BraziliëWelkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL!
De regel:
• Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past.
In de week van 28 december - 3 januari koken we 1 of meerdere gerechten die passen bij
Brazilie!
Brazilië is een van de meest fascinerende plekken in Zuid-Amerika. Wat je ook zoekt, je vindt het hier. Van de hagelwitte zandstranden tot bruisende metropolen en van groene, mysterieuze regenwouden (amazone gebied) tot de Copacabana (beroemde strand/wijk van Rio de Janiero)
We kennen natuurlijk allemaal het Cristo Redentor (Christus de Verlosser) beeld in Rio de Janero (sinds 2007 1 van de 7 wereld wonderen) en het carnaval.
De Iguazu watervallen is een serie met watervallen op de grens tussen Argentinië en Brazilie. Het wordt gezien als één van de grote natuurlijke wereldwonderen en bestaat uit in totaal 275 watervallen.
Van 1630 tot 1654 werden de Braziliaanse bezittingen van de Portugese Kroon gedeeltelijk ingelijfd door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Brasilia is de hoofdstad. In brazilie wonen krap 200 miljoen mensen
Brazilie staat op de wereld ranglijst qua export op 1 met : suiker(riet), kip, rundvlees, koffie, sojabonen en sinaasappelsap.
De officiele taal is portugees. Leuk feitje: gebarentaal is daar sinds 2002 wettelijk erkend en is sinds 2005 verplicht in het onderwijs en bij overheidsdiensten.
De Braziliaanse keuken is grotendeels beinvloed door Portugal, Afrika en India. In Brazilie eten ze 2 keer per dag warm, s’middags en laat op de avond.
Per gebied in Brazilië is het verschillend wat de specialiteiten zijn De specialiteiten van het Amazone-gebied zijn: Pato no tucupi, dit is eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid. Tacacá, dit is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look.
De specialiteiten van het Noordoosten zijn: Vatapá, dit zijn garnalen die in kleine stukjes worden gesneden of geraspt, met stukjes vis vermengd, gebakken in palmolie met klappermelk en stukjes brood. Dit wordt met witte rijst opgediend. Sarapatel, de lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt. Caruru, gebakken garnalen worden opgediend met een pikante saus gemaakt met rode pepers en gombo.
De specialiteiten van het Zuiden zijn: Churrasco, dit is rundvlees wat aan het spit op houtskool wordt geroosterd en daarna met een tomaten-, uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo'n barbecue.Feijoada, als er één Braziliaanse specialiteit genoemd moest worden, dan zou dat de Feijoada zijn. Deze specialiteit is vooral in Rio de Janeiro erg populair. Het gaat om een ingewikkelde bereiding met bonen, gedroogd rundvlees, gerookte worst, tong, varkensoren en varkensstaart, look en pepers. In een soepterrine (komvormige schaal) wordt de Feijoada boven witte rijst geplaatst. Daarover strooit men Farofa (maniokmeel), wat de saus verdikt. De schotel wordt dan met groene groenten en sneetjes sinaasappel versierd.
Andere typische Braziliaanse gerechten zijn:
Braziliaanse Brigadeiros, zoete balletjes met (gecondenseerde) melk, boter, cacao en gerold in (chocolade) snippers.
Pao de queijo, kleine deegbolletjes gevuld met kaas.
Acarajé, is een gerecht gemaakt van gepelde bonen gevormd tot een bal en vervolgens gefrituurd in dendê, een palmolie. Dit gerecht werd meegebracht door slaven uit west-afrika.
Bauru, Een traditionele sandwich met rosbief, mozzarella, tomaat, en ingelegde komkommer geserveerd op een soort stokbroodje.
Leuke linkjes:
http://www.brazilie.co/24-traditionele-braziliaanse-gerechten/https://www.mijnbrazilie.nl/braziliaanse-keuken/https://www.culy.nl/inspi(...)iaanse-gerechten-al/https://wessalicious.com/category/hoofdgerecht/braziliaans/https://jennyalvares.com/brazilie-eten-drinken/https://blog.amigofoods.c(...)razils-acaraje-dish/[ Bericht 0% gewijzigd door Lucky_Strike op 23-12-2020 10:27:16 ]