Ja, isis had er ook totaal niets mee van doen.quote:Op zondag 7 mei 2023 20:46 schreef Frikandelbroodje het volgende:
[..]
'Minder erg' en 'stabiliteit' is precies de mentaliteit die heeft geleid tot deze en opvolgende vernietigingsoorlogen. Assad en Rusland hebben het land totaal in de as gelegd en de meest gruwelijke oorlogmisdaden gepleegd waaronder het gebruik van chemische wapens tegen de burgerbevolking. In plaats van consequenties zijn ze ervoor beloond. Rusland herhaalt het kunstje doodleuk weer, en Assad is een van de meest loyale verdedigers van de gruweldaden in Oekrane. Als deze les je nu nog steeds niet geleerd is gaat het er echt niet meer van komen.
Mooie stropop.quote:Op zondag 7 mei 2023 21:44 schreef marsan het volgende:
[..]
Ja, isis had er ook totaal niets mee van doen.
Je had toch niet anders verwacht van de Arab League? De helft die er zitten zouden ongeveer hetzelfde doen als in Syri gebeurde in de begin dagen als in hun eigen land mensen massaal demonstreren hoor, alleen net iets slimmer en wat minder bruut voor het oog. En zelfs dat gaat niet voor een deel op - slimmer en minder bruut dan Assad.quote:
Juist. Het zijn allemaal regimes met martelende geheime diensten die geen enkel tegengeluid of oproep tot modernisering dulden.quote:Op zondag 7 mei 2023 22:02 schreef Aloulu het volgende:
[..]
Je had toch niet anders verwacht van de Arab League? De helft die er zitten zouden ongeveer hetzelfde doen als in Syri gebeurde in de begin dagen als in hun eigen land mensen massaal demonstreren hoor, alleen net iets slimmer en wat minder bruut voor het oog. En zelfs dat gaat niet voor een deel op - slimmer en minder bruut dan Assad.
Ga maar proberen te demonstreren zelfs massaal tegen Bin Salman of Bin Zayed of Sisi of de koningshuizen van Jordani en Marokko. Enige verschil is dat Assad het niet meer onder controle kreeg en deze landen en regimes dat vooralsnog nog wel snel krijgen/kregen en daarmee vroeg in de kiem wordt gesmoord zonder dat het uitloopt tot een mega-bloedvergieten.
Het gaat enorm slecht economisch met Egypte ja. De munt is ook gedevalueerd, en niet voor niets. Waardoor de koopkracht nog vele malen harder achteruit is gegaan + bijkomende inflatie die wel tot 50% is.quote:Op maandag 8 mei 2023 10:18 schreef Richestorags het volgende:
En je ziet bijvoorbeeld dat de situatie in een Egypte niet wezenlijk is verbeterd ten opzichte van voor de opstand.
Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd. Hoe verschrikkelijk het leed en Assad en zijn regime ook zijn...ik denk dat dit uiteindelijk nu teruggekeken en hoe het is verlopen nog steeds minder erg is dan dat Assad's regime had gevallen en de kans echt mega groot was op een enorm grote sektarische strijd en afrekeningen zeker met de extremisten die er ook rondlopen en dat ook bijv. Libanon daarin echt direct meegezogen zou worden want dezelfde groepen zitten ook daar en als hun groepen in Syrie worden afgeslacht door zuiveringen etc gaan ze niet toekijken. Het zou de Balkan worden jaren 90 maar dan op steroids (100x). En de Levant en met name Syrie en Libanon zijn zo nauw met elkaar verbonden en in die zin wel echt te vergelijken met de Balkan of bepaalde Kaukasus-republiekjes waar vele volkeren bij elkaar wonen en je geen etnisch-religieuze stront aan de knikker moet hebben. Dus ik snap de Amerikaanse afweging sowieso om Assad niet te verdrijven. Het eerste waar je naar kijkt is een alternatief om daarop een risico-analyse los te laten of dat minder erg gaat zijn dan wat er al is....en in die analyse zag het er in Syrie echt totaal niet bemoedigend uit om durven in te grijpen en regime te laten vallen.quote:Als Amerika het vervelend vindt, hadden ze gewoon moeten doorzetten en Assad na de zogeheten red lines van de troon moeten knikkeren.
Syrie is extreem triest en bedroevend ja. Land van 25milj met volgens mij in totaal 12 milj die gevlucht zijn (binnen Syrie en naar buitenland bij elkaar opgeteld). 90% heeft niet eens normaal 8 uur elektriciteit per dag of goede watervoorzieningen. En de Syrische valuta is bijna net zo hard over de kop gegaan als de Zimbabwaanse munt waar je triljonair bent. Van een maandsalarisje gemiddeld kan je denk ik net een kilotje lamsvlees halen. Hoewel ik dat zelfs betwijfel want zal wel import zijn.quote:Het blijft natuurlijk wel een vervelende situatie in Syri en het is zoals gezegd wachten tot er weer een conflict oplaait. Dat kan het moment zijn dat Amerika de steun voor de Koerden opzegt of in het zuiden rommelt het ook vaak en zelfs IS heeft weer enclaves in de Hama en Deir-Ezzor provincies.
Dat en qua mensenrechten en corruptie is er ook nada veranderd.quote:Op maandag 8 mei 2023 10:48 schreef Aloulu het volgende:
[..]
Het gaat enorm slecht economisch met Egypte ja. De munt is ook gedevalueerd, en niet voor niets. Waardoor de koopkracht nog vele malen harder achteruit is gegaan + bijkomende inflatie die wel tot 50% is.
Helemaal mee eens hoor. Ik vind persoonlijk ook niet dat Amerika Assad van de troon had moeten stoten maar ik bedoel meer te zeggen dat ze dan ook pragmatisch moeten zijn en geen sancties instellen die alleen maar de bevolking treffen uiteindelijk. Het regime trekt toch wel het weinige geld en middelen die er blijven naar zich toe en de bevolking is de dupe.quote:Dat is natuurlijk wel heel makkelijk gezegd. Hoe verschrikkelijk het leed en Assad en zijn regime ook zijn...ik denk dat dit uiteindelijk nu teruggekeken en hoe het is verlopen nog steeds minder erg is dan dat Assad's regime had gevallen en de kans echt mega groot was op een enorm grote sektarische strijd en afrekeningen zeker met de extremisten die er ook rondlopen en dat ook bijv. Libanon daarin echt direct meegezogen zou worden want dezelfde groepen zitten ook daar en als hun groepen in Syrie worden afgeslacht door zuiveringen etc gaan ze niet toekijken. Het zou de Balkan worden jaren 90 maar dan op steroids (100x). En de Levant en met name Syrie en Libanon zijn zo nauw met elkaar verbonden en in die zin wel echt te vergelijken met de Balkan of bepaalde Kaukasus-republiekjes waar vele volkeren bij elkaar wonen en je geen etnisch-religieuze stront aan de knikker moet hebben. Dus ik snap de Amerikaanse afweging sowieso om Assad niet te verdrijven. Het eerste waar je naar kijkt is een alternatief om daarop een risico-analyse los te laten of dat minder erg gaat zijn dan wat er al is....en in die analyse zag het er in Syrie echt totaal niet bemoedigend uit om durven in te grijpen en regime te laten vallen.
Jep. Ik heb ook geen hoop dat zelfs als zijn kinderen de boel niet overnemen dat er ineens een verlichte democraat aan het roer komt daar. Sterker nog, die zou waarschijnlijk dan omver worden geworpen door hardliners. Erg triest.quote:Syrie is extreem triest en bedroevend ja. Land van 25milj met volgens mij in totaal 12 milj die gevlucht zijn (binnen Syrie en naar buitenland bij elkaar opgeteld). 90% heeft niet eens normaal 8 uur elektriciteit per dag of goede watervoorzieningen. En de Syrische valuta is bijna net zo hard over de kop gegaan als de Zimbabwaanse munt waar je triljonair bent. Van een maandsalarisje gemiddeld kan je denk ik net een kilotje lamsvlees halen. Hoewel ik dat zelfs betwijfel want zal wel import zijn.
En kids en vrouw van Assad zitten/zaten sowieso veilig in de Emiraten.
Ik snap zeker wat je zegt en met name met het dikgedrukte. Maar het Westen kan natuurlijk ook Assad niet zomaar geen strobreed meer in de weg leggen door sancties volledig op te heffen….ondanks dat inderdaad dat ook de Syrische bevolking wel ten goede zou komen. Maar meer het morele kompas dat wij onszelf aanmeten en met name de repercussies die dat heeft; je kan je bevolking massaal uitmoorden en na X jaar doet het Westen alle sancties toch weer in de ban. Kortom, ff op houtje bijten maar erna kan zelfde president gewoon verder en vervallen alle sancties.quote:Op maandag 8 mei 2023 15:09 schreef Richestorags het volgende:
Helemaal mee eens hoor. Ik vind persoonlijk ook niet dat Amerika Assad van de troon had moeten stoten maar ik bedoel meer te zeggen dat ze dan ook pragmatisch moeten zijn en geen sancties instellen die alleen maar de bevolking treffen uiteindelijk. Het regime trekt toch wel het weinige geld en middelen die er blijven naar zich toe en de bevolking is de dupe.
Daarom moeten we de bevolking niet nog meer de dupe laten zijn van zijn regime dan het al is met sancties vind ik. Wat dat betreft een goede stap van de Arabische Liga, hoe "onrechtvaardig" dit ook is. We moeten het niet zo zien dat Assad wordt beloond maar dat de Syrische bevolking niet nog meer wordt gestraft.
Sowieso weinig hoop voor de regio op de korte-middellange termijn als je het mij vraagt.quote:Jep. Ik heb ook geen hoop dat zelfs als zijn kinderen de boel niet overnemen dat er ineens een verlichte democraat aan het roer komt daar. Sterker nog, die zou waarschijnlijk dan omver worden geworpen door hardliners. Erg triest.
Ik vind het lastig. Bij Rusland vind ik sancties geoorloofd omdat de sancties verhinderen dat Rusland nieuwe avonturen in het buitenland kan begaan. Assad heeft niet diezelfde ambities en sancties werken dus minder, net zo min als sancties het regime van Noord-Korea niet omver helpen te werpen. Dan vind ik een morele keuze ook om de bevolking te ontzien maar wel het regime te veroordelen en diplomatieke betrekkingen te ontbinden als Westen. En misschien gerichte sancties die transacties van het regime blokkeren en tegoeden bevriezen, maar niet verder dan dat.quote:Op maandag 8 mei 2023 21:33 schreef Aloulu het volgende:
[..]
Ik snap zeker wat je zegt en met name met het dikgedrukte. Maar het Westen kan natuurlijk ook Assad niet zomaar geen strobreed meer in de weg leggen door sancties volledig op te heffen….ondanks dat inderdaad dat ook de Syrische bevolking wel ten goede zou komen. Maar meer het morele kompas dat wij onszelf aanmeten en met name de repercussies die dat heeft; je kan je bevolking massaal uitmoorden en na X jaar doet het Westen alle sancties toch weer in de ban. Kortom, ff op houtje bijten maar erna kan zelfde president gewoon verder en vervallen alle sancties.
Dat denk ik niet. Noord-Korea is niet alleen zo gesoleerd om zijn regime, maar ook om zijn onbetrouwbaarheid, terreur en ambities, bijvoorbeeld om de zuiderbuur over te nemen. Ik denk dat Syri daarin wel vergelijkbaar is. Een lange geschiedenis van onbetrouwbaarheid zowel voor als tijdens de burgeroorlog, steun voor terreur en een agressieve opstelling richting landen als Libanon en Isral.quote:Op maandag 8 mei 2023 21:59 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Ik vind het lastig. Bij Rusland vind ik sancties geoorloofd omdat de sancties verhinderen dat Rusland nieuwe avonturen in het buitenland kan begaan. Assad heeft niet diezelfde ambities en sancties werken dus minder, net zo min als sancties het regime van Noord-Korea niet omver helpen te werpen. Dan vind ik een morele keuze ook om de bevolking te ontzien maar wel het regime te veroordelen en diplomatieke betrekkingen te ontbinden als Westen. En misschien gerichte sancties die transacties van het regime blokkeren en tegoeden bevriezen, maar niet verder dan dat.
Het ICC zou ook nog een arrestatiebevel voor Assad kunnen uitvaardigen, dan wordt Assad gedwongen over opvolging na te denken en worden zijn reisbewegingen beperkt.
De yougos werden door de Amerikanen gedwongen om te stoppen met de vijandigheden en in het geval van de Serven moesten ze eerst bommen koppen. Niet zo zeer omdat ze besloten omdat het wel genoeg was. Conflicten kunnen helaas blijven aanmodderen.quote:Op maandag 8 mei 2023 22:51 schreef Frikandelbroodje het volgende:
Ik denk dat dit conflict pas stopt als de geesten er rijp voor zijn. Zoals in Joegoslavi toen vrijwel de hele regio besloot dat het wel genoeg was.
Daar heb je gelijk in, alleen was het Syrische regime pre-oorlog al in geen enkele vorm een bedreiging voor Isral meer, hooguit voor Libanon. Maar inderdaad, ze steunen allerlei dubieuze bewegingen en zaten ook te kloten in Irak. Echter denk ik niet dat het huidige regime in staat gaat zijn de komende twintig jaar een serieuze bedreiging voor iemand anders dan de bevolking te zijn...Het land en het leger ligt in puin.quote:Op maandag 8 mei 2023 22:51 schreef Frikandelbroodje het volgende:
[..]
Dat denk ik niet. Noord-Korea is niet alleen zo gesoleerd om zijn regime, maar ook om zijn onbetrouwbaarheid, terreur en ambities, bijvoorbeeld om de zuiderbuur over te nemen. Ik denk dat Syri daarin wel vergelijkbaar is. Een lange geschiedenis van onbetrouwbaarheid zowel voor als tijdens de burgeroorlog, steun voor terreur en een agressieve opstelling richting landen als Libanon en Isral.
Ik ben het ermee eens dat er geen goede oplossing lijkt te zijn en we Assad niet moeten belonen maar wat is belonen? Die vent blijft doorgaan met martelen, sancties of niet. Die vent blijft rijk, sancties of niet. Maar door de huidige sancties kan het land op geen enkele wijze heropgebouwd worden.quote:Ik denk dat er gewoon geen goede oplossing voorhanden is voor dit conflict (meer). Assad belonen is geen optie, noch het zomaar omverwerpen van het regime.
Dat denk ik ook. Maar daar zal eerst nog een conflict voor nodig zijn. Een niet te verwaarlozen deel van de bevolking en de gehele diaspora haat deze vent intens. Zolang hij aan de macht is, vindt er in de hoofden van de mensen geen herstel plaats.quote:Zoals @:Aloulu stelt creert dat ook een gevaarlijke en onvoorspelbare situatie. Ik denk dat dit conflict pas stopt als de geesten er rijp voor zijn. Zoals in Joegoslavi toen vrijwel de hele regio besloot dat het wel genoeg was.
Europa was in die periode best wel aan het aanmodderen, Griekenland was bijvoorbeeld behoorlijk pro-Servisch. Gelukkig kwam op een gegeven moment het besef dat het eens afgelopen moest zijn, en Rusland was niet in de positie (gelukkig) om daar wat aan te doen. Het is hopen dat zo'n moment ook zal komen voor Syri, maar ik verwacht niet dat landen als Saudi-Arabi, Turkije en Iran daaraan toe zijn.quote:Op maandag 8 mei 2023 23:03 schreef Slayage het volgende:
[..]
De yougos werden door de Amerikanen gedwongen om te stoppen met de vijandigheden en in het geval van de Serven moesten ze eerst bommen koppen. Niet zo zeer omdat ze besloten omdat het wel genoeg was. Conflicten kunnen helaas blijven aanmodderen.
Grappig om dit artikel uit 95 te lezen. Geen idee of dat offensief nog kwam.
https://www.volkskrant.nl(...)rkt-bihac~b3b1870b6/
Via Hezbollah en Hamas hebben ze Isral een hoop kopzorgen bezorgd.quote:Op maandag 8 mei 2023 23:10 schreef Richestorags het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in, alleen was het Syrische regime pre-oorlog al in geen enkele vorm een bedreiging voor Isral meer, hooguit voor Libanon.
Ik denk dat je de vindingrijkheid van dit soort regimes wel onderschat. Een verlichting van de sancties geeft het regime ook de mogelijkheid om hun terreurnetwerken, geheime diensten, WMD-programma, wapenvoorraad weer uit te breiden. Het is kut voor de bevolking maar appeasement bij dit soort regimes heeft gewoon geen zin. Die zien dat als zwakte en pakken de kans om op dezelfde voet weer verder te gaan.quote:Maar inderdaad, ze steunen allerlei dubieuze bewegingen en zaten ook te kloten in Irak. Echter denk ik niet dat het huidige regime in staat gaat zijn de komende twintig jaar een serieuze bedreiging voor iemand anders dan de bevolking te zijn...Het land en het leger ligt in puin.
[..]
Ik ben het ermee eens dat er geen goede oplossing lijkt te zijn en we Assad niet moeten belonen maar wat is belonen? Die vent blijft doorgaan met martelen, sancties of niet. Die vent blijft rijk, sancties of niet. Maar door de huidige sancties kan het land op geen enkele wijze heropgebouwd worden.
Eens. Een arrestatiebevel van de ICC vind ik geen slecht idee trouwens.quote:Dat denk ik ook. Maar daar zal eerst nog een conflict voor nodig zijn. Een niet te verwaarlozen deel van de bevolking en de gehele diaspora haat deze vent intens. Zolang hij aan de macht is, vindt er in de hoofden van de mensen geen herstel plaats.
Stukje context erbij:quote:
quote:Doorbraak in relatie Turkije en Syri: begin van diplomatieke banden
Syri en Turkije hebben in Moskou afspraken gemaakt om hun onderlinge relatie te verbeteren. De ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije, Syri en Iran kwamen vandaag samen op uitnodiging van de Russische regering. Het is voor het eerst sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 begon, dat Turkije en Syri op deze manier afspraken maken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |