Sorella | dinsdag 22 december 2020 @ 20:29 |
Brazilië Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! De regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. In de week van 28 december - 3 januari koken we 1 of meerdere gerechten die passen bij Brazilie! Brazilië is een van de meest fascinerende plekken in Zuid-Amerika. Wat je ook zoekt, je vindt het hier. Van de hagelwitte zandstranden tot bruisende metropolen en van groene, mysterieuze regenwouden (amazone gebied) tot de Copacabana (beroemde strand/wijk van Rio de Janiero) We kennen natuurlijk allemaal het Cristo Redentor (Christus de Verlosser) beeld in Rio de Janero (sinds 2007 1 van de 7 wereld wonderen) en het carnaval. De Iguazu watervallen is een serie met watervallen op de grens tussen Argentinië en Brazilie. Het wordt gezien als één van de grote natuurlijke wereldwonderen en bestaat uit in totaal 275 watervallen. Van 1630 tot 1654 werden de Braziliaanse bezittingen van de Portugese Kroon gedeeltelijk ingelijfd door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Brasilia is de hoofdstad. In brazilie wonen krap 200 miljoen mensen Brazilie staat op de wereld ranglijst qua export op 1 met : suiker(riet), kip, rundvlees, koffie, sojabonen en sinaasappelsap. De officiele taal is portugees. Leuk feitje: gebarentaal is daar sinds 2002 wettelijk erkend en is sinds 2005 verplicht in het onderwijs en bij overheidsdiensten. De Braziliaanse keuken is grotendeels beinvloed door Portugal, Afrika en India. In Brazilie eten ze 2 keer per dag warm, s’middags en laat op de avond. Per gebied in Brazilië is het verschillend wat de specialiteiten zijn De specialiteiten van het Amazone-gebied zijn: Pato no tucupi, dit is eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid. Tacacá, dit is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look. De specialiteiten van het Noordoosten zijn: Vatapá, dit zijn garnalen die in kleine stukjes worden gesneden of geraspt, met stukjes vis vermengd, gebakken in palmolie met klappermelk en stukjes brood. Dit wordt met witte rijst opgediend. Sarapatel, de lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt. Caruru, gebakken garnalen worden opgediend met een pikante saus gemaakt met rode pepers en gombo. De specialiteiten van het Zuiden zijn: Churrasco, dit is rundvlees wat aan het spit op houtskool wordt geroosterd en daarna met een tomaten-, uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo'n barbecue.Feijoada, als er één Braziliaanse specialiteit genoemd moest worden, dan zou dat de Feijoada zijn. Deze specialiteit is vooral in Rio de Janeiro erg populair. Het gaat om een ingewikkelde bereiding met bonen, gedroogd rundvlees, gerookte worst, tong, varkensoren en varkensstaart, look en pepers. In een soepterrine (komvormige schaal) wordt de Feijoada boven witte rijst geplaatst. Daarover strooit men Farofa (maniokmeel), wat de saus verdikt. De schotel wordt dan met groene groenten en sneetjes sinaasappel versierd. Andere typische Braziliaanse gerechten zijn: Braziliaanse Brigadeiros, zoete balletjes met (gecondenseerde) melk, boter, cacao en gerold in (chocolade) snippers. Pao de queijo, kleine deegbolletjes gevuld met kaas. Acarajé, is een gerecht gemaakt van gepelde bonen gevormd tot een bal en vervolgens gefrituurd in dendê, een palmolie. Dit gerecht werd meegebracht door slaven uit west-afrika. ![]() Bauru, Een traditionele sandwich met rosbief, mozzarella, tomaat, en ingelegde komkommer geserveerd op een soort stokbroodje. ![]() Leuke linkjes: http://www.brazilie.co/24-traditionele-braziliaanse-gerechten/ https://www.mijnbrazilie.nl/braziliaanse-keuken/ https://www.culy.nl/inspi(...)iaanse-gerechten-al/ https://wessalicious.com/category/hoofdgerecht/braziliaans/ https://jennyalvares.com/brazilie-eten-drinken/ https://blog.amigofoods.c(...)razils-acaraje-dish/ [ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 23-12-2020 10:27:16 ] | |
heywoodu | dinsdag 22 december 2020 @ 21:01 |
Nou, mijn Braziliaanse vriendin is sinds afgelopen vrijdag weer in het land én vindt koken wel leuk om te doen, eens kijken of er wat leuks te maken is ![]() Pão de queijo staat sowieso nog op de planning, net als brigadeiros ![]() | |
Lucky_Strike | woensdag 23 december 2020 @ 10:29 |
Goed topic weer ![]() | |
Yinny | woensdag 23 december 2020 @ 10:47 |
Moqueca heeft al weer een tijdje niet meer op het menu gestaan, dus dat maar weer eens maken! | |
Karzai | donderdag 24 december 2020 @ 15:59 |
TVP zal eens kijken of ik iets braziliaans kan maken, Er zit een braziliaanse connectie in onze familie. 2 nichtjes die half braziliaans zijn, maar hier opgegroeid en geboren | |
Karzai | donderdag 24 december 2020 @ 16:01 |
Er zit ook een braziliaans supermarktje om de hoek https://www.facebook.com/Casa-Brasil-Portugal-1637129076541118/ [ Bericht 76% gewijzigd door Karzai op 24-12-2020 16:08:06 ] | |
Sorella | donderdag 24 december 2020 @ 16:25 |
Ik kan niet wachten om jouw creatie te zien ![]() | |
Karzai | donderdag 24 december 2020 @ 16:27 |
Zal mijn best doen, ik heb nog nooit iets Braziliaans gekookt ![]() | |
Sorella | donderdag 24 december 2020 @ 17:01 |
Ik ook niet, na de kerst maar eens even kijken ![]() | |
Karzai | dinsdag 29 december 2020 @ 17:07 |
Kick, website om wat ideetjes op te doen https://www.oliviascuisine.com/authentic-brazilian-recipes/ | |
Karzai | dinsdag 29 december 2020 @ 17:14 |
Coxhina, Dit lijkt mij wel wat voor oud en nieuw ipv de traditionele oliebollen ![]() ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door Karzai op 30-12-2020 17:42:10 ] | |
Yinny | donderdag 31 december 2020 @ 09:54 |
Mijn avondmaal van gisteren![]() Combi van deze recepten: https://www.recipetineats.com/brazilian-fish-stew-moqueca-baiana/ https://www.simplyrecipes(...)brazilian_fish_stew/ De rijst was los ook echt lekker, ook een aanrader dus! Ik heb nu pollack en garnalen gebruikt ![]() Ik heb dit ook wel eens met verse heilbot gemaakt, ook lekker! 3 paprika's gebruikt,veel knoflook ![]() Geen extra vocht toegevoegd, alleen kokosmelk en verse tomaten ![]() Een echte aanrader! | |
Karzai | vrijdag 1 januari 2021 @ 15:04 |
Ziet er heerlijk uit Yinny, ik ga ook beginnen met de kipballetjes https://www.antilliaans-eten.nl/recepten/kipkroketjes/ ![]() | |
Karzai | vrijdag 1 januari 2021 @ 16:33 |
Op de helft, het deeg is gelukt, Tis nu een behoorlijke kliederboel in de keuken even de boel opkuisen dan ga ik verder![]() | |
Yinny | vrijdag 1 januari 2021 @ 17:05 |
Ben benieuwd | |
Karzai | vrijdag 1 januari 2021 @ 17:38 |
Ze liggen klaar om gefrituurd te worden. Hel zijn balletjes geworden niet gepaneerd. Even wachten tot de olie op temperatuur is![]() | |
Karzai | vrijdag 1 januari 2021 @ 17:58 |
Bij de eerste batch was de olie te heet, die zijn een beetje aangebrand, tweede keer ging het wel goed Tis even wat werk maar dan heb je wel heerlijke braziliaanse oliebollen, feliz Ano Novo! ![]() | |
Karzai | vrijdag 1 januari 2021 @ 18:03 |
Minpuntje, te veel monchou, wordt een beetje stopverf. volgende keer andere kaas Of het deeg aan de binnenkant was niet helemaal gaar, zit nog wat verbetering in [ Bericht 34% gewijzigd door Karzai op 01-01-2021 18:11:35 ] | |
Yinny | vrijdag 1 januari 2021 @ 21:22 |
Jammer dat ze een beetje tegenvielen! Ik doe het je niet na! | |
Sorella | zaterdag 2 januari 2021 @ 10:53 |
Complimenten voor jullie kookkunsten Yinny en Karzai. Zelf ben ik door omstandigheden helemaal niet aan toe gekomen maar hopelijk komt er een herhalingsweek ![]() | |
Lucky_Strike | zaterdag 2 januari 2021 @ 11:09 |
Ik heb voor morgen een Braziliaans gekruide varkensfilet, Braziliaande aardappelsalade en ananassalsa op het menu staan ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 5 januari 2021 @ 12:55 |
Ik deed ook mee! We maakten dus een salsa, een varkensfilet, een pruimenhapje en een aardappelsalade. Men doet in Brazilië niet veel met varken, behalve een incidentele ham met kerst. Maar zo'n marinade en rub is ook voor filet te gebruiken. Toen ik zocht op een Braziliaanse salade kwam ik bijna alleen maar aardappelsalade tegen. Ik zal niet goed hebben gezocht, zo veel miljoenen mensen eten vast meer dan dit. Dit was voor de filet (@sigme) ![]() Dit voor de aardappelsalade: ![]() En dit voor de salsa: ![]() Dat leverde dit op: ![]() Toen ging de barbecue aan en ik maakte ook nog gedroogde pruimen in spek. Het was heerlijk. ![]() @heywoodu, is dit goedgekeurd? | |
heywoodu | dinsdag 5 januari 2021 @ 12:59 |
Boh dat stuk vlees onderaan ![]() Olijven keur ik sowieso per definitie af, ik vind weinig dingen minder smakelijk dan dat, maar dat is persoonlijk. Als ze klaar is met trainen zal ik mijn vriendin er eens een Braziliaanse blik op laten werpen ![]() Hier is het niet binnen de genoemde week gelukt trouwens, maar dit topic bestaat gewoon en als er iets gekookt wordt zet ik het er stiekem toch wel in. Coxinhas binnenkort en ook een vrij vullend toetje met aardbeienmousse en chocola ![]() | |
heywoodu | dinsdag 5 januari 2021 @ 19:54 |
Je hebt goedkeuring gekregen ![]() De voornaamste opmerking was dat het met die salades (veel aardappelsalade) zeker wel klopt, alleen dat men het mayonaissesalade noemt en dat er doorgaans ook wat gekookte eieren in stukjes doorheen gaan, verder klopt de basis wel en wordt er vooral persoonlijk flink gevarieerd. Maar goed, dat is in Nederland met bijna alle 'typisch Nederlandse' dingen natuurlijk ook zo, bijna iedereen maakt de erwtensoep wel weer net even anders bijvoorbeeld ![]() | |
Lucky_Strike | dinsdag 5 januari 2021 @ 20:47 |
Er heeft een internationaal topsporter naar mijn eten gekeken ![]() Dat van die eieren wist ik maar we hadden al zo veel eten dat ik dat heb weggelaten. Morgen eet ik door een kliekje salade wel een ei ![]() | |
Kanaroe | woensdag 6 januari 2021 @ 15:32 |
Dat ziet er smakelijk uit, mooie foto's! Maar ik ben vooral benieuwd waar je die grote zak diepvriesmais vandaan hebt, en of dat goed van smaak is? | |
Lucky_Strike | woensdag 6 januari 2021 @ 16:06 |
Dank je, het smaakte prima ![]() Die mais komt van de Makro en is veel lekkerder dan mais uit blik. Misschien heeft de Sligro of Hanos het ook. | |
Kanaroe | woensdag 6 januari 2021 @ 16:35 |
Ah, bedankt! Er slingert hier ergens een Makropasje rond, misschien eens een keertje daarheen! |