie over Coen. Wolff vindt het tijd om het plan voor de glasconstructie nogmaals serieus te bekijken. ’Kijk met een transparante blik vanuit het heden naar het verleden. Zodat we leren, in plaats van te polariseren en te pakken wat ons goeddunkt’.

Waar Cees Franke inmiddels vindt dat ’een controversile figuur als Coen niet op ons mooiste plein in Hoorn thuishoort’, stelt Wolff dat ’het duidelijkste monument, dat de hele geschiedenis aan een ieder kan vertellen, juist niet naar een achteraf plekje moet worden verbannen’.

Foute gast
’JP weg ermee’, schrijft Jos Verdonk. ’Het is een eerbetoon aan een hele foute gast. Hoeft niet meer, hij heeft zijn tijd gehad. Zet het in de tuin van het museum, met een goede uitleg erbij. Ja, we danken de welvaart van Hoorn en omstreken eraan, maar dat doet niets af aan het feit dat het geen held was, maar een massamoordenaar’.

Peter de Greeuw Sr. vindt dat er iets moet gebeuren. ’Het is en blijft een moeilijk onderwerp. Hoe de uitslag ook zal zijn, er zijn altijd mensen die zich gekrenkt zullen voelen. (...) Dat de huidige weelde voor een deel te danken is aan mensen, pioniers, zoals JP Coen en Michiel de Ruyter, is niet te ontkennen. Maar om daar nu een standbeeld voor intact te houden? Als echt veel mensen daar moeite mee hebben, is het niet meer dan democratisch dat dit beeld verdwijnt. Persoonlijk ben ik niet tegen het handhaven van het beeld maar dan f met uitgebreide, kritische, informatie over zijn goede en slechte daden f een plek in, bijvoorbeeld, de museumtuin.’

Naomie Mamadeus vindt standbeelden geen objectieve manier om historie over te brengen, omdat die gemaakt zijn ter verering en dat bij Coen niet op zijn plaats is. ’JP staat symbool voor een bloederig slavenverleden en is daarmee een herinnering aan een vreselijke tijd’.

https://www.noordhollands(...)d-of-massamoordenaar
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:39:17 #3
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407241
ja ik ga niet hier in discussie met gebruikers op een ander forum hoor

doe dit maar niet meer
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:40:38 #4
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407256
en dat zeg ik met het grootst mogelijke respect voor eenachtdrie
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197407292
quote:
83s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:40 schreef sp3c het volgende:
en dat zeg ik met het grootst mogelijke respect voor eenachtdrie
Je vergeet Dekomen, Surpator, Plzstayhome en Leprecon...
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:45:11 #6
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407350
ja die ook natuurlijk

110 procent
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 14 januari 2021 @ 16:46:41 #7
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_197407378
Jammer dat er zo wordt geradicaliseerd op oa. reddit.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:47:02 #8
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407387
maar eenachtdrie klinkt wel echt als een lekker pittig wijffie met pronte prammetjes
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 14 januari 2021 @ 16:47:09 #9
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_197407389
Reden genoeg om het dicht te gooien, me dunkt.

Ach, was ik maar een dictator. Dan zou het leven zoveel makkelijker zijn voor zovelen.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
pi_197407392
In plaats van een beeld dat niemand kwaad doet zou je je ook bezig kunnen houden met echte problemen.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:48:41 #11
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407415
och ... er loopt een topic op FOK!, ik zit heel de dag op FOK!

reden zat om me er druk over te maken (op FOK!)
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197407530
Coen had op Java een klein gebied veroverd en met de stad Batavia de Nederlanders een steunpunt in de Indische archipel bezorgd; nu wilde hij ook buiten Java de posities van de Compagnie versterken. Met twaalf schepen vertrok hij naar Banda. Coen bleef aan de slag voor het vaderland. Onder zijn gezag leek de waarde van inheemse levens voor de Nederlanders verder te dalen.

Al sinds hun komst in de Molukken - ruim twintig jaar eerder - probeerden de Hollanders de bevolking te dwingen alle foelie en muskaatnoten uitsluitend aan de VOC te verkopen, liefst tegen een lagere prijs dan de Engelse en inheemse concurrenten boden. Natuurlijk probeerden velen de afgeperste regels te ontduiken. Dan stuurde de Compagnie haar geharnaste mannen die op de stille eilanden de plaatselijke leiders naar een executieplaats voerden en de dorpen plat brandden. Het lid van de eerste Raad van Indi, Jacques l'Hermite, was al tot het voorstel gekomen: `Mijns bedunkens hoorde men niet naar eenige vrede te trachten, voor aleer men hen geheel overwonnen heeft en met goede afspraken tot rede gebracht of gans uitgeroeid heeft... Bedwongen of gans uitgeroeid zijnde, - welke laatste wel het zekerste zou zijn, omdat dit schelmachtig gedrocht nooit zo wel in toom gehouden kan worden als men graag zou willen...' (3) Coen heeft het plan van de ontvolking aangepakt.

http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html

Walgelijk.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 16:57:11 #13
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407589
maar er is toch niemand die beweerd dat het een mooie tijd was ofzo?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197407695
quote:
quote:
Eerder hadden de mensen op Groot-Banda met het mes op de keel beloofd de hele oogst begeerde muskaatnoten voortaan aan de VOC te zullen verkopen. Aan die belofte had niet iedereen zich gehouden. Sommige inheemse boeren hadden zelfs bij Engelse zeevaarders hun muskaatnoten geruild voor kanonnen. Daarmee verschanst op de berghellingen sloegen zij, toen Coen in 1621 verscheen, de eerste landingspoging af. Bij de tweede aanval van de Nederlanders, op 10 maart, vluchtten veel mensen de bergen in. Anderen werden opgepakt. Coen verscheepte achthonderd gevangenen meteen als verse slaven en dwangarbeiders naar Batavia
Hadden ze hun afspraken maar na moeten komen ja! :{w

En gvd een beetje op Jan Kaas schieten, dat komt je duur te staan.
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 17:04:34 #16
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407722
dan krijg je gatenkaas

en gatenkaas gaat helemaal nergens over
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197407743
quote:
83s.gif Op donderdag 14 januari 2021 17:04 schreef sp3c het volgende:
dan krijg je gatenkaas

en gatenkaas gaat helemaal nergens over
Yup, toen was de boot aan en werden ze allemaal in de boot genomen...
  donderdag 14 januari 2021 @ 17:07:18 #18
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197407768
quote:
1s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:54 schreef Oceanier het volgende:
Coen had op Java een klein gebied veroverd en met de stad Batavia de Nederlanders een steunpunt in de Indische archipel bezorgd; nu wilde hij ook buiten Java de posities van de Compagnie versterken. Met twaalf schepen vertrok hij naar Banda. Coen bleef aan de slag voor het vaderland. Onder zijn gezag leek de waarde van inheemse levens voor de Nederlanders verder te dalen.

Al sinds hun komst in de Molukken - ruim twintig jaar eerder - probeerden de Hollanders de bevolking te dwingen alle foelie en muskaatnoten uitsluitend aan de VOC te verkopen, liefst tegen een lagere prijs dan de Engelse en inheemse concurrenten boden. Natuurlijk probeerden velen de afgeperste regels te ontduiken. Dan stuurde de Compagnie haar geharnaste mannen die op de stille eilanden de plaatselijke leiders naar een executieplaats voerden en de dorpen plat brandden. Het lid van de eerste Raad van Indi, Jacques l'Hermite, was al tot het voorstel gekomen: `Mijns bedunkens hoorde men niet naar eenige vrede te trachten, voor aleer men hen geheel overwonnen heeft en met goede afspraken tot rede gebracht of gans uitgeroeid heeft... Bedwongen of gans uitgeroeid zijnde, - welke laatste wel het zekerste zou zijn, omdat dit schelmachtig gedrocht nooit zo wel in toom gehouden kan worden als men graag zou willen...' (3) Coen heeft het plan van de ontvolking aangepakt.

http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html

Walgelijk.
hey meid , je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op m;n vraag, het wordt zeker te moeilijk voor je.
Ik ben inmiddels overleden
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 17:12:06 #19
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197407863
Hij beantwoord sowieso geen vragen lijkt het

Een vreemde monoloog om zichzelf vervolgens door zichzelf uit de tent laten lokken

Beetje eigenaardig maar dat gescheld is klaar nu hoop ik
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  donderdag 14 januari 2021 @ 17:16:14 #20
22794 Enchanter
Right you are Ken!!!
pi_197407933
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 17:12 schreef sp3c het volgende:
Hij beantwoord sowieso geen vragen lijkt het

Een vreemde monoloog om zichzelf vervolgens door zichzelf uit de tent laten lokken

Beetje eigenaardig maar dat gescheld is klaar nu hoop ik
Lijkt wel een kloon van @Bluesdude , die is ook kampioen in het ontwijken van vragen
Ik ben inmiddels overleden
pi_197407959
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 17:03 schreef AchJa het volgende:

[..]


[..]

Hadden ze hun afspraken maar na moeten komen ja! :{w

En gvd een beetje op Jan Kaas schieten, dat komt je duur te staan.
Eerder hadden de mensen op Groot-Banda met het mes op de keel beloofd de hele oogst begeerde muskaatnoten voortaan aan de VOC te zullen verkopen. Zo maak je geen afspraken. Alleen de zieke psychopatische geest. Coen was een zieke man. Don’t follow him.
West-Melanesia
pi_197408065
De anonieme ooggetuige vertelt dat op 8 mei 1621 op Banda, buiten het Fort Nassau, onder hevige slagregens aan 44 veroordeelden hun vonnis werd voorgelezen, waarna zes Japanse huurlingen met scherpe zwaarden eerst de acht belangrijkste leiders `door midden kapten, het hoofd afsloegen en de rompen in vier quartieren smeten', om daarna de overigen te onthoofden en eveneens te vierendelen, `welke executie zeer wredelijk was om aan te zien.' Allen stierven zonder zich in het minst tegen hun beulen te verzetten. En vroeg in het Hollands: `Mijn heren, is er dan geen genade?'

http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html

Het wordt steeds onheilspellender.
West-Melanesia
  Moderator donderdag 14 januari 2021 @ 17:25:52 #23
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_197408125
Lees je dit nu allemaal voor het eerst?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_197409180
quote:
10s.gif Op donderdag 14 januari 2021 16:32 schreef PiyeReloaded het volgende:

[..]

Als je al die mensen wil reduceren tot n ja. Verschillende mensen hebben verschillende meningen over verschillende onderwerpen. Ik snap dat het lekker makkelijk is als je toch altijd tegen dat gezeur van die buitenlanders bent.
dit is een beetje bagatelliseren wat je nu doet.
het zijn zowel autochtonen als allochtonen die zorgen voor al dat gezeur - of zo wilt - ophef.
dat meisje van laatst met haar kutkaartspel was ook gewoon een Nederlander. Indy.
Komend weekend koop ik eerst een bril en daarna zie ik wel.
pi_197409302
quote:
0s.gif Op donderdag 14 januari 2021 17:23 schreef Oceanier het volgende:
De anonieme ooggetuige vertelt dat op 8 mei 1621 op Banda, buiten het Fort Nassau, onder hevige slagregens aan 44 veroordeelden hun vonnis werd voorgelezen, waarna zes Japanse huurlingen met scherpe zwaarden eerst de acht belangrijkste leiders `door midden kapten, het hoofd afsloegen en de rompen in vier quartieren smeten', om daarna de overigen te onthoofden en eveneens te vierendelen, `welke executie zeer wredelijk was om aan te zien.' Allen stierven zonder zich in het minst tegen hun beulen te verzetten. En vroeg in het Hollands: `Mijn heren, is er dan geen genade?'

http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html

Het wordt steeds onheilspellender.
Wat is hier onheilspellend aan? Het is 1621, geen Islamitische Staat geen Irak :')
In order to understand, I destroyed myself
- Fernando Pessoa
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')