Lucky_Strike | zaterdag 12 december 2020 @ 12:46 |
![]() Welkom in het topic waarin we alles bespreken rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL! In de week van 14 december tot en met 20 december koken we stamppot! De enige regel: • Kook in de aangegeven week een gerecht dat binnen het thema past. ![]() Stamppot: Een traditioneel Nederlands gerecht, al wordt stamppot ook wel in Vlaanderen (stoemp) en Duitsland (stamppotzl?). Het is een ideaal gerecht om resten groente en aardappels op te maken die niet zo mooi meer zijn. Een stamppot bestaat voornamelijk uit aardappelen en groente met eventueel wat toevoegingen zoals zilveruitjes of stukjes kaas. Vlees wordt er meestal los bij geserveerd. Vaak is dit worst, rookworst, gehaktbal of spek. De laatste jaren lijkt de stamppot aan een opmars bezig. Zo worden er tegenwoordig steeds vaker zoete aardappelen, rucola of paksoi gebruikt. En terecht, je kunt bijna alle groenten stampen met (zoete) aardappel. Qua toppings kan je helemaal los gaan. Nootjes, olijven, gefrituurde uitjes, diverse soorten kaas, olijven, etc. ![]() De opties die je met stamppotten hebt lijken eindeloos. Het overzicht van Wikipedia is erg beperkt maar wel een leuk begin: • Stamppot rauwe andijvie - gaar gekookte aardappelen worden door rauwe fijngesneden andijvie gestampt. Daardoorheen kunnen blokjes kaas en uitgebakken spek(jes) worden geroerd, waarbij de kaas enigszins moet smelten. Dit recept ook wel 'stimpestamp' of 'stimpstamp' genoemd. • Stamppot andijvie - gaar gekookte andijvie wordt vermengd met gaargekookte aardappelen en vervolgens gestampt. • Hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels. Door het vocht in vooral de appel blijft deze stamppot erg lang warm. Vaak geserveerd met spek of bloedworst. In Oost-Nederland wordt dit gerecht ook wel 'hemel en aarde'genoemd en in Duitsland: 'Himmel und Erde'. • In het Noorden: 'stamppot zoete appeltjes' en 'pronkjewail'. • Donder en hete bliksem - een stamppot op basis van aardappelen en appels met als extra peer • Stamppot boerenkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. In Groningen wordt dit recept 'mous' genoemd. • Stamppot spinazie - meestal geserveerd met spek en pijnboompitten. • Stamppot postelein - meestal geserveerd met spek • Stamppot zuurkool - meestal geserveerd met rookworst of metworst. De zuurkool wordt apart gekookt van de aardappelen, omdat deze door de invloed van het zuur uit de kool niet gaar worden. • Hutspot - een stamppot van aardappelen, wortels en uien: meestal geserveerd met klapstuk of rookworst. In België noemt men dit ook 'wortelstoemp'. • Stamppot Hawaï - Een stamppot op basis van aardappelen, ananas, appel en rode paprika meestal geserveerd met gebarbecuede kipfilet. Soms doet men er ook maïs door. • Stamppot raapstelen - Rauwe raapstelen worden vermengd met gekookte aardappelen en eventueel spekjes en vervolgens door elkaar gestampt. In Noord-Brabant heet dit 'keeltjesstamppot'. Het is een typische voorjaarsstamppot, die in de periode februari/maart wordt gegeten, meestal met spek. • Stamppot zalm - licht gebakken witlof wordt vermengd met gekookte aardappelen, rauwe zalmfilet of zalmsnippers, crème fraîche en dille. • Stamppot snijbonen - Een stamppot van zoute snijbonen vermengd met gekookte aardappelen geserveerd met varkensworst. In sommige streken van Nederland is het een traditie om met Nieuwjaar stamppot snijbonen te eten. • Stamppot prei - Stamppot op basis van aardappelen en prei en blokjes belegen kaas. Vaak geserveerd met een gehaktbal. De moderne variant is met schimmelkazen zoals roquefort in de plaats van Hollandse kaas. • Stamppot spitskool - Stamppot gemaakt van aardappelen en spitskool. Wordt vaak geserveerd met rookworst en/of speklapjes. • Stamppot koolraap - Aardappelen en koolraap worden apart gekookt en gaar door elkaar gestampt. Wordt vaak geserveerd met sudderlapjes. • Blote billetjes in het gras - Ook wel blote kindertjes in het gras genoemd. Een stamppot gemaakt van aardappelen, gekookte snijbonen en witte bonen. De aardappels en snijbonen worden samen gestampt en de verwarmde witte bonen daarna door de massa geroerd. (Een optie is om de helft van de witte bonen mee te stampen en de andere helft er heel doorheen te roeren. Vaak geserveerd met rookworst, soms met kippenworst. De naam slaat op de witte bonen (die op blote billen lijken) die in het gras liggen (de snijbonen). • Blauwe Jan - Stamppot gemaakt van aardappelen en rodekool. Vaak geserveerd met gehakt of braadworst. ![]() Leuke linkjes: Alles over aardappelpuree: https://coquinaria.nl/basistechniek-aardappelpuree Bijzondere stamppotten: https://www.culy.nl/tag/stamppot/ Vlaamse stoemp: https://dagelijksekost.ee(...)heerd-ei#term=stoemp De 478 stamppotrecepten van Allerhande: https://www.ah.nl/allerhande/recepten-zoeken?query=stamppot ![]() [ Bericht 44% gewijzigd door Lucky_Strike op 13-12-2020 11:14:20 ] | |
Lucky_Strike | zondag 13 december 2020 @ 11:15 |
Nu ook met OP ![]() Ik heb laatst een enorm lekkere stamppot rauwe andijvie op met ei en de helft zoete aardappels. Ik ga morgen bedenken wat ik deze week voor stamppot maak. | |
Blues | zondag 13 december 2020 @ 12:22 |
Deze springen er voor mij uit: https://www.culy.nl/recepten/stamppot-met-pastinaak/ ![]() https://www.culy.nl/recep(...)-ham-kerrie-en-tijm/ ![]() https://www.culy.nl/recep(...)ruitjes-cashewnoten/ ![]() | |
Hupje | zondag 13 december 2020 @ 12:46 |
Dit is de favoriet van mijn gezin: https://www.boodschappen.(...)k-met-ham-en-ananas/ Dus die ga ik zeker maken. Verder weet ik het nog niet. | |
marc0871 | zondag 13 december 2020 @ 13:26 |
Ik heb hier zowaar eens aardappels liggen, een zakje zuurkool en een Unox rookworst. Een collega had het er 4 weken geleden al over. Tijdens boodschappen meegenomen. Ondertussen ligt de 3de rookworst er al, maar de zuurkool en aardappels zijn nog onaangeroerd. Toch maar eens maken. Alleen nog wat verzinnen voor de jus. Aardappelpuree vind ik niet lekker. Vlees braden doe ik nagenoeg nooit meer. Een zakje of een kuipje jus vind ik ook niet alles. Misschien een roux maken van boter, bloem en bouillon? | |
Kaatje1 | zondag 13 december 2020 @ 14:00 |
Wanneer ik draadjesvlees maak heb ik altij jus over, dat vries ik in. Maar daar heb je nu niets aan. Ipv jus doe ik er ook wel een (kruiden) boter door | |
marc0871 | zondag 13 december 2020 @ 14:28 |
Mja, ik heb vrijdag nog jus van kippenbouten weggespoeld. Ben ik niet echt fan van, maar je hebt het nou eenmaal als je braadt. Het had me nu kunnen redden. Meh, ik maak wel een rouxje. Heb ik al eens gedaan. Haalt het niet bij echte jus, maar viel niet eens echt tegen. | |
marc0871 | zondag 13 december 2020 @ 21:11 |
Nou, okay, stamppot zuurkool dus. Dagje te vroeg, maar anders had ik de frituur weer aan moeten zetten. Ingrediënten; Aardappels, Zuurkool, Rookworst. Geen jus, dus een rouxje gemaakt; Boter, Zelfrijzend bakmeel, Een mok afgekoelde runderbouillon van 1 tablet. ![]() ![]() Na het koken, de aardappels stampen ![]() De zuurkool en de roux erbij en met een grote lepel alles door elkaar mengen. ![]() Een paar lepels op een bord, een beetje grof gemalen zwarte peper erover, en wat worst erbij. ![]() Smakelijk ![]() Morgen het restje. Wat jammer nou ![]() ![]() | |
Yinny | maandag 14 december 2020 @ 19:40 |
Oeh, lekker, zuurkool! Helemaal als het opgebakken is Ik moet nog even bedenken wat ik ga stampen | |
Tuindier | maandag 14 december 2020 @ 20:34 |
Ik heb ook zuurkool in huis gehaald! | |
marc0871 | maandag 14 december 2020 @ 20:53 |
Daar dacht ik ook aan, toen ik het restje al genuked had. | |
Yinny | maandag 14 december 2020 @ 20:56 |
Alsnog in de pan ![]() | |
marc0871 | maandag 14 december 2020 @ 20:58 |
Volgende keer ![]() | |
SacreCoeur | dinsdag 15 december 2020 @ 15:58 |
Ha! zie net dit topic en schijnbaar doe ik mee voor vanavond. Hutspot met zelfgemaakte gehaktballen in dikke jus op het menu. Extra veel om het morgen op te bakken voor lunch. Als ik geen vleesjus kan maken dan gebruik ik altijd tomatenpuree als basis. Klontje boter, blikje tomatenpuree (beetje verdunnen met water), maggi blokje en daarna kruiden naar smaak. Ik gooi er meestal sambal in enzo. Nee, niet zo lekker als vleesjus ![]() | |
ijs_beer | dinsdag 15 december 2020 @ 16:07 |
tvp. | |
Lucky_Strike | dinsdag 15 december 2020 @ 16:11 |
Ik heb geloof ik deze week helemaal geen tijd voor stamppot. Jammer, ik zou graag stamppot witlof met zelfgemaakte piccalilly eten. Ik heb de pot nog niet geopend dus ik ben wel benieuwd. | |
Lonaa | dinsdag 15 december 2020 @ 16:23 |
Vanavond: https://www.culy.nl/recepten/stamppot-met-pastinaak/ Met pastinaak uit de tuin. ![]() | |
minilot | dinsdag 15 december 2020 @ 16:38 |
Ik denk dat ik zo maar eens ga beginnen aan een zuurkoolstamp, waarbij de zuurkool met flink wat zure room (lees: net zo veel, in gewicht, zuurkool als zure room ![]() ![]() | |
golfer | dinsdag 15 december 2020 @ 16:42 |
Vanavond stamppot rauwe andijvie met i.p.v. aardappels puree van knolselderij en pastinaak, uitgebakken spekjes en gebraden worstjes. Foto's volgen later. | |
Cat-astrophe | dinsdag 15 december 2020 @ 17:43 |
Ik heb aardappelen. En appels. En een pot zuurkool die houdbaar is t/m 2018. Voor vanavond al eten klaar, maar morgen gaan we het avontuur aan ![]() | |
golfer | dinsdag 15 december 2020 @ 17:58 |
Ingrediënten: ![]() Knolselderij in stukjes: ![]() Pastinaak in stukjes: ![]() Uitgebakken spekjes: ![]() Pastinaak en knolselderij met water, zout en een flinke klont boter in de pan: ![]() Puree stampen met gesmolten boter, mosterd, peper, nootmuskaat en een beetje kaneel: ![]() Spekjes erbij: ![]() Rauwe andijvie erbij: ![]() Worstjes braden: ![]() Alles op het bord met een kuiltje jus: ![]() ![]() | |
Kaatje1 | dinsdag 15 december 2020 @ 19:11 |
Lekker die stamppotten, vrijdag hier op het programma (nu honger, had iets te weinig eten) | |
Isabeau | dinsdag 15 december 2020 @ 19:17 |
Dat is lekker ja, met knolselderij en pastinaak ![]() | |
minilot | dinsdag 15 december 2020 @ 20:17 |
Vanuit een donkere keuken.. Zak eigenheimers, klaar voor schillen en dan in de pan met flink zout water: ![]() Spekjes zachtjes uitbakken: ![]() Zuurkool opbakken in klontje boter en wat opgevangen spekvet: ![]() Zwarte peper en op 400 gr. zuurkool 400 gr. crème fraîche (zure room bleek op) toegevoegd ![]() ![]() Roomboter en uitgebakken spekjes klaar voor de start: ![]() Gare piepers door pureeknijper duwen, terug in pan met klonten boter: ![]() Alles door elkaar, nog even doorwarmen: ![]() Aan tafel! Worst erbij voor de mannen in dit huis: ![]() ..eigenlijk voelt het zo fluweelzacht en romig met al die crème fraîche en boter en doordat ik de pureeknijper gebruik een stuk decadenter dan wat ik met stamppot associeer, maar ach - erg lekker is het wel ![]() ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 15 december 2020 @ 22:32 |
Lama doe t morgen wel [ Bericht 48% gewijzigd door #ANONIEM op 15-12-2020 22:33:58 ] | |
Lonaa | woensdag 16 december 2020 @ 09:36 |
![]() Verrassend simpel en verrassend lekker. | |
Sangha | woensdag 16 december 2020 @ 17:28 |
Ziet er erg lekker uit, wat zijn de ingrediënten? ![]() | |
Lonaa | woensdag 16 december 2020 @ 17:50 |
Oh, ja, was met het recept dat ik een paar posts daarvoor postte. De stamppot is aardappel - pastinaak - rucola. De balletjes is gehakt, peper, zout, ui, beetje ketjap. De saus is kookroom, kerriepoeder en wat kurkuma. | |
Cat-astrophe | woensdag 16 december 2020 @ 18:11 |
Net als minilot at ik ook zuurkoolstamppot. Geen foto’s van het proces, wel van het resultaat (stamppot is NIET sexy)![]() Aardappels, zuurkool, ui, appel, uitgebakken spekjes, peper, zure room, kipsaucijs en stoofpeertjes. | |
Sangha | woensdag 16 december 2020 @ 18:13 |
Thanx, dat klinkt goed, had even de link naar die post niet gelegd. ![]() | |
Lucky_Strike | donderdag 17 december 2020 @ 21:16 |
Ik heb per ongeluk toch stamppot gegeten. Ik was niet zo lekker dus mijn man heeft een bak aardappelpuree gekocht. Bij de Lidl want zij hebben de enige lekkere kant en klaar puree. Er was nog een halve krop andijvie, wat cherrytomaatjes en feta, dat moest allemaal op. Samen met walnoten en spekjes werd dat een snelle stamppot. | |
#ANONIEM | donderdag 17 december 2020 @ 21:29 |
Overmorgen dus ![]() Kreeg dinsdag de foto's niet upgeload. Hier een deels TGTG-pakket stamppot, de groenten en krielaardappels had ik nog in de vriezer liggen daarvan. Die even gekookt met wat zout. Daarna gestampt met klontje boter, feta en Surinaamse mango sambal. Eenvoudig maar wel lekker en smaakvol. Had alleen de groenten er de laatste 10 minuten ofzo bij moeten doen pas. Was nu te gaar gekookt helaas. ![]() en weer foutmelding 2de foto. pfffft [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 17-12-2020 21:30:19 ] | |
Kaatje1 | vrijdag 18 december 2020 @ 19:38 |
Het werd italiaanse broccoli stamppot. Makkelijk te maken en heel lekker![]() ![]() ![]() ![]() | |
Hupje | vrijdag 18 december 2020 @ 20:39 |
Wij aten vandaag courgettestamppot, met kerrie, ananas en knakworst. De favoriete stamppot van mijn kleuter.
![]() | |
Yinny | zaterdag 19 december 2020 @ 00:09 |
Euh...aparte combinatie Maar begrijp wel dat kinderen dit lekker vinden | |
Yinny | zaterdag 19 december 2020 @ 07:07 |
Vergeet ik gewoon mijn eigen stamppotten te posten!![]() ![]() Boerenkool en zuurkool | |
Blues | zaterdag 19 december 2020 @ 11:55 |
Oh deze lijkt me echt heerlijk ![]() | |
Kaatje1 | zaterdag 19 december 2020 @ 11:59 |
Was het ook. Weet alleen nog niet wat ik de volgende keer met de broccoli moet doen. Had ze nu vrij rauw gelaten, zoals normaal, maar dat vond ik hierin niet zo’n succes. Dit is het recept https://www.lekkerensimpel.com/italiaanse-broccolistamppot/ | |
Hupje | zondag 20 december 2020 @ 19:54 |
Stamppot met sla, paprika en falafel![]() | |
Yinny | zondag 20 december 2020 @ 21:58 |
Kleurrijk! |