Waarbij bij het woord radicalisering in dit geval moet worden gedacht aan de verschillende stromingen van complottheorieën e.d.?quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:43 schreef Erasmus het volgende:
Mensen worden gewoon gek van dat hele binnen zitten en contactbeperking. Voeg daarnaast toe dat men steeds constante angst gevoed krijgt via sociale media en dat de discussies zichtbaar niet meer zo vriendelijk verlopen (je hoeft maar 1x zo'n toon tegen je gehad te hebben en dat kan gauw de norm voor je worden).
De pandemie betekent ook de hoogconjunctuur voor de radicalisering, en zolang we nog in de pandemie zitten gaat het er helaas niet beter op worden.
Onder andere. Überhaupt alle activisten, van links naar rechts, van complotdenkers tot BLM, lijken te radicaliseren in deze onzekere tijden. Juist vanwege diezelfde onzekerheid.quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:45 schreef DW457 het volgende:
[..]
Waarbij bij het woord radicalisering in dit geval moet worden gedacht aan de verschillende stromingen van complottheorieën e.d.?
Kan je dit toelichten (wat het riedeltje inhoudt bijvoorbeeld)?quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:47 schreef PiyeReloaded het volgende:
Volgens mij zijn we al heel lang gepolariseerd hoor. De onderwerpen veranderen soms en de opkomst van social media als nieuws- en debatplatforms veroorzaakten wel een stijging, maar ik zie met corona gewoon weer hetzelfde riedeltje als ervoor.
Die saamhorigheid en broederschap is er natuurlijk wel, maar de discussies krijgen meer aandacht. Mede omdat daar ook geschreeuwd wordt en het een hogere nieuwswaarde heeft.quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:48 schreef Erasmus het volgende:
[..]
Onder andere. Überhaupt alle activisten, van links naar rechts, van complotdenkers tot BLM, lijken te radicaliseren in deze onzekere tijden. Juist vanwege diezelfde onzekerheid.
Had in het begin van de pandemie gehoopt op meer saamhorigheid en broederschap, maar dan ben ik toch lekker met mijn neus in het boter gevallen.
Het riedeltje is het ontstaan van twee kampen, die boos op elkaar zijn en allebei overtuigd zijn dat de ander toch echt de nazi's zijn in deze historische gebeurtenis. Dat gebeurde bij het immigratiedebat, het Chinadebat, het klimaatdebat, het debat over vrijheid van meningsuiting etc. Bij corona gebeurde het niet direct. Eerst was bijna iedereen van 'het is maar een griepje' (toen het nog in China zat), toen was bijna iedereen van 'we zitten in een gezondheidscrisis, die we met zijn allen moeten aanpakken' en toen ontstonden toch weer die kampen. Maar ik denk dat dat eerder te wijten is aan een luwte aan het begin, dan dat corona de polarisatie vergroot heeft.quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:51 schreef DW457 het volgende:
[..]
Kan je dit toelichten (wat het riedeltje inhoudt bijvoorbeeld)?
[..]
Die saamhorigheid en broederschap is er natuurlijk wel, maar de discussies krijgen meer aandacht. Mede omdat daar ook geschreeuwd wordt en het een hogere nieuwswaarde heeft.
Je begrijpt dat deze angst-retoriek precies hetgeen is wat TS bedoeld?quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:57 schreef Ghost_Buster het volgende:
Yep, de regering heeft hun doel bereikt: "verdeel en heers" is een oud spreekwoord. Zij hebben dat tot de letter succesvol in de praktijk gebracht door middel van de media. Maar of we er nou blij mee moeten zijn...
quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:57 schreef Ghost_Buster het volgende:
Yep, de regering heeft hun doel bereikt: "verdeel en heers" is een oud spreekwoord. Zij hebben dat tot de letter succesvol in de praktijk gebracht door middel van de media. Maar of we er nou blij mee moeten zijn...
En ook precies NIET de kant is waarop ik met dit topic heen wil. Daar zijn genoeg andere topics over.quote:Op donderdag 14 januari 2021 14:05 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Je begrijpt dat deze angst-retoriek precies hetgeen is wat TS bedoeld?
Het lijkt erop dat "genuanceerd denken" steeds meer een "alternatieve leefstijl" wordt en dat menigeen je als "verrader" ziet.quote:Op donderdag 14 januari 2021 14:08 schreef DW457 het volgende:
[..]
[..]
En ook precies NIET de kant is waarop ik met dit topic heen wil. Daar zijn genoeg andere topics over.
Natuurlijk was die er al.quote:Op donderdag 14 januari 2021 14:06 schreef DW457 het volgende:
Het is inderdaad wel een interessante vraag of de polarisatie er al was voor de coronacrisis en of dit de polarisatie aanzienlijk of zichtbaarder heeft gemaakt. Ook de rol van social media is erg belangrijk hierin, denk ik.
Doe ik toch even mijn GC-mod hoed op:quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:57 schreef Ghost_Buster het volgende:
Yep, de regering heeft hun doel bereikt: "verdeel en heers" is een oud spreekwoord. Zij hebben dat tot de letter succesvol in de praktijk gebracht door middel van de media. Maar of we er nou blij mee moeten zijn...
Ik vind het wat ver gaan om dit BNW te noemen, het is niet raar gedacht dat verschillende partijen de gevolgen van de polarisatie oogsten in de vorm van een groeiend electoraat. (denk FVD, maar ook D66 met het gedachtegoed van stem op ons want wij zijn tegen FVD)quote:Op donderdag 14 januari 2021 15:55 schreef Erasmus het volgende:
[..]
Doe ik toch even mijn GC-mod hoed op:
BNW-posts kunnen we in BNW doen, niet in dit topic.
Even goede vrienden, maar wat jij nu post is heel wat anders dan ongefundeerd roeptoeteren dat "de regering hun doel heeft bereikt". Dat riekt enorm naar complotten, wat gewoon BNW-materiaal is, en ik wil ervoor waken dat we die kant op gaan.quote:Op donderdag 14 januari 2021 16:02 schreef FlippingCoin het volgende:
[..]
Ik vind het wat ver gaan om dit BNW te noemen, het is niet raar gedacht dat verschillende partijen de gevolgen van de polarisatie oogsten in de vorm van een groeiend electoraat. (denk FVD, maar ook D66 met het gedachtegoed van stem op ons want wij zijn tegen FVD)
Hier sluit ik me bij aan. Het doel van dit topic is inzoomen op de polarisatie, niet op de handelingen van de regering of coronagerelateerde theorieën enzo.quote:Op donderdag 14 januari 2021 16:12 schreef Erasmus het volgende:
[..]
Even goede vrienden, maar wat jij nu post is heel wat anders dan ongefundeerd roeptoeteren dat "de regering hun doel heeft bereikt". Dat riekt enorm naar complotten, wat gewoon BNW-materiaal is, en ik wil ervoor waken dat we die kant niet op gaan.
Zulke ongefundeerde posts kunnen daar, niet hier.
Ja oke Desiderius.quote:Op donderdag 14 januari 2021 16:12 schreef Erasmus het volgende:
[..]
Even goede vrienden, maar wat jij nu post is heel wat anders dan ongefundeerd roeptoeteren dat "de regering hun doel heeft bereikt". Dat riekt enorm naar complotten, wat gewoon BNW-materiaal is, en ik wil ervoor waken dat we die kant op gaan.
Zulke ongefundeerde posts kunnen daar, niet hier.
Eigenlijk is dit gewoon een nieuw soort verzuiling.quote:Op donderdag 14 januari 2021 13:44 schreef spinazieruiker het volgende:
Deze trend is al jaren aan de gang.
Eigenlijk al sinds de verzuiling is verdwenen, ons land een ongekende welvaart heeft ontwikkelt en er tegelijk veranderingen optreden in de maatschappij zijn veel mensen zoekende naar hun identiteit. Kennelijk hoort daar bij om discussies te voeren vanuit de onderbuik, autoriteiten te wantrouwen, feiten te ontkennen en op de man te spelen.
Teveel eer voor relnicht Fortuyn. De hele westerse wereld kent dit fenomeen inmiddels.quote:Op donderdag 14 januari 2021 18:35 schreef EttovanBelgie het volgende:
Een blijvende zegening van de Fortuynistische Revolte van 2001-2002. Sindsdien is dit land helemaal de weg kwijt en weggezakt in een moeras van dom populistisch gebral.
Hoe verklaar je dan al die mensen die wel gewoon genuanceerd blijven denken en de complottheorieën ontwijken? Die krijgen dezelfde overload binnen.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:11 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Teveel eer voor relnicht Fortuyn. De hele westerse wereld kent dit fenomeen inmiddels.
Nieuwe verzuiling zou kunnen. Een informatie-overload leidend tot extreme verwarring zou ook nog kunnen. Teveel mensen die de weg kwijt zijn en verdwaald zijn in de wereld van complotten en samenzweringen.
Intelligentie? Het vermogen tot analyse en deductie?quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:12 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Hoe verklaar je dan al die mensen die wel gewoon genuanceerd blijven denken en de complottheorieën ontwijken? Die krijgen dezelfde overload binnen.
Maar als het om intelligentie gaat, waar ik het overigens wel mee eens ben, begint het al vanaf de periode dat er überhaupt een grotere informatie voorziening is. Dus Social Media is dan het oorspronkelijke 'kwaad'.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:15 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Intelligentie? Het vermogen tot analyse en deductie?
Sociale media is een katalysator denk ik. Globalisering als gevolg van technologische ontwikkeling ook.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:18 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Maar als het om intelligentie gaat, waar ik het overigens wel mee eens ben, begint het al vanaf de periode dat er überhaupt een grotere informatie voorziening is. Dus Social Media is dan het oorspronkelijke 'kwaad'.
Mooi verwoordquote:Op donderdag 14 januari 2021 19:46 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Sociale media is een katalysator denk ik. Globalisering als gevolg van technologische ontwikkeling ook.
De wereld is qua informatieflow een stuk sneller geworden. Sinds internet bereikt ons veel meer “ruwe data”. Sociale media lijken voor velen afgedwaald te zijn van het oorspronkelijke doel, onzin delen met vrienden en vage kennissen. Zolang je sociale media alleen daarvoor gebruikt, niets aan de hand.
Zodra sociale media je bron zijn geworden om ruwe data te duiden is het denk ik onvermijdelijk dat je uit de bocht vliegt. Duiding vergt expertise, de mening van een expert dient wel degelijk zwaarder te wegen dan die van Truus van driehoog achter. De fabelfuik van lubach was erg sterk vond ik.
In een krant stond zojuist een bericht met als titel “100 meldingen bijwerkingen vaccinatie.”. Kijk je dan verder, dan blijken er 2 mensen met echte, maar nauwelijks gevaarlijke bijwerkingen te zijn, de rest is onzin over spierpijntjes en zo. bullshit dus. Veel traditionele media zijn daarmee ook een katalysator geworden. En waarom? Omdat ze in een doodsstrijd verwikkeld zijn. Allemaal, zonder uitzondering. In 1996 nog bijna vijf miljoen papieren kranten, nu twee miljoen of zoiets. TV idem dito.
Uiteindelijk kunnen alleen wijzelf het tij keren. Weer leren experts te herkennen en erkennen. Te begrijpen dat niet alles maakbaar is. En te begrijpen hoe b.v. Politieke processen werken. Dat compromissen onvermijdelijk zijn, dat gezamenlijk belang een schaars goed is.
Wat betreft die fabelfuik. Ben je niet bang dat het een vicieuze cirkel is hoe daar op gereageerd wordt? De mensen die zeggen: goed van Lubach, vinger op de zere plek etc etc zijn diegene die zich niet in die fuik bevinden en er dus ook realistisch naar kunnen kijken. Juist degene waarbij het van toepassing moet zijn zullen niet zo er naar kijkenquote:Op donderdag 14 januari 2021 19:46 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Sociale media is een katalysator denk ik. Globalisering als gevolg van technologische ontwikkeling ook.
De wereld is qua informatieflow een stuk sneller geworden. Sinds internet bereikt ons veel meer “ruwe data”. Sociale media lijken voor velen afgedwaald te zijn van het oorspronkelijke doel, onzin delen met vrienden en vage kennissen. Zolang je sociale media alleen daarvoor gebruikt, niets aan de hand.
Zodra sociale media je bron zijn geworden om ruwe data te duiden is het denk ik onvermijdelijk dat je uit de bocht vliegt. Duiding vergt expertise, de mening van een expert dient wel degelijk zwaarder te wegen dan die van Truus van driehoog achter. De fabelfuik van lubach was erg sterk vond ik.
In een krant stond zojuist een bericht met als titel “100 meldingen bijwerkingen vaccinatie.”. Kijk je dan verder, dan blijken er 2 mensen met echte, maar nauwelijks gevaarlijke bijwerkingen te zijn, de rest is onzin over spierpijntjes en zo. bullshit dus. Veel traditionele media zijn daarmee ook een katalysator geworden. En waarom? Omdat ze in een doodsstrijd verwikkeld zijn. Allemaal, zonder uitzondering. In 1996 nog bijna vijf miljoen papieren kranten, nu twee miljoen of zoiets. TV idem dito.
Uiteindelijk kunnen alleen wijzelf het tij keren. Weer leren experts te herkennen en erkennen. Te begrijpen dat niet alles maakbaar is. En te begrijpen hoe b.v. Politieke processen werken. Dat compromissen onvermijdelijk zijn, dat gezamenlijk belang een schaars goed is.
Zeer goede post. Goed gezien m.i. Alleen nog even bedenken hoe we de ommekeer gaan maken en of daar motivatie voor is.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:46 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Sociale media is een katalysator denk ik. Globalisering als gevolg van technologische ontwikkeling ook.
De wereld is qua informatieflow een stuk sneller geworden. Sinds internet bereikt ons veel meer “ruwe data”. Sociale media lijken voor velen afgedwaald te zijn van het oorspronkelijke doel, onzin delen met vrienden en vage kennissen. Zolang je sociale media alleen daarvoor gebruikt, niets aan de hand.
Zodra sociale media je bron zijn geworden om ruwe data te duiden is het denk ik onvermijdelijk dat je uit de bocht vliegt. Duiding vergt expertise, de mening van een expert dient wel degelijk zwaarder te wegen dan die van Truus van driehoog achter. De fabelfuik van lubach was erg sterk vond ik.
In een krant stond zojuist een bericht met als titel “100 meldingen bijwerkingen vaccinatie.”. Kijk je dan verder, dan blijken er 2 mensen met echte, maar nauwelijks gevaarlijke bijwerkingen te zijn, de rest is onzin over spierpijntjes en zo. bullshit dus. Veel traditionele media zijn daarmee ook een katalysator geworden. En waarom? Omdat ze in een doodsstrijd verwikkeld zijn. Allemaal, zonder uitzondering. In 1996 nog bijna vijf miljoen papieren kranten, nu twee miljoen of zoiets. TV idem dito.
Uiteindelijk kunnen alleen wijzelf het tij keren. Weer leren experts te herkennen en erkennen. Te begrijpen dat niet alles maakbaar is. En te begrijpen hoe b.v. Politieke processen werken. Dat compromissen onvermijdelijk zijn, dat gezamenlijk belang een schaars goed is.
Zullen we het verder even ontopic houden?quote:Op donderdag 14 januari 2021 22:03 schreef Stichting_NoFap het volgende:
Inderdaad, het begint bij jezelf. Door te stoppen met het consumeren van dierlijke producten. Alleen zo wordt de vreselijke dierenindustrie gestopt en daarmee ook de oorzaak van pandemieën.
De TV - naast algemene ontwikkelingen die in alle landen opgeld doen - is ook doelbewust door de politiek een kopje kleiner gemaakt hé? Inclusief nieuwe initiatieven, om jongere doelgroepen aan te spreken, die de grond in zijn geboord.quote:Op donderdag 14 januari 2021 19:46 schreef mcmlxiv het volgende:
[..]
Sociale media is een katalysator denk ik. Globalisering als gevolg van technologische ontwikkeling ook.
De wereld is qua informatieflow een stuk sneller geworden. Sinds internet bereikt ons veel meer “ruwe data”. Sociale media lijken voor velen afgedwaald te zijn van het oorspronkelijke doel, onzin delen met vrienden en vage kennissen. Zolang je sociale media alleen daarvoor gebruikt, niets aan de hand.
Zodra sociale media je bron zijn geworden om ruwe data te duiden is het denk ik onvermijdelijk dat je uit de bocht vliegt. Duiding vergt expertise, de mening van een expert dient wel degelijk zwaarder te wegen dan die van Truus van driehoog achter. De fabelfuik van lubach was erg sterk vond ik.
In een krant stond zojuist een bericht met als titel “100 meldingen bijwerkingen vaccinatie.”. Kijk je dan verder, dan blijken er 2 mensen met echte, maar nauwelijks gevaarlijke bijwerkingen te zijn, de rest is onzin over spierpijntjes en zo. bullshit dus. Veel traditionele media zijn daarmee ook een katalysator geworden. En waarom? Omdat ze in een doodsstrijd verwikkeld zijn. Allemaal, zonder uitzondering. In 1996 nog bijna vijf miljoen papieren kranten, nu twee miljoen of zoiets. TV idem dito.
Uiteindelijk kunnen alleen wijzelf het tij keren. Weer leren experts te herkennen en erkennen. Te begrijpen dat niet alles maakbaar is. En te begrijpen hoe b.v. Politieke processen werken. Dat compromissen onvermijdelijk zijn, dat gezamenlijk belang een schaars goed is.
Aluhoedje-alarm! Dat de TV minder populair geworden is, klopt 100%. Maar daarin een complot zien van de overheid is nogal een onbewezen complottheorie. Volgens mij heeft de overheid en de politiek zelf de meeste problemen om over te stappen op modernere media, dus dan zouden ze vooral zichzelf er mee hebben.quote:Op donderdag 14 januari 2021 22:18 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
De TV - naast algemene ontwikkelingen die in alle landen opgeld doen - is ook doelbewust door de politiek een kopje kleiner gemaakt hé? Inclusief nieuwe initiatieven, om jongere doelgroepen aan te spreken, die de grond in zijn geboord.
Dat krijg je ervan als je maar eeuwig doorbezuinigt. Na elke bezuinigsronde werd de NPO nog steeds massaal bekeken maar op een gegeven moment houdt het op.
Een talkshow maken is goedkoop.
Nee hoor, elke keer weer bleef het populair. Tegen de zin in van de politiek en met name de VVD. Maar het houdt een keer op, na de zoveelste bezuiniging.quote:Op vrijdag 15 januari 2021 08:54 schreef knoopie het volgende:
[..]
Aluhoedje-alarm! Dat de TV minder populair geworden is, klopt 100%. Maar daarin een complot zien van de overheid is nogal een onbewezen complottheorie.
Tenzij de NPO doelbewust is gesaboteerd.quote:Volgens mij heeft de overheid en de politiek zelf de meeste problemen om over te stappen op modernere media, dus dan zouden ze vooral zichzelf er mee hebben.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |